Keresés

Részletes keresés

Bölikukac Creative Commons License 1998.11.12 0 0 59
Ubi! Úgy gondolom, hogy egy bizonyos szint felett lehet csak hallani a dugóforgatást, azonban úgy gondolom, hogy ez a szint nincs nagyon magasan. Én csak akkor kezdtem ezzel szórakozni, amikor megkaptam a jelenlegi erősítőmet, a hozzávaló hálózati speckábellel együtt + kaptam a CD-játszómhoz is egyet, azóta viszont hallom.
Amúgy rábeszéltem az audio-konstruktőr barátomat, hogy szálljon be közénk, Ő, bár villanyosmérnök, és műszaki produktumokat menstruál, valahogy másfelől közelít a hangminőség felé, mint mi, ámátőrök. Nem annyira az ohmok és kHz-ek felől. Legalább 20 éve csinálja, csak ragadozik rá valami:-).
Be is fogom a pofám, az az igazság, hogy most már csak zenét hallgatok, mert elértem azt a minőséget, ami kielégít. Mintegy 10 évig szarakodtam ezekkel a dolgokkal, elég volt. (Esetleg egy új CD futóműben gondolkozom, új D/A konvertert már megrendeltem. :-)))
Viszont megtartottam a csöves erősítőimet (2 x mono EA057 végfok) egyszer átkábeleztetem, szerzek új csöveket. Ha valaki megmérné a műszaki jellmzőt, (frekvenciagörbe, torzítások) bizonyára úgy ítélné meg, hogy ezzel egyáltalán nem lehet zenét hallgatni. Szerintem meg a legzeneibb hangú erősítő, amit életemben halottam. Sávhatárolt, és torzít, mint a nyavalya, de mégis.
papaja Creative Commons License 1998.11.12 0 0 58
Cowboy !

A centersugárzó árnyékolása mágneses árnyékolás! Azért is olyan súlyos a doboz, mert a hangszórók mágneses hatását kell csökkenteni! Ha pl, a TV tetejére akarod tenni, árnyékolás nélkül szines foltok lennének a képcső szélein.

Ha majd TFT, vagy egyéb elektronsugár nélküli képernyőt használunk akkor ez már nem lesz érdekes.

Zölduborka Creative Commons License 1998.11.12 0 0 57
Kukac de Böli! :)

Koszonom, varom a mailt!
Ez a 220-as dugoforgatas akkor is mukszik, ha a gyari, hozzaadott (bekotott) madzagot forgatod, vagy csak a tobbezer forintos tapkabeleknel / tobb szazezer forintos erositoknel?

Udv.

Ubi

Zölduborka Creative Commons License 1998.11.12 0 0 56
Na, na, igeeen!!!
Ilyenekre gondoltam, kezd alakulni a tema! :)))

Gorcsev!

Mar vissza is szivtam, mert ezek a dolgok annyira szubjektivek, hogy nem szabad semmirre sem azt mondani, hogy nem jo, mert lehet, hogy masnak az tetszik. Az teny, hogy az olcsobb kategoriaju hangfalak kozul a Jamo talan a legjobb! :)) (figyeled? kompenzalok :)))

HAME & The Dark One!

Ez az fiuk csak igy tovabb! :)

Ezt a 220-as kabel es hangfalkabel viszonyt en is tapasztaltam otthon, ugyanis mivel meg szanaszet van minden a koltozkodes utan, ezert a 220-as kabel szep komotosan ballag az egyik hangfalkabel mellett es nagyon frankon belehallatszik a hangszoroba.
Mi a velemenyetek az alvanyokrol (foleg az erositot es CD jatszot tartokrol)? Nekem egy kicsit erosnek tunik, amikor a Hi-Fi Choice-ban olyanokat irnak, hogy az eggyik alvanynak teltebb es reszletezobba "hangja" mint a masiknak. Nincsenek ezek egy kicsit elborulva?
Egyaltalan az en 200 ezer forintos HK hazimozis erolkodom es HK CD lejatszomnal szamitananak ezek a dolgok valamit (ertsd mind kabelek, mind alvanyok cserelgetese)?

Cowboy!

Jo cuccod van! :)
Bar a JBL nekem egy kicsit mar durva, foleg az amugy sem egy selyembajnok HK cuccokkal, de az egyik haveromnak is hasonlo az osszeallitasa, mint a tied (HK AVI200, HD 730, JBL L7)es pl. a Dire Straits nagyon szepen muzsikal rajta, de mar komolyzeneben egy kicsit agresszivnek tunt.
Csajkovszkij 1812-es nyitany + agyuloves rulez! :))

Udv.

Ubi

u.i: Na most akkor milyen hangfalkabelt vegyek? Tomor 220-as rezvezeteket :)) vagy sodrott szalagkabelt (mellesleg a mostani kabelem is sodrott rez es elegge szalagnak tunik, raadasul bikabel)

Cowboy Creative Commons License 1998.11.12 0 0 55
Kedves Drégelypalánk!
Ha megirod, merre tevéknykedsz, talán könnyebb lesz ajánlani valamilyen boltot. Sajnos, én nem tudtam idehozni Mo-ról az erösitömet (Denon) ezért újat kellett vennem. ( az 50-60 Hz sajnos tragikus!) Viszont itt szerintem sokkal olcsóbbak, mint Európában. Javaslom, hogy nézd ki magadnak ami Neked a legjobban tetszik és próbáld megvenni San Francisco-ban vagy New Yorkban. Tudomásom szerint ezen a két helyen lehet "kétnormás" kütyüket kapni. A Bose "Sattelite" hangfalai nagyon picik és méretükhöz képest jól szólnak. Már $600-tól lehet kapni. Egyszer beültem egy demóra a Bose-höz, különbözö zenéket játszottak és utána a nagy dobozokat levették és megmutatták, hogy a kis maroknyi sugárzókból jött a hang. A kutya viszont ott volt elásva, hogy közben egy oriási képernyön vetitettek is és amit nem hallottunk, a szemünk pótolta. Végül is idöd van, vigyél magaddal néhány CD-t, amit jó fejhallgatóval már meghallgattál (ajánlom a Sennheiser HD 455-t, $99 a Circuit City-ben. Ja és ott van demó terem is Onkyo, Harmon-Kardon,Marantz stb erösitökkel.) A másik, szerintem Ross Perot-ból akkor sem lenne jó énekes (hacsak nem szoprán) ha 200 évig tanulna énekelni. Szóval én a nagy hangfalak hive vagyok. Kb. 2 év nézelödés után vettem 2db. JBL L7-st ~$1000.(azt hiszem az utolsókat, a bal oldalira 1 hónapot kellet várnom mert az ország másik felében találták meg). És H/K 20-ast, ezzel szerintem jobban szól mint az Onkyo-val. (A JBL, H/K, Infinity ugyanaz a cég, ezért jól illeszkednek egymáshoz.) És az elején egy H/K CD van. Középre és hátra pedig KLH-t vettem. (Csak $13 darabja, de úgy is csak a 3D funkcióban müködnek!) A TV tetejére helyezhetö "árnyékolt" hangszórók $160 egy nagy átvágás, azon a hangszórón is csak két csatlakozó van, ha árnyékolt lenne, az árnyékoló kivezetésnek is rajta kéne lennie. Ajánlhatnám még a Bang&Olufsen-t is, de az itt is drága.
Jó szorakozást! ( Ha Neked is kedvenced a Csajkovszkij 1812-es nyitánya igazi ágyúlövésekkel és a hangszórót sikerül "kilöni", háborodj fel, hogy Neked ilyen vacakot mert ajánlani és vonulj ki sértetten! Én is mindig igy tettem!)
Üdvözlettel,
Cowboy
The Dark One Creative Commons License 1998.11.12 0 0 54
:)))) En is TV-ztem.....

Jah, igen, azt kifelejtettem....

The Dark One Creative Commons License 1998.11.12 0 0 53
Ja, ize, bocsi az esedleges nyelvtani/helyesirasi hibakhoz, faradt vagyok.

HAME rulz, gyakorlatilag ugyanarrol beszelunk, csak o "magasabb szinten" :)

HAME Creative Commons License 1998.11.12 0 0 52
amint látom közben The Dark One majdnem ugyanazt elmondta kábelügyben. Bocs a duplázásért, de gépelés közben tévét néztem így elhúzúdott egy kissé.

geszthi,

A háromutasoknál még az is a különbség, hogy amíg a kétutasoknál csak alul- és felülátersztő szűrő van addig a háromutasoknál a középső szűrő sávszűrő. Azt pedig konstans fázissal elkészíteni szinte lehetetlenség.

The Dark One Creative Commons License 1998.11.12 0 0 51
Ja, meg a hangfal alatet:
Igaz, minnel nagyobb a szilardsaga, tomorsege, minnel simabb a felulete, annal jobb, nem viszi at a rezgest. Amugy ez a legolcsobb modszer a hangzas megvaltoztatasara. Nalam pl. epitkezesbol bugazott brutalis grantilapok vannak. Amugy a hangfalak nagy reszet parkettahoz tervezik, csakhat nalunk a parketta igazan hagy maga utan kivanni valot. A marvanytol nagyon letisztul a hangja, sajna veszit egy kicsit a melegsegebol is a hang...de idaig nem sikerult olyan fafeluletet talanom, ami jobb lenne, mint a marvany/granit. Ja, ha mint nalam nalatok is ferde a parketta, es nem erintkezik tokeletesen a marvanylappal, a marvanylap negy sarkara ragasszatok filc-et. Igy meg osszekarcolni sem karcolja. Ha fara teszitek a cuccot, vigyazzatok, mert az idovel a hangfalak tuskei szepen belemelyednek a faba...ezt megelozendoen tegyetek ala jo oreg 50fillerest, vagy ujj 1 forintost.
HAME Creative Commons License 1998.11.12 0 0 50
jajjajjaj, Gorcsev!

Ezt a tojástartót felejtsd el gyorsan. Ezt a "HiFi" falburkolatot a ´70-es években találták ki, mint olcsó megoldást a KISZ klubokba. Igaz, hogy elég tűrhető csillapítása és diffúzhatása van (viszhangok), viszont az egyre ismétlődő, azonos térfogatocskák ronda rezonanciákat és lyukakat okoznak. Ráadásul sok frekvencián.

Kábelek:
Egy 1mm^2 keresztmetszetű rézkábel méterének ellenállása kb. 0,02 Ohm. Ez egy 5m-s kábelnél (oda-vissza) 0,2 Ohm. Ehhez hozzájön a csatlakozások átmeneti ellenállása ami egy átlagos standard csatlakozónál (4x) szintén kitesz 0,1 (vagy több) Ohmot. Ezek frekvenciafüggetlen adatok. Ha figyelembe vesszük, hogy egy jó 4 Ohmos láda impedanciája is min. 3 és 6 Ohm között mozog a frekvencia fügvényében, belátható, hogy
egy ez egy el nem hanyagolható, frekvenciafüggő feszültségosztót képez, ami jelentősen megváltoztathatja a hangképet. És akkor nem beszélünk egy átlagos tömegdobozról (2-8 Ohm) 15 m-es csengődróttal meghajtva.
Hogy miért jobb a tömör:
1. A sodrott vezeték megadott keresztmetszete nagyobb mint a valóságos.
2. A szigetelés letisztításánál egy rakat vékony drótot leszakíthatunk, tovább csökkentve a valós keresztmetszetet.
3. Egyes drótocskáknak, főleg ha oxidálódott, egyátalán nem kell érintkeznie a csatlakozóval - jelentősen megnövelheti az átmeneti ellenállást.
Ezért, ha sodrott vezetéket használunk, mindig cinezzük (irodalmian ónozzuk) be a vezetékek végeit.
Ideális lenne a fix, minnél rövidebb, minnél vastagabb, beforrasztott vezeték. Csak hát, csakhát...
Ilyen kis impedanciáknál a kábel kapacitása (néhány pF), hullámellenállása, árnyékolása!, neaggyisten a sodrás iránya (sic!) nem játszik szerepet. Ezrelékekben sem kifejezhető.
Összekötő kábelek:
Az ezek körül kialakult babonák nagy része a csöves korszakból erednek (újra aktuális). Egy ócska koax (mikrofonkábel) kapacitása akár néhány száz pF is lehet méterenkén. Ez egy csöves erősítő 300-400 kOhmos bemenőimpedanciájánál szép kis aluláteresztő szűrőt alkot már a hangfrekvenciás tartományban. Félvezetős erősítőknél nem ennyire markáns a helyzet. Viszont a zavarások miatt célszerű a kábeleket a lehető legrövidebbre szabni.
Amiről nem szoktak beszélni (hisz nem lehet jó áron eladni) az az árnyékoláson kialakuló köráramok kiküszöbölése. Ez általában az 50 Hz-es búgás és a fehérzaj megnövekedésével, de akár a Kossuth-rádió "megfogásával" járhat.
Néhány jótanács.
Sose földeljük a HiFi berendezéseket. Ha elkerülhetetlen akkor csak egyetlen berendezést földeljünk az előerősítőt, vagy a PA-t, a többinek elég a koaxok árnyékolásán keresztül való összekötés. Ha a berendezés nullázással van védve, a hálózati kábelt tekerjük rá (4-5 menet elég) egy ferrit torroidra (ha ez a szűrő eleve nincs beépítve).
A két (vagy több) csatorna kábeleit szorosan fogjuk össze, legjobb az eleve többeres koax használata. Többcsatornás berendezésnél tényleg jobb eredményt adhat a szalagkábel, itt a szélső vezetékeknél kisebb lehet az áthallás (ezeket kell a főcsatornákra használni)
Ha valamilyen okból kifolyólag hosszabb összekötő vezetékeket kell használni (házimozi?) a legjobb megoldás árnyékolt szimmetrikus vezetékeket alkalmazni (plusz szimmetrizáló trafók). Stúdiókban csak ezt használják. Viszont sajnos még a néhány milliós házi berendezéseken sem gyakran látható.
Csatlakozók: Az aranyozás egyetlen előnye, hogy nem oxidálódik. Viszont kopik. Tehát olyan helyen jó, ahol a berendezés fixre be van állítva és évekig hozzá sem nyúlunk. Ahol gyakran van bontva a csatlakoztató ott egy ezüstözött konektor jobb lehet. További előnye az aranyozott konektornak, hogy általában csak a jobb minőségű konstrukciókat aranyozzák. Bár ez nem biztos. Lásd lentebb. A technológia nem túl drága, az aranyréteg vastagsága tipikusan 1 mikron. A szupervastagé 1,5-2.

Elgondolkodtam ezen a hálózati dugó dolgon. Végülis elképzelhető. Főleg tornyoknál. De ez konstrukciós hiba. A hálózati transzformátorok szórt mágneses terei az szerint, hogy fázisban, vagy ellenfázisban zavarnak, okozhatnak apró különbségeket. De jól árnyékolt (mágnesesen is!) torroid transzformátoroknál nem szabadna ilyen hatásnak fellépnie. Ha mégis, szét kell rakni a berendezést.
A Darvas féle (megboldogult HiFi Magazin, egymást hülyítő) 4. dimenziós dolgoknak általában kideríthető okai vannak. Érdemesebb megvizsgálni az okot, mint néhányszázezres hangszórókábellel, balsafa-erősítőalátétte(sic!) tüneti kezelést végezni.
Egy rakat dolgot, amit még le akartam írni, elfelejtettem, de már így is túl hosszú lett.

The Dark One Creative Commons License 1998.11.12 0 0 49
No lam, de jo milyen popularis a topic.

Gesthi es mas kabelesek:
Nos a hangfal es az erosito kozott nagyon fontos a jo minosegu osszekottetes, mivel a kabelnek, foleg HiFi standardal merve, tetemes mennyisegu ellenallasa van, raadasul kitunoen alkalmas zavarok begyujtese. Masreszt ez a legjobban tulzasbavitt kategoria. Tudjatok peldaul, hogy a vilag legdragabb hangfalkabele meternekent 690.000 forintba kerul [siltech reference]?!? Az erosito hatuljan talalhato cinch csatlakozo [kupak] lenyegeben semmire sem jo, csak arra, hogy lehetoleg jo legyen az osszekottetes az interkonnektal [ezert van aranyozva]. A "muanyag" az altalaban bakelit, high-end cuccoknal valami ektravagansabb. Ez igazabol semmilyen szerepet nem jatszik, legalabbis hangzasbelileg...az erositod [asszem Marantz PM66KI] valoszinuleg gyari hibas volt, mert ezek elmeletileg nem jonnek le olyan egykonnyen. Interkonnektek szerepe minimalis IMHO, ezert inkabb a hagfalkabelre koltsetek. 2000FT/meter nel tobbet igazan csak akkor erdemes, ha mar nagyon unod magadat, es nincs mar mire elszorni a penzed. Van den Hul-t javaslok mindenkinek, mert nagyon allat, illetve talan meg Monster Cable-t, magyarok kozul esetleg Dunaudio. Ebben az arkategoriaban a lapos, sodrott kabel az, ami divik. Amire vigyazni kell:
1. Azonos hosszusagu legyen mindaket hangfal kabele
2. A vege nagyon konnyen oxidalodik, ezert lehetoleg vegyel hozza aranyozott banandugokat (500 forint, szinte minden erositobe/hangfalba belemegy, kiveve az olcso arkategoriaju hangfalakba, akik "csiptetos" csatlakozokat hasznalnak) es forraszd ra a kabelre ezusttartalmu onnal (1500 forint a Conradban egy tekercs) Higgyetek el, sokat segit.
3. Lehetoleg ne erjen hozza a kabel barmilyen 220 as halozati zsinorhoz. Egy tovabbi otlet (akiknel nagy a kabelsalata), amit meg nem probaltam ki, az az, hogy veszel rugalmas kabelcsovet (parszaz forint, amit a falba szoktak tenni) es abban vezeted vegig.

Az Interkonnektekhez:
A tapasztalataim azok, hogy itthon altalaban a boltban szerelik ossze, meghozza elegge pocsekul. Vegyel dobozban konfektionalva, az tuti jo lesz.

A Jamo hangfalak tenyleg ebben a nagyon olcso kategoriaban messze a legjobbak, afelett pedig nagyon nem nyertek el a tetszesemet. Aztan sokszazezerert vannak studiohangfalaik, amik egesz jok.

Hangfal dobozmeret:
Attol fugg milyen rendszeru (pl, bassreflex, transmission line, stb), milyen belso felepitesu, es mekkora a szoba amiben hallgatni akarod (NAGYON fontos). Kis szobaba eletveszelyes nagy dobozt rakni, nagyon rosszul tud szolni, ugyanugy mint a kis doboz nagy szobaban.

2 Utas/3 Utas dilemma
Azert nehezebb haromutas hangszorot epiteni, mint ket utast, mert:
Egy hangfal akkor haromutas, ha a hangot harom kulombozo tartomanyba sorolva (mely, kozep, magas) harom kulombozo hangfalra osztja. Erre arra van szukseg, mert manapsag meg nincs az a hangszoro, aki tokeletes hatekonysaggal befedne a 16/20-20000hz ig terjedo skalat (az ember kb ennyit hall). Igy a magasakat pl apro ferrofluid huteesu, nagyon kemeny membranos hangszorokkal allitjak elo, mig a melyeket nagy rugalmassagu, sokszor akar 5 cm kilengesu nagyobb meretu hangszorokkal produkaljak. Mivel a hangokat az erosito nem darabolva kuldi a hangfalnak, ezeket neki kell felosztani. Ezt un. keresztvaltok segitsegevel teszi, amik csak megadott hangtartomanyokat kuldenek bizonyos hangszoroknak a hangfalon belul. Namost tokeletes keresztvalto nem letezik (mivel a hangforras analog, nagyon elmosodnak a hatarok), ezert minnel tobb keresztvalto van, annal nehezebb osszekordinalni oket. Ugye pl. egy cinnutes-ben sok a magas, keves a kozep, es nagyon minimalis a mely, de azert van. Ugyanez vonatkozik minden hangra.

Gorcsev Creative Commons License 1998.11.11 0 0 48
geszthi:
A márványlap -szerény tudásom szerint- azé' jó a doboz alatt, mer' nagy a tömege->nem rezeg (ld. még 30 kilós márvány lemeztányér :))). Ha az egész padló márvány, az viszont visszhangos. Akárcsak az üres fal. (Rendes hifistának tojástartóval van kitapézva a szobája. Ubi? :-D )
Bölikukac Creative Commons License 1998.11.11 0 0 47
Idemásolom, amit néhány hete írtam a konzerv-zene topikba:
--------------------------------------
Ha valaki közületek mostanában erősítőt-hangdobozt-D/A konvertert szeretne vásárolni audiofil minőségben, az szóljon, van egy
tippem. Ugyan drága cuccok, (80-260 eFt) de a hangjuk millós nagyságrendű, és feleség sem fog kivágni, mert gyönyörűek is.
Nem "azért" mondom, nem kapok %-ot, csak össze tudom hozni vevőt konstruktőrrel, aki véletlenül a barátom, és most
beszéltem vele. Demo lehetséges.
-------------------------------------------

Ubi de Zoeld, még kábele is van, az újat még nem próbáltam, de a régebbi kábele is nagyon jó. Felhívtam a srác figyelmét erre a topicra, küldi Neked 10-tességtelen ajánlatát Emil úrral. Az árat meg pont eltaláltad.

SZVSZ a 220-as dugó forgatása nálam mind a CD-játszónál, mind az erősítőnél meghallható, elsősorban a teret befolyásolja.

geszthi Creative Commons License 1998.11.11 0 0 46
Zolduborka,

egyeves mult a hangfalam (ami tenyleg ketutas. No errol lesz egy ujabb kerdesem a vegen). az igaz en nem hajtottam meg ugy mint nemely boltban szokas, hogy adj neki kakaot oszt hadd menjen egyfolytaban. Sot ne is zene menjen rajta hanem feherzaj, mert abban benne van minden hullamhossz/frekvencia igy nem csak magasra vagy melyre "allitod be(?? neha mar az az erzesem kicsit tulzasba viszik egyesek a precizitast) a hangfalat.

A marvanylapot(majd lopok valamelyik hotel toalettjebol) kiprobalom, Koszi a tanacsot (lehet hulye vagyok, de nem fog "lecsuszni" a hangfal rola?). Nekem egyebkent pont az ellenkezojet tanalcsoltak.
Kerdeztek milyen a padlo. Mondom parketta, ja akkor azert mert a szonyegpadlo a legjobb...es itt jott egy kiseloadas a hang terjedeserol a szonyegben (no jo ez vicc volt, de tenyleg ezt tanacsoltak).

Kerdes. a 3utas hangfalak(mar ami jo) sokkal dragabbak. Nekem azt mondtak, hogy azert mert sokkal nehezebb osszehangolni a hangszorokat.
Ezt nem ertem teljesen. Ha kettovel megy a dolog(technika) akkor mi az az extra nehezseg ami ekkora arbeli kulonbseget okoz (mert ugye olyan hangfal is van amiben tobb hangszoro is van de csak 2utas)?

Az atkoto kabeles kerdesemre tud valaki valaszolni?

Gorcsev Creative Commons License 1998.11.11 0 0 45
Ubi!
Te csak ne szidd a Jamo-t!

nahat
Attól függ, milyen kategoriában (lóvéban :)) gondolkozol (-hatsz). A kommersz (értsd: 5 számjegyü) árkategóriában szerintem a legjobbak között van. Drágábbakról nem nyilatkozom, a lényeg úgyis a zene.

Gorcsev Creative Commons License 1998.11.11 0 0 44
HAME!
Én úgy tudtam, hogy az igazi LYÓ hangfalmadzag az csupasz, és -lehetöleg- aranyozott. Vagy nem feltétlenül?
Zölduborka Creative Commons License 1998.11.11 0 0 43
nahat!

Most latom csak, hogy volt egy masik kerdesed is.
Szoval, persze, hogy szamit a meret (itt is, nemcsak az agyban :)), de minden a kivitelezesen es a konstrukcion mulik. Vagyis lehet kis dobozbol is kongo-bongo melyeket elovarazsolni, mig egy nagy allodoboz is tud hurkan hegedulni. Egy viszon nagyon valoszinu, hogy a kisebb, alvanyon levo dobozoknak jobb a terlekepezesuk, vagyis jobban visszaadjak a szinpadot, mint az allodobozok, viszont altalaban a mely tartomany szokott mely-kozepbe atcsuszni vagy kisebb vehemenciaval szolni.

Udv.

Ubi

Zölduborka Creative Commons License 1998.11.11 0 0 42
HAME!

Ez jo, tetszik! :))
Ma' megyek is a bo'tba!

geszthi!

Az Antalt kellet vo'na megvenni! :))) (csak vicc volt)
Mennyi idos a kicsike (marmint a Zephyr 2).
Az en hangfalaim most lesznek kb. egy evesek es most kezd megjonni a hangja. Az elejen kicsit karcos volt a magas es sok a mely. Most kezd selymesedni, elethuve valni a hangzas, a mely is visszabb vett, vagyis inkabb csak selymesebb lett, talan a kozep az, ami az elejen is gyonyoru volt es most is az. Egyebkent a Zephyr ugy tudom, hogy ketutas ugye? Annyit mindenfelekeppen meg kellene probalnod (hacsak mar most nem igy van), hogy a hangfal ala egy kemeny keramialapot teszel (a legjobb a kb. 3 cm-es marvanylap lenne, de hat ugye az ara), ugyanis a tuskek nem veletlenul vannak a hangfalon, de ha szonyegre vagy parkettara van teve akkor nem szamit olyan sokat es atadja a padlonak a rezgeseket, amitol brummogo es foleg sok lehet a mely.
Ezt csak azert irom, mert eletem elso talalkozasa a Triangle-lal az a Zephyr volt, es egyaltalan nem volt sok a mely es teljesen le voltam nyugozve, ahogy szolt, de mivel nekem nagyon fontos az enekhang ezert javasoltak - es igazuk volt -, hogy inkabb a haromutas Antallal probalkozzak.
Ugyhogy, ha a marvanylap nem valik be, probald ki az erolkododet egy masik hangfallal (pl. egy haverodnal, vagy egy boltban), mert lehet, hogy az viszi tulzasba a melyeket.

nahat!

Amikor en vettem a hangfalaimat, nagyon korul neztem, mert sajnos igen komoly beruhazasrol van ilyenkor szo es megmondom oszinten egyaltalan nem tetszettek a Jamo hangfalak (pontosabban csak azok, amik 400 ezer forintnal kezdodtek, azok viszont nagyon).
Ugy vettem eszre, hogy nagyon szinezik a hangzast, magyarul eltulozzak a magasakat es a melyeket, raadasul a magasak eleg fulbantoan is szolnak, amolyan loudness-es hangzast produkalva (felreertes ne essek, nem igazan szeretem azt a smooth, angolos hangzast, ami eleg dinamikatlannak tunik: keves mely es visszafogott magasak, ilyenek pl: a B&W, KEF, Heybrook hangfalak, de a Jamo szerintem meg atesik a lo masik oldalara.)
Mondom, az egyik hetvegi probank alkalmaval leulunk es meghallgatod.

Udv.

Ubi

nahat Creative Commons License 1998.11.11 0 0 41
Kedves HiFisták!

Kérdésem : számít-e a hangzásban a hangdoboz mérete? Nem lesz a túl nagy dobozzal csicsás (túl nagyot szól a mély meg ilyenek), a túl kicsivel meg élet nélküli a hang?

Mi a véleményetek továbbá a Jamo hangfalakról?

A válaszokat előre is köszönöm,
nahat

geszthi Creative Commons License 1998.11.11 0 0 40

En is epen a hangfal es az osszekoto kabelekkel kapcsolatban varnam tanacsotokat, eszreveteleiteket.

A gondom a kovetkezo: Hallgattam kulonfeleket, meg a 20000Ft/m -es ezust vezeteket is volt szerencsem kiprobalni. En az egvilagon semmi kulonbseget nem hallottam az atkoto (CD-Erosito) kabelek varialasanal. Keresgeltem olcsobbakat es nezegettem a kabeleket. Es itt jon amire ki akarok lyukadni.

Probalgattam a Marantznak az uj KI signature sorozatabol a 150e koruli erositojet (bocs de elfelejtettem a tipust). Az atkoto kabel csatlakozoja(bocs ha nem ismerem a pontos szakkifejezeseket) nagyon szoros volt mikor ranyomtam az erosito hatso bemenetere (ami aranyozott termeszetesen). Mondta is az elado, hogy ez a jo igy biztos a kontaktus. Igen am de mikor lehuztam jott vele egyutt az erositonek a CD bemenete is. Pontosabban az aranyozott resze(kupakja). Hat eletemben nem eltem at ekkor csalodast. Mindenki dicseri az erositot, csupa rez minden benne es akkor kiderul, hogy a csatlakozok csak kupakok egy muanyag tarton!
No ekkor kezdtem el gondolkodni. Mit er az egesz hulyeskedes a tobb(tiz)ezer forintos atkoto kabelekkel, ha az erositon levo csatlakozas ilyen? Lehet itt nekem ezust vezetekem a legjobb vezetokepesseggel, ha a csatlakozo resz ilyen szar. Es ahogy neztem a tobbi erositonel is ez a helyzet(ez a "kupakos" megoldas van mindenutt).
Most akkor mit szamit ez a szuper precizitas itt a muszaki parameterekkel ha altalanosan ilyen szar a csatlakozas? Es akkor meg ott van az is, hogy maganak a vezeteknek a csatlakozojat, hogy forrasztjak a vezetekhez, mert ellenoriztem ezt is egy-ket 10000Ft/db-os atkoto kabelben. Hat abban is lattam borzalmas dolgokat.

Egyebkent mi igaz abbol, hogy a lapos vezetekek(szalagok) a legjobbak?

Mas,
miert van az, hogy az uj hangfalak (nekem Triangle zephyr 2 van) mindig arra mennek ra, hogy tobb/jobb mely legyen? Pl az en hangfalam is szuper, de ha komolyzenet akarok hallgatni akkor mar tul sok a mely (pedig ott van nagybogo, ust dob stb ami kivanna). Ez most csak divat, hogy "belerezegjen a tudom is"? Szerintem a kozep es a magas tartomany ahol a "zene" van, a mely a ritmuse.

HAME Creative Commons License 1998.11.11 0 0 39
Zölduborka,
bemész az első villanyszerelő boltba, veszel kéteres tömör kábelt (min. 4 mm^2) lehetőleg cégjelzés nélkül. Szerintem 100 Ft/m - ből megúszod. Aztán elviszed valamelyik szitanyomóhoz, és tetszés szerinti cégjelzést nyomtattatsz rá (cca. 1000-1500 Ft-ért). Így az 1 m-re szánt keretből elintézed az egészet, és garantáltan az összes HiFi-őrült eldobja az agyát a gyönyörű hangzástól.
Zölduborka Creative Commons License 1998.11.11 0 0 38
Tud valaki ajanlani egy nem csillagaszati osszegu, de nagyon jo hangfalkabelt?
A jelenlegi is jo minosegu, de ugy hallom, hogy a kozep-mely tartomanyt egy kicsit visszafogja. A magas,kozep es also-mely tartomanyt eleg szepen hozza- kulonosen a kozepet, gyonyoru enekhangja van- ugyhogy az lenne a legjobb, ha ezek erintetlenek maradnanak es a kozep-mely az plusszban adodna a dolgokhoz.
Szoval van valakinek otlete?
Kb. 2000 Ft/meter-ig elmehetek.

Kosz,

Ubi

Zölduborka Creative Commons License 1998.11.10 0 0 37
Dr. Égely Palánk!

Hat igen, el tudom kepzelni, hogy szarul szolnak a hazimozis cuccok, mert ezekhez altalaban hazimozis hanszoro szettet adnak, ami egy kalap sz@r.
De pl. nekem is hazimozis erositom van, de altalam valogatott hangszorokkal es igy mind mozizasra, mind zenehallgatasra tokeletesen megfelel.
Ket ev az nagy ido es szerintem erre az idore talan mar erdemes lenne valamit venni ami nem feltetlenul a legahitottabb cucc, de azert jol szol es kozben nezegetni,probalgatni masokat, keresni az IGAZIT es, ha hazajossz a kintit eladni az IGAZIT pedig itthon megvenni.

Udv.

Ubi

Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1998.11.10 0 0 36
Köszönöm mindannyiótoknak a hasznos tanácsokat. Ezeket szépen ki is printelem, és viszem magammal a vadászatra. Kicsit szomorú vagyok hogy az itt eltöltendo kb. még két évet ki kell húznom az áhított hangzás nélkül. Naív módon azt hittem, hogy találok majd a készülékek oldalán egy kapcsolót, amivel "európaivá" lehet alakítani oket. Sebaj, addig is megleszek valahogy.
Amúgy csak egy apró megjegyzés. Nagyon meglepo volt számomra, hogy itt most mi megy HI-FI tömegeladás vonalon. A szokásos összeállítások helyett inkább a házimozikat nyomják, de ezek többsége az 1500-2000 dolláros kategóriában is siralmas hangminoségu. Most lehet hogy valaki megbotránkozik, de az otthoni egyszeru felszerelésem sokkal szebben szólt.
Ez egy Technics erosítobol, Orion HS501-es hagfalakból, a kis ronda NAD lemezjátszóból, egy Pioneer CD játszóból és magnóból áll. Szerintem a kommersz HI-FI terén inkább visszalépés történt, legalábbis itt. Sok csicsa, ezer látványos funkció, minden döng meg sivít, az ember meg beleborzong ha arra gondol hogy ezeket kéne otthon hallgatni.
Kösz mégegyszer!
Drégelypalánk
Zölduborka Creative Commons License 1998.11.10 0 0 35
Dr. Égely Palánk!

Mogorvanak es The Dark One-nak teljesen igaza van, sot TDO (bocs:)) altal javasolt korulnezegetes, kiprobalgatas, majd otthoni megvasarlas is egy nagyon jo otlet. (En is igy vettem a cuccomat; amikor Varsoban meloztam, volt ott egy nagyon profi bolt, ahol egy idos,nagyon jo fulu es zenei izlesu uriember volt az elado es szinte mindennap lementem hozza csak ugy zenet hallgatni es dumaltunk, Ö javasolta es mutatta meg a Triangle ceg termekeit (hangfalak), es az Ö velemenye volt az,hogy annal tobbet nem szabad hangfalba fektetni, mint amibe ezek a ladak kerulnek, mert csak csekely minosegjavulast lehet nagyon sok penzert elerni. Teljesen igaza volt.)Azok a markak, amiket The Dark One ajanlott jo nevu megbizhato termekeket gyarto cegek, amiknek a palettaja igen sokszinu egeszen a "Hi-Fi"-tol a high-end-ig.
Erdemes oket szep sorban meghallgatni. Ha megoldhato, probalj ki annyi fele osszeallitast, amennyit csak tudsz. Mivel az egyik legfontosabb lancszem a hangfal, ezert szerintem azt valaszd ki eloszor.Allitsd sorba az arfekvesednek megfelelo hangfalakat, majd kottesd ra egy kozepes minosegu erositore (Harman-Kardon,Denon,Marantz,NAD) es CD jatszora (vagy LP-re). Amelyik a legjobban tetszik, azzal fojtasd az erosito illetve CD lejatszo keresgelest. (termeszetesen igy is elkepzelheto, hogy egy hangfal hangja az adott erositon nem tetszett, ezert nem valasztottad, kozben pedig tok jol szolna egy masik erolkodon, de azert inkabb a lada a meghatarozobb es kulonben is szinte lehetetlen mindent-mindennel kiprobalni.)

bubu & nahat!

Nekem egy HK (Harman-Kardon) hazimozis erosito es CD lejatszo osszeallitasom van, Triangle Antal hangfalakkal, 4 eres szinten Triangle hangszorokabelekkel es egy komolyabb Monstre (nem tudom, pontosan melyik) interconnect kabellel.
A HK egy nagyon dinamikus, gyors es tisztan szolo cucc , de egy kicsit karcos, agressziv (pop,rock,fusion,jazz rock), mig a Triangle ennek ellentete, bar szinten nagyon gyors,de inkabb az akusztikus regioban erzi magat otthon (utolerhetetlen enek- es bogohang, akusztikus jazz, klasszikus zene). A ket cucc osszevegyitesebol sikerult, egy olyan hangzast kihozni, ami tobbe kevesbe neutralis, azaz nem szinezi a hangkepet es kb. egyforman jol szol minden zenei stilusban (de technora meg is sem alkalmas :)).
A hangfalakat a Datateam audio kft. forgalmazza, bovebb info a www.datateam.hu-n ahol lathato a teljes Triangle valasztek sok mas egyeb ceg termekeivel es az arakkal egyutt, a HK cuccokat pedig a Sat System Kft. a Fogarasi uton (es meg egy par helyen pl: a Media Marktban is). De akinek a HK tul rideg es durva, az nezze meg a Marantz termekeit, ami viszont nekem mar tul lagy, az arany kozeput talan a Denon lehet (amikor en vettem a HK-t akkor eppen senki sem forgalmazta a Denont,de most mar lehet kapni).
Mint megtudtam, a hangfal neve nem Cherion, hanem Chario es a L'Auditorium forgalmazza.

Udv.

Ubi

nahat Creative Commons License 1998.11.10 0 0 34
ZUbi!

Úgyérted a H/K és a Triangle kombinációt?

nahat

bubu Creative Commons License 1998.11.10 0 0 33
kedves Ubi,
mibol van osszerakva az otthoni cuccod?
ki arusitja ezt a cheiron -t vagy mit?
The Dark One Creative Commons License 1998.11.10 0 0 32
Doktor:
Nemcsak a 110/220 volt problema miatt, hanem a 50/60 Hertz problema miatt sem erdemes onnan hozni cuccot. Ugyanis tapasztalatom szerint az amcsi HiFi cuccok nagy resze CSAK 60 Herz-en megy, mig az Europai/Japan cuccok mennek 50-en es 60-on is. Amit viszont meg lehet tenni: Amerikaban felkeresni egy brutalis nagymeretu Hifi boltot, ahol garantaltan szaszor jobban bannak a vevovel mint itt...valamilyen oknal fogva amerikaban az eladok filozofiaja nem az "eladom-es-leszarom" elv. Ja, nem utolso sorban odaat egy boltban sokkal tobb markat lehet meghallgatni, mint itt. Ott tanacsot kerni, kivalasztani, majd itt megvenni. Ez jo. Sajnos konkret javaslatot nehez tenni, mert nagyon szubjektiv a dolog. Javaslom kozelebbi megnezesre a kov cegeket: Mission, Tannoy, Marantz, TDL, Audiolab, Audio Analogue, Rotel, Arcam, NAD, KEF, B&W, TEAC, plusz meg ami nem jut eszembe. Ezek ugy hogyismondjam...."realis" arfekvesben talalhato alkatreszek.

High End Show: Annyi az ossz hozzafuzesem, hogy a meghallgatashoz elegge szar korulmenyek voltak....0.00008 negyzetmeteres szobak, irto tomeg, nagy nyuzsi, pocsek, illetve altalad nem hallgatott zene. Ezert vittem magammal sajat recording-ot. Az biztos, hogy egy bizonyos szint felett mar igazan tobb millio forintot megero kulombseg nincsen. Ehhez maximalis tamogatasomat adom. Ha majd egyik nap nem tudom mar hova szorni a penzemet...majd akkor. DE, van pozitiv iranyu kulombseg. Es nagy a kulombseg a Sony hangzas, vagy az olvasztottsajt egybeminden "HiFi" es valami komolyabb cucc kozott. Ezt a kulombseget barki eszreveszi, meg a suket is.

Mogorva Creative Commons License 1998.11.10 0 0 31
Dr. Égely Palánk!

Ha nem akarsz szembesülni a "száztíz volt nem egyenlő kéccászharminccal" problémával, akkor nem javallott tengerentúli technikát behozni. Vannak mindenféle megoldások a dologra, dehát ha nem feltétlen akarsz trafóházat a lakásodból, óva intelek a dologtól.
Remélem nem beszéltem hülyeséget. Ha igen, akkor elnézést... :)

Zölduborka Creative Commons License 1998.11.09 0 0 30
nahat!

Eljossz, meghallgatod es meglatod, tetszeni fog!

Ubi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!