Egyszer egy flancos Michelin csillagos helyen, jött a pincér és kérdezte, hogy kérünk-e extra szarvasgombát. Gondoltam kipróbálom, mert tudatosan még soha nem ettem. Rá is reszelte a kajára a gombát egy szuper reszelővel. Utólag rájöttem, hogy ez az az undok íz, amivel már néhányszor össze futottam, de nem tudtam, hogy mi az.:-)
Abszolút nem értek hozzá, csak ugye vannak természetes aromák is, és pont a narancslé alapján, amibe visszaadagolnak sajátmagából kivont aromát, képzeltem hogy a szarvasgombá-ízesítés is lehet ilyen (is).
Igaz, nagyon régen láttam, de árultak már a Csarnokban érdekes dolgokat. Fekete retek, mint szarvasgomba, kökény, mint áfonya és barna termesztett csiperke, mint réti csiperke.
Én még csak éttermit ettem, vettem ugyan valamikor szarvasgombás terméket, de lejárt, mielőtt hozzányúltam volna... a kevés tárolólehetőség miatt sokmindennel járok így, mert minden összevissza van tornyozva/zsúfolva. :(
A Nagycsarnokban egyszer néztem, hogy vegyek-e, de olyan 5.000 volt egy darab, és ez több-sok éve volt....
Jó kérdés, nem tudtam, meg nem is vettem soha ilyet. De amúgy ha az aroma őbelőle van, akkor nem gond, nem? A sűrítményből készült gyümölcslevek is így készülnek.
A Culinaris amúgy az általa árultról ezt írja: hízott kacsamáj (95%), szarvasgomba (3% Tuber Uncinatum), fűszerek, étkezési só, esszenciák, aszkorbinsav
Érdekes ügy a szarvasgombás gyári készítményeké, mert a szarvasgomba aromája nem hőálló, így a hőkezeléssel tartósított készítmények a valódi szarvasgomba mellett aromát is tartalmaznak. Akkor viszont kérdés, minek bele a valódi szarvasgomba...
Hát ez vagy nem meglepő, mert sok minden többe kerül itthon, mint kint, meg a Culinars pluszban drága, vagy a 'Tied' nem látott szarvasgombát. :) Van egy amerikai (e-)könyvem (- ingyenes volt az Amazonon -) 'hamisított' (de leginkább nem a megnevezett terméket tartalmazó) termékekről, előkelő helyen vannak benne a szarvasgombásak.
holnap kecskeporkoltet keszitek a szokasos modon. mar kivettem a fagyobol. van meg egy adag gyongytyukleves. annyira zseles, hogy csak na. a rajta levo zsiradek, csontozat, lab, szarny azert megtette a jotekony hatasat :)
A szarvasgombának elég jellegzetes, és fura íze van, én még csak olyan ételt ettem idáig, amiben leheletnyi van, meg szarvasgomba-olajjal* ízesített tételeket, úgy elvoltam vele, de lehet, hogy nagyobb mennyiségben már nem jönne be. Így vagyok a korianderzölddel is.
Az általam használt mac and cheese recept naggggyaon sajtos! Pedig én sem hittem volna, hogy lehet valami túl sajtos. :)
*=Igazi szarvasgomba-olajról beszélek, ez ugye a balzsamecettel meg a wasabival együtt arról híres, hogy a sztenderd boltokban kaphatóak általában konkrétan semennyit nem tartalmaznak a névadó ételneműből. :D
Amit mondok, az az un. Kfc saláta "titkos" receptje. Ugyanaz mint a tiéd, csak van benne egy kis torma. Nem ismerni föl az ízét, de szerintem jól megdobja.
Jó lett a Mac and Cheese , nekem lehet sajtos sajt is. :) Szarvasgombás sajt máskor nem lesz, egyáltalán nem ízlik. Úgy tűnik, nem vagyok eléggé kástélyba való.
Nagyon szeretem a tárkonyt, de úgy érzem, hogy a (csak és kizárólag pulled porkhoz és a kétfajta hasábhoz gyártott) káposztasalátámba nem hiányzik. :) De ahogy mondod, szokás kérdése.
Nekem se jön be mindig az édesburgonya. Ha hasábban sütöm, akkor is puha lesz, viszont krumplipürének nagyon jó, és állítólag egészségesebb, mint a normál krumpli.
Tegnap fekete retket"gyártottam". Lereszelem, kicsit besózom, majd rárakok yorhurtot és reszel sajtot. Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem. Összeérnek az ízek. Csak valami nagyon jól lezárható dobozba kell tenni, mert ellenkező esetben borzasztó szagokat produkál.
Ma lasagne volt, ami magasan verte, Lényem szerint, a multkori vendéglői próbálkozást.
Holnap borjubécsi lesz, valamilyen krumplival, az biztos, hogy nem édessl, mert azt nem szeretem. Ettem eleget népidemokratikus időkben, mikor rendszeresen ócska fagyott krumplit árultak.:-)
Én is kipróbáltam egy Mac and cheese receptet, 3 sajttal, nagyon finom volt, de olyan nagyon hevenyen sajtos lett, hogy szinte már sok volt... másodszorra köretnek ettük, úgy nem volt annyira zavaró a tömény sajtosság.
Ez amerikai káposztasaláta, csak a répát hagyom ki belőle, mert azt csak levesben eszem meg. (Reszelt káposzta, lilahagymacsíkok, majonéz, tejföl, fehérborecet, cukor, só)
De biztos jó, amit mondasz, nagyon szeretem a tormát, a majonézeset is.
Én nagyon szeretem, de DN-nek sem jön be annyira, túl édesnek találja, keverve viszont szereti, 2/3 rendeshez legyen 1/3 édes. :) Amúgy mindkettő mélyhűtött volt, sütőben süthető, mert ilyesmit ha lehet nem olajban sütök, bűzlene tőle a fél lakás. Az édeset az ALDIban szoktam venni.
Viszont rendes édesburgonyát is szoktam venni, mikor pürét csinálok belőle, azt DN is szereti.