Üdv mindenkinek! Vízi utazásra, nem is kicsire készülünk, s tervezgetünk. Szeretnénk a nejemmel egy motoros kis kabinos katamaránnal útra kelni, s jó lenne Lengyelorszában kezdeni, onnan át Németországba, majd Hollandia, Belgium, Franciaország lenne a nagy álom! Tudja valaki, hogy az Odera honnantól hajózható?? Ugyanis jó lenne pl. Opole környékén vízre szállni (oda elvinnénk a hajócskát utánfutón). Esetleg az is szóba jöhetne, hogy Ostravánál, azaz Csehországban szállnánk az Odera vizére, így több országot érintünk... Ha valaki ez ügyben infót tud adni, nagyon megköszönnénk!!
En Krakkoban elek, es nekem is pozitivak a tapasztalataim. Az emberek kedvesek, koztisztasag es a biztonsag itt parades (mondjuk ez mindegyik lengyel varosrol ugyanigy mar nem mondhato el), es beszelnek (!!!) nyelveket, sokszor még a kis boltokban is. Bar Wroclawban ez nem igy volt, de Krakko ebbol a szempontbol szinten fonyeremeny. Mondjuk en Pesthez viszonyitok, ahhoz kepest szamomra ez a hely Isten, de Nemetorszaghoz kepest mar nem mernék semmi bizton allitani.
Nagyon örülök hogy találtam egy Lengyelország topikot, remélem, még valaki vissza vissza néz ide és tud egy kicsit segíteni.
A párom épp ma jelentette be, hogy lehet Kiküldik Lengyelországba 1-2 évre.
Elég vegyes érzésekkel fogadtam. Mert nem tudom mi várna ránk ott.
Lakásunk fizetve lenne elvileg. A párom német és Németországban élünk. Nekem felkellene mondanom. De mit csinálnék ott? A város kb 600 ezer lakosú.
Milyenek is Lengyelek? Arra gondoltam, ha már oda vet a sors akkor esetleg elkezdenék intenzíven lengyelül tanulni. Vagy dolgoznék? De adnak-e nekem munkavállalásit? Angolul és Németül is kiválóan beszélek, mindkét nyelvetrületen éveketeltem, dolgoztam. De pl Németeknél az angollal egyedül semmire nem mentem, elöbb megkellett tanulnom németül, és csak aztán kaptam munkát.
Szóval annyi kérdésem lenne. Talán az elsö, hogy van-e valaki itt aki ott él'?
Írok neked egy mailt a megadott nick mögötti email címre. Igazából már necces a zakopanei szilveszter, de meglátjuk. (Egyébként meg Zakopanéban dolgozom, utazási irodában.) CSom
Segítsetek légyszi!Zakopánéban érdekelne Szilvszeter környékére olcsó szállás. Semmi ellátás, csak egy apartman, privát,tiszta házikó. 6-an mennénk. Előre is köszi
Sziasztok Még sosem voltunk Zakopánéban, állítólag gyönyörű. Olcsó házikó érdekelni szilveszter környékére, pár napra. Semmi ellátás, csak egy kis hangulatos, tiszta fáházikóra gondoltunk, 6-an mennénk.
Adalékok: Egy hónapja adott itt koncertet a TOPR (Tátrai Hegyimentő Szolgálat) 100 éves évfordulója alkalmából a Zakopower. Nem egy helyi ismerősöm ment a koncertre, csak azért, mert jó eséllyel játszani fogják a gyöngyhajú lányt... (Játszották..)
Múlt héten Radio Krakkowska-ban Dimitrij Lénáról mesélt. Irgalmatlanul jól esett...
Holnap lészen a Duna TV-n ( mely a mostani filmjeivel nagyon is emlékezetben kívábja tartani lengyelhon 70 évvel ezelőtti megszállását ) egy "Polak--Wegry" című film . A Lengyel Kultúra Házában kaphatű a szeptemberi--oktűber program . Amennyiben a moderátor szerint ezen írás nem való ide , ezen írást irtsa ki , ne engem a topikokból ezúttal .
Sajnos azt kell mondjam, hogy én is úgy láttam, hogy kinn Lengyelországban ezt jobban számon tartják, mint idehaza. A magyar-lengyel barátságot, annak hozadékait, és gyönyörűségét felbecsülni se tudják idehaza, mert fogalmuk sincs róla. A magyaroknak meg kellene becsülniük ezt sok dologból kifolyólag, de egy biztos: nincs még egy nemzet aki ilyen baráti érzésekkel gondolna ránk.
És rendesen magyarul éneklik, ahogy azt kell. Két éve a Zakopower énekelte Krakkóban, szilveszterkor. Nem tudom fog-e ilyen szintre eljutni a közel jövőben magyar zenekar valaha is...