Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2020.11.03 -1 1 50723

Egyszer egy flancos Michelin csillagos helyen, jött a pincér és kérdezte, hogy kérünk-e extra szarvasgombát. Gondoltam kipróbálom, mert tudatosan még soha nem ettem. Rá is reszelte a kajára a gombát egy szuper reszelővel. Utólag rájöttem, hogy ez az az undok íz, amivel már néhányszor össze futottam, de nem tudtam, hogy mi az.:-)

Előzmény: Caipi (50718)
beetee Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50722

És van a Kínából importált szarvasgomba is, ami másik faj, de elég hasonlatos az európai fekete fajokhoz.

Töredéke (és nyilván más) aromával.

Előzmény: Caipi (50721)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50721

Uhhh, ezt azért nem gondoltam volna.... de nem véletlen utálok piacon vásárolni. :)

Előzmény: öreg_néne_b (50719)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50720

Abszolút nem értek hozzá, csak ugye vannak természetes aromák is, és pont a narancslé alapján, amibe visszaadagolnak sajátmagából kivont aromát, képzeltem hogy a szarvasgombá-ízesítés is lehet ilyen (is).

Előzmény: öreg_néne_b (50717)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50719

Igaz, nagyon régen láttam, de árultak már a Csarnokban érdekes dolgokat. Fekete retek, mint szarvasgomba, kökény, mint áfonya és barna termesztett csiperke, mint réti csiperke.

Előzmény: Caipi (50718)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50718

Ja nem írtam, igazi, egy darab fekete szarvasgombára gondoltam. :)

Előzmény: beetee (50716)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50717

Az aroma nem gombából van, hanem gyárból.

Előzmény: Caipi (50714)
beetee Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50716

Sajnos a csarnokban is árultak már hamisítványt.

Előzmény: Caipi (50715)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50715

Én még csak éttermit ettem, vettem ugyan valamikor szarvasgombás terméket, de lejárt, mielőtt hozzányúltam volna... a kevés tárolólehetőség miatt sokmindennel járok így, mert minden összevissza van tornyozva/zsúfolva. :(

 

A Nagycsarnokban egyszer néztem, hogy vegyek-e, de olyan 5.000 volt egy darab, és ez több-sok éve volt....

Előzmény: beetee (50712)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50714

Jó kérdés, nem tudtam, meg nem is vettem soha ilyet. De amúgy ha az aroma őbelőle van, akkor nem gond, nem? A sűrítményből készült gyümölcslevek is így készülnek.

A Culinaris amúgy az általa árultról ezt írja: hízott kacsamáj (95%), szarvasgomba (3% Tuber Uncinatum), fűszerek, étkezési só, esszenciák, aszkorbinsav

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (50711)
beetee Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50713

Kicsit lemaradtam..:)

Előzmény: öreg_néne_b (50711)
beetee Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50712

Ez alapjaiban félreértett termék...

A szarvasgombák aromaanyagai 40 Celsius felett károsodnak.

Mi marad belőle egy konzervipari termékben?

Max ha aromásítva van.

 

A szarvasgombát az utolsó pillanatban a meleg ételre szokás reszelni. Akkor érvényesül, amiért szarvasgomba a szarvasgomba..

Vagy ha hideg az étel, mert deszert pl, akkor is vagy utólag rá, vagy a sütés-főzés után belekeverve.

Előzmény: Caipi (50708)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50711

Érdekes ügy a szarvasgombás gyári készítményeké, mert a szarvasgomba aromája nem hőálló, így a hőkezeléssel tartósított készítmények a valódi szarvasgomba mellett aromát is tartalmaznak. Akkor viszont kérdés, minek bele a valódi szarvasgomba...

Előzmény: Caipi (50710)
Caipi Creative Commons License 2020.11.03 0 0 50710

Hát ez vagy nem meglepő, mert sok minden többe kerül itthon, mint kint, meg a Culinars pluszban drága, vagy a 'Tied' nem látott szarvasgombát. :) Van egy amerikai (e-)könyvem (- ingyenes volt az Amazonon -) 'hamisított' (de leginkább nem a megnevezett terméket tartalmazó) termékekről, előkelő helyen vannak benne a szarvasgombásak.

Előzmény: ketyo61 (50709)
ketyo61 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 50709

Igen, hasonlo csak arban nem. :-(  Itt 14 dekas a csomag es $6.  

Előzmény: Caipi (50708)
Caipi Creative Commons License 2020.11.02 0 0 50708
Előzmény: ketyo61 (50706)
homerx Creative Commons License 2020.11.02 0 0 50707

holnap kecskeporkoltet keszitek a szokasos modon. mar kivettem a fagyobol. van meg egy adag gyongytyukleves. annyira zseles, hogy csak na. a rajta levo zsiradek, csontozat, lab, szarny azert megtette a jotekony hatasat :)

ketyo61 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 50706

Itt csinalnak kacsamaj paté-t, abba kevernek szarvasgombat, de az is epp hogy erzodik es nagyon finom.

Ma paprikascsirke, nokedli, holnap halibut salataval a sikeres horgaszas eredmenyekent.

Előzmény: Caipi (50704)
Boszorka Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50705

Én se. A szarvasgomba ízét kifejezetten nem szeretem.

Előzmény: dulci_nea (50703)
Caipi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50704

Meggyőztél, kipróbálom.

 

A szarvasgombának elég jellegzetes, és fura íze van, én még csak olyan ételt ettem idáig, amiben leheletnyi van, meg szarvasgomba-olajjal* ízesített tételeket, úgy elvoltam vele, de lehet, hogy nagyobb mennyiségben már nem jönne be. Így vagyok a korianderzölddel is. 

 

Az általam használt mac and cheese recept naggggyaon sajtos! Pedig én sem hittem volna, hogy lehet valami túl sajtos. :)

 

*=Igazi szarvasgomba-olajról beszélek, ez ugye a balzsamecettel meg a wasabival együtt arról híres, hogy a sztenderd boltokban kaphatóak általában konkrétan semennyit nem tartalmaznak a névadó ételneműből. :D 

Előzmény: dulci_nea (50703)
dulci_nea Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50703

Amit mondok, az az un. Kfc saláta "titkos" receptje. Ugyanaz mint a tiéd, csak van benne egy kis torma. Nem ismerni föl az ízét, de szerintem jól megdobja. 

 

Jó lett a Mac and Cheese , nekem lehet sajtos sajt is. :) Szarvasgombás sajt máskor nem lesz, egyáltalán nem ízlik. Úgy tűnik, nem vagyok eléggé kástélyba való. 

Előzmény: Caipi (50696)
H_G Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50702

Be kell forgatni sütés előtt keményítőbe.

 

https://cookpad.com/hu/receptek/5841178-szuper-ropogos-edesburgonya

Előzmény: szkati (50700)
Caipi Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50701

Nagyon szeretem a tárkonyt, de úgy érzem, hogy a (csak és kizárólag pulled porkhoz és a kétfajta hasábhoz gyártott) káposztasalátámba nem hiányzik. :) De ahogy mondod, szokás kérdése. 

Előzmény: szkati (50699)
szkati Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50700

Nekem se jön be mindig az édesburgonya. Ha hasábban sütöm, akkor is puha lesz, viszont krumplipürének nagyon jó, és állítólag egészségesebb, mint a normál krumpli.

Tegnap fekete retket"gyártottam". Lereszelem, kicsit besózom, majd rárakok yorhurtot és reszel sajtot. Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem. Összeérnek az ízek. Csak valami nagyon jól lezárható dobozba kell tenni, mert ellenkező esetben borzasztó szagokat produkál.

Előzmény: Boszorka (50698)
szkati Creative Commons License 2020.11.01 0 0 50699

Én reszelem bele a hagymát, és tárkonyos ecettel ízesítem. Mi ezt szoktuk meg. Nagyon finom!

Előzmény: Caipi (50696)
Boszorka Creative Commons License 2020.10.31 0 0 50698

Ma lasagne volt, ami magasan verte, Lényem szerint, a multkori vendéglői próbálkozást.

Holnap borjubécsi lesz, valamilyen krumplival, az biztos, hogy nem édessl, mert azt nem szeretem. Ettem eleget népidemokratikus időkben, mikor rendszeresen ócska fagyott krumplit árultak.:-)

Caipi Creative Commons License 2020.10.31 0 0 50697

Én is kipróbáltam egy Mac and cheese receptet, 3 sajttal, nagyon finom volt, de olyan nagyon hevenyen sajtos lett, hogy szinte már sok volt... másodszorra köretnek ettük, úgy nem volt annyira zavaró a tömény sajtosság. 

Előzmény: dulci_nea (50694)
Caipi Creative Commons License 2020.10.31 0 0 50696

Ez amerikai káposztasaláta, csak a répát hagyom ki belőle, mert azt csak levesben eszem meg. (Reszelt káposzta, lilahagymacsíkok, majonéz, tejföl, fehérborecet, cukor, só) 

De biztos jó, amit mondasz, nagyon szeretem a tormát, a majonézeset is. 

Előzmény: dulci_nea (50693)
Caipi Creative Commons License 2020.10.31 0 0 50695

Én nagyon szeretem, de DN-nek sem jön be annyira, túl édesnek találja, keverve viszont szereti, 2/3 rendeshez legyen 1/3 édes. :) Amúgy mindkettő mélyhűtött volt, sütőben süthető, mert ilyesmit ha lehet nem olajban sütök, bűzlene tőle a fél lakás. Az édeset az ALDIban szoktam venni. 

 

Viszont rendes édesburgonyát is szoktam venni, mikor pürét csinálok belőle, azt DN is szereti. 

Előzmény: homerx (50689)
dulci_nea Creative Commons License 2020.10.31 0 0 50694

Holnap gombaleves, és angol típusú sajtos makaróni. Már jól felkészültem sajtokkal. Szarvasgombás sajt lesz reszelve de reá. 

 

Holnapután birsalmás sertéssült.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!