Flóra a minap a mamáéknál töltött egy délutánt. Ott persze mindig nagy eszem - iszom van. Utána Mama nevetve mesélte a kislány újabb vicces mondatát:
Flóra jól teleette magát, s mama megkérdezte:
- Jól laktál Gyöngyöm?
- Igen.
- Nem kérsz többet?
- Nem, tele vagyok mint a déli busz!
Megint utolsó nap van, holnap Apa útra kel, 2 - 3 hét távollét a kamionnal. Elmondtam Flórának, aki Karácsonykor lesz 3 éves, hogy mire jön a Mikulás, biztos itthon leszek.
Flóra marasztalt:
- Apa ne menj el!
- Búbosbanka, Apának pénzt kell keresnie, tudod.
- Tudom, mert ha nincs pénz felAKAD az állunk!
- Felkopik az állunk, úgy szoktuk mondani - nevettem, mert ezt nem tudom kitől tanulta.
- Jó. Felkopik az állunk és aztán nézhetünk! - helyesbített Flóra.
Szokás, hogy mikor itthon vagyok együtt fürdünk a kádban, jómagam fürdőgatyában természetesen. Ilyenkor mindenféle móka előfordul. A minap nagy hab keletkezett - baba habfürdő, nem csípi a szemet - s elkezdtük egymást a habbal dobálni, mintha csak hógolyóznánk. Ezt Anya nagyon nem szereti, mert aztán neki kell rendbe tenni a csatateret utánunk.
Dobáltuk egymást, adok - kapok, mikor Flórát képen találtam egy jó marék habbal. Így panaszkodott:
Szünet van az oviban, együtt vagyunk itthon Flórával amíg Anya a hivatalban ügyködik.
A minap este megjött Anya, együtt tettünk - vettünk a szobában, mikor így szólt:
- Apa, ha be van kapcsolva a géped nézd csak meg, napközben átküldtem neked valamit az új autósülésről, el kell dönteni, milyet vegyünk!
Megnyitottam a nevezett anyagot - természetesen kínai termék - pár mondat volt csak angolul, az összes többi krix - krax, kínai írásjelek. Közben Anya ruhákat teregetett, Flóra mesefilmezett.
- Olvasd csak fel hangosan, mit írnak az ülésről!
- De Édesem, ez mind kínai szöveg!
- Olvasd, van ott egyéb is!
Nem volt, az említett két mondat angol szövegtől eltekintve, amit már felolvastam korábban, így elkezdtem bohóckodni, kínai halandzsát beszélni:
- Csing csong huá nyihaó - meg hasonlók.
Mire Flóra odaszaladt:
- Apa te kínai szakács lettél?
(Ez az Aranyeső Yuccában c. Bud Spencer filmből jött. "Én csak egy kínai szakács vagyok, én nem vagyok szamuráj!")
Tegnap ritka "pillanatok" egyike volt, együtt néztük a tévét. A rajzfilm közben természetesen több reklám és műsor promója is lement. Az egyik a Konyhafőnök előzetese, kiabálás, rohangálás a konyhában, mindenki siet. Kisfiam kérdezi: mi ez a nagy fordulás itt? Értsd: felfordulás.
Egy másik műsorban egy konfliktusos helyzetet elemeztek, a képernyőn is átjött a lényeg, a dialógusokból is kiderült. Gyermek megjegyzi: ez aztán egy feszületes helyzet volt!
Próbál választékosan beszélni a szentem, de nem mindig sikerül. Bezzeg, amikor környezetismeretből piros csillagot kapott, és megkérdeztem, miért, akkor tankönyvi volt a válasz. Fel kellett sorolni, mi kell az égéshez, és ő még otthon is rávágta: a levegőben található oxigén, gyúlékony anyag, és az égéshez megfelelő hőmérséklet.
-- Tudod, hol lehet leginkább találkozni Herobrine-nal? (Az egy szörnyféle a Minecraft játékban.) Olyan fás helyen, ahol minden irányba csak fák vannak!
Flóra két év nyolc hónapos, a minap tévét néztünk, a híradó ment. Mint oly sokszor napjainkban, a képernyőn épp menekültek vonultak végeérhetetlen sorokban a mezőn, a migránsválságról volt szó.
Flóra érdeklődve nézte, megkérdezte kik azok a migránsok. Elmondtam neki, ahogy egy ilyen kicsinek lehet. Szegény bácsik, nénik, gyerekek, háború van náluk, elmenekültek a hazájukból, összedőlt, leégett a házuk a háborúban, éhesek, szomjasak és ide menekültek. Sajnos viszont elképzelhető, hogy néhány rossz bácsi is van köztük, olyanok, akik a háborút csinálták.
Pár nap múlva arról beszélgettünk, milyen népek, nyelvek vannak a világon.
Flóra büszkén kijelentette:
- Hollandiában hollandul beszélnek az emberek.
Nemrég jártam ott és meséltem neki róla, onnan tudja.
- És hogyan beszélnek Németországban, Flóra?
- Ott németül!
- És Olaszországban?
- Ott meg olaszul!
- Akkor azt mondd meg nekem, hogyan beszélnek Portugáliában?
-- Na mit mondott a fogorvos, hány szuvas fogad van?
-- Nekem egy se, de a Chompynak négy!
És tényleg volt képe bevinni egy idétlen gumijátékot és megvizsgáltatni azt is. (Az iskolafogorvossal, nem a családival.) Költői kérdés: tkp. elég érett viselkedés ez egy harmadikostól?
Éjjel 11, "Éhes vagyok" -"Dehát nemrég ettünk, próbálj elaludni" "De biztos hogy nem halok éhen reggelig? Ugye az nem lehet?" (Aztán persze,más volt a gond ugyebár:)mellette maradtam,elaludt )
Kung-fu edzésen jártunk. Az ajtó felett jó nagy betűkkel gyönyörűszép felirat: TANULJ MEG UDVARIASNAK LENNI [...] TISZTELD SZÜLEIDET, TISZTELD MESTEREIDET ÉS KÖVESD TANÍTÁSAIKAT. (Egész meghatódtam.)
Nagypapa combnyaktörésből lábadozik, nemrég voltunk bent a kórházban meglátogatni. Szép kertje van a kórháznak, ilyen jó időben a látogatók ott sétálgathatnak, ücsöröghetnek a padon a betegekkel.
Papa nehezen bicegett le a szobájából, járókerettel tud még csak menni. Leültünk a padra, Papa odatámasztotta a járókeretet és beszélgettünk. De Flóra szeretett volna a parkban szaladgálni, hívta Papát is:
- Papa gyere velem sétálni!
- Nem tudok Gyöngyöm, tudod, még nem gyógyult meg a lábam teljesen.
- Hát akkor fogd meg azt a, azt a, azt a - Flóra nem tudta hogy hívják a járókeretet - azt a "fogócskát", és gyere velem!
Eléggé el nem ítélhető módon pár napig nem borotválkoztam, kissé borostás volt a képem. Flórát altattam, amíg Anya a fürdőszobában tollászkodott.
Flóra így szólt:
- Apa szeretlek, de nagyon szőrös vagy. Tessék megboro-, megboro-, megborokázni, hogy sima legyél!
Azt magyarázom, hogy mit jelent a "magvas gondolat".
-- ... szóval ezeken még sokat gondolkodhat meg vitázhat az emberislg, hogy hogyan is értette az illető! Például hogy "Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba", az egy magvas gondolat.
-- Ezt én értem, hogy hogyan gondolta!
-- Tényleg? (Az apák mindig bizakodnak.)
-- Persze! Ha valaki egyszer belelépett a folyóba és hideg volt meg kellemetlen, akkor többször már nem kér ebből az élményből!
Apósomnak sajnos combnyaktörése volt. Ez ugye nem egy veszélytelen dolog idős embereknél, 81 éves az öreg. Már hazajött a kórházból, egyelőre úgy tűnik jól viseli a megpróbáltatásokat.
A két és féléves Flórának persze elmondtuk ahogy azt egy kicsinek lehet, hogy mi történt. Később így számolt be róla:
- A papának kitört a lába, de a doktorbácsi már visszatette.
Én vagyok itthon vele, apás hetet tartunk amíg a társam vezeti a kamiont, Anya pedig a karrierjét építi a hivatalban. Szerencse, hogy jól főzök, megcsinálok bármit ha kell, de jellemzően férfias, melósoknak való fogásokat készítek. Flóra kívánságait néha nehéz teljesíteni.
A minap tanakodtam mit is főzzek:
- Flóra, szereted te a pásztor tarhonyát? - kérdeztem oktalan, hiszen nem is evett ilyet még.
- Igen, szeretem a pásztonyát!
A közelmúlt szomorú eseménye, elvesztettük Bud Spencert akinek a filmjein magam is felnőttem, s Flóra is kedveli "Minden bácsit" - maga nevezte így el őt.
(Aranyeső Yuccában,
- Mit hozhatok második fogásnak Doktor úr?
- Mindent!
,innen a becenév)
Csináltam is a tiszteletére egy nagy adag hagymás babot, közben idézgettem a filmjeiből.
Már Flóra is tudja:
- Mit nekem Puffin lekvár! Az én kedvencem ugyanis, - mondom én,
- A bab! - vágja rá mindig Flóra.
Ma piacon voltunk, perzselő volt a hőség már délelőtt is. A beszerző körút után - azóta már rotyog a zúzapöri - beültünk az Aranykupa nevezetű műintézménybe, ahol 20 éve törzsvendég vagyok, s ma már Flóra is. Előtte a piacon bekaptunk - persze nem 50 - 50 % - os arányban - két tejfölös sajtos lángost, megszomjaztunk rá.
Flóra a szokásos almalevét itta, én a literes korsó sört. Ilyenkor is van begyakorolt koreográfia. Koccintunk, én így szólok:
A nyári szünet első két napján (csütörtök és péntek, nem is értem), semmiféle napközis tábor vagy ilyesmi még nem indult be, így én elhoztam magammal a munkahelyemre a hétévest. Kb. 2 km-re lakunk az irodától, tegnap is gyalog jöttünk és mentünk, de ma kellett volna napközben az autó, mondtam is a fiamnak, hogy ma kocsival jövünk dolgozni. Mire ő:
- Anya, nem mehetünk autóval. A benzin szennyezi a környezetet, káros hatással van rá. Sétálni akarok.
Úgyhogy gyalogoltunk megint. Aztán majd kölcsönkérek egy autót valakitől, hogy elintézhessem az ügyeimet. :)