Most olvasom hogy neked hidegen melegen lassu,akkor az előző hsz-em visszavonva, de nem hiszem hogy gyorsabb lesz ha emelsz a nyomason. Nyomast csakis névleges fordulaton állits!
Fölösleges, az a gondod hogy melegen kis fordulaton kevés a nyomas, attól nem lesz több ha emeled a névleges nyomást, vagy kopott a sziv.vagy sok a veszteség a rendszerben.
kuplung pedál tengely végén van két kis kar 1 menetesorsóval összekötve a váltóháznál. A két kar közti távolságot csökentsd addig,amíg a motor álló helyzetében a kuplungpedált félig benyomva kitudod venni fokozatból a váltót.
A 820-on nekem is kicsit lassaban emel,de annak a szivattyu is kevesebbet forog mint a 952-n, de most meg nem mondom hogy azon M3-vagy4van,de hidrosilány az is gyárilag az biztos
Tökeletesen, egész napi szántás után is alapjáraton. Az M4-nek alu az egész belső háza, az M3 az bronzbetetes volt, csak azert lett cserelve mert gyanus volt hogy beengedi az olajat a derékba, meg már picit lassult de volt már benne jópár ezer óra.
Ma kivettem a kúpos szelepet, be van verődve körbe.
Kivettem a másikból is és átraktam ebbe. Kimentem szántani, emelni emelt addig rendesen, míg meg nem melegedett a szviattyú és már nem emelt, csak erőlködött. Kúpos szelep probléma most nem volt, hanem a szivattyú nem bírta...
Kétszer álltam meg negyedórára, hogy hűljön, akkor pár körig emelt, aztán már a földböl is alig bírta kiemelni. Jó hogy kijött velem a fiam, teljes gázon emelte, én meg az eke végét nyomtam felfelé, hogy be lehessen akasztani a tehermentesítőt....
Azt hiszem a szivattyú is végleg elfeküdt.
A habis 11700 forintos M3-ast megmerjem venni? Vagy az is egy határ....s
Éltették több fórumon az M3-at, hogy az milyen jó. Hát furcsán olcsó.
M4-es 25ezer. Meg isten tudja hol gyártott kerek szivattyúk vannak még. Olyannal meg jártam már meg.
itt egy forum irás az agroinformon,nekem nem volt ilyen probléma csak a váltóval!
gumplung nélkül finoman álló helyzetben járó motornál kezd el előremenetbe tolni az irányváltót, alacsony motorfordulatnál. kerregni fog meg rugdalni visszafele a váltókart. ne erőltesd, csak érezzed hogy mit csinál. aztán próbáld ugyanezt hátrafele is. ha nem hasonlít a hangja, nem egyenletes, és sokkal kisebbet rúg vissza akkor szét kell húzni mert elkopott vagy letört a kapcsolóköröm.
azért tenném ezt mert előremenetben nem dobja ki, tehát elvileg reteszelés akár még jó is lehet. jó szokás szerint minden büdös ***z menetközben erőből átszokta kényszeríteni hátramenetbe őket aztán a kapcsolókörmöket szokták lepusztítani rajta mert félkegyelmű semmiheznemértő kétbalkezes amatőr a java, a golyó is kár beléjük
ahogy mondod mert ha bekötsz egy 2 utas munkahengert akkor ha dolgozol vele az egyik oldalból az olaj mindig visszamegy a tartályba volt itta bejegyzésekben egy jumzról videó ami egy oldalazó kaszának a hidromotorját üzemeltette a kihelyezett körről.
Tudja valaki hogy 1994es 82-es mtznél a két hátsó hidraulika billentőfejekkel hogyan lehet egy rákapcsolt hidromotort forgatni?mert ugyebár a fülkében a bal oldali kar működteti mindkét fejet hátul.Ha ráaom egyiken a nyomást akkor a másikon szabadon fut az olaj vissza?
Jobban jársz veszel egy nyolcvankettest,ha sok akkor nyolcvanast!
Ha 600-800eft elsöhajtás átirva+ eladod a mtz-550 azis 1milla esetleg ha jó állapotban 1,5milla melléteszed és már ott van a nyolcvankettes 2-2,5milla, nyolcvanas meg 800tól -2miláig évjártatól állapottól függ!
Ezt majd kipróbálom. A csapágy jó ott, nem az a baj.
Egyet sajnálok, hogy ilyenkor nem nyomtam le valamelyik kihelyezett karját, mikor nem emelt. Mert ha azokra zárt volna a kúpos szelep, akkor biztos, hogy az erőszabályzó a hibás.
Ha az erőszabályzó a hibás tegyük fel, akkor abban a kis kar mögötti potméter szeleppel lehet a gond? Gondolom bent a hüvely az nem tört el vagy ilyesmi, mert akkor hideg olajjal sem emelne.
Átkellene csapni meleg olajnál helyzet szabájozásra.Ha akkor az alsó tartományban emel rendesen fent meg nem,akkor az erőszabályzó a ludas.Nem ment el a csapágy amit betettél a persely helyett és nem forditja rá rendesen a rudazatot?
Ha a használt nincs szétkopva a végelenségig, elhasználható egy darabig.
Az új meg csak új.
A linken szereplő most vagy felvan újítva, vagy nincs. Belelátni nem fogsz.
Ha számlával igazolja és mutatja a régi alkatrészeket félig elhiheted, hogy ebben benne is vannak.
Működő traktor alólit meg azért kell, mert abban dolgozott és kopott.
Ha már ott van úgyis kiszerelve csak szétnézek benne, hogy nem-e lógnak csapágyak, nincs-e a kúp-tányérkerék megdarálva vagy a szöghajtás kerekei, hüvelyek nem-e löttyennek stb. mielőtt beszerelem.
Új perselyek kellenek a mellsőöntvényhez, új kormánykar az oszlop aljára, gömbcsuklók, kerekek, sok apróság.
Mindenképpen, mielőtt beleugrasz járj utána az nkh-nál, hogy megy a tipusmódosítás és a műszaki, terveztetés, kivitelezés.
Svarcba is meglehet csinálni, de akkor kerüld el az nkh-t műszakikor.
Ami a váltó oldalára kell osztómű a két kardán és a támasz! Ezeket újat jó venni vagy a régit javítani? Mert ezek újonnan olyan 118000Ft lenne a keletagrónál!
Meg van olyan elsőhajtás ahol mindent adnak hozzá!
melegen lassúnak találom az emelést gázadásra nagyon jól emel mivel én még nem tapasztaltam annyit ezért akivel csináltuk az ő véleményét kikértem azt mondta szerinte tökéletes mert melegen valamennyit lassul mióta megcsináltuk a hidraulikát azóta nem enged le nem kell ráemelni semmire
szóval meg vagyok vele elégedve bár jó lenne bele szerezni egy eredeti kör alakú szivattyút vagy valami nagyobb teljesítményűt mert ez kb 30-35l-es átfolyású míg a tömb 60 valahány litert tud :D
Volt szivatás az éven rendesen.. Tavasszal a tápszivattyú, hüvelygumigyűrű, az ősszel meg a venti lapát. :)
Ez van ezekkel számolni kell, mindig elő jöhet valami.
Hát videón nem állapítanál meg különbséget, azt aláírom neked. :-)
Ha az elég, akkor hosszú 4.-be 35cm mélyen 90-es fogással simán megy kukorica tarlóba most.
Hát attól függ mennyire kell felújítani a hidat amit veszel. De számolj rá két komplett kereket is, szerintem 800 ezer inkább vagy több, menetközben felmerülhetnek plusz költségek.
nekem is volt a kúpos szeleppel gond de akkor még a régi tömb volt amin nem voltak rögzített meg úszó állások egy roncsot kellett volna megemelni nagy kínlódva padlógázon tudtam felemelni utána tudtam meg a probléma okát kalapáccsal oda ütöttek neki finoman és ment tovább.
Videót majd tehetnél fel a szántásodról hogy menyivel nyomatékosabb lett a gép! Szerinted vagy szerintetek olyan 600-700Eft-ból kijönne egy elsőhajtás alárakva műszaki mindennel együtt?
Amikor nem emel, akkor morogni sem morog, nem úgy mint mikor erőlködik, de emelni nem tud de hangja azért van. Semmi hang nincs, akkor amikor nem emel most.
Ebből gondolok a kúpos szelepre, hogy azzal lesz valami.
Nem nagy kedvem van szétszedni, de muszáj lesz, mert most tudok szántani napos az idő még.
Fenébe egyvalamit nem bróbáltam ki most jut eszembe... én csak erőszabályzóval tudok emelni. Le kellett volna nyomni az egyik kihelyezett kör karját, hogy akkor mivan.
Üdv! Nekem ugyan ezt csinálta, csak nem másodpercek kellettek hanem néha 2-3-4 perc is mire meg indult, egy alkalommal kicseréltem a kúpos szelepet azóta nem volt még ilyen gondom.
Egy kis hidraulika problémát vetek fel, hátha valakinek van ötlete.
A tünet az, szántáskor bemelegedett hidraulika olajnál, emelésre megmozdul az eke egy picit, aztán másodpercekig nem történik semmi, azután elkezdi emelni.
Alapjáraon, padlógázon mindegy. Hidegen semmi problémája.
Egy lánctalpas trakival ! Ha túl kicsi a sor a gépnek csak a gép csere segít .A bulgár lánctalpasokat erre találták ki ,de vannak más márkájú láncosok is ,vagy gumihevederesben is van !
Most egy nagyon fogós kérdéssel fordulok hozzátok!
Valaki mondja el nekem miként tudnék úgy végig menni a szőlősoron hátul takaró eke, hogy ne csúszkáljak jobbra-balra vagy csak minimálisat.
Elég lekváros a terület de a nyom egy kis csík az kemény azon valameddig lesüllyed de elviszi.
Eddig 3 voltam kint és mindig segítség kellett a kijövetelhez.
Érdekes módon sosem ott vagyok bajban ahol a lapos rész van a sárosabb vizesebb rész, hanem ahol kicsit homokosabb és dombon felfelé mindig elviszi egyik irányba a gépet.
Szerintetek kis vagy nagy kerekűvel kellene kipróbálnom legközelebb?
Igaz annyira nincs hideg, de oltvány a szőlő és be kellene takarom.
Remélem érthetö,egy kört keressél a kuplung körül 4 vagy valamennyi csavar fogja!
Azt leveszed,és látol egy kontra anya van rajta mint egy ventilátor,azt kell meghuzni,mert le van lazulva,nekem is csak csinálták,mert ha mész és nem csinálod meg akkor többit se fogja venni elöre sem,vagy be sem tudod tenni,ez egy t-25 betegség,hogy lelazul!
Kulcs ami rámegy vagy 27 vagy 32,!
Nem emlékszem ,már mert eladtuk 2012ben 2-3 éve ,ha nem akkor valami van a irányvátoval az már szaki kell ezt csinálnám meg elsöbe,hátha ki van lazulva
Van ,egy kör alaku négy csavar fogja a kuplungnál ,az a kontra anya van lecsuszva!
Nálam ugy volt hogy 6kelett vetni mert nem vette be csak azt nézz meg ,remélem jól mondom ott van ahol kiszálsz kör alaku 4 vagy 6 ha jól emlékszem csak eladtuk,nálam 91es volt elsögazdás 5holdon dolgozott és 1800 üzemórás,ugy elvitték mint a huzat!
Igen, jól tettem be a sebességet, csavar biztos nem esett bele.
Kb. 85-ös a traktor, egy öreg papáé volt, szőlőben használta, 3500 üzemóra van benne. Amúgy olyan a traktor, mint a doxa. Nálam 4 éve van, igazából amióta megvettem, állandóan ezzel kínlódok, hogy hátramenetbe 100X kell kapcsoljak, mert kidobja.
Ki tudna segíteni nekem abban, hogy a T-25 Vladimirec traktoromnál az irányváltó mikor hátramenetbe kapcsolok, az indulás után rögtön kidobja. Mi lehet a gond? Javítható-e váltószéthúzás nélkül?
Akkor meg nehogy úgy járj vele majd, hogy megszokta az öreged a kormányt, hogy kell ide-oda mozgatni mindíg kicsit, aztán az orbitnál is csinálja, akkor meg azért megy majd görbén. :-))
Igen lassan az egész belsejét kellesz, mert vannak ebben is kopások, és ezért beszéltem rá az öreget, na meg az hogy neki igy nehezebb az egyenes tartás :)
Igen azok vannak rajta. Hát itt a környéken ez a garden lazító nincsen nagyon, de az hogy itt hozna fel rögöt az tuti. igaz ennek a késnek sokkal barátibb az ára is mikor kérdeztem 38e+fa voltAmit én néztem az ehhez hasonló:
Ilyen lökés szerűt amit írsz, az enyém is produkál néha. Mi okozza nem tudom.
Enyémbe megint van valami, mert a kerekek tudnak kótologni a kormánytól függetlenül valamennyit. Szokásos Mtz betegség... Szerintem a munkahenger szár csapfurata van kikopva. A többi részét tudom, hogy jó, mert mikor eltört a pitmann tengely, akkor átnéztem mindent, csak pont a fogaslécet hagytam a helyén és meg sem néztem.
Ja meg a holtjáték kicsit több mint kellene. Bordáshüvelyt meg tengely kellene cserélni.
Azért 23 éves korára már ki kell cserélni ezt azt, mert elkopott.
Azóta, hogy fentvannak a plusz súlyok, érezhetően többet fog az eleje?
Üdv. ezen a kisebb 40cm-ig való kések vannak? De különben ennek amit a gyerek csinál nem sok értelme van, annak az 50-nek sok a 3 kés. Még annyit hogy ezek a kések eléggé "agresszívan" előre állnak , kötöttebb talajon nem rögel ez nagyon, nem sok elevent hoz ez föl?Egyenesebb késállás ilyen szempontból lehet szerencsésebb lenne, jól gondolom?
El is felejtettem válaszolnia kormányos kérdésre, nem lett nehezebb a kormány csak stabilabb nem hajlamos így a szitálásra. csak valami oknál fogva van egy pici lökés ha meg akarom mozdítani valamelyik irányba a kormányt.
Azért gondolkodok rajta, meg legalább vissza zárja valamelyest a felszínt.
Te nem gondolkoztál rajta valamikor hogy beleteszed a gépedbe az első hajtást? A főtengely súlyokat azt hol vegyem? Te újakat vettél vagy volt neked otthol?
Van otthon egy 4 es lajta eke vázan 3pontal mindennel :) 2db uvas van össze fordítva, nem hinném hogy valaha is megszakítja a 82 es.
Emlékszek rá azért is akarok 160ast
Nem lehet rossz és még a hegyet is lehet forgatni ami előny.
Szerintem bőven megteszi, meg leszel vele elégedve. A vázat azt ti csináljátok, vagy kompletten veszitek?
Ha mindenből a legnagyobbat teszed nagyon nem lősz mellé. :-)
Munkahengert a hídra valót és rendben lesz. Abból ne a nagyobbat mert avval lassabb lesz. Amúgy 130-as jugoszláv gyártmányú orbit volt a 820-ason gyárilag!
Erre tisztán emlékszem ,mikor felfedeztem írtam is ide a fórumba. 2001-ben elfekvő cuccot építettek bele...
Igen darabja 56+áfa.
Már nézegettem meg lehet irtam is, nagyjából 100-120 környéke
Azt kellene kitaláln, hogyan lenne a kormány hasonló a new hollandhoz, 2,7 kormány fordulatra teljes jobbról teljes ki balra, ezt kellene kisilabizálni hogy is van.
Igen ezeket szetetném megcsinálni.
Lazítókést inkább veszek, az agtowolf árul olasz kovácsoltvas kést, 56+áfáert, hasonló a dondiéhoz az pedig elég könnyű húzó.
2vel 45 centin megbirkózik a 82es.
Na az azért már valami. Hát nagyon úgy tűnik, hogy ha az ember csinál ilyen komoly dolgot mint motorfelújítás, jobb ha kerüli ezeket a diszkont cégeket.
Neked azok kellenek?
Itt egy pali, ih ekeszárból meg U gerendából csinált lazítót. Hardox lemezből kell rá hegyet csinálni és örökös.
Akkor az durván 100 ezer forint Az jó ár szerintem ! Bár nem néztem de tuti hogy nálunk annyiért nem kapsz gumit az MTZ-re Még a zetorra is csak kinait !
Konkrétan nem volt kérdezve, de ami alkatrészeket hozott a 1221 es, azt össze hasonlítva a habi állítólagos gyárijával, megmunkálás terén jóval felül múlta... A Habisok csak néztek, hogy honnét sikerült ilyen alkatrészt szerezni mert ők ilyennel nem találkoztak.
tudod ,nehéz jó festöt találni aki a szürkét lefestené!
Még a szürkét kikeverik a boltban,csak az ablakot kivenni vagy letakarni egy ujsággal,nem ugy mint ahogy csinálák a régi gazdája!
Kivülröl legyen lefestve belül nem muszáj!
Amugy majd ha jobb idö lesz tavasszal meg akarjuk csinálni a szelephézagállitás,hogy milyen állapotban van a gép és kell e porlasztó állitás vagy ujat venni,esetleg agadoló utánállitás!
Mert nem biztos hogy uj a hengerfej vagy ami benne van,mert mi is mentünk vele 500 üzemórát,és a elözö gazde is biztos ment jó sokat,és eldöl,majd,hogy kell e cserélni valamit,vagy tudnak állitani,mert igy öreg hangja van és egyenletlenül jár a motor!
De lehet hogy más a probléma akkor a motor összerakásnál vagy kopott a motor vagy becsepeg a porlasztó vagy adagoló nem jól van beállitva,igy csak találgat az ember
Te Szemi, hozd el nekem azt a szűrke 82-est. Úgy kikormolom az ekémmel most a kukorica tarlón, hogy rá sem fogsz ismerni az volt-e. 35 cm mélyen karcol majd az ekenád utána, megmutatnám, hogy elvinné.
Jó az is, csak lekéne festeni mert nagyon kopottan néz ki.
Mtzket jól meg kell nézni,mert a sok kupecek átvágják az embert,mert mondják,hogy mi volt javitva!
El kell dönteni milyen gép hány gazdás mennyi üzemóra,és olyat ami még nem volt bontva azok jó,nem olyat ami már motor válto elsö kuplug diifi és lehetne sorolgatni,hisz te jobban tudod mi is van!
Ha mi lecseréljük a gépet ,akkor már oda figyelünk ,de ez nem lesz,ha a sógorom nem tud egy leharcolt gépet szerezni,és ö fel nem ujit valami 82 , 82,1 ,820,vagy 820,1 elsö gazdást,és olcsón megveszi és nekünk reális áron ad,ha nem igy jártunk,legyen az bármilyen mtz csak jobb legyen mint a Szürke mtz
Mikor belehúzom a földbe az ekét akkor állítom be lazára a kislakatokat! Igazad van ha a vonótengelyen tolnék odébb akkor az első ekefej fogása nagyobb lenne! Akkor lassan fogok fordulni a föld végén ne csapódjon az eke nagyon!
Én úgy vagyok vele, hogy elég az az Mtz a háznál ami van. Több nem kell. :-))
Nem fenyeget a veszély, hogy mostanában traktort veszek, de szeretek tisztában lenni, hogy mire lehet számítani. Új nyugati... annyi pénzem nekem nincs.
Ha meg új mtz-re lenne, akkor nem azt vennék, hanem azokból a régiekből amit mondtam és azokat is itthon megjavítom ha kell, de nem kell olyan sűrűn mint az Mtz-t.
Az Ih-nak alkatrész ellátással nem lenne gondja és nem sokkal drágább mint az Mtz-hez. Ezt megérdeklődtem. :-) Jhonihoz nem tudom, de ahhoz sem egetverő.
Egyik oldalra hosszabb, mint a másikra az eke hossztengelyétől mérve.
MEg azt sem felejtsd el, ha a barázdában megvan a vízszint, akkor ha kiemeled az ekét, akkor az ferdén áll. Na hasonlíts össze a két függőkart, és rájössz, hogy az egyiken miért kell ennyit, a másikon miért annyit.
Nem egyformán kell nekem sem. De ha egyformán vannak akkor sincs gondom belőle, mert nálam szántás közben lazák. Azoknak lazáknak kell lenniük.
Nézegettem én is a kis TLA nyuszikat, meg a kisebb mf-eket, de végül is inkább egy .3 as legyen itthon a nyűgjeivel ami még aránylag olcsó javíthatóságú.
Nekem forduláskor a föld végén eléggé csapódik jobbra vagy balra az eke! Mikor kimegyek szántani a megfeszített kislakatok a jobb oldalin alig kell 2-3menetet engedni a baloldalit meg jó félig akkor van munka közben lazán! Az miért van?
Mostanában rengeteg csak az a traktor megy.Az a gond hogy felénk1990től 2000ig állt az élet.Előtte meg volt IMT ,RAKOVICA ,TORPEDÓ és azokkal elvoltunk.És az akkori kisfülkés oraszoktól 50évvel előrébb jártak mind minőségben mind kényelemben,csak utána mikor ujra indultak elveszett a fejlesztés meg a meg bizhatóság is.
A Hema ami a Hattatnak gyártja az alkatrészeket, gyárt komplett hidraulika rendszereket johninak, new hollandnak, valtranak.
Akkor perkins motorblokkokat, főtengelyeket. Elsőhídat, váltót a valtrának, hattatnak. Főtengelyeket, kormányműveket autógyáraknak, mint pl a ford....valamilyen hidraulikus kormányszelepet az airbus repülőgyár egyik mai típusú repülöjének. Csak már nem emlékszem, hogy pontosan melyiknek. És ezt nem olvastam, hanem személyesen láttam, szóval tudom :)
Nincs hát,és engem ne küldözgessen sehová sem hogy nézzem meg 2éves 500 órával és még semmi baja.Mink a 82esbe is beledobunk 500-600órát évente,csak mostmár kezdi unni a derekam de nagyon.
Kösz.Melyik váltó a jobb mert van valami 16/8 meg 12/12Annak a 3dik karján irányváltó van? KB-ra egy kuplungtárcsa,hidraulik pumpa,viz pumpa árat tudnál e mondani?
A 8000-res széria kinézetre egy az egyben Fiatagri. :-)
Valójában lehet ám nem rosszak ezek a gépek, mert törökországban gyártatja a legtöbb nyugati gyár a cuccait, orosz acélból... Csak hát gondolom nálatok sincs sok egyikből sem.
Egyébként Mtz sok van ott? Azért kérdezem, mert sok videóban még a kisfülkés 82-esek köszönnek vissza.
Ha egy új mtz-re áldoznál, akkor ezzel sem fogsz melléfogni, sőt szerintem jobban jársz vele. Nyílván valamivel drágább, de annyivel gazdagabb a felszereltsége. Pl klíma, 1+2 körös levegő fék, kívűlről műkődtethető hátsófüggeszték, irányváltó nálunk pl rádió is van. Nálatok a vajdaságba, vagy más országba nem tudom milyen konstrukciókba, milyen árba árulják őket, szóval az anyagiakat hagyjuk. Az alkatrész ellátásról is azt tudom mondani, hogy nálunk nincs gond, de hogy más országba mi a helyzet arról nem tudok nyilatkozni. Gyengéi? Ha összehasonlítom az mtz-vel szerintem erősebb strapabíróbb elsőhíd, /itt nincs "malac"/ , sebváltója is kifinomultabb mint az oroszé, hidraulikával sincs gond, akár egy egész napos munkaután is úgy emel mint ha nem dolgoztál volna vele órákat. Komfortosabb, kényelmesebb egésznap ülni benne szerintem, de mindenkinek más az igény szintje... Üzemóráról annyit, hogy nekünk az ismeretségünkbe van egy amibe közel 3 ezer óra van és egetverően nagy gond nem volt vele...mondjuk volt olyan amelyiknél pl egy hibás szimering, vagy gumigyűrű miatt új korába folyt az olaj, vagy valami kisebb elektromos baja volt . Annyi tapasztalat azért nincs vele mint egy mtz-vel úgyhogy sokkal többet nem tudok mondani.
Le van írva: working depth about 25 cm. azaz 25cm a munkamélység, Working width 40 cm. per furrow azaz ekefejenként 40cm a fogás az 120 cm na ez hogy van...
Felesleges túlterhelni a gépet :) Mikor a 1025.3 sal 4 es ekét cibáltatnak, a 120-130 lovas jancsikkal meg csak 3ast és feszítenek hogy a jancsi mennyivel jobban viszi az ekét...
Vannak elvetemült emberek.
2db 920.3 ast ismerek a környéken, az egyikbe 10e üóránál volt motor generál, de akkor is a főtengely ami ludas volt, a másiknak 7e környékén kellett a motorját bontani ennek a mai napig bontatlan a váltója, igaz már nincs meg a gazdájának kicserélte egy 952.4 esre.
A másik még meg van az lassan 13e óra környékén jár de mai napig bitang gép, főleg úgy hogy majd 80 ha csinált 9 évig egyedül.
Tavasszal eladó volt mert a tulaj vett egy 5610 es MF-et, de nyáron meggondolta magát, mikor a homok dombokon az mtz rávert az mf-re.
Én vajdaságba,ha megkérlek válaszolnál róla pár mondatot?Jó lesz privátban is(anyapetra1221@gmail.com)Meg szabad e venni? Mik a gyengéi?Alkatrész ellátás milyen?Menyi munkaóra várható hogy elmennek gond nélkül?Az A92-es érdekelne.
Ezért írtam, hogy legalább feleannyira ismeretes lenne, mint az Mtz.
Eredetileg a motort is licensz-re mondták. Nem eredeti angol, de éppen olvasgatok egy forgalmazót, az azt írja, hogy eredeti. Hát nem tudom.
Abban biztosak lehetünk, hogy az alkatrész az dupla ár minimum. Nézve az árfolyamot...
Marad az Mtz bütykölés még jódarabig. Majd ha megütjük a dán meg a német paraszt szintjét, lesz jobb traktor is. De azt hajasan nem érjük meg...
Egy példa, autóalkatrész forgalmazó neves itt az országban, vezérműszíj plusz a két görgő. 50 ezer nála. Egy kisebb cégtől 16-ból megúsztam házhoz szállítással.
Azért azt szeretném tisztázni, hogy nem vagyok mtz ellen, mivel őket is épp úgy javítom, ismerem sokkal régebb óta mint a Hattatokat, csakis személyes véleményem írom le mondandoimba. Szóval nem vagyok antimtz-s úgyhogy meg ne kövezzetek légyszíves.
Annyival kiegészíteném a mondandód, ha nem haragszol meg, hogy nem Perkins licensz, hanem gyári Perkins motorral vannak szerelve. Azért ez nem mindegy :) De tényleg nem kötekedésképp írtam, csak legyünk pontosak ha tudunk.
Igen, ismerem a gyengéit :) Mondjuk nem igazán mondhatni, hogy valami típus betegségei lennének, mint pl az mtz-nek az olajfolyás, hidraulika stb.... Vannak gondok, mert hazudnék ha hibátlannak állítanám be, de amikkel eddig dolgom volt azok azért elenyészőek. Az eddigi tapasztalataim alapján bátran állítom, hogy azonos teljesítmény mellett megállja a helyét egy mtz mellett, még ha olyan hitetlennek is tűnik néhány embernek. Arról már nem is beszélve, hogyha dolgozol vele, sokkal komfortosabb, ember barátabb mint egy ruszkicsoda :)
A szervíz költség magasabb, pontos árat hiába mondok úgyis eltérő lehet, de kb 15-20 %-al mint az mtz-é.
Ez érdekes hogy milyenek az alkatrészek bennük.Én is végigjártam őket(hattat,armatrac,tümosan)A motor mind háromban angol perkins,de a váltó, lehajtások is egyeznek felirat szerint is.DE az armatrac-osok esküsznek hogy eredeti német a mási kettő az azt mondja zf licenc.Úgy hogy fenébe őket mert hibba tetszik jobban az orosztól,ha véletlenül 3000-4000óra után elkezd dögleni,akkor kitudja lessz e hozzá alkatrész,meg milyen áron vajon.A másik meg ha kiderül hogy sok gyenge pontjuk van , akkor ott fognak a tulajoknál szétrohadni az udvaron.Egy másik dolog pár hete néztem a yto-kat és megtetszett a kipufogója.Mondom veszek egyet a 82esre legalább nem kell évente hegesztgetni.Mikor kimondta kb 175euró az ára akkor rájöttem hogy olyan sem lesz az udvaromban soha.
Hát igen régen mi is csináltuk,hogy leszártépöztük és megtárcsáztuk a forgót,és tavasszal szántottuk meg!
De már olyan az idöjárás ,hogy jobb az öszi szántás mindegy menyin szántasz legyen az 35cm vagy 25cm akkor is állom kombizni,nincs idö szántogatni és azonnal bevetni ha tavasszal szánt az ember!
Mi szeretjük április elején elvetni a forgót,és májusban vagy április végén a tengerit!
csak egy tipp de szerintem a digitális kijelző ami az üzem órát mutatja egyes sebesség tartományokban a sebességet mutatja, legalábbis ezt tudom elképzelni.
Akkor előbb magadat, aztán a traktort kapd össze. :-))
Az újravezetékelést úgy csináljátok, hogy minden lámpához vigyetek testet is egy normális helyről. Ne a tartószárakon meg a sárvédőkön keresztül kapjanak testet.
Fényszórót relézzétek, a kapcsoló kímélése miatt.
A többi megy mint a karika csapás, annyira egyszerű. :-)
Na hát igen az MTZ :D 1 hónap ás államvizsga még a szakdogám leadásáig van 3 hét után a gép beáll barátomhoz a színbe és nekiesünk mint foxi a lábtörlőnek :) terveim szerint mindent megbütykölünk rajta újrakábelezzük stb stb mert 16-ban vizsga lesz :D
Ha megbízható és "bejáratott" gép lenne az országban, fele annyira mint az mtz, akkor azt mondanám igen. Pont ez az, hogy ismeretlen.
Van egy a környéken, párszor láttam, kamilla tarlót lazított vele az öreg.
Ezen kívül semmi mást nem tudok róla.
Kiállításon nézegettem, igényesebb kidolgozású mint az Yto vagy az Mtz.
Erősnek tűnnek az öntvény házak, elsőhíd. Perkins licensz a motorja, ZF a váltó.
Nem lehet rossz, csak jelen állás szerint mindegy milyen gép, drága mind, ahogy írod az almát...
Még mindíg az Mtz az, ami fenntartási költségeben a nyerő, csak hát vannak bajai ami miatt bosszankodik az ember meg szív. Ja meg 10q-val lehetne nehezebb. :-)
ha egyszer oda kerülne a sor a kis gazdaságunkat elláthatná gyümölcsös művelés és pótkocsizás lenne a feladata a 90-100le-ős kategóriában gondolkodunk. a szervizköltsége gondolom magasabb mint egy mtz-nek de mennyivel? :D ha szervizeled akkor gondolom tudod mik a gyengéi amik kiemelt figyelmet érdemelnek? Köszönöm a válaszokat :)
Igen. Mi mindíg nézzük ellenőrízzük a fönökünk földjét, mint ha a mienk lenne. Ha véletlen korán végzünk egyszer, akkor autóba ülünk és körbe megyünk a határban hogy minden rendben van e vagy be kell e avatkozni. Nem mindíg jó a mély szántás sem, pont mint a szántás elmunkálás. Ha optimális a tavasz akkor oké, de ha csapadékos akkor csak a szigeteket veted be vagy vársz. Régen apáink csak kiszántottak és hagyták a földet pihenni tavaszig. Most meg.......
Én személy szerint ismerem a Hattat traktorokat, mert szervizelem őket, igaz nem magyarba és ez épp úgy igaz az mtz trakikra is...Hogy őszinte legyek bárkinek szívesen ajánlanám akik megelégednek azzal a teljesítmény tartománnyal amiket képvisel. Ha meg összehasonlítom az mtz-vel, akkor meg pláne sokkal inkább a Hattat. És semmi elfogultság nincs bennem a két traktor iránt, mert mint mondtam én elsősorban csak szervízelem őket és olykor olykor dolgozok velük.
Mit tudsz? 952 nem jó , 8 éves és még a motorhoz nem volt nyúlva. Tudatlan vagy ,és buta ,mint a szőlő karó! Igaza van az előttem szólónak !Legalább én már dolgoztam 952-el .
Az a baj te mindent tudsz több 1000 üzemórát tettél mind a 3 típusba és szakértő szerelő szemmel tekintesz mindegyik konstrukcióra Ilyen halottam ettől attól tudásom nekem is van sőt szerintem elég sokat nézegettem munka közben meg ha eljutok expo-ra akkor ott is beszélget az ember látja beleül megnézi munka közben de ezek csak percek
ja meg addig ne mondj véleményt míg nem dolgoztál egyikkel sem azt látom h az adattáblákat megtanulod, de h egy könyvet sem lapoztál fel az az "ekevas" tudásodból megmutatkozik Nem pont a te véleményedre vagyok kíváncsi hanem:
Én meg ugy tudom a 952 gépek nem valami jó,pláne a hütés terén,anyira szét kell szedni a motoron a burkolatot ,hogy csak na,többin nem tudom mi lehet a baj!
Talán a 920as ami csak 80lovas és nincs egy turbó változat,régen azt hittem a 920 az 85 92lovas,de tévedtem a száma alapján!
Gyümölcsösökben lehet jobb mert rövidebb, de ez kint talajon már hátrányos.
Léüzem előtt beszélgettem egy a90 tulajjal ő valami 40-42q önsúlyt emlegetett, ehhez képest a 952.3 as 49q környéke, nem beszélve arról, hogy mennyi a két traktor tengely távja. Végül is nekem annyi infóm van amit a tulaj mondott róla.
Üdv! Egy 82-est kidolgozik, de ott van több mint 10le különbség, Egy 952.3as kb annyival jobb a 90 pár lovas hattatól mint a hattat a 82-estől. Én is nézegettem a "nyugati szerű" gépeket, de miko volt alkalmam egy jól belőtt motorral rendelkező 952.3 -assal dolgozni, akkor megfogadtam, hogy nekem olyan kell nyűgösnek nyűgös, de bitang az amit bír.
A Hattat török traktorban nem gondolkodsz? Mi mostanság nézegettük h majd idővel lenne. Igaz h Törökök gyártják, de nyugati alkatrészekkel.
Ha egyszer sikerülne egy hasonló árú és minőségű gépre beruházni a mi kis gazdaságunkat teljesen kiszolgálná, de addig ott az MTZ ami februártól a felújításra kerül
Sajnos még nem elterjedt az országban szóval sok véleményt nem hallottam még a gépről de videók alapján ügyes egyszerű kis gép és az MTZ-t kidolgozza.
Hát igen az én sógorom is 40cm mélyen szánt 200lovas géppel másnak,és saját magának váltos ekével,az nem tudom hogy 3 vagy 4 essel!
De mikor megmutata a képeket és a videót,akkor én rá mondtam ha az 40cm mély akkor miénk 30cm !
És lement megmérni a kertbe ,hogy mégis mennyi !
Amikor T-25össel szántottam összel,15cm mélyen akkor röhögtek a nagy gépések,25-30cm az öszi szántás!
Mikor eljött a betakaritás,akkor odajött,hogy hogy csinálom,én erre mondom,nem láttalak egész nyáron hogy megnézzd vagy kiegyeseld a tengerit ,meg a forgót,válasz meleg volt,de hajnalba ?
Akkor ,hogy várja a jó termést,ha baszik rá a földjére,elveti és levegyszerezi és csak akkor jön mikor leszedi vagy kombányolja,de még ott van a huzatás töltés,még azt is hanyagolja némeik gazda,mikor olyan gép van a keze alatt hogy csak faterom nézett milyen sorközmüvelö,nekünk csak egy házalig gyártott 3 sorközmüvelö 150eft megér ilyesmi magasitott
Sokan azt mondják eltörik meg ilyesmi 100x100 4-5 vastag és a laposvasak se törnek el ami fel van fogatva,nekem 20évekig ment,csak a régi 120x60 volt,és 2-3mm vastag és nem jól volt hegeszve a régi 1991ben házilag készitették,de mai világban ,ezt is orvosolták és tudták miért szakadt szét
Igen. Nekem is mikor vissza ülök a MTZ-be pl huzatni, sodorni, pótkocsizni, vagy rakodni, akkor mindíg az irányjelzőt rángatom váltó gyanánt és azt is kuplung nélkül :-) De vissza szokik az ember hamar. Én szeretem az MTZ-t. Mondj mégegyet ami akár 30 évesen is doldozik nap mint nap a föleken. Melyik johni éri meg? Ne, sok. Örülök hogy rátok találtam. Itthon vagyok. Jó éjt mindenkinek.
Értem. Hát ami biztos, hogy egy ilyen új gépnél, nem "fárad" el a hidraulika szivattyú pár Ha szántás után, nem úgy mint az Mtz-n. De sajnos csak Mtz-re van lehetőség, küzdenünk kell vele még tovább.
Jobban érezném magam egy jobb vagy akár egy új traktorban, ezért is érdekelnek tapasztalatok, vélemények.
:-))) köszi a felvilágosítást. Nálunk a szántás mélység 35-38 cm, viszont gyomtalan. De itt is van pár olyan látszat gazda aki veri a mellét ha van egy találkozó de a steigerben nem tudja hogy kell felmászni. Sajnos sok gazda nem ért meg arra hogy ekkora "úr" legyen. Erre mondják hogy több a szerencsélye mint az esze.
Mi T-25ös kezdet apám 11éves voltam 2hold földön most 10 hold van és MTZ-82,de a faluban tudunk termelni,a nagy kulákokhoz képest,nem akarom felvágni meg tulozni,de vannak olyan gazda akinek olyan sok van ,hogy nem tudja,de a föld olyan gazos meg olyan siralmas a termelés,hogy nem adnék neki felemelt támogatást,még semmit se!
Mi csak a 2,5hektár van beirva 10 holdat gazdálkozunk,de mindig rendbe van a föld hiába nem szántunk mélyen az a 20-25cm !
Most is van 3góré tengeri meg 200zsák mag és 17 db szalma 5zsák trikitálé!
Igen ezek már mind AdBlue-s. Az üzemeltetésbe nem nagyon mert nem is szokott érdekelni. Viszont azt Nagyon jó a szervíz háttér. Ha sürgős akkor egy telefon és jön a szervíz. De készségesek a szervizesek. A kuplung viszont csak indításnál és max a kereszteződésben kell vagy ha meg akarsz álni. Egyébként nem használom.
Ez teljesen így van. Én a bukó rácsos 50-en kezdtem 13 évesen és most 40 vagyok. Én nem nézem le az MTZ-t mert az nem is gazda akinek nem volt. De legalább tudák hogy honnan indultak Én húztam ki az árokból úgy egy 220 lovas zöldséget hogy az ekét nem tudta fölemelni mert akkor belefodúl teljesen. Rajtam volt az eke, a zöldön is egy 4 fejes volt és úgy húztam ki hogy szaggatott végig. A gazda tátott szájjal nézte.
Igen nagyon jó a sisu, különben nem raká bele a JCB, Valtra, Fendt, stb. A váltórol. A kicsiben (7615) Dyna 4- es váltó van és 2500 üó. Eddig semmi. A nagyban (7620) már Dyna 6 500 üó és semmi. Ezt terhelés alatt is nyugodtan kapcsolhatod, de azért ésszel. Hiszen semmi sem tart örökké. De azt tudom mondani hogy jól vált és eddíg nagyon precíz gép. Rengeteg állítási mód van a gépben többek közt hogy milyen intenzitással váltsom. Lassan elhúzva hogy szinte ugrás nélkül átvált, vagy keményen, egyböl lökje föl vagy le. Amikoz pótkocsizom akkor fimomra van állítva de amikor nehéz munkában vagyok (szántás, kompaktor) akkor váltsom gyorsan hamar. 1.5 éve vezetem a Fegusont de eddig semmi hiba nem volt. A fülke olyan csendes hogy mikor a főnököm hív mindíg megkérdezi hogy dolgozom e vagy pihenőt tartok. :-))) (persze akkor tartok amikor akarok)
Jó gép,itt meg a mtzket szidják,azért mert már neki nem jó lecserélte egy jonira!
Énnekem az a véleményem,mikor beleült a gazda öltönybe,én meg a Szürke mtzbe koszos ruhában,és szántogattunk!
Én szántottam 1hektárt,ö kb 5hektárba állt bele!
Na mikor már a felére értem,a joni beszart,a elektronikája,én meg ,nyugodtan szántogattam!
Mikor már elfáradtam,átadtam faternak,én addig ettem,ö meg ideg és telefonált a cégnek,hogy beszart az elektronikája!
Na mikor kiszántottuk,az 1 hektár,neki elvitték a gépet,és a szürke 82 el szántott akkor már jó volt a gép neki!
Hogy is van ez,nem kell szidni a keleti gépet,,ha valakinek van egy nyugati jó gépje!
tudni kell mivel kezdet,és mi van neki! Nekem minden gép tetszik csak nem kell lenézni a MTZ vagy T-25 mert azok is lehet dolgozni sok pénzt lehet keresni vele :-)
Nekem nincs tapasztalatom ilyen új gépekkel. De a faluban volt itt egy 170-es Magnum meg egy 160 lovas Ferguson. A gépész-e azt mondta, hogy a ferguson többet tud mint az Ih. Hajtotta mindkettőt.
A váltóról beszélt valamit és hallani is lehetett, hogy mikor megindult a munkagéppel egy jó ideig csúsztatta aztán állt be a sebesség a fordulattal, olyan mint mikor egy réginél csúsztatjuk a kuplungot. Valami elektromos kuplungról beszélt és hogy azt nem szabad sokáig így "nyújtani". Végülis nem tudom, nem ismerem, csak ezt mondta róla.
Az ócsárolások a váltójára szóltak, hogy soknak az szarik be először.
A traktoros amit mondott és a váltóhibát öszekötve, gondolom én, hogy egy ilyen neves gyár csak nem gyárt ennyire rossz valamit, hogy meghal a váltó bennük párszáz üzemóra után. Itt gondolom én, hogy kezelői hiba a baj forrása.
Sisu motor avval gond nincs, a finnek jól megcsinálták. Van egy McCormick ttx190 is a faluban, abban is Sisu motor van.
Ja még annyit hogy először egy 150 lovast kaptam és azzal szántottam, kaszáltam, pótkocsiztam, stb. It vele vagyok. https://www.youtube.com/watch?v=OIPHo-RGf40
Megmondom őszintén hogy szerelmes vagyok bele. A környékünkön szinte mindenkinek john deere van és lenézik a piroskát. Viszon mikor velük voltam szántani ugyanazt a területet akkor meg mutatkozott a külömbség. 200 és 210 lovasok voltak a zöldségek és mind a kettő után 4 fejes er-mo eke volt. Én a lenkennel voltam. 5 cm-rel alattuk jártam mindíg de ők így is állandóan csukogatták az ekét menet közben, mert csak rugtak vágtak vagy köpködtek pedig agyig volt súlyozva mindenki. (én is) Egy szó mint száz it meg mutatkozott a külömbség!!! Ja és mindezt kevesebb üzemanyaggal!!! Lehet jók a johnik de a sisu power az verhetetlen. Szerintem.
Ha nagyon eltolt a vízszintes lakat az nem biztos hogy hiba az is lehet hogy a lakat összekötői nem egyformák . Vagy az eke vonóléce nem jól van beállítva ! Az se biztos hogy az eke vonóléce stimmel az MTz-hez . Amit én vettem a saját trakimhoz ekét annak is a vonólécéből ki kellett vágni mert nagyon széles volt és nem lehetett a három ponthoz igazítani állandóan jobbra ált a gép után .
Saját káromon is tanultam,nameg a padban is ragadt rám valami,de a legtöbbet a régi öregektől lehet! Hiába computer meg automata kormányzás meg RTK gps,a munkafolyamat elve meg a föld ugyanaz marad :)
Nekem forduláskor a föld végén eléggé csapódik jobbra vagy balra az eke! Mikor kimegyek szántani a megfeszített kislakatok a jobb oldalin alig kell 2-3menetet engedni a baloldalit meg jó félig akkor van munka közben lazán! Az miért van?
Én csak anyira szoktam lógósra hagyni, hogy a felemelt ekének a vége lógjon 1-2 cm jobra balra ha az ember megrángatja . Ha nagyon lóg a traki után az eke kacskaringós lesz a szántás ,nem beszélve a felfüggesztést rángatja ,koptatja !
Akkor megy jó az eke ha minden jó és nincs kikotyogósodra!
Nálam már a kislakat és ami benne van azok ujat kellet kellett venni mert már nem tudtam fesziteni ha kombiztam!
Most már a konzolt és az a tengelyt ami a ekevas függestö vas megy rá a trakes alján mert már a kislakat majdnem átszakad annyira me volt feszitve,de lehet még a függesztövasat is ki fogom cserélni mert el vannak kopna,és igy nem lehet vele dolgozni,hisz 20 éves ,és nem cserélték soha ,és az kell a munkákhoz,szinte
Ha laza a kislakatok az ágyekénél akkor van jól beállítva az eke? Mert nekem lazák a lakatok csak a jobb oldalin alig kell vagy 2menetet szét tekerni a bal oldalit meg jó félig hogy munka közben laza legyen! Vagy ennek nincs jelentősége hogy egyiket jobban szét kell tekerni?
Helyzet és erőszabályzással ellátott rendszernél működik az üzemszerű munka mankókerék nélkül. Újabb,hidraulika programokkal ellátott ződ-kék-piros :D gépeknél is mankókerekeshez van a szántás program.
Mezei Mtzvel szántás mankókerékkel és úszóban a jó. Úszó nélkül egyenes,teljesen lapos földön még elmegy,de egy kis emelkedés,vagy barázda és máris az ekére megy a teljes gép súlya,vagy épp fordítva,kiemelkedik.
Mankókeréknél többféle felépítés miatt változó a beállítás,és időigényes,de mindenképp a jó és takarékos munka záloga. Farkeréknél a támasztóorsó tart a gépen sokat,azzal kell többet játszani.Ahol középen van a mankókerék,ott meg a szántás közbeni mélységtartás mellett az egész eke egyensúlya a keréken van majdnem.
A függesztőkarok alsó csapjainak "lötyögős" lukakba rakása sem előnyös szántáskor,azt nem szántásra találták ki,attól billeg jobbra balra az egész eke és változik az egész fogás.
Üdv Szemi!A kezelő kar,ha teljesen fel van tolva,az az uszo helyzet,legalábbh is általában.Lefele nyomod a kart,emeli a szerszámot.Középen semleges helyzet.Feljebb nyomva a kart,sűlyeszti a szerszámot.Még tovább felfelé tolva a kart,jön az uszó helyzet.Ez kb azt jelenti,hogy az emelő karok fel-le mozoghatnak,szántáskor emiatt tudja tartani az eke a szintet egyenlőtlen talajnál is.Ha te zárt hidraulikával dolgozol,akkor,ha a traki eleje belemegy egy gödörbe-értelemszerűen az eke meg kiemelkedik a barázdábol.Ha a traki eleje felmegy egy magasabb részre,akkor meg az eke jobban belemegy a földbe.Uszó helyzetnél,a talajkerék általi mélységet igyekszik tartani az eke,mivel az emelő karok elmozdulnak,és kiegyenlitik a traktor hosszirányu billegését.Legalábbis az én trakimnál igy van.
Légyszíves ne beszélj hülyeséget, én egy tszben vagyok traktoros ,és ez a szakmám is !!!! Az úszó az a három pont felfüggesztés egy pozíciója, amiben a munkaeszköz tudja követni a talajegyenetlenségeket a géptől függetlenül!!
Aszt mondták kint a gazdák hogy a ferguzonok ügyesebb gépek mint az utángyártott IMT ,pedig külalakra csak az emblémák különböztetik meg őket ,meg talán hogy a ferguzon colos csavaros az IMT meg már metrikus csavaros .
Az enyém 87-es 550-E. Akkor valószínű, hogy amikkel én találkoztam már át volt kötve. Bár az apósnak van egy 82-ese amit újonnan vett 94-ben azon is pl így van kötve ahogy mondtam. Bár a szürke Agrokeres változatban vannak érdekes dolgok. Csomó magyar mezőgépes meg bakonyműves cucc van benne gyárilag!
Ha jól megnézed az antiszlippel tartja és idönként emel is rajta ha elkezd mélyebbre menni ,4 perc körül le is nyúl a hapi emelni rajta . Egyébként én ilyen trakit élőben is láttam olyan mélyen szántani hogy a gumi csizmám pereméig ért a barázda mélysége !
geryke89 - nel a pont, azert van a traki 3 pont felfügesztesenel az a sok allitasi lehetöseg,
hogy a külömbözö ekeket optimakisan belehessen allitani.
Bizonyara jol tudod ha 2 traki 1 tablaba szant egyforma ekevel, van amelyik siman szalad vele a kollega meg az izzadsagtol szenved, mert nem jol van neki az eke beallitva.
A lóerő többlet sok mindenen át segít ,vagy nem tűnik fel !! De meg kell próbálni 6LE szántani akkor már más lesz a helyzet ,én innen indulok ki ! Ha megnézed az ekéket az elővágó tárcsákat se nagyon használja senki ,én viszont nagyon szeretnék a saját ekémre egyet ! Pedig sokan kinlódnak a szántással amikor kukorica tarlót szántanak ,vagy nem igy van ?
Szépen szánt az az eke ! A váltva forgó ekék azok valamiért mindnek a hátuljára tették a kerekét ,gondolom ott máshová nem lehet rakni ,vagy nem tudom mi a magyarázata ,lehet a magas vonás pont az oka ! Az antiszlip az sokat segít ,de ha nincs akkor már más lesz a helyzet !
Ló erő valahol 80 és 70 között van, 33 cm a pontos ekefejenkénti fogás az-az 99cm kerekítve 1métert visz az eke. Nekem mikor lehetőség nyílt egy Erő-helyzetszabályzó(Antiszlip)beszerzésére és be szerelésére, azonnal kapva az alkalmon meg csináltam, Mtz Betyár fórum társunk adta az útmutatót a rudazatok beállításához, azóta is tökéletesen teszi a dolgát a néphiedelemmel ellentétben szépen működik akár támkerék nélkül is lehet vele szántani.
Sziasztok! Tudtok eladó TL30-ast vagy TL45-öst (lánctalpas)? Még azt szeretném kérdezni, hogy a 45-ösben milyen motor van, esetleg mtz 50-es blokkja beépíthető egyszerűen? Köszi
Ha nagy a lóerő többlet nem is nagyon veszi észre az ember ,de ha kevesebb akkor igen ! És még az is sokat számit hogy milyen széleset fog az ekefej ! Nézd meg a következő hozzá szólás képeit, az nem mai eke, és hol van a kereke a váz középpontjához nagyon közel !
Pontosan ,az eke törzstől olyan 25cm körül a gardán felé és nem kell olyan nagy kerék általában egy felnit szoktam rakni mélységállitó keréknek mégpedig úgy hogy le flexelem a gumival érintkező peremet róla a mélyedést a közepén meg belemezelem és kész a kerék. Ha lehet ne hegesz hanem csavarozz az ugyanis javítható a csavarok bontásával !
Az első kiadású nagyfülkésekben még két kapcsoló volt a két ventillátornak, külön a jobb és a bal, azoknál, aminél a fölső műszerfal középen volt, és fémből. A újabbaknál (kb 85-86-tól) van a két fokozatú ventillátor, ahogy Betyár kolléga írja.
A panorámásban az 1-es 2-es fokozat csupán az 1-es motor és a 2-es motor működését kapcsolja. Tehát 1-esen csak az egyik, kettesen mind a kettő üzemel. érdemes lenne megpróbálkozni egy kapcsoló cserével hátha csak a belseje nem érintkezik. Vagy felnyitod a tetőablakot és végigköveted a motorok vezetékeit, hátha ott a baj. egyéb elektronikai hibakeresést nem írok, mert azt mondtad nem értesz hozzá. Ezek lennének a legegyszerűbbek amik ki tudsz próbálni!
Ha gyorsan emel a legkevésbé lehet gond a nyomással, a szivattyúval. Vagy a munkahenger dugattyúja mellett, vagy a vezérlőtömbben engedheti el a nyomást.
Érdeklődnék, hogy az NS32 hidraulika szivattyú mekkora maximális nyomást visel el károsodás nélkül.
Van egy 2.8 ásóboronám dupla rögtörővel, felemeli viszonylag gyorsan, de nem bírja addig, hogy a biztosítót letoljam. Gondoltam emelek a nyomáson. Van egy mérőórám a hátsó kivezetésen mérve 190 bárt mutat emelt fordulaton. Még gyári a plomba a vezérlő tömbön.
Tehát ha jól értem úgy nekem két oldalt vannak az ekék akkor ami most hátul van kerék azt szedjem le és vágjam ketté és a két eke mellé tegyem egy-egy kereket amit ilyen tekerős módszerrel tudok állítani mennyire legyen lent fönt.
Szerintetek melyik lenne jobb választás a meglévő Mtz 550E főtengelyét felsúlyozni hogy kicsit nyomatékosabb legyen vagy elsőhajtást tenni bele? Melyik milyen költséggel járna esetleg?
Azért kell a fej mellé közel rakni hogy ne billegjen akkor jól tudja követni a talajegyenetlenségeit nem meriti meg az ekefejet ha meg süllyed a traki . Ez érdekes jelenség egyébként én is tapasztaltból tudom ,mert építettem ekét kis trakihoz és hasonlóképp jártam állandóan elmerült az eke ,mert a kerék a gerendely végén volt ,és egyszer nézegettem a függesztett ekéket és akkor láttam hogy a jobb ekéken a gerendely közepén van a kerék ,én is áthelyeztem és lőn csoda az elmerülés megszünt !
Lesz neki új váz csinálva, csak idén úgy voltam vele jó lesz ez , de jövőre máshogy lesz kicsit erősebb vázat szeretnék mert mint látod ebben van már egy csavar.
Felénk ilyen a takaró eke és itt a kerék még nem láttam olyat, amit te is leírtál az ekénél van a kerék.
Megtöltöttem két zsákot homokkal holnap rápakolom és próbálgatom.
Szerintem egyszerűen túl közel vannak a fejek a traktorhoz, így nagyon együtt mozog a traktorral. Felénk különben senki nem takarja a szőlőt, minden ősszel össze szántunk egy-egy sorközt, minden második pedig mélylazítózva van.
Oké ha fel is hívom! De nekünk nincsen szerelő műhely vagy olyan nagyobb garázs ahol a gépet szét lehet szedni! Nekem olyan kellene ahová elviszem és megcsinálja!
Az övében benne a szabájzó,és a szabájzóra ha van rajta ledugozott bemenet akkor lehet az elosztórol olajat vinni,És müködik elölröl meg oldalról is,96ig sok gép igy jött a gyárból.
Most már értem a gondodat hogy ha a gép süllyed a fejeket is mélyre meriti ! Ez azért van mert a kereked kint van hátul ! Az ekén általában az eke középső fejéhez rakják a kereket és eszt azért teszik hogy igy a legkisebb a billegése akkor amikor a gép kereke elkezd nyomot verni ! A tied is azért csinálja eszt mert a kerék kint van hátul és elég messze ennek az a következménye hogy a traki kerek elkezd lemenni maga után huzza az ekefejet is olyan mélyre mint ameddig a kerék süllyedt ha a kereked az eketalp mellet lenne akkor csak egy picit döntene az ekefejen lentebb és nem süllyedne olyan mélyre De nem is fontos oda neked a kerék két menetes szárú csuszótalp jobb lenne mint a kerék . Én ha sár volt mindig lecseréltem a kereket egy olyan sitalp alakú csúszóra az ugyanis nem ragad be mint a kerék !
Lennél szíves elmagyarázni, miről is van szó? Nem igazán értem miről beszéltek. Csak néha nézek be a fórumra és bizonyára azért értetlenkedek! A műszerfal melletti karról/karokról, ha azok tényleges kimeneteit nem kötöm le, hogy működtethetném a hátsó hidraulikát? Olyan traktorom van, amiből sajnos ki lett dobva a szabályozó és az ugye direktbe működteti a hátsó felfüggesztést.
Köszönöm, ha tájékoztatsz/tájékoztattok, mindig szeretek tanulni!
Én szeretnék elinditani egyet aztán majd kiderül mi lesz belőle.
Manapság nem azzal van a baj, hogy meg tudom-e tölteni a palackokat minőségi jó borral hanem azzal hogy kinek adom el mert annyira telitett a piac, hogy oda bekerülni elég nehéz lesz de majd elválik mi lesz belőle.
Milyen Dávid?
Hirtelen nem tudom kicsoda, de ha látnám lehet hogy ismerem.
Gondolom sima vesszős ültetvény. Én is szerettem volna borászatot, de valószínűleg nem lesz már belőle semmi sajna. Ugyanígy vagyok a horgászbolttal/tóval, meg a gazdabolttal is :D
nem prvn eke ez saját gyártású váz ha lesz időm holnap lefényképezem ez lényegében mint lentebb is írtam két 100-as szögvas összefordítva és kb ennyi középen van egy dupla kerék amivel szabályozom a mélységet.
Én is le akarom súlyozni hogy csak nekem nincs sínacél darabom és így hogy csak egy 10 centis a váz eléggé meg van kötve a kezem hogy miket is tudnék rápakolni.
Ha a soltvadkerti földbe nem megy bele... A miénk le van súlyozva sínacél darabokkal, összkerék, diffizár és egyenesen megy. Ha prvn eke, akkor még próbáld meg a fejeket a lehető legtávolabbra felszerelni a traktortól, minél távolabb legyen.
Szerintem a te esetedben az lenne a legjobb ha EGYÁLTALÁN NEM IS ÍRNÁL, oldalak vannak tele a hülyeségeiddel, értelmes emberek már föl sem jönnek ide lassan.
Ezt a te gépednél csak úgy lehetne megoldani hogy az ülés alatt ki kellene kötni az erő-helyzet szabályzót és a vez. tömbtől hátra a munkahengerhez csatlakozni 2 tömlővel, valamelyik oldalkivezetéstől is lehetne, a szabályzó maradhatna is bent csak le kellene dugózni. Igazából nem kerülne csak fillérekbe de a helyedben ezt nem tenném, egyébként ha ütközésig előre nyomod a kart így is süllyeszteni kell neki persze nem teljes nyomással.
Én se szeretek okos telóról irni,még nincs is ,pedig jó lenne de nem adok érte,inkább egy mélylazitóra vagy egy gyürüshengerre ruháznék be,nekem jó ez a szar SONY ERICSSON K-750i 2megás kam még ezt se fotózok meg kamerázok,
A vízszintes lakatokkal lehet jobbra balra vitetni a munkagépet ! Mérőszalaggal meg kell mérni hogy jól állnak -e ,tehát a gép közepére esik-e a vontatási középpont, és annyira kell meghúzni a lakatokat, hogy csak egy pici legyen, a jobbra, balra, a munkagép oldal irányú lógása !
Igen pontosan nekem is ez a bajom, de most hogy nagyon átázott sáros talajon kell szőlőt takarnom az lenne a jó ha egyformát tudna fogni a két eke és akkor a traki hátsó felét is fogná és nem csúszkálna jobbra balra és viszonylag egyenesen tudok menni.
Nem mellesleg a sor is megmaradni meg a karok.
Ezért gondoltam lesúlyozom hogy lefelé nyomja nekem a súly és én mindig majd ráemelek amikor kell akkor hátha egyforma lenne.
Csak már mint írtam nekem nem ilyen az ekevázam mint a tied 100-as szögvas össze van fordítva és ennyi arra igencsak nehéz nekem súlyt pakolni hogy meg is álljon főleg középre mert ott meg a 3.pont felfüggesztése van, de majd kitalálok valamit.
Én is szántok szőlőt PRVN ekével, akárhogy lefixálok mindent, nagyon ritka, hogy a két oldala teljesen egyformán szántson. A prvn-t egy 952.2-essel húzom, 2004-es, a saját 892.2 2005-ös, mindkettőnek nyom lefelé a hidraulikája, ha kart teljesen előre tolom.
Nekünk a vogel ekén van a jobb oldalt ha szembe állsz az ekével bal oldalt,de semmi szerepe annak szerintem ,mert aká hová állitom ugynugy megy z tengely
én nem tudom itt a szőlősorokba nálam mi van mondjuk most elég nagy a sár de elmenni a gép eltud menni és ha egyformát fog két oldalt az eke akkor viszonylag egyenesen is tudok szépen menni nem csúszik csak néha az egyik oldalát picit jobban bele húzza és onnantól fogva akar keresztbe menni a gép.betonon szépen beállítottam mind a két fele egyformán megy le.
Már arra is gondoltam lesúlyozom és akkor lefelé nyomja és inkább nekem kell mindig felfelé emelnem.
Vagy segédmunka hengereket veszek rá és akkor oldalra hátha nem tudna mozogni hanem teljesen fixen maradni.
Az előző gépemen nekem is csak oldalt volt hidraulika !Csak azzal működött szépen le ment a lazító is még emelni is kellett !Minden munkagép fixbe volt téve a függesztő orsókon és nem volt gond se az ekénél se a lazítónál!
A kicsi 320-asom 2010-es és azzal is tudok nyomatni. Az altalajlazítót úgy állítanám, hogy a harmadik ponton rövidíternék, hogy bele tudja saját magát húzni a földbe.
Ez új gép ez csak felfele nyom lefelé nem pl nekem jó lenne ha a egyes altalajlazítót tudnám lefelé nyomni kötött földbe nekem mindig egy idő után kiemeli.
Vagy most a takaró ekét is jó lenne lefelé nyomni mert amint ráemelek egyik oldalt puhább a föld és már el is vitte.
Biztos ki akarja emelni a gépet,ha a hátsó kerék defekt van!
Ha régi a trakeszod az 2 irányu a munkahenger,de már az uj gépek azok csak felfele emel ,de lafele nem nyom,azt nem tudom,melyikbe van már az uj gépek közt ami egyirányu a hidrolikája és a szivatyuja,azt tudom a régi mtz-82 és az ötvenes az két irányba nyom miént 94 évjáratu
Nem nyom lefelé hátul a hidraulikám, valami okoskodással nem lehetne megoldani hogy lefelé is nyomjon nekem sokszor jól jönne vagy ehhez új munkahenger és vezérműtömb kellene?
Ősszel jó kocsit és traktort is venni és a hideg időben bejáratni. Másik előny, hogy tavaszi, nyári gyártás remélhetőleg és a festést nem zavarja be a hideg ködös idő. Tudom, hogy nem a szabad ég alatt festenek :D, de akkor is.
Szia. Ezt magyarázd meg egy 72 éves embernek,,, nekem nem sikerült:)) Eleve már mikor először "felrobbantotta" akkor sem kellet volna addig hajtani hanem szépen hazamenni mikor elkezdte kinyomni a vizet, főleg meg hogy nem is volt sürgős a munka, ezt sem értette meg akkor.
Hát akkor aszt meg ölték ,nem tönkre ment. Régen hetekig csak kövesúton lehetett menni vele és vigyázni kellett hogy 80c' legyen a motor de terhelés nélkül !
Jobban hat, mert en lattam a hirdetesedet. Eleg szomoru, hogy 34 evesen csak csevegni akarsz a nokkel. Egyebket egy nagyanyad koru oregasszonnyal mirol csevegnel? Hanyat tojt a tyukja? Na mega 30 feletti videki nok keves netezik.
Mondjuk,nálunk nem kérték ezt,igy ment ,még a gumit is elfogadták,csak legyen futófelület,vagy 3mm ha jól mondta fater,és ne legyen kirepedezve ,de majd csak 2019be kell menni müszakira,addig hátha tudok 4 db jó gumit a sógoromtól,amit ott a gazdaságban lelöknek és még jó álapotban van ha nem akkor vagy használt vagy ujj ami kurva drága gumi 11,2x20 vagy 15,5x38 gumi
Nem akarlak megbántani,de nem adtam volna el ez a 820 gépet azér a 82es ami van,mert ez ha kimész ,még azt mondják igen,a másikkal meg köpködnek!
Nálam is igy van köpködnek,meg mondják,hogy milyen szar vettünk,én jobbat néztem volna már a gazda ,de mikor hivtam,nem ért rá!
Ez van megy semmi baja váltója jó,Motor jó,Kuplung jó akkor kell jobb?
Ha lett volna akkor meg szidnánakmhogy ez a szemi kicsikorába szart evett,hogy ez ilyen 820,1 géppel villognék ,nekünk jó erre a 10holdra amin dolgizok,ha több lenn akkor nagyobb lenne és más munkagép bocsesz
Jumz-65 az 65-67lovas sok gazda dicséri a mtz-550 vagy mtz-80 nyolcvan ketteshez képest,már aki dolgozott vele hangja és ereje,csak nincs benne az eleje olyan jó eltalált traki mint a mtz-50 ami már szinte 50 éve nyomja az utakat
Jumz meg a mtz 50 azok gyilkos gépek a 82es hez képest!
Azért tudom,mert golt egy gazda és egy helyen szántott ugyan az a ekével mind orosz eke és a jumz mtz-50 gép elég jó keverte,ja és a hangja is jó volt a két gépnek
Szia . Tegnap írtam ,..gumigyűrű méret jó volt biztos hogy nem az okozta a hibát, amúgy ma ki lett véve a 2 hüvely és holnap megy vissza a boltnak felülvizsgálatra aztán majd mondanak valamit, gond az is hogy a kolléga nem úgy járatta be a gépet ahogy kellene 10-20 üó után nem kellene tárcsázni egész nap 5.hosszúba 3.2-es vontatott tárcsával, meg kukoricát dupla magasított HW-kal hordani ennek a nyomai egyébként látszódnak a hüvely falán és a dugattyú gyűrű fölötti részén.
képzeld el,mi mikor sóztunk 4 hodat,ez négy daraba van,és mikor hazajöttünk a sót felvenni,mert nem akartam a havernak szóllni gyere már a póttal,segiteni!
És a közmunkások egyik és másik oldalt kellett az utról a sok esötöl a sarat leszedni kb 50cm széles mind a két oldalon,és kb 100m és mikor mentünk jöttünk,nem láttam ,hogy mit csináltam,pedig novemberben ,15fok volt,én pólósan szaladgáltam,délig sóztunk,délután tárcsáztunk,és mikor haza mentünk 15kor ,még mindig,ott feküdtek ,magoltak,és cigiztek!
Anyám azt mondja minek dolgoznak 47000ft ,én meg azt mondom,a sok gazdálkodók,miért dolgoznak ha ugye biztos ,hogy összel be tudja takaritani,mert elviszi a vihar vagy a viz ,szárazsság!
Erre nem kaptam választ csak muszáj,hát én biztos elzavarnám a Jegyzöt Polgármestert,de még a közmunkás fönökét is ,hogy éterembe jár ,meg a kávézni a kocsmába,inkább,nézné,hogy mit csinál a alatvalóji!
Kár ,hogy HITLER MEGHALLT azt lelötte volna minden elenszegülö embert,aki nem dolgozott kedvére,igaz nem dolgozik csak a SZEGÉNY KULÁK és akkor mondják,hogy _TELE VAGY LÓVÉVAL GENYA ,DOBJÁL MÁR MEG EGY 20AL mondja a more?
Én meg mondom ,eridj dolgozni WAZZE ,ne lopd a napot ,válasz hülye vagy ebben az országban dolgozni ,mondta a more ez van köszi hogy meghallgatatok fórumozók
Eszt nem tudom mikor írtad ,de most írok neked valami hasonlót! A őszön volt egy hasonló érdekes eset, a helyi tsz-ben az egyik MTZ-820-ban a második ha jól emlékszem, dugattyúja szó szerint apró kis lapkákká vált és tele ment minden alu forgáccsal és ez egyik pillanatról a másikra ,a hűtöből a kipufogón át gőz formájában távozott a hűtő víz! Arra a megállapitásra jutott a szerelő csapat, hogy vagy a porlasztó hirtelen hibája okozta a dugattyú fenék ilyen mértékű elpárolgását ,vagy a henger persely nem megfelelő tömítő gyűrűje ! Aszt mondták ha a persely vastag tömítő gyűrűvel ,kalapáccsal van beütve akkor ha meg melegszik a motor a motornak annyi, egyszerűen megragad a persely deformálódása miatt !
Hát akkor nem veszek Ásóboronát,se 3,5m se 2,8m elég az ami van egy ilyen kicsi gazdásnak,akkor veszek,ha 10x anyit adnak nekem mint másnak,mert az jó lenne mert csak 2,55heki van és 6hektárt használok,igy kevés a haszon de mi megmunkáljuk és jó termés van benne,mig aki felemelt támogatást kap és tele van parlagfüvel a földje és panaszkodik,hogy mi van a határban,vagy az árokban milyen gaz van,én nem adnék se a nagy kuláknak sen se a vizügyesnek se a hivatali közmunkásnak,ami a rá bizott munkát nem végni el,de tudja mondani napszám 4000ft 8 órára és nézi kior lesz 5óra !
Pont azt írtam az előbb, hogy kombinátoral is el lehet cseszni mert húzod a földben.
Ha összeszedi a csutkát vagy szármaradványt, akkor húzod szépen a magot is ki a dűlőig vele.
Azt tudom, hogy ásóboronából bővel elhúzná a 3,5 méterest is. Csak félfüggesztettbe kell vagy vontatottba, mert az a 2,8-as is olyan nehéz, hogy megéri emelgetni az Mtz.
Azért vetek gabonafélét,hogy a tengerit ne lopják el mert a forgót még nem szedik le,de a tengerit igen,ezt kéne megakadályozni a kormánynak,hogy nem mennyenek tarlózni,vagy mikor valaki,megtermelte és a másik roma meg visz zsákot,és leszedi azt a bolond is tud készt leszedni
Üdv. "Na én mondtam neki,hogy csak tárcsázzuk meg és a tölcséres szóróval vessük bele,és utánna egy függyesztett tárcsával visszatárcsázni!"
Úgy kellett volna csinálni ahogy te mondtad, át kell már lassan venned az irányítást a gazdálkodásban, te lennél az agronómus ,fater meg a traktoros:)))))
Ásóboronával volna az igazi beledolgozni, mert az gurul és nem húzod a földben mint a kombinátort vagy a fogasboronát. Ez főleg ott gond, ahol csutkás marad a szántás és elkapja aztán húzod, avval együtt még a magot is.
De kombinátorral is szépen meglehet csinálni.
Tárcsa szintén azért jobb, mert az is gurul a földben.
Sziasztok fórumozók,szeretném segitségeteket Gabona féle ügyben,mert veszekedek a faterommal!
Vetetünk 1000öl és 700öl trikitálét az egy hold kicsit több!
Na én mondtam neki,hogy csak tárcsázzuk meg és a tölcséres szóróval vessük bele,és utánna egy függyesztett tárcsával visszatárcsázni!
Ö kiment kiszántotta 20-25cm mélyen utánna megkombizta,kézzel beszórta,és boronával visszaboronálta!
És mikor kimentem megnézni,hogy mégis mi van csak foltokban egyik helyen jó másik helyen meg nem!
Sajnos nincs alatta kombinált mütrágya az biztos jobban segitene ,se gané!
Tik hogy szoktátok csinálni elejétö a végéig?
Szeretnék tanulni ha komolyan vesztek,ja és fater is várja a kielégitó választ,mert ö ugy szereti a munkát ha egyenes a föld,nehogy a kombájn felboruljon,vagy elekadjon,csak még nem dicsérte meg senki,hogy mennyi munka volt rajta!
Itt várjuk a választ ,hogy tik mit tesztek a gabona féle és hogy vetitek !
Szállításra nagyon jó, gyors keveset eszik de pótkocsival talajra be menni vele már necces. Éppen hogy nehezebb mint egy 820-as, ez az egy ami nem tetszik rajta. :)
nem vágtak ki ,csak az hittem értelmes emberek vannak na megyek kártyázni ti meg vitatkozzatok hogy mégis mit lehet venni 3,8 Misiböl majd a fönök megmonja O.V :-D
Van mtz művelőkerekem. Gondoltam majd egy 50-es rakodósra, amivel permetezni, meg raklapot/konténert rakodni is tudnék. De csak a művelőkerék miatt vennék mtz-t. Idén tavasszal talajmunkák után felraktam a gyra, ősszel meg leszedtem, de ha pl közben tárcsázni kellene pl parlagfüvet, akkor megint szerelgetni kellene.
Amúgy arra lettem volna kíváncsi hogy valaki járt e már így?Esetleg milyen szerelési hiba okozhat ilyent,vagy valami vetemedés okozhatta?Gyanús hogy mindkét hüvely ugyan ott. A kolléga amúgy szó szerint felrobbantotta a motort mikor megragadt,))) szétdurrant a fűtőradiátor,:)) augusztusban szántás közben történt melegben.
Azért annyira nem szörnyű a helyzet, vannak jó alkatrészek is. De én pl lesem a hirdetési oldalakat, és ha rátalálok valami használható régi alkatrészre, akkor megveszem. Ezek miatt nem érdemes lecserélni egy gépet. A Zetor se biztos, hogy jobb lesz
Az egyik haver most vett 105 lovas Zetort 97-s évjárat 3,9 milla első tulaj ,fedett garázsban tárolt. Majd egy év múlva leírom a véleményt . A múlt héten itt szántott vele a szomszéd kertben ,hát doxa a gép az biztos.
Nekem is jöttek teherautó makettek ( a teherótókat nem ismerem), ami nem tetszett azt visszaadtam a postásnak, a harmadik visszaküldött csomag után nem jött több. A traktorokkal is lesz, ami nem kell az megy vissza.
Mint Feri is írja ha javítani kell a gépet, akkor szinte jobb, ha az ember eladja, mert elindul a szopás. Mit gondoltok, hogy mire lenne érdemes cserélni az MTZ-t, vagy mit lenne érdemes venni bővítésként? Tájékoztatásul közlöm, hogy olyat olvastam egy hirdetésben, hogy egy öreg Steyr 36 (?) lovasba, abba a narancssárgába 120 ezer volt a hűtő!!!! Első blikkre Zetorra gondoltam használtra mondjuk 6011-től felfelé és normálisan felújítva. Az a kérdés, hogy a zetor alkatrészek is kínai szarok-e, vagy olyan gagyik, mint az mtz cuccok? Ki mit hallott? Az mtz-t nagyon szeretem, de ha ilyen idegbajjal jár ha javítani kell, akkor majd már újabb gép vételekor sem azt veszek.
Már csak forgórész ék és ütközőgyűrű kell hozzá és kész. (kis műtyűrök, de 4 mtz-boltban sem tudtak adni sajnos... vége netről rendelés lesz)
Levan szabályozva, bevan perselyezve, új kefék, főérintkező szinte sértetlen, de azért megfordítottam és megcsiszoltam a csavarokat, szépen kitakarítottam, festésre előkészítve. Bendix satuban kipróbálva.
Ha jól üzemel, akkor festve is lesz szépen.
A végleges beszerelés meg majd akkor, ha lesz még egy akkumulátor.
Gjoni,tied EB-8t pótkocsi,ha jól tudom,annak nem 8,25x20 gumi van hanem vastagabb!
De nem tudom,azt tudom,mikor nézegettem a pótkocsikat,ilyen EB pót 7-vagy 8t egytengelyes,nagyon széles a kereke fejböl nem tudom az tudom az orosz 2t pót-9x16 gumi volt rajta EB-7/70 pótkocsinak 14,00-20 gumi
Urak! 820.2 hüvelyezés kb 2.5 hónapja ukrán cuccokkal, elkezdte nyomni kifelé a vizet 1 hónapja, hengerfejet levéve 2.és3. hüvelynél repedés a kipuf oldalon, a hüvely tetejétől kb 5-6mm-re keresztbe 3-5cm hosszan. Hüvelyezni azért kellett mert a tag megfőzte a motort rossz hengerfejtömítés miatt és 1 dugópalást megolvadt.
Tudják, hogy hogy kell fényképezni... szemből lát a pesti nkh-s egy kereket egy fényképen, szerinted megtud állapítani rajta bármit is? Szerintem nem.
Meg azt is kétlem, hogy megnézik azokat a képeket. Ugyanez mint a szélvédő repedés... úgy fényképezik ne látszódjon aztán kész.
Én is így vettem, ahogy Gjoni kolléga írta, ezek voltak rajta, egyetlen egy darab gyári méretű gumim van az én pótkocsimra, az most a pótkerék.
Első műszakijára nálam 16/70-20-as kerekeket kértem kölcsön havertól, ekkor helyeztem forgalomba lassújárműként. Második műszakin már 365-ösökkel, kettő amivel vettem és másik kettő amit közben vettem rá. Kutya nem nézte meg, csak azt hogy nem-e kopottak. Ezért eszem ágába sincs venni gyári méretű gumikat.
Igazad van, én is így gondolom, hogy jobb minőségű, nagyobb teherbírású gumit teszünk föl és engedély nélkül nem megy ez már a hatóság rugalmatlansága...
Jó igaz, gyárilag olyannal szerelték amilyennel, de alapszabály, hogy a gyárinál gyengébbet nem szabad fel tenni semmiképp.
Ma érdeklődtem a vizsgacentrumba hogy a pótkocsi mehet-e kamion gumival műszakira! Csak gyári felni és gumija! Vagy ha be van íratva a forgalmiba a kamion gumi amit kpm-s műszakin lehet! Eleve stabilabb lesz tőle a pótkocsi meg minden de nem engedik! Azt javasolták hagyjam meg ezt a gumit és mikor megy műszakira tegyem vissza ezt!
Az elsőhajtás lehajtásainak a hüvely kopása miatt is. (ahol fordul a véglehajtás 82)
Aztán a gömbfejek.
A kormánykar is lóghat a tengelyen.
A tengely és a fogasív kapcsolatánál. (fent az oszlopban)
Fogasív és fogasléc kapcsolatánál, (előírt hézag 0,1-0,3mm difizár adó alatt vannak hézagoló lemezek avval tudod állítani)
A fogasléc és a dugattyúszár csapos csatlakozásánál. Ha itt van 1 mm a kereken az már több centi mozgás! (dugatyún ép legyen a gyűrű és a hézagolók!)
A fogasív és a csigatengely közti hézag, csak kormányholtjátékot növel ha sok. (A fülke felől lehet állítani az excenteres hüvelyt, általában nem éri meg ráállítani mert a véghelyezetek felé megszorul, hisz egyeneshaladásnak megfelelően kopik a legtöbbet.)
A sok kicsi, sokra megy és a végén meg "tapsol" az egész.
Erre rájön, öreg csillagos felni, ha üt az még gerjeszti a jelenséget.
Biztosat csakis átvizsgálás után lehet mondani. De mindenképpen mechanikai kopás a probléma okozója.
sziasztok.Nekem 82-es traktorom van és konkrétan a kormánnyal szenvedek tapsol az eleje ha teljesen kifordítom a kereket akkor megszorul és muszáj vele megmozdulni vele vagy előre v hátra amugy könnyű a kormány nem nehéz tekerni sok szakival beszéltem m mi a gyógyír,de konkrétan senki sem tudott biztosat mondani mindenki mást mondot a szitu ugyan ez a cégnél a 82-essel ot annál új szervo szivattyu ,kormányösszekötő,új tengely perselyekkel a kormányműben és semmi változás .A segítséget előre is köszönöm.
Ismerősöm a 820.2-essel ilyen B 125-ös ekével szánt. Én a lengyel 3-as ekével akár 35 centin is és nem csak homokban. Az az eke a legszebben 30-35 mély szántáskor dolgozik.
Nagyon jó kis eszköz. Igaz ez a hirdetés lejárt, de a googli a barátod. 552EM súlyozott főtengellyel, két késsel vállalhatóan húzta. Persze a talaj állapota sem mindegy.
Csak azért akarom venni mélylazitót és ekét ,mert idövel ne kelljen költeni sok pénz,laposvasra ekenádra vagy ilyesmire ha elkopik,olyan lenne jó amit könnyü javitanmi és nem drága hozzá az ekéhez a kopóalkatrész,szerinted melyik az a eke ami jó és nem drága a cucok esetleg használtban ?
Te becsméreled a mtz-82 géeket,hogy nem birja a 3/40 ih ekét 30-35cm mélyen és bekakál!
Miért adtad el a régi 2 ekét,és miért csinálsz te 3 ekét?
Nálunk egy gazda mtz-80 géphez vett egy ih ekét de nem törötöl,és terep3 vagy terep 4 szánt itt!
Itt nem nagyon van itt de mtz-80 néven szokot lenni,akinek a vadkerti kombija van és nagyon dicsérte,legalább 25cm szánt!
Hiába nehéz huzni de mégis elmegy,pedig még nincs is benne az eleje!
Idövel miis veszünk egy normális ekét,csak már nem tudja az ember melyik a könyen huzó eke ,mert már mindenki hamisitja a gyárihoz képest,de ha ugy lesz kikérem a véleményeteket ,tied,és a KORI01 hogy mégis megéri,és nem legyen tul drága,hármas,ha kettesbe csak egy váltós ekét vennék,és már szaporább a szántás mint sima ekével!
Egy ismerős vett kétkésest, de nagyon gyilkolta a gépet, így egy késsel hasít, de később, ha már túl lesz az első körön, lehet el fogja bírni, persze középkötött talajon. Homokon lehet elmenne két késsel.
Hát hogy más a mintázata mint a megszokott,de ha neked jó nekem is !
Miénk is ha kezt öregedni ,és kopni akkor megforditom,hogy ne kopjon anyira mert már elég el van repedezve,de még 2019ig kibirja amig megyen müszakira utánna veszkn eg yjó minöségüt elöre és hátra ha még addig lesz támaogatás és hadják élni a kisebb gazdákat is csak 2,55heki van regizve és 6hekit használok,igy nem sok a haszon,mig kapnák érte ha mind be lenne irva,vagy a rokonoké,és kurva dárgán adják,vagy nincs fél hold amit be lehet irni támogatásba!
Remélem tudunk venni egy pár heki földet és egy két jó munkagépet,már lassan nincs ami biztos kéne nekem,hasznát tudom venni
És miért adtad el,ha jó volt ? Mi 2011ben februárban vettük a gépet,de jó lett volna egy jó minöségü gépet venni 2milláért egy oldalváltós nagymüszerfaros 82,1 820-vagy 820,1 csak nem voltak vagy drágább volt mint 2 milla!
Csak egy volt 2 gazdás 10000üzemórás és még nem volt motor bontva,de család félt megvenni,mivel még nem volt javitva semmi se rajta
Nagyon fasza gép. Csak akkor indítok télen, ha havat kell tolni, de a kocsim általában keresztül megy mindenen. Viszont nem emlékszem izzításra, csak a kicsivel, a nagyon bedugom a vízmelegítőt. A szárnyas kapcsoló régóta van beszerelve? Az IFA még bírja, pedig az is kínai, de a szárnyast néhány után ki kellett hajítani.
Te kis kíváncsi kettő éve vettem !És egy gazdás gép! A másik az még szebb volt amit eladtam és az is 820-as volt! 3,6 ért vitték el patlyolat volt belül is.
Én eszt általánosan kértem másként az ember ráfázik az ilyen melóval . Ha a világitás gyengül akkor ott valami nem stimmel ,én még ilyet nem tapasztaltam ! Az akkut és a generátort meg kell vizsgálni de nagyon !
Nem csak segiteni huzni,hanem még segiteni szántani,egy 2 vagy 3 ekével,de az a gazda állitja ben,és szántottam volna a szürke gépel 25cm mélyen,hát nem látszik ez harmic cm mélynek,ennek a gépnek 30-40cm vinni kellett volna a 240 lovas gépnek
Oké,csak régen nagyapáink ugy számoltak,most már hektárban,ezt nem kell elfelejteni,hogy ök,honan indultak,és neki köszönhetünk,mindent,ami lett a föld terén,legyek barom,csak ti legyetek hektárbetyárok,én meg négyszögöl barom :-D
Van valakinek rossz üzemanyag szintjelzője, amiben az úszó jó? Nem tudok kapni csak simán úszót, ha vki tudna egyet küldeni postán, akinek már a szerkezet behalt, annak nagyon örülnék. :) Vagy mivel lehet esteleg pótolni?