Üdv. Ilyet én is tapasztaltam a Riomba,pár napja reggel,amikor fagyott. A műszerfal balofali részén,mintha lötyögött volna valami folyamatosan. De ahogy melegedett belül,el is múlt,szóvsl a hidegtől van.
A hideg beálltával normális dolog, hogy itt-ott jobban zörögnek a műszerfal műanyag elemei, főleg azért, mert a hideg műszelfalra vereti az ember a forró levegőt. És elkezdenek tágulni a dolgok más más ütemben, és terjedelemmel.
Volt papírszwift-em is. Na az zörgött....
A fejtámla rezgés nekem is előjött rossz úton, amikor nem ült senki a jobb1-ben. Pedig az enyémben csak 5000 kilóméter van.
De nem szaladtam vele szervizbe, mert otthon is meg lehet oldani pikk-pakk.
Azért zörög, mert ha kihúzod a fejtámlát, meglátod, hogy csak a jobb oldali rúd fogasléc, a bal oldali, az sima.
Tehát a jobb oldali rudat tartja a retesz, a bal oldal viszont csak bele van tolva az ülésben kiképzett jukba, és amikor gödörbe mész, megmozdul az ülés háttámlája, ami az erőkar miatt felerősödve megremegteti a fejtámlát. (Az ülés tetején lévő műanyag karikánál zörög egészen pontosan.
Két megoldás van. Ha nem ül meletted senki álítassz a háttámlán, közel függőlegesbe, és akkor nem fog zörögni.
Vagy én pl. tekertem a bal oldali rúdra egy réteg textil bandázsszalagot, úgy, hogy betolva a műanyag karima még takarja, és meg is szünt a rezgés, és nem is látszik.
Én ezt használom mióta megvettem, igaz az enyém 2010-es 90Le. Holland autó volt, ott is 10w40-s Shell olajat raktak bele a szervizkönyv szerint. De szelephangot, vagy valami kopogást én is hallok. Voltam vele szervizben, azt mondták ez nem veszélyes, ha erősödik akkor sok szeretettel várnak... :) A hidrotőkék meg "nem szoktak tönkre menni". Lassan eléri a 180e km-t, 90e-ként kell szelephézagot ellenőrizni, úgyhogy majd valamikor megejtem.
Ma Szombathelyről zúgtam haza, kollégám ült mellettem, aki a fordban is rendszeres társam volt. Azt mondta nagyon húz ez a fordhoz képest. Neki is az van....Szóval az érzetem lehet csal.
Egyre jobban azt érzem, hogy ebbe kia-ba a sima MOL gázolaj a legjobb. Padig de szerettem volna elkerülni...
Estleg lehet olyan probléma is, hogy valahol eltömődött, leszűkült egy olajvezeték. Ha úgyis lecseréled az olajat, akkor a csere előtt meg kellene próbálni egy motortisztító adalékot (Wynns, vagy Liqui Moly) rakni bele és egy-két órát járatni vele.
Ha marad a hidrotőke csattogás, akkor viszont csere :-(
Nem értek hozzá, de szerintem túl vastag egy ilyen motorba a 10W-40-es olaj. Egy idősebb, esetleg 8 szelepes motorba jobban passzolna. Én 5W-30 vagy 5W-40-et öntenék bele, esetleg ha nem garázsban áll éjjelente akkor akár 0W-30 is. Kopogni szerintem nem a szelepeket hallod, hanem a hidrotőkéket. De lehet, hogy nem az olaj az oka, hanem valamelyiket cserélni kellene. Ez így látatlanban csak találgatás.
Castrolban volt egyébként hamis olaj is...
Én az előző autómba ami egy 95 lovas 16 szelepes 1,4-s benzines volt, Castrol Magnatec 5W-40 C3-at használtam.
A ceed-em dízel így az abba öntött olajat hiába is írom neked.
Tanácsot szeretnék kérni! Van egy 2012-es faceliftes 1.6 crdi sw-m, amiben minden nap újabb, és újabb zörgések, cicergések jönnek elő. A műszerfalban a középkonzol környékén, és az anyóülé előtt is. Most a legújabb, hogy az anyósülés fejtámlája zörög olyan frekvencián, hogy vallatni lehetne vele. Ha megfogom a rúdját, vagy a támla hátulját elhallgat. Már utálok a kocsiba ülni, és a cseréjén gondolkozom. Az autó még garis, de a szervíz felteszi a kezét, mert szerinte ez ilyen. Volt esetleg valakinek ilyen jellegő problámája?
Ha nem szűnnek/szüntetik meg a hibákat vetess fel jegyzőkönyvet minőségi eltérésről! Minden problémáról amiért gariztattad az autót legyen papírod! Az ember nem azért vesz új autót, hogy a szervizt járja vele. Én is hasonlóképp jártam sok-sok bosszúság.
Nagyon szépen köszönöm ezt az összehasonlítást. Én egy 11 éves 1.6 TDCI (110 lóerős) Ford Focus utódját keresem, ez az összehasonlítás nagyon hasznos nekem.
Én sem szeretem a Focusban a hátbaverősen feléledő motort, de ha előzni kell, akkor nagyon hasznos ez a karakterisztika (a Focusban csak 5 fokozatú a váltó, nem forognak le túl gyorsan az áttételek).
Ha a Focusban lenne 6. fokozat és 5-6 évvel fiatalabb lenne, akkor 6 évig nem cserélném, mert ha kedvem támad rá, akkor hatalmasat lehet autózni vele a nagyon nyomatékos motor és nagyon közvetlen kormányzás kihasználásával.
Viszont már 11 éves, zajos mint egy zetor, ha reggel az indítás után mögé kell menni letörölni a hátsó ablakot, akkor megőrülök a büdös kipufogógáztól, 15 km alatt sem melegszik be a motor, nincs benne ESP, szóval tavasszal mindenképpen mennie kell :-(( Meglátjuk, hogy tavasszal milyen kinálat lesz a KIA-nál...
2015-ös 1.4 benzines Kia Ceed SW-m van. Olyan, lényegében állandó bajom van már kb. 6-8 hónapja, hogy állandóan valamerre húz az autó. KIA szervízben kétszer is csináltak futómű beállítást, de csak a harmadiknál éreztem úgy, hogy talán nem húz. Ciki kicsit, mert már én éreztem kínosan magam. Úgy nagyjából elfogadható lett, de kb néhány hete megint elkezdett húzni. Most éppen balra. Ami érdekes, hogy 100 km/h felett nem húz sehova. Úgy vettem észre, hogy igazából városi, 40-60km/h óránál a legrosszabb. Itt szó szerint ellen kell tartani. Ha egyenesbe tartom, és elengedem a kormányt, akkor 2-3 másodperc múlva egy adott egységnyit fixen elmozdul a kormány balra, és rögtön visz át a másik sávba. Ezt például ma este, ahogy jöttem haza a kisfiammal sötétben, baromira látható volt, így, hogy a kormányon minden gomb világít. Így külső szemlélő számára is teljesen észrevehető. Volt egy utunk tavaly nyáron Hajdúszoboszlóról hazafelé, amikor is történt valami egy úthibánál, valahova ide tudom időben betenni, hogy azóta állandóan ezzel a kormánnyal szívok. Egyszerűen azóta mindig húzott valamelyik irányba. Arról már nem is beszélek, hogy a vezető ülés biztonsági övének zár szerkezete kb. 1,5 hónapja csak kifejezetten erős és lendületes nyomásra nyílik ki. De ezt is csak akkor csinálja, ha már bekapcsoltam, mozgott a testem az ülésben, és utána próbálnám kinyitni. A következő probléma, hogy a vezetőülés magasság állítójával baj van. Két teljes felemelésnyit húzok rajta, és 3 nap alatt koppra vissza megy. Idegesítő, hogy állandóan állítgatni kell.
A kormányra vonatkozóan problémával küzd-e más is?
az offos Fiesztám a Top N üzemanyagból eszi a legkevesebbet, utána a MOL normál GO jön, és legtöbbet a Top N Plus prémium üzemanyagból evett. Érdekes...
mással még nem próbálkoztam :)
ui.
Gondolom, azért érzed nyomatékszegénynek a Kiát, mert az 16 szelepes, a Ford meg 8 szelepes volt, és a kisebb szelepszámú motorok rendszerint alul erősebbek. Én legalábbis mindig ezt tapasztaltam.
Anno a benzines vw pólómba a shell v-power racing áldás volt. Vagy abban az időben még tényleg prémium volt a prémium, nem tudom, de nyaraláskor mindig csak azt töltöttem bele, máskor kb. felesbe/harmadába. fél literrel kevesebbet evett, és érezhetően jobban húzott az autó. Na de ennek már 10-15 éve. Mióta dízeles lettem, igazából azóta nem érzek semmit a prémium üzemanyaggal kapcsolatban azon kívül, hogy jóval drágább.
Nagy hidegben meg minden kút adalékolja szerintem a dízelt, nehogy ledermedjen mert az nagyon rossz reklám.
A kormányzás szokható de az elején nagyon fura volt nekem is. Én 19e km-nél tartok, 1.6 GDI még facelift előtti. Nekem volt garanciális gondom több is belenyúlhattam egy beteg darabba :-(. Az autó ettől leszámítva ár-érték arányban szerintem a legjobb vétel a piacon annak aki új autóban gondolkodik. Ennek ellenére azért még van fejlődni valója a Ceed-nek. A Golf nivót még nem éri el - talán nem is akarja - igaz koránt sem kerül annyiba. (mielőtt megköveznétek ismerem a Golf VII-est, jártam vele össze tudom hasonlítani).
Egy új Hyundai i30-at is megpróbálnék szívesen - 1.4 T-GDI-t - talán lehetne valamilyen következtetést levonni milyen lesz az új Ceed. No meg mennyire közelítette meg az "etalont". Állítólag minden versenytárs jó tulajdonságait próbálták ötvözni a Hyundai tervezői - így a marketing szöveg :-).
hogy jobban menne tőle az autó azt én se éreztem hogy kevesebbet enne, azt se hogy jobban tisztítja a nemtommit ottan belül, azt készséggel elhiszem, bár nem tudom ellenőrizni de konkrétan a lukoil top-ból határozottan többet eszik
viszont tavaly télen végig azzal jártam mert ha hemzsegnek a minuszok azzal könnyebben indult az autó (kevesebbet teker az indító mire bepöccen) idén nyáron próbáltam egyszer a shell nemtommilyen nevű drágáját, abból legalább nem evett többet ha a hidegindításban is jeleskedik, akkor télen azzal fogok járni
12000km után egy rövid leírás személyes tapasztalataim alapján az új 1,6crdi lx ecl. (136LE)autómról. Óhatatlanul lesz egy-két összehasonlítás előző, szintén 1,6 ford focus kombimmal (90LE), amit 8 évig nyúztam.
Ennyi idő alatt már be lehet lakni az autót. Nekem is sikerült, megbarátkoztunk, de az a szerelem nincs, mint a fókával volt. Ez annak tudható be, hogy a durván 1,5-szörös LE különbség igazán nem érzik. Furcsa, de ez annak tudható be, hogy a KIA nagyon nyomatékszegény alacsony fordulaton. Én így érzem. És ezen a 6 fokozatú váltó sem segít, én az 5.-nek nem igazán látom értelmét. A másik a fogyasztás, ami csak 0,06 l/100km-el marad a a fókától. Pedig az kombi volt. Most 5,51 az átlagom, én picivel 5 felett elégedett lennék, ezt sokallom. A tempomatot sokat használom, lehet az is rátezs egy kicsit(érzésre igen).És még csak most jönnek a nagy hidegek. Amit legnehezebb volt megszoknom, az a kormány nyúlóssága. A ford kormányzása álom volt ehhez képest.
A csalódásom ennyi, nem több.
Az már most kijelenthető, hogy ár/értékben ez a modell verhetetlen, fordban ez >1-1,5millával drágább lenne ezzel a felszereltséggel, mazda3 >2milla, toyota szintén.
Egyébként kezes jószág, aránylag gyorsan melegszik és akkor hangja már szinte nincs is, szigetelése jobb mint a (8éves)fordé. A belseje is funkcionálisabb, kompaktabb mint a fordé volt. Még a hely is szélesebb picivel, hátsó sor egyértelműen tágasabb. A csomagtartótól kicsit féltem a kombi után, de kellemes csalódás, minden elfér benn. Az anyaghasználat az elmarad, de nem zavaró. Remek a digit klíma, egyenletes a hőfok, a fűtés is ilyen, nagyon komfortos, jó a keringetés. Ülésfűtés/kormányfűtés nagyon rendben, én nagyon tudom értékelni. A kihangosító egy álom, bár hívást indítani nehézkes, nem is értem a kormányról miért nem lehet scrollozni a névjegyek között. Szóval külső belső megjelenés tetszik. A hangparancsokat még nem sikerült használnom, ez az egyetlen amit még nem tapasztaltam ki (ebben várom 2 mondatos segítségeteket). Sajnos a kezelési ezen részét (sem) olvastam.
Én részemről bátran ajánlom mindenkinek, nagyon jó vétel új autóban. A garanciáról nem tudok nyilatkozni és nem is akarok a jövőben sem tapasztalatot szerezni :)
Jó autózást mindenkinek!
Ezekkel a prémium üzamanyagokkal nem tudok mit kezdeni. Fordban sem éreztem semmi pozitívat, a KIA-ban sem. Sőt negatívat, mert a fogyasztás nem hogy csökkent, inkább még nőtt is. Most a lukoil prémet próbálom, de érzésre semmi pozitív ezzel sem.