Somogy, Tolna és Baranya megye közlekedése, beleértve Pécs, Kaposvár, Szekszárd és a többi város helyi közlekedését és a helyközi járatokat is, legyen szó buszról, vagy vasútról.
Ha ez így lenne, akkor a Volán buszai is szabálytalanul közlekedtek volna helyi járatban a Credók és a Classicok előtt, mivel nem sok olyan buszuk volt, amelyben hangjelzés figyelmeztetett volna az ajtócsukódásra. :)
"2./ Nem tudom hatályban van e még, vagy már nem ?"
Emlékeim szerint ennek az alapja egy MT rendelet volt, ami már nincs hatályban. (Úgy rémlik, hogy az 1996/1997-es tanévben még tanítottam ezt, és hatályos volt a minisztertanácsi rendelet.) Önmagában a szabályzatnak - mivel nem jogszabály - nincs semmilyen kötelező ereje, még akkor sem, ha elfelejtették hatályon kívül helyezni.
Ja, és persze a KÖHÉM rendelet azzal nem foglalkozik, hogy ezt a jelzőberendezést használni is kell, hiszen nem a járművekkel való közlekedés a tárgya, hanem az, hogy milyen műszaki feltételeknek kell eleget tennie a járműnek.
"A menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbuszt fel kell szerelni olyan indításjelző hangjelző berendezéssel, amellyel az utasok figyelmét a jármű indulására fel lehet hívni."
Ez nem rendelkezik arról, hogy a jelzésnek az ajtó zárása előtt kell szólnia.
Van még egy hatályos (5/1990) KÖHÉM rendelet, de az a járművek műszaki vizsgájával foglalkozik, abban nem szerepel ilyesmi. Más hatályos KÖHÉM rendeletről nem tudok.
JOM-375 helyett egy ideje a JLW-492 dolgozik(JLW helyén meg 200-as).Majd kiderül,hogy végleges-e a csere vagy esetleg olyan időszakos csere,amilyeneket én már rég szívesen látnék.
Felmerült egy kérdés,amihez a buszokra vonatkozó előírásokat,jogszabályokat ismerők(Trizs és társai :D) segítségét kérném.
Állítólag van egy olyan hatályban levő rendelet(Köhém),ami azt írja elő,hogy a helyi közlekedésben részt vevő járműveknél az ajtó becsukása előtt csengőnek (hangjelzésnek) kell szólnia.Na most ha ez valóban így van,akkor a Volvoink vajon megfelelnek-e ennek?Ugyanis azoknál nincs külön hangjelzés ajtócsukás előtt,hanem az ajtó becsukásával párhuzamosan,azzal együtt van hangjelzés(mert vannak olyanok,akik szerint ennek nem felelnek meg a Volvok és így szabálytalanul közlekednek).
Az a helyzet, hogy ha találnának még 10 db ex genfit ugrálnék örömömben, de isten ments, hogy ezekhez hozzányúljanak... Más meg szerintem nincs képben, inkább ne jöjjön semmi, mint a legóbuszok. :)
Mondom 4 ajtós. Többször lemértem, Donyeckinél 4, 7900A-nál 2-3 perccel lassabb a 3 ajtós az Ipar utca-Távbuszpu távon. 2-esben délelőtt 10-kor a Meszesi iskolánál már összajtózni kell, mert meg lehetne kajálni, mire felszállnak...
Nekem sem tetszik, amit csináltak, de ez van. Van 10 (inkább 8)db 4 ajtós csuklós, az egyszerűen kell a 2-esre. 55-re csuklós sem lesz, 70-esnek meg csúcsban ott a 122-124, 2-esnek meg a 4-es konkrétan lófaszt nem vesz le, persze a Hősök terén/Szabolcsban kerülgetik egymást az autók sem jó, azt szólóval meg lehet oldani.
Amúgy tudom,hogy csak a padlót,esetleg az oldalfalat kell takarítani,de időnként nem ártana mást is:pl az "új" Volvok üléseit(vastagon tele vannak porral) vagy a légcsatornájukat(ez is durván tele van trutyival.Van amelyiknél már a légcserélő körül is tiszta fekete minden,a legtöbbnél még csak a légcsatorna kifújói körül vannak fekete vonalak.)
A 041 a héten pályaudvari tartalék lehetett és a környék falvait járta be(egyik nap még Kaposvárra is kirándult :D).A 032 elvileg Kecskemétre jár(nem tudom milyen gyakorisággal,mert azzal a járattal nem szoktam találkozni).A 029 is ritkán ellátogat messzire,de többnyire az is a Pécs környéki falvakat járja.
A GBG-584 Paksra és Pestre szokott járni hétvége felé,amúgy "pihen".FHD meg csak falujárón van,ha van.
Az E97 még jár Kaposvárra,de egyre rosszabb állapotban van.Az E99 meg már a telepen áll(sajnos elég rossz helyen:abban a sorban,ahol egy még rsz-os,de eléggé hiányos 256 van,meg a kb nyár óta ki nem adott KWW és JLZ-948) 1-2 hete.
Az E95-k közül meg a KWW és a KCK-061 szinte sosincs kiadva.
3 hszt kellett volna visszaolvasni, hogy kiderüljön mi errefelé a helyzet. A két nagy EAG és a kékbálna kiesésével annyira vidám a helyzet, hogy Győrbe is LH megy vasárnap, az E98-asok ha nem muszáj a megyét sem hagyják el, így a Crosswaynak is örülni kell :)
A 115-ből hány lett fényezve vajon? Csak mert kíváncsi lennék ha majd elkezdődnek a reklám felragasztások a zöldségekre akkor a fólia vagy a matrica enged-e majd a levételkor???
Abból jó eséllyel semmi nem lesz, mivel azt a pénzt 2015. dec. 31-ig kellett volna elkölteni, és mivel nem hirdettek győztest, nem volt szerződés aláírás, elúszott - illetve nem biztos, szerintem megint más városok gyorsabbak voltak és leírták a keretet az alternatív meghajtású buszokra.
A FEZ ma reggel készült el, de a HBD helyett fog valószínűleg dolgozni . Az FHD anyaghiánnyal áll régóta. Az LH-s autókra országos járatokon volt szükség. Egyik Veszprémi fordán dolgozik, a másikuk oszágos járatos tartalék lett állandó autóbuszvezetőkkel. A Bajai fordákon dolgozó autóbuszvezetők inkább a classikokat választották mint a roncs FHD-t vagy a FEZ-t.
Ehhez kapcsolódóan:vajon mi van a Rábás E95-kel,hogy a telepen támasztják a betont?Nem igaz,hogy az FEZ-t vagy az FHD-t nem lehetne egy bajai fordára összerakni,hogy ne EC12 menjen már oda is...
Amúgy az EGG-787 bekerült Pécsre,jelenleg a JLW-471 helyett dolgozik.
Akkor Páva kollégái mégsem jól állították össze a pályázatot tavaly? :)
Kíváncsi leszek,hogy mikor hirdetnek abban a TED-en eredményt(szakértőktől:annak nincs valamilyen határideje,hogy meddig kell ott egy pályázatot eredménnyel lezárni és közzétenni?).
Csak tippelek: a rendező után is legyen fűtés a szerelvényen.
A vissza jó kérdés: 18.10kor indul Mohácsról és 20:21kor kellene Dombóváron lennie, de közben még a Traxxot is vissza kell akasztani rá (ha leszedték valahol). Valahol 19 óra magasságára sejtem a Pécsre érkezést (visszafelé nem áll meg villányban a személlyel-személyért).
Nem követtem az eseményeket a pécsi Ikarusok sorsát illetően, meg tudná valaki mondani mi a helyzet most a Tüke Busz leállított gépeivel? Egy részük újra forgalomba kerül?
Pécs állomáson nem lesz kereszt, mivel nem jön vele szembe semmi, ezért nem áll meg. Ha minden jól megy, akkor a 802 után fog menni, úgyhogy, a fotózási hely függvényében 10.30 - 10.40 körül foglald el a helyet. Én valszeg ismét a Megyeri úti felüljárót választom.
AZ IC kocsik száma véges, erősítésnek már nem jut. Pl. ha 10-67 esik ki, akkor vagy nincs helyette semmi, vagy a Keleti ad bele 1. osztályt, jő eséllyel 19-91 Avmz-t, amiért szintén nem rajonganak az utasok, bár elvileg az a korszerűbb. Amúgy a 10-67 és 20-67 sorozatú kocsik jóval idősebbek, mint a legöregebb DDKK-s távolsági kocsi.:-)
Igen, ma utaztam vele. :) De azért köszi hogy szóltál. :) De én nem eltolható ablakot láttam benne. Igaz, nem is nagyon figyeltem. Azért hiányzik az elejéről az ismertető jelei.. :(
Kicsit mókás volt,hogy elvileg IC,aztán meg szinte több a nem IC kocsi benne(de az IC kocsik külső kinézete is a leglerúgottabb állapotban levő távolságit járó buszokat idézte sajnos). :)
Mintha te kérdezted volna múltkor:GBS-083 elkészült és visszakerült a helyére(a gemences stílusú bukóablak helyett elhúzható ablakot egyelőre nekem szokni kell)
JLW-474-->MYR-679
MYR-679-->JLW-474
MNY-827 helyett egyelőre az FLX-236 van(ez a lerúgott gép nem tudom hogy bírja majd a napi 400 km-eket)
"Hozzátette, az ezzel kapcsolatos tájékoztató meg is jelent, és elérhető a BIOKOM honlapján. "
A dolog szépséghibája, hogy amikor nagy lelkesen elkezdték promózni az új kártyát, akkor erről még nem esett szó sehol, sőt még a BIOKOM honlapja sem játszott ez ügyben.
Ha már szóba jöttek a vonatok:múlt héten láttam az egyik IC-t:1 1. osztályú,2 2. osztályú IC kocsiból és 3 Halbiból állt a szerelvény.Na most a Halbikra is ugyanannyi a hely és pótjegy,mint az IC kocsikra?
Csak azért tettem fel a kérdésem, amire nem volt megnyugtató a válasz, mert ha eleve képezünk belőlük donort, akkor úgy gondolom azokat nem kellett volna lezöldíteni donor állapothoz, meg ha jól tudom mind kapott magyar rendszámot, ami szerintem szintén nem kell a telephelyen bontáshoz.
Miért, mióta feltétel felénk, hogy ne legyen üzemképes egy donorjelölt busz? A BKV-nál nem egy, nem két nullkilométeres kocsi lett már "kannibalizmus" áldozata. Nem akarlak lelombozni a kárörvendésben, de mivel közel sem lesz szükség ennyi szólóra, valószínű a 115-ből néhánnyal eleve ekként számoltak.
Azért kell emelni mert a PTKE szopódó hálózata a 0% béremelés és az olcsó gázolaj mellett is elvitt kétszázmilliót. Idén is 0% az ajánlat létszámhiány mellett. A Volvók vásárlása is nagyon érdekelne. Mire ment el a 3.5 milliárd?
" Az azóta eltelt időszakban ugyanakkor számos fejlesztés a fonódó hálózat kiépítése, modern utastájékoztatási rendszer bevezetése, a buszpark modernizálása"
Most ez komoly?! A használt Volvok jelentik a buszpark modernizálását?
Eszerint jelenleg 57 NGB van forgalomban ( ez szinte pont a fél mennyiség ) viszont 70 Merci van még állományban. Ha az összes Merci eltűnik akkor -13 lesz a darabszám ugyebár. Mivel lesz pótolva ?
Sztem a Busrent lesz a fő szállító(mint anno az Elcoteqnél),meg esetleg a Schuszter Bólyból.A DDKK a beszerzések ellenére örül ha a menetrendszerinti kocsikiadást tudja tartani(a buszmentő elég sokat úton van).
FLR-510 és a HAE-787 is kifehéredett.Kívülről valóban szépek az ilyen kocsik,viszont a beltérre is figyelhetnének:ilyen kocsival utaztam minap és a tetőszellőző nem szigetelt jól és ömlött be rajta a hideg levegő...
Szidtuk a Citadelleket,hogy lógnak benne a műanyag elemek:hát ma az egyik szóló Volvoban bal oldalon az összes műanyag elem lógott,jobb oldalon meg a lámpabúra....
Itt nem csökkenhet,mert még nincsenek ilyen járatok. :)
Figyi:a komp asszem fél óránként jár(amikor a kiskomp,az meg negyedóránként),nem kevés gyalogossal is.Ha megépül a híd-ami ugye a mostani területtől jóval kijjebb lesz-,akkor Mohács és a szigetvilág között lehet komolyabb igény buszjáratra a mostani Újmohács-szigetvilágnál.
Amúgy azt elképzelhetőnek tartanám,hogyha a Baja-Újmohács helyett Baja-Mohács járat lenne, akkor nőne a forgalom és akár sűríteni is lehetne/kellene a jelenlegi elég gyér kínálatot.
-------------------
a közforgalmú helyközi autóbusz közlekedés forgalma immár tizen éve folyamatosan csökken.
Nagyobb mértékben mint a vasút forgalma.
A következő években nem látható egyelőre olyan dolog amitől a csökkenés megfordulna és növekedéssé válna.
Ebben nem vagyok biztos. A hagyományos útvonalon ott van útközben Bátaszék is. Baja és Újmohács között viszont nincsenek nagyobb méretű települések. Még abban se vagyok biztos, hogy a távolsági járatok egy részét érdemes lenne egyáltalán erre elterelni, nemhogy a helyközi járatok jelentősebb sűrítésében.
Homorúdot egyébként már rég átcsatoltam volna Bács-Kiskun megyéhez. (Igen, tudom, hogy a falut a mohácsi külterületekből szervezték ki annak idején önálló tanácsú tanyaközpontnak, de akkor is.)
Amúgy azt elképzelhetőnek tartanám,hogyha a Baja-Újmohács helyett Baja-Mohács járat lenne,akkor nőne a forgalom és akár sűríteni is lehetne/kellene a jelenlegi elég gyér kínálatot.
Na, eddig tartott, hogy nem lesz 7700A (428) 2-esben. Este elment, sőt, a szóló is bőven elég lett volna, de délután a Connectot is megtömték a Kodályba menők, érdekes lett volna ott a 3 ajtós autó.
Nyilván, de amikor tartalék kocsi van adva ide is, oda is, és ha a sofőrök beosztása engedi, akkor inkább Kaposvárra menjen a nagy autó, és ne Aranyosgadányba. :)
Nekem személy szerint mindegy, a crosswaybe a ledes világítás elég volt, haza meg az off elővárosi Setrában már világos.
Ez szép és jó.De az már sztem nem tolerálható,amikor Pécs környéki falvakba küldözgetik ezeket,miközben Bajára,Kaposvárra vagy még messzebb meg a fapad,full gagyi EC12 és társai vannak küldve helyettesíteni.
A tartalék, az tartalék és ha nem kell mennie adott napon hosszú vonalba, akkor ott használja a forgalom, ahol kiesés van. legyen az Komló, Gyód, vagy éppen Kaposvár. Nem az dönti el a napi munkáját, hogy anno mire készült a jármű.
kiflike helyett a GUP-029 lett a helyi bokorugró E98-as?
Kicsit vicces, hogy ezek járnak Bonyhádra, meg Komlóra, az EC/inovell meg Kaposvárra. Bár lehet, hogy a nagy GBG-vel van valami, mert mintha abban az időben mentek volna.
Nektek ott érzelmeitek vannak Komló helyi közlekedésével kapcsolatban, nekem meg adataim.
Mellesleg a valós adatokat - tudtommal - ide is beírtam 2009 (??) körül.
Egyáltalán nem túlzó azt mondani/írni, hogy Komló évente, mondom évente, 150-200 millió forintot nyúlt le a Volántól.
Ebből lehet venni a Pannon Volánnál WC papírt is, lehet belelő támogatni helyi Mezítlábas SC-t, meg lehet belőle venni új buszt us.
Mivel ez a pénz NEM folyt be, így elég akadémikus azt tárgyalni, hogy ha mégis befolyt volna, és mégis buszt vett volna belőle a Pannon Volán, akkor azokat az új buszokat hová helyezte volna.
Semmilyen szabály nem írja elő, hogy a bevételt oda kell elkölteni ahol keletkezik.
Ha így lenne Illocskára 1234 évig nem jutna új busz.
Akkor már mehetne tovább 42-es ként, 3 perccel kéne előrébb hozni, annak úgyis mindegy, 4Y-ba meg már tesztelték a VDL-t.
Sőt, perverzebbeknek: 28-kor 4Y, 32-kor 4G, 35-kor 42, így ahhoz hozzá se kell nyúlni, Gesztenyésbe meg ennyivel rövidebb fordulni, kevesebbet legel a 4-es Hősök terén.
Nem, összességében okozott ekkora veszteséget a Volánnak, nem a komlói üzemről volt szó. Komló konkrétan négy helyi kocsit bukott el. Azért azt ne feledjük el, hogy nem a mai teljesítmény mellett maradt el a költségek megtérítése, hanem sokkal több járatnál, jó tíz éve napi kb. 700 járat közlekedett a helyi hálózaton munkanapokon, ha jól emlékszem a 2003-ban végzett számításokra, amit elküldött a devnullba a komlo.hu. Azt már valszeg soha nem fogjuk megtudni, hogy a beígért fejlesztésekből mennyi valósult volna meg, ha nincs ez finanszírozási probléma.
"Mert Komló vagy 10 évig nem fizette ki a városi közlekedés veszteségeit. Ez évente kb. 2-3 új autóbusz ára volt. Kb. 20-25 új autóbusszal kevesebb érkezett így a Pannon Volánhoz."
Félek is, hogy a sok-sok új busz most mind-mind Komlón lenne... ne vicceljünk már. Nagy hunyó volt a Pannon Volán is, Komlót mindig is hátrányosan különböztette meg, lásd. pl. távolsági buszközlekedésbe való bekapcsolás. A helyi dolgokról nem is beszélve. Új helyi kocsikat még a Páva idején kapott a város, de ma már azok is helyköziznek.
Végül is valóban erről van szó, de szvsz a DDKK-nak mindegy, hogy ki fizet, csak valaki fizesse ki végre. Viszont, mivel a város a megrendelő, azért a jelenlegi jogszabályok alapján neki illik fizetnie a megrendelt szolgáltatást.
De legalább végre feloldódott a patthelyzet, és tiszta viszonyokat teremtettek. Persze az is biztos, hogy a város állami segítség nélkül a jövőben sem tud majd fizetni, ennyi pénzt nem lehet következmények nélkül máshonnan elvonni, a bevételei pedig ennyivel biztosan nem fognak nőni.
Azért hisztizett, mert senki nem fizette meg a költségeiet, sem a város, sem a tulajdonos. A város először szimplán vitatta, hogy fizetnie kell, utána meg hallgatott nagyokat, amikor kiderült, hogy bizony, hogy kell. A PV meg csak nyelte a költségeket, amit a tulajdonosa nem fizetett meg a város helyett. Év végén viszont kapott vagy 200 milliós apanázst Komló, valszeg ebből fognak végre fizetni.
"Közlekedési Központ részletesen beszámol minden Komlón keletkezett bevételéről és kiadásáról, az önkormányzat pedig ezen adatok alapján legkésőbb az év végéig megtéríti a bevétellel nem fedezett indokoltnak minősülő költségeket. Korábban olyan szerződés volt a város és a cég között, amely ezt nem tartalmazta. "
Az utóbbi időben bajai fordán láttam(Pécsről 7:15,15:15-kor indul és Bajáról egyből vissza).Egyelőre nem hivatalosan megkapta az S-betűt,így gondolom amíg a műszakija tart,addig azért maradni fog(azért volt már,ami ilyenből még megmenekült,de azért jobb ha számítotok a végére).
Laikus vagyok útépítésben, de sokat autózok. Amikor épült ez a valami:D akkor azt hittem csak az urán felé irányuló forgalomnak készül és a város felé vezetőt átterelik a szembe sávba. Na amikor felfestették a csíkot már érdeklődve vártam a szélesítés pillanatát.
Nézd; Pesten a majdnem kétszer ennyi idős Volvo 7700-asok máig viszonylag megbízhatóan muzsikálnak úgy, hogy kétszer ennyi kilométer van bennük és soha nem kaptak felújítást és valószínűsíthetően karbantartásból sem olyan szintű jár nekik, mint amit ezek kaptak Hollandiában.
Eléggé összetett kérdés amúgy ez a Volvos dolog.A hollandok is a végén már biztos nem vigyáztak annyira rájuk,meg meg is hajtották őket rendesen,így nem csoda,hogy ha felújítás nélkül teszik ki őket a forgalomba,akkor jönnek elő a hibák.A buszok állapotának az sem tett jót,hogy hónapokig álltak csak Hollandiában.Pécsi részről meg egyelőre egyértelmű a szakértelem hiánya(bár azt elég ügyesen megoldották már helyben,hogy bírják az emelkedőket,mert nyáron még forralták a vizet az emelkedők után).
"Megjegyzem, ez használt autó vásárlásnál is 90%-ban benne van a pakliban, hogy sokszor utána rövid időn belül a vételár jelentős részét rá kell költeni."
Persze.Csak itt a vételárra alig tudták összekalapozni a pénzt.Nem úgy képzelték,hogy itt még nekik költségeik lesznek...
Lehet, de október közepén érkezett meg az utolsó konvoj. :) És nyilvánvaló volt, hogy több mint 100 kocsit 3-4 hónap alatt nem fog sikerülni honosítani. Ez még a BKV-nak is emberes feladat lenne.
Persze, korábban volt szeptember 1. is tervben... :)
Amúgy a hozzászólásod második felével teljesen egyetértek, tisztában kell kerülni vele, hogy ezek a buszok már igénylik a karbantartást, már a Merciknél is jóval bonyolultabb szerkezetek. És ha a kacsa nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz a hülye. ;)
'99-ben az első merci az első napjaiban csinált olyat, hogy a Budai áll - Budai vám távot 5 perc alatt tette meg, mert 3x letiltott, pedig azokat a szekereket ide szánták. Ideje elfogadni, hogy a 200-asok legózásának vége, szintet kéne lépni...
Tudtommal ezek a kocsik rendszeres karbantartást kaptak odaát és volt előtte egy komoly, gyári szervizes átvizsgálás is garanciával, nem? És ha így volt, és tényleg ekkora romok, akkor, nyugodtan vissza lehet küldeni őket a feladónak. Az is fura, hogy a hollandok ennyi idő alatt több kocsit motorcserésre nulláznak... :O
Pedig hétről-hétre, egyre több van forgalomban, és egyébként is tavaszra tervezték a teljes csere befejezését, nem? Ne érts félre, nem akarom kétségbe vonni az állításod, csak fura számomra.
Megjegyzem, ez használt autó vásárlásnál is 90%-ban benne van a pakliban, hogy sokszor utána rövid időn belül a vételár jelentős részét rá kell költeni. Az alkatrészek meg már csak olyanok, hogy drágák. :) Ezek nem 200-asok...
Csak az, hogy sok-sok ezer tonna forgalom esett ki. No meg a személyvonatok, de azokat kevésbé lehetett észrevenni.
A mohácsi kikötőügyben a MÁV a fejlesztésekben nem illetékes, az természetesen kormányzati hatáskör. Az nem valószínű, hogy a kikötői vasút üzemeltetését a MÁV kapja, de az nyilván igen, hogy a kikötői vonatok MÁV pályán jutnak el Mohácsig és vissza. Bár pl. Gönyűt jobb híján megkapta a MÁV.
Úgy hallottam,hogy anno alá kellett írni az alkalmazottaknak egy amolyan titoktartási nyilatkozatot.
Ha már itt tartunk:úgy néz ki,hogy jelenleg nincs a Tükebusznak vezetése,mert a 4tagú bizottságnak(vagy minek nevezték) lejárt a mandátuma és nem került a helyére senki és a mandátumhosszabbításról sem hallottam.Elég puskaporos a hangulat a Biokom-Tüke között,olyan KLIKK és iskolák közöttihez tudnám hasonlítani. :)
Várjuk a jobb napokat, van elég baj a meglévő Pécs - Villány - (Pélmonostor) vonallal is a migránshelyzet óta. Reményt adhat a mohácsi kikötőfejlesztés.
Az, hogy kategórikusan megtiltsák, az törvénysértő lenne, de valszeg nem erről van szó, nyilván árnyaltabban van megfogalmazva a tiltás, - ha valóban van ilyen - és ha ügyesen van megfogalmazva, akkor nincs értelme a fórumozásnak.
Pl. a MÁV-nál és leányainál nincs kategórikus tiltás, de az etikai kódexet be kell tartani. Nyilván, ha valaki nem azonosíthatóan fórumozik, akkor ezt negligálhatja, azonban ez esetben vigyáznia is kell, hogy milyen információkat oszt meg, hogy ne legyen azonosítható. Facebook-os megnyilvánulásokból volt már fegyelmi meg etikai eljárás, de az Indexen is volt ebből fakadó nicktörlés.
Pécs-Külváros kijáratnál ott a vörös tárcsa, onnan kezdve semmilyen karbantartás nincs. Némi vonalfelügyelet van, a bejelentett eltulajdonításokat regisztrálják, de nem javítják. A vonal gyakorlatilag leírásra került a közlekedési kormányzat részéről, de végül is nem sok jelentősége van, mert ha valaha mégis használni kívánnák, akkor teljes rekonstrukció lenne szükséges.
A 62-es Villánytól Beremend ipvk.-ig rendben van, bár a forgalom nagyon visszaesett, onnan már nem mennék rá, utoljára sok éve egy katasztrófavédelmi gyakorlat alkalmából volt Harkányig mozgás, azóta elhanyagolt a szakasz. Még az előző - vagy kettővel ezelőtti? - harkányi polgármester szeretett volna rajta nosztalgiavonatokat, de aztán elhalt a dolog.
A cég alkalmazottjainak nem ajánlott a fórumozás(gyanítom a DDKK-soknak is hasonló a dolog vagy nem is ismerik ezt a topikot).A PTKE-sek is kivonultak.Belsős dolgokról sem nagyon lehet beszélni,mert holnap újságcikk lesz belőle.Nem nagyon volt téma sem az utóbbi időben.
Jó ,hogy errefelé jártál: Azt szeretném megkérdezni, hogy a 64-es vasútvonalon van még valami karbantartási munkálatok vagy, pedig a 62-es sorsára fog jutni? (ha már nem-e tart ott)
Apropó 62-es: Villány és Harkány között sem lenne érdemes azt a vonalat feltámasztani? Ha jól tudom azon a részen még valamennyire járható a vonal.
Az új pécsi városi menetrend mikor lesz bevezetve,van erről infó valakinek? A véglegesített menetrendet bevezetés előtt egy héttel ismerjük majd meg? Elég nagy a csönd a téma körül,pedig már tavaly be akarták vezetni....
Hogy megállt itt az élet. Eltűnt innen szinte mindenki aki régen kommentelt. Letiltva? Kirúgva? Vagy mindenki külföldön ? Pár éve naponta 30-50 hozzászólás volt most meg hetekig semmi.
302-őt hetekig nem látni, tegnap éjszakára csak sikerült összekalapálni, szerencsére arra nem volt szükség, hogy ki is legyen használva, de lehet hogy csak szoktatják a népet a 3 ajtós csuklóshoz :D
Rendszám: BPV-090 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.52 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: BPV-104 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.06 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Rendszám: BPX-181 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.52 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Jobban végiggondolva ha csak a 8-as melléklet buszai számítanak, akkor inkább kb. 730 buszhoz kell viszonyítani, viszont a másik oldalról is ki kell venni a helyiseket, marad kb. 260 10 éven belüli.
És az sem mindegy, hogy mennyire ütik-vágják és a felújítás előtt milyen karbantartást kapott. Ott van pl. a Csurgó-Pécset járó ex-kaposos faceliftes E95-ös, ami ugyancsak benne van már a korban, mégis kis túlzással, mintha új lenne... De Somogyban általánosságban is jobban vigyáznak rájuk.
"Nálam a felújítás teljes motorgenerál, vázcsere, stb., ahogy azt régen is csinálták"
Na ebben egyetértünk. :)
Bár most divat szidni az EAG-kat,de azok ha rendesen fel vannak újítva(nem spórolnak ki ezt-azt),akkor a beüzemelési időszak után 4-5 évet is elmennek úgy,hogy alig kell javítani őket.
Én nem átlagéletkorra emlékszem, de nem vagyok tévedhetetlen. Mindenesetre a 10 éves átlagéletkort is nehéz lesz elérni 0 számú beszerzett autóbusszal, miközben 15-20 éves kocsikat toldozgatnak-foltozgatnak, névlegesen felújítanak.
Én biztos vagyok benne, hogy több ott a 10 évnél fiatalabb kocsi 2-300-nál. Annyi itt a DDKK-nál is van.
Mindenesetre azért az mégiscsak szembetűnő, hogy míg egyes KK-khoz évek óta nem került új busz, vagy maximum 1-2 db.-os beszerzések, a DAKK-hoz folyamatosan.
Lesz a győri/móvári diófák alatt pár száz busznak hely, és a Mabi is elkezd készletezni + beszereznek pár száz Ebay kuka buszt 8-9 évvel, hogy évente lehessen majd gondolkodni, hogy megéri-e a dolog.
2013-as évjárat: 25 darab (ezek a kecskeméti hibridbuszok, ha ideérthetők)
2014-es évjárat: 52 darab
2015-ös évjárat: 65 darab
Az 336 kocsi, ha jól számolom. Ehhez jön még az, amit a Partiscum szerez be, és máris 400 fölött járunk. Azért a lehetőségekhez képest elég rendesen megújult az állomány - én se gondoltam volna.
A DAKK az más téma, az valószínű sikersen pályázhat és az államnak tervei is vannak vele a liberalizáció után, különben nem stafírozták volna ki őket új kocsikkal, ráadásul nem isakármilyenekkel...
A közel 1000 buszból most olyan 2-300 között vannak a 2006 után gyártottak, vagyis a jelenlegi beszerzési trend mellett is az állomány közel kétharmada nem fog megfelelni az állítólagos 10 éves feltételnek.
Országos szinten olyan 4000 új kocsit kellene leakasztani a szögről egy év múlva, ami nem lehetetlen - a kínaiak legyártják egy hét alatt :) - de azért hagy tamáskodjak egy kicsit...
Nem 10 évnél nem nagyobb átlagéletkorról volt szó? Nekem az rémlik. Ha átlagéletkorról beszélünk, akkor lehet az állományban 10 évnél idősebb busz is bőven.
Autóbusszal végzett, menetrend szerinti, helyi személyszállítási közszolgáltatás.
II.1.2)Szerződés típusa, a közlekedési közszolgáltatás által lefedett terület(ek)Szolgáltatási kategória száma T-05: Busszal végzett szállítási szolgáltatások (városi/regionális) A közlekedési közszolgáltatások által lefedett területek
A teljesítés helye: Komló város közigazgatási területe.
NUTS-kód HU231
A szerződés tervezett kezdőnapja és időtartama, illetve a befejezés határidejeKezdés: 1.1.2018 Az időtartam hónapban: 96 (a szerződés megkötésétől számítva)
Ha nem így lesz, nem sok értelme lesz a piacnyitásnak, márpedig a kormány is a szolgáltatási színvonal emelkedését várja ettől.
Valószínű a VB alvállalkozói nem is fognak pályázni. :) De nyílt titok, hogy a Wáberernek vannak ilyen ambíciói, meg ugye ott van még a VT-Arriva is, szóval vannak tőkeerős cégek, akik képesek lennének ezt megfinanszírozni.
"Ha valóban így lenne,akkor mi értelme lenne annak,hogy most meg az elmúlt évben bőven 10+-os kocsik felújítására elköltöttek egy csomó pénzt?"
Azoknak a buszoknak még mostantól számítva is legalább egy évet üzemben kell lenniük. És ezek a "felújítások" finoman szólva korántsem örök élet +1 napra szólnak, inkább csak tűzoltás.
De én azért nem nevezném felújításnak azt, amit azokkal a buszokkal műveltek. :) Nálam a felújítás teljes motorgenerál, vázcsere, stb., ahogy azt régen is csinálták, amikor még volt a Volánnak erre szakosodott üzemegysége.
Meg lehet nézni, milyen állapotban vannak a max. 2-3 éve "felújított" E95-ösök...
Erre a 10évnél idősebb nem lehet dologra(ennek még a legtöbb magáncég sem tudna megfelelni,lásd a VB alvállalkozói micsoda Ebay kukákkal állnak elő időről időre) azt hiszem csak 1 cikkben hivatkoztak eddig,így könnyen lehet,hogy nem is igaz(meg nekem csak az országosra rémlik ez a dolog).Ha valóban így lenne,akkor mi értelme lenne annak,hogy most meg az elmúlt évben bőven 10+-os kocsik felújítására elköltöttek egy csomó pénzt?
Ha ez így lesz, akkor azért érdekes lesz a járműpark több mint 2/3-ának cseréjét szűk egy év alatt lezavarni, mert ugye a törvény szerint 10 évnél idősebb buszokkal nem is pályázhatnak.
A nyúlfarknyi matrica meg nem valami tartós,mert jó pár buszról lefoszlott már idén...
De ugyanilyen nem tartósak a Tükés leszállásjelzős és egyéb matricák is,csak azok kb. 1 hónap alatt kopnak le.De viszont még mindig van "az alsó lépcsőn utazni tilos" matricából. :D
Sztem a DDKK-nak sincs nagyobb esélye a kiebrudálásra,mivel az elmúlt években mi is ki lettünk stafírozva(ellenben az ország nagy részével).
Az viszont nagyon valószínű,hogy a távolsági járatokat megkapja majd valamilyen haver,de az a DAKK-nál is így lesz sztem(ezen nem változtat,hogy nagy számban jöttek oda Tourismok,mert ezek nem emelt padlósok/olyan,mint az Integro,Intouro/,jók ezek sima városközire is)
Arra az egy évre, míg tart a szolgáltatási szerződés, már igazán felesleges...
A DAKK az más téma, az valószínű sikersen pályázhat és az államnak tervei is vannak vele a liberalizáció után, különben nem stafírozták volna ki őket új kocsikkal, ráadásul nem is akármilyenekkel...
Nem tudom pontosan, vagy az állandó fordás MRK-806 helyett jöhetett az LRT-850 (ősszel többször is be lett forgatva az MRK szegedire), vagy 14:00-s rásegítőnek.
Néha szoktam látni Komlón 10:30 körül, munkanapokon Komló-Szászvár táblával. Az LRT-850 milyen járatban, mi helyett volt pénteken Pécsett? 13:45-kor láttam a parkolóban. Mit keresett ott? MNL-977 is klímás.
Bár letiltva le van,de a régi fordulóig simán fel tudna a csuklós is menni a Misinára(gondolom szembetalálkozáskor lenne gond,mert most 2 szólónál is elő szoktak fordulni érdekes helyzetek...).
Ez a letiltás dolog is érdekes: pl. Somogyba sokáig le voltak tiltva a csuklósok,utána valahogyan mégis odakeveredett egy,és azóta saját felelősségre,de kell csuklósnak is menni Somogyba.
mondtam én, hogy hiányzik onnan a 20/21/121 hiányzik a Mártírokról, a 20-as a Rét u-nál ürült ki, nem hiszem, hogy a 6-osra nem elég a 22-24, főleg h a 121 közvetlenül utána megy.
Szerintem egy ilyen útvonal megoldaná: Sztk-Pétáv-Alkony u.-Megyeri tér-Árkád dél. ez kb 0 forintból +3 megálló megoldható.
---
Hétvégén reggel Fehérhegyen azt a félórás lyukat 6:26 és 6:56 közt be lehetne tömni, a 6:50-es 60-asnak beleférne, hogy :46-kor eljöjjön Fehérhegyről. (papíron előtte még van egyed óra pihi a Budain, gmbe 2 perc elég felérni)
Valóban, a szóló 4 a csuklós 31/A helyett van, bár a felemlegetett korábbi időszakban (10-es, 20-as viszonylat) emlékeim szerint még nem volt 31/A. Amúgy a csuklós tényleg csak egy rövid szakaszon hiányzik, a problémát inkább a nem helyből (Indóház tér) indulás okozza a három megállós zsúfolt szakasz illetően. Itt sikerült összeengedni a korábbi csuklós 4-es és csuklós 31(A) utasait egy szóló kocsira.
mindenképpen rosszul érinti a csuklós 31-es helyett a szóló 4-es
Belejavítanék: csuklós 31/a helyett, mert ugye a tanóra végeihez igazított indulások délután sima 31-esek voltak, szólóval. (kivéve a 12 óra előtti, de az olyan elbaszott időpontba volt, hogy én 5 megállóra rágyaloglás-busz-gyalog-busz-gyalog kombót használtam...) De szerintem néhány indulást kivéve inkább a szóló volt az indokolt, mint a szóló, a mostani állapotot az okozza, hogy az egész Komlói út vásárcsarnokhoz irányuló forgalma a ehhez került pluszba, mivel a 60-as csak a falusiaknak opció, mert ritkán, és kiszámíthatatlanul jár. Én is csak akkor várom meg, ha látom, hogy mikor megy le faluba, vagy áll a lámpánál, amikor a 2/a beáll. :)
A város "sík" területein a régi 6-ost és az attól délre eső területeket értem, a csuklósok többsége arra közlekedett. Szerintem nem volt rossz a csuklósok és szólók elosztása, a mostaninál mindenképpen jobb volt. Persze nyilván ebben benne van a személyes érintettség, engem (és persze még sokakat) mindenképpen rosszul érinti a csuklós 31-es helyett a szóló 4-es, más területeken lehet, hogy nem veszik ilyen rossz néven a szólósítást.
Ha ez igaz, akkor valóban visszarendeződünk a 90-es évek közepéhez, amikor minden buszvonalon nyomorgás volt egész nap (a 30-ason pl. délelőtt volt a legnagyobb tömeg, amikor 12 percezett).
"az nem a jövő útja, hogy aki 15 évig a csuklóson nyomorgott állva, az már úgy is megszokta, tehát a csökkenő utas szám miatt a következő 15 évben a szóló buszon nyomorogjon állva"
Nyilvánvaló hogy a buszbeszerzés során adott volt a mennyiség, ennyi csuklóst lehetett kapni, ebből a flottából. Azzal azért nem feltétlen értek egyet, hogy csúcson kívül le kell ültetni az embereket, mert éppen te szoktad írni, hogy valakinek ezt ki is kell fizetni, de azzal viszont igen, hogy az a tömegnyomor, ami a 90-es éveket tömegközlekedés terén Pécsett jellemezte, nem eladható már.
A csúcson kívül pedig, már akkor amikor még intenzíven használtam a pécsi közlekedést, is jellemző volt hogy este vagy hétvégén szinte az egész hálózaton elegendő lett volna a szóló busz, kivétel a vasárnapi vásárok, amelynek közlekedését a 90-es években 10 év alatt sem sikerült rendezni tömeg nélkül.
Az előző hozzászólásomban csak azt írtam, hogy ha Pécsett a 30-ason tudott járni a csuklós, akkor Budapesten a 80-as években a 4, piros 4, 68, 30, 22, piros 22, 40, stb. vonalakon ugyanúgy tudott volna járni a csuklós, akkor nem 2-3 percenként járt volna a szóló.
Szerintem - főként a régi, nem D10 motoros Ikarusoknak - egy Hunyadi út, Komlói út, Sarohin tábornok utca nem voltak annyira sík területek.
A csuklósok jórészt a város síkabb részén jártak, a 10-es (21), 20-as (2) és 30-as, 31-es viszonylatok azért nem voltak mecseki vonalak. Bár a 33A-n (32) néha előfordult csuklós, de még az is light-os volt a feljebb közlekedőkhöz képest.
Pécs, a hegyes vidékek ellenére, korábban élen járt a csuklós járművek számában: amikor még ifjú voltam, több csuklós kocsi volt kiadva mint szóló, 2:1 arányban, amikor még ezt figyeltem, a fordákhoz ~95 csuklós és 42 szóló kellett.
Tudatlan, Takilaci óráit még nem hallgató diákként mindig csodálkoztam, hogy Budapesten ez nem volt ennyire triviális, több szóló kocsi volt, mint csuklós, noha Budapest sem egy Innsbruck.
Most már, úgy látszik, Takilaci is mást oktatna, vagy esetleg a '80-as években nem volt tanácsadó a BKV-nál. A PK Zrt (és jogutódjai) utasforgalma a 2000-es évek 50-60%-ára esett vissza, inkább jöjjön sűrűbben egy szóló, mint ritkábban egy csuklós.
-------------------
1./ Pécsen - ismereteim szerint - régen se a TV toronyhoz járt(ak) a csuklós buszok.
2./ Az, hogy a város északi fele dombos, sőt hegyes, attól még a nyugat-keleti tengelyen bőven elfért, elfér ma is a csuklós busz.
3./ Ehhez jött később a Kertváros megépítése, mely mint minden lakótelep adta a csuklós buszos közlekedést.
4./ Budapesten valóban nem volt túlsúlyban a csuklós buszok aránya mert a valamikori 1850 db budapesti buszból (1987-ben) "csak" 827 db volt csuklós ami biza "csak" 44%.
5./ Valóban máshogy tanítanék pár dolgot, mert amelyik tanerő vagy tananyag nem változik az adott korral, az elavul.
- nem a város lakosai vannak egy társaság/polgármesteri hivatal forgalomszervezőiért, hanem fordítva, ők vannak az adott város polgáraiért,
- utast csak akkor nyerünk meg, vagy tartunk meg, ha csúcsidőn kívül le tudjuk ültetni, csúcsidőben pedig tőlünk telhetően csökkentjük zsúfoltság érzetét,
- az nem a jövő útja, hogy aki 15 évig a csuklóson nyomorgott állva, az már úgy is megszokta, tehát a csökkenő utas szám miatt a következő 15 évben a szóló buszon nyomorogjon állva.
Amikor át BPV-sítették a járműveket, ha jól emlékszem az első 5352 volt szóló a többi 101102 csuklós és a végén is volt egy szóló. Szóval akkoriban ez volt az arány illetve volt még 54 csuklós BPX és a 464 emlékeim szerint + 3 csuklós AKD
"inkább jöjjön sűrűbben egy szóló, mint ritkábban egy csuklós"
Ez szép és jó elv,csak itt nem erről van szó,hanem,hogy eléggé alulméretezték az új csuklós-állományt(legalább 10-20 csuklós jármű kellene a normális működéshez). Szerinted az normális,hogy Pécsen 4percenként fognak buszok járni(sőt,ugye a kör az lesz,hogy 1-55-1)?
Amikor át BPV-sítették a járműveket, ha jól emlékszem az első 53 volt szóló a többi 101 csuklós és a végén is volt egy szóló. Szóval akkoriban ez volt az arány illetve volt még 5 csuklós BPX és a 464 emlékeim szerint
Pécs, a hegyes vidékek ellenére, korábban élen járt a csuklós járművek számában: amikor még ifjú voltam, több csuklós kocsi volt kiadva mint szóló, 2:1 arányban, amikor még ezt figyeltem, a fordákhoz ~95 csuklós és 42 szóló kellett.
Tudatlan, Takilaci óráit még nem hallgató diákként mindig csodálkoztam, hogy Budapesten ez nem volt ennyire triviális, több szóló kocsi volt, mint csuklós, noha Budapest sem egy Innsbruck.
Most már, úgy látszik, Takilaci is mást oktatna, vagy esetleg a '80-as években nem volt tanácsadó a BKV-nál. A PK Zrt (és jogutódjai) utasforgalma a 2000-es évek 50-60%-ára esett vissza, inkább jöjjön sűrűbben egy szóló, mint ritkábban egy csuklós.
Azért most úgy megszaporodtak a zöld buszok a városban. Láthatóan több van már kint mint napokkal ezelőtt. De ez a kis első ledes kijelző elhelyezés igen csak igénytelennek tűnik. Legalább középen lennének, mint az első szériás mercikben is ahogy volt.
Felébredtél?Minden magyar városban ez most a trendi(talán BP kivétel).
Gondolom mert a szóló olcsóbb,így több busz előtt parádézhatnak a politikusok,az utazási körülményekkel meg nem törődik senki.
Itt mondjuk lesz sűrítés(pl 4percenként 1-es :D),de ennek biztos meg lesz az ára(pl bérletek árának emelése),mert azt ne mondja senki,hogy 1csuklós+1sofőr üzemeltetési költsége ugyanannyi,mint 2 szóló+2 sofőré.Máshol meg gondolom barátkozhatnak az emberek azzal,hogy csuklós helyett szólót kapnak.
A belvárosban reklámozták ma a kártyát:ott azt mondták,hogy 1 évig érvényes az új kártya(aztán majd kiderül idővel,hogy tényleg csak annyi ideig lesz-e).
a követési idő a fonódó hálózatnak köszönhetően nem csökken, mert ahol korábban vonatoztak a buszok, most is, csak még kerülgetik is egymást :)
szólózás a 4-esen azért van mert nincs más,(faszt, néha a csúcsban is sikerül bekavarni a csuklós Árpádtetőre)
mert egyrészt, amikor ezt kitalálták nem számoltak azzal, hogy ennyire betalál, másrészt Újhegyre, Gesztenyésbe nem mehet csuklós, Árpádtetőt sem kéne erőltetni, és a Bajcsy bal kanyar is necces, jövőre meg úgyse lesz rá autó, én azt sem tartom kizártnak, hogy a 104 is csuklós spórolás miatt lett, és nem azért mert a 60-as 100 méterrel arrébb tesz le a vásárcsarnoknál.
Ezek az ifjú törökök honnan veszik ezt a szóló buszos mániát ?
Oktatják nekik valahol?
Vagy jutalmat kapnak az utasok szívatásáért ?
Évtizedekig az volt a fő cél, hogy minél kényelmesebben utazzon az utas.
Most meg több városban csak csökkentik a kapacitást, csökkentik a jármű számot, növelik a követési időt, bonyolulttá teszik a hálózatot, kényelmetlenné az utazást................:-((
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy végül is az Árpád utcai megálló is jó nekem, nem csak a Bánomi út, így a 4-104 megosztás önmagában nem okoz gondot. De attól tartok, hogy most már maradok az autónál, kivéve persze, ha Művész presszós retroklub foglalkozás van, addigra viszont már lemegy a csúcs, és elég a szólóbusz.:-)
Vasutas polgárőr egyesület. Bár egyébként elég kevesen veszik igénybe a bérletet, el vannak kényelmesedve az emberek, mindig csak az a nyavalyás autó.:-)
Eléggé speciális volt eddig a kedvezményrendszere, valszeg azért nem terjedt el. A nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy jelentősen bővül, de hogy a buszbérleten kívül mivel, az még nem érhető el a honlapon.
És ugye, akkor még nem számolom azt, hogy a Tüke-kártya számos más helyen kedvezményekre jogosít, és aki nem felejt el élni vele, a bérletet leszámítva is hamar behozza a 800 Ft-os kártyadíjat.
"Pont 800 HUF-al kell egy pécsinek is többet fizetnie éves szinten,mint korábban"
Na akkor egy általános iskola alsó tagozat-szintű összeadás és szorzás: a havi összvonalas bérlet 6700-ról 7055 Ft-ra drágult, ami ugye 355 Ft/hónap. 355x12=4260 Ft.
Nocsak, ezentúl évente kell megújítani majd a Tüke Kártyát? Ezt még nem olvastam. Eddig három vagy négy év volt, az enyém augusztusban jár majd le, a kiállítás dátuma nincs rajta, így nem tudom pontosan.
Játék a szavakkal amit csinálsz.Pont 800 HUF-al kell egy pécsinek is többet fizetnie éves szinten,mint korábban(mielőtt azzal jönnél:Tüke-kártyája eddig nem nagyon volt a pécsieknek és a hosszabbításért is mindenkinek fizetnie kell->"ahol az eddig kiváltott 4702 sima és 6692 fizetésre is alkalmas kártya használható.").Akkor van emelés vagy nincs?
Érdekes statisztika:"Havonta 40 ezren váltanak bérletet Pécsett, a jegy- és bérletvásárlási bevételek 47%-át a teljes árú összvonalas bérletvásárlások adják, míg a kedvezményes bérletek 30%-ot tettek ki 2014-ben. Előbbi emelkedő, utóbbi csökkenő tendenciát mutat"
Arra még kíváncsi lettem volna,hogy ebből a 40 ezerből mennyi pécsi és mennyi nem.
Én és a diagram készítés?:-) Az adatokat előásom, de a Start előtti időből nem hiszem, hogy van utasszámom, úgyhogy 2008-tól lesz, onnan úgy rémlik, hogy van egy teljes év az átmeneti időszakból.
Felmerült egy érdekes kérdés:ugye azt írták,hogy 14 éven aluliaknak a szülő veheti meg a Tüke-kártyájával a "kedvezményes" bérletet.Másik helyen meg azt írták,hogy ez a bérlet akkor érvényes,ha nálad van a Tüke-kártya.Akkor ha a gyerek egyedül utazik(és értelemszerűen nincs kártyája),akkor meg fogja büntetni az ellenőr?
"Pécs és Budapest között IC forgalma a következőképpen alakult az elmúlt években: 2010-ben 990 ezren, 2011-ben 1,06 millióan, a következő évben 1,04 millióan, két évvel ezelőtt és tavaly pedig 920 ezren utaztak IC-vel. Ez majdnem 10 százalékos csökkenés jelent négy év alatt."
Még érdekesebb lenne 2008-ig visszatekinteni, ahhoz képest jóval nagyobb az utasvesztés. A leglátványosabb csökkenés egyébként a 2010-es, 40 napos vágányzár után volt, rengeteg törzsutas nem tért vissza, az étkezőkocsikon, és az 1. osztályon lehetett a legjobban észrevenni. Ezen belül pedig a pécsi utasok közül tűntek el a legtöbben, a Dombóvár - Pécs viszonylatban ez nem annyira látványos. Míg a 2000-es évek végén még naponta indult közel teltházzal a 809, az utóbbi 2-3 évben már alig lézengtek a 18-as kocsiban, voltak olyan napok, amikor még naponta ingáztam, hogy ketten-hárman mentünk Szentlőrincig a 18-asban. És tegyük hozzá, hogy ezt úgy, hogy 2015. évben a pécsi IC-k menetrendszerűsége volt a legjobb a hálózaton.
Kétségtelen, hogy a kevesebb egyetemista is közrejátszik ebben, de a nyertes egyértelműen a személygépkocsi.
A Tüke Kártya mai hírlevelében kicsit homályosan fogalmaznak, de ha jól értelmezem, akkor az új szolgáltatók kedvezményeinek igénybe vételéhez meg kell hosszabbítani a kártyák érvényességét. Ez az eddigi 490,- Ft helyett, a rezsicsökkentés jegyében mindössze 800,- Ft-ba fog kerülni.:-)
"Kérjük, szenteljen figyelmet régi kártyájának érvényességi idejére. Természetesen a korábban szerződött szolgáltatók kedvezményeit érvényes régi kártya birtokában továbbra is igénybe veheti.
Ahhoz, hogy Ön a lehető leghamarabb hozzájuthasson az újabb kedvezményekhez, szükség van kártyája érvényességének meghosszabbítására. Önnek már december közepétől, a karácsonyi időszak beköszöntével lehetősége nyílik megújult kártyája kiváltására.
A hosszabbítási díj 800 forint, amelyet a Széchenyi tér 1. szám alatti felújított Tüke Kártya Irodában nyílik lehetősége megtéríteni minden kártyatulajdonosnak a személyes kártya-aktiválás alkalmával. Az új kártya aktiválása alig pár percet vesz igénybe."
Persze, hiszen a 400-asok díszléce alapból lejjebb van, így a fehér területeken szűkösebb a hely, és a lökhárító alakja sem olyan, hogy ezt megengedhetné.
A kifligörbítőnek és a hobbivillamosvezető haverjának sok szeretetel a Tüke dolgozóitól a jövő évi tervekért. Különösen a BKV mintájú kötbérezési rendszer aratott sikert. https://www.youtube.com/watch?v=q2CX20bBNJE
Kicsit szétnéztem Komlón:egykori JLZ-147 helyén FLJ-031,annak a helyén a KZX-145 volt.Egykori ANS-631 helyén a JOM-963(ez valamilyen helyi kendácsot kaphatott,mert még a kapaszkodók sem lettek lefestve,pedig jó pár helyen le van lepattogzódva róluk a festék) dolgozott.A JOM-963 régi fordáján(amin mostanában a JLW-480 volt) a JOM-904 volt,így akkor ez elkerülhetett Sásdról.AIJ-002 távolsági tartalék lett(kijelzőt is kapott).
Mivel a régebben a helyis kérdésre nem érezett válasz,így azt is megnéztem:14 busz(akkor éppen:5 VDL,2 Solina,2 újabb 260,2 Kaposos 260,2 260 a régiek közül és 1 kockamerci+1 260 pályaudvari tartalék)dolgozik most tisztán helyiben(ezt eldöntheti mindenki,hogy megfelelő vagy sok-e egy ekkora városba),és ezen felül még bepörögnek helyközisek is.
Igen,mert most este a 2-esen volt fűtés:-) Délelőtt az egyik 21-esen volt az ominózus hűtőláda:-) Délután sikerült Citaróval is mennem.. már azok is nagyon le vannak amortizálódva:-(
Sztem a legmelegebbet a Mercikbe meg a VDL-ekbe lehet csinálni(Credoba is lehet,csak ott klímával kellene fűteni,azt meg 1-2 kivétellel nem használják,hogy legyen megtakarítás-na ezen mindenképpen kellene változtatni).rázni meg ráz az összes Credo az országban. :)
Minap kipróbáltam "végre" a távolsági Ekenyelet:hát nem sokkal nagyobb a hely benne,mint az EN12-ben.1-2 helyen ki lehet benne bírni,de amúgy ez is kurva szűk.Fűtésben meg itt is az a hülyeség van,hogy pár kicsi fűtőtest van,vonalradiátor nincs,sofőr meg még nem jött rá(nem akart rájönni),hogy klímával kellene fűteni és akkor nem mindenki kabátban ülne a buszon.Viszont ezek is duplaüvegesek.
Hatalmasan pozitívat csalódtam a használt Volvókban:-) Ma mind a csuklós,mind a szóló változattal utaztam,ég és föld mind a Credók,mind a Mercik után :-) Utóbbiak csörögnek,zörögnek,majd szétesnek,fűtés azokban,amikkel én utaztam nem volt...kegyetlenül ráznak,és nagyon kényelmetlenek az üléseik is,a Volvókhoz képest. Kíváncsi vagyok,hogy az utastéri kameráik működnek-e?
Az elfogadóhelyeket nézve nem hiszem, hogy az utasok többségének lenne Tüke Kártyája, ez most majd megdobja a forgalmát, a 490,- Ft-os díj miatt meg fogja érni a bérleteseknek. Anno én is csak azért váltottam ki, mert a Kossuth téri mélygarázsban lehetett vele díjmentesen parkolni, de már az sincs.
Kívánom, hogy ez legyen a legnagyobb "probléma". :) Nem tudom, te hogy vagy vele, de én pl. a pénztárcámban tartom a kártyáimat, nem pakolgatom ki otthon nézegetni, hogy aztán véletlenül otthon felejtsem. Ha otthon hagyom, otthon van minden, semmivel nem tudom igazolni magam.
A Sellye-Barcson kívül sztem csak falujárót csinál,így nem hiszem,hogy a vezetési idő akadály lenne.
"Mohács környékén azért kap egy kis pluszt Véménd, meg Majs, ha jól olvastam."
Ezek a sűrítések sztem a sofőrök új bérképzésével vannak összefüggésben(magyarul ha már úgy is fizetnek nekik,akkor ne pihenjenek járat nélkül,hanem menjenek valamerre).
Most jutott eszebe vkinek hogy igy kevesbe fajhat a dolog. Egyebkent meg nem tudom miert nem lehetett megvarni a csutortokot es utana elohozni a dolgot. Bar akar kampanyfogas is lehet a a varosvezetes ujra nemet mond az emelesre bar most mar maga alatt vagja a fat. Kerdes mi er tobbet...
Egyetértek, annyival kiegészítve, hogy nekem a lökhárítónál körbefutó kék csíkok verzió (lásd BPV-150) is tetszett. Más kérdés, hogy a 400-asokon nem igazán tudom elképzelni egyiket sem.
Ez az eszmecsere már lezajlott egy párszor, új cég=zöld, most=átmeneti állapot, egyedül a kretyók színe lóg ki, de az meg szükségmegoldás volt.
Nem mostanában. De teljesen egységes flottaszín még a 80-as években sem igen volt, csak rövid ideig, amikor a volánsárga alapon ment a kék-sárga csík. Amúgy szvsz eddig a kék-sárga fényezés nézett ki a legjobban (no meg persze amúgy is a város színei), ami Ikarusznak és Mercinek is jól állt, persze ízlések és pofonok.
Tulajdonképpen csak a kretyók nem zöldek. A béreltek helyett ott a 20 zöld ekenyél, Érden is jobban örülnének a már bejáratott full ap-s buszoknak. A két C19-re meg akár tetszik, akár nem szükség lesz...
Több külföldi nagyvárosban is jártam már, ahol működik, színesebbé teszi a belvárost. De Téged miért zavar? Ha működik, csinálják. Pár hónap alatt elválik, lesz-e rá igény.
A taxisokat pedig már csak a külföldi diákok tartják el, de hiába vannak egyre többen, az európaiak és koreaiak inkább bringáznak, az irániak pedig inkább vesznek vagy bérelnek autót újabban, kezdenek leszokni a mindenhova taxizásról.
Hát Barcson 7.30-14.35- ig munkanapokon dekkol egy kocsi (kb. két hete az FKN-460),ha nem jön-megy rezsibe Szigetvárra.
Ha nem is Pécsig (időbe beleférne, a vezetési időbe: azt nem t'om), de Szigetvárra elmehetne mondjuk 9.10-kor - akár kórház betérővel, ha van rá igény - és 13.10-kor meg visszaindulhatna Barcsra.
Mohács környékén azért kap egy kis pluszt Véménd, meg Majs, ha jól olvastam.
A győri gyors (/1/891-/1/892?)már az MD-s korszakában is fordult egyet Mohácsra (?8138/?8129), ha igaz.
...jóval később meg a szombathelyi MD (897/896)
A Dácsiák közül szerintem a másik három (2023,2034,2050) is járt arra.
'93-ban (is) a ...26-os(itt már "3"-as kezdetű) 17 óra körüli indulással volt Dácsiás menet, és ez fordult egyet Villányba egy kocsival csatlakozva a magyarbólyihoz Pécsre/ről.
Úgy emlékszem, a horvát motorkocsi, a '80-as évek közepén (v.melyik évben) 20.12 -kor érkezett, és 20.40-ko ment vissza. Mohácsra az MD-k (8128 és 8138)meg 19.00-10 körül, és 22.35-45 körül indultak.
Aztán '90 környékén "felcserélődött" 19.00 óra környékén ment a magyarbólyi, és 20.50 körül a mohácsi.
Sőt, 1990 körül volt pesti közvetlen is Mohácsról, a "győri" gyors szerelvényével.
"Dácsia mindenhol megálló személlyel"
Úgy rémlik, hogy M47 2032 és 2033 járt arra személyezni, azok vitték a Baranya-expresszt (AB+Bo) is Harkányba. De sínbohóc majd pontosít, ha rosszul emlékszem.
Sajnos ilyen kép nincs, a Plávi soha nem ment együtt magyar szerelvénnyel, akkoriban még úgy volt a menetrend, hogy a Villányig meg nem álló jugoszláv, majd horvát motorvonat után 10-15 perccel ment az MD-s személy. MDmot+Bzmot szerelvény volt, ilyen fotót valszeg elő tudok ásni. Mozdonyos kilépős vonat csak a 258/259 volt, a többi mind Macosa, MD, Bz volt.
Jártam már arra párszor, mind busszal, mind vonattal, ismerem a terepet, de engem valahogy megfogott az az állomás, és környéke, többször vonattal jöttem haza, pedig télleg n-szer drágább, mint a busz :)
Régebben MD+BZ kombó akadt, sőt emlékeim szerint az almásláda jött Magyarbólyból. :)
Pécs - Mohács viszonylatban a vonat drágább és lassabb, - no meg a mohácsi állomás és a megállóhely is eléggé periférián van - ezért nem alternatívája a busznak, nem véletlen, hogy elég egy motor. Az utasforgalom jórészt helyi, a régebbi közvetlen vonatoknál sem volt jellemző a Villányon túli utas Pécsről/Pécsre. Közvetlen kocsi inkább szerelvényforduló miatt nincs, így tarthatóak a szoros fordulók, nem kell Villányban akasztgatni.
Pontosan. :) Az előző Pécs-Baja-(Szeged) ütemesnél ugye óránként volt Mohács felé tényleges gyorsjárat(50perc menetidővel) és azok a buszok tele is voltak.Aztán jött '13-ban a mostani,és teljesen ki lettek ezek csinálva(leggyorsabb járat menetideje is 1:00 nőtt).Minden korábbi erény(egységes indulás,megállók,megállóhelyi idők) ment a kukába és lettek minden faluban megálló "gyorsjáratok" és a megállókat kihagyó,de Bólyba betérített "gyorsjáratok".Így a bólyiak kivételével szinte mindenki rosszabbul járt(mondjuk a bajainál sztem az is lehetett a cél,hogy még véletlenül se menjen senki a lassúval,hanem mindenki menjen az autópályással).
Szigetvár felé is lehetne sűríteni,mert a jelenlegi kapacitás eléggé necces(másod/harmadrészek sokasága).De én szívesen látnék Pécs-Barcs járatokat is.
Meg ha a menetrendi mezők egységesítése talán lassan kész lesz,akkor vajon mikor fog megtörténni a megyehatárok áttörése és a járatok tényleges utazási igényhez igazítása?
Szerintem Mohács felé több gyors(abb)járat kellene, amikor van rá elég utas. Lehet, hogy vannak ilyenek, de a menetrendben nem nagyon látszanak. (Én a bajai vonal bólyi betérítésének se nagyon örültem.)
Szigetvár is elgondolkodtató, de arra legalább van vonat.
Az tetszik,hogy Vajszló után Orfű is kap 22:30-as járatot(talán hétvégén sem lenne rossz,főleg nyáron).De a bajaiak :15-re hozása tök hülyeség,így felbomlik a Mohács felé kialakult utasegyensúly.
"Böngésszük a kifüggesztett buszmenetrendeket, próbáljuk nagy nehezen kiszámolni, hogy a buszunk indulása óta hány perc telt el, és hogy mikorra kellene megérkeznie a járgánynak. Mindennek az eredménye sokszor az, hogy kiderül: a buszunk már elment, éppen lekéstük."
Jóindulatú leszek és azt feltételezem,hogy nem mostanában buszozott a cikk írója és azért ír ilyen marhaságokat.Nem pedig azért mert sík....
A majláth utca viszont érdekes, kb a mai körforgalom-bíróság-kereskedőkháza-Czinderi u vonala lehet?
Majdnem.
Az eleje stimmel, de nem egyenes utca volt, a Czinderi alatt levő Regős utcával szemben érte el a Bajcsy Zsilinszky utcát, kb a mai nagy Lajos király útnál.
Tennék fel térképet róla, de az index gyengélkedik...
1./ Budapesten a taxi fóliázások 300.000 Ft.-ról indultak.
Egyéneknek.
A fóliázási hullám végén a társasági tag taxisoknak 120.000-170.000 Ft.-ba került a fóliázás, mert a társaságuk nagyban szerződött.
2./ Egyik volán társaság az egyik buszát fóliáztatta.
Egyszínűre, minta nélkül.
600.000 Ft. volt.
Majd ugyanabból a típusból kb. 10 db-ot illetve másik plusz 8 db-t is fóliáztatott.
Itt már 500.000 Ft.- volt a vállalási ár
A második 8 db-os szériánál 450.000 Ft.-/db volt a vállalási ár.
3./ Ugyanez a fóliázó cég írásban tett egy ajánlatot miszerint ha 50 db-nál több fóliázást rendel meg egyszerre a Volán akkor 350-370.000 Ft.- + ÁFA vállalja a kocsik fóliázását.
megj. Csuklós vagy emeletes buszoknál az ár természetesen magasabb lehet.
4./ A Dél-Dunántúli fényező/fóliázó műhelyek árait NEM ismerem.
De - szerintem - az ár ott is attól függ mennyit rendelsz meg.
Ha 20 szóló busznál több átfóliázást rendeled meg egyszerre, nagyon csodálkoznék ha odalenn délen 500.000 Ft.-/db árnál magasabb ajánlatot kapnál.
Nagyságrendekkel nem lőttél mellé, nekem a motorháztetőt, tetőt és a hátsó csomagtérajtót 40-ért fóliázták át annál a cégnél, ahol a buszokat is csinálják.
Mivel nagy tétel, és komoly referenciát is jelent nekik, ezért simán el tudom képzelni, hogy 350-400-ban megáll egy csuklós.
Nem mindegy,hogy mennyi?"Elvileg" az eladó állja. :)
Tegnap elkezdték bontani Főpályán a patikát.Tök vicces,hogy a felét szétszedték,de a megmaradt helységben még bent van a leander,meg az épület tetején a járólapokat(nehogy valakire ráessenek majd) is ottfelejtették. :)
350 ??? Pesten ennyiért nyomnak át egy taxit jó minőségű fóliával :) majdnem. Azért gondolom van nm különbség egy taxi és egy csuklós között :D Akkor kérek ajánlatot az autóm átragasztására ami ezek szeruint nem lehet több 40,000 -nél :O
Iue-661 sincs már úgy látom. Ez a bpv-104 azért nem semmi, fogadást nem kötöttem volna, hogy az utolsók között lesz :) akkor itt az ex uránvárosi ikarusok nyertek fölényesen úgy látom :)
Kifehéredett a KCK-028 (IK 415) is.Az FKB-553 (gondolom műszakija után) újrafényezett dísztárcsáival közlekedik Komló utcáin. Oldaláról levakarták a "Kapos Volán" feliratot. Az NBF-114 az egyik csuklós helyett van, Komló-Pécs között. A héten járt az LWE-327 és a GUP-041 is Baján.
Hamarosan pedig az Ikarus korszak fog véget érni.Trizs,készíted már a nekrológot? :))
---------------
Ezt inkább egy BAMA újságírónak kell(ene) megírnia.
Persze nem olyan piaci stílusban ahogy ők szokták hanem olyan újságírósan, ahogy illene.
Felkészülten.
Még ha az munkásabb is.
Mondjuk kezdhetné úgy, hogy :
...Kedves olvasóink 1950 (?) hó napján forgalomba állt Pécs városában az első Ikarus 30-as típusú autóbusz.
Most 2015.13.hó. 43-án pedig leáll(t) az utolsó.
az utolsó járatot Favilla Vendel buszvezető teljesítette a JWL-999 forgalmi rendszámú Ikarus-260-as autóbusszal.
A két dátum között eltelt 65 év.
65 év Pécs életéből.
Bizonyára az elmúlt 65 évben nem élt Pécsen olyan helyi polgár aki egyszer sem utazott IKarus busszal a városban. Polgártársaink között bizonyára tízezrével vannak/voltak olyanok akik naponta többször is megtették ezt.
Az elmúlt 65 évben összesen 444 db, különböző, IKARUS típusú autóbusz rótta a város utcáit.
Városunk közlekedésében jártas helyi történészeinktől*** megtudtuk, hogy közülük :
- x db volt Ik-30 tipusú,
- y db volt Ik-620 tipusú,
- z db volt...........tipusú,
- stb.
A csuklós buszok 1962-ben (??) jelentek meg Pécs utcáin a FAÜ csuklósok képében.
Voltak olyan buszok melyek csak pécsen közlekedtek idehaza, például az Ik-246, vagy az emeletes busz.
Volt olyan típus (Ik-180) melynek gyári protó típusát Pécs városba adták próbára.
Stb.
Itt az újságíró felsorolja az érdekességeket, egyediségeket.
Megírja, hogy melyik volt a 65 évből az amikor egy évben a legtöbb gyári új autóbusz érkezett a városba.
Melyik Ikarus futott legrövidebb és melyik leghosszabb ideig Pécsen.
Mikor volt üzemben egyszerre a legtöbb Ikarus? Ezt bemutatja egy ábrán is.
Megkéri a város lakosait írják meg élményeiket az IKARUS buszokkal kapcsolatban mely velük történt az elmúlt 65 évben.
Írjon nagymama bátran is írja meg, hogy 1969-ben egy IKARUS csukló részében csókolta meg először Zoli, az első, az igazi, diák szerelem.
Írjanak érdekességeket, küldjenek fényképeket.
És írjon az is akivel nem történt különlegesség, "csak" 46 éven át IKARUS-sal utazott naponta kétszer, hetente kb. 10-15-ször, évente kb. 800-szor 46 év alatt kb. 37.000-szer IKARUS busszal Pécsen.
-----------------------
*** = Ehhez persze a cikk megírása ELŐTT 25-30 nappal fel kell hívni L.Gyurit + meg kell kérdezni pár pécsi közlekedés barátot, mert a jó, alapos cikkhez, az adataik nekik vannak meg.
Onnan már csak az kell, hogy a BAMA főszerkesztője ne a legtrehányabb újságíróját jelölje ki a cikk vagy cikkek megírására, hanem a lelkiismeretesebb fajtából (ha van ilyen) válasszon.
Akkor jólvan akkor. :) Ha neked az, hát az. Alakalomadtán azért megmutathatnád azt a libát, amelyik neonzöldet fosik, lehet, hogy még akár a Fókuszba is bekerülhetnél vele. :D
Hogy, ha azt belehet dumálni a városlakóknak, hogy majd azzal jobban járnak, ha csuklós helyett szóló buszok fognak közlekedni a nagyobb sűrűségű vonalakon, akkor bármit belehet magyarázni.
Az bebaszna,ha a 12m-es buszok helyére 8-10m-eseket tennének.
------------------
A városvezetés idomítja Pécs népét !
1./ Csuklós helyett sztenderd (12 méteres) szóló.
2./ Sztenderd (12 méteres) szóló helyett 8-10 méteres midik.
Ha csökken az utasszám és emiatt kényelmesebbé válik az utazás Pécsen, majd a hatalom gondoskodik róla, hogy visszatérjen a zsúfoltság, ne puhányodjanak el a Pécsen busszal utazók.
Ha láttál már eozint, akkor te is tudod, hogy azt elég nehéz lenne egy járműre színben "átülteni", többek közt már csak azért is, mert az eozin egyik tulajdonsága, hogy ritkán van belőle két teljesen egyforma színárnyalatú, az elkészítésének sajátosságai miatt.
Amúgy elég sok város elvan Európában a "buzikékkel" is.
A "legóbuszból" pedig tudtommal 30 db.-ra van tender kiírva, de lehet, hogy már be is fejeződött.
Még ha lenne valami eozinos árnyalata, mint ahogy nevezik...
De van pozitívum is, a buzikéknél jobb.
A probléma az, hogy a szomszédba ott a példa, hogy hogy kellett volna csinálni. Persze qva nehéz olyan színtervet találni ami jól áll a törpéknek, a VDL-eknek meg a Volvoknak. Szerencsére a legóbusz meg az ekenyél elkerült bennünket, bár utóbbi akár jöhetne, átPKDzzük csuklóssá :D
Nyilvánvalóan azonos a színkód, azért ennyire nem kell hülyének nézni őket. Azt viszont nem lehet elvárni, hogy a fényezett kocsik teljesen árnyalatúak legyenek a fóliázottakkal, már csak két anyag különböző tulajdonságai miatt sem, főleg ha nem gyári körülmények között fényezik.
Amúgy ez a "libafoszöldezés" már nagyon kínos. Mondd azt, hogy neked nem tetszik, de hülyeséget ne írj.
Nem rég mentem, a 453 után. Úgy láttam a hátfalán a narancsos foltjaiból, hogy ez egy fényezett példány. De elég érdekes sárgás libafos zöldre sikeredett szegénykém :D Nem kimondottan a fóliázottak színárnyalatát sikerült kikeverni rá.
A baleset a Malomi útnál történt. A busz vezetője feltételezhetően nem állt meg az elsőbbségadás táblánál. A Suzuki szabályosan haladt át a zöldön amikor a busz az oldalának hajtott. Úgy tudjuk sem a buszom sem pedig az autóban nem sérült meg szerencsére senki.
Aszongya:
-ránézésre ez a Maléter,
-a kiemelt részek között hol a logikai kapcsolat?
-ahol kép készült nincs is lámpa, de bazmeg, körülnézni?
off: Nem rég előjött hogy a kerékpáros kis ívben piroson is átmehessen, hát, itt az északbalkánon ahol a kieg zöldet sem úgy használják, ahogy kéne, nem kéne ezt erőltetni.
Az pécsi forda(a NEM-es C56-é).Annak a C56-nak sem egy sikertörténet az utóbbi ideje:a felújítása előtt többet állt,mint dolgozott.Sajnos ezen a felújítás sem változtatott.Azóta is szinte állandóan a telep vendégszeretetét élvezi(ha nem újították volna fel,akkor a következő beszerzésnél elgondolkodnék a selejtezésén, mert ilyen állandóan rossz buszra nem nagyon van szükség). :(
Mellette meg talán a BPX-160, ami szintén emberemlékezet óta darabokban van, de van egy videó, ott kb az összes kocsi látszik, van megbontott conecto is a sorban.
Annak van jelentősége, hogy a leginkább hiányos torzó még 2013-as esztendei selejtezmény (KOX-738)? Ergo, azt valószínűleg már üzemképtelenül kapta meg a Tüke.