Keresés

Részletes keresés

Sakes Creative Commons License 2009.08.26 0 0 844

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy hol lehet az Albán lek-et átváltani Budapesten? Sajnos a nyakamon maradt. Előre is kösz!

Ferke1967 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 843
Jaj, majdnem elfelejtettem... Nem néztük meg, de állítólag elkészült az út Sarandáig. LLogara-Saranda most már végig jó út.
Előzmény: Jani haverja (840)
Ferke1967 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 842

Szasz Jani haverja!

Merre tervezed a menést?

Mi idén nyáron kipróbáltuk szinte (ha nem az összes) utat Albániába. Na jó, Koszovót még nem.

A Cacak-Montenegro (Moraco-kanyon) útvonal katasztrófa éjjel nappal. Nappal mentünk oda, éjszaka jöttünk vissza. 300 km 7 óra alatt... no comment. Millió kamion, lehetetlen előzni, sok lakott település stb.

A Pécs-Nasice-Slavonski Brod-Zenica-Sarajevo-Scepan Polje- Piva-kanyon (meseszép)-Podgorica útvonal napközben volt 11 óra. 10-kor indultunk Pécsről, este 9-kor értünk Podgoricába. Nem egy száguldozós út. Vannak rajta "érdekes" részek, de végig járható. Éjszaka nem ajánlott, mert nem látod jól a leesett szikladarabokat, meg az esetleges úthibákat. Mindennel együtt sokkal jobb(nem minőségre), mint a Cacakos út.

Mondjuk Podgorica után megszivattam magam. El akartam kerülni a Hani Hotit-Shkodra közötti 30 km-es csapágyrendezős utat. Lementem hülye fejjel megnézni a Muriqani határt. Podgoricától gyakorlatilag a tengerpartig kocsisor. Petrovac 1 óra. Ulcinjtól a határig semmi tábla. Mentünk vakon az éjszaka közepén. Határ után már jó volt az út, de valahogy nem tudott érdekelni éjfélkor:)

Szerintem a 3. út a legjobb. Bp-Röszke-Belgrád-Nis-Leskovac-Skopje-Tetovo-Qafe Thane. Km-ben ez a leghosszabb, drága a szerb autópálya ( majdnem 20 eur egy irány) de jó. Ezt úgy csináltam, hogy indulás innen reggel 7-kor, este 7-re beérsz Albániába. Első falu Prrenjas, ott 10 eurért van szállás útszéli motelban. Ha másnap reggel 5-kor elindulsz Durresbe, akkor 7 körül oda lehet érni. Ha csak 8-kor indulsz, akkor közel 4 óra az út:))

Mi tegnap délelőtt 9-től 10-ig álltunk Lezha-ban, akkora volt a dugó. Podgorica-Shkodra kb. 1,5 óra. Shkodra-Shengjin (közben van Lezha) legalább 2 óra. Ha Lezhán túlvagy, akkor már nem nagy kaland lemenni Durresba. Én a helyedben aludnék egyet Hani Hotit-Shkodre között az út mellett, aztán korán elindulni Durresbe. 

És nagyon vigyázz, mert tavaly óta sokat romlott a nem létező közlekedési morál. Komolyan mondom, hullanak mint a legyek az utakon. Három hónap alatt Velipoje-Shkodra között ( 25 km) kb 20-an haltak meg közlekedési balesetben.  Szóval nagyon ésszel, mert nem rajtuk múlik a testi épséged:)

Na ennyit akartam. Ha gyakorlott albán-utazó vagy, akkor bocsi.

halacs Creative Commons License 2009.08.25 0 0 841
Írtam neked. :-)
A tengerpart kedden nálunk is biztos, a részleteket meg majd ott tisztázzuk. :-)
Jani haverja Creative Commons License 2009.08.25 0 0 840
Mi, mint már említettem, valószínűleg kedd hajnali 1-kor indulunk öten autóval. Mivel após-anyós idősebb, és a 4 és fél éves kisfiunk is velünk lesz, valahol északon meg kell aludnunk. Talán Shengjin, de ez még kiforratlan, csak az a majdnem biztos, hogy tengerparti helyen. Shengjinbe le tudok érni kb. du. 4-5 órára. Durres egy kicsit messzebb van, addig az útitársaim miatt nem nagyon szeretnék elmenni egyhuzamban. Ha van kedvetek találkozhatunk egy kis tapasztalatcserére, sörre, rakira valahol északon, vagy ha kedvetek van lejönni délre, akkor pl. Sarandában, vagy máshol a Riviérán. Az email címem: janihaverja kukac gmail pont com.
Persze ez sajnos csak akkor áll, ha a munkám nem szól közbe.
Előzmény: halacs (839)
halacs Creative Commons License 2009.08.24 0 0 839
Vasárnap indulunk, és vonattal megyünk. Még nem döntöttük el, Podgoricából vagy Barból menjünk tovább Albániába.
Előzmény: Jani haverja (838)
Jani haverja Creative Commons License 2009.08.24 0 0 838
Ti mikor indultok? Mi valószínűleg szeptember elsején, ha a melóm nem szól bele. Sarandába megyünk, de valahol északon utközben megszállunk egy éjszakára.
Előzmény: halacs (835)
Jani haverja Creative Commons License 2009.08.24 0 0 837
Nagyon szépek a képek, látszik rajtuk, hogy nem olyan amatőr fotós készítette, mint pl. én. :)
Kár hogy nem jutottatok délebbre, pl. a Riviérán is lehetett volna néhány fotótéma...
Előzmény: Szalamadra (834)
halacs Creative Commons License 2009.08.23 0 0 835
Nagyon szépek a képek. Valami szöveg nincs hozzájuk? :-)
Előzmény: Szalamadra (834)
Szalamadra Creative Commons License 2009.08.23 0 0 834

KALANDOZÁSOK A NYUGAT-BALKÁNON
SZERBIA MONTENEGRÓ ALBÁNIA HORVÁTORSZÁG BOSZNIA-HERCEGOVINA
Kalandozások....

Tirana

Tirana

Berat

Berat

A honlapon még rengeteg kép látható

halacs Creative Commons License 2009.08.23 0 0 833
A kézzel-lábbal mutogatás ott is érthető. :-)
Ha ki van írva valahol, hogy sobe vagy apartman vagy hotel, akkor bemegyünk és érdeklődünk. Rájönnek, mit akarunk, aztán előbb-utóbb előkerül valaki, aki beszél angolul vagy németül, de ha nem, akkor is lehet tisztázni a dolgokat. :-)

A szállás ára az igényektől is függ. Tavaly pl. Sarandában 8 euró/fő volt éjszakánként a szállodai szobánk a tengerparton, Beratban egy gyönyörű szállodában 14 euró/fő, de itt reggelit is kaptunk, bőségeset, és nagyon finomat. A szállás ára olcsóbb, mint Montenegróban, de persze a luxuskategóriát Albániában is meg kell fizetni.
Előzmény: Törölt nick (832)
halacs Creative Commons License 2009.08.23 0 0 831
Nem foglalunk előre semmit, majd ott keresünk helyet.

Előzmény: Törölt nick (830)
halacs Creative Commons License 2009.08.22 0 0 829
Tavaly Sarandában kezdtünk, aztán Beratba mentünk, az idén az északi résszel ismerkedünk, Durresbe biztosan megyünk, aztán majd meglátjuk. :-)
Előzmény: Törölt nick (828)
halacs Creative Commons License 2009.08.22 0 0 827
Szia! :-)
Bocs, hogy ezt mondom, de nincs itt olyan sok hozzászólás, olvasgass kicsit vissza, mert
Albániáról még inkább megoszlanak a vélemények, mint Montenegróról.
Én tavaly voltam ott először, de most megint készülünk, és őszinte kíváncsisággal. :-)
Előzmény: Törölt nick (826)
halacs Creative Commons License 2009.08.12 0 0 825
A szoft úgyis elrontotta volna a formázást. :-)
A képek már megvannak, a szöveget meg írd meg most hozzá. :-)
Előzmény: bikemanusa (823)
bikemanusa Creative Commons License 2009.08.12 0 0 824
Most meg a képek aláírása maradt le...
Nem megy ez nekem...

halacs
köszi a segítséget!
Előzmény: halacs (821)
bikemanusa Creative Commons License 2009.08.12 0 0 823
Így lassan megy..Durres szállásunkKsamil látképeKilátás az erkélyrőlFogorvosi rendelőBorsh étterem
Előzmény: halacs (821)
halacs Creative Commons License 2009.08.11 0 0 822
Na, valahogy nem egészen így gondoltam. :DDD

Előzmény: szervezkedő (818)
halacs Creative Commons License 2009.08.11 0 0 821
Feltölt, beszúr, mehet. :-)
Előzmény: bikemanusa (820)
bikemanusa Creative Commons License 2009.08.10 0 0 820
Egy pár kép.....
giornalista Creative Commons License 2009.08.10 0 0 819
nyilván
csak érdekességnek tettem be

ilyen alapon Olaszországtól kellene először eltiltani a turistákat
Előzmény: halacs (817)
szervezkedő Creative Commons License 2009.08.10 0 0 818
..."agyon lőttek két embert" ..."de mi nem nagyon vettünk észre"
Tehát ez azt jelenti, nem vaktában lövöldöztek az étteremben, hanem pontosan célzott az elkvető! :-)

Tehát ha valami következtetést le lehet vonni, akkor az az, hogy nyugodtak legyetek! Ha valakit le szeretnének lőni Crna Goraba vagy Albaniába, azt pontosan kilövik. Esetleg akkor vágódjatok földre ha megjelenik a rendőrség is, mert azok lövöldöznek össze-vissza!
:-)))))))
Előzmény: halacs (817)
halacs Creative Commons License 2009.08.08 0 0 817
Úgy három hét múlva mi is megyünk Durresbe. Egy-két éve Budvában (akkor épp arrafelé voltunk) lőttek agyon két embert egy népszerű étteremben, de mi nem nagyon vettünk észre semmit az egészből. Nem hiszem, hogy bármiféle általános következtetést lehetne levonni egy ilyen szörnyű esetből.
Előzmény: giornalista (816)
giornalista Creative Commons License 2009.08.08 0 0 816
Lelőttek négy rendőrt Albániában

MTI

| 2009. augusztus 7., péntek 20:10 | Frissítve: 13 órája

Tűzharc tört ki rendőrök és az ország legkeresettebb bűnözője között egy albán üdülőhelyen. Az illetőt letartóztatták, de előtte agyonlőtt négy rendőrt.

A rendőrség közlése szerint a gyilkosságért elítélt, de szökésben lévő Dritan Dajti és társai gépkocsiját megállították, és körülvették egy különleges alakulat emberei Durres városában. A bűnöző azonnal fegyvert rántott, és lövöldözni kezdett.

Lelőtt négy rendőrt, de ő is megsebesült, és letartóztatták. Két társa közül az egyik szintén meghalt a tűzpárbajban. Megsérült több járókelő is. Az üdülőket sokkolta a "csatajelenet". A 37 éves Dajti hat éve szökött meg, amikor a bíróságra vitték Tiranában. Távollétében 20 év börtönre ítélték egy üzletember meggyilkolásáért.
bikemanusa Creative Commons License 2009.08.07 0 0 815
Stewe wonder !

Köszi az infokat , de csak most olvastam el mikor haza jöttem. (júl. 18  -aug.2)

Örülük, hogy itt is segítettél. Annak idején a Te aktiv bukgáriai  forumozás hatására mentem oda. Még egy szer köszi.

Tehát Albánia. Sajnos nagyobb elvárásokkal mentem, mint amit kaphattam. Abba reménykedtem, hogy ugyanazt kapom mint BGben 2003-ban. (4*szer voltam összesen) Sajnos nem! Ár érték arányban sokkal rosszabb.

Podgoricén keresztül mentük. Ha tárnál nem kellett fizetni semmit!!! Duressben szálltunk meg 3 éjszakát. Végig  „jani haverja” útmutatását vettem alapul. (ja köszi Neked is!!!) tehát az autópályát délfelé 3,5 km-t mentem és közvetlenül a parton találtam szállást. Egy apartman lakás légkondival 40EUR-ért. Pénzt váltani mindig bankba mentem 126 – 127 EUR / lekért váltották. Kezelési költség sehol sem volt. 300 lek volt két ágy napernyővel. A homokos part is elviselhető volt. A strandot folyamatosan takarították.(este 7 kor és reggel 7 kor is) Csikket sem találtam!!! A víz nem volt kristály tiszta, de megfelelt. Az építkezési hulladék viszont a por miatt nem volt túl kellemes, de a parton nem volt zavaró. A város nyüzsgő az éttermek kifogástalanok.

Második szállásunkat Dhermi be terveztük. A llograsse hágo mese szép!! Az út jó. Sajnos itt nagyon drágán találtunk szállást (négyönknek 80 EURért), így tovább indultunk délre. Ha erre jártok ki ne hadjátok az éttermet ammi a patakra épült Borsh ban! Fantasztikus. A saját szememmel láttam, ahogy egy vedég kért egy pohár vizet, mire a pincér közvetlenül az asztal mellett folyó patakba merítette a poharat és tette le az asztalra. Pincér kevésbé tudott angolul, ezt látta a szomszéd asztalnál egy fiatal hölgy és félbeszakítva ebédjét felajánlotta, hogy tolmácsol. Mire mindent megrendeltem, vissza ült és folytatta az evést!

Ksamilban találtunk szállást. A part gyönyörű a víz tiszta (Bora-bora strandon voltunk legtöbbet) a szigeteket körbe jártuk vizibiciklivel! Érdemes kimenni a nyílt tengeri részre, kocsival 2 km a radar állomáson tul. Itt még tisztább a víz, és mivel homokos a part hosszan belehet sétálni. A búvárkodás kedvelől is megtalálják az örömüket a sziklák között.

Este viszont nem lehet korzózni. Este semmi élet családos hely. Egy szobát vettünk ki konyhával 30eur-ért.(illetve 3500 lek-ért – kb 27,5 EUR). Szinte midig lekkel fizettem!!! EUR-ban kérdeztem az árakat és lek-ben alkudtam meg. Ez nagyon hatásos!!!

A feleségem a apartmanból szemünk elé tárult látványtól rosszul volt folyamatosan. Por piszok, elhanyagolt házak udvarok. Esténkét kiszoktunk ülni az erkélyre olvasni beszélgeti borozni, de ilyen látvány mellett…. Csatolok  majd képet. 7 nap Albánia elég volt. Az árak a kis boltokban hazaiakkal egyezik meg. Az éttermek nem olyan olcsók mint BG-ben. Nagy a szegénység, de az emberek nagyon kedvesek. Valószínűleg többet nem megyek… 7-8 évvel vannak lemaradva a bulgároktól, de az árak már magasabbak.

Sarandén megvettem a komp jegyet és át mentünk Corfura. 5 napra. A legrosszabbra voltam felkészülve az árakkal kapcsolatban, de kellemesen csalódtam. A nagy supermárketekben be vásároltunk és a Luxus apartmanban (medence, 2 légkondi 2 szoba 70EUR) megföztem a kaját.  Igoumensta ba nagy komphajóval kötöttönk ki. Majdnem a macedon határig kész az autópálya. 220 km-t kevesebb mint 2 ora alatt meglehet tenni.

Ohridba du voltunk. És ez volt a nyaralás csúcs pontja!!!

Előzmény: stevie wonder (803)
kepesita-peter Creative Commons License 2009.08.05 0 0 814
Sziasztok!
Albánia: a fővárost imádtam, a görög határ közeli hegyek is fantasztikusak és szinte csak helyi "turisták" vannak. A főváros pezseg, minden sarkon kávézó, sült kukorica, őrült közlekedés -élettel teli. A természetben érdemes nyitva tartani a szemeket -előfordulhat, hogy kigyóval találkoztok. Corovode-ból a kanyonban, vagy Permetből a folyó mentén haladva napokat lehet gyalogolni, szebbnél-szebb környezetben. Sok a kóbor kutya, de bátrabb fajtákkal mi nem találkoztunk. Az emberek is nagyon kedvesek. Legtöbbjük beszél olaszul.
Főleg lakott részeken elég sok a szemét.
Összességében: menjetek!!
http://www.kepesita.org/apps/blog/entries/show/1463783-19-21-nap-alb-a
Jani haverja Creative Commons License 2009.07.19 0 0 813
Pontosítok: Egyszer megpróbáltak lehúzni Himarában is, de ott görög nemzetiség lakik, nem albánok...:)))
Viszont, ha a közeli határátkelőhelyeket is hozzáadjuk Shkodrához, akkor az arány sokkal rosszabb, mivel Hani i Hotitnál többször próbáltak már az akkori 1 Eur helyett 10 Eur-t kérni belépési illetékként, és ahogy itt olvasom ez rendszeresen előfordul ott. Ez máshol sehol nem volt a tapasztalataim szerint.
Előzmény: Jani haverja (812)
Jani haverja Creative Commons License 2009.07.19 0 0 812
Shkodra Indiánál sokkal sterilebb, higiénikusabb, stb.! Bár még nem jártam Indiában, de sokat olvastam róla, és hosszútávú terveim között szerepel (meg kell várni, amíg kicsit nagyobb lesz a kisfiam).
Nem azért nem tetszett nekem Shkodra, mert annyira lepusztult város, bár 2005-ben - amikor először voltam Albániában - ez a város volt a leglepusztultabb, azok közül, amiket akkor láttam ott, de azóta már láttam más helyeket is, és tetejében Shkodra kétségtelenül sokat fejlődött 2005 óta.
Inkább azért írtam az előző hozzászólásomban, hogy "nekem speciel nem tetszik a város", mert egyrészt tényleg nem nyerte meg a tetszésemet azóta sem, másrészt nagyon sok ember egy pár óra Shkodrai tartózkodásból ítéli meg egész Albániát. Pedig Shkodra az örök ellenzéki, renitens város, akinek semelyik kormány nem igazán jó, de a montenegróiakat sem szeretik igazán, és nagyon sok mindent lehet látni ott, ami egyáltalán nem jellemző Albániára, és nagyon sok mindent pedig nem lehet látni, ami szinte egész Albániára jellemző. Pl. egyedül ebben a VÁROSBAN (nem a falvakban) láttam egyszerre több kék fejkendős muzulmán asszonyt (máshol a muzulmán asszonyok nem nagyon hordanak fejkendőt, még rengeteg helyen vidéki kis falvakban sem). Igaz szintén ott láttam egyedül római katolikus apácacsoportot is. Ott van Albánia legnagyobb mecsetje, és legnagyobb római katolikus temploma is. Pedig vannak Albániában sokkal nagyobb városok is.
Szóval számomra egy furcsa, ellentétes város. Egyébként ebben az egy városban próbáltak meg többször is (kettőször összesen) lehúzni (máshol egyszer sem).
Valahogy Shkodra az egyetlen hely Európa általam bejárt részén, ahol ösztönösen nem éreztem soha otthon magam, pedig ez egyáltalán nem jellemző rám.
Ettől függetlenül a vár tényleg szép.
Persze, mint már említettem, ízlések és pofonok...
Szóval csak azért írtam mindezt, hogy ne Shkodrából ítéld meg Albániát.
Egyébként pedig jó utat!
Előzmény: ravaluf (811)
ravaluf Creative Commons License 2009.07.19 0 0 811
"Legalább tennétek egy kört."

Köszönöm, időközben magam is erre jutottam :) egy kicsit bele akarok csak szagolni, milyen ott, aztán talán jövőre megpróbálom Albániát, de azt alulról, Ohrid felől tervezem.

"nekem speciel nem tetszik a város"

Indiánál sokkal rosszabb nem lehet, Bombay külvárosainál rosszabbat nekem már nem tud egy ország sem mutatni.
Előzmény: Jani haverja (809)
Jani haverja Creative Commons License 2009.07.19 0 0 810
Ksamil tényleg jó strandolni, de este nincs meg az a szórakozási lehetőség, mint Saranda parti sétányán, ahol gyakorlatilag minden korosztály, és érdeklődési kör meg tudja találni a saját szórakozását. Kocsival igaz, hogy percek alatt át lehet jutni Ksamilból Sarandába estére, de az olcsó pia országában ki fog hazavezetni?:))
Én ezért írtam azt, hogy inkább Sarandában lakni, és néha átjárni Ksamilba strandolni.
Fhk:
A pénzváltás ezen módja működik is, és 5 EUR esetén nem is kockázatos. Meg amúgy is a pénzváltó emberke többet nem válthatna ott a turistáknak, ha egyszer is átvágná őket. Ha viszont egy kéthetes nyaralásra váltasz 100-150 ezer Leket, vagy többet, akkor nagyon nem mindegy az árfolyam sem, az pedig főleg nem, hogy átvágnak-e (hamis pénzt adnak-e vagy hasonlók). Tavaly ősszel - ha jól emlékszem, mivel nem váltottam Eurot Lekre, csak láttam az árfolyamot - 130 Lek körül volt 1 Euro, akkor pedig a pénzváltó úriember igencsak jól keresett a sok turistán a 120-as árfolyamával, mégpedig úgy, hogy nagyon meg sem károsított Benneteket, mivel 5 Euro környékén váltottatok fejenként, és ezt egy bank valószínűleg külön díjért, tehát összességében rosszabb árfolyamon tette volna meg a kis tétel miatt.
Előzmény: Hannibalbarkas (805)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!