Itt csak éjjel esett, de akkor nagyon. A szomszéd hajón 10 centi víz állt. Reggel még kerültünk egyet Brodarica felé, aztán délután kikaptam a hajót. Part felől fúj a szél, strandolni is lehetne akár... Ma estére állítólag még szarabb lesz az idő, holnap meg amúgy is garnélát pucolunk. Vasárnap reggel irány hazafelé, ha jól tudunk haladni, akkor benézünk Prelogra egy mosásra meg ebédre.
Ahogy nézem, van most délfelé némi szembeszeled, 4bft a nyílt vizen nekem már fosatós lenne.. Szívesen megnéznék egy pár perces videót, hogy néz ki egy ilyen a csónakból, ha van erre kapacitásod esetleg :)
Tegnap reggel vízre raktam a csónakot,majd Vis sziget érintésével(nem akartam oda menni,csak elnéztem🙂)elértem Korculán egy kis öblöt Brna mellett,ahol a délutánt töltöttem.
Az este megfordult a szél,újabb kalandom volt töksötétben.
Rákötöttem végül egy nagy bójára.
Ma Mljet felé indultam,de számomra bazi hullámok voltak szemből,és elég barátságtalan is az idő.
Megfordultam,arra gondoltam megkerülöm Korculát a másik oldalon,de közben láttam,hogy jön az eső,így visszamentem a bójához az öbölbe.Most rendesen esik...
"Még szerencse, hogy nem mennek át a fürdőzők fején."
Bakker, skite szörfössel volt összetűzésem. A kikötőcsatornában a nádfal mögül ráesett a csónak elejére. Ki volt akadva, miért nem figyelek jobban, most ő megütötte magát. Mondtam neki, hogy tetessen ki a csatorna elejére/végére egy-egy táblát, hogy fölfelé is figyelni kell, balfaszok potyoghatnak az égből... Nagy morogva elevickélt. ://
Figyelmes, tanulékony szabálykövető és udvarias vagyok. Talán az egyetlen, aki végig betartotta a sebességhatárt Krka folyón :) Egyszer mentem csak gyorsan partközelben, akkoris azért, mert inkább nem akartam zavarni-habár láthatóan nem érdekelte a csajszit miközben lovagolt-Zlarin sarkán...
Igen, akkor kimented, ha ott vagy, de nem állhatsz és nem is tudsz ott állni mellette egész nap. Míg te a parttól csak 300 méterre mehetsz siklásban, addig ő nem. Még szerencse, hogy nem mennek át a fürdőzők fején. A hülye meg egyértelműen arra vonatkozott, hogy mellény nélkül megy-mert a mellény nem fancy-és a 40 méteres hajónak mutogat, hogy elsöbbsége van.
Amikor esett egy jetskis Srima előtt, én voltam az első, aki ment segíteni neki. Ennyit a skatulyázásról.
Az enyém CL5. 150-től az olajnyomást is mutatja, de ehhez is tehető, és tényleg jó. Gêzáé nagyobb és okosabb is, egyszerre több motort és több tankot is lát, kezel, az enyém csak ezt az egyet.
Vizenjárók közt nem igazán dívik az ilyen mentalitás. A tengeren meg pláne.
Viszont az ilyenek miatt általánosítanak és utálják a motorcsónakosokat. Az ilyenek borogatják be a kenusokat, kajakosokat, szedik össze a horgászzsinórokat stb. Sajnos minden szubkultúrát as leghülyébb tagjai alapján ítélnek meg.
Segítek. Ha hülye, akkor kimentem mert őt is várják otthon. No meg persze Te is hibázhatsz és remélhetőleg akkor is lesz ott valaki aki segítsen. Ez a "dögöljön meg, leszarom" ez annyira az alja hogy nagyon nehéz szavakat találni rá...inkább meg se próbálom mert kimoderálnak...
Én vagyok a legkisebb láncszem, én elnézegtem, szörnyülködök, aztán megyek a dolgomra... De mellény nélkül biztos neki nem állnék 70el hasítani viharban... Nomeg mutogatni a 40 méteres turistahajónak.
Nem tudom miért az ellenséges hangnem, egy szóval sem mondtam, hogy engem zavar. Ha hülye, dögöljön meg, leszarom.
Mert nem kis hajóforgalomban keresztbe közlekednek iszonyat sebességgel-ráadásul páran mellény nélkül. És sajnos még elsöbbséget is kell adnod neki. Már aki ad, mert ahogy észrevettem nem igazán foglalkoznak vele :D Az apartmanunk gazdája mesélte, hogy szoktak nagyobb viharban törött kezű meg bordájú windsurfösöket összeszedni a szembe lévő szigeten.
Zenét csöves csöves cuccon hallgatok, háttérzajnak meg ott vannak a kabócák és a tenger hangja. VHF segélykérőre gondoltam. Ugyan egy kishajós halásznál sem láttam még, ha csak nincs halba rejtve náluk :)
ezt találtam és a google fordította horvátról magyarra
"jogosult hajót üzemeltetni, függetlenül a céljától, 6 m -ig a motorteljesítmény akár 8 kW a navigáció IIIB területén (legfeljebb 3 Nma szárazföldről vagy a sziget partvidékéről a belső vizekben és a parti tengerbenHorvátország és a tenger felől elérhető vizek), vagy acéltól függetlenül, 6 m -nél hosszabb hajókat üzemeltetnia motorteljesítmény meghaladja a 8 kW -ot, valamint egy jacht 20 BT -ig történő üzemeltetésétcharterben személyzet nélkül a IIIB navigáció területén, a rádiószolgálatban végzett további vizsga feltétele"
Jól gondolom ? - hogy 6 méter alatt nem kell 6 méter felett igen de rádiós vizsga is kell vagy olyan jogsi ami rádiós végzettséget is igazol.
Mekkora motorral? Csak azért, mert azt látom, hogy számtalan helyen kint a 4kW-os tábla, de gyakorlatilag kutyát sem érdekli és mennek bármekkora motorral. Mennyire ellenőrzik ezt?
17-es 3 leveles propellert (Talon SS) javasolt a hajót gyártó. 62 kmph-nál 6300 rpm és leszabályzott. A habot verte gázadáskor, nem tolt rendesen, utazónak 4000+ rpm volt jó. Pfeifer Rikárdtól - a tanácsa alapján - vettem egy 4 leveles Solas propellert. Ezzel 5600 rpm és szintén 62 kmph, de sokkal jobban tol, a hatásos utazó 500+ rpm-mel hamarabb megvan, kanyarban nem ventillál, érezhetően jobban irányítható a hajó, mint egy tempomatos automata váltós autó, minden sebességnél. Érdekes, hogy szinte mindenki 3 leveleset használ.
Nekem van drónvideóm+csomó gopro videó+ timewrap, kép nagyon nincs. A videókat meg vágatlanul nem rakom fel, szerintem pár hetet dolgozni fogok vele :)
igen, elismerem, Prelogon volt méter feletti hullám+jégeső, ami nagyon para volt-így kezdőként. Itt 3 napon keresztül Jadria előtt 75 centis hullámok voltak. Baromállat windsurfosok nem lassan mentek...
Nyáron biztos,hogy sokan voltatok erre-arra,mégis nagyon kevés a kép,élménybeszámoló.Olyan nehéz feltenni pár fotót?
Én a héten készülök lemenni az Adriára,az idő persze kicsit elromlik,mire leérek.Eddig nem sok túrát úsztam meg kisebb-nagyobb bonyodalmak nélkül,remélem most másként lesz!
Bementem egy hajósboltba (Thessazloniki), ahol egy bizonyos lámpát és széket szerettem volna venni. A listámon még nyolc üzlet szerepelt, és rászántam az időt. Erre már az elsőben kaptam mindkettőt. Hihetetlen, hogy milyen a választék olyan árucikkekből is, amire azt gondolnám, alig lehet eladni. :-)
Egyszer a Dunán 0,2 bárnál megadta magát a pumpa,így a Rácalmás-Visegrád-Rácalmás szakaszt ezzel a nyomással tettem meg.Majd az adriai túrán Vela Lukán kilukadt a légpadló.Kétóránként pumpálni kellett.0-0,4 bar között használtam.Visszaértem Umagba a kocsiig...
Amúgy ha valaki Rabac vonzáskörzetében akar sólyázni valamikor, a titkos tippem Plomin Luka. Még kajakozós korszakomban fedeztük fel, de most különösen áldás volt - irtózatos a tömeg mindenhol a környéken, még a benzinkutaknál is 8-10 autó áll sorban minden kútnál folyamatosan, nem is láttam még itt ilyet.. De itt Plomin Lukán az eldugott sólya mellett félig üres parkoló, volt bőven hely csónakot összerakni, de van rengeteg hely utánfutóknak is, kiváló sólya, és talán félóránként ha van rajta valaki.. Remek hely.
Dodi azt mondta, hogy ilyen év még nem volt, gyak. 2 hete nem volt szélmentes nap. volt 75 centis hullám is... Ott sok matek nem kell... Túl könnyű és rövid a hajó. Elkell kezdeni gyűjteni egy nagyobbra :)
Amit írtam azt az előző rettenethez képest írtam. Most is van, hogy bebújok -akár idegenek mögé farhullámra- csak most azt a különbség, hogy mindezt ~40 környékén teszem. És tök jó, eddig senkinek sem volt baj, hogy van egy "potyautas". :)
Majdnem Skradinig visszamentünk a Krakan, Sali, Telascica-Jir tó, Oton Kakan-Babalu, Zirje plusz pár szigetecske, ahol gyakorolhattam a búvárkodást... Ma reggel Jadrija-ból indulva Vodice irányába Prvic Luka-t kerülgetve boardoztunk.
sziasztok, ez mi lehet vajon a légpadlón? ma keletkezett rajta különösebb ok nélkül, legalábbis olyan nélkül, amiről tudok:
Dropstitch szálszakadásra tippelek.. Kell emiatt aggódnom vajon? Lehet vele így vízre menni? (Lent vagyunk az Adrián hosszúhétvégén, szóval legjobbkor jön a szopás megint).
Már egy hete, csak eddig hulla voltam esténként... Hajó szuper, csak az időjárás nem annyira. 15-20 km/h szelek vannak délután. Saliról hazafelé inkább bebújtunk Murter mögé.
Ez már második éve a másik. Tavaly tettünk vele egy nagyobb túrát, Dubrovnik legdélebbi és Ist legészakibb ponttal mintegy 1100 km-el, hogy kitaláljuk, hogy idén hova szeretnénk menni.
Konkrétan ezen a tankon(az anyagán) semmilyen silo, sika, vagy hasonló tömítő nem tapad meg. Általában valami gumigyűrű nútban a csavarokkal leszorítva a tömítés menete.
Dobtam már el hasonló tankot, mert megvetemedett a felfekvő rész és már sehogy sem tömített.
Sziasztok egy fa padlós Zodiac c310-em van. Nemrég Horváto-bamn voltunk vele és csendes öbölben álló helzetben elkezdett benne gyűlni a víz. Ma kipróbáltam a Dunán és ahogy vízretettem ugyanúgy elkezd bejönni a víz. A fartükör alján lévő ürítőszelepre gyanakszom. Próbáltam szorítani rajta, lazítani rajta. Kicsavartam a belső felét (semmi szutyok). Lehet szerintetek, hogy az ürítőszelep megadja magát és ilyen tünetet produkál? Láttam lehet kapni teljes szettet, meg csak a kis egyszerű belső gumi "gomba" szelep belsőt is. A komplett szett cseréjét feleslegesnek gondolom. Szerintetek? Köszi a tippeket javaslatokat. Más: duna déli mellékágon esetleg tud valaki szép gumicsónakos kirándulóhelyet, ahol autóval is meg lehet állni a parton, vagy közel és össze lehet rakni a csónakot+ vízre tenni?
A O-gyűrűvel az lehet a baj, hogy a csavaroknál nem tömít. Az alkatrész jegyzék szerint minden csavar alatt van egy "fiber" alátét, az bizonyára tömítésnek van ott. (ez akkor akkor áll fenn, ha átmenő furatban vannak a menetek)
Amit én csinálnék, ha nem vagyok biztos benne, hogy megfelelő anyagú tömítést tudok szerezni:
Vennék egy méretes üzemanyag álló o-gyűrűt, ami elfér a 4 csavar között, és persze nagyobb mint a tankon levő levő lyuk. A vastagsága legyen minimálisan nagyobb mint a tömítésé. Kb 70 forint, és a következő 10-20 évre megoldja a problémát, de addig mindenképp, amíg nem rendelsz gyári tömítést.
Ennyi, négy csavar tartja ezt a tömítést, könnyen hozzáférhető, nem kell hozzá semmit szétbuherálni. Talán nem halok bele, ha én cserélem ki. Ha mégis sikerül elbaszni egy ennyire egyszerű dolgot, és ebbe döglök bele, akkor meg is érdemlem a Darwin díjat.
Én is igazat adok baada kollégának,de hidd el teljesen biztonságosan toldható a szivattyú kábel a mai technikával (zsugorcső) csak vigyázni kell a vezetékek szigetekés átfedési hosszára. Bányászati kutatóintézetben vizsgáztam RB és SB villamos motor javításban,illetve villanyszerelésben. A tenger fenekén futó kábelt is javítják.:))
Azért egy tank csatlakozó tömítésének cseréje nem hiszem, hogy túl nagy szakértelmet kíván. Nem kell ezért életveszélyt vízionálni😃 Ez simán az otthon, bárki által elvégezhető feladat.
ha adott kerdesben olyan profi lenne, h. felelosen vallalna javitast, akkor nem tette volna fel a kerdest -> ne javitson veszelyes cuccot, henam vegyn ujat
Sajnos valóban a megfelelő méretű kábel beszerzése, többe kerül mint egy havi fizetés. Én is gondolkodom, hogy a 8m-es szivattyú kábelt majd megtoldom, de sajnos utána senki nem hajlandó belenyúlni a vízbe.:)
Azért néhány állításoddal tudnék vitatkozni már a szakmámból adódóan is.
pl rengeteg búvárszivattyú ( főleg az ipari vagy a felsőbb kategóriás háztartási) 1-1,5 méter kábellel kerül forgalomba. Tehát toldani (javítani) kell a kábelt.
sztem: flexi csovet, gazpalackot, benzincsovet, benzintankot, buvarszivattyu elektromos kabelt, villanybojler cekaszt, kismegszakitot, ev relet,.... nem javitunk, ha szar -> csere
függetlenül az anyagi részétől, nem vagyok híve annak, hogy termeljek egy nagy rakás szemetet egy apróbb meghibásodás miatt, ami nagy valószínűséggel egyszerűen javítható, ha kiderül, mi a megfelelő anyag hozzá.
ah, minél tovább olvasgatom a leírásokat/beszélgetek a kereskedőkkel, annál macerásabbnak tűnik, az egyik csak olajálló, de nem benzin álló, a másik csak fémre jó, műanyagra nem..
tettem már szilót AC tömítésre is, de tényleg kockázatos lehet, mert, ha oldja a benya, akkor utána a kis sziló daraboknak a porlasztófúvókák nem örülnek. (meg az AC szelepek sem)
Biztos kijön a négy csavar, de gondoltam előbb kérdezek, aztán szerelek, hátha azonnal tudja valaki, milyen szigetelőanyagot/alkatrészt kell szerezni honnan.
Egész biztos a talpnál szivárog (a csövet amúgy mindig leszedem, ha kiveszem a csónakból), és nem csak kicsit, hanem konkrétan láttam már, ahogy csorgott mellette az illesztéseknél. Szóval nem csak a benzinszag a probléma - azt már megszoktam, hogy a csajom reklamál miatta, úgyhogy amiatt nem írnék ide :) Amúgy meg általában a tetőboxba szoktam rakni, szóval a szag magában nem lenne gond de csordogáló benzint nem szeretnék ott sem.
Picit lazítsd meg a tanksapkát, vagy ha van, nyisd ki a levegő szelepet!
A kocsiban általában a napsütéstől melegebb van, mint a korábbi környezetben, és kitágul, ezért szivárog. Nekem a benzines kanna is szokott szivárogni.
Nekem is ilyen tankom van, (csak más típusú csatlakozóval.) Hasonló problémám volt, amíg rá nem jöttem, hogy szállításhoz le kell húzni róla az üa csövet. Ugyanis a rádugott csatlakozó egy pöcök megnyomásával automatikusan nyitja a szellőzőt és azon jön kifele a benya.
Lehet valahogy javítani a szigetelés mentén szivárgó üzemanyag tankot? Egy 25L-es quicksilver tankom van, amúgy minden rendben van vele, de a benzin kivezetésnél rossz a szigetelés, és ha kocsiban szállítom fél tanknál több benzinnel akkor már a lötyögéstől szivárog. A csónakban menet közben nem tcsinálja, vagy legalábbis nem tűnt fel, lehet, hogy ott a csövön keletkező vákuum miatt inkább arra távozik, mint a szigetelés mentén.
Javítható ez valamilyen rendelhető alkatrésszel egyszerűen? Vagy valami szervíz csinál ilyet vajon?
Jó bizony ! De egyenlóre csak bérelt csocso hogy tetszik e vagy sem, akarom e vagy sem, mert partról nézve nagyon nem az mint benne ülve. Ráadásul pillanatok alatt elmegy 1-2 misi és akkor még hú de mit nem is vettél aztán meg majd örülsz ha féláron elviszik ha mellé nyúltál. No ezért is szeretnék átgondoltan belekezdeni mert ez nagyon nem olyan mint az alucsónakom a Velencei tavon.
Köszönöm Urak, tiszta minden ! Lehet nem értettem kellően a sorok közti üzenetet ami : Ha szerencsém van Ok, ha nincs szerencsém nem Ok. Ha jókor jó helyen vagyok Ok ha nem akkor nem Ok. Ha OK akkor örüljek de kussoljak, ha nem Ok akkor csak kussoljak. Ha pedig nem akarom a szerencsére bízni akkor hajóleveles csocsó kell, vagy 5 Kw alatti ami 2,5 méternél rövidebb és legyen Skipper.
Nem gondolom hogy mimóza vagyok csak lehet szükségtelenül magamra vettem a jelzőt. Mondjuk 60 felett már másképp is értelmez gesztusokat az ember.
Arra, hogy horvátországban kötelező a hajólevél. Az-pontosabban a lajstromszám-alapján lehet beazonosítani a vizijárművet.
Néhány kapitányságon szemet hunynak efelett, illetve a bevételt tekintik elsődlegesnek így kiadják a vízhasználati engedélyt lajstromszám nélkül is. Ez nem teljesen szabályos, ezért nem hiányzik, hogy egy hasznos hülye nekilásson megbolygatni a dolgokat, pláne az nem, hogy ahol nem adják ki, ott arra hivatkozzon, hogy máshol meg kiadják így is. Mert könnyen lehet, hogy ezzel bezárulna a kiskapu...
Ha ezt Béci 72 írta volna talán még lenne is némi alapja, - de nem írt ilyesmit.
Viszont ahogy belepillantottam fórumos múltad eddigi 3748 hozzászólásainak egyikébe-másikába legalább annyiszor válaszolhatták volna neked is azt amit te írtál nekem az eldobhatós mailes nem publikus regisztrációddal.
Ha szeretnéd folytatni az adatlapomon mindent megtalálsz rólam hogy privátban felvedd a kapcsolatot.
No de az idő túl drága hogy értelmetlen dolgokra fordítsuk.
Adásvételi szerződés,amivel igazolod,hogy a tied a motor és s csónak.
Valami papír sem árt a csónakról,ha ez nincs,akkor lefényképezett adattábla,vagy netről letöltött katalóguskép,műszaki adatok.Személyi igazolvány,jogsi.
Kapsz egy A4-es papírra nyomtatott vízhasználati engedélyt ami az adott év végéig érvényes,a hajó,motor ,tulajdonos adatai lesznek rajta,meg egy pecsét.10 ló+4 méter max.200 kuna.
Bocsi nem feszegetem, csak azt mondtad sokszor csináltál ilyent Tisno-ban. Ha csináltál akkor azért kicsit bővebb mondatokban is elmondhatnád milyen papírokat vittél milyen papírokat adtak ott, milyen buktatókba lehet bele szaladni, mennyit kell fizetni és miképp pl ha veszel egy használt csónakot arról sok számlád nem lesz ami a nevedre szól a tulajdonjog igazolásához ha nincs hajólevele stb.
- De lehet csak én akarok sokat egy fórum keretei közt megtudni ?
aaaa, nem csinalok semmit, csillagok alatt vizen tolti a telet. max arra az idore huznam ki, amig jeg miatt nem lehet kimenni obolbol, ilyen tel meg mostanaban nincs
Nem ugrik a a nickneve a topiktársnak,aki májusban Korcula szigeten volt.Vela lukán nem adták ki az engedélyt,Korcula városban(vagy vhol.a környéken) igen.
Tisno a Sibenik kapitánysághoz tartozik, feltételezhetőleg akkor a többi Sibenikhez tartozó kapitányságon is hasonló lehet a gyakorlat. Amúgy ez miképp működik ? Viszed a csónakod is hogy nézegessék vagy csak papírokat viszel hogy van egy még fel nem fújt csónakod amit vízre tennél ?
Eddig a 7 méter alatti hajókkal nem foglalkoztak. Se biztosítást, se mást nem néztek. Idén "fehérvári"olvtárs 6m-es hajóját ellenőrizték és meg is büntették a fényjelző rakéták hiánya miatt. De az a hajó erőst más ligában focizik mint a tied.
Én a 4.2-es hajót cipelem 20-as motorral, még soha nem ellenőriztek pedig találkoztunk már jópárszor rendőrökkel. Mondjuk messziről látták, hogy minden utason ott virít a mellény.
Köszi a segítséget, azért 1000 km az nem semmi, szuper lehetett. Nekünk néhány 10 km elég lesz. Szóval visszük a horgonyt, 30 m kötelet+láncot, mellényeket, tűzoltó készüléket, vízmerőt.
Közben tanulmányoztam a görög szabályokat, találtam is biztosítással kapcsolatban dolgokat, pl. egy görög biztosítási oldalról:
A törvény szerint a következő hajók vannak.
1. Szórakoztató hajók
2. Személyhajók
3. kishajók
4. kishajók vagy más motorcsónaknak tekintett tengeri kikapcsolódási létesítmények.
5. kishajók vagy más tengeri kedvtelési célú vízi járművek, amelyek nem minősülnek motorcsónakoknak.
A felfújható 15 LE-ig és a poliészter hajó 30 LE-ig egyértelműen az 5. kategóriába tartozik. Amihez nem szükséges biztosítás.
Az 14. Kategóriák kötelező biztosítással rendelkeznek.
Ezek szerint biztosítás sem kell nekem a 6 ló -hoz és nem is számít motorcsónaknak, ha minden igaz.
De ezek szerint a 20 lóhoz már kell a biztosítás!
Elvileg a Görögöknél is minden kis hajó is regisztrált! Szóval ez még kérdéses hogy ezt kell e nekem!
Szerintem még megnézheted a Hondát, Tohatsut is, azok is jók és kb ugyanazt tudják. Valamelyik kereskedőnél mindig van akció.
Ezekkel a kicsikkel az a baj, hogy nagyon hamar kinövitek. Szerintem mindenki így kezdi, kis csónak/ kis motor ,mert csak kicsit túrázunk, aztán menjünk messzebb , de akkor több dolgot viszünk , hamar elfogy a hely és a lóerő.
2016 óta az idei éven kívül minden évben kiváltottam minden gond nélkül a vízhasználati engedélyt több csónakra is 3,25-4,30 között,10 lóval,hajólevél nélkül Tisno-ban.
Mondjuk a fejembe már nagyobb a nyomás ,mert változott a jogszabály és két vizsga is kell rá, egy a tengerre egy a folyók/ tavakra, már ez is olyan mint a jogsi mindenhol másik papír kell.
Szerintem ez a horvát jogsi/hajó téma sosem lesz tiszta,mert ők sem egységesen alkalmazzák. Nekem annó 4 M/10 🐎 ra nem adtak vízhasznalatit,mert állítólag 2,5m/5 ló ( már nem vagyok biztos ,de valami kis méret volt) felett kell náluk a hajolevel. Mondtam, hogy nálunk nem, telefonált 15 percet és mondta, hogy sajnos nem megy. Ha akarom tegyem vízre,de ha a rendőr megfog sokba fog fájni. ( Nem mertem) . Tengeri b jogsim volt, azt mondta jogsi mindenre kell, a nagyon kicsikre jó az " A " is.
A Horváth szabályok után, szeretnék én is kis segítséget kérni, akinek van tapasztalata, vagy szokott Görögországban hajókázni. Van egy 3.2 méteres gumicsónakunk, és hozzá egy 6 lóerős motorunk. Többnyire az RSD-n, és Tisza tavon szoktuk használni. Utazunk Görögországba pár hét múlva. A kérdés az lenne, hogy ha ezt a csónakot, motort elvinnénk magunkkal, használhatjuk e ott? Szükséges e valamit intézni, biztosítás vagy regisztráció? Vagy bármi, ami fontos lehet érdekelne. Ami Magyarországon kötelező felszerelés, azokkal rendelkezünk már. Csak a partvonal mentén, kis öblöket járnánk be vele (búvárkodnánk), arra talán alkalmas lenne ez a kis csónak. Azt már sikerült megtudnom, hogy 30 lóerőig nem kell jogsi. Ha valaki tudna segíteni, tanácsot adni megköszönném!
biztos piros volt (v. esetleg 'tuzoltonarancssarga'), gyanitottam a kora vhol ott lehet. egynapja felfujtam, nem ereszt, gyerekeknek jo lesz az obolben. kosz az infot. inkabb csak kivancsi voltam barkinek lovese van-e rola mi fajta joszag lehet
Talán egy olasz Eurovinil (olaszul gommone a lufi), ami eredetileg piros volt, de az olaszok jellemzően az év nagy részében vízen tartják a csónakjaikat, legalább 35 esztendős.
Nekem az 5 lovas teknőt nem adták oda Saliban 2 éve mert nem volt jogsim. Ezért levizsgáztam, de most meg inkább már vinnék valamit, mint ott bérelgessek csónakot napi 100 juró + benya öblökben tekeregni. Csak az a 250 es hossz nagyon nem jön be, így azt hiszem bekockáztatok 1 büntit, és csak az 5 Kw-ot fogom betartani amivel meg az a bajom hogy még 2 motor kell. 6 lovas oda , 9.9 es a Dunára no meg egy villanyos ami van is mert ugye a Velencei tavon is megfordulok. Habár ha tudnám hogy megy a 9.9 es hajólevél nélküli bejelentése akkor a 6 os motorra nem is lenne szükség, de úgy vagyok vele csak nem én leszek az 5Kw alatti picit hosszabb csónakommal az ellenségük.
Amúgy nem szokták b@.ogatni a kicsi villanyosokat ha nem a forgalmas kikötőkben és strandokon fogsz csónakázgatni.
Csak az a fura hogy juniusban béreltem egy 6m-es 6Le csónakot Pulában és a bérbeadó azt monta hogy ehhez nem kell jogsi. A nagyobbat (20 le) nem adta oda( azt mondta hogy ahhoz kell).
"Bármely motor meghajtású csónakhoz szükséges a hajóvezetői engedély. Az 5 kW vagy annál kisebb teljesítményű motorral felszerelt gumicsónak vezetéséhez vezetői engedély szükséges, legalább A kategóriás."
Egy kis segítséget kérnék. Van egy 3,6m es gumicsónakunk. A Horvátországi szabályok érdekelnének.
Visszaolvastam, de még mindig nem tiszta nekem, hogy hogyan használhatom Horvátországban.
Vizi jogsim nincs semmilyen.
Ha csak evezővel használom öblökben kell-e valamilyen regisztráció, jogsi?
Ha rakok rá egy 40lbs es elektromos motort akkor mi van?
Egyenlőre nincs benzin motoron, de előbb utóbb tervezek venni. Itthon ugye 10le a hatát amíg nem kell semmi.Horvátoknál meg elvileg 5kW ami kb 6,5Le. De valahol azt írják hogy 2,5 m fölött már mindenképen kell regisztráció meg jogsi. De akkor mi ez 5kW határ?
hozzamvagtak egy gucsot, minden eddigi ellenerzesem ellenere elfogadtam, mert 'ingyen meg a hulyenek is megeri', a stegnel is van hely neki, gyerekjateknak jo lesz alapon. vmikor a mult evezredben lehetett uj sztem, olyan 4.5m hosszu 1.8m szeles, a fartukor merete alapjan kivan legalabb 50 pacit, fa merev kiel-es, fapadlos, 3 legkamras, egy nap alatt nem ereszett le. igy nez ki:
ja es hozza egy 'villanymotort' is adtak, ami szinten nem mai gyerek
Lehetett volna, de nincs hozzá. 4 hétig volt a gépműhelyben, vártam rájuk, de nem találtak sehol hozzá, neten keresgélve is csak alapméretűt lehet találni.
A régi lom bele van b.szva egy dobozba, egy gyűrűt eltörtem, amit az előbb linkeltem, dugattyúk, főtengely megvan, a többi sallang ment át az új cuccra.
Főtengely 50 000,- Forgattyús ház 370 Euro Többi lom 250 Euro
Közben volt homokszórás, festés is.
Nem kevés pénz, de másik használt ugyanilyen lutri lett volna, az újak meg a mindenféle elekrtonikával, háát, hagyjuk :) és a súlyról nem is beszélve.
Viszont kellene egy kis segítég, hátha valakinek van információja, a hengerfej csavarok meghúzási sorrendje és nyomatéka kellene, ha valaki birtokában van az infónak kérem ossza meg velem.
Igen a nem sík padló lehet kényelmetlen is. QS ben van olyan hogy 320 Air Deck 1210 EUR meg olyan is hogy Mercury Air Deck Fishing 320 ami 628e HUF. Elég nagy árban a különbség de lehet csak én vagyok ügytelen keresgélő ?
Majd rájössz, hogy egy 20-as a motorral a 350-es hajócskán miközben nyeklik-nyaklik a hullámokon, be is lehet sz.rni... vérmérséklet, gázkar állás és hullámnagyság függvénye.
A 20-as motor azt a kis testet nagyon tudja tolni...
Nekem 5 évig csak légpadlósaim voltak(nagynyomású),összesen kb.5-6 darab.Horvátországban,Görögországban is évente voltunk a csónakokkal.Futóm nem volt,az elpakolhatóság,kisebb helyigény,kényelmesség hatalmas előny.Kormányállást,padládát is csináltam a 4,30-as csónakba.
A rib (rigid inflatable Boat)az nem alupadlós,hanem merev műanyag testű.Olyasmi,mintha egy kádra ragasztanánk felfújható tömlőt.Merevebb mint a sima gumicsónak.
Van valami bolt amit ajánlanátok (jó árak, vagy bármi amiben jobb, mint a többi)?
Milyen motor márka az amit ajánlotok (egyelőre a 10LE alattiakból)? Van jó ár/érték arányú? Azt gondolom laikusként, hogy a Suzuki, Mercury, Yamaha ezek jók, de hogy ár/érték arányban is jók-e, arról fogalmam sincs.
Ismét itt vagyok. Ma láttam egy kikötött csónakot 9,9-es motorral itt Gödön. Megpróbálok majd bekéredzkedni.
Addig is nézegettem a lehetőségeket - meg olvastam a fórumot is. Feleségem nem szeretne használt csónakot, nem bízik a ragasztásban/hegesztésben.
Találtam Zodiac csónakot a Maritime.hu-n. Zodiac Cadet 310 ALU és Zodiac Cadet 300 RIB Alu Mono. Ezt a kettőt elégségesnek tartom az alap céljainkra (2+1 fő) illetve a néha betoppanó plusz két főre. (Sok cuccot nem viszünk magunkkal majd ilyenkor, inkább csak pár órás kiruccanások a Dunán.) Jól értelmezem, hogy a RIB az egy egyben lévő alumínium padló, ergo nehezebb elcsomagolni? A "sima" Cadet is alumínium padlós, csak darabokból. Mi szól a RIB mellett?
Nemcsak tekeredik, felpúposodik a padló. Nekem meggörbültek az oldalmerevítők és padló is. Az előírt nyomásnál sokkal többre fújtamfújtam mindent, a killt is, nem változott semmi. Csináltam plusz merevítőkkel, ugyan úgy görbül hajlik az alu.
Tekeredik a zodiac is. De az ukránok jobban. Ami szembetűnő, vagyis szerintem azért kevésbé merev, mert a padló nem olyan passzos. A zodiacba bele kell feszíteni, míg ezekben "lötyög". Egy kicsivel szélesebb/hoszabb padló megoldaná a dolgot.
A zodiac után kevésbé merev. De tapasztalatom szerint ha fel van fújva a parton, majd pár perc csónakázás után, miután a víz lehűtötte a hurkákat, újra kell fújni, és akkor elég élhető. Ugyanazzal a motorral, súllyal, hamarabb és kisebb sebességnél megsiklik.
Várom a választ a hivataltól, ők meg tőlem az új hajó papírjait. (400 as kolibri lesz ). A régi elég gördülékenyen ment, akkor a német hajólevel miatt kellett a szemle, most az újnal meglátjuk mit kérnek majd. Ha nagyon macerás lesz kiviszem a régi papírjával horvátba. (50% stimmel )
Tisztasor, hogy vagy van, vagy nincs, csak azon törpöltem már korábban, ha két kamrán van, miért nincs a harmadikon. Ezzel a kúpos válaszfallal kezd fény derengeni a fejemben. :)
A túlnyomásszelep egy extra, van nélküle is élet és nem ezen múlik.
A kúpos átmenet azért van, hogy ha megsérül valamelyik kamra és elszökik a levegő, a szomszéd kamrából áttüremkedő kúp valamennyire átveszi a szerepét és nagyobb eséllyel tudsz partra evickélni.
Nekem ADAC-s hajólevelem van,eddig mindig szezonon kívül csináltattam online,pár nap alatt kiküldték a német barátomhoz.Szezonban 1-2 hetet írnak,szemle nincsen.
Utoljára kb 5 nap volt, hogy kijöttek házhoz leszemlezni ( akkor még nem volt meg a futó) és , hogy átvehettem Tullnban a papírokat. De lehet, hogy pont most lesz valaki szabin és akkor már is bukta.
Mondjuk jobban örülnék ha legalább 5 évet kibírna 😄.
A kolibrikat is nézegettem este és elég elfogadható árban lenne,de félek ez nem úgy megy, hogy viszem a pénzt és hozom a hajót, biztos nincs raktáron. Majd ma felhívom.
Igazából 4 en használjuk két kisgyerekkel , de hát ez sem volt hatalmas , kisebbet nem igen szeretnék de a szükség nagy úr.
Szerintem a kamrákat elválasztó "membrán" az első részben levő nyomástól kitágul az oldalsó kamrák felé így az elsőnek nagyobb lesz a térfogata, tehát csökken benne a nyomás.
Illetve azért nem értem a jelenséget, mert nem enged le, csak csökken a nyomás. Úgy 15%-ot az egyik oldal, majd megint 15% körül a másik oldal leengedésekor. Onnantól tartja azt a nyomást, miközben a két hurka szelepe nyitva van.
"...kiderült, hogy két kamra "átszakadt" , az egyiket fujtam és a másik is kemény lett."
Erről jut felembe. Feltűnt, ha először a két oldalsót engedem le, majd az elsőt, akkor az első jóval kisebbet "sóhajt". Rátettem a nyomásmérőt, azt mutatja, hogy valóban esik a nyomása az elsőnek, amikor az oldalsókat leengedem. Olyan 30% körülit csökken. Ennek mi lehet az oka?? (Kolibri 360 DSL)
Béci ! Köszi a választ. A hiba a " jó minőségben keresendő". Lementem, motor le, felpumpaltam, már közben kiderült, hogy két kamra "átszakadt" , az egyiket fujtam és a másik is kemény lett. ( Sosem volt túl fujva), gondolom ott is minőségi probléma volt".A farlap mellett szökik a levegő ,de valahol ott lehet a probléma ahol a farlap be van illesztve,mert ha előtte szorítom le akkor hátul jön a levegő ha hátul akkor meg elől. Tehát ki kéne venni a farlapot, de mi a garancia, hogy két hét múlva nem máshol adja meg magát , tehát valószínűleg kuka ( csak nem fér bele, majd felajánlom valakinek kísérleti célokra). Most nézhetek másikat, ami azért is extran jó,mert pont két hét múlva mennénk nyaralni bár még a pontos helyet sem tudom. ( Ilyen sem volt az elmúlt 20)
évben) . Tehát van két hetem nézni valami hasonló kaliberű ( jobb minőségű ) gucsot, 3,9 hosszú,7 személyes, 750 kg teherbírású volt, 20 as motorral, és még " hajoleveleztetni " is kéne. Holnap leballagok a szomszédos hajós boltba náluk van valami 3,5 es akcióban 1300 💶 ért. Kicsit kisebb,de legalább új, +3 év garancia. Hosszú lett, bocs.
Korábban légpadlós csónakjaim voltak,mind 10 év fölötti,de minőségi termékek.Max.1 hétig voltak felpumpálva,ezalatt nem vett észre lényeges nyomáskülönbséget.Persze,ha 40 fokon felfújom 0,24 bárra,akkor hajnalban érezhetően puhább.
Most két ribem van,mindkettő 20 év körüli,hypalonból készültek.Pár hónap alatt minimálisan veszítenek a nyomásból.
Bár sose mértem,csak úgy tapintásra.Az egyiknél kamránként túlnyomás szelep van,az orra kicsit kilóg a féltetős építmény alól.Ha erősen megsüti a nap,leenged kicsit.
A csónakod 7 éves,nem túl jó minőségű,bármi előfordulhat sajnos.
Én így használnám addig,míg nem túl terhes a fújkálás,vagy nem találom meg a hiba okát.
Valaki járt már úgy ( remélem nem), hogy 3 kamrából kettő gyakorlatilag minden előjel nélkül látványosan "enged"?
Eddig kb havonta egyszer kellett pumpálni,de akkor sem volt úgymond puha csak nem volt a gyári értéken.
Most az utolsó használatnál normális nyomással tettem le ( kb 3 hete) és tegnap láttam, hogy eléggé elengedte a nyomást, és most tegnaprol mára szintén .
Lyukat nem találtam, ragasztva nem volt, 2014 es évjárat, a motorban 80 üzemóra volt a májusi szervíznél és egyszerre volt üzembe helyezve, napon csak használat közben volt , tehát csak a sz..r minőségre tudok gondolni. Bluecraft ,német forgalmazó kínai terméke, PVC ből.
Nekem még nem volt ilyen szerencsém, de egy gumicsónakos/szigonyos haverom tavaly előtt le is videózott egy cápat Murter mellett, pontosabban a felesége videózta le csónakból, miközben ő meg a vízben volt, és utólag látva kapott frászt :D A felesége azt hitte biztos valami nagy tonhal uszonya lehet. Kb 20 méterre úszkált tőle.
Egy másik szigonyos kolléga Visen botlott nagy fehérbe abban az évben, mikor a támadás is volt ott, illetve pár évvel később Brsec mellett is látott partról. Szóval kis szerencsével bele lehet botlani :)
"A képen látható jelenség normális . A lánc A4-es saválló anyagból készült , viszont sós, savas, közegben elszíneződhet. Ez a teherbírását nem befolyásolja. Gyógyvízes medencékben , vagy akár a Balatonban is egy idő után teljesen bebarnulhat. Az A4-es saválló anyagnak is több ötvözete létezik , a "standard" (ISO 1.4401,AISI 316,X5CrNiMO17.12.2) , ezeknél ez a jelenség gyakran előfordul."
Ma néztem a Skiathos Express (katamarán komp, 78x22m, 1225 utas, 175 jármű) horgonyláncait viszonylag közelről, szín rozsda volt mindkettő. Lehet, hogy minden lánc rozsdás lesz.
Igen, a katalógus adat szerint. Viszont azt hallottam ( szakkereskedőtől) hogy a fartükör mögötti rész nem számít bele és az orrának az a része sem ami a víz felett van. Legalább is a Horvát szabályozás szerinti hosszúság meghatározás esetén. - Mondjuk azt nem mondta hogy a bírságot megtéríti :)
- Tehát akár egy katalógus szerinti 3,50 es csónak is beleférhet a 2,50 es hosszba és igy nem bejelentés köteles. Arra pedig épp elég lenne ez nekem hogy az öböl egyik feléről átberregjek a másik felére 10 perc alatt, ami gyalog fél nap lenne machetével és hegymászó szereléssel is:) A bajom csak az hogy meg kellene találnom a Horvát hajózási szabályzatban ezt hogy legyen mit kinyomtatnom és mutogatni a rend ottani büszke őrének ha én lennék az ellenség a 6 lovas 3,5 méteres lélekvesztőmmel.
Amúgy miképp kell mérni hogy milyen hosszú a gumicsónak ? - Gondolok itt a 2,5 méterre ami nem bejelentés köteles Horvátországban 5Le ( vagy 5 Kw ? ) alatt.
Ez a rozsdásodó A4-es lánc vajon magyar termék lehet?
Az én csónakomon szinte minden fémből készült cucc rozsdásodik,a fényesre polírozott minőségi darabok kevésbé,és jóval később.Az Adria sótartalma elég magas,szinte mindent tönkretesz...
Az Égei-tenger is kb.hasonló...
A Fekete-tenger sótartalma pl.csak töredéke az előbbieknek.
A hajót galvanizált lánccal adták, de első vízretétel előtt kicseréltettem rozsdamentesre, amit a kereskedő vett itt. Az olyan most is, mint az új. Vettem itt 9 mm-es láncot is (csak 6 m-t) egy hajósboltban, olyan, mint az ékszer. Hangsúlyozták, hogy olasz és kiváló. Érdekes, hogy a kötélnél is külön szóvá tették többször, hogy olasz, tehát kiváló (érzetre tényleg).
Ez az otthon vett rozsdamentes lánc 3 hétig volt víz alatt a horgonyon. Az elszíneződött része volt a fenéken. A futómon a fék nincs bekötve, a tárcsák újak, négy hét alatt nyolcszor merültek el teljesen a sós vízbe, alkalmanként kb 10 percre, és nem rozsdásak (édesvízzel nem lett lemosva utána).
Két napja megállított minket a parti őrség RIBje. Csak akkor ismertem fel, amikor mellénk jött, mert jelzés nem volt rajta. Kb. 7.5m, 2xF225.
Papírokat kértek. Egy se volt nálam. Kb. 10 éve járunk ide, és még sosem kellett. Ezután kérdezte a jelzőrakétákat, na, az se volt. Tűzoltó készülék volt a harmadik, azt elkérte, hogy az érvényességét megnézze, rendben volt, itt vettem egy hónapja. VHF rádióm van, a lányomon rajta volt a mentőmellény (a hajósboltban nem volt gyerek méret, telefonáltak, és három nap múlva mehettünk a méretre készített Lazitas automata mellényért, 90,-). Kértem öt percet, hogy a közeli kikötőben levő autómban lévő papírokat bemutathassam, rábólintottak. A kikötőben megnézték a hajólevelet, biztosítást, adószám igazolást és a horvát jogosítványomat, majd azt mondták, rendben, viszont a rakéták miatt megbüntetnek, menjek be másnap a kapitányságra. Az összeget csak akkor tudtam meg, amikor megkaptam a határozatot. Az egy oldalas görög nyelvű írásból csak a nyolcvan eurót értettem meg. Egy bankban kellett befizetni, majd az igazolást mailben elküldeni a parti őrségnek, akik visszaigazolták, hogy a kedves állampolgár a büntetését rendezte.
A hajóhoz meg kellett volna kapjak minden kötelező felszerelést is, ez szerepelt az ajánlatban, de elmaradt. Annyira sok volt ott a tulajdonos teendője. a hajók körül, láttam, hogy nem akartam szóvá tenni. Elmentem a hajósboltba, megvettem azokat, de rakétát nem tudtak adni, mert a forgalmazása külön engedélyhez kötött. Aztán elfelejtkeztem róla. Most a kapitányságra menet bementem a hajókereskedésbe, ahol a kezembe nyomták a szükséges három rakétát és egy füstjelzőt (látom, hogy a magyar hatóság ennél többet kér, jó szokásához híven), én pedig bemutattam, de nem érdekelte őket. Egyébként minden halál nyugodtan és udvariasan történt.
A hajókereskedő hozzáállására jellemző egyébként: tegnap visszavittem futón, hogy az üzemanyag szintjelzőt megnézzék, eközben gondatlanul helyeztem fel a futóra a mágnessel rögzülő világítást, és a kerék a kábelt többszörösen is szétszaggatta. A szerelő mondta, semmi gond, megcsinálják: javítsák vagy cseréljék ki újra. Mondtam, inkább újat tegyenek fel (kb. 40,- lehet az ára). Amikor mentem érte, még nem volt kicserélve, a tulaj észrevette, és rögtön szólt, hogy hozzanak egy újat, majd ő maga cserélte ki. Kérdeztem, mennyivel tartozom, mert ezt én tettem tökre. Erre mosolyogva legyintett, ugyan, ez szóra sem érdemes, semmiség, és nem is fizettem. (A szintjelzővel nem volt gond, de a tank alakja alul V formájú, a konzol nem középen van., ezért 100 l fogyasztásig pontos, utána a maradék 50-et nem látja. A motor fogyasztásmérője viszont kiírja. Rendeltem még egy csatlakozót vagy adaptert, amivel majd a navigáció is pontosan látja az üzemanyag fogyasztást.)
Hááát, miután kiemeli a szöveg az úszni nem tudókat és leírja, hogy legalább 1db, nekem mást jelent a szöveg. Mindenesetre ez is olyan magyaros jogszabály, mindenki úgy értelmezheti ahogy neki előnyösebb. :// Végül meg az erősebb kutya.......
Vége felé van a "II-2 melléklet, a csónak kötelező tartozéka."
Lámpával kapcsolatban legegyszerűbb venni két db. olcsó, több ledes vízállónak (mondott) zseblámpát. (Ha több ledes, akkor nem kell pótled.) Az első a rendőrnek, a második neked, amikor az első beázik, vagy beleejted a Dunába, vagy csak rátok sötétedik, amikor elfele pakolsz.
Ordító...??? Hehe..Most alakul bennem a Tümi láz...
Sajna a kollega 2 honapja bacta ki a méhbe a sajátját. Pedig indult stb. Csak 1xentek vele az Öreg Dunán... át az SK oldalra(ott nem annyira folyik)...aszongya 'noproblem' se volt egesz addig, míg ki nem lazult a söprű...Kelefityélt ott... Megálltak, meghuzta...irány haza, míg jól vannak... Ha bedöglik, emigrálniuk kellett volna😂😂😂😂
Pedíg egyszerű. Egy belsőégésű motor üzemszerű használata nem köthető tűzoltó készülékhez!
Ellenben tűzveszélyes anyag szállítása igen. Így alkotta a jogalkotó. 1 tank az az üzemszerű használat. nélkülözhetetlen a használathoz.
Minden többi már tűzveszélyes anyag szállítása.
Itt felénk sokkal gyakoribb a gázpalack, meg a diesel olaj, mint a + tank, és azt nem is kérdeztem meg a rendőrcsajtól, mi a helyzet a pálesszal..... :))
És persze, az az egy is kigyulladhat /és szar sem ér a 2 kilós poroltó, ha már tényleg a tank ég/, de ez van.
Nekem pl.powerbank-om van,amiben vagy 30 led világít,meg a telefonom on is van lámpa.Meg még egy hagyományos elemlámpa is.A Rib-em is elsűllyed ennyi "szartól"🙂
Nem, mert annyi tartalék izzó kell, ahány a lámpa! :))) Ha ez a Hajózási Felügyeleten múlna, még ma is a laposelemes, elöl nyitható ajtós, fehér fényű kézilámpa lenne csak szabályos. :((
"riben" = RIB- en, akkor nem fogják összetéveszteni sem a ribával, sem a ribivel :)
Annak pedig, hogy egy csónak elpakolható -e, vagy sem, akkor van igazán jelentősége, amikor egy fél napos Velence-tavi horgászatot szemerkélő esőben fejezel be és muszáj "elpakolva" haza indulni.
A második-harmadik ilyen peches alkalommal határozod el előbb a tetőn való szállítást, majd nem sokkal később kezded nézegetni a csónakszállítókat.
Ha csak végig nézi valaki a teljes művelet sort, a kipakolástól az elrakásig, de nem maga szív vele, attól még nem biztos, hogy elmegy a kedve, amíg más anyázik és törölgeti a homlokát.
Üdv. Én a gumiba bele nem szólok....... hisz csak gumi. :)
De: Sem a tűzoltó készüléket, sem a fekete gömböt, sem a rögzített fényeket nem kell cipelned, ha nem mész hivatalosan 10 ló fölé! Sem a csáklyát. Sem a dupla horgonyt.
Jogsi sem kell, csónakvizsga sem kell.
Igaz, rohanni sem négy felnőttel.
Ezek a gumisok meg olyanok...... ha nem a világ végén vagy, simán elvisznek pár körre.
Abból meg minden kiderül. /ha Zsanettnek hívnak, akkor tuti/. :)
Poroltót a Dunán kérik,sőt kétévente hitelesíteni kell,vagy újat venni.
Fekete gömb is kell,de elég egy összecsukható.
Ezeken felül még annyi mentőmellény ahány főre vizsgáztattad a csónakot(hajót),akkor is,ha egyedül hajózol,két horgony,kötelek,evezők,csákja,elemlámpa(tartalék izzóval,elemmel),vízmerő,kürt
Navigációs fényeket nem kérik.
Szerintem a Dunán kb.ezek kellenek egy hajóleveles hajóra.
Ha nincs hajóleveled akkor ezekből nem kell minden.
A csónakok gyártói egyébként már a kb.3 métereseket is négyszemélyesnek írják.A Lodestar csónakom 4,3 méter volt,belső mérete kb.300x96 centi,az orrnál erősen szűkülő.
8 személy fért volna el benne,csak nem tudom,hogyan...
Az izmosított motorom most egy közel 20 éves Wiking riben van,azzal tudnálak vinni egy kört.De ez nem elpakolható,és nem is 9.9-es.
Ezt értem, csak akkor mi történik, ha megállít a rendőr és megkérdezi, hogy hol vannak a cuccok? Gondolom egy 10-20-30 ezres csekkel távozok. Ahogy autózás közben is szeretem ha minden rendben van, itt sem szeretnék ezen izgulni. Vagy ennyire nem történik ilyesmi? Amikor utas voltam egy motorcsónakban ott megállították a rendőrök a menetet, igaz nem emlékszem, hogy elő kellett volna venni bármilyen 40cm-es fekete gömböt, vagy tűzoltó készüléket. Persze ettől még ott lehetett valamelyik tárolóban.
Kipróbálni a 9.9Le-set szeretném valami 4 személyes felfújhatós testtel, ami összepakolva elfér egy személyautó csomagtartójában, mivel azt gondolom első körben elérhetőnek. Mindezt max félórában (lehet tíz operc is elég), hogy megtapasztaljam, mit várhatok egy ilyen szett-től.
Közben több hozzászólás is érkezett. Bocsánat, de kicsit hosszú lesz.
Azt azért tudom, hogy a siklás nem 14-nél van. Próbáltam külön választani a két sort.
Volt szerencsém fánkozni és vizisíelni is. Persze jó lenne egy olyan csónak (meg egy jetski), de az az én anyagi helyzetemben nem reális. Nem beszélve a tárolásról. Szeretnék két lábbal a földön maradni. Aztán ki tudja. Ha nagyon beleszeretnék, akkor akár továbbfejlődhet a hobbi. Ehhez az kell, hogy kipróbálva, az X-ik alkalom után is menjünk és szeressük. Ami biztos, hogy a vizet szeretem, a szabadban lenni is szeretek, kirándulni is szeretek. Attól tartok, hogy beleugrok egy nagy kiadásba, majd az 5-6-ik alkalom után kiderül, hogy ennyi volt benne, a magasabb szintek nem érdekelnek, az adott szint meg már untat. Nem hiszem, hogy ez lesz, de nem tudhatom. Nem vagyunk egyformák.
A hobbik ilyenek. A makettezést is nagyon szeretem, de van egy bizonyos szint, aminél több időt/energiát nem szeretnék belefektetni. Sosem volt célom, hogy versenyen induljak, vagy mindent az utolsó szegecsig kidolgozzak. Nekem az okozza benne az örömöt, hogy ránézek a kész makettre és felismerem az eredeti eszközt benne, egymás mellé rakva két gépet össze lehet őket hasonlítgatni, stb. Egy profi meglátná a műveimet, akkor kiröhögné, de nekem jó.
Bekéredzkedni jó lenne valakihez, de nem ismerek senkit akinek ilyesmi hajója van. Idegenekkel meg nem hiszem, hogy működne. Bár én egy nyitott embernek tartom magam, ezért ha egyszer lesz egy ilyen hajóm és egyedül épp a parton vagyok, majd odajön valaki, hogy elvinném-e egy rövid körre, én igent mondanék. (Stopposokat is szoktam felvenni autóval, bár egyre ritkábbak.)
Esetleg valaki önként jelentkező, aki elvinne egy megtapasztalásra? :)
Arra gondoltam, hogy kibérelek egy 10Le-et itthon egy pár órára és ott majd eldől minden. Tudnátok ilyet ajánlani? Lehetőleg Göd közelében, a Dunán (Vác, Dunakeszi, Szentendre). Úgy is ez az elsődleges felhasználási cél.
Amennyiben egy ilyen lefojtottról van szó, akkor azt a rendőrök elfogadják? Van erről valami papír, vagy "szemre" méri a rendőr?
Nem sokat konyítok a gépekhez, de a karburátoros dolgok azok nem elavultak? Kell állítgatni a "keveréket", vagy "szelephézagot". Vagy inkább úgy kérdezem, hogy hogyan néz ki egy ilyen motor karbantartása? Olajcsere, szűrők, állítgatások? Kell hozzá találni szerelőt, vagy ezek egy minimális tanulás után otthon elvégezhetőek? Alkatrészek cseréje mennyire jellemző? Gondolom gyertyát kell benne cserélni.
OFF: Karburátor, Göbi kedvenc szava a Speedzone-on.
12-14 az még elviselhetőnek is tűnik, csak gondolom ebből le kell vonni a Duna sodrását, ami akár 8km/h is lehet. Még így sem tűnik annyira rossznak/vállalhatatlannak. A cél nem a száguldozás.
A sikláshoz: elő lehet segíteni jó súlyelosztással? Gondolok itt arra, hogy előre ültetem a felnőtt(ek)et ellensúlyozandó a motor és a magam súlyát, így nem lesz farnehéz a cucc. Vagy ez hülyeség?
Én eddig kizárólag a német Ebay-n vettem csónakokat,mind legalább 10 éves volt.2015 óta már legalább 10 darabot.Ezek közül még most is megvan négy🙂.Mindig veszek valami "újat",remélve,hogy majd az lesz a "tuti".Mindegyik jó volt,csak nem arra,amire én használom őket.(nagyobb táv,csónakban alvás,távolabbi szigetek megnézése,stb.)
Efajta célokra valószínű,hogy nem fogok találni ebben a méretben,és árkategóriában semmit.
A 320-ason karos motor volt,sima 10 lovas.Időnként "visszasírom",mert nagyon kis helyen elfért,a két gyerekkel még megsiklott(feleségem félős,őt nem tudtam rávenni,talán csak párszor).
Nagyobb túrákra kényelmetlen.
Ha nem siklik egy csónak,akkor csak emeli az orrát,túrja a vizet,és max.12-14-gyel megy.Amint siklásba jön,kicsit kiemelkedik a fara a vízből,az orra lejjebb megy,és uazzal a motorral simán eléri a 30 km/h-t is(persze ez teljesítmény,súly,és hajóforma függő.)
Most már van hasonló méretű ribem is( műanyag,vagy fém testű gumicsónak).Ezekkel sem értem el a nagy "áttörést".
Meg tudom oldani a lakáson belüli tárolást egy viszonylag állandó (20-30 fok közötti) hőmérsékletű kamrában, csinálok neki helyet. Gondolom csak a test ami érzékeny erre.
Megkérdezhetem hogy miért cserélgetted a csónakokat? Persze nem írtad, hogy hány év alatt.
A kormányállás az fontos dolog? Nekem jónak tűnik a karos megoldás is.
Mit jelent a 9.9/20? Gondolom valami tuninggal a 9.9-es hirtelen 20 lóerős lesz. Robogóknál is volt ilyen, de a rendőrök ezt is tudják...
Apropó két ütem vagy négy ütem? Számít? Amiket láttam négyüteműek voltak.
Tengerpartra levinni jó lenne, de ahhoz először jussak el oda, hogy itthon biztonsággal kezelem. Utána jöhetnek a fórumban is tárgyalt kérdések erről a témáról.
Horvátországban pár éve simán ki tudtam bérelni egy olyan kemény testű hajót ami karos motorral volt ugyan, kb. 6 méter, volt kajütje (kabin) és ment mint az állat. Annyit mondtak, hogy 3km-en belül maradjak és ne menjek a kikötői forgalomba.
Idén Rab szigeten már komolyan vették. Csak a 10Le-nél kisebbeket engedték volna kibérelni, de azt meg nem akartam, mert körbe akartunk menni egy adott szakaszon, a gyerekek akikkel voltunk szétunták volna magukat, ha órákig csettegtünk volna. Akkor még nem is gondoltam rá, hogy vegyünk egyet.
Újabb amatőr kérdés: mit jelent, hogy siklásba ment a hajó? Azt értem, hogy olyankor kevesebbet fogyaszt mert felfekszik a vízre, ezáltal kisebb az ellenállása, de ezt hogyan kell elképzelni érzésre? A csónak eleje vízszintbe kerül?
Nagyobb csónakon volt szerencsém utasként menni, ott trimmelni kellett a motort/csigát? Van ilyen az általam célzott kategóriában is?
Ezt a pdf-et találtam meg én is és ledöbbentem. Poroltó? A sokszor emlegetett fekete gömb? Fix szerelésű fények? Vannak ezek egyáltalán egy felfújhatón? A gömböt hova kellene rakni? Be a vízbe vagy a hajófal tetejére?
Majd ezekre is nyitott szemmel megyek legközelebb a parton. Gyanítom, hogy a többségnek a fele sincs a kis hajójában (itt nem a komoly motorcsónakokra gondolok, hanem az általam is megcélzott "kicsi csónakkal menjünk el A-ból B-be motorral"). Ettől függetlenül én továbbra is a legalitást célzom. Belegondolva ennyi cucc már komoly súllyal és térfogattal rendelkezik. Ennek hely is kell, ráadásul nem lehet csak ledobni a hajó aljára, gondolok itt a rend mellett a horgony kivágja az anyagot problémára is.
Tetszik az alapigazság amit írtál. Mi lenne a második hajó? Gondolom az valami jogsis dolog. Nagy test, nagy motor. Nem mondom, hogy lehetetlen, csak addig amíg ki nem derül, hogy tényleg szeretnénk ezt a hobbit, addig nem költenék rá túl sokat. Utánfutót, meg tényleg nem szeretnék. Akkor már vonóhorog a kocsira, műszaki, fix költségek pluszba akkor is ha nem hajózok. Lehet persze, hogy nem nekünk való és túl drága ez a hobbi, de szívesen belekóstolnék.
Eddig nekem nagynyomású légpadlós csónakjaim voltak.Zodiac,Bombard,Lodestar.3,2-4,3 méter között.Mindegyiket kamrában tároltam,összetekerve.Görög nyaralásokra is lecipeltem a 430-ast is,csomagtartóban,tetőboxban,kormányállással,biminivel,két tankkal,padládával együtt,+ két gyerek és feleség.)A motorom egy 9,9/20-as négyütemű.
Sólyakerék szerintem kell,anélkül elég macera lehet.100000 ft.sólyakerékért,és pumpáért is túl sok.Benzinből kb.5 liter/ órával nyugodtan lehet számolni egy 20 lovas négyüteműnél.
A nyárra gondolt. Télen jó lesz a padlás is. Bent tartja a hőt a szigetelés, ez viszont nyáron nem előnyös.
Átgondoltam a kérdéseket és inkább így lenne célszerű kezdeni:
Milyen felfújható csónakot ajánlanátok a következő paraméterekkel (ha van ilyen egyáltalán):
- kezdő felhasználónak
- 2+1 főnek (alkalmanként 4+1 főnek)
- jogsi nélkül vezethető
- 20-30km-es távolság egyszerre (főként Duna (Göd), néha kisebb folyóink a terv)
- utánfutó nélkül (átlagos személyautó csomagtartójában) szállítható (tetőcsomagtartóm is van, de gondolom ott nem szállítható)
- milyen márkák amik nem "noname"-ek (jó ár/érték arány)
- konkrét büdzsé nincs rá megszabva, de legyen kb. 1-1,5m forint környéke
- benzintank mekkora és mire elég? vinni kell kannában ha hosszabb útra indulsz?
- Kell hozzá akkumulátor? Milyen? Van helye, vagy csak a padlón van? Víz elleni védelem?
- az alja miből legyen? Olvastam már felfújt, fa és alumínium aljakról is (Előnyök/hátrányok). Fontos továbbra is, hogy a csomagtartóban elférjen.
Felfújáshoz mit ajánlotok? Gyáriban láttam akkus kompresszort 100.000Ft-ért. Kicsit soknak érzem. Láttam, hogy lombfúvót is használt valaki. Nekem van szivargyújtós "kompresszorom" matracok fújásához. 72w-os, más nincs ráírva. Emellett van kétkamrás pumpám szintén valami matrachoz volt.
Ugyancsak láttam sólyakereket 100.000 környékén. Két vacak műanyag keréknek tűnt egy-egy "zártszelvényen". Értem én, hogy a hobby mindig drága, de azért ez elég kemény.
Arra gondoltam, hogy megoldható-e a "sólyázás" úgy, hogy a gödi partra (mostani vízállásnál is van egy használható szélességű kavicsos sáv) leviszem a csónaktestet, a motort meg az akkumulátort. Ott helyben fújom fel és nincs szükség kerekekre. Vagy ez nem járható út?
A bérlésen én is gondolkodtam, mert ennyi pénz azért nem az egyhavi fizumból jön ki...
Az eladó szerint siklásba megy a csónak ezzel a motorral, de ezt bárki mondhatja, főként nekem, laikusnak.
Az, hogy "egy helyben kell ülni" az nem gond, ennyi pénzért szerintem nem elvárható, hogy "mászkálni lehessen".
Legtöbbször 2 felnőtt és egy gyerek lenne a felállás, de gondolni akartam a vendégekre is. Persze az is rossz lenne, ha pont a vendégekkel kellene ordító motorral döcögni.
Illegalitás nálam nem elfogadható. Állandóan azon parázni, hogy mikor fognak meg, az nekem nem szórakozás.
Az első összeállítás fent van a használtautó pont hu-n.
Kezdjük az alapokkal. Engedély mentesen (kisgéphajó vezetőiengedély és hajólevél nélkül) maximum 10Le teljesítményű és 7m-nél rövidebb csónakot lehet használni.
A 7m kezdésnek nem jelent korlátot, a 10Le viszont nagyon az. Ekkora teljesítmény 4 felnőtt és egy gyerek terheléshez kevés. Nem tudja a csónakot siklásba hozni. Ez egy kritikus pont, mert ha nem siklik a csónak, akkor csak üvöltő motorral vánszorgás lesz sodrással szemben. Élvezet 0.
Két út áll előtted. Vagy az illegalitás 10-nek hazudott 15, de inkább 20Le motorral, vagy vizsga, és hajóleveles hajó vásárlása.
Az említett terheléshez a 15-20Le motor is nagyon kérdéses. Csak könnyű és jól sikló csónak, nem nagydarab emberek és minimális cucc esetén van siklásra esély. A könnyű gucsó kicsi lesz, amiben csak úgy fértek el, hogy mindenki ül a számára kiszabott helyen. Van akinek ez belefér és élvezi, van akik nem tudják elképzelni a hajózást ilyen formában. (Én az előbbi csoportba tartozom a 330-as csónakommal. Tök jól elvagyunk vele alkalmanként öten is.)
Ha rendszeres az 5 fő, akkor nem fogod megúszni a hajóleveles összeállítást 25-30Le motorral!
Az említett összeállítások közül az első lehet jó vétel és nagyon drága is. Egy 4+méteres csónak kormányállással rendben van, de egy pl. 4m alatti csónak karos motorral drága lenne ennyiért. Gyanús, hogy Hondából nem volt 10lovas, ami 20-ra alakítható. (de ezt majd mások cáfolják, ha mégis) A 9 éves csónak még jó lehet, a Honwave nem egy nagy márka, bár nem nagyon hallani szétesésről vele kapcsolatban. A motorról senki meg nem mondja, valójában hány üzemóra van benne, de a legtöbb esetben nem is lényeges. Ha nem lett tönkretéve, akkor nagyon hosszú életűek.
A második szett megfontolásra sem méltó. Noname csónak, elégtelen motorteljesítmény.
Azt javaslom, Mielőtt beleinvesztálsz ennyi pénzt, béreljetek ki egy hasonló összeállítást és menjetek vele egy karikát, hogy lássátok mire számíthattok.
Teljesen laikusként írok. Nincs semmilyen vízijártasságim. Gödön lakunk és eljátszottunk a gondolattal, hogy beszerzünk egy "csettegőt", amivel "jogsi" nélkül, maximum 4 felnőtt és egy 8 éves gyerek el tud menni kb. 20 km-t a Dunán felfelé és vissza. Mivel minimalista dologgal tervezünk (mi van ha mégsem jön be/nem lesz kihasználva stb.) ezért valami olcsó (a lehetőségekhez képest), de használható megoldásban gondolkodtunk. A felfújhatóak lettek kiszemelve (könnyebb szállítás és tárolás).
Kérdéseim:
- meg szabad-e venni egy 9 éves Hondawave testet sok kiegészítóvel (Bimini tető, plusz ülőpad, sólyakerék, akkus kompresszor) és egy Honda motorral (típus szerint bf20, de 9,9LE-nek mondja a tulaj?!). Mindezt 1,2 millióért. (Sokallom az árat, de nem tudom megítélni. Ebben kérek segítséget.) Állítólag kevesebb, mint 100 üzemóra van a motorban, amit 9 év alatt hihetetlennek tartok (állítólag van ezekben a motorokban számláló. Ez mennyire tekerhető vissza?).
- újonnan kaptam egy ajánlatot Gumotex test 300ezer + 5LE motor 530ezer. Persze a kiegészítők nagyon drágák (sólyakerék 100ezer???!) így felmegy a minimumokkal is 1 millióra. Állítólag csak raktárról tudnk adni bármit, mert a gyártók leálltak a Covid okozta hiánygazdálkodás miatt...
- milyen kiegészítők kellenek ahhoz, hogy szabályosan közlekedjek (visszaolvastam és azt vettem ki a szavaitokból, hogy a vízirendőrök nem kekeckednek, de jobb a békesség). Belefutottam valami hajózási szabályzatba, ami nem tesz különbséget csak hossz alapján. Abban a 0-6m közötti hajókra is előír többek között tűzoltó készüléket is...
- szó volt még itt zászlóról is, rémlik régről valami zöld és piros fény is. Vagy ezek a "csettegőkre" nem vonatkoznak?
- felfújható esetén a tárolást leengedett állapotban tudnám megoldani. Mire kell figyelni (hőmérséklet +- mennyire árt neki). Faházban és a padláson is nyáron igen gyakori a 40+ fok. Télen a padlás fagymentes, kb. +6 fok akkor is, ha kint -20 volt pár éve.
- milyen fix költségei vannak ennek a hobbynak (kötelező biztosítás, kötelező műszaki vizsga, bármi adó, stb.) Mivel itt nincs utánfutó, így azzal nem kell kalkulálni.
Egyelőre ennyi jutott eszembe. A válaszokat előre is köszönöm!
A sólyázó helyekről: itt a felsőgödi csónakháznál is van egy sólyázó, de csak kézi erővel (kerékpár-átengedő sorompózva van a gát előtt , bár múltkor egy quad tolta befelé a sárkányhajót).
Nem vezette be senki, csak úgy kialakult. 50-ben ingyenes lett az egészségügyi ellátás, így mindenki gyógyíttatni tudta magát, csak erre nem volt kapacitása az akkori eü-nek. Az emberek elkezdtek pénzt "dugdosni" az orvosok zsebébe, hogy ne kelljen várniuk, jobb ellátást kapjanak....stb. Ratkó Anna minisztériuma megpróbált fellépni ez ellen, rendezni akarták az orvosok bérét, de Gerő Ernő lesöpörte a javaslatot. Egyrészt utálta az orvosokat, ellenségnek tekintette őket, másrészt nem merte meglépni, mert Sztálin akkoriban kezdte az orvosok közötti tisztogatást/pereket. Hogy nézett volna ki, hogy ott bebörtönözik őket, itt meg magas béreket kapnak. Úgy gondolta, vár 3évet és majd akkor elrendezi a dolgot. Sztálin, Gerő eltűnt, a hálapénz (a rendezetlen bérekkel együtt) itt maradt.
Én semmi olyan kiírást, vagy bármi erre utalót nem láttam, h ne használhatná bárki. Sorompó sem volt, semmi. A Szödligeti kikötő lejárata. É47.73280563919056, K19.134712791432516
Volt más ok is, pl az egyik évben pont indulás előtt derült ki, h a zasszony megint terhes.. Mindegy mostmár, de behozzuk a lemaradást! Már olyan helyekre is foglaltunk szállást most, ahol eddig még nem voltunk (Gyula, Hszoboszló), fix helyek term. játszanak (Balaton, Abádszalók, Velencei tó), s már nagyon nézegetek egy téli Tenerife-t. :-)
Én meg a "nagyobbságot". Anno minden évben voltam tengerparton is nyaralni (mer azért az itthoni fix helyek se maradhatnak ki egy hosszú 7végére). Aztán született az első gyerek, majd a második, majd elkezdtem az építkezést, majd elcsúszott, végül jött a covid, így 7éve nem voltunk.. Hát a tököm. De már letudtam. :-)
No ugye én kipróbáltam a tavasszal a hazai lehetőséget, háááát, nehezen tudok ennél rosszabbat elképzelni. ://
"...ott azt se tudom, mennyit "illik" adni"
Valószínűleg nem is értenék, hogy mit akarsz. Ez a mennyit adni egy spec magyar találmány, amit az ötvenes években találtak ki a "kommunisták". Előtte itt is ismeretlen volt.
Nem mertük bevállalni az utazást (főleg a zasszony), mert mi van, ha beüt a krach?
Kimegyek egy valag pénzért, aztán lehet, hogy karanténba csuknak 10 napra. (az nagy nyaralás)
A másik félelem, ha elkapom, egy idegen ország kórházában sokkal szarabb a helyzet (nekem), mint itthon. Pedig itthon se jó. (ott azt se tudom, mennyit "illik" adni :-(
Szólnak érvek az utazás ellen: példátlanul szeles és hullámos itt a víz tíz évre visszatekintve, hidegebb kb. 2 C-kal (28-29C) és rengeteg a medúza. Kivételes a csendes öböl. Vitorlás több, mint máskor, motoros alig. Ma is ide akartunk menni, de az út harmadánál már egy méteres hullámok is voltak (hátszéllel mentünk), és amikor harmadszor terített be a felcsapott hullámból az erős szél által dobott víz, visszafordultam. Tele volt tarajos, habos hullámmal a víz.
Két napja ennél is magasabb hullámokon mentünk szembe, kb 1o km-en át, az beszarató volt, égig verte a hajó a tajtékot, és a szembe jövő, mély völgyek mögötti, ember magasnak túnő vízfalak baljóslóak voltak. Azt hiszem, ilyesmi után választhatott Géza is egyre nagyobb hajót. Utána megnéztem a Windyt, 50 cm-eseket írt. A hajó hurkája 55 cm, de ezek között háromször nagyobbak is biztosan voltak.
Azt mondja el valaki Tisza-tóban jártas, hogy ahol ki van írva, hogy belsőégésű motort használni tilos, az mire vonatkozik? Mert mindenki megy mindenfelé bármilyen (belsőégésű) motorral. Vagy ez is olyan, mint Görögországban a kresz táblák? Csak sorminta az út szélén?
Az eladó egy nyugdíjas, vidéki, garázsban tartott nem dohányzó körorvos felesége volt aki félti a férje szívét az ilyen izgalmaktól mint pl. a cápa látványa...
Annyira nincsenek mélyen mert én pecával is fogtam, sőt meg is szúrta az újjam mialatt próbáltam leszedni a horogról a megölése nélkül. Aztán legyilkoltam :)
Kb mint egy darázsszúrás mert nem vagyok allergiás pókhalméregre.