Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -2 2 423875

No látod, ettől leszek ideges... Norvégia egy ritkán lakott olajsejkség, amelyik 100%-ban képes energiaigényét a helyi vízenergiából kielégíteni. Miért nem jössz akkor Izlanddal - ami meg elmegy 100%-ban geotermikusról? Van még rajtuk kívül a világon legalább három hasonló ország (és mindegyikre jellemző, hogy kis lakosságú, kis népsűrűségű és valamilyen téren egészen extrém természeti adottságú).

 

Teljesen hozod azt az érvelést, hogy ha véletlenül és a történelem szeszélye folytán neked van egy olyan telked, amin átfolyik a Rába, akkor ráteszel egy magán vízturbinát, és teljes mértékben elláthatod azzal a saját háztartásodat, még másnak is jut belőle. Tehát akkor ebből kisütöd azt, hogy az egész világon ez mindenkinek járható út... Az a frászt, konkrétan egyedül neked az, senki másnak.. Ez "NEM FELSKÁLÁZHATÓ".

 

És ezt tudod, de újra meg újra előszeded a norvég példát. Mindig beleütjük az orrodat abba, hogy egy egyedi és végtelenül speciális, semmiképpen sem általánosítható esetről van szó - nem, téged nem érdekel, fanatikusan hiszel és újra hozod a témát... A valóság meg az, hogy Norvégia igazándiból a világ egyik - ha nem "A" - legnagyobb CO2 szennyezésű és legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező társadalma, csak éppen máshol égetik el azt a rengeteg olajat-gázt, aminek aztán az árából ők hülye zöld hobbikat tudnak végtelenül képmutató (és szerintem tulajdonképpen kifejezetten szemét) módon finanszírozni.

Előzmény: Future185 (423872)
Törölt nick Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423874

Gibraltár lesz a nyerő, ha nem jövőre, akkor 1 millió év múlva :)

 

Előzmény: advocatusdiaboli (423863)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -2 1 423873

Mire lenne elég 5 napi tárolás? Mire?

Voltak a télen komplett hetek, amikor az egész sztochasztikus megújuló-szektornak alig volt érdemi hozzájárulása az energiatermeléshez. Egy különösen napos nyári délben meg elmegy már Németország 100%-ban napelemről (meg szélről). Ahogy Dánia is. Aztán még aznap kora hajnalban esetleg zéró a teljes szektor országos termelése...

 

Ezerszer átbeszéltük már, egyébként meg ebben láthatóan nincs köztünk vita, te is hoztad a számokat - az egész világ jelenlegi akkutermelése a német "számítások" szerint szükséges 5 napi tárolókapacitás helyett kb: öt-hat órát tudna fedezni. De az a baj, hogy a többi technológiájú akkumulátor gyártása (kén-nátrium, vas-nátrium, vas-levegő és hasonlók dettó) sem tűnik ilyen elképesztő mértékben felskálázhatónak. Több száz-ezer milliárd tonnás akkuigényekről beszélünk - ha globálisan errefelé akarnánk elmozdulni. Ilyen szinten már a gyakori és olcsó elemekből sincs igazán elegendő.

Előzmény: Future185 (423869)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423872

Norvégiában évekkel előbb kiderül, lesz-e összeomlás, egyelőre úgy néz ki nem.

Előzmény: advocatusdiaboli (423871)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -2 2 423871

Érdektelen. Újra csak utalnék a Wiesbadeni hátraarcra. Hoztak ott is egy döntést, miszerint náluk márpedig minden busz elektromos lesz és pont. Valójában a buszpark bő felének lecseréléséig jutottak, mikorra összeomlott már az egész, és ők maguk is pénzügyileg (de nem is ez volt valójában a legfőbb bajuk, hanem az, hogy a dupla árú buszokból kettő sem volt elég egyetlen hagyományos helyettesítésére a hatótáv- és bizony állandó és súlyos műszaki problémák miatt).

 

Hozzon nyugodtan ilyen döntést az EU, majd jól összeomlik a közlekedése is, meg az egész helyi autóipara is, jól meglincseli majd a feldühödött közvélemény az egész EP-t, esetleg pusztán attól szétesik az EU, hogy többen inkább nem várják meg a teljes összeomlást, előbb kilépnek...

Vagy nem így lesz. Majd meglátjuk. Vagy jön jövőre a csodaakku, vagymittomén. Bármi megtörténhet, meg annak az ellenkezője is. De mindenesetre már látott a világ olyat, amikor műszakilag még nem kiforrott, nem alkalmazható megoldásokat erőltettek - aztán csúf vége lett.

Előzmény: huncut világ (423864)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423870

Itt tényleg csak hónapokra vagyunk a tömeggyártástól, ahogy az új Tesla aksinál is.

Előzmény: advocatusdiaboli (423868)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423869

A német energiarendszerre egy tanulmány azt állította, hogy 5 napi tárolás elég lenne, az 6600GWh kapacitást jelent, tavaly a világtermelés volt 300. Lítiummal nem fog menni.

Előzmény: advocatusdiaboli (423863)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -1 2 423868

A fúziós erőmű meg a tenyésztő tóriumos reaktor is "kész van". Már csak fel kellene skálázni a méretét és gyártását. Ötven éve folyamatosan...

 

A szilárdtest akkuk is "készen vannak", csak éppen azon kínlódnak a tudós urak, hogy a nanotechnológiás kerámiarétegek gyártástechnológiáját "felskálázzák", és bizony egyelőre bőven 50% feletti esélyt ad sok még ebből élő, ezzel foglalkozó kutató is, hogy ez végül SOHA NEM FOG SIKERÜLNI...

 

Nem nagyon akarod megérteni sokszor, hogy nem arról van szó, hogy valamit ab ovo nem tudunk megcsinálni - hanem arról, hogy ezt tömeggyártásba vinni, minden háztartás által elérhető áron gyártani nem lehetséges sehogyan sem. Szokás folyamatosan hivatkozni arra, hogy a katonai és űrkutatási technológiákból milyen sok minden került át a hétköznapi életbe - és ez teljesen mértékben így is van - viszont az állandóan erre mutogatók igen erősen vakok szoktak lenni arra a még sokkal-sokkal több megoldásra, technológiára, eszközre - ami végül sosem került át a hétköznapi életbe, még akkor sem, ha egyébként jól bevált, jól működött - egyszerűen azért, mert semmilyen módon sem volt megoldható a tömeges és gazdaságos gyártása.

Előzmény: Future185 (423865)
huncut világ Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423867

Azokra is ervenyes ez a szabalyozas, csak a nagy teherautokra nem.

Előzmény: pert2 (423866)
pert2 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423866

Mindenki kisteherautot fog venni, a vallakozok mar regota azzal mennek nyaralni is mert az elszamolhato ceges koltsegkent.

Előzmény: huncut világ (423864)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423865

Nem vagy képben, a nátrium akkumulátor kész van, gyártást kell felskálázni.

Előzmény: advocatusdiaboli (423863)
huncut világ Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423864

Hat az europarlament szigoritott. 100%-al kell csokkenteni a szemelyautok emissziojat. Magyarul belso egesu motorokkal nem lesznek szemelyaitok. Hat kivancsi vagyok. 2035 a buvos szam.

Előzmény: advocatusdiaboli (423856)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -2 2 423863

Persze, hogyne. Tudjuk. És a fúziós erőműtől is csak öt évre vagyunk (sajnos már bő ötven éve folyamatosan..).

 

Egyébként bármennyire is furcsa, de igazándiból nem tamáskodom - csak az elvakultságot ellenzem, a "technikai fejlődés úgyis garantáltan tuti mindent simán megold" hozzáállást. Aki tényleg ismeri a történelmet, meg a technika-történelmet is - az pontosan tudja, hogy a valóságban kb: 50% arányban ez vagy összejött, vagy nem... Rengeteg olyan roppant ígéretes technológia, fejlesztés volt - amiből utána végül szó szerint nem lett semmi, mert a gyakorlatban a hozzád hasonló igen felületesen ítélő és gondolkodó rajongók szerint "jelentéktelen apróságokon" teljesen elbukott. Mint a Wankel a tömítésein, mint az először mindent lesöprő óriási durranásnak tűnő tárolócső az elektronszivárgáson, stb... A nátrium alapú akkumulátorokat valójában piszkosul régóta fejlesztik, már a II. világháború idején felmerült, hogy mennyivel májerebb tengeralattjárókat lehetne vele csinálni az ólomakkuk helyett - aztán az olajválság után még nagyobb lendülettel fejlesztették őket tovább, de valami "jelentéktelen apróságon" mindig elúszott a gyakorlatban is használható cellák kialakítása. Végül a közelmúltban már készültek kereskedelmi hasznosításra is ipari nátrium-kén akkuk, de ezek most a kísérleti fázisban, tapasztalatgyűjtésen vannak. És igen, lehetséges, hogy stabil erőművi kiegyenlítő akkuként akár be is fognak majd válni (soha nem lesz az energiasűrűségük közelében sem a lítiumosoknak, még a nagy hőmérsékletű, olvadt ként használóknak sem, pedig azok járműben alkalmazhatatlanok biztonsági okokból) - de autókba valami más kell.

 

Amúgy a többiben egyetértek, és a zöldmozgalmárok pont azért viszonyulnak igen ambivalens módon a kiegyenlítő ipari akkumulátor-technológiákhoz, mert aki közülük kicsit is tájékozott, az pontosan tisztában van azzal, hogy már egy félnapi tárolókapacitású kiegyenlítő akkurendszer - ami sem a szélenergia, sem a napelemek mögé nem elég ahhoz, hogy a 100%-os biztonsági konvencionális háttérkapacitás elhagyható legyen, csak arra jó, hogy jelentős fosszilismennyiség megspórolásra kerülhessen - atomerőművekkel (vagy akár tisztább gázerőművekkel átmenetileg) kombinálva teljesen fölöslegessé, sőt, puszta zavaró kolonccá teszi a sztochasztikus megújulókat (a víz örökbérlete a tuti, a vízerőmű mindig jó játékos marad).

 

Ettől függetlenül valójában semmiféle biztosíték nincs arra, hogy képesek leszünk olyan akkukat és olyan tömegben és olyan áron gyártani, ami a mobilitásban általánosan elterjedhet. Végképp nem a "professzionális" felhasználásban, a nem kizárólag bevásárlásra használt második-harmadik kisautóknál, hanem mondjuk a buszoknál, kamionoknál, egyebeknél. Most megint hivatkozzak a tegnap-tegnapelőtt is rágott Wiesbadeni esetre, ahol végül először Németországban (és majd most jön a többi, figyeld csak meg !!) nyíltan beismerte egy városi testület, hogy teljes bukás lett az elektromos buszokra átállás, egy kigazdálkodhatatlan, méregdrága befuccsolt kísérlet, ami végül csak azért nem vezetett a helyi tömegközlekedés teljes összeomlásához, mert folyamatosan tudtak-tudnak máshonnan lóhalálában bérelni ténylegesen használható dízel buszokat...

Előzmény: Future185 (423857)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423862

Igen, elmegy éppen fele gázolajjal egy benzines autó is, úgy talán igen, egyszer a zasztiba tankoltam még volt a tiszta etanol, hát nagyon kínlódott vele. Vagy még úgy se, nem tudom, hogyan készül a lítium ionos.

Ez a konnektorból töltögetés a zsákutca, értelmét se indokolta nekem még senki miért erőltetik.

Előzmény: Future185 (423861)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423861

Van aki tudja, és lehet az.

Előzmény: zkmchy (423860)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423860

Lehet, de nagyon sok mindent lehet. 

(azt nem tudom mi, de a lítiumot nem lehet csak úgy nátriumra cserélni)

Nátrium-kén a sima ügy, csak nem mint tölthető akkumulátor, hanem valahol töltődik, másik berendezésben meg áramot ad le.

Előzmény: Future185 (423859)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423859

Meglátjuk, a kínai CATL ígéri jövőre, ott már kész vannak a gyárak, csak alapanyag módosítás kell a gyártósorokon.

Előzmény: zkmchy (423858)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 0 1 423858

Nem kell már sokat várnod a nátrium akkumulátorokra, jövőre tömeggyártásban lesz,

 

Majd lesz? Akkor jó.

Lehet egyébként, de mivel sokkal egyszerűbbek se, ezért ok van kételkedni ebben is. Nem lesz. )-:

 

(-:

Előzmény: Future185 (423857)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423857

Nem kell már sokat várnod a nátrium akkumulátorokra, jövőre tömeggyártásban lesz, és akkor elvi akadálya sincs, a tömeges elektromosításnak, de atomerőművekkel még akkor is hatékonyabban lehet ellátni az embereket(értsd jóval kevesebb tároló szükséges), mint az évszakonként jelentős eltéréseket produkáló megújulókkal.

Előzmény: advocatusdiaboli (423856)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2022.06.08 -3 2 423856

A szokásos semmihez sem értő sötétzöld pufogás, "miért nem használják ki jobban a napenergiát", stb... 

 

Ha kicsit utána jár bárki a szél-nap megújulókkal foglalkozó mai konferenciáknak és kiállításoknak - akkor rögtön észreveheti, hogy miközben boldog-boldogtalan napelemet próbál elsózni egyre olcsóbban (mivel ezt TUDJUK GYÁRTANI TÉNYLEGESEN), valójában a téma folyamatosan a tároláson pörög, erről beszélnek, ezen rágódnak, a napelemet - meg a szélkerekeket - a "már megoldottuk, ezen már túl vagyunk" szintjén kezeli mindenki, ellenben pont a nagy vásárlók (nap- és széltelepek potenciális beruházói) oda sem mennek magukat a turbinákat-napelemeket kínáló standokhoz (minek, tudják pontosan, mi van ott és mennyiért), ott állnak sorba, ahol konténeres akkutelepet, vagy bármiféle ígéretes új tárolási megoldást kínálgatnak - lévén (végre valahára !!!!) eljutottunk oda, hogy a hálózatra csatlakozni teljesen új beruházásokat-erőműveket ezekből már nem is engednek valamilyen átmeneti puffertárolás megoldása nélkül. Ami persze azt is jelenti, hogy a jelenleg a hálózaton fent lévők még nem ilyenek, meg persze azt is, hogy ezek a korlátozások a kicsi, lakossági egységekre még nem vonatkoznak, és ott még el lehet adni a "csupasz" napelemeket nagy számban - hát érdekes módon a mostani slágertermék a minél egyszerűbben telepíthető, meg a balkonrácsra kiakasztható kis házi napelemtábla...

 

De közben meg az akkus tárolás épp, hogy felfutása is az égbe lőtte az EV-vel együtt végképp a lítium árát, és minden jel szerint a közeljövőben fordul ez át valós, fizikális hiányhoz, ami végre rá fog mindenki ébreszteni arra, hogy vagy rohadtul új dolgokat találunk ki, vagy a meglévő technológiákkal nem, hogy a teljes váltás, de már a továbblépés sem lehetséges. 

Ahogy már ugye egyszer a topic kedvéért végigszámoltam, a világ teljes most elérhető lítiumkészlete pont nem lenne elégséges csak Magyarország évszakos energiatárolásához - a mostani áramfogyasztási szintünk mellett sem. A világ jelenleg elérhető kb: 14 millió tonnás potenciális lítiumkészlete elméletileg talán pont elég lenne arra, hogy a világ összes ma futó-létező (kb: másfél milliárd) személyautóját EV-re cseréljük - közepes méretű akkumulátorok mellett, viszont a kobaltkészlet a felére sem futná - ha ilyen akkukat használnánk. Viszont ebben az esetben ugye egy gramm lítium sem jutna sehová máshová, sem a mobiltelefonokba, sem a laptopokba, sem semmiféle erőművi meg házi "Powerwallos" megoldásba, végképp nem teherautókba-buszokba-repülőkbe. És ezen az sem segít, ha hatékonyabb lítium-felhasználású akkukat találunk ki, nagyságrenddel ugyanis elméletileg sem tud hatékonyabb lenni (a kémia-fizika elméleti korlátait nem lehet megerőszakolni), márpedig itt nem is csak egy nagyságrenddel kellene több...

Persze, tudjuk, majd a nátrium megoldja (no abból legalább van tényleg elég), meg a szilárdtest akkuk - amikben igazándiból közben még a fejlesztésükön dolgozó tudósok egy jelentős hányada sem hisz, hiszen arról szól, hogy féligáteresztő kerámia hártyákkal kellene elválasztani az fegyverzeteket, ami egy megvalósított akkuban több ezer csak vákuumtechnológiával felvihető nanotechnológiás réteget jelentene - kb: a chipgyártás szintje csak négyzetméteres nagyságrendben, soha nem tud olcsó és termelékeny lenni, és a végeredmény vagy semmilyen komolyabb mechanikai igénybevételt (vibrációt, rázást) sem bír ki (még stabil akkunak is kétséges, még a helyére szállítást sem feltétlenül bírja ki), vagy megerősített membrán mellett még drágább, még lassabban növeszthető a vákuumban, cserébe nehéz mint az állat (a mostani folyékony elektrolithoz képest 8-10-szer nagyobb sűrűségű anyagról beszélünk).

 

Szóval sok minden benne van a pakliban - sajnos az is, hogy egy totális zsákutca az egész, és valami tök mást kell helyette kitalálni.

Előzmény: Törölt nick (423842)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423855

Erről lenne szó, az utánpótlást a gibraltári szorosban turbinákon keresztül kapná.

Persze a szint különbséggel a területe is csökken és a sótartalma is folyamatosan növekedne.

Persze vagy 10 atomerőműnyi teljesítmény se sokat zavarna még, viszont úgy se lenne elég. Ha ennyi energia amennyi van nem elég akkor úgy se elég 10 szer vagy 100 szor ennyi se.

Előzmény: Future185 (423850)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423854

Ha az emberiség fennmarad, akkor ez az erőmű MINDENKÉPPEN el fog készülni, ez nem is kérdéses. Csak az a kérdés, hogy mikor?

 

Nem lesz szüksége ennyi energiára, ha igen akkor nem, akkor nem marad fenn.

A magfúzió, a Nap a Földön a jobb példa erre az ellentmondásra, mert

olyat csak olyan társadalom képes létrehozni amelynek nincs rá szüksége.

Előzmény: Törölt nick (423842)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423853

...és víz. )-:

Előzmény: zkmchy (423852)
zkmchy Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423852

Nem tudom, tényleg érdemesnek látszik egy kísérlet. Ha a nátrium kivonódik a rendszerből ott sav lesz. Ha nem higany akkor valami membrán az anód és a katód között. Csak sav lehet. (-:

Előzmény: lunarossa (423851)
Future185 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423850

Elpárolog az magától, csak el kell zárni az utánpótlást.

Előzmény: Törölt nick (423842)
,m,1710 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423849

A vasárnapi Wels.ukri  VB selejtezö meccs félbeszakittása is p programozva volt

a orosz meg meg mutatta, hogy medig ér a keze ez pszihologia, de Ö is rá baxhat, he ez indul be

(a you tube közvetittés folytatta)

Előzmény: ,m,1710 (423848)
,m,1710 Creative Commons License 2022.06.08 0 0 423848

A "kibertámadás"nak több foka van, amit mamár nagyon komolyan vesznek

 

a Oroszok meg a Ukrénok mér idövel használták lopásra svindizésre hamis infokra

ami nagy károkat okozott, De mivel ezt a láthatattla háboru beindult igy már nem egyedül vanna

k

lehet védekezni lehet támadni lehet zsarolni és lehet tömkre tenni lehet szabotálni

van scenário ahol a ellenség nemtudja beinditani a vadászgépeit

vagy a atom tengeralattjáro atomrakétái a saját területükre csapodik. ez a jövö

DE mamár szabotáltak atomreaktorokat is

A kiber pénzzsarolás milliárdokba rug (Nem indul be a rendszered HA nem fizetsz

csak egy is példa

Előzmény: farkaséhes oroszlán (423841)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423847

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423846

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.06.08 -1 0 423845
Előzmény: Törölt nick (423842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!