J. Dockner Grüner Veltliner 'Frauengrund' 2020 (Kremstal)
A Wachaunál kissé kevésbé felkapott, közeli borvidékek boraival általában jó vételt csinálhatunk - ezt a palackot egy Billában leltük Lienz környékén. Dockner meglehetősen nagy termelő, széles termékskálával - a Frauengrund a portfólió középkategóriája: a legolcsóbb dűlős veltelini.
Az osztrák boroknál az a jó, hogy az árból/címkéből (dűlős tétel, de csak 12,5% alkohollal) remekül meg lehet sejteni a beltartalmat. Tehát ez egy ízes-zamatos, nem különösebben koncentrált veltelini csavarzárral, nem az örökkévalóságnak készítve, a kissé lentebb megírt Gruber-bort és a magyar velteliniket bőven meghaladja, de elmarad az erste lage/smaragd besorolású, jóval drágább cuccoktól.
Fehéreket ittam Cseriéktől, mindenféléket, azok stabilan kifejezetten jók voltak, pláne az árukért. Vöröset még nem, de megszavaztam neki a 8 rugót. Nem volt csalódás, sőt, de azért ennyi pénzt igen ritkán adok borért, ezt sem fogom ismételni :) De akinek ez nem gond, igya bátran!
Korrell Riesling Von Den Grossen Lagen 2019 (Nahe)
Itthon nem forgalmazott márka GG-szintű rizlingje, négy kiváló dűlőről szedik hozzá a termést a borvidék (Nahe) északi részén.
Nagyon finom és intenzív, ásványos-fűszeres, a maradékcukor minimális, a savak szépek, az ilyesmire érzékenyeknek lehetnek túlsúlyosak is, de a beltartalom bőven megvan mögöttük. Pár perc alatt megittunk egy palackot négyen, csak egy baj van vele: az ilyet nem adják olcsón.
Hozzáteszem, hogy ver minden rizlinget, amivel pár hónapja Wachauban a - kevésbé sikeresnek tűnő - 2020-2021-es évjáratokból találkoztunk, de azért kóstoltam már ennél jobbat-koncentráltabbat labanc és német kivitelben is.
Cabfranc és merlot mix. A villányi gyümölcsbombákra emlékeztető stíl, de nem annyira édes, mint azok, több a kesernye benne. Nagyon jó bor, akár ünnepi asztalra is bátran ki lehet tenni. Annál is inkább nem a hétköznapok bora, mert 7900 Ft volt, borboltban.
Mondjuk, ezt a(z) (magas) élvezeti szintet a múltheti Bakonyi cabernet franc is tudta nekem, fele ennyiért...
Bocs, kicsit eltűntem a kóstolóval! Jövő hét szerda, vagy csütörtökön 18:30-22:30 között 8 főnek tudok helyet adni (XIX.kerben). Ha valaki tud helyet nagyobb helyet szerezni, akkor lehetünk többen is. csiten (a) gmail.com-ra írj, ha jönnél, nap megjelöléssel ..
Nemrég vettem egy üveg pinot-t Losonci Bálinttól (2020). És jó, van karaktere! A 2018 még nem volt natúrbor, ez már az; én is paráztam tőle, főleg a bontás utáni tárolástól, de 2 napot korrektül bírt, ami nekem már ok. Nagyon korrekt áron van, 3000 (Borfalu).
Úgy döntöttem, hogy ebben is elutasítom a fundamentalistákat, tehát semmit nem vásárolok és kóstolok olyan kereskedőktől vagy borászoktól, akik ezt a bugyuta natúrbor-kamut tolják.
Most éppen 15,3C a hőmérséklet. 15,2-15,5C között tartja így 15C-re beállítva. Szerintem marad. Persze nyáron kicsit feszülni fog, mert 26-28C is lehet abban a helyiségben.
Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik ez jobban megfelel a borhűtő kritériumnak: 15C-ra állítottam, és 14 palack borral megrakodva stabilan tartja majd' egy napja a 15,4C-t. Még egy-két napig nézem, hogy lesz-e valami galiba.
Gruber Röschitz Grüner Veltliner Klassik 2021 (Weinviertel)
Alsó-ausztriai, elsősorban veltelinivel foglalkozó pince belépő (bio)bora, csavarzárral. Az áráért korrekt darab, de az osztrák veltelinik vonzó tulajdonságai közül csak a bizsergető savak találhatók meg benne, illatban-ízben halvány. Viszont nem is hangolták populárisra, ami nálam jó pont - a korty vége enyhe kesernyét hoz.
A meglévő és az új is ilyen típusú (thermoelektronikus a hivatalos megnevezés). Egyszer volt problémám, amikor csak egy hőmérsékletet tudott: ~4C, de azt gyorsan javították.
Ha már így borhűtő. Nem tudom, most milyen megoldással építik őket, de nekem még egy jópár éves, Peltier-elemes (modul) megoldású, ami egyszer csak megadta magát, aztán azóta majdnem évenként kell cseréljem...
Ma reggel már megérkezett az új. Más kereskedő, más hűtőmárka.
Ez is "noname", mert a nevesebb gyártók készülékei minimum 2x annyiba kerülnek, mint amit vettem. És nem volt érkezésem annyit adni értük. Egy lett volna (la Sommeliere LS18CB), amelyért kifizettem volna azt az árat, de hónapok óta nem kapható. Így a már meglévő borhűtő gyártójától vettem egy nagyobb (18 palack), de alap készüléket (csak 1 szekciós).
Általában túl hamar hozzák ki a pinókat, leszámítva a franciákat.
Dél-Tirolban is már 2021-es évjáratot kínál mindenki, leszámítva a csúcstételeket (pl. Cantina Terlano Monticol, ilyet vettünk), azokból 2020 van piacon, de azok is bőven túl fiatalok még.
Nem rapid hanyatlásról ír, de ezek a borok nem ugyanazt az iskolát - nem ugyanazt a technológiát képviselik. A Házlerben az almasav a 3.-évben ment le a hordóban, de a 12-esnek is kellett 2 év. Új Zélandon szűrnek - mi megvártuk amíg tisztul - deríteni is csak a 12-est derítettük tojásfehérjével, mert a tannin nem akart kerekedni (3 napon át rántottát ettem a sárgájából) Én nagyon szeretem Új Zélandot, a tesztben szereplő tételek nagyobb részét kóstoltam, a leírások kb. megállnak - bár 40$-tól nemigen találsz szart. Túlárazottat igen, mint mondjuk az előző tesztben a Rippon vagy a Felton Road.
Alapvetően az a baj a teszttel, hogy nem 3 éve volt.