Keresés

Részletes keresés

Zsuzsa89 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5480

Igen, lehet, hogy ilyenkor még könnyebb őket a szülők életritmusához igazítani, a lényeg, hogy ebben a korban a megfelelő fejlődéshez kb 14 óra alvás meglegyen. (szvsz)

 

Újabb szokása Rékának (úúútálom): csikorgatja a fogát. Először nem tudtam, milyen hang az, kutattam, hogy mit vett be a szájába, de semmi...

 

Amúgy elérkeztünk oda, hogy már tudja, hogy mit akar, meg is akarja nekem mondani, de nem tudja szavakkal kifejezni, így az egész napunkat kiteszi egy bizonyos nyögés, amit felnőttek (mondjuk én) akkor adnának ki magukból, ha pl. teli szájjal kellene mutogatni valakinek, hogy azt az izét adja már ide, de ő meg nem figyel oda... és addig nem hagyja abba a nyögést, amíg valahogy nem reagálok rá (vagy odaadom amit kér, vagy elveszem, amit adni akar, vagy beültetem a hintába, vagy játszok vele, vagy akármi).

 

Délután egy órán keresztül ült az építőkockákkal a földön, és azt mondta (dallamosan hangsúlyozva, hangerőt váltakoztatva), hogy gegegeeegeeegegegege :))

 

MyBaby Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5479
Ertalék majd jönnek, de Maci?? Tória? Fogár? Heeeee?????
MyBaby Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5478
Azt már én is észrevettem, hogy ha késöbb kerül valamilyen program miatt ágyba, akkor sem alszik tovább reggel.
Ha kimarad a délelőtti alvás akkor sem alszik többet délután. Ha egy órával késöbb teszem le délután akkor sem valószínű, hogy tovább alszik.
De ha valahol borul a rendszer, hajlamosabb a hisztis nyűgösebb viselkedésre, még ha aludt is rendesen.

Sötétség/ fény:

kiskorától kezdve sötétben altattam, nappal is leengedtem a redőnyt.
Anyósoméknál az egy heti "számüzetésében" egyszer sem volt leengedve a redőny.
Este az utcai lámpa, nappal a természetes fény jött be .
Jól aludt mégis.
Itt kint, a gyerekszobának az ablaka udvarra néz, spaletta van rajta, ami mindig csukva van alvásnál. De délután oda süt a nap, szóval viszonylag világos van.
Tehát nem vettem észre különbséget.
neglom Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5477
Zsuzsa, én azt vettem észre, hogy ha Benit korábban leteszem aludni (ő is 9 körül kerül ágyba), akkor 1. nehezebben alszik el, 2. többször ébred éjjel, 3. nem kel sem később, sem korábban, de a nyugtalan éjszaka miatt másnap nyűgösebb.
Ugyanez, ha később fektetem is.
Szerintem a "mikor kerüljön ágyba a gyerek?" kérdés nagyban függ a szülők szokásaitól, életritmusától. Ha Beni korábban feküdne, egész héten nem találkozna az apjával. És mivel még nincs óvoda, iskola, ahova korán kellene kelni, engem abszolút nem zavar, hogy 8 körül ébred.
Ezzel együtt nappal csak 1x2 órát alszik (ebéd után), hacsak valami miatt (pl. fúrnak a házban) fel nem ébred korábban, mert akkor du is kell még egy rövidebb.
Előzmény: Zsuzsa89 (5476)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5476

Alvás... reggel tuti szerepet játszik a sötétség-világosság, mert néha, ha elfelejtem lehúzni a redőnyt az ebédlőben (ebédlő és gyerekszoba között üvegajtó van), akkor már 6-kor kel a csemetém, ha lehúzom a redőnyt, akkor 7-kor.

Amúgy mindig fél8-8-tól reggel 7-ig alszik :)

Szerintem egyébként legkésőbb 8-kor már aludniuk kellene ebben a korban, a 9 órát én túl későnek tartom.  Lehet, hogy ha korábban ágyba kerülne, akkor már elég lenne a napi 1x-i alvás is.

Réka már csak 1x alszik, kb 12-től 2-3 órát.

 

Kaja... Réka tésztaimádó, és többször kap túrórudi-belet is, a "héja" az enyém :)

Egyéb kedvencek: sajt, kölesgolyó, kelbimbó, banán, kifli, és egyre inkább eltolja maga elől a pépeset, inkább a darabosat favorizálja.

 

 

tracy71 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5475

Szia!

Gratula az új kéróhoz.

Csabi nagyon aranyos lehet, mikor a lovakat cicaként becézi. Jó, hogy sokat vagytok a szabadban vele.

 

A kézenfogással kapcs. ha ez megvígasztal.

Nálunk mikor elkezdtünk sétálni, még fogta a kezem. Aztán mikor érezte, hogy milyen ügyi, már neki is "ciki"volt hogy kézenfogva sétáljunk.

De aztán (úgy 1,5 hét múlva) rájött, hogy mégiscsak inkább együtt kellene sétálni. Azóta szépen kézenfogva sétálunk. Ma már futottunk is együtt (no meg külön is, majd megnézte, milyen meleg az aszfalt: muris volt). Meg természetesen megbámuljuk a közlekedési táblákat, a fúrt kutat, és mindent, ami az utcán fellelhető. Meg integetünk mindenkinek, meg odakiabálunk. Néha olyan ciki, mintha ismerkedne az ember általa.... 

Előzmény: shaish (5472)
tracy71 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5474

Úgylátszik a telihold nálatok is meghozta hatását. távírati stílusban, nálunk:

 

Este 1/4 9-kor végre letettük aludni porontyot. Erre 20.22-kor telcsi csörgés(hát mé már ne), gyerek sír, anya megy, Mici mackó be, nézzük.... nézzük. Gyermek bóbiskol, kiságyba be, kiosonás a szobájából.

10 perc múlva ordít, vissza, cumi be, simogat, puszi, pápá, anya át másik szobába. Kb 5x uez. Aztán anya megunyja a banánt, átvánszorog pöttömhöz és a kanapén kettesben elalszanak. Mármint aludna anya is, de egymást zavarják az állandó mozgolódással.

De a végeredmény a lényeg. Bébi elalszik, be a kiságyba, anya holtfáradtan kibotorkál a szobából. 

Ajtónál parketta reccsen, ajtó nyikorog és anya imádkozik, nehogy felébredjen az ő kis szeme fénye. Kicsit vár, majd lefekszik a helyére. Ekkor már fél 1 volt!!!! Apa fél 6-kor kel, anya meg felébred rá. Szóval ennyit az éjszakai pihiről. 

 

És ami az érdekes. Napközben csont nélkül elaszik délelőtt és délután is. "Csak" az esti alvások gázosak... de azok nagyon!!!!

 

Előzmény: MyBaby (5473)
MyBaby Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5473
hello Shaish! Nemma mentek Uh-ra? Vagy holnap? vagy holnap után? Csabi szülinapján?

Nem semmi, hogy mennyire fejlett Csabi!

Nálunk az alvás úgy néz ki, hogy reggeli ébredés 7-8h között , utána percre pontosan 2 óra múlva bevágja a szunyát. Szinte altatni sem kell.
2 órát alszik, majd délután kb 14h-16h-ig. De ez a délutáni alvás néha 16:30, néha csak 15:30-ig tart.

Mindenesetre a régi 45perces alvások szépen megnőttek.
Ha csak másfél órát alszik délután, akkor igyekeznünk kell az esti fürdetés fektetéssel.
Alapban 19:30 kor indul a procedúra és 20:30 kor már alszik.

Nem tudom, hogy miként fog elmaradni a délelőtti alvás, mert inkább annak nőtt meg az ideje és nem rövidült, ahogy esetleg számíthattam volna rá.

Tegnap este Apja ont azt ecsetelte, hogy milyen szépen alszik mostanában éjszaka...
Mondtam, hogy ne nagyon említse, hátha ráfázunk, mire mondta, hogy nem bánja, legfeljebb ma nem alszunk.
Hát, igaza lett.

Tv-t néztünk baromi kivételesen, a Viasaton ment egy film, azt bambultuk.
Már fél 1 volt amikor ágybakerültünk. Ajtó csendben becsuk, villany leolt, paplan behúz, párna elhelyez....éééééééééééééééés a másik szobából: .......áááááááááááááá
Anyuka kel, átmegy, ringat, letesz. Baba felül, ordít, Anyuka kivesz. Uez még 1X
majd Anyuka átvisz nagy ágyba gyereket.
Gyerek örül, Anyjához búj, simogat, karmol, simogat karmol.
Apa alszik........
gyerek kóma, Anyuka K.O., de gyereket átvisz , ágyba betesz, projector beállít, visszamegy, lefeksz.
Projector lejár, gyerek ordít. Anyuka át, projector felhúz, visszamegy ágyba.
Ugyanez még 3X . Anyuka imádkoz, hogy B. projector ne merüljön le, mert A projector elemei még nem töltődtek fel.

Apuka alszik........

Anyuka megún, gyereket áthoz. Gyerek örül, majd sír. Apuka felébred!!
Apuka kivánszorog , tápot csinál.
Gyerek bezabál, bealszik.
Anyuka igéretet tesz, ha bealudt átviszi. De mindenki bealszik.

shaish Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5472

Halihóó, szép napot!

 

Lakás: berendezkedtünk egész jól, persze még vannak dolgok amik nincsenek kész, de totál jól lakható, gyerekbiztos, szóval éljen:). Kinyíltak a krókuszaim:)) olyan szépek!! És kaptunk egy fenyőfát, így nem olyan üres a kert. Füvesítés+gyerekjátékok  még pár hét, de meglesz:).

Ja, és nem pest mellé költöztünk, csak pesten belül a 17be.

 

Cumi: hát ha nagy ujjszopó lenne, én is jobban favorizálnám a cumit, de szerencsére egyiket sem igényli. Néha rágja a macija fülét és szopőizza az orrát:)) szegény medve nyálban fürdik...

 

Bili/wc.....na ez is jó kérdés, nekem elsőre a bili szimpibb, de majd meglátjuk h az uraság hova akarja elvégezni a dolgát.

Éjszaka nálunk sincs kaki egész pici kora óta, és tudom h napközben mikor lesz (mikor máskor, hát rögtön miután az apja elment, nehogy neki  kelljen cserélni:))) kíméli őt a fiam..)

Ált őt is zavarja, de nem jobban mint engem a szag......

Keresztfiaim lassan 3 évesek, most lett egyikük szobatiszta, másik is már majdnem....náluk vmi kis jutalom vált be, mégpedig h ha van "hurka" a biliben, akkor felhívhatják a papát h eldicsekedjenek:))) múltkor is ebéd közben érkezett a hír:DDD. (a módszert nem mint követendőt, hanem mint érdekességet írtam:))

 

 

MyBaby, leírom h az én fiam mennyit eszik, sztem Hankával kb azonos mennyiséget...

reggel 170 táp+kis rágcsa (egy kiflicsücsök/pár szem kölesgolyó..)

tízórai: gyümölcs, kb 150g, vagy gabonával v vmi rághatóval (pár falat)

ebéd: egy adag főzelék feltéttel, ez kb egy üvegnyi lehet.

uzsi: egy pohár joghurt+kis gyümölcs bele, vagy sajt+kenyérféle, mikor mi

vacsi: pár falat a mienkből és 240 táp.

Inni ált víz, néha híg gyümilé.

 

Napközben istenien alszik, ebéd után lenyom majdnem 3 órát, plusz délután kb 1et...viszont az éjszakai megrövidült, fél8 helyett ált fél7kor kel.....ááá....nem annyira örülök ennek. Este kb 9kor alszik el, szóval későbbre sem tehetem....

Sok már neki így ez az alvás, azért? Vagy lassan álljunk át napi egyre és akkor megint hosszabbak lesznek az éjszakák? De totál nyűg  ha nem alhat délután is....

Vagy lehet h az zavarja h nincs még redőnye, így hamarabb világosodik (függöny azért van:))?....

Vagy bírjam  ki és majd ha magától megoldja? Tippek?

 

Nappal rengeteget sétálunk, minden nap kint lógunk a lovardában, hát a gyerekem bebarangloja minden zugát, cipeli  a locsolókannát ami nagyobb mint ő maga, kavicsokat pakol halomba, gazat tépked, szóval tök nomád ki életet él, de élvezi. Ja és integet minden lónak:)). Az embereknek nem mindig:).

És minden állatot hangos cicccaaaa felkiáltással üdvözöl:).

Bent viszont elég hamar elunja magát, játékai so-so érdekesek csak...és hisztis is tud lenni, megáll a lábamnál átöleli és ordíííít, amíg a., felveszem, b., vmi érdekest prezentálok számára, c., abba nem hagyja magától....mert hagytam kicsit bosszankodni.

 

Még egy kérdés, hogyan lehet rávenni h kézenfogva jöjjön az utcán? Mert ő inkább menne egyedül, kirángatja a kezét az egyémből...itt ez nem gáz, mert no forgalom, de azért ezt is megtanulhatná. Lehet h kellett volna sétálgatni vele így is, amikor még nem ment egyedül?...csak akkor meg inkább nem erőltettem még a járást, max pár lépésig vezettem, amióta rájött h megy ez egydül, azóta "ciki" a kézfogás...

 

Matyinak gratula a fogakhoz!:) Olyan kis hellyes vigyoruk van így, nagyfiús, nem?:)

Párom belenéz a szájába és megállapítja ha egy raklapnyi foga van:))).

 

Szép napot Mindenkinek!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allia Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5471
Zsuzsa, érdekes kérdés ez a bili vagy wc. Tapsztalatom szerint vannak gyerekek, akiket megijeszt a wc mérete, hiába van rajta szűkítő, fellépő. A bili csak az övé, és a mérete sem riasztó. A kisovisok, akik egyébként szobatiszták, gyakran csak az oviban használnak wc-t, mert ott kicsi van, az ő méretük, míg otthon biliznek. És a biliről wc-re szoktatás szerintem nem külön macera.
Előzmény: Zsuzsa89 (5470)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 5470

Olvastam egy jót:

- Ha valakit 2 éves korban kezdenek szoktatni, akkor 3 éves korára szobatiszta lesz.

- Ha valakit 3 évesen kezdenek, akkor is 3 éves korára lesz szobatiszta. :)))

 

Elmentem a könyvesboltba körülnézni, találtam egy aranyos könyvet: Bilikönyv a címe. Ezt mondjuk csak annak ajánlom, aki bilire akar szoktatni, nem rögtön wc-re...

Ha valaki talál olyat, ami nem bilis, hanem wc-s, akkor szóljon!  Különben kénytelen leszek saját magam rajzolni egy könyvet :)

ertal Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5469
Monyesz: elképzeltem :-))))))))
Előzmény: MyBaby (5468)
MyBaby Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5468
Na jó, hát ha Hanka bejön majd a szobába, hogy nyissam már ki a fürdő ajtaját -mert nem éri fel a kilincset-akkor én sem fogok ráüvölteni, HOGY pisilj a pelusodba kicsikém!!
:-))))
Előzmény: ertal (5467)
ertal Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5467

Monyesz:

Afenébe, mitelôzgetittmaga jobbról!?

 

Zsuzsa, a felsorolás nagyon jó, azt hiszem, sikerült eloszlatni a félreértést. A könyv szerint sem a kor számít elsôsorban, hanem az érettség, márpedig kevés olyan baba lesz, aki a felsorolt jeleket egy-másfél éves kora elôtt ilyen szépen mutatná :-))) Ha mégis, akkor viszont tényleg kár volna várni.

Előzmény: ertal (5466)
ertal Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5466

Én bizony elkezdeném a szoktatást Petinél, ha bármi jelet látnék a Zsuzsa által felsoroltak közül. De nem látok...  Petit absz. nem zavarja a kaki sem.

 

Borcsi, méltem!

 

Ádámnak gyógyulást!

Fogár Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5465
:)
ue.
Janka is nyűgösködik,ha termék érkezett :)))
Előzmény: neglom (5464)
neglom Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5464
Beni egyre kevesebb ideig van el vele. Még 1-2 hónapja is egész jól viselte a kakis pelust, mi kevésbé. Most már előbb odaér reklamálni, mint a szaga :)
Előzmény: MyBaby (5463)
MyBaby Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5463
Mondjuk, ez az éjjeli kakilás érdekes. Emlékeim szerint szinte egyszersem kakilt be Hanka éjjel. Délutáni alvásnál előfordul, de valószínüleg ébredéskor (ezért ébred fel) kakil be , mert mindig friss a termék. Nem aludt még soha kakis fenékkel.
Napközben egy darabig elvan vele, de nyugtalan lesz és értésemre adja, ha nem érezném a "malájtigrisszagot".
neglom Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5462
Akkor mi minden trükk nélkül jól haladunk, Beni kb. kéthós kora óta egyáltalán nem kakil éjjelente ;))
Egyébként amiket leírtál, azokat nagyon korainak tartom a 9-15 hós korban, szvsz ennyire érettek csak később lesznek. De nagyon köszi az összefoglalót! :)
Előzmény: Zsuzsa89 (5456)
tasha Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5461
ja, cumi. Nálunk nagyon rég csak alváshoz van, mindkét fiúnál. Martin az elmúlt hónapban magától elhagyta, max a kezében bögyörgeti, de a szájába nem veszi már. Örulök, hogy így alakult, végulis én szoktattam a cumira, hadd döntse el o akkor, mikortól nem kell neki. :)
Előzmény: tasha (5460)
tasha Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5460
Maximálisan egyetértek!!!!!!!

Zsuzsa, nálunk pl minden alábbi adott Martinnál, aki 2 és fel éves és mostanra jutottunk oda, hogy hajlandó ráulni a bilire, néha sikerul is bele valami. Szvsz a picikkel jövo nyáron boooven ráér a szoktatás, de még akkor sem biztos, h egybol menni fog kakira-pisire. De majd meglátod, minden gyerek más.
(és én lányoknál nagyon óvatos lennék a törlés tanításnál, szvsz még egy 3 éves is összekenheti magát és nem hiányzik egy also fertozés. Én ha csajszim lenne, magam törölném a popsiját még jó sokáig)

Shaish, milyen a lakás? Kész vagytok?
Készultok a szulinapra?

Betegeknek jobbulást!!
Előzmény: MyBaby (5455)
Fogár Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5459

sziasztok!

 

de sokat írtatok! :)

 

bili: én nem gondolkoztam még ezen...nyárra gondoltunk mi is, de majd meglátom milyen fogékony lesz erre Janka. Erőltetni nem akarom én sem. Kb shaish és Zsuzsa közt vagyok ezügyben félúton...sztem mindenképpen fontos,h tudjon önállóan járni, leülni, felállni...addig ezen sztem kár agyalnom...mert ha nmem bír felállni a biliről ott ette meg a fene.

 

cumi: nálunk nappal sem veszem el Jankától...nem cumizik sokat. Este azzal alzik el, de kb 5perc után kiesik a szájából. Beszédfejlődésben tuti gátolja őket sztem is.

Fog ügyben...sztem talán azért sem jó annyira a sok cumi,mert roncsolhatja a tejfogakat ha egész nap ott szopkodja. Janka szerencsére naponta 2-3x önállóan jelentkezik a fogkefével és megyünk fogat mosni...imádja. :)))

 

Beteg babáknak gyors jobbulást...én is megijedtem amikor Janka lázas volt (1x) bár akkor stresszesebb lettem amikor a kórházban szúrkodták...de sztem nem szabad kétségbe esni, elvégre azért vagyunk mi felnőttek,hmegoldást találjunk, ami főként józan ésszel megy csak

tracy71 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5458

... szívemből szóltál. Teljesen egyetértek veled.

 

Előzmény: MyBaby (5455)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5457

más:

 

betegség :((( gyors gyógyulást!

 

Ertalék - tényleg jó, hogy olyan sok helyre mentek... nálunk is tervben van (ismerjük meg hazánkat!), de szerintem majd csak nagyobb korban, a mostani élmények úgy sem maradnak meg túl sokáig, így elég évente mondjuk egy hosszabb, meg 1-2 párnapos pihenés, addig eltengődünk itthon :)

 

Ma is voltunk a zenebölcsi-szerű játszóházban, tök jó volt, Réka élvezte nagyon. múlt hétfőn voltunk ott ugyebár először, és most, ahogy beléptünk, Réka felismerte  a helyet, és úúúúgy, felderült az arca, majd kiugrott a babakocsiból :)

szóval egyértelmű, hogy tetszik neki :)

nekem meg az tetszik, hogy (max 8 főt fogadnak), és egy csomóan vettek bérletet, úgyhogy ugyanaz a társaság, legalább jobban lehet majd kötődni ezekhez a gyerekekhez (és anyjaikhoz :))

az éneklés-zenélés után most is gyurmáztunk közösen, most épp kiskertest játszottunk (mindenféle magvakat dugdostunk a gyurma-földbe)

most kivételesen nem a gyurmát akarta megenni a csajszim, hanem a magvakat, de azért jó volt :))

 

 

 

 

 

Zsuzsa89 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5456

sziasztok... szobatisztaságra nevelés...

 

mindenkinek igaza van, aki nem sürgeti a dolgot, mert valóban, még nagyon picik ők, bőven ráérnek, erőltetni aztán egyáltalán nem szabad, és sok mindentől is függhet a dolog (pl. Shaish igazad van, kistesó előtt nem is kell belekezdeni)

 

én sem döntöttem még el, hogy mikor vágunk bele, mert előtte még elolvasok egy-két könyvet a témában. ha nagyon jelentős ellenérvbe nem botlok, akkor viszont nekiállunk hamarosan, mert engem a Suttogó (ebben is) totál meggyőzött.

 

akkor röviden összefoglalom amit itt olvastam (bocs, ha összevissza lesz):

 

Szobatisztaságra való érettség jelei:

- a gyerek legalább 2 órán keresztül szárad marad, vagy szárazon ébred nappali alvás után.

- széklete rendszeressé és kiszámíthatóvá válik

- arckifejezései, testtartása vagy szavai arra utalnak, hogy pisilni vagy kakilni készül

- már teljesíteni tud egyszerű utasításokat

- ki tud menni a fürdőszobába és segít, amikor vetkőztetik

- láthatólag kellemetlenül érzi magát, ha kakis a pelenkája, és szeretné, ha tisztába tennék

- szeretne ráülni a vécére vagy a bilire

- nagyfiús/nagylányos alsóneműt kér

 

Előzmények, mielőtt nekilátunk:

- megfigyelni pontosan a gyerek szokásait e téren, ivás, evés után mennyi idővel pisil, kakil, ébredés után ugyanez

- sűrűbben kell pelenkázni egy ideig, hogy biztosak legyünk a dologban, kontrolláljuk, hogy mikor mennyi ideig száraz

- wc szűkítő és fellépő szükséges (ne billegjen, ne tudja odacsípni, kezét lábát, fixen tudjn ülni)... bilit Suttogó nem ajánl, mert utána akkor biliről át kell szoktatni wc-re, plusz egy feladat

- sokat kell beszélni a wc-s dolgokról előtte (pl. most kakilsz, anyu elmegy pisilni, az is jó, ha előtte pisil a család, és látja a példát)  ha kisfiú nézi apukáját pisilés közben, akkor apuka is üljön rá a wc-re, mert úgy kell előbb megtanulnia pisilni a kisfiúnak... kislány, ha látja apukáját állva pisilni, akkor neki el kell magyarázni, hogy a kislányok máshogy pisilnek, de ha ragaszkodik hozzá, akkor meg kell neki engedni, hogy ő is állva pisiljen egyszer, majd rájön, hogy az nem jó, mert csupa pisi lesz a lába, meg a ruhája...

- lehet vele olyan könyvet, mesét nézegetni, amiben a wc-zésről van szó...

 

Csak akkor szabad elkezdeni, ha előreláthatólag nem lesz semmi zavaró a közeljövőben (pl kistesó, nyaralás, hosszabb utazás), mert nagyon fontos a rendszer, a napirendbe kell illeszteni a dolgot.

 

Szóval a módszer:

ébredés után rá kell ültetni a wc-re (csak néhány perc, max 5, akkor is ha pisil, akkor is, ha nem) közben lehet bele beszélgetni, egyáltalán nem a pisilésre kell koncentrálni. ha pisil, dícsérni, ha nem pisil, akkor nem kell mondani semmit, pelus, öltözés, reggeli. 

Ivás után kb 20 perccel szintén wc-re (fentiek szerint)

Fürdés előtt ugyanez.

(a mikor kérdés attól függ, hogy figyeltük meg a saját gyerekünket, ő mikor szokott pisilni-kakilni)

 

lényeges, hogy ne csak magát a pisilést-kakilást tanítsuk, hanem rögtön után kitörölni (lányoknak hátrafelé), és kezet mosni. rögtön az elején legyen ez szokásos!

 

nem kell siettetni a folyamatot, mindenkinek máskor sikerül, de következetesen egész nap többször kell próbálkozni. az a lényeg, hogy fel tudja ismerni az ingert, hogy rá tudjon jönni a  gyerek, hogy milyen érzés, ha pisilnie kell, hogy később már előre tudjon szólni, hogy kell neki.

 

Siker-Sorrend a szoktatásnál:

- kaki éjszaka

- kaki nappal

- pisi nappal

- pisi éjjel

 

mikor végeztünk a folyamattal?

- ha napközben egy teljes hétig száraz a pelus, akkor jöhet a bugyi/alsónadrág

- ha éjjel 2 héten keresztül száraz a pelus, akkor éjszakára is el lehet hagyni a pelust

 

miért könnyebb korábban, mint 2-3 éves kor között?

- mert a gyerek most még mindenáron a kedvünkben akar járni, több a motiváció, míg a dackorszak idején több lehet a probléma, sokkal tovább tarthat a szoktatási hercehurca.

 

dícséret- ajándékozás siker esetén:

- ha később kezdjük, akkor nagyobb szükség van trükkökre, ilyen pici korban még elég, ha megdícsérjük, és hogy elmondjuk neki, hogy nekünk milyen örömet okoz.

 

ha kudarc van (pl. ha nem sikerül wc-zni, vagy ha bepisil/bekekil a bugyiba), akkor nem szabad belőle nagy ügyet csinálni, elég annyi: "semmi baj, legközelebb sikerülni fog".

 

külön megemlíti a könyv még a problémákat, és a megoldásukat, de ezt most nem részletezem :)

 

húúú, látom, mennyit írtam

Bocsi lányok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MyBaby Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5455
sziasztok,

ámulva olvasalak titeket , csak hozzá szólni még nem volt időm.
most én is kifejteném a véleményemet.
Cumi: mindenkinek vannak negatív élményei vagy a cumizásról, vagy az újszopásról. Nekem az utóbbiról. Barátnőm kislánya a napokban lesz 6 éves és még mindig szopja az ujját. Férjem testvére is nagyon sokáig ujjszopós volt. Mind a kettőnek botrányosan állnak a fogai, persze erre is vannak elméletek, miszerint semmi köze a fogállásnak a cumihoz+ujjszopáshoz.....hááááát én szerintem van köze. Nyílván egy genetikai háttér is szükségeltetik az előreharapáshoz.
Sem én sem a férjem nem éltünk "nyammogószereken" gyerekként.
Én azért adtam cumit, hogy véletlenül se kezdje el szopni az ujját. De hozzáteszem, hogy mindig a korának megfelelő cumit vettem neki az Aventtől.

Hanka amúgy kezdetektől fogva nyugiguminak használja. Altatásnál és akkor amikor fáradt, jól jön. Sírásnál hamar meglehetett vele nyugtatni. (cicivel is, de hát ugye az már kiesett)
Én is elvettem az utóbbi időben tőle, napközben nincs elől. Ugyanis már magának beteszi ha megtalálja és kedve van gumizni. De nem keresi, simán elvan nélküle.
A beszéd kialakulását egyértelműen gátolja, hiszen cumival nem beszél.
De nem akarok időpontokat kitűzni, hogy mikortól veszem el teljesen. Majd.

Bilireszoktatás.

Bár a gyerekem ma-holnap 1 éves lesz, mégis azt gondolom, hogy nagyon " pici" baba.
4-5 hónapja csak feküdni tudott és anyatejen élt.
Jelenleg még nem beszél és nem jár. Szóval én azt gondolom, hogy 2 éves kor előtt nem várom el tőle a bilizést.
Egyáltalán nem akarok elvárni tőle többet mint amennyit lehet. Úgyis mindenhol meg kell majd felelnie az életben, ahol követelni fognak tőle.
Nálam ráér, legyen meg minden kornak a szépsége. Én nem akarok spórolni a pelenkán, használjuk ameddig kell.
Nyílván nem ebben fogom kézben vinni érettségizni.
Majd megy a saját lábán, pelenka nélkül.


Samu mama: Hanka evése:
tegnap:
240ml tápszer, 1 üveg bébikaja, 1 yoghurt, 2 danonino, 240ml táp.
+víz napközben+gyümölcslé
Szerintem baromi kevés, de hát elvan.
Derékfájásra jobbulást! Néha én is bekrepálok a kisasszonytól...

valaki letőltötte már a kreatív baba távoktatást?

Shaish, Pest környékére költöztetek?
Drukk a kisponttnak! várom a holnapi híreket.
Számomra hihetelen, hogy Csabi miket produkál...

Ertal, jó kis kirándulás lehetett. Peti cuki!

Beteg babák gyógyuljanak!
kismica Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5454

Sziasztok kedveseim :) Olvasni olvasok ám, csak írni valóm van kevés: kis családi fennforgás, még-mindig-nem-költözés (kb. április)...

 

Matyica megirigyelhette Csabit, mert a meglévő 8 mellé mégiscsak 8 új fogat növeszt, miért is aprózná el :))) Szókincs elég érdekes: kár (madár), ba (busz), kér (kér :)), mama (csak ha valami baj van: éhes, álmos, elesett), papagáj (!!!). Hangutánzás: tik-tak, kip-kop, pápá

 

puszi, kismic

Samu mama Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5453
Ertal, szép helyen voltatok! Jó Peti ágya :)

Shaish, gyere holnap hírekkel, ha tudsz!

Én éppen megint derékfájással küzdök, tök jól használt a tapaszkám, erre éjjel megint úgy másztam be Csibedléért az ágyba, hogy megmakkant valamim. Szerdán elmegyek dokihoz, ha van hely, majd meglássuk. De ez teljesen kihat a kedvemre meg a napomra is, tök ramaty vagyok :F
Samu mama Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5452
:(( Teljesen megértelek. De nem vagy sz@r anya!!! Sőt.
Előzmény: Gyáva Nyúl (5445)
shaish Creative Commons License 2007.03.05 0 0 5451

Sziasztok,

 

Ertal, hűű, nagyon klassz helyen voltatok:)), kis országjárók:).

 

Szobatisztaság: hát én még nem is tudom mikor kezdem el, sztem amikor már képesnek tartom rá a fiamat:). Ennek a korai rátrenírozásnak abszolút nem vagyok a híve. 3 éves korára legyen szobatiszta és kész:). Kistesó miatt, ha el is kezdjük nyáron, ősszel lehet h borul minden....de bőven ráér 2.5évesen is elkezdeni (az a köv nyár ugye...) majd meglátjuk melyik gyerkőc hogyan alakuk e téren.

 

Nyúl, én nem vagyok nagyon bepánikolós, de a gyerekért azért tudok aggódni rendesen....gyors jobbulást Ádámnak!

Mondjuk eddig szerencsére nem is adott ilyesmire okot Csabi, meg a másik lakásban könnyen is voltam, pár perc a doki...itt nem...

Remélem nem sokat betegeskednek a gyerkőcök!!

 

Borcsi, mi is jól vagyunk, vagyis én olyan kisterhesen, de hát ez van:)) nem vészes. Holnap megyünk dokihoz, nagyon várom h láthassam a kis pöttyömet.

 

Szép napot Mindenkinek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!