Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.29 0 0 2752

3/3 - Norev Citroen Berlingo:

Még épp csak megvettük a Seat és DS példányokat, mikor is felnéztem Berlingot keresni a netre és rá is találtam erre a kicsikére.
Igazából semmi különös.
A Berlingo - és a Peugeot Partner - változatok is csak azért jönnek be, mert legelső munkahelyemen raktárosként dolgoztam és volt hogy néha kimentem kiszállítani a kis - már faceliftes orrú - furgon változattal, vagy épp a Főnök aranybarna - szintén faceliftes orrú - ablakos változatát vezettem és meglepően tágas egy autó.
Így mondhatni az emlék is közrejátszik hogy miért kell egy-egy Berlingo vagy Partner - ami ugyanaz, csak más motorral - mert formára is tetszik és emlék is van vele.
De most jelen esetben mégsem ez volt ami miatt kellett, de majd kitérek rá.

Elől jó kis lámpákat kapott, enyhe ezüst aláfestéssel.
Ezért szoktam mondani, hogy fehér autóknál szükséges kiemelni az alatta lévő részt, mert itt is jelen esetben a vaku erős fénye miatt elveszik a körvonalainak részlete és csak a berakás helye tudatja velünk hogy ott lámpaüveg van.
Szép a kis hűtőmaszk rajta a Citroen emblémával, mely ki van emelve ezüsttel, bár nem a legjobb.
Rendszámot is kapott, valamint két ködlámpa berakást is, melyet feketére csináltak.
Szép oldalt a sárga irányjelző, az autó oldalán futó fekete díszítőcsík természetesen külön műanyag berakás, nem festett.

Hátul szép lámpákat kapott a kis tolatós-irányjelzős fekete rész kialakítással, jó szintén a rendszám - természetesen itt már sárga alapon - és jobb oldalon látható a Berlingo felirat is, természetesen a megfelelő betűtípussal.
Bal oldalon ott van a Citroen felirat, csak nem látható az erős fény miatt.
Tetszenek az ablakok is, hátulra kapott egy fűtőszálas hátsó szélvédőt, ablaktörlőt és fent egy féklámpa csíkot.

Elsőre nem nagyon akart gurulni a "gurulás teszt" elvégzésekor, de csak kicsit be kellett járatni.

S hogy miért kellett most ez a fehér?
Nos említettem hogy ugye van vele emlék és vezetési élmény is, a - faceliftes orrú - céges változattal és ilyen ablakos variánssal is, de most mégse emiatt kellett ez a fehér.
Hanem mert itt van a Vitesse Peugeot változata is.

Ugyanis a Vitesse és a Norev között egyértelmű hogy van azonosság.
Le se tagadhatnák.
Teljesen ugyanaz a két autó, de korábban is említettem már ilyesmire példát, egy Norev és egy Universal Hobbies Renault Espace modellt illetően.

Persze a mostani Norevnél némileg más az antenna, nincs kipingált üléshuzat és egy nagyon picit alacsonyabban is van hasmagasságot illetően, de teljesen ugyanaz a két modell.
Látható hogy a ködlámpa berakások is ugyanúgy megvannak és a másiknál is feketék.

A bal hátsó lámpa felső oldala-felső széle picit más, de ez egyedi különbség, nyilván ilyenre sikerült, ezenkívül a Norev változatnál természetesen a csomiajtó alsó része feketére lett kialakítva a lökhárító ívét követve.

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.26 0 0 2751

3/2 - Norev DS9 E-Tense:

Egy ilyen DS9-est is régóta vadásztam, de idáig nem sikerült jó vagy elfogadható árban kifognom egyet.......mostanáig.
Ugyanis mindig magas árakban láttam - természetesen csak a modell árát illetően - annyit pedig nekem nem ért meg ez a kicsike, hogy még akár egy pakk részeseként is beszerezzem.
De most sikerült egy eladót találjak, akinél a maximum alatti árban volt, több is volt neki, így szállítással is még mindig olcsóbban sikerült megvennem, mint ha amúgy csak a modellt vettem volna meg + még szállítás.
Így végre beparkolt.
Persze feketében is lehet találni, de Én egy ilyen "crystal pearl" ezüst változatra vágytam inkább.

A DS-ről leginkább a Citroen jut eszünkbe mint típus, és nem is állunk messze tőle, mivel a DS mára egy különálló márka lett úgy, mint a Seatnál a Cupra.

A Norevekről az utóbbi időben nem voltak pozitív tapasztalataim, mivel ugye nem egy új kiadásuk tetszenek, legyen az Renault, Dacia, vagy Citroen-Peugeot, de számomra elvéreztek a karosszériából eredő tükrös és főleg a széleken gumi mintázatra hajazós, ám de műanyag kerekes változataik miatt.
Viszont érdekes hogy vannak modellek, melyeknél mégse merték ezt megjátszani, jó példája erre a mostani DS, vagy a már korábban mutatott Renault Talisman.
De ennek legalább örülök, hogy még tudnak jól és jó kocsikat kihozni, csak nem értem a többinél miért kell rontani a kialakítást.

Szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással, sőt még a lámpákon a világítás is imitálva van rajta lévő festéssel.
Jó tigrisfogra hajazó kialakítás is, bár az már festett.
Bizonyára nagyon macerás, vagy kivitelezhetetlen lett volna üvegből, de nem lett volna rossz, mindenesetre így is szép.
Szép a fekete hűtőmaszkos kialakítás, rajta az ezüst DS feliratos logóval és kapott egy típus rendszámot is.
A mocitetőn íves hosszanti ezüst festéses kitüremkedés, a végén kis króm berakással.

Hátul szép lámpákat kapott, rajta szintén megcsinálva a világítás imitálásával és szép az alul-felül követő ezüst díszítés is.
Szép az E-Tense felirat, a DS logó és a DS9 típusjel is jobb oldalon.
Jól néz ki alul a fekete alsó rész, benne az ezüsttel kiemelt kipufogós kialakítással és persze egy enyhe piros prizma festéssel.

Fent kapott egy tetőablakot, valamint a hátsó szélvédőnél fent, nem tudom azt a két kis piros rész mi akarna lenni, de jól néz ki.
Látható az oldalablakos kialakításon is, hogy minőségi modellel van dolgunk, ami nyilván egybeüveg berakás, krómos széllel.

És erre csak ráerősít az, hogy belül is igényes a tér, akár a sebváltós kialakítást illetően, akár a kormány-műszerfalat illetően, melyen látható hogy mennyi minden meg van csinálva.

Az óraegységek, ezenkívül a kormány is szép, megcsinálták rajta nem csak az ujjakhoz közeli kapcsolókat, hanem még a kis DS jelet is megkapta rá középre, az előbb említett sebváltós részről nem is szólva.

De még a felnik is remekül néznek ki.
Egyedileg kinéző felniket kapott, csavart kialakításban, azon pedig minden második küllőn teljesen középig befutó ezüst festéssel és középen a kis DS jellel.

Igazából Én se tudom megmondani miért kellett nekem egy ilyen modellben, de ha formára tetszik egy ilyen szedán-coupe jellegű masina, akkor nem utasítom el, akkor sem, ha egy kevésbé ismert márka példánya.

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.23 0 0 2749

Miután megvolt a KMO börze, összejött számomra egy régóta keresett hármas pakk, melyek közül mindegyiket kerestem már egy ideje, vagy ha rá is találtam, nem volt más cucca az eladónak és/vagy esetleg olyan árban volt, hogy nem érte volna meg megvenni egyedüliként, de most összejött.
Ráadásul a harmadik példány igen csak hamar befutott.

Lássuk miket is szereztem:

3/1 - Altaya Seat Toledo II 2.0 TDi:

Seat Toledo példányt már korábban mutattam Minichamps változatban, mely persze igényesebb - a rendszám kihagyást kivéve - és érdekes is, hogy egész jó árban ki lehet fogni őket.
Érted?
Egy Minichamps modellt, melyeknek általában 10 000 körüli a közép árfolyamú értékük.
Szóval nem is akartam elhinni.
Igen, de Én szerettem volna egy ilyen Altaya Seat sorozatos Toledo példányt is, mivel korábban összejött a Cordoba, a régi Toledo és most ez, ezekre mindenképp vágytam modellben.
Persze még vannak más típusok, de azok nem igen jönnek be, de azért még pl az Alhambra két generációja szintén a repertoáramban van.
A Salvat Argentin sorozatból jött a szintén kicsit későbbi Cordoba, mely szintén kedvenc még a régi Colin McRae Rally 2-es játékból, melyben sokszor azzal nyomattam, de a Minichamps féle Toledo példány után vágytam egy ilyen változatra is.

Elől szép lámpákat kapott kis krómos égőhelyes berakással, kis irányjelzős beütéssel.
Szép a külön hűtőmaszkos rész a lámpáktól bentebb és persze a külön orrban lévő Seat emblémás berakás is.
A Seat logó is szép, jól kivehető.
Kapott egy rendszámot, szép a díszítőcsík vonalvezetés is és alul is jól meg vannak csinálva a kialakítások.
A kerekek is jók, tetszik ez az 5 küllős csillag felni, megkapta rájuk a Seat logót és mögötte még a tárcsafékek is láthatók.

Hátul szépen megcsinált hátsó lámpás berakás mely végigfut a csomiajtón, de látható hogy a csomiajtó vonalvezetése is ki van alakítva az üvegen.
Természetesen az irányjelző-tolató részt meghagyták és alatta az égőelrendezéses kialakítás is enyhén kivehető.
Szintén ott a rendszám, szép a Seat felirat és a logó is, valamint jobb oldalon a Toledo típusfeliratot is megkapta és a díszítőcsík vezetése is szintén szép.
Fentre kapott egy antennát mely picit talán lehetne rövidebb és a fűtőszálas hátsó szélvédő is jó.

Persze megjelenésre egy kicsit szögletesebbnek vagy inkább nem annyira formásnak tűnik a hátsója a Minichamps változathoz képest, a Minichamps változatnak pedig leginkább a rendszám hiánya a legnagyobb hibája, de ezt mindenki döntse el maga melyik tetszik jobban, nekem bejön ez az Altaya változat is :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.18 0 0 2748

Altaya Ford Contour:

Korábban is láttam már ezt a járgányt, de úgy voltam vele, hogy nem annyira fontos hogy meglegyen, lévén nem az egyik legszebb Ford.
Persze azt mondanom sem kell hogy amerikai típus, tehát itthon, vagy Európában még a lottó ötösre is nagyobb volt az esély mint hogy találkozzunk vele.
Később aztán felbukkant egy ismerős oldalán, egész jó árban, sőt később láttam hogy egy frissen induló mexikói kiadásba is belekerül, de nem vágytam rá különösebben.
Viszont a KMO-n még barátibb árban találtam és annyiért már gondoltam elhozom.

Nem tudom mire gondolt a költő mikor megalkotta ezt a típust, mert valljuk be, nem a legszebb Ford.
De talán mégis ez fogott meg benne - na meg a jó ára - hogy miért jött most velem, hisz ha még nem is az egyik legszebb típus, ez is jó lehet hogy valakinek van, és eljuthat vele akkor és ahova akar :)
Ugyanakkor vannak ilyen modelljeim melyek a valóságban nem tetszenek, mégis valahogy modellben jól néznek ki.

Elől jó kis lámpákat kapott, ezüst alátéttel és sárga irányjelzős kialakítással.
Jó a kis hűtőmaszk rajta a Ford logóval.
Rendszámként kapott egy típusfeliratot.
Alul a lökhárító alatti bemélyedés és ködlámpás mélyedések is jók, noha sok mindenre nem kell ott számítani.

Hátul a formás kialakításnak megfelelően, kapott szép piros lámpákat, rajta meghagyva belül egy kis tolatós rész kihagyással.
Jó a Contour GL felirat is és jobb lámpánál szintén ott a Ford logó mely az autó színe ellenére is jól kivehető.
Ezenkívül a jobb lámpa alatt a zárpötty is ki lett emelve, ahogy a jobb oldalán lévő antenna rész is.
Az ablakon és a belsőben kapott egy féklámpás kialakítást.

Ahhoz képest hogy nem egy nagy szám, mivel nincs se díszítőcsík, se kilincs kiemelés, vagy ilyesmik, belül érdekes hogy a kormány mögött azért kapott egy óraegységes kialakítást.

Nem egy szépség, de a jó ára miatt mégis egy újabb érdekes példány a gyűjteményben :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.15 0 1 2747

DeAgostini FSO Polonez Caro Plus:

Meglepődtem mikor ez is belekerült a sorozatba, de mondjuk annyira nem, mert azért némileg lehetett rá számítani.
De akkor is örültem neki.
Noha az FSO Polonez járgányokkal persze leginkább Lengyelországban találkoztunk, és Én is nem egyet láttam mikor anno kiugrottunk - kétszer is - Auschwitzba és noha saját autóként nem kellett volna, de mégis örültem mikor különféle változatokat láttam saját hazai márkájuk példányaiból.

Elől szép kis lámpákat kapott krómos alátéttel, a lökösbe került két ködlámpa is.
Sajnos a hűtőmaszk kissé elüt az autó színétől, erre nem ártott volna jobban figyelniük.
Szép rajta az FSO embléma, kapott sárga irányjelzőket oldalra és egy antennát is a tetőre.
A kerekek is jók, bár szerintem megint kissé elnagyoltak ahogy korábban a kombinál is - ezt volt hogy a lengyel FSO csoportban írták mások is, volt aki cserélte is - de még elmegy.

Hátul nagyon szépen megcsinálták.
Egybe lámpás kialakítást kapott, alul piros, felül átlátszó, de rovátkás kialakításban, rajta a "P O L O N E Z" felirattal és a lámpás részeken látszik is alatta az égőhelyes kialakítás.
Ezt így kell.
Jó a kis spoileres far része, megkapta a Caro Plus feliratot is.

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.11 0 1 2746

Na akkor hát kis kihagyás után - mivel volt egy kis kiruccanás-utazás - érkezzen hát a következő szerzet:

Norev Peugeot 307:

Sajnos imádott autómmal történt egy esemény, mely miatt fájó szívvel meg kellett váljak tőle ugyan, így a modellek mellett is más volt most a fontosabb.
Így persze fennállt az a veszély is, hogy mostanság nem lesz modelles beszerzés.
Noha a korábban szintén régóta vágyott Opel - párdon Vauxhall - példányt nem lehetett kihagyni és időrendben még a baleset előtt lett megvéve (igaz a róla szóló cikk és fényképezés a baleset miatt csúszott is vagy egy hetet szinte, mivel akkor fontosabb dolgaim voltak mint pl a kocsi eladása, bejelentése, biztosító felé is, "új" kocsi nézése stb) így hát úgy volt, hogy mostanság nem lesz nagyon modelles beszerzés.
De mégis lett.

Én is szoktam kapni időnként emailben a csatolt képeket és a mellékelt listát és néztem is hogy van ott egy esélyes mely kéne.
Bevallom azért persze elgondolkoztam rajta hogy most talán ki kéne hagyni, de mégis bevállaltam.
Igen, de már megvan egyszer, ugyanez a típus, ugyanilyen színben, akkor miért kéne most megint?

Mert ez másik.....na nem úgy ahogy Cantene (Montarge-ból) hozott még egy ugyanolyan Peugeot 807-es rendőrségi járgányt a Pofa Be című filmben, hanem ez ugyanaz a márka, ugyanaz a típus, ugyanabban a színben, de egy másik modellgyártótól.
És hát akartam egy ilyen közös összehasonlító cikket rittyenteni róluk.
Korábban is tervben volt és úgy is lett hogy meg is jön, de kedves eBay-es eladó az arany 5 ajtós helyett anno, egy világoszöld 3 ajtós Peugeot 307-est küldött, aminek mondanom sem kell "nagyon örültem".

Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakításokkal.
Szép a kis króm Peugeot embléma is.
Rendszámként kapott egy típusfeliratot és a lökösön lévő fekete díszítőcsík is fut az autó oldalán és hátul is.
Ezen felül oldalsó irányjelzőket is kapott - fehérrel - és az ablakspricc pöttyök is meg lettek csinálva.
A kerekek-felnik is jók.

Hátul szép lámpákat kapott, melyben enyhén kivehető az égőhelyes kialakítás, fentre kapott egy féklámpa csík festést, jó "kis" antennát, szép a Peugeot felirat, a logó és a 307 jelzés is a hátulján.

S hogy miért kellett most ez megint?
Mert anno mikor az Inolvidables sorozatban is megjelent ez a változat, szintén beszereztem és hát...nem sok különbség van köztük.
Szóval már az újságos sorozatos kiadás is van olyan jó mint egy igényesebb márka képviselője.
Ez azért nem semmi.
De persze még az is lehet hogy ugyanaz a formaöntvény.

Lássuk is hát őket:

Bal oldali a Norev, jobb oldali az Altaya (Inolvidables) kiadásos példány, de megkülönböztethető egymástól az antenna, rendszám, felni alapján.
Látható hogy rendkívül hasonló a két modell.
A Norevnél kis krómos a Peugeot embléma, az Altaya változatnál festett.
Persze a különbség még ott észrevehető hogy a Norevnél a rendszám majdnem a fekete csíktól csíkig megy, míg az Altaya változatnál a kisebb argentin rendszám miatt kicsit nagyobb a hely.
Ezenkívül a Norev változatnál végigfutó csíkos a lökhárítón lévő berakás a rendszám alatt, míg az argentin sorozatosnál bordázott.

A hátsó lámpákat illetően mindkettő jó.
A Norev változatnál kifinomultabb a kialakítás, viszont kevésbé égőhelyes, míg az argentin sorozatosnál láthatók a hosszanti csíkok is, de jobban kivehetők az égőelosztásos helyek is.
A felirat, logó, típusjelzés egyaránt szép és jó mindkét variánson, ezenkívül a féklámpa csíkot is megkapták közösen fent, persze az antenna hossza némileg más, de a tetőn végigfutó fekete csíkozás is ott van ugyanúgy.

A hasmagasságra sincs panasz, kb egyazon magasságban van a Norev és az Altaya változat is.
Természetesen a Norev változatnál az 5 küllős csillag felni miatt jobban kiemelkedik a mögötte lévő tárcsafék, mely az Altaya példánynál a sűrűbben rovátkázott 7 küllős felni miatt kevésbé észrevehető, pedig annál is ott van.
Természetesen ahogy már szó volt róla a díszítőcsík az ajtókon is végigmegy, egyiken sincs feketével még külön a kilincs kiemelve és az irányjelző is ugyanúgy fehér mindkét példányon.
A Norev természetesen annyiból más még, hogy a két első ajtóban nincs ablak, holott az Altaya példánya ott is ablakos.

Belsőt illetően szerettem volna egy közös képet csinálni úgy, hogy kikapom mindkét modellből, de a Norev változata olyan, hogy nincs alul csavarozás, így ezt így voltam kénytelen megoldani.
Látható hogy a Norev változatnál kipingált a középkonzol rész, melyen még az elakadásjelző és különböző kapcsolók is jól kivehetők, sűlyített középtájról kifelé haladva a tároló rekesz és kitüremkedős a középső kijelző kialakítás, valamint osztott a csík és sima a - gondolom - szellőzős rész.
Ezzel szemben az Altaya változatnál kidolgozásra jó a belső tér, de nincsenek pingálások, némileg alacsonyabb a középső kijelző, egyenesebb vonalú a műszerfal vezetése és nincs sülyítés és a szellőzők is rovátkásak.

Itt látható az Altaya változat.
Ablakos ajtó és a kormány valamint a beltér jól ki van dolgozva, de nincsenek külön kialakított, kifestett részek, noha jó és érdekes hogy még a kormányon is megcsinálták a Peugeot oroszlán emblémáját.

Itt pedig a mostani Norev változat látható.
Ablak nélküli első ajtók és bent látható a szépen kialakított belső tér.
A kormányon ugyan festett a logó - a másikkal ellentétben melyen domború - és látható hogy óraegységeket és középkonzol kialakításokat is kapott, ami még a sebváltó tetejét is érinti, valamint megfigyelhető hogy még az üléseken is van pingálás mintázatot illetően.

Hátul - ahogy már az antennán is látható - a Norevnél hosszabb, míg az Altaya változatnál alacsonyabb, ezenkívül a Noreves változatnál a kalaptartós rész is szép, míg a másiknál az egyáltalán nincs.

Szóval persze a Norev a minőségibb, de már komoly vetélytársa lehet egy újságos sorozatos kiadás is :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.05 0 1 2745

Mostani példányunk is egy olyan szerzet, melyet régóta kajtatok már, hogy gyűjteményemben tudhassam :D

Corgi-Vanguards Vauxhall Cavalier / Opel Vectra:

El se hiszem hogy ez a kis sz.ros végre összejött.
Ilyen Vectra példányra régóta vágytam.
Kerestem is jóideje, de mindig magas árban találtam.
A legolcsóbb amit találtam 22e Ft körüli árban volt, de ez csak maga a modell árát értve, még szállítás nélkül.
Aztán egyik este csak úgy találomra nézelődök - persze ahogy már említettem nem egyszer - különféle keresőszavakkal és rátalálok, ráadásul remek árban :D

Na több se kellett, gyorsan pötyögtem is Emberemnek, reméltem hogy még fent lesz és gyorsan válaszol is - esetleg meg is veszi - és így is lett.
Megkérdeztem mennyi lenne szállítással és belefért a keretbe, de mivel Svájcból jött a kicsike így még pici vám is ment rá, de az nem sok, még szintén belefért a keretbe.

Nem olyan régóta lett ismét végre egy normális melóhelyem, így az eBayes pakkok is mostanság elmaradoztak.
A fizu épp előtte pénteken jött meg és miután kiszámoltam a szükséges kiadásokat, kalkuláltam az összeg másik felével is, hogy most kivételesen a számlán hagyom.
Ugyanis leadtam Muternak a szokásos havi összeget, elintéztem egy 4db-os modell pakkomat deviza utalással, valamint egy másik, a minap meglátott modellt belföldön belül egy eladótól, akitől szintén vettem már korábban és nem is nagyon volt tervben más kiadás.
Még elutaltam a telefonszámlám összegét, valamint aznap - szombaton mikor rátaláltam - elmentünk Nikivel venni ezt-azt, nekem pedig amúgy is kellett új ablaktörlőt vennem, mivel örültem hogy előző éjjel pénteken milyen remek vihar volt és pont kezdett leválni a gumi a végén.
Na mondom f.sza.
Erre szombaton este csak úgy találomra körülnézek, mondom megnézzük és ott van, kidobja.
Érdekes volt, mert az eladó termékei között nem találtam ha rányomtam megnézni még milyen cuccai vannak - amúgy sem volt sok - így máris küldtem át Emberemnek a linket és meg is vettük, Én pedig azon nyomban intéztem is :D
Így mondhatni ez a járgány - azonkívül hogy egy szintén régóta keresett vas - jelképe lett annak is, hogy újra van egy rendes munkahelyem és havi fizetésem :D

Vectra példányt ugyan lehet találni 1:43-as méretarányban, ilyen kivitelben, de az a Gama változatban van.
Nekem is megvolt korábban, de nem jön be, vagy mondhatni inkább egy korábbi korszak modellje.
Gumis kerékkel, szebb kialakításban meg szintén kijött, de az Opel sorozatos kiadásban és ott - sajnos - az 5 ajtós változata élte meg a kiadást, ehelyett az elegáns szedán helyett.
A Vanguards modellekért amúgy nem rajongok, mert valahogy nem az igaziak, túl szögletesek.
Elég csak megnézni a BMW cabrio példányát.

Elől szép lámpákat kapott, jó a szürke hűtőmaszk is és a Vauxhall embléma is szép - mert ugye mégsem Opel :D
Ebből eredően természetesen jobbkormányos a kicsike és az ablaktörlők is úgy állnak, igaz kissé furcsa, mert mint ha ezt elintézték volna annyival hogy fordítva rakták be őket, ugyanis a lapátok szárai felfelé ívesednek.
Kapott rendszámot, a fekete díszítőcsík is jól fut a lökösön, majd végig az autón - ahol a kilincsfestéseket is megkapta az SRi jelzéssel - és két ködlámpa berakást is kapott.

Hátul a piros autó színe ellenére - mert van egyébként feketében és kékben is láttam már ezt a típust, de mégis jobb hogy ebben a pirosban jött össze - szépen kialakított és reálisan megcsinált hátsó lámpák, természetesen hátul sárga alapon lévő rendszámmal, és a Cavalier SRi jelzéssel, jobb oldalon pedig a Vauxhall felirattal.
A kipufogó nem a legjobb és természetesen ennél a Corgi-Vanguards járgánynál az nem tetszik leginkább, hogy a lökhárítók olyan vastag benyomást keltőek, mivel külön műanyag kialakításúak.
Úgyhogy itt megint visszakanyarodunk oda, hogy a Vanguards ezért nem a kedvencem.
De mivel ez a típus itt fontos volt és ebben találtam megfelelően, gyűjtői vénámhoz mérten szép, igényes változatot, így erre esett a választásom :D

A modellt gondoltam szétkapom, de alul nem találtam csavarozás rögzítési pontokat, így kérdéses hogy van összerakva, én meg nem erőltetem ami nem megy.

Ettől függetlenül örülök hogy végre sikerült beszerezni és ráadásul még szállítás + némi pici vámmal értendően is még mindig jobb árban, mint amennyiért korábban láttam - csak maga a modellre értendő - árban.

FERENSZ Creative Commons License 2024.10.02 0 0 2744

DeAgostini Vw Caddy Camper:

Hopp egy hirtelen betoppanó szerzet.
Nos a Németek után Nálunk is elindult a sorozat.
Anno még a DeAgostininek is írtam amiben megköszöntem nekik, hogy nem ismét egy lerágott csont KGST modell sorozatos kiadványt indítanak, ki tudja hanyadjára elsütve ugyanazokat, néha nevetséges színekben, hanem jött valami új.
Egy Vw sorozat.
Bár legtöbb példányomat Gábor Csaba Németh cimborámtól szereztem be - némely mexikói kiadást is - és erről is volt szó, viszont még bizonytalan voltam hogy akarom-e vagy sem.
Ugyanis a Caddyt szeretem, korábban is mutattam már a zöld puttonyos változatot is - melyet illetően meg is lepődtem hogy olyan verzióban jött ki - és a sárga más hűtőmaszkos-lámpás változatot is mutattam.
De ebben a lakóautós kialakításban valahogy nem jött be.
Ám egyik alkalommal mikor végre nem korábbra 6-ra mentem be, hanem normál időben, megálltam az egyik útba eső Spar-nál reggelit venni és az újságoknál ott volt.
Az is igaz hogy csak ez az egy volt, de épp indult valami más bogaras (rovaros) kiadvány is, amiből persze volt még pár.
Kollegámmal váltottam is aznap pár üzenetet és Ő meg is vette a bogaras kiadvány első számát, amiben egy skorpió volt, de mondtam hogy nem kell gyűjteni, mert lassan már a zöldség mellé kapja az ember ajándékba :D
Na több se kellett, gyorsan odamentem, kézbe vettem, lecsekkoltam és miután mindent rendben találtam, raktam is be a kosaramba.
Így kicsit drágábbra sikerült aznap a reggeli, de így sem bánom, mivel ezek remek modellek és tény hogy nem 2000Ft-os kategóriák, de a 3890-es ár még mindig nem vészes értük és remekül megéri az árát.

Szép lámpákat kapott a Vw emblémás hűtőmaszkba, ráadásul a lámpák is szépen vannak benne és a logó is jó.
Kapott sárga irányjelzős lököst is, valamint gyártmány-évszám rendszám is került rá.
Tekintve hogy lakóautós változatról van szó - ami mondjuk nekem nem feltétlen jön be ilyen személyautós kombóban, lévén korábban a lakóautós kiadványban a Saab példányon is gondolkoztam - tekintve hogy lakóautós változat, arra alkalmas tükröket is kapott.
A szín is jó, a formák a mocitetőn is jól kivehetők, ablakspricc festéseket is kapott.

A felépítmény természetesen műanyag, de nagyon jó.
Jók a kialakítások, a fekete szegélyezések, a "D" felségjelzés, melyben talán picit vastagabb lett a D betű mint kéne, de így is jó.
Szép az ajtókeret, zsanérok, függönyös ablakos kialakítások is.
Kapott szép piros-sárga osztott hátsó lámpákat is bele.

És akkor persze jön a kérdés: levehető a "sapkája"?
Le :D

Lekaptam róla a felépítmény részt, de nem volt semmi.
Ugyanis a lakóautós elem is két részből áll hátul csavarozva, valamint elől is, magát a felépítményt pedig egy plusz másik csavar tartja a modellen a plató közepén.
Érdekessége hogy az autó hátul ugyanúgy rovátkás hátsó lámpákat kapott üvegből, ám simán, kialakítás nélkül.
Ezt kicsit sajnálom hogy így van, mert akkor már nem ártott volna reális szépet belerakni, ha meg úgy gondolták minek, akkor minek raktak bele egyáltalán?
Egyrészt örülök, mert üveg, másrészt nem értem miért nem lehetett megcsinálni, de ez Dr.Tóthnak nem okoz gondot, már amúgy is jártas az ilyesmiben :D
A plató ajtón ugyanúgy kivehető a kidomborodó VOLKSWAGEN felirat.

A modell szétkapásánál érdemes megjegyezni melyik csavar hova megy, a különböző méretek és menetek miatt.
Látható hogy az alvázt 3 kis csavar tartja, középen a karosszéria, melynek a plató közepen táján fogja egy csavar a lakóautós felépítményt, valamint a felépítmény, amit még két csavar tart hátul és egy (képen benne van) elől össze.

A beltér sem rossz, szépen megcsinálva a kis asztalos ebédlős rész, a mosogatós és tűzhelyes kialakítással.

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.29 0 1 2743

DeAgostini Izs-27175 (Kocka Lada box):

Ismerős forma, egy ismeretlen variánsban.
Na ez a Kocka Lada.....izé....mi?
Hiszen ez Izs...
Neeeem....nem rizs, Izs :D

Igen, az Oroszoknál vannak ilyen finomságokra példák, mikor egy teljesen ismerős, megszokott típust lát az ember, de mégse úgy hívják ahogy ismeri az ember és nem is olyan kivitelben ahogy megszokta.
Meglepődtem mikor megláttam hogy ez is belekerül és pont ezért is fáj a szívem a sorozatért, mivel ki tudja még milyen jó változatokat kaphattunk volna modellben.
Niva példányból is ki tudja még mik jöttek volna, hisz korábban is mutattam az 5 ajtós változatot, ami "Szent Grál" státuszban volt nálam és a platós is jópofa.
Most meg ez az áruszállító Kocka Lad.......ízé....na Izs :D
Jó is hogy sikerült megszerezni, mivel a sorozat véget ért a konfliktus miatt, és a vége felé lévőket egyre nehezebb volt beszerezni ahogy a "forrásom" említette.
Így örülök hogy összejött ez az ismerős formájú, ám mégis egy más változatban lévő modell.

Elől jó kis lámpákat kapott alatta ezüst kiemeléssel, és irányjelzős kialakítással.
Oldalsó irányjelzők is kerültek rá.
Jó a hűtőmaszk is, ám itt most a Lada logót ne keressük rajta :D
A lökös szürke, rajta egy ezüst kiemeléssel, jók a felnik is, középen kis fekete résszel.
A tükrök is jók, lévén ez már áruszállító, így kissé más tükrök kellenek rá mint a Ladára :D

Hátul szép kis lámpákat kapott, alatta ezüst kiemeléssel és kihagyva a megfelelő részeket rajta, megkapta a felépítmény tetőt is szintén azonos színben, rajta egy fekete kilincs festéssel, jó a zsanéros kialakítás-találkozás is fent, oldal egy tanksapka kiemelés is került rá.
A lökösös részben kapott piros prizma festéseket, valamint a helyet meghagyva a kipufogónak és bizony ott a pótkerék is :D
A sárvédős kialakítások is jók.

Megpróbáltam szétkapni a modellt - sikerült is - de a felépítménytető részt nem tudtam levenni, így biztos ami biztos nem erőltettem, így mivel nem nagyon beszerezhető modell, nem lesz kép pickup áruszállító Lad.....Izsről :D
Valahogy nem áll a szám erre a márkanévre :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.25 0 1 2742

És még mindig a Lada :D

DeAgostini Lada VIS-2349 Granta box:

Meglepődtem hogy ilyen változatok is kerültek a sorozatba, ugyanis előtte volt egy már modernebb Uaz is - ami csak nevében az, ne a régi katonai változat lebegjen most a szemünk előtt - és láttam hogy érkezik majd ez is.
Ezzel kicsit vegyesek voltak az érzéseim, mivel egyszer úgy éreztem kell, egyszer úgy voltam vele, inkább kiveszem a listából ezáltal csökkentve a kiadás-költségeket, ugyanis az Orosz-Ukrán konfliktus betett sajnos a sorozatnak és ezáltal az áruk is magasabb lett......némelyik beszerezhetőségéről nem is szólva.
Így hát mikor mazsoláztam a képeket hogy mi az ami kell és mi az ami nem, mégis úgy voltam vele: jöjjön, jó lesz ha egy ilyen személyautós elejű, de áruszállítós változat is lesz a repertoáramban :D

Bírom az Oroszokban, hogyha csinálnak egy autót, akkor abból mindenféle változat készülhet, akár így is, hogy a sofőr mögött egy elképzelt késsel, levágjuk a hátsó részét és odateszünk egy áruszállító rakteret :D

Elől jó kis lámpákat kapott, alatta ezüst kiemeléssel és égőhelyes kialakítással a modellen.
Szép a Lada emblémás hűtőmaszk és a logó is.
Két ködlámpás kialakítás is került alulra.
A felnik is jók, ezek az afféle - ahogy Én hívom - "alap felnik" amivel legtöbbször az autók kigurulnak a gyárból.
Jók a tükrök is, kilincsfestéseket is kapott, az oldalsó irányjelzőkről és a mocitetőn lévő ablakspricc részekről nem is szólva.

Mint ahogy már előzőleg említettem, a két üléses utastér mögött egy huszáros vágással elintézték az igazi - és így ily módon - a modellt is :D

Jó kis box rész, rajta ezüst peremes kialakítással, hátul az ajtók is jók a fekete szegélyezéssel és rajta a zsanérok, kilincs kiemelések is szépek.
Ha jól megfigyeljük ismét a szemből lévő képet, láthatjuk hogy akár oldalról is pakolható, mivel ott is van egy ajtó rajta.
Hátul szép, több rovátkás lámpákat kapott, reálisan megcsinálva ahogyan kell és még fent is ki lett alakítva egy féklámpás csík.
A kerékjárati íveknél még sárvédőket is kapott.
Tök jó.

Elsőre egy ismerős autó, és mégis, a felétől, egy teljesen más köszön vissza.

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.22 0 0 2741

DeAgostini Lada 2113 "Samara facelift":

Igen, ezt sem lehetett kihagyni.
Meg is lepődtem mikor láttam hogy belekerül a sorozatba - ráadásul 5 ajtós változatban is - mivel nekem is van ilyen Ladám amit még anno Apumtól kaptam mikor Észtországban kint voltunk fuvarban és onnan van egy-két modellem.
Akkor találkoztam - modellben - először platós Nivával, amit nem akartam elhinni hogy olyan is létezik.
És még hányféle.
Így ennél is tetszett hogy noha az orr részen finomítottak kicsit, modernizálták, azért az A oszloptól minden ugyanúgy ahogy a korábbi változatnál.
Mikor először láttam modellben - és amúgy is - tetszenek az ilyesmi megoldások, mikor egy kis facelift, egy kis csinosítás, de az amit megszoktál vagy ismered, továbbra is ugyanúgy felismerhető benne.

Szép lámpákat kapott alatt ezüst kiemeléssel és a széleken sárga irányjelzős kialakítással.
Jó a logó is, kapott Autólegendák feliratos rendszámot, ami még mindig jobb mint ha nem lenne ott semmi.
A felnik is jók.
Tetszik a mattszürkés kiemelés a lökösön is, ami ugyanúgy oldalt is folytatódik az autón és hátul is.
Kilincsfestést is kapott és oldalsó irányjelző kialakítás is került rá.
Külön imádom az ajtók alatti hullámküszöbös kialakítást, ami kis sportos jellemet kölcsönöz neki :D

Hátul szépen, reálisan kialakított hátsó lámpák ahogyan kell.
Ennyit számít.
Most képzeljük el teljesen egybepiros változatban.
Ugye hogy mennyire illúzió romboló lenne, hogy elől szép sárgás, itt meg sima piros lenne az egész?
De nem.
Szerencsére szépen megcsinálták ahogy kell.
Noha a lámpa felületén már nem érezni a korábbi példányoknál lévő égőelosztásos mélyedés-rovátkákat, azért látható hogy szabad szemmel is lehet látni őket.
Szép a Lada és a Samara felirat is.
Jók a kis sárvédős kialakítások is, és a hátuljára kapott egy azonos színnel lévő, piros féklámpás kis spoilert is :D

Nagyon vérzik a szívem ezért a sorozatért, hogy még milyen remek példányokat kaphattunk volna...

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.18 0 0 2740

DeAgostini Lada Vesta Cross:

Mikor bejöttek ezek az új Ladák - noha mi leginkább persze az "ezerkettes", "ezeröcsi" és "kockaLada" példányokat ismerjük, a "Niva"-ról nem is szólva :D és bár később is voltak már modernebb változatok, de nem voltak olyan átütő sikeres, vagy népszerű példányok - szóval mikor bejöttek ezek az újabb Ladák, kíváncsian követtem nyomon a sorsukat.
Ugyanis nem csak a modellautós(sorozatos)megjelenéseket tartom számon, hanem azért igazi autókról is szoktam olvasni.

Mikor ez a Vesta beköszönt, úgy voltam vele, hogy szép egy elegáns járgány, csak ezek a hülye mélyedések ne lennének az oldalában.
Ez volt az, ami rohadtul zavart benne.
De azon is meglepődtem - meg kell mondjam őszintén - hogy miután elindult ez az orosz "Autólegendák" sorozat - mely azóta véget is ért az Orosz-Ukrán konfliktus miatt - meglepődtem hogy láttam belőle később - a már korábban bemutatott - Sport, és most a Cross változatot.
Ez az amit mindig mondok, hogy némi kis módosítással, más kerekekkel, el lehet adni újra ugyanazt.

Elől jó kis lámpákat kapott krómos alátéttel, kis sárga irányjelzős beütéssel, noha nekem a vaku miatt ebből semmi nem látszik.
Szép a bordás fekete hűtőmaszk, szép a nagy Lada logó is, rendszámként is megkapta az autós újság megnevezését.
Jó a lámpáktól induló lökhárítós ívet követő festés, valamint ködlámpákat is kapott, kis fekete keretfestéssel és az autó oldalán is a kerékjárati ívek is feketével lettek kiemelve, lévén egy Cross változatról van szó.
Az oroszoknál is rosszak az utak, de másokkal ellentétben olyan kocsikat csinálnak amik azért bírják a strapát.
Hogy a Vesta ilyen-e - vagy úgy általában a már újabb gyártmányok - azt nem tudom, de a régi vasaknak van hírük ezt illetően.
Fekete tükröket kapott, rajta ezüst irányjelzős kialakítással.

Hátul fent szintén megkapta a kis cápauszony antennát a tetőre, szépek a lámpák ahogy kell, alatta ezüst kiemeléssel, ott a Lada felirat és a csomiajtón bal oldalon a Vesta felirat mellette ráadásul még narancs vagy piros színnel a Cross felirat is.
Az autó elejétől jön végig a fekete, kerékjárati ívet szegélyező festés, végig a hátsó kereket illetően és a hátsó lökhárítón.
Rajta még a tolató szenzor pöttyök is kivehetők, valamint alatta ezüsttel kiemelt rész, piros ködféklámpa festés, és kapott egy jó kis dupla kipufogót.

Ha már úgy is kéznél volt - hisz nem sokkal korábban lett szintén bemutatva - kellett egy közös kép a korábbi Sport változattal :D
Ebből is jól látszik hogyha odafigyelsz a részletekre - mint jelen esetben a kerékjárati ív festés, a felni, a lökhárítós kialakítás, spoiler, kerekek, stb.... - akkor akár el lehet adni újra ugyanazt, többször is.
Bár itt jelen esetben nyilván egy másik formaöntvényt gyártottak le és nem úgy csinálták mint pl a plexiben is látható Skodás sorozatból lévő Octavia példánynál, hogy annál az első és hátsó lökösök műanyagok, mivel gondolom úgy egyszerűbb ha valamilyen más változatot akarnak kihozni, ezáltal lehet vele "játszani"...

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.15 0 0 2739

Ixo Lada VFTS:

Hát nem mondok vele titkot, hogy ez már nem az első :D
Pedig nekem a VFTS egyáltalán nem mond semmit.
Jó persze a Ladát azt ismerem és annyi le is jön belőle hogy ez egy izmosabb, rallyzásra tervezett változat, de modellben mégis egyszerűen kellett.
Kíváncsi lennék egy Ixo-s felmérésre hogy mióta kihozta, vajon melyikből és hányat adtak el - meg úgy általánosságban véve is - mivel a VFTS Lada sem volt korábban jelen a modell választékban.

Egy eladótól láttam meg a face-en - akitől a korábbit is vettem - és máris rárepültem.
Persze mivel még a fizu akkor nem futott be, némi kis türelmet kértem.
Szerencsére - bár nézőpont kérdése - a sima változatok olcsóbbak szoktak lenni mint a tipikus szponzoros-rajtszámos változatok.
Ez van akinek jól jön, van akinek nem.
Utóbbi akkor, ha ama illetőnek pont a versenyző személye, elért sikerei miatt, inkább az a változat jön be, nekem ellentétben ezek a simább változatok jönnek be inkább és ilyen szempontból még jó is, mivel olcsóbbak.
Ezt is mikor láttam az Ixo repertoárjában hogy majd érkezik, azonnal "akarom" státuszt kapott.
A piros-fekete amúgy is mindig jó kombó egy járgányt illetően.

Aznap reggel épp vittük a céges furgont szervizbe, így a kis Fiat Dobló járgányunkkal voltam kint körön, és sikerült egy laza napot összehozni.
Reggel már kaptam az sms-emailt hogy a járgány befutott a csomagautomatába, így kb a harmadik címem után arra is kanyarodtam és gyorsan felvettem.
Majd később megint kaptam egy értesítést miszerint a várt 4-es pakkom is megérkezett a Packeta átvevőhelyre az egyik papír-írószer boltba, így még azért is el tudtam ugrani.

Elől jó kis lámpákat kapott irányjelzős kialakítással, valamint szép a Lada embléma is a hűtőmaszkon.
Kapott 4 Hella kupakos fényszórót, és jó az izmos karosszérián lévő lökös, kerékjárati ív feketével kiemelése és ezüst pöttyözése.
Az ablaktörlők is szépek.
Fekete tükröket kapott és ezüst kilincsfestéseket.

Hátul szép, reálisan megcsinált hátsó lámpák, bár az enyémnél a jobb oldaliban a piros részben van valami kis izé, ez gondolom gyártási hiba, és zavar(t) is kicsit, de meg lehet szokni.
Az eladót kértem is, hogy legközelebb - ha van rá mód hogy nyitható a modell papírdoboza - előtte csekkolja le és ha valami hiba van szóljon, vagy esetleg - ha van másik - akkor beszéljük meg, mivel engem ezek a dolgok rohadtul tudnak idegesíteni.

Szép a fekete spoiler is, a tetőn lévő terelővel szintén, jók a sárvédők is, és a kipufogó is.
Többet már nem tervezek szerezni belőle, így is csak max 1 volt beszerzésre betervezve - a korábbi fehér-kék-piros, afféle oroszos színekben - de ez olyan jól nézett ki ebben a piros-fekete kombóban, hogy egyszerűen kellett.
A gyűjtés már csak ilyen :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.12 0 1 2738

DeAgostini Lada Niva 2329:

Hát ugyan ez már nem szent grál, azért örültem ennek.
Hogy be is tudtam szerezni, és hogy kihozták modellben is.
Ezért is vérzik a szívem a sorozatért.
Ki tudja még milyen remek példányokat kaptunk volna, és nem csak Niva-ból.
Bár tény hogy számomra az 5 ajtós a Szent Grál, azért örültem míg futott ez a sorozat, hogy láttam hogy érkeznek benne különféle változatai a Nivának.
Na mondom: végre.
Ugyanis műgyanta változatban lehetett fellelni párat neten, viszont azok ugye anyagából mások és drágábbak is voltak, így örültem hogy végre ebben a sorozatban jön a Niva különféle változatokban.
Csak ez a k.rva háború...
Sajnos betett a sorozatnak.
Én viszont azon voltam hogy amit még tudok, azt megpróbáljam beszerezni belőle.
Így hát ez a kis dög is a terveim között szerepelt.

Mint azt már korábban említettem, érdekesen tekintettem rá mikor először láttam platós Nivát, hogy milyen különféle változatai vannak, mert abból is van platós, dobozos, dupla kabinos változat szintén platós, vagy felépítményes változatban és még ki tudja milyenek.

Elől szép lámpákat kapott, jó a Lada emblémás hűtőmaszk is, bár nem sikerült az embléma olyan jól mint az ezüst 5 ajtós változatnál, de nem rossz.
A lámpák is szépek melyek még a rovátkák is látszanak és rendesen egyenesen állnak, nem úgy van berakva ahogy sikerült.
Kapott szintén egy Autólegendák rendszámot, az első lökös picit felfelé néz, de ezt lehet orvosolni.
Szintén ki lettek emelve a helyzet-irányjelzős részek kis keretfestéssel és oldalt is meg van csinálva az irányjelző.
Egyedül az nem tetszett ennél, hogy nem tudom miért kellett ez a fehér felni, szerintem szürkével vagy ezüsttel, sokkal jobb lett volna, úgyhogy ezt lehet majd cserélem.

Hátul szintén a szépen megcsinált reális lámpák, a 4x4 jelzés oldalt, valamint a fogantyú és a rendszám feletti rész, rajta a ciril betűs kialakítással.
Szintén jópofák - ahogy az 5 ajtósnál is - a kerekek mögötti Ladás sárvédők.

Persze sejtettem hogy a platótető rész levehető, így kis csavarozás után, meg is játszottuk :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.09 0 1 2737

András Szabó "Apó" kollegám anno kérdezte, hogy melyik, vagy milyen modellem van amire lehetne mondani hogy a "Szent Grál".

Hát most azt hiszem ez egy ilyen :D

Figyelsz Apó? 😆

DeAgostini Lada 4x4:

És megérkezett.

Régóta vágyom már egy ilyen 5 ajtós Nivára.
Sokáig persze Én is az alap 3 ajtós változatot ismertem, régi ezeröcsi hátsó lámpás, majd a későbbi faceliftes példány változatában.
Faterommal voltam fuvarban és - ha jól rémlik - Észtországban találkoztam először különféle változatokkal - persze modellekben - mint platós, off-road, mentő stb, mivel volt egy bolt, ahol megannyi orosz gyártmányú modell autó (Lada, Moszkvics, Volga stb) volt kitéve az üzlet üvege mögé, egymásra, szép magasan, és szélesen, én pedig rátapadva a kirakat üvegére, akkor szembesültem vele - modellben is - hogy még milyen különféle változatok akadnak.
Ezt bírom a ruszkikban, hogyha csinálnak egy autót, akkor abból csinálnak mindenféle változatot.
Hogy egyaránt választhassa a vidéki munkásparaszt is platós kivitelben, vagy épp a sürgősségi egységek életmentésre, esetleg mocskos hobbit illetően, off-road-ozni :D

Így hát egy 5 ajtós változatra már nagyon vártam, de nem hittem volna hogy kijön valaha is modellben.
S hogy miért Szent Grál?

Nos mert úgy volt, hogy a korábban futott orosz autós sorozatban érkezik, de abba már nem került bele.
Azt lezárták, majd indult egy Autólegendák sorozat amiben újabb, frisebb modellek kaptak helyet mint pl Lada Vesta, az új GAZella, és ez a Niva és különféle változatai is.
Viszont kitört az Orosz-Ukrán konfliktus és félő volt hogy megint nem lesz belőle semmi.

Előtte nem sokkal a Ladák forgalmazása is ismét elindult itthon, korábban az Oroszoknál is csak külön megrendelésre készült az 5 ajtós változat, de miután ismét elindult a forgalmazás itthon, egy-két példánnyal már itthon is sikerült találkozzak.
Persze a név megváltozott de kit érdekel, egy Niva az mindig is Niva marad :D

Előző napom tartalmas - és főleg feszült - volt, mivel az adott napon már át tudtam volna venni a modellt az egyik Packeta átvevőhelyen, terveztem is hogy az utolsó címemről - ahonnan két raklap vizet, valamint egy doboz üveges tejet és kekszet fel kellett vennem - megyek is érte, ám mérges voltam.
Magamra is, a targoncásra is és a köcsög b.zi német furgonosra is, aki megállt a zöld lámpánál hogy elengedje a biciklist, kinek piros volt a lámpája.
Én meg igaz épp hogy csak gurultam, de mivel keresztbe lett hátra berakva a raklap víz, lekötés nélkül (mivel akkor még nem volt spanim) nem kellett neki sok és éreztem amint a kocsi p.csája egy nagyot huppant és szépen eldőlt az egész a francba.
Na gyorsan félreálltam, kb pont ugyanott ahol anno Apummal cseréltük a régi Ford Orion példányunkon a kereket egy defekt utána és mondanom sem kell hogy persze ahogy huppant, rá a tejre, így egy üveg tej és egy üveg víz látta kárát a dolognak, melyből utóbbit elhasználtam kézmosásra és amennyire tudtam takarításra.
Szapultam is a hülye németet hogy miért áll meg, mikor a biciklis-gyalogosnak piros a lámpája, a targoncásra is mérges voltam hogy hogy lehet valaki olyan hülye hogy nem hosszanti irányba rakja be hátulról, és főleg magamra, hogy miért nem rakattam be vele inkább hosszanti irányba.
Így aznap a modellekért való csomag elugrásáért nem lett semmi.
Talán jobb is így, mert akkor azzal a rossz emlékkel társult volna a beszerzésük.

Viszont másnap lazább köröm volt szerencsére, spanifereket is vettem a furgonba és mivel az Ősök mentek el napközben a piacra, megkértem őket, hogyha majd mennek el, ugorjanak már el a csomagért, mivel nem tudom az adott napom hogy zajlik, belefér-e az időbe, vagy útba esik-e.
Így hát szerencsére sikerült átvegyék és délután a garázsba betéve várt engem a kis pakkom.
Nem hittem hogy be fogom tudni ezt a példányt szerezni, ugyanis a kirobbanó konfliktus - sajnos várható módon - betett a sorozatnak, így csak 40 lapszámig - pontosabban 39-ig - jutott el a kiadvány és az utolsó darabokat már nehézkesebb is volt beszerezni.
De végre megvan :D

Elől szép lámpákat kapott, jó a Lada emblémás hűtőmaszk is.
Felette szép osztott helyzet-irányjelzős berakást kapott, melyeknek még van is egy kis fekete keret festése.
Autólegendák feliratos rendszám, jó a lökös is.
A vezető oldali tükör kicsit be volt hajtva, de ezt könnyen lehetett orvosolni.
Jó az "alap felnis" kerék is, mögötte pedig sárvédőket kapott.
Oldalt a küszöb felett fut egy plusz fekete csík, az első kerékjárati ív mögött egy Lada logóval, a hátsó ajtókon pedig a BA3 2131 típusjelzéssel.

Hátul szépen megcsinált és kialakított hátsó lámpákat kapott ahogyan kell.
Szép a rendszám feletti orosz karakteres Lada Niva felirat és a 4x4 jelzés is odakerült.
Kapott egy csomagtartó fogantyú festést és oldalt a hátsó ablak mögött a szellőző is ki lett emelve, valamint oldalt is oda lett biggyesztve a 4x4 jelzés.
Külön jópofák egyaránt az első és hátsó kerék mögött a Lada emblémás sárvédők.

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.06 0 0 2736

DeAgostini Vw T4 Multivan:

Mint köztudott, nálunk is elindult a Vw sorozat a német kiadás után.
Mondjuk a német sem volt tökéletes, mert 60 lapszám után leállt és azért hát hogy is mondjam, lett volna még mit kihozni a sorozatban.
Melóhelyem korábbi elvesztése miatt hanyagoltam a modell beszerzéseket is, de most már úgy néz ki normalizálódott a dolog, újra van melóm, így elkezdtem az elmaradásokat bepótolni.
Gábor Csaba Németh cimborától korábban is szereztem már pár Vw modell sorozatos kiadást, így ezt is terveztem.
Így hát egyik adott héten hétfőn, szerencsére csak egy címem volt, 3 raklap cuccot kellett kivinni Budaörsre egy céghez, és ha már a közelben voltam, gyorsan ráírtam Gáborra, hogy otthon van-e és ha jó akkor be tudok ugrani a járgányért.
Így is tettem.
Először elmentem érte, majd utána mentem a címemre.
Miközben úton voltam a céghez a nulláson szépen besz.ptam, vagy egy óra ment el az araszolással, külső sávban, kamionok ölelésébe takarózva andalogtam az elkerülőn, de volt olyan is hogy 5-10 percig csak álltunk egy helyben.
Időközben amíg állással telt az idő, újra elő-elővettem a piros mellény-pulcsi alá takart Vw modellt hogy újra és újra megvizslassam.

Elől szép kis lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzős kialakításokkal.
Szép a Vw embléma is, kapott egy márka-évjárat rendszámot, valamint két kis ködlámpás berakást.
A tükrök érdekesek - gyárilag - mivel más-más kicsit a forma kialakítás.

Hátul szép lámpákat kapott, ahogyan kell, a megfelelő égőelosztás szerinti kialakításban.
Fent piros, alul, sárga, bentebb kis meghagyott tolatós rész.
Szép szintén a Vw logó, a rendszám felett kapott egy fekete világítástakaró festést és zárpöttyöt és természetesen a megfelelő betűtípussal kiírva a Multivan feliratot.
Érdekes, hogy a lökhárító részekben, a bal lámpa alatti üveg berakás, de a jobb lámpa alatti festett.
Eleinte azt hittem hogy ez hiba - korábban is volt róla szó - és noha utánanéztem neten, nem nagyon találtam ilyen variánsról képet, mert a legtöbbnél vagy mindkettőben volt lámpa, vagy csak piros prizma, vagy épp csak a fekete lökösön a kialakított helye.
De ilyen feles megoldást nem nagyon találtam.

Szóval ez érdekes.

Alatta kapott egy jó kis kipufogót, valamint egy pótkereket.

Volt is az egyik csoportban egy tag, akinek az volt a gondja hogy a pótkerék leesett az aljáról és hogy mihez kezdjen.
Volt aki azt tanácsolta hogy írjon a kiadónak és cseréltesse ki.
Én meg említettem hogy ilyesmik sajnos előfordulhatnak hogy elenged a ragasztás, pillanatragasztó meg zseniális találmány és pár száz forint, arról nem is szólva hogy még mindig jobb mint hogyha felületi sérülés lenne, esetleg üveg, vagy hiányzó alkatrész lenne.
Erre az volt a válasz hogy Ő nem szokta kibontani a modelleket.

Az ilyet sose értettem hogy valaki minek veszi meg, minek gyűjt valamit, ha sose bontja ki.
Ezek nem olyanok mint egy régi Nintendo-s kazi ami elrakva 50 év után milliókat tud érni.
Szóval....de persze mindenkinek szíve joga, bár Én ezt kukacoskodásnak tartottam és az a baj, hogy az efféle jogi panaszok is a kiadó felé, csak azt érik el hogy az ilyesmikkel nem fognak foglalkozni, mert mindig vannak olyan gyűjtők akik a hibára mennek rá, hogy aztán így kapjanak másikat.
A kiadónak meg persze törvény adta kötelessége cserélni vagy ha valami gond van.
Csak amondó vagyok hogyha olyan hibája van, amit eleve Én is meg tudok csinálni - nem pedig olyan hogy hiányzik valami, ami megint más dolog - akkor ne legyek már ennyire siránkozó....

Mint már említettem - korábban volt róla szó - ez a jelző pedig azért volt érvényes, mert korábban megvettem az ezüst Ixo-s változatban is.
Noha már akkor is terveztem ezt a zöldet, de meglepődtem hogy kijött ezüstben és mondom azt is beszerezzük.

Mint már említettem - másik összehasonlító cikkben - az ár-minőségre egyáltalán nem lehet panasz, aki sokallja ezeket a 3500-4500 Forintokat ezekért a remek, Retróautós modellektől JOBB kidolgozottságú modellekre, az inkább gyűjtsön szalvétát, vagy tapasztalatot.
Viszont nem feltétlen éri meg a drágább változatot se választani, mert olyan egetrengető különbségek nincsenek.

Itt is ha megnézzük ahol a kettő egymás mellett van - most a színbéli különbségtől eltekintve - látható hogy a lámpás-irányjelzős rész ugyanolyan jó, noha talán az ezüst változatnál kicsit jobb formára és színre.
Emblémát illetően pl a zöld a jobb, mert az ezüstnél egy picit vaskosabb.
Az ablaktörlők mások még, mert a zöldnél műanyagok, míg az ezüstnél fotó maratott kis fémszálasok.
Látható hogy a tükrök is formára ugyanolyanok, de megjelenést illetően kis különbség látható.
Érdekes egyébként hogy a mostani zöldnél szürke belsőt kapott ami jól áll neki, az ezüstöt meg elintézték egy feketével.
Természetesen ki akartam azokat is venni, de mivel a hátsó csavar rejtett - ergó az alvázra ragasztott pótkerék alatt van - így azt nem akartam egyikről se levenni, így ezt a lehetőséget inkább kihagytam.

Az ezüst egy típusszámos rendszám berakást kapott, míg a zöld márka-évjáratost.
Szintén jobb az embléma a zöldön és a lökösökön lévő piros üveg-prizma kialakítás is ugyanúgy felezett változatban van, ami érdekes.
Ezt nem tudom egyébként miért így csinálta a gyártó, akkor már vagy mindkettőt üvegből, vagy mindkettőt festve, vagy csak a felületi helye lenne ott, mert így, T4-esről nem nagyon találtam képet hogy létezett volna-e ilyen felemás kivitelben.
Mindössze egy képet találtam neten ami ilyen volt.
Az ablaktörlők szintén mások - ahogy már szó volt róla - és a kipufogó-pótkerék páros is ugyanúgy ott van.
Esetleg még az üvegbe lehetne belekötni, mivel látható a zöldnél hogy kissé nagy a rés bal oldalon a hátsó üléssor mellett, míg az ezüstnél ez vagy nincs, vagy kevésbé látható.

Szóval ilyen különbségek akadnak.
Ugyanaz a gyártó, ugyanaz a modell, az egyik feleannyiba kerül, mint a másik.
Azért nem mindegy...

Úgyhogy most lett egy újabb - hogyha az ezüstöt nézem akkor kettő - mivel korábbi Premium ClassiXXs kiadásban is megvannak egyszer-kétszer :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.09.03 0 1 2735

DeAgostini FSO Polonez Truck Plus:

Korábban már láthattuk mikor a dupla kabinos Polonez pickup érkezett, melynek annyira megörültem hogy megélte a kiadást modellben, hogy rögtön kettőt is akartam belőle.
Így meg is lepődtem mikor láttam hogy ez a kis szépség is érkezni fog a sorozatban, azon nyomban listára került :D
Ez is le volt adva szokásos illető számára, de mivel Ő is nehézkesen tudott az utóbbi időben szerezni, így most Legenda Börzén belefutottam ebbe a példányba - igaz volt egy másik asztalnál is drágábban - és elhoztam a kicsikét.
Természetesen előtte megvizslattam, majd miután nyugtáztam hogy minden oké, már jöhetett is velem.
Az előzőleg bemutatott DeLorean mellett nem nagyon akartam venni semmit, mivel nem teljes hónappal kezdtem melóhelyen, de gondoltam ez belefér.

Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos berakással és némi irányjelzős beütéssel.
Szép az FSO-s hűtőmaszk is, a lökösbe kapott két ködlámpát is.
Jó oldalt a díszítőcsík is, valamint az irányjelző és kapott kilincs és ablakspricc festéseket is.
A felnik is jók.

Hátra megkapta a megfelelő platós kialakítást rajta a P O L O N E Z felirattal és a Truck Plus kiegészítéssel.
Jók rajta még a zár fogantyú részek is.
Alul a feketére festett részben szép, reálisan kialakított lámpákat kapott, és egy kipufogót.
Érdekes és jópofa egyébként még az is, hogy a kerekek mögött is vannak sárvédők.

A vezető fülke mögött kapott egy rácsozott kialakítást, és a plató felületén lévő szokásos átlós csúszásgátlós kialakítás is jópofa.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.31 0 0 2734

Altaya DMC DeLorean:

Azt hiszem erről az autóról kár bármit is írni, hisz mind ismerjük :D

Mivel a korábbi munkahelyemnek sajnos vége lett, így a modell beszerzéseket is csökkentenem kellett, de persze pár rendelést már adtam le, csak az illetők türelmét kértem és ez nem jelentette azt hogy le is álltam velük, mert a kisebb, alacsonyabb költségvetésű példányok közül - pl Vw sorozatos - azért volt amit be tudtam szerezni és adtam is el modellt, abból lett meg pl a korábban bemutatott Omega rendőr.
Ilyenkor jön jól az, hogyha az ember megbízható, mert akkor az eladók szívesen félre teszik, amit másnál nem biztos hogy megjátszanának.
Ezért mondom mindig, hogy bármekkora is legyen a haszon egy modell eladásánál, a bizalom mindig előrébb való hogy meglegyen a két fél között.
Mivel újra lett munkahelyem - igaz nem teljes hónap mivel 8-ával kezdtem - Legenda Börze előtti nap erősen gondolkoztam hogy elmenjek-e általános iskolás barátommal egy jót vacsorázni a Nyugatinál lévő Itoshi japán étterembe, de végül is beadtam a derekam.
Már nagyon vártam a hétvégét, ugyanis a cégnél ketten vagyunk furgonosok és a másik srác szokta a beszerzéseket intézni, Én pedig a kiszállításokat, de mivel 2 hétig nem volt, így a beszerzős körök rám maradtak, amik kicsit szopókásabb napokat eredményeztek.
Így hát péntek este egy Itoshi kajálás, majd szombatra volt tervezve egy mozi, de azt átraktuk vasárnapra.
Vasárnap reggel pedig kiugrottam a Legenda Börzére.
Már a héten hétköznap is próbáltam összehozni egy találkát Tokodi János cimborámmal a modell átvételét illetően, de nem nagyon tudtuk összehozni.
Sebaj, maradt a Legenda.
Mondjuk nem akartam kinézni csak emiatt a modell miatt, de legalább közel van.
Így reggel felkeltem, benyomtam egy két sajtbureszt reggel a közeli mekiben, majd mentem oda.
Pont sétáltam már a börze bejárata felé, mikor is Tokodi János cimborám érkezett szemből, s miután kiszúrtuk egymást és megvolt az üvdözlés, a modell is gazdát cserélt.
Kivételesen átutalással intéztem most számára, hogy maradjon nálam némi kp, mert mivel nem teljes hónapom van, gondoltam most elintézem így a dolgot.

Mint már említettem ezt az autót azt hiszem nem kell bemutatni.
Noha talán lehet hogy nem is ismernénk, hogyha a film nem tette volna naggyá.

Kis infó az autóról (wikipedia):

---------------------------------------------------------------

Az autó formatervét Giorgetto Giugiaro tervezte.
Az autót a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company (DMC) gyártotta 1981-ben és 1982-ben, elsődlegesen az amerikai autópiac számára.
Az autónak különleges formát adó sirályszárnyajtói vannak és üvegszálas műanyagból készült „karosszériája”, amihez a nem teherhordó szálcsiszolt rozsdamentesacél-lemezeket rögzítették.
A DeLorean egy módosított változata a "Vissza a jövőbe" filmtrilógiában szerepelt mint időgép, és így legenda lett.

Az első prototípus 1976 márciusában jelent meg, a gyártás pedig hivatalosan 1981-ben kezdődött el Dunmurryben, az észak-írországi Belfast egyik külvárosában.
Az első DMC–12 január 21-én gördült le a gyártósorról.
Gyártása során az autó számos részét megváltoztatták, mint például a csomagtartó tetejének formáját, a kerekeket és a belsőt is.
Körülbelül 9000 darab DMC–12 készült el, mielőtt 1982 végén a gyártást leállították.

A DMC–12 volt az egyetlen típus, amit a cég gyártott.
A DeLorean Motor Company-t ugyanis felszámolták, mivel rövid működése során az 1980-as évek elején az amerikai autópiac az 1930-as évek óta az egyik legnagyobb pangásán ment keresztül.
A bukást továbbá az autó különlegessége is okozta, hiszen a rozsdamentes anyagok drágák, és John DeLoreannek nem volt elég forrása a gyártás további finanszírozásához.
Elpártoltak tőle a támogatók, a hírneve is megkopott, még drogcsempészettel is megvádolták.
A DMC–12-esek azonban nem tűntek el teljesen, mert még több ezer példány létezhet, és Európában is számos van közülük, rajongói és tulajdonosi klubok alakultak világszerte.
Igazi autókülönlegességként rendszeresen feltűnnek különböző rendezvényeken.
Része lett a modern kultúrának, hiszen filmek, videóklipek, rajzfilmek és videojátékok szereplője (hogy a modellgyártást ne is említsem ugye - A Szerk :))

Egy texasi vállalkozó, Stephen Wynne 1995-ben különálló cégként megalapította a DeLorean Motor Company nevet viselő vállalkozást, majd nem sokkal azután megszerezte a DMC-logó védjegyét, valamint az eredeti DeLorean Motor Company megmaradt alkatrészkészletét.
Ez a vállalkozás, Texasban, Houston Humble nevű külvárosában működik, megrendelésre újonnan összeszerelt autókat is készít, még az eredeti készletből vagy az eredeti beszállítótól származó, illetve utángyártott alkatrészekből és a létező alvázszámplakettek felhasználásával.

---------------------------------------------------------------

Nekem mondjuk nem annyira kultikus autó, noha Én is ismerem a filmtrilógiát és nem egyszer láttam mindegyik részt, de engem valahogy kevésbé hoz lázba mint esetleg a KITT, az 53-as Bogár, vagy Max Rockatanski járgánya.
Ebben bizonyára közre játszhat eleve a formája és a felfelé nyíló ajtós kialakítása.
De attól függetlenül Én is szeretem persze, csak az előbb említett típusok jobban megfognak.

Kicsit nehézkes is volt beszerezni ezt az amerikai autós sorozatos DMC-t, mivel noha a filmes masinát is kihozták más gyártók, de ezt az amerikai autós sorozatos kiadást mégse volt olyan könnyű beszerezni mint az eddig megjelent más többi példányt.
Gondolom mert elkapkodták, volt rá kereslet.
Noha filmes változatban más gyártó is kihozta a modellt - ahogy fentebb említettem - konkrétan olyanról mint a Vitesse gyártóról tudok aki megjátszotta.
Persze lehet hogy volt más is, de a Vitesse mind az 5 féle variánsban kihozta.
Noha a film persze 3 epizódos volt, de azért írtam hogy 5 féle variánsban, mivel az alábbi változatokban hozta ki.
Vissza a Jövőbe I. kampós kiegészítővel, Vissza a Jövőbe II. rajta már a MR Fusion eszközzel, Vissza a Jövőbe 3 síneken guruló változat (ezt így akár külön-külön, és egy 3-as szettben együtt is fel lehet lelni, nekem ez utóbbi van meg) és ugye ott van még a piros-fehér gumis verzió, valamint egy talapzaton a repülő befordított kerekes változata.

De most lássuk a járgányt:

Szépen megcsinálták.
Elől szép lámpákat kapott, alatta kis krómos berakással, szép a DMC-s feliratos hűtőmaszk is.
Sokáig azt hittem hogy ez is GMC csak mondom elrontották az elején az első betűt, Én ugyanis sokáig és sok filmben találkoztam a leginkább terepjárók és pickup változatokként ismert GMC gyártóval, és azt hittem hogy ez is az, mivel korábban nem is hallottam olyanról hogy DMC.
Szép kis sárga irányjelzős berakásokat is kapott, jó a Californiai rendszám is.
Oldalt kapott egy fekete díszítőcsík festést, itt elől pedig szintén az oldalirányjelző, vagy esetleg helyzetjelző sárga festést.
Jók a tükrök és ablaktörlők is, valamint tetszik hogy az ajtókon lévő ablakokra is figyeltek hogy olyanok legyenek.

Hátul is nagyon jó.
Érdekes és jó a hátsó íves ablak berakás, a zsalus hátsó rész mely műanyag, a hátsó lámpás rész is nagyon szép, reálisan megcsinálva és persze a feketés keretezés is rajta van.
Szintén a Californiai rendszám, a lökös alsó részében pedig a megfelelő betűtípussal írva a De Lorean felirat és két krómos kipufogó.

A belső is szép, bézs-szürke.
A kormányos műszerfal a karosszériában van rögzítve, míg a belső más többi része, a kiöntött alvázra ülő műanyagban kapott helyet.
Szépen ki van alakítva akár az oldalajtós rész, akár az ülések, az ülések mögött kapott egy üvegablakos kialakítást, a csomagtér "kalaptartó" is jól néz ki.
Az ülések közt fekete berakásként oldották meg a sebváltó-középkonzol-könyöktámasz-rekesz kialakítást.
Persze mivel ez az "alap" autó, nem pedig a filmes változat, így a kijelzőket és egyéb ott látott dolgokat ne keressünk :D
Jópofa hogy még a pedálokat is megcsinálták, valamint az ülés mellett balra kapta meg a kézifékkart.
Ez a féle kialakítás nekem nagyon furcsa volt mikor Citroen Jumper furgonnal voltam fuvarban hogy ott van bal oldalon :D

De még nincs vége.
Látható hogy a hátsó zsalus részt nagyon jól csinálták meg a karosszériában, ugyanis ott nincs üveg, és a berakások helye is úgy van kialakítva, hogy kívülről egyáltalán nem látszik.
Kicsi hiba hogy a vezető oldalon itt belül is megkapta - valamilyen rejtélyes okból kifolyólag - a külső oldalon lévő díszítőcsík festést XD de ez legyen a legkevesebb :D

Sőt még arra is figyeltek - újságos sorozatos modellt illetően - hogy hátul nagyobb és szélesebb kerekek legyenek, valamint még azok is megfelelően néznek ki és bennük van középen a DMC felirat.

És akkor persze a Vitesse filmes változatokkal (a képeken a Vissza a Jövőbe I. és II. változatokkal.)
Sajnos azoknál kicsit rontja az összképet hogy a lámpák króm elemek, nem üvegből vannak, de így is nagyon részletesek.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.28 0 0 2733

DeAgostini Vw Polo:

Bár a munkahelyem megszűnése arra késztetett sajnos, hogy ugye ilyenkor más kiadások válnak fontosabbá és Én is próbálom teljesen minimalizálni, vagy halasztani az érkező és tervben lévő beszerzéseket, de ez nem jelenti azt hogy le is állok velük.
Noha kicsit érdekesen jöttek ki az anyagiak, mivel a legutóbbi fizum fogyóban volt, autót is kellett műszakiztatni, ráadásul mint még örültem is neki, előtte lakatolni is, így fogyóban volt a cash, de ezt még be tudtam iktatni, mivel nem vészes kiadás.
Így hát vártam már hogy mikor bukkan fel a kicsike, mivel tervben volt.

Ki ne emlékezne gyerekkorából erre a típusra, amit igaz kicsit bénább Metalcar változatban tologatott az oviban?

Hát ha mindenki nem is, de gondolom hogy nem csak nekem maradt meg ez az autó az akkori időkből.
Persze gyerekként még nem azt nézzük hogy néz ki, hanem arra használjuk amire gyártva lett.
A játékra.
Nyitogatjuk az ajtaját és tologatjuk....

Érdekes volt számomra, mikor egyik alkalommal - valamikor - Audi változatban is láttam, teljesen ugyanezt a változatot.
Azért volt furcsa, mert nekem mindig Vw Polo-ként maradt meg emlékeimben, de volt ilyen Audiban is.
Igaz kissé féltem, mert börzén már volt alkalmam megnézni egyet s noha az árára nem kérdeztem rá azt sajnos ott hagytam, majd később rátérek miért, de szerintem sejtjük.

Szépen megcsinálták amúgy.
Elől szép kis Vw emblémás hűtőmaszkos-lámpás kialakítást kapott benne két üveg lámpával.
Szép az embléma is és a hűtőmaszk alatti fekete festés is.
Kapott egy króm lököst, széleken fekete részekkel, és irányjelzős kialakítással.
Kapott egy márka-évjárat rendszámot is, ami még mindig jobb mint ha nem lenne.

A kerekek is jók.
A mocitetőn ki van emelve a szellőzős rész, az ablakspricc, oldalt fut az ezüst csík és a kilincs is megvan csinálva.
Igaz az anyós felőli oldalon az a fekete festés az A oszlopnál nem tudom mi akarna lenni.

Belül szép bézs ülések vannak.

Hátul megkapta a tanksapka festését, szépek a lámpák is, reálisan vannak megcsinálva.
Amiért kihagytam a korábbi börzés példányt annak az az oka, hogy két-két pöttyöt láttam a hátsó lámpák alatt, melyek egyébként itt is láthatók, de erre esett a választásom Gábor Csaba Németh kollega úrtól, mivel ennél úgy vettem észre talán kevésbé látszik.
A börzén lévőnél azt hittem típushiba, vagy valami ilyesmi, de aztán mikor láttam hogy más változatoknál is van, na mondom akkor ez sajnos ilyen.
Szerencsére ennél kevésbé látszik.
Szintén kapott króm lököst széleken fekete festéssel és rendszámvilágítás kialakítással, szintén ott a márka-évjárat plakett és megkapta bal oldalra a Volkswagen, jobb oldalra pedig a Polo feliratokat.
A kipufogó is jópofa, de a csomiajtón még a zárpötty is oda lett pingálva.

Az autót szétkaptam, az első berakások természetesen át vannak fúrva a kasznin - mint a hűtőmaszkos-lámpás kialakítás és a lökös, rendszám, de hátul csak a lökösnek vannak elkent végek, tehát a lámpák ragasztva vannak a modellben.
Gondolom ez is az a két-két luk, ami annyira zavart.

Ettől függetlenül szép és szerintem még 4000Ft-os áron is reális elfogadható ár értük, mivel némileg jobbak mint a Retróautós szériák.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.24 0 0 2732

Schuco Opel Omega Polizei:

Mint már előzőleg említettem, nem olyan rég, szeretett, imádott melóhelyemnek sajnos vége lett - várható volt, számítottunk rá - de engem mégis mindig megvisel az ilyesmi.
Imádtam a helyet.
Jó fej kollegáim, benti raktárosi meló - igaz voltak pörgős napok - és volt amikor kiszállítás.
Noha Én a monotonitás híve vagyok mint mindig belekezdeni valami újba, mert akkor egy dolgot csinálok, de azt jól.
Ez viszont - valamilyen szinten - változatos is volt emellett.
Így hát mivel az bekövetkezett, vissza kellett fogni a modell beszerzéseket.
Persze tervben, vagy kinézve - a különböző sorozatos kiadásokat - már így is voltak újak, de halasztani kellett.
Viszont felraktam pár modellt eladásra és az egyikre jelentkezett Ervin Mihálycsik kedves admin kollega, melyet vittem is KMO-ra.
Nem gondoltam hogy lesz amit veszek, de így alakult, noha többségében inkább csak nézelődtem.
Persze ezen kívül lett volna egy olyan amit még beiktattam volna, de sajnos most le kellett róla mondjak.
Talán majd máskor.
Ezt viszont nem tudtam kihagyni.

Márk Dénes cimborámnál szúrtam ki a kicsikét és kérdeztem is az árát.
Márk említette hogy a fényhíd megvan benne, de le van jőve a tetejéről, viszont az a másik Vectra példányára volt értendő, amit először megfogott.
Így ezzel szerencsére semmi gond, de akkor se lett volna, lévén a pillanatragasztót feltalálták :D

Miután mondta az árát, elővettem a zsét, Ervin kollega pont mellettem volt és említettem is hogy nem sokáig volt nálam az előzőleg számára átadott modell ellenértéke, mert ez pont annyi volt.
Korábban is kinéztem már egyszer-kétszer, viszont akkor sokra jött volna ki az ára, mert egyedüliként találtam rá - többször is - eladóknál, így nem tudott egy pakk részese lenni.
Most viszont sikerült beszerezni.

Szeretem ezt az Omega-t.
Én se tudom miért, de imádom.
Még a Halász Pistinél is nem egyszer szemeztem a piros változattal, valamint persze ez is megvan szintén Schuco változatban, Vauxhall verzióban is és kombiban is.
Ezen kívül persze az Altaya-s zöld Opel sorozatos példányban és a korábban mutatott Cadillac verzióban is.
Most pedig jött a rendőr.

Ki ne ismerné a Cobra 11 sorozatot, melyben szintén találkozhattunk eme példánnyal.

Tény hogy ez a Schuco még nem olyan kiadás mint a már maiak, de ahhoz képest remekül megcsinálták.
Elől szép lámpákat kapott, noha itt látszik igazán hogy a fehér modellautóknál mennyire fontos lenne egy ezüst kikenés vagy krómos égőhely, mert a lámpa elveszik a fehér részben.
Szép a króm Opel emblémás-csíkos hűtőmaszk is és ennél a változatnál külön műanyag berakások a lámpák alatti díszítőcsík berakások és a ködlámpák melletti berakások is.
Így mikor csekkoltam a járgányt ezekre is figyeltem, mivel a korábbi egyik változatomnál pótolni kellett.
A mocitetőn lévő kis fekete csík csak fénytörés, ahogy a tetején lévő fényhíd kék kockája gondolom némileg megtörik az enyhén domború mocitetőn, így az nem sérülés.

Alulra kapott szintén két fekete műanyag berakást ködlámpákkal, ezt említettem előbb.
Oldalt is fut a fekete csík a modellen, sőt az első kerék mögött még a sárga oldalirányjelző is meg lett rajta csinálva.
Szép a zöldre pingált ajtó is, rajta a POLIZEI felirattal és a kilincsekre is figyeltek, így nem teljesen festett az a rész.
A tetejére kapott szép megfelelő fényhidat, rajta középen az aktuális felirattal a megfelelő módon.
Igaz egy rendszám sokat tudna még dobni rajta, ahogy ugye sokszor a Minichamps modellekről is hiányolom.

Hátul szép piros lámpákat kapott, bár kicsit sajnálom hogy nem olyat kapott mint a másik Schuco változatom ahol szürkés a felső része.
Dobna rajta.
Talán lehet valamikor cserélem, majd meglátjuk.

Szép az Opel emblémás csomagtartózár kialakítás, és ott fehéren is hagyták és a zárpötty is látszik.
Megkapta a bal lámpa alá az Opel feliratot is, valamint természetesen itt a hátsó fekete díszléc is teljesen külön műanyag berakás.
Jó a fűtőszálas ablak is, melyet anno mutattam a kombi változatnál hogy a gyártók tanulhatnának tőle, mivel egybe üveg van kialakítva és peckes kialakításba ül bele a kaszniba az üveg, így nincs szükség szegecselésre és az autó belső tere tartja ott az üveget hogy ne essen le/be.
Tetszik a kis dupla kipufogó is.
Jópofa :D

Egy újabb keresett változat pipa :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.20 0 0 2731

DeAgostini Lada Vesta Sport:

Egy orosz átlag kis szedán is lehet vagány :D

Nem hittem volna hogy a Vesta - mely emiatt a hülye mélyedései miatt nem a kedvencem - többször is lesz a repertoáramban, de így alakult.
Eddig ott a sima zöld, az sw cross, legutóbb a sima sw kombi, most pedig a sport.
Ugyanis a sorozatban kijött a WTCC változata is, melyen igen csak meglepődtem hogy belerakták, meg hogy eleve van olyan is :D
Na az persze engem totál nem érdekel, ezt csak úgy megemlítettem :D

Jópofa hogy kihozták ezt a sport verziót, mert mondhatni ugyanaz, de mégsem.

Elől szép lámpákat kapott, pici sárga irányjelzős kialakítással, csak a vaku fénye miatt nem látszik.
Jó a bordázott fekete hűtőmaszk is rajta a Lada logóval.
Persze a lökös rész némileg különbözik az alap változatétól, mert itt megy még egy különálló ív a rendszám alatt, melyre ott piros kiemelést csináltak.
Az ablakspricc kialakítások is feketék lettek és a tükrök is jók.

Hátul a már megszokott szép lámpás kialakítás, a Lada felirattal.
Jópofa hogy kapott egy kis spoileres kialakítást is egy kis féklámpa csíkkal, és a hátsó lökhárítós elem is jó ahogy elkülönül a sarkoknál, rendesen megcsinálva, középen pedig a piros ködféklámpás résszel, a piros végigvezetett csíkkal és a két oldalon lévő lapos kipufogókkal.
Amondó vagyok nagyon meglepődtem hogy kihozták így sport változatban, de jól tették.
Amúgy nem tudtam hogy ebből a sima normál verzión kívül voltak ilyen más változatok is.
Ami külön jó pont az a kerekek, amik tudatják velünk hogy nem egy átlag verzióról van szó, ahogy az ajtókon oldalt lévő Sport feliratos rész is.

Elő is vettem hát a sima normál verziót, hogy nézzük meg őket.
Persze a normál verziónál nem volt nyerő ez a zöld szín, de ki lehet bírni.
Amúgy azt ott hibázták el kicsit hogy szerintem a gumik kicsit vastagok lettek.

Itt egyébként jól látszik a Sport változaton a lámpában az irányjelzős rész, itt kevésbé takarta ki a vaku fénye.
Látható hogy az első lökös a rendszám vonalától lefelé a lámpák alatt ugyanúgy fut, de a szélektől befelé haladva, itt van egy külön végigfutó perem.

A hátsó lökösnél szintén megfigyelhető ez, hogy míg a másiknál egy sima egyszerű, addig itt egy sarkokon külön kialakításos változatú lett és kis cápauszony antennát is kapott.

Remek.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.17 0 0 2730

DeAgostini Lada Granta kombi:

Mikor megjelent, kicsit csodálkoztam hogy ez nem-e volt-e már, de nem.
Csak hasonló.
Eredetileg ezek is épp börze előtti este futottak be a megrendelésbe, mivel láttam egy hirdetést egy eladótól és gyorsan lecsaptam rá.

Elsőre nekem furcsa hogy Granta mivel az eleje inkább a Vesta-ra hajaz, de igazából csak nagyon hasonló hozzá.
Szép a színe, jók a lámpák, szép a feketére pingált hűtőmaszk rajta a Lada logóval.
Igaz a nózinál a mocitetőn van egy pici öntvény hiba, de túlélem.
A mocitetőn az ablakmosó spriccek is ki lettek emelve és a tükrökön is meg lett csinálva az ezüstös rész.
Fentre kapott két tetősínt és antenna is került rá.

Hátul szép lámpákat kapott reális kialakításban, hasonló a Skoda Fabia lámpáihoz, de csak hasonló.
Szép a Granta felirat, a LADA felirat, kapott fűtőszálas hátsó ablakot fent egy kis piros féklámpa csík kialakítással.
A rendszám a szokásos újság neves kialakítás és a lökösben még a tolató szenzorok pötty mélyedése, valamint festése is meglett.
Külön jópofa a fekete alsó rész, az ezüst kipufogóval és jobb oldalon a kis vonószemes résszel, és a hátsó kerekek mögött lévő kis sárvédős kialakítás.

És akkor előkaptam hát a Kalina kombit, mely mondhatni majdnem ugyanaz a kivitel, mivel nagyon hasonló hozzá.
Persze orr részt illetően különbözik, de az A oszloptól hátrafelé, valamint a segge is - ahogy említettem - nagyon hasonló.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.14 0 0 2729

Abrex Skoda Octavia II facelift:

Ezt előző alkalommal szúrtam ki a szerbeknél KMO-n.
De mivel akkor Én "csak" nézelődni néztem ki Emberem társaságában, nem tudtam beszerezni.
Noha nem tudtam hogy lesz rá alkalom.
Később Emberem említette hogy van még nekik, így ha kérek egyet akkor jelzi nekik és következő börzén át is vehetem.
Most is hogy ott voltam kettő volt nekik, de később már csak egy - na gondoltam akkor az egyik elkelt - de közben megkérdeztem Emberemet hogy neki milyen árat mondtak, nehogy az legyen hogy esetleg nekem más árat mondanak, de akkor említette hogy már elhozta tőlük a változatomat.
Ráadásul mivel az egyik modellt amit szétkaptam - közben elrepedt a szélvédője, k.rvára örültem neki - tudtam szerezni szerencsére egy donort, így még kicsit kaptam kedvezményt is a járgány árából :D

Érdekes egyébként hogy ezt a változatot nem könnyű beszerezni és arra is kíváncsi lennék hogy vajon miért.
Hiszen a korábbi szögletesebb orrú változatból bőven találni, ez meg mondhatni nem is egy később generáció, hanem "csak" egy facelift.
Amúgy ez is érdekes, hogy ilyenkor nem kerül sokba egy formaöntvény hogy újra legyártsuk?
Eleve ilyen változatban sem gyakori, kombiban meg még inkább vadászni kell.
Persze ebből is lehetőleg ezüst, vagy legutóbb fehér volt ami láttam és abban terveztem, de mondom a franc se tudja mikor és összejön-e.
Most meg van lehetőségem egy ilyenre, hát akkor élek vele.
Korábban láttam halványzöld változatban de abban nem jött be és noha itt a börzén volt ilyen metálnarancs - vagy ahhoz hasonló (nem tudom pontosan a megnevezését) - színben és abban sem rossz, Emberem fel is ajánlotta hogy választhatom amelyiket akarom ha esetleg abban jobban bejön, de ebben a színben jobban tetszik.

Börzén való modellek átvétele után kimentem a bejárattal szemben, ahol reméltem hogy nem lesznek ott ezek a "kéregetők" de sajnos ott voltak, viszont most könnyebben leráztam őket mint múltkor.
Amúgy ez undorító hogy ide szoknak ahova az emberek egy programra járnak, pénzt költenek - ahol mindenkinek magának a döntése hogy költ-e és mennyit - ezek meg ilyen beteg gyerekek meg hasonló érzelmekre apellálva próbálnak pénzt kuncsorogni.
K.rvára tele van már a f.szom, hogy tényleg lassan már egy parkolóba sem állhatsz félre, vagy amíg kimész a kocsidhoz mielőtt beülnél hogy megiszol egy Hell-t és máris jön valaki kuncsorogni.

Még gyorsan elő is vettem a dobozból a járgányt, mondom körbe csekkolom, de szerencsére nem találtam hibát.

Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes kialakítással.
Szép a króm Skodás hűtőmaszk is, rendszámként kapott egy egyszerű Octavia "autószalonos" rendszámot, alulra két ködlámpás berakást és jó a külön szellőzős rész lent.
A felnik is jók, rajta a Skoda logóval és oldalt is fut a díszcsík.

Hátul szép lámpákat kapott alatta ezüst kialakítással, mely érdekes hogy formára ugyanaz maradt, de ebben már nem lett az irányjelző-tolató részt elválasztó motívum.
Szép a Skoda logó is, megkapta jobb oldalra az Octavia feliratot, hátul fűtőszálas ablakot kapott féklámpa csíkkal, és a lökösben is szép lett a prizmás rész kialakítása és festése és még a tolató szenzorok pötty kialakítása is jól kivehető és még egy kis dupla kipufogós kialakításra is futotta.

És akkor közösen a korábbival, melyből nem nehéz találni, ellenben ezzel...

Mint látható a forma nagyjából maradt ugyanaz, egyedül a hűtőmaszk és a lámpák-ködlámpák lettek némileg mások, mivel a mocitetős íves kialakítás ugyanolyan maradt, a felni is más lett, a korábbi még az 5 küllős kerekeket kapta, ez pedig már sok küllős kerekeket.
A hátsó pedig formára és a lámpák is ugyanolyanok maradtak, természetesen a lámpákon kicsit változtatva.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.11 0 0 2728

DeAgostini Lada Vesta SW:

Az eladóval - akivel lebeszéltem a modelleket, mivel börzén egy másik eladó ismerősén keresztül szereztem be - kicsit bele is zavarodtunk mikor beszélgettünk róla, mert ugye az SW Cross van meg nekem, amely érdekes hogy előbb került bele a sorozatba, mint a "sima kombi".
Most viszont ez is beszerzésre került.
Meg kell mondjam hogy a Vesta nem tartozik a kedvenc Ladáim közé.
Noha mondjuk mikor megjelent tetszett hogy egy normál és vagány járgány, csak azokkal a hülye mélyedésekkel az oldalán nem tudtam kibékülni.

A modellnek jól áll ez a barna szín.
A hűtőmaszkot szintén jól megcsinálták mintázatra és festésre, a lámpák is szépek és a lámpáktól induló íves rész is jól lefut a lökös aljába a ködlámpa alá, ami festett, de így is szép.
A tükrökön is ki lett alakítva az irányjelzős kialakítás.

Hátul szintén jól megcsinált hátsó lámpák, alatta ezüstre kialakított résszel.
Jó a Lada és a Vesta felirat is.
A jobb oldali lámpa belső felénél van egy pici sorja, ezt megpróbáltam kívülről orvosolni, mert ennél sincsenek bent elkent végek, valamint oda került az 1.8 jelzés is és alul a lökösbe is kapott egy ködféklámpa festést, ahogy fentre is egy féklámpásat.
Jó a kis cápauszony antenna is a tetején és a tetősínes rész is jó.
Igaz ebből még jobb ha külöm elemként van, de jelen esetben így sem rossz.

És akkor persze közösen a sima és a cross :D

Egy modell attól válik modellé, hogy figyelnek a részletekre, elég csak megnézni a mellette lévő cross változatot hátulról.
A szín, a csomagtartó tetejénél lévő fekete festés oldalt - bár ez a barnánál is van, csak színe miatt kevésbé feltűnő - valamint hátul a lökös feketére csinálása, azon belül is egy ezüstre csinált rész, és még azon belül is a ködféklámpa piros festése.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.08 0 0 2727

DeAgostini GAZella NEXT:

Mikor ezt megláttam meglepődtem hogy beletették a sorozatba, mert a Nash Avtoprom által ki van hozva többféle variánsban is, ha jól tudom.
Na persze azért örültem hogy belekerült, mert a GAZellákkal - afféle orosz Transit klónnal - úgy vagyok, hogy szeretem a különféle kiviteleit.
Persze nem mindet.
Azt pedig már mi is láthattuk hogy a GAZella is fejlődik, mert orosz autós sorozatban ott volt a narancs ponyvás platós, vagy a bordó, ami még a régi orrú változat volt, ott voltak az Én különféle kiviteleim (kék, mentő, katasztrófavédelmi, iskolabusz, helyijárat, autómentő) amik már a faceliftes orrú változatok voltak, később megint lett módosítva némileg a hűtőmaszk, tehát volt egy faceliftes facelift, és most itt az új széria.
Ez egy afféle személy-furgon, mivel megvan benne a hátsó rész feléig az üléses kialakítás - ezért is az oldal ablakok - onnan hátra pedig a pakolhatóság.

Elől szép lámpákat kapott kis krómos égőhelyes kialakítással.
Szép a gazellás embléma is a nagy fekete hűtőmaszkon és a rendszám is az újságos sorozat megnevezésével azonos.
Szétkaptam a járgányt mert kíváncsi voltam rá, az első lökhárító rajta a ködlámpákkal, hűtőmaszkkal, lámpákkal külön elem.
Megcsinálták oldalt is az irányjelzőt - igaz ezüstre - ami ráadásul kitüremkedős és a tükrök alatt is ott van a GAZelle felirat.
Ezenkívül a kilincsek is jól kialakítottak és szépek és a tolósín is meg lett csinálva, ahogy az ajtó nyitódását megfogó kis gumibaba is.

Hátul is szépen megcsinálták.
A formához igazodó szép üveglámpa, benne meghagyva íves vonalas kialakításba a tolató-irányjelzős rész.
Fent kapott egy féklámpa csíkot, szintén szép a kilincs és az ütközőbakos kialakítás, valamint még a rendszámvilágító részek is megvannak csinálva és ott a zárpötty is, ami szintén kitüremkedik.
Az alsó lökhárítós elem külön berakás, ráadásul kapott bele két ködféklámpa berakást.
Tök jó :D

A sorozatban megjelent a szimpla kabinos platós is, igaz zöld színben, így azon még gondolkozom mert nem feltétlen jön be abban a színben.
A dupla kabinos viszont feketében jött ki, így arra nagyobb az esély, de hogy beszerzem-e ilyen magasabb áron még nem tudom, mert annyira nem fontosak számomra, és ebben jelentősen közrejátszik az is hogy milyen szín.
Ennek ez a narancs jól áll és árban is jobb volt mint a már későbbiek, de egy későbbit magasabb áron, ráadásul kedvezőtlenebb színben, nem biztos hogy beszereznék.
Meglátjuk.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.04 0 0 2726

Elérkezett egy újabb KMO börze - előző este még elmentünk megünnepelni egy barát szülinapját egy japán étterembe (az is be volt tervezve) - és noha voltak modelles kiadások, még börze előtt is 1 nappal úgy alakult hogy megint csak bővült.
De legalább olyan példányokkal melyeket amúgy is akartam és úgy terveztem hogy majd max a végkielégítésem összegéből (mivel elvesztettem korábbi munkahelyem) megveszek párat amit be akarok szerezni, így viszont úgy voltam vele akkor már annyival kevesebbet kell majd beszerezni, bár ahogy néztem gyarapodott így is a beszerzésre várók listája.

DeAgostini Lada Granta:

Vérzik a szívem ezért a sorozatért.
Ugyanis a Retró és a töménytelenszer ismételt modellek után, végre elindult egy újdonság, melyben modernebb orosz autók kerültek be, és a Niva példányból is sejthetők voltak különféle variációk.
De mivel sajnos közbejött az Orosz-Ukrán háború, a sorozat is leállt, mivel persze megannyi cég kivonult, megszakította a kapcsolatot, felmondta a szerződéseket, köztük a DeA is ezt a modelles sorozatot illetően.
Persze amik már le voltak gyártva, azok még megjelentek.

A saját 1:43-as modellek facebook csoportunkban láttam meg az egyik tagtól és rögtön ráírtam hogy honnan és hogy sikerült beszereznie ilyen orosz Autólegendák sorozatos modelleket és máris egyeztettem vele hogyha vannak eladó példányai, vagy tud esetleg szerezni - és főleg segíteni beszerezni őket - akkor megírnám miket keresek.
Ugyanis az Orosz-Ukrán konfliktus miatt nehézkes a beszerzésük és az áruk is sajnos magasabb lett, viszont az eladóval le tudtam egyeztetni egy árat, mivel voltak példányai melyeket még régi árakon tudott adni.
Ez is úgy volt - még egy-két változattal - amely eleinte úgy nézett ki hogy be tudom szerezni, de betett neki az Orosz-Ukrán konfliktus.
Eleve érdekes hogy egy Lada hatchback, mert régebben persze leginkább a szedán volt, meg kombi, de ugye idővel a Lada is - ha nevét illetően még a régi változat is jut eszünkbe - modernizálódott és manapság már van 5 ajtós kis autója, családi kombija, sőt terepjárója is.

Elől jó kis lámpákat kapott, tetszik a feketére pingált Lada emblémás hűtőmaszk is, kapott Autólegendák rendszámot - persze orosz betűkkel - és a ködlámpás részek is ki lettek alakítva, igaz festve, de jók.
A tükrön szintén meg lett csinálva az ezüstös rész - noha nem tudom hogy ennél abban volt-e irányjelző - és a tetejére is kapott egy kis antennát.
Gurulást illetően egy nagyon nagyon picit szorul, ennek az az oka, hogy a kerék mögötti féktárcsa rész ami ki szokott lenni alakítva ilyen mélyedéses beülős kialakításban, kissé vékonyra sikerült, ergó nem fixen van a helyén és van hogy a kerékkel együtt forog, vagy megáll, de "múkodik" azért.
Mondjuk ezen kis ragasztóval lehet segíteni.

Hátul szép kis lámpákat kapott megfelelően kialakítva, és alatta ezüstre festve a kasznin.
Néztem a beltérből de nincsenek elkent végek, így nyilván ragasztva vannak.
Azért néztem mert a jobb oldali aljánál volt egy pici sorja, így ezt orvosolni akartam, de mikor láttam hogy nincs elkent vég, mondom akkor meg kell oldanom kívülről.
Szép a Lada felirat, az embléma is és a Granta felirat is.
Szintén megkapta az autó újságos rendszám kialakítást, fentre egy féklámpa csíkot, lentre egy ködféklámpás festést a lökösre és érdekes hogy két kipufogós a kicsike :D
Úgyhogy elég jól meg lettek csinálva ezek a példányok, kár hogy nem élt sokáig a sorozat, kíváncsi lennék mik kerültek volna még bele.

FERENSZ Creative Commons License 2024.08.01 0 0 2725

DeAgostini Vw Apollo GLS:

Na megjött a GLS.
De kivételesen nem a csomagszállító cégre gondolok.
Egy régóta vágyott modell-project résztvevője érkezett meg hát végre.
Mint ahogy nálunk - és előzőleg a németeknél - is fut(ott) a Vw sorozat, a Mexikói-Brazil irányvonalon is volt egy széria.
Voltak közös példányok melyek ebben-abban a sorozatban is megtalálhatóak voltak - mint pl Vw Golf I cabriolet, melyet mi és a német sorozatban zöldben kaptunk, de a másikban piros volt - és voltak persze kimondottan olyan típusok is, melyek csak az adott Mexikói-Brazil irányvonalú sorozatban voltak.
Így mikor megláttam hogy szerepel benne ez az Apollo, mely egyszerre három autó jellegzetességét is viseli, nem volt kérdés hogy akarom.
De nem nagyon volt rá lehetőség.

Még korábban volt hogy pár német sorozatból megjelent példányt - mivel akkor még nálunk nem futott - Gábor Csaba Németh kollegán keresztül sikerült beszerezni, ahogy pár Memorables kiadásos járgányt is, és említettem, hogy a Mexikói-Brazil Vw sorozatból is érdekelne néhány.

Persze mint ahogy az lenni szokott - miután leadtam a "rendelést" - egyszer felbukkant ebay-n, számomra elég jó áron amennyiért nem kérdés hogy rögtön csaptam volna le, de mivel egyrészt összegben szállítással szintén annyi lett volna mint most ez, valamint a másik, mivel már le volt beszélve Gáborral a modell, nem lett volna fer visszamondani.
Így sajnos elvetettem annak a beszerzésének lehetőségét, de nem lett volna rossz.
Talán még jobb is hogy így alakult, mert úgy rémlett az eladónak nem is nagyon volt más cucca, így nem tudtam volna másokat is beszerezni vele együtt.

Érdekes amúgy hogy ez a modell is mondhatni különleges, most már nem csak azért mert eleve egy nem szokványos, vagy számunkra ismeretlen Vw, valamint azért mert három autó jellegzetessége is visszaköszön rajta - erre később rátérek - hanem még azért is, mert ezt is akkor tudtam beszerezni mikor szintén szeretett melóhelyemnek a kilépő papírjaival volt intézni valóm, ahogy a korábbi Hyundai és Pontiac változatokat is.
De mivel mondhatni az aláírás nem azon a napon történt - csak egyeztetés volt szükséges - így mégsem kötöm hozzá, bár bizonyára azért eszembe-eszembe fog jutni róla.
De van mikor ez így alakul.

Tartottam befelé a városba - mivel ott volt az ügyvéd - és kocsival mentem, mert mondom utána elugrok érte ki Érdre, ugyanis Gábor Csaba Németh cimborát már ott tudom megtalálni korábbi Savoya Parkos fellelhetősége után melyet meg is jegyeztem hogy jól kintebb jött, de jól tette.
Csendes, nyugodt környék.
Elbeszélgettünk kb egy negyed órát, közben kedves felesége-élettársa is kint volt a kicsivel a babakocsiban, és még valaki anyuka is hirtelen betoppant szintén egy picivel, így az anyukák is beszélgettek kicsit egymással, mi nálunk meg szóba kerültek a kínai modellek is, valamint hogy mi a helyzet szeretett Jetta-jával, aztán indultam vissza.

S hogy miért kellett annyira, miért vágytam nagyon erre az Apollora?

Nost mert a forma ismerős lehet.

Ugyanis a Ford Orion változatán alapszik, amit ugye mi ismerünk.
Igaz mi is leginkább a 4 ajtós változatban ismerjük, de volt belőle ritkább 2 ajtós kivitel is, amit Brazíliában Ford Verona néven ismertek, majd erre az alapra alakították ki 90 és 92 között a Vw Apollo változatot a Ford lévén Dél-Amerikai kiadásra az "AutoLatina" néven ismert közös vállalkozásban.
Erről volt korábban szó a Vw Pointer-Ford Escort hasonlatot illetően.

S hogy mi az amit már korábban is említettem ami miatt nagyon kellett?
Mert 3 autó tulajdonsága köszön vissza rajta, ilyen pedig nem nagyon szokott lenni.
Olyan igen, hogy esetleg 2 na de 3 :-O

Először nézzük a modellt magát.

Elől szép lámpákat kapott kis krómos vagy ezüst égőhelyes kialakítással.
Jó a Vw emblémás hűtőmaszk is, igaz még kibontás előtt volt ott egy pici hajszál féleség, reméltem hogy csak olyan hiba melyet egy könnyed mozdulattal onnan eltüntetek és szerencsére így is volt, nem festés vagy karc hiba volt.
Jópofa a mattszürkére festett lökös, melyen fut egy fekete csík is és oldalt is követi az autón.
Alul kapott két ködlámpás berakást és egy Volkswagen Collection feliratos rendszámot.
A tükrök színre fújtak, igaz az anyós felőli picit fentebb áll, ezt majd vagy orvoslom vagy így hagyom, meglátjuk, és a belsőben is tetszik a mattszürkés üléses kialakítás.
Ezen kívül oldalt megkapta azért a fekete kilincs valamint zár, és tanksapka festéseket.

Hátul szintén szép.
Mivel középen a csomagtartó zár van, bal szélére kapta meg a Vw emblémás festést, valamint jobbra az Apollo GLS típusfeliratot.
A lámpás kialakítás is szép, teljes egészében végigfuttatott és a kialakítása is bordázott.
Ezen kívül reálisan meg van csinálva, széleken sárga résszel, bentebb pirossal, de annak ellenére is jól látszik a formát illetően hogy még abban is van egy külön rész, majd fehér és bentebb egy feketére alakított rész és szintén egy Volkswagen Collection típus feliratos rendszám.
A kipufogó is jópofa.

És akkor ha már úgy is említettem előzőleg, akkor nézzük most őket közösen.
Ha megnézzük a motorháztetős kialakítás hasonló.
Természetesen a Fordnál megvan az íves rész, mely élei követik a hűtőmaszk széleit, a Vw változatnál simára hagyták, noha a szellőzős rész hasonló, de az is más némileg, mivel a Fordnál osztott.

Ha oldalról is megnézzük őket, szintén láthatók hasonló tulajdonságok.
Pl az orrtól, az irányjelző lámpáktól elinduló végigfutó íves rész, mely az Orionnál a hátsó ajtók után elsimul, de a Vw-nél végigfut a lámpákig.

A hűtőmaszk-motor természetesen a Vw változaté, a karosszéria a Ford Orioné - legalábbis lehetne mondani, de mivel nem 4 ajtós hanem csak 2, így a Verona változat lenne a megfelelő említés - és persze a hátsó lámpás kialakítás, mely nagyon hasonló a Ford Sierra sedan lámpáihoz.

Így tehát ezért kellett annyira ez a változat, mert az egyik egy ismert gyártó, ismert modellje, a másik pedig egy ismert márka ismert karosszériás változata, ám más motorral, és egy másik Ford típus jellegzetes ismertetőjegy(ei)ével.
Egy Orion-Verona karosszériába ágyazott Vw Apollo, Ford Sierrás hátsó lámpákkal :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.07.29 0 0 2724

Altaya Hyundai H350 - Hyundai Motorsport:

A Hyundai márka legépelését még gyakorolnom kell :D
Nem hoznak lázba az efféle rally kiadások, de ezt már csak maga a típus miatt is be kellett szerezzem.
Ugyanis a Hyundai márka nem nagyon van jelen a modellautós szekcióban - mármint a sima, normál kiviteleket illetően, mivel rally változatban nem egy típus akad - az meg hogy most eleve rögtön egy furgon változat érkezik....hát ezzzz....
Sima normál változatban is esetleg a Tucson-t, a kis - általam is bemutatott - Atost és esetleg az i30-ast tudnám esetleg felhozni és ennyi.
Rally változatban tudom hogy ott van még az Accent, meg mostanság kezdi el az Ixo kihozni nem egy féle rally változatban, melynél szintén jeleztem már hogy normál, civil változatokban is jöhetnének, mert pl azóta az Elantra is kijött, de persze csak rally változatban.
Ugyanis a Hyundai autók nekem bejönnek, formára vagányak és elegánsak, még a legkisebb változat is.
Így hát nem volt kérdés hogy mikor ezt megláttam a sorozatban, egyrészt megörültem hogy "jééé egy Hyundai", másrészt hogy nem is egy személyautó hanem mindjárt egy furgon és harmadrészt hogy ez bizony kelleni fog.
Szerencse hogy ilyen Hyundai motorsport furgonos a festése is, nem valami más, mert akkor lehet csak amiatt nem szereztem volna be.
De jött :D

Elől szép kis lámpákat kapott, alatta krómos led égősoros lámpa berakással, mely mondjuk nem passzol tökéletesen, ezáltal az üveg picit kitüremkedik a modellen.
Szép a bordázott fekete hűtőmaszk, rajta a szép ezüsttel kiemelt Hyundai logó is remek.
Amúgy a Hyundai logójának annyi a története röviden, hogy a két fél közti bizalmat és köszöntést szimbolizálja, mikor két ember kezet fog.
Tulajdonképpen ez maga a Hyundai logója, két ember kézfogásának pillanata.
Kapott egy német rendszámot és a mocitetőn a felirat is jó.
A tükrök is jók, az irányjelzős kialakítás is meg lett rajtuk csinálva, ahogy az oldalon futó fekete díszítőcsík is, rajta a helyzetjelző világításokkal és fent kapott egy picike antennát is.
Erre vigyázni is kellett miközben csavaroztam le a talapzatról.

Kerekeket illetően volt pici ugrálás, ez általában két féle ok miatt szokott lenni.
Az egyik hogy magán a felnin van egy kis sorja és azért ugrál, vagy a másik hogy ahogy a modell a talapzaton áll ott kicsit kisimul - vagy mondhatni meglapul - a gumi.
Wilbur Walsh szavaival élve: - Alighanem defekt :D
Nem marad meg az íves formája.
Mindkét dolgot könnyen lehet orvosolni.
Gumi leszed - felni sorja esetén sorja lecsíp, gumi simulás esetén ott kicsit meghajtogatjuk a gumit - majd gumi vissza és kész is.

Hátul is remek.
A modellen a lámpa részek égőhelyesen lettek kialakítva az öntvényen és ezüstre lettek csinálva, valamint a lámpa üveg berakás is szép és ahol kell, ki lett hagyva a tolatós-irányjelzős részt illetően.
Feketével ki lett emelve a rendszámvilágítást takaró elem, a kilincs és a kis ütközőbakok, melyek oldalt a lámpánál is megvannak csinálva.
Szintén megkapta a német rendszámot, jók a különböző feliratok is a modellen, a lökösbe is megkapta a piros prizma festéseket és még egy fellépőt is kapott a farára, kis fekete vonóhorgos kialakítással.
Remek.
Hogy a tetején lévő féklámpa csíknál lévő tolatókamerás szenzort már ne is említsem :D

FERENSZ Creative Commons License 2024.07.26 0 0 2723

Sajnos elérkezett hát egy újabb olyan időszak, egy olyan esemény, melyet utálok.
Utálom a változást.
Ehhez akkor "szoktam hozzá" mondhatni, mivel korábban voltak iskola váltásaim és megint bekerülni egy újabb közösségbe, vagy ahogy Én szoktam mondani "megint új társak, új emberek, egy új közeg" megint kiismerni mindenkit stb...és ezt utálom.
Én nem szeretem a változást.
Sajnos ismét elérkeztem egy olyan eseményhez, melytől anno egyszer már kivoltam, noha most talán némileg könnyebben tudtam feldolgozni.
Ez pedig nem volt más, mint a munkahelyem elvesztése.
Mondjuk várható volt sajnos, mert a korábbi főnök - ketten voltak - értett hozzá, míg aki átvette a céget szépen lassan kivéreztette azt.
Ha úgy vesszük Én ezidáig csak egyszer jöttem el önszántamból.
Ugyanis első munkahelyem Törökbálinton volt - Budapesti létemre - mely igaz csak 1 évig tartott majd utána elküldtek, majd volt Biatorbágyon 7 éven keresztül mely sajnos véget ért - így is elmondhatom hogy szerencsés voltam mert Én teljesen a végéig voltam, noha nem volt könnyű látni ahogy tűnnek el a "gépeim" melyeken dolgoztam és ahogy ürül ki a cnc részleg - aztán egy német írószer gyártónál voltam 1 évet munaközvetítőn keresztül, majd ottani volt kollegámmal együtt - kis idő különbséggel - sikerült egy akkumulátor és motorolajat forgalmazó kis céghez elhelyezkednem, ahol raktáros-kiszállító pozícióban voltam.
Élveztem, mivel a kollegáim jó fejek voltak, szerettem/szeretem őket, nem hiába jellemeztem "kiccsaládom" jelzővel őket, de sajnos véget ért.
Na sebaj, de ez persze nem jelenti azt hogy a modell beszerzésekkel leálltam volna, noha akkortájt éppen próbáltam visszafogni, de mostani szerzeményeink - mert az ezutáni is még ide tartozik - már le voltak korábban beszélve.
Így aznap mikor mentem be aláírni a kilépő papírokat, gondoltam ráírok Tokodi János cimborámra, akinek jelzem - mivel dolgoznom már nem kell, viszont amúgy is arrafelé megyek - hogy akkor beugranék a két járgányért.
Elindultam kb 2 órával korábban, írtam neki hogy ott vagyok, átvettem a járgányokat, majd beugrottam megkajálni a közeli Burgerbe - aznap tekintve hogy hova megyek és milyen céllal, valahogy a szokásos kaja sem esett olyan jól - és miután megvoltam, mentem hát tovább.
Amúgy a sors fintora hogy csak pár utcányira voltam a korábbi német írószeres cégtől, ahol külsősként, munkaközvetítőn dolgoztam, de ott Én jöttem el, mivel több felelősséget akartak ugyanannyiért adni, Én pedig ismerem és sokszor hallottam az egyik elektronikai eszközöket árusító cég reklámját, miszerint "hülye azért nem vagyok".
Így hát miután gyorsan szemrevételeztem a járgányokat mentem is tovább, ahova kivételesen nem akartam, de muszáj volt.
Már majdnem ott voltam akkor hívott Katika kolleginám hogy mégsem kell bemenni, na mondom nem baj, legalább megjárattuk az autót, lemostuk és akkor így mondhatni mégsem kötöm direkt ekte ahhoz az eseményhez ezt a két modellt.

Na de elég ebből a szomorkás bevezetőből, lássuk mi volt az a kettő amely még le volt beszélve és sajnos - ezáltal az esemény által - előrébb lett hozva a beszerzésük (mondjuk KMO-n úgy is átvettem volna őket még attól függetlenül)

Altaya Pontiac Firebird:

Egyszer már szerepelt a sorozatban ez a kicsike, bár úgy figyeltem meg, hogy később belerakják még egyszer, más kivitelben.
Ezt eljátsszák egyik-másik modellnél.
Elvégre is nem baj, így el lehet adni újra ugyanazt, csak arra kell figyelni hogy ne rögtön utána, vagy pár számmal később legyen, hanem mondjuk mikor már volt 10-20 különféle típus.
Ezt azért írtam, mert pl a mexikói sorozatban volt a Vw Bogár többször is, és az utolsó lapszám - ami a 70-es volt - előtte háromszor is szerepelt egymás után, különféle kivitelben és mikor az ember már megint azt látja, az nem feltétlen baj, de mikor a rá következő két számban is, akkor nem biztos hogy újra megvenné.
Ebben az amerikai autós kiadásban pedig a fete Pontiac pl a 23., a mostani piros pedig a 76. számú megjelenés volt, tehát a kettő között bőven kaptunk más típusokat, mielőtt esetleg újra belerakták.
De ugyanígy a Camaro változattal is, melyből a fehér a 40., a későbbi változat pedig a 79. számú megjelenés volt.
Tehát nem háromszor volt és rögtön egymás után.
Nálam számít hogy az adott modell milyen, mármint megjelenést illetően, ebben közrejátszik a szín és hogy milyen kiadás.
Pl egy Corvette cabrio példányt is beszereztem volna ebből a sorozatból, de lévén hogy valami - ettől nem sokkal korábban megjelent - "official pace car" vagyis valami felvezető autó volt, nem sima normál verzió, így sajnos kihagytam.

Elől jó kis kialakítást kapott.
Szép a lámpák alatti fekete rés festés, belül a sárga irányjelzős résszel, jó a Pontiac embléma is.
Kapott Californiai rendszámot és oldalt a helyzetjelző sárga fények is megvannak csinálva.
Oldalt a kerék mögött kapott szintén feliratot, a kerekek pedig "Goodyear Eagle GT" feliratos gumik lettek szürke felnivel és fekete dísztárcsa kupakkal.

Hátul jó kis feketés üveglámpás berakást kapott, melynél azért látható a két berakás hely, mint afféle tolató lámpát imitáló rész.
Szép a Pontiac embléma is és a piros vonalvezetés is jó.
Kicsit aggódtam, mert a weboldalon fent lévő képénél láttam hogy a piros vonalvezetésben van egy kis hiba, de ezt csekkoltam akkor mikor átvettem és megnyugodtam hogy az a hiba az enyémen nincs :D
Szintén ott a Californiai rendszám és a kis spoiler is jó a farán.

Sajnos a két kis tetőablak nem felhajtható vagy kivehető, de nem baj, így is jó :D

Gondoltam akkor már előkapom a korábban említett fekete változatomat is, mely amúgy is kézközelben volt, múltkori átpakolás-keresés miatt, és mivel tudtam hogy a pirosat tervezni fogom, direkt félre raktam, nehogy elkavarjam valahova.
Ezért mondom hogy sokszor fontosak a részletek, mert jó megnézni a kettőt milyen különbségek vannak.
Akár a másiknál harmonizáló kerék-lökhárító-alváz közös játékát illetően, ezért fontos eleve az, hogy milyen színben hozol ki egy modellt, hogy figyelsz-e az előbb említett dolgokra, mert sokat számít az összkép.

Érdekes megnézni hogy a rendszámuk mennyire hasonló, mert a feketének 1AAX608, a mostani pirosnak viszont 1AXA668 :D
Amúgy az is tetszik hogy figyeltek a kerekekre is, hogy a feketénél az a rész is az alsó lökös-alváz résszel megegyező arany színű lett, és ott ugye nem feliratosak a gumik, míg a mostani pirosnál feliratozott gumik, szürke felni, fekete dísztárcsák.

Az is tetszik hogy a hátsó lámpás részek sem azonosak.
Noha mindkettőnél szép a Pontiac logó, de a feketénél úgy csinálták meg hogy látható a piros lámpás rész, ami ezáltal feldobja kicsit, míg a pirosnál teljes egészében füstös lett és csak a berakás helyek látszódnak afféle tolató lámpás imitálást adva és ezáltal sportosabbá teszi a járgányt.
Szóval ennyit számítanak a részletek.
Mondjuk ez akár lehetett volna ilyen a feketénél is, de mégis jobb hogy inkább úgy alakították ki, mivel akkor a nagyon sok fekete miatt már elvesznének a részletek.

Ugyanaz a gyártó, ugyanaz a modell, ugyanaz a típus, mégis el lehet adni újra, ha odafigyel...

FERENSZ Creative Commons License 2024.07.23 0 0 2722

Norev Citroen C5 kombi:

Másik szintén összejött kinézett szerzeményünk ez volt.
A C5-ös kombit is kerestem már egy ideje ezüstben, mivel a szedán tesója megvan és tetszik ez a bálna Citroen, de a kombit ezüstben sajnos nem találtam.
Noha antracitszürkében anno sikerült beszerezni, de van olyan páros, melyből - ha kihozták szintén olyan színben - szeretem akként tudni, és ezüstben amúgy is jobban kivehető minden részlet, ezért szeretem annyira.
Így hát ez is összejött szerencsére.

Elől szép lámpákat kapott jó a Citroen emblémás hűtőmaszk is és kapott egy felirat rendszámot is.

Tetszik ez a nagy bálna, imádom.
Hátul külön üveg elemként kapta meg a csomagtartóajtót, természetesen színre fújva és a lámpák vonalában pirosra meghagyva.
Fent is kapott egy féklámpa csík festést, valamint antenna is került rá és tetősínek is felkerültek rá.
A bal lámpánál - kicsit kevésbé látszik az autó eleve ezüst színe miatt - megkapta a Citroen feliratot, jobb oldalra pedig a C5 jelzést és az embléma is szépen kivehető rajta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!