Aztán már nem nyitogatom, csak rázogatom a hordókat a bunda miatt. A kotyogó meg szépen jelzi, hogy hol tart a folyamat. (Ja és a pincémben 14-18fok van télen/nyáron)
De Miklós1 pontosan leírta, az Ő tanácsait bátran fogadd meg!
A száraz élesztőt egy kis pohárba teszed, öntsz rá kb. 10x-es mennyiségű, 30-35oC-os vizet, elkevered, letakarod, állni hagyod. Negyed óra alatt kb. szépen fölfut, vársz még egy kicsit, hogy lehűljön szép lassan a cefre hőmérsékletére (mondjuk, +5oC), és úgy adod hozzá. Valóban, ha a 35oC-os élesztőt közvetlenül belekevered a 15oC-os cefrébe, akkor az élesztő sokkot kap.
Szervusztok! Lenne egy kérdésem élesztőzéssel kapcsolatban. Idén vettem Kokofermes élesztőt, tápsót és pektinbontót. Viszont mindegyiket 10-szeres mennyiségű 35-40 fok-celsiusos klórmentes vízben kell oldani és negyed órát állni hagyni, majd hozzáadni a cefréhez. Snapszmester oldalán a sorrendet olvastam. A kérdés az lenne, hogy negyed óra állás után bármelyik tételt nézem (pektin, tápsó, élesztő), a levegő alacsonyabb hőmérsékle miatt csökkenni fog az elegy hőmérséklete is. Ez önmagában nem okoz gondot? Alapvetően gondolom jó, mert úgy sem lehet 10 fok-celsiusnál több az egyes tételek és a cefre hőmérsékletkülönbsége. Vagy totál rossz úton járok? Mert azt eladó azt mondta, hogy olyan lenne a nagy különbség, mintha fejest ugranánk a jéghideg vízbe, azonnal meghalnánk, tehát nem fejtené ki semmi sem a hatását ekkora hőmérsékletkülönbség esetén!
Ha jól értelmezem, Te rögtön főzöd forrás után, akkor mért kel savazni? Jobbak lesznek a zamatok? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, tanonc vagyok. Savazásban meg pláne. Eleddig egyetlen cefrémet sem savaztam.
A helyedben én minnél kisseb, mondjuk 10 literes vödrökbe gyüjteném. Abba amúgy is csak olyan 7-8 litert tudsz tenni, és abban forratnám ki. Hamarabb megtelik a vödör, mint a 30 literes edény, és esetleg csinálhatod úgy is, hogy folyamatosan öntöd hozzá a pépesített cefrét, egyik napot a másikhoz, pépesítés kis élesztő, kis cukor. Aztán hadd forjon. Azt írtad, ha jól emlékszem, napi 3 kg-t tudsz szedni, akkor 3 nap alatt biztosan megtelik. Szerintem három ,vagy esetleg két nap termését, nyugodtan teheted ezzel a módszerrel egybe. De ha valaki jobb tanácsot ad, kérlek fogadd meg, mert én is csak lelkes amatőr, és nagyon kezdő vagyok. Magam is inkább tanulni jöttem a fórumra:). Kiforás után alaposan elzárnám a levegőtől. A már említett utóforrásos módszerrel. Ha azonban az nem jönne össze, mert mondjuk kicsit késik az ember, akkor veszek a boltban szemeteszsákot, három rétegben ráterítem közvetlen a cefre tetejére, erre teszem rá a vödör tetejét.
Az elnevezésekkel nagyon vigyázni kell. Mikor Chapman-t először kérdezték meg, miért lőtte le Lennon-t, csodálkozva nézett fel: " Lennon??!! Nem Lenin?:))))))))
Az attól függ, mire gondolsz, a teacserjére, vagy arra műfűre, amit nekünk adnak el a bótban. De majd megkérdezem az asszonyt, nálunk ő a teaszakértő, legalábbis számtalanszor előfordult, hogy hazamentem, és aszongya: