Sziasztok, megvettem a Roco 41332-es szettet, nagyon döfi, elképesztően élethű. Megírná nekem valaki, hogy ahhoz, hogy egy váltót tudjak digitálisan működtetni, mire van szükségem? Természetesen magán a váltón kívül? Valami vezérlő, vagy ilyesmi?
Hát, ahhoz tudni kéne, hogy hogyan állítottad vissza a dekódert gyáriba, ugyanis Lenz van benne. (A lassúmenetnél tapasztalható "kerregést" a dekóder szabályzása okozza, az újabb Lenz dekóderek ettől mentesek!)
Ha villog a világítás, és nem reagál semmirr a dekóder, akkor zárlatos a motor. Ugyanis a Lenz így jelzi, ha baj van, és letilt.
Egy gondolat: annyi dcc központ van, mint égen a csillag.
Roco normál központtal én is egyszerre programoznám, mert az nem is akarja kiolvasni (sőt így is szoktam)
De, pl.: Nano-x központtal már bajos a dolog, mert az mindjárt olvasni akar. Ott valóban rossz ötlet együtt prog sínre tenni őket, mert lehetnek bajok.
Hm. Az odáig rendben van, hogyha a mozdony- és a funkció dekóder egyszerre van a programozí sínen, akkor mindkettőt egyszerre lehet programozni, akár ugyanarra a címre. De szerintem a kiolvasással bajok lesznek... (én külön programoznám)
Vetteem a Vateráról egy Brawa Talent motorvonatot, beépített dekóderrel. Lassúmenetben nagyon kerregősen járt, ezért megpróbáltam a 14, 18, 128 beállításokat, de semmi nem történt. Ezután visszaállítottam a gyári beállításokat, visszaírtam a mozdonycímet, de az adott címre nem reagál. Ha a multimauson eggyel feljebb lépek megindul és villog a világítás. Mit rontottam el, kérlek segítsetek.
Ne lepődj meg, én többször találkoztam az ismerősök körében azzal, hogy egy idő után a vezérlőkocsi elfelejtette a címét, ha az nem az eredeti 3-as cím volt. (magyarázat nincs rá)
"vagy azért, mert a kocsi nem azona címen van, mint a mozdonyrész. Utóbbi esetben újra be kell írni neki a megfelelő címet."
Köszönöm szépen!! Azonnal megoldodott a probléma.
Először amikor megadtam a mozdonynak a cimet, akkor a vezérlőkocsi nem volt a pályán, igy nem is kapott információt semmiről. Most ismét beirtam a cimet a mozdonynak úgy, hogy fent van a vezérlő és igy már minden ok.
Az a vezérlőkocsi funkció dekódere. Vagy azért nem megy, mert nem kap áramot rendesen, vagy azért, mert a kocsi nem azona címen van, mint a mozdonyrész. Utóbbi esetben újra be kell írni neki a megfelelő címet.
Sajnos a saját Function Mapping érthetetlen módon a funkciódekódereknél nem elérhető.
Viszont van a ZIMO-nak egy MX630P16 típusú dekódere, ami méretre pont akkora, mint a gyári dekóder. A motorkivezetések lábai ( Fukciódekódernél AUX5 és 6) csak le vannak forrasztva a nyáklapon, de sehová sem vezetnek.
Működőképes úgy a dolog, hogy egy ilyet rakok bele? Így újra lesz puffer, lesz hosszú cím, tudom használni a saját Function Mapping-t. ZIMO dekóderek programozásánál szükséges a motor "visszajelentése", mert akkor max. berakom addig a mozdonyba a dekódert.
Ismét elakadtam a digitális vasutazás útvesztőjében.
Nagyon az elején tapogatózok egyelőre, de odáig már sikerült eljutnom, hogy ha veszek egy mozdonyt, abba belerakom a dekódert, utána tudok neki címet adni. Ezek mindegyike működik is rendben, menetirány szerint váltja a fényeket, ahogyan azt kell.
Viszont most vettem egy ROCO ICE szerelvényt, aminél az irányfényt nem tudom változtatni. Pontosabban a mozdony részen vált fehérről pirosra irányváltáskor, de a vezérlőkocsin nem üzemelnek a lámpák.
Több kérdés is felmerült bennem hirtelen:
-ami a vezérlőkocsiban van panel az maga a világításhoz tartozó dekóder?
-vagy tennem kell ebbe is dekódert külön?
-a mozdonyban lévő dekódernek kéne ezt a panelt is vezérelnie?
-külön programoznom kéne ezt is a MultiMaus-al, a mozdonyban lévő dekóder valamelyik CV-jére?
-amennyiben igen, azt hogyan kell megtennem? (egyelőre csak a CV1-et, a mozdonycímet tudom megadni önállóan, eddig terjed a tudásom)
Laikusként ezek a kérdések merültek fel bennem, de lehet, hogy egészen másfelé tapogatózok.
Előre is köszönöm szépen a segítséget, üdvözletem László András „bélapappi”
"Gyárilag valami kis egyszerűsített Plux16-os funciódekódert raktak bele. Olyannyira, hogy ESU Lokprogrammerrel nem is tudom programozni."
Azért kevés bonyolultabb dekóder van a földön a Zimo-nál:-)))
El kéne felejteni az ESU-t, nagyon elmentek már mellette a többiek. Többek között egy agyrém, hogy a hangjai miatt egyáltalán nincs hely sokszor arra sem, hogy egy füstölőt önálló funkció gombhoz tudjunk rendelni. Az már csak a hab a tortán, hogy következetesen nem az NMRA ajánlást használja a funkciók átrendezéséhez. Sajnos az NMRA Functions mapping alapján egyes funkciókat nem lehet korlátlanul tologatni alap esetben, de, ha monden dekóder NMRA-s, akkor ezzel nincs baj. Azonban a Zimo lehetőséget ad arra, hogy egy CV-t átírva (most nem tudom fejből melyiket), hogy a Zimo saját Functions mapping-jét használjuk, amin ilyen korlátozás nincs.
Még valami: az ESU Lokprogramer csak a saját dekódereit tudja kezelni, ha van olyan, amelyiket mégis látja, az csak a szerencse, vak tyúk is lehet süket alapon:-))) Ezért a nem ESU dekódereket nem ér hibáztatni!
Gyárilag valami kis egyszerűsített Plux16-os funciódekódert raktak bele. Olyannyira, hogy ESU Lokprogrammerrel nem is tudom programozni. Külföldi oldalakon is ment erről eszmecsere, mert ott is sokan nemtetszésüket fejezték ki a kérdéssel kapcsolatban. A ZIMO gyárt Plux16-os fukciódekódert, viszont előtte elolvastam a letölthető kézikönyvét, amiből meg világossá vált, hogy az F5-re nem lehet az AUX1-t, az F7-re meg az AUX2-t programozni ( amire a mozdonyban levő hangdekóder miatt van szükség), ha meg mégis, akkor valamit nagyon rosszul értelmeztem.
Ezek szerint sikerült az egyik probléma megoldásával egy másikat gyártanom! :)
"Roco Railjet vezérlőkocsijában kicseréltem a gyári Plux16-os dekódert, mivel az nem tudta a hosszú címet."
??????
"Helyére egy ESU LP Fx került egy Plux12-es átalakítóval. Az egyetlen kicsi problémám a dologgal annyi, hogy a képen látható két szép nagy, áramszedési problémákat orvosoló kondenzátor kikerült az áramkörből..."
Lévén a Plux12 szabványú csatlakozóval ellátott dekóderen nincs kivezetve a külső pufferhez a negatív pont, csak Plux16-tól. Ergo, sehogy, hacsak nem tudsz SMD-t forrasztani, és megkeresni az ESU-n a bementi Graetz (remélem jól írtam) minusz pontját, és átdrótozni a pufferekhez. A pluszt azt nem kell, az a kék vezeték, az használatban van.
Sziasztok. 2 kérdésem lenne:1. a ROCO multimouse rendszert hozzá lehet kötni számítógéphez kiegészítővel2. van e köztetek olyan személy aki segítene egy pálya digitálissá tételében (elküldeném a pálya rajzot és hogy mit szeretnék, és ő leírná, hogy hova mit kell megvenni hozzá) vagy esetleg valahol belehet szerezni olyan könyvet ami a pálya digitálissá tételében segít egy laikusnak?Segítségeteket köszönöm!
Önmagában fogaltság visszajelző modul sehol sem fogja megállítania mozdonyod. Ő csak a szakasz foglaltságát jelzi (S88-on vagy LocoNeten, típustól függően). A foglatsági jel akkor jelentkezik, ha szakaszon megjelenik egy áramot felveveő tengely, azaz a mozdonyod azon első tengelye kapcsolja folglatra, amelyik szed áramot.
Ha a foglatság függvényében a követkzető vonatot meg akarod állítani, (azaz automata térközvezérlést szeretnél vonatbefolyásolással), még kell egy pár dolog. Megoldható fékgenerátorral, szebb megoldás az ún ABC fékezés, (ehhez a mozdonyba is olyan dekoder kell, ami tudja), vagy vezérled számítógéppek (pl. Traincontroller). A mozdony megállásának helye mindháromnál szabályozható, mindnél máshogy. Ha még jelzőt is szeretnél, akkor, egy jelződekoderre is szükséged lehet.
Roco Railjet vezérlőkocsijában kicseréltem a gyári Plux16-os dekódert, mivel az nem tudta a hosszú címet. Helyére egy ESU LP Fx került egy Plux12-es átalakítóval. Az egyetlen kicsi problémám a dologgal annyi, hogy a képen látható két szép nagy, áramszedési problémákat orvosoló kondenzátor kikerült az áramkörből ( az eredeti dekódernél, bekapcsolt világításnál, ha levettem a sínről, akkor szépen lassan aludtak ki a fények, most viszont egyszerre elalszanak). Hogyan lehetne őket ismét a rendszerbe bekötni?
Nem tudom itt a helyén van e kérdés vagy inkább a "Terepasztal építés" topikban kellene próbálkoznom.
Terepasztalom építésénél még eléggé az elején járok. A vágányfektetésnél tartok. Szakaszolnék (digitális pálya) és visszajelző modulok beépítését tervezem - amelyeket még nem szereztem be. Sajnos nem láttam még élőben és nem tudom, hogy hogy működik. A kérdésem az volna, ha a mozdony halad a az ábra szerint balról jobbra a mozdony mikor fog megállni!? Ha hozzáér (az első tengelyével) a tiltott szakaszhoz vagy akkor amikor elhagyta (a hátsó tengelyével) a szabad szakaszt?
Ezt hogy érted? A felbontása annyi, ahányat reteszel egy körbefordítás során. Medvend egy olyat használ, ami 24-et ugrik (a típusszámot valószínüleg elírta, a vége -S0024 kell, hogy legyen). Ezeknek 3 lába van, egy közös és két kapcsolt. A reteszelő típusú enkóderek alapállapotban nem éríntkeznek ("00") és amikor átmegy a másik reteszelt állapotba, sorban kiadja a kódokat ("01", "11", "10" és újra "00"). Tehát a körbeforgatás során 24-szer adja ki ezt.
> dupla potmétert kéne használjak, az egyik felén analóg jelet szabályoznék, ezzel párhuzamosan a másikon az AD konvertert.
Ezt sajnos nem értem.
> a beállítható 4MHz az már az utasítás órajel
Ha belső 4MHz-es órát használsz az ugyanaz, mintha egy külső 4MHz-es kristályt használnál.
Még egy lehetőség, összepakolsz próbapanelon egy ilyen áramkört és tekercses kimenetü dekódered meghajta a motort. A kapcsolás Merg oldalárol származik.