Keresés

Részletes keresés

Kharmiene1 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 8923

6 lakásig dönthetnek a tulajdonosok arról, hogy a Th tv, vagy a Ptk alapján működnek. Ha a Ptk alapján, akkor nem kell SZMSZ, ha a Th tv alapján, akkor igen. 6 lakás felett ez a kérdés fel sem merülhet, kötelező az SZMSZ.

Előzmény: jamais48 (8920)
fosinger Creative Commons License 2011.06.06 0 0 8922

Üdvözlet!

Köszönöm a választ, egy kérdés mi van ha csak részben térült meg a tartozás ( fenmaradt kb 3 ezer ft)

Üdv Fosinger

Előzmény: kucsimuka (8888)
pankuska Creative Commons License 2011.06.06 0 0 8921

Sziasztok,

Nem kényszerít engem senki, csak a nagy magyar valóság.

Nem túl régen kezdtem a szakmát és engem főleg azok a házak keresnek meg, ahol gond van.

Nem igazán válogathatok egyelőre. Bár talán már jövőre ezt a luxust is megengedhetem magamnak:)

Csakis azokat nem vállalom, ahol már az elején semmi reményt nem látok arra, hogy a tulajdonoskkal összhangba kerülhetek.

Az ügyvédi levél elment és a következő közgyűlésre (2 hét múlva) meghívtam a válallkozót, aki ígérete szerint el is jön.

Előzmény: Émile (8918)

jamais48 Creative Commons License 2011.06.06 0 0 8920

Előre is bocsi a naív kérdésért!

Minden társasháznak kötelező a SzMSz, vagy csak bizonyos lakásszám fölött?

Az emlékeim szerint az alapításkor a kk (az önkormányzat kft-jétől) jelölt azt mondta, hogy nekünk nem kell.

Köszi a válaszokat!

MajorDomus Creative Commons License 2011.06.05 0 0 8919
emile
megsugom, nem lopásból akar megélni, hanem szeretne tisztessgesen penzt keresni
Émile Creative Commons License 2011.06.05 0 0 8918

És ki kényszerít arra, hogy ilyen közösségnek a képviselője legyél ??

ha a háznak jó a lepusztúlás ám legyen !

Egyébként az elmúlt 3 hónap alatt  nagyon sok lepusztult társasházat láttam.

Az ok nagyon egyszerű : ezeket a házakat nem társasházaknak találták ki.

De a magyar eléggé buta - nem tudja mi az érdeke !!

Előzmény: pankuska (8915)
Bala_az Creative Commons License 2011.06.03 0 0 8917

Szia!

Nos akkor nem veszett feje nyele ez !!!

Segítőcsaládtag ként volt bejelentve, az aki akinek a jogosítványa alapján végezte a munkát, azaz annak felelősségével – irányítása alatt…

(ez majd nem olyan, mint a társas vállalkozásoknál)  << jogi részét meg a jogásznak kell ismernie !!

Én is vettem át úgy házat, hogy 3 évig nem tartottak közgyűlést ( ráadásul abban az időszakban emelkedett nagyon a szemétszállítás, víz stb…..) persze azért senki nem tüntetett, hogy a három évvel azelőtti közös költséget fizették …-)) << mikor magkapták tőlem a „ követéses áremelkedés” gyanánt az új közös költséget akkor le akartak lőni ;-)) pedig csak az elmúlt 2006-tól emelkedések nyomon követése volt benne (ÁFA emelés is volt ;-)).

Persze semmilyen javítás beruházás nem volt 3 évig (ez sem baj ! szerintük) , pénzkészleteiket felélték a 3 év alatt (!!??!!).

Következő évben az SZB  „MI A HÁZÉRT HARCOLUNK,ÖN NEM !!” felkiáltás mellett összevesztem velük, mivel ŐK csökkenti akartak a közös költségen ( mert „DURVA” emelést hajtotta végre ( ????¿-))!!!)  <<< szerencsére már nem én vagyok ennek a háznak a közös képviselője ( de az utánnam követő sem engedett, ő is megy ! (???))) a csődtől megmenekültek, DE attól még teljesen leamortizált a társasház (1967, gázbeton, forgalmas út mellett, rossz alapszigeteléssel, felszorulásra szoruló villamoshálózattal ( ja ezek benne vannak az AO mellé mellékelt felmérésben, FÜTI) , alapvezetékek még az eredetiek ( első évben a „biztosítóval” amit tudtam kicseréltettem, ilyen olyan törésre ( 600 000 Ft értékben ;-)))  <<< de persze nemén voltam a házért ;-)))

Nem a közös képviselőnek kell kifizetnie a felújításokat és a közüzemeket !!!

Évtizedek hanyag kezelése a tulajdonosok felelőssége is, mert minél kevesebb legyen a közös költség című elv alapján, nem lehet szinten tartani egy társasházat, az szépen lassan elamortizálódik !

Hát volt ilyen tapasztalatom is ;-(((  DE volt ahol ugyan ilyen alapból szépen tudtunk építkezni és 3 év alatt, rendbejött ( több kisebb beruházást is megtudtunk valósítani) << itt  még én vagyok a közös képviselő !!!  Széllel szemben ……

Előzmény: pankuska (8907)
pankuska Creative Commons License 2011.06.03 0 0 8916

Még egy nagyon érdekes dolog:

egyéni vállalkozóként végezte a közös képviseletet, de végzettsége csak a fiának volt.

Hm??

pankuska Creative Commons License 2011.06.03 0 0 8915

Én is ezt javasoltam, de persze fizetni nem akarnak semmiért.

Ami baromira dühít, az az, hogy az elődöm 3 évig közgyűlést sem tartott, a kutya nem kérte számon, hogy miért.

Tőlem viszont azt várják, hogy ezt az elmaradást nagyon gyorsan hozzam rendbe és persze ingyért.

A számvizsgáló bizottság mint a mesében, hol volt, hol nem volt.... 60 lakás.

Ügyvéd most írja a levelet a vállalkozónak.

Előzmény: morczogó (8910)
morczogó Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8914

Igen, a tavalyi az nálam is megvan. :) Meg az önkormányzat alap portálján is.

Előzmény: Törölt nick (8913)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8913

Ez tavalyi volt, bocs...:))

Előzmény: Törölt nick (8912)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8912
Előzmény: morczogó (8911)
morczogó Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8911

Csak nekem van gondom a Fővárosi Önkormányzat pályázati oldalával?

http://infoszab.budapest.hu:8080/akl/tva/Palyazatok.aspx

Nem mondom, hogy teljesen átláthatatlan, de a XXI. században ennél nagyobb követhetőséget, kereshetőséget várnék el a főváros hivatalos portáljától. No meg lassú is.

Továbbá van-e valakinek infója arról, hogy idén írnak-e ki pályázatot? A kerületben már nyertünk, de jó lenne hozzácsatolni egy fővárosihoz is.

morczogó Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8910

Ha nem vagy könyvelő, akkor szerintem egy könyvelővel csináltassátok meg az egész átnézését. Lehet, hogy még nem is láttál át mindent.

morczogó Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8909

... és hol volt a számvizsgáló bizottság?

Előzmény: pankuska (8905)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8908

A feljelentésnek több kihatása lehet:

- mível meghalt a kk és ha jól sejtem sk nevében járt el nincs cég ergó ha lenne a feljelentés végén megállapítás a cél személy ellen nem lehet tenni semmit

- ilyenkor előkerül hogy volt e a házaknak társasházaknak ügye felügyeleti szerve és azok kik voltak akkor mert ellnük fog a lépés irányulni, hiszen ellenőrzési feladtukat nem végezték el, ha nem volt a t. közösség ellen mindenki ellen is eljárás indulhat trv. sértés miatt mert bizonyos dolgokat nem tettek meg vagy nem követeltek meg a trv nem ismerete nem mentesít alolla :)

- az eljárás végén belépnek azok akiket érinthetett a kimenetel így a felújítás esetén a pályázatot kiiró vissza követelheti a kifizetett támogatási részt

- végrehajtást kérhet bárki aki felé tartozás van és már célzotabban

- azok is szükölködhetnek akik valamilyen formában érinettek lettek egyes tételeknél amiket jogtalannak vagy trv sértönek fognak találni

irány egy üdvéd!

pankuska Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8907

Köszönöm a válaszod. Ez valszeg büntető feljelntés lesz, ugye?

A könyvelés iszonyú és átláthatatlan.

Napokig csak próbáltam sorba rakni a kivonatokat.

Milyen szép is más mocska után dolgozni ingyen és gyorsan.

Előzmény: Peter atyuska (8906)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8906

Hát semmit, mível az előző KK meghalt és gyanítom nem cég volt és nem cégnek volt a tulaja /ügyvez /alkalmazott így utód cég sincs.

Csinálsz egy teljes társasházakra készített elszámolást a megtalált és fellelhető anyagokról majd készítesz egy mindenki által emésthető kimutatást

- ennyit fizettek be

- ezt csinálta a pénzzel

- ennyit költött

- ennyi a banki állomány

- ennyi lenne a kifizetendő

- van e fedezet, ha nincs hogy lesz

- nullázás

- terv milyen kiadások lesznek ezt hogyan fedezik = fizetendő kk költség

Itt a gond a szigeteléssel lesz mert nem mindegy hogy támogatásos vagy sem. A hitelt adó bankhoz elmenni és egy illetékessel áttekinteni a szerződést és mit lehet tenni velük egyezetetni (lehet hogy nekik nagyob ráhatásuk lesz a válalkozóra mint neked).

IRÁNY EGY JÓ ÜGYVÉD!

Előzmény: pankuska (8905)
pankuska Creative Commons License 2011.06.02 0 0 8905

Üdvözletem mindenkinek!

Óriási problémával küszködök. Átvettem egy 60 lakásos 4 lépcsőházas társasházat, ahol a volt közös képviselő felakasztotta magát. A hátrahagyott társasházi anyag teljes mértékben átláthatatlan és több helyen hiányos. Több évnyi anyag nem volt bekönyvelve, a meglévő banki bizonylatokból és számlákból pedig az derült ki, hogy több ( az eredeti képviselő által képviselt) társasház között ment az oda-vissza számlázás mindenféle munkára. Pl.: Az egyik ház megvette a burkolóanyagot, aztán a közös képviselő egy egészen más háznak ezt eladta és ez a másik ház pedig a burkoló anyag árát munkadíj előlegként utalta el egy majdani munkára a burkolónak, így az első társasház pénze teljes mértékben eltünt és hasonló számos eset van a terítéken. Amiben a segítségeteket kérném, az a következő:

Közös tulajdonú nyílászárók cseréje, vállalkozói szerződés szerint befejezési határidő 2008. dec. 15., a munka kifizetve 100%-ban 2008. dec. elején-hitelből. A munka a mai napig a 4 lépcsőház helyett csak 1-ben lett elvégezve. Holott a vállalkozói szerződésben az szerepel, hogy a kiállított számlák csak az átadás-átvételi jegyzőkönyv alapján készülhettek volna el. Én ilyet nem találtam, furcsa is lenne ha találtam volna. A vállalkozó anyagi problémákra hivatkozva nem tudja vállalni a munka befejezését, ígérget hétről-hétre de nem történik semmi. Mi ilyenkor a teendő? Lehet-e kötbérezni, milyen mértékben vagy ti mit tennétek? Köszönöm.

morczogó Creative Commons License 2011.06.01 0 0 8904

Vagy egyáltalán nincs ilyen napirendi pont. :) Láttam én már olyat is.

Előzmény: Bala_az (8903)
Bala_az Creative Commons License 2011.06.01 0 0 8903

„x. Egyebek

E pont alatt felvetődött kérdésekről érdemben szavazni nem lehet. A felvetett pontokról írásos szavazás kedvezményezhető.”

Tisztességes meghívóban így szerepel !

legalábbis nálam ;-)))

Előzmény: Törölt nick (8900)
Bala_az Creative Commons License 2011.06.01 0 0 8902

Technikai víz a közös költség részét kell képeznie, szerintem ……….. ebből az elvből …..

(hasonlatos a lifthez , ha elutazik tag akkor sem használja) ez  ha mindenkinek bejelentett vízórája lenne a vízművek felé, akkor még nehezebb lenne emberek elmagyarázni ez mi…

Én 20 ingatlan felett beszoktam ezt a technikai vizet vezetni, egy két év alatt kikristályosodik <<< ahol hivatalos vízóra van ott mindenképpen így kell eljárni, mivel a tényleges vízfogyasztását az egyes tulajdonosoknak csak akkor vezetjük, ha vízfelmelegítés kell számolni (FŐTÁV felé is ….)  <<<és éppen a vízfelmelegítésnél is vannak eltérések ….. ezért a FŐTÁV is arányszámnak tekinti a ingatlanokként bejelentett melegvíz fogyasztást ( elvileg te is így kezeled, nem felosztod, hanem arányszámnak tekinted a vízóra által mutatott értéket , ami a teljes víz fogyasztáshoz képest !  <<  Ha a tulajdonosok ezt így megértenék mindenhol, külön kérnék, hogy ne a vízművekhez legyenek bejelentve ;-)) << de nem így van ……

Költség osztók tekintetében ( víz ) is 6 évekként cseréltetek….. MERT azv istenért nem értik mi az arányosítás (sac/kb is jó rá ) ellenben a fűtésmérő biz-baszra mindenhol bologatnak, pedig az is csak azt tud, arányszámot produkálni jó drágán ;-))

Ja, kiszippanthatja a bűzelzáróból a vizet a ejtővezeték, ha ahhoz túl közel van és a kiszellőző nem tökéletes( de azt írtad az jó, így abba hagytam a kifejtést, csak mindig kapkodok itt)

ÜDV Bala

Előzmény: Törölt nick (8899)
zmoni Creative Commons License 2011.06.01 0 0 8901

Ha volt a meghívóban a napirendi ponthoz határozati javaslat, akkor esetleg.

Bár akkor meg jó lett volna a napirendi pontot pontosabban megfogalmazni...

Előzmény: Törölt nick (8900)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.01 0 0 8900

Hölgyek és Urak!

Létezik olyan, hogy valaki a közgyűlés "egyéb" napirendjét felhasználva, a pincétől a padlásig újra szavaztatja a házat mindenről, újabb és újabb témákat felvetve? Mert ez szerintem nonszensz így...

Bala_az Creative Commons License 2011.05.31 0 0 8898

Szia !

Lehet a bűzelzárója nem jó, vagy nincs is, vagy kiszárad …. Ill. kiszíppenatja a

Érdemes kimérettetni ezt a mérőt !  mert ha mire 5-6 évesek lesznek a vízórák addigra ez az arány elérheti a 30% -ot is !

Érdemes lenne minden ingatlantól kérni 0,2 m3 technikai víz hozzájárulást kérni ( 0,2 azért ki kellene számolni) ez lenne amit mindenki megfizetne, az a feletti részt pedig úgy elosztani, ahogy most van fogyasztásarányosan  << technikai víz elvileg mindenkit érint (közös költéségbe beépíteni) így az fix lenne mindig ( persze víz-csat díjjal mindig emelkedne).

Persze így is jó ahogy végzitek, csak mindig kukacoskodok ;-)) Meg ezt a részt az SZMSZ-ben is le kellene majd fixálni.

ÜDV

Előzmény: Törölt nick (8897)
kucsimuka Creative Commons License 2011.05.30 0 0 8896

Valóban minden megtanulható. csak előbb kell tanulni és utánna vállalkozni. De a te dolgod!

Előzmény: Szogyó (8892)
bgly Creative Commons License 2011.05.30 0 0 8895

Miben is vagy kezdő?

Miért nem az adózási topikokat nézed?

Előzmény: Szogyó (8885)
Nannics Creative Commons License 2011.05.30 0 0 8894

Szia!

Pont egy olyan felmérésre lenne szükségünk, hogy miket kell elvégezni a házon.

A tető gerendástul biztosan rossz. Ereszcsatornák, csatorna a földalatt, szigetelés a pincében. De ugye a házban lakók végképp nem nem szakemberek. Ezért lenne szükségünk olyasvalakire, aki fel tudja mérni a házat és ütemezni is tudja, hogy ezeket mlyen sorrendbe érdemes megjavíttatni.

szia,

Nannics

Előzmény: Peter atyuska (8893)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.05.30 0 0 8893

Pontosan mi kellene? Mert nem mindegy hogy épületszerkezet, külső felület, gépészet, energia (villany) mert ez mind külön szakma egy általános építész sok esetben már gépészeti és energetikai részeket be sem vállal.

Előzmény: Nannics (8891)
Szogyó Creative Commons License 2011.05.30 0 0 8892

Kedves kucsimuka!

Sokminden megtanulható, és mindenki kezdő volt valamikor.

A szövetkezetet is egyszeressel könyvelem, ennek nincs semmi akadálya. Éppen a bevallásokra lennék kiváncsi, nehogy valami fontos lemaradjon, de így nem segítettél, azért köszi...

Előzmény: kucsimuka (8886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!