Itt is látható, hogy a 2012 utáni (JD) autókat is megkülönböztet felszereltségi szint függvényében. EX felszereltségnél a 15" be sem adja csak a nagyobbakat.
Bizonyos felszereltségi szinttől (EX) nem megy fel a 15"-os felni. Legalább a gyári 16" kell.
Nekem is ilyen van, ezért vettem a gyárival megegyezőt. Acélfelni 58.500 Ft + téli gumi (205/55 R16 H91 Nokian WRD 4) 90.000 Ft + felszerelés 5.000 Ft. 155-ből megvolt minden.
Itt Ausztriában bukta a műszakin ha bejelez a nyomásszenzor. De úgy hallottam, otthon is, ugyanúgy buktának számít, mint a Check Engine lámpa a műszerfalon pl. egy EGR, vagy bármi más hiba miatt.
A műszakin való áttolást most ne elemezzük, az egy más tészta. Most a teljesen hivatalos útról beszélek, nem arról, amikor csak a forgalmi megy a vizsgaállomásra..:-)))
Már több helyen olvastam ezt a problémát, hogy bejelez normál értéknél is. Nem tudom, azoknál, akik ezt írták, utángyártott, vagy gyári a nyomásszenzor?
Az autót gyári 16"-os alufelnivel vettem át, azon nem jelzett a szenzor 2,1 előírt értéknél. Most a téli 16"-os aluszettben is gyári szenzor van. Éppen most állítottam be a nyomást, mert amikor felrakták még melegebb volt és a mostani mínuszokban leesett a nyomás 2,0 alá. De itt sem jelzett be. Ha nem felejtem el, legközelebb ha előveszem a kompresszort pumpálni, hagyom járva a motort és elkezdem leengedni, vajon milyen értéknél jelez be?
Ami az árakat illeti: csodálkozva olvasom, hogy milyen összegekről beszéltek téli szettel kapcsolatban. Nekem 700€-t számoltak fel a szettért. Ez testvérek között is úgy 225.000 Ft. De a szett tartalmazza a 4 téli kivitelű 16"-os Brock alufelnit a hozzá való csavarokkal, a gyári nyomásszenzorokat, a négy közepes minőségű 205/55 R16-os téligumit. Az összeszerelést, centírozást, felrakást, plusz a kapott adapteres teleszkópos kerékkulcsot tekintsük be az autóház ajándékának amiért náluk vettem a kocsit.
Ennyiből otthon is ki kell, hogy jöjjön egy szett és ennyit szerintem megér, hogy nem kell le-fel szerelgetni évente kétszer a felniről.
"Állítólag igen, nem megy át, ha hibát jelez valami."
Akkor az Olasz, meg a Francia autók, vagy PL. a taxik hogy mennek át karácsonyfát imitáló műszerfallal.
Mind1 legrosszabb esetben felteszem az acél kerekeket, téligumival a műszaki vizsgára, azután vissza. Először 4 évesen megy majd, majd utánna 2 évente. 2 év alatt belefér egy kerékcsere, arról nem is beszélve, hogy pár év után lemerül az elem a modulban és akkor mindenképpen fizetni kell. (Gumi le, stb.)
Már csak elvből sem teszek bele/ költök rá, mert nem értek egyet a törvényhozókkal, akik kitalálják az ilyen majomságokat. Kötelezően kifizettetnek velünk az új autóban egy olyan extrát, ami ki sincs forrva, csak mert egy pár magas helyen ülő úriember a haverokat jó pénzhez akarja juttatni. És akkor megy a duma, hogy sokan járnak lapos kerekkekel. Hagyjuk már. Az mitől jobb, hogy télen 2,6-ra kell fújnom a kerekeket, hogy elduguljon a rendszer? Ugyanis 2,5 alatt jelez!
És most nem is arról beszélek, hogy emiatt a gumi középen fog kopni, és lehet hogy 20-30 000Km múlva emiatt kellesz kukázni, hanem arról, hogy télen nem is biztonságos túlfújt kerekekkel járni. Mert ha lehetne tanítani gombbal a rendszert (Set), akkor azt mondom, hogy flfújtam 2,3-ra azt betanítom, és akkor pofázzon, ha 2 alá esett. Autóiparban dolgozok 14 éve. Régebben elektronika (Francia beszállító), jelenleg, pedig légzsákgyártás, úgyhogy szerintem van rálátásom, hogy hogyan működnek a dolgok, és kijelenthetem, hogy a 2000-es évektől kezdődően, szerintem rossz irányba haladnak az európai autógyártók is , és a törvényhozók is. Beszélhetünk, akár a környezetvédelmi normákról, akár a gyártói visszahívásokról. Ezért vettem KIA-t! Bár az európai törvényekkel ők sem tudnak mit kezdeni, mert az adott: Amennyiben itt akarnak értékesíteni, meg kell felelniük a tövényeknek.
A 16-os kerék, meg nem nagyzolás szerintem, az nem itt kezdődik, hanem 17-18-as méretnél. A 15-ös könnyűfémből nem minden típus megy fel, mert az első féknyeregnek útban lehet, ezért veszek 16-ost, az tuti felmegy, meg abból van is választék.
Állítólag igen, nem megy át, ha hibát jelez valami. Én is körbejártam ezt az alufelni kérdést és arra jutottam, hogy minden szempontból optimálisabb a 15" normál gumikkal. Nálam az lesz és nem is 200e...Lehet annyira nem vagány, de biztonságosabb. Nekem meg az az első, nem hobbi autó, nem "villantós".
Azért megbuktatnak, mert hibát jelez a keréknyomásellenőrző rendszer?
Kötve hiszem, főleg úgy, hogy a legtöbb állomáson a leszakadt, szétrohadt gépeket is átengedik.
Nekem, most az acélfelniben van a szenzor, téliszetthez. Egyébként átrakható ugyanez a szenzor az alufelnibe?
Tervezem, hogy a nyáron veszek 4 felnit+még nyárigumit hozzá. Nézegettem 16-os mérteben szenzor nélkül is 200-250 körül áll meg a történet, ha normális felnit+gumit akarok venni, és még erre jönne rá az 55000-es szenzorszett. Vicces. Nem a Magyar fizetésekhez van ez kitalálva.
Én is így vagyok vele, nyári a gép, most még szenzor benne, de nyárra kap alufelnit és akkor a téliben nem lesz szenzor. Eddig sem volt szenzor, megvoltam nélküle. Úri huncutság az na...nekem eddig bosszúságot okozott csak.
Stabilizátort nézted? Érdekes hangot ad, garanciában cserélték. Illetve a toronynál a csavaroknál szokott lenni valami, nem a csapággyal, szerencsére ez nekem nem jött elő.
Nekem a téli garnitúrámban nincsenek szenzorok. 2014 előtt is meg voltam nélkülük és most is. Egy kis narancssárga piktogram jelzi a hiányát, de nem annyira zavaró. 70.000 Ft-ért elnézegetem a téli időszakban.
Cegled, de úgy gondolom, hogy te nem onnan mivel ott még van 1-2db hatchback raktáron. Vagy nem? :-)
Komplett kerék lesz szőröstül bőröstül. Igazából pont a szenzorok miatt esett a komplett kerékre a választásom.
Ahogy nézelődtem nem nagyon lehet sokkal olcsóbbra kihozni(azaz ki lehet, de sok bajlódással jár), és mivel "tél" van, ezért nem variáltam, télivel szerelve jön az autó a nyár papucs meg a csomagtartóban.
Szóval én úgy jártam, hogy tankoltam bele első 2 alkalommal OMV Maxmotion 100-at. Nem helyben vásároltam az autót ezért az első utam hosszútáv volt (200 km fölött). Nyár lévén az első tankolás inkább ilyen utakon ment el (pálya nem volt). Ennek ellenére horror volt a fogyasztás ! 10L körüli. A második is kb. így alakult 9.5L. Aztán 2 tankolás Shell sima 95. Itt már barátibb volt a fogyasztás úgy, hogy ez kb. felesben volt város-országút (pálya nem). 7.5 körül jött ki. A következő 2 MOL, ez is sima 95. Itt már kezdett hűvösebb lenni, de a fogyasztás maradt 8L körül. Most járok 3200 Km-nél ezért bízok benne, hogy még javulni fog az átlag (1.6 GDI).
Véleményem szerint nem érdemes prémium üzemanyagot tankolni!
cápaFeri Te egy szerencsés ember vagy. Egyenlőre nem tudok mit mondani, mert még csak az értékesítővel tárgyaltam. Ő nem egy műszaki/szervizes. Bízom benne hogy velem is hasonlóan járnak majd el mint veled, bár az eddig kommunikáció alapján nem úgy tűnik..
A kúpszög egyforma, csak a kúp hosszával van baj. Lemezfelninél kisebb. Emiatt megvállasodhat az anya kúpos felülete.
Amúgy nem értem ezt a felni-anya kérdést. Nekem is gyári alufelnis az autó. (Ronal 52910A2800 Bi-Colour gyári felnik) Kaptam (belealkudtam az árába, ergo vettem) hozzá téli alufelnis szettet. Senki meg nem kérdezte, hogy mivel tegyék fel, evidens, hogy a téli alufelniket gyártóazonos (a felni Brock, így értelemszerűen brock anyakészlet) anyákkal tettek fel, a gyári alufelnihez való anyákat meg a brock anyáknak a dobozában a nyári felnikkel együtt tették a csomitartóba. A felnihez jár anya/csavar is, jobb helyeken benne a felni árában.
Tehermentesítő a gyári alufelninél nem volt, a téliről még nem tudok nyilatkozni, majd ha leveszem tavasszal.