Nem tudom - azért nem kevesen autóznak és vezetnek a napi rutin során, tehát ha fogyasztanának valamennyi bort, az akár jelentős mennyiség is lehetne. Olaszországban járva azt látom, hogy szinte mindenki iszik ebédhez.
Ismétlem: 1-1,5 deci bor fogyasztásának fiziológiás hatása hozzávetőleg nulla, ennél az is többet árt, ha valaki 1 órával kevesebbet aludt a szokásosnál vagy enyhén fáj a feje, netán nem állt fel előző este a fasza és ezen töpreng.
Egyébként, ha a magyar borágazatot az húzza ki a szarból, hogy a sofőrök ihatnak ebédhez-vacsorához (reggelihez? :) ) bort, akkor megette a fene az egészet. Hülye ez a Varga Péter.
Különben is, ha nem-zéró tolerancia lenne, az alkeszek nagyrésze akkor is sört inna.
Én a zéró toleranciával értek egyet - 1-2 deci bor pont annyira lazitja le a bénákat és balfaszokat, hogy még bénábbak és agresszivebbek (izé, bátrabbak) lesznek. Azt is lelzitja a volán mögött, aki eddig valamennyire tartotta magát a szabélyokhoz. Az alkohol ilyen, ez a hatása, ezért IS isszuk :) Semmi szükség erre.
Ezzel a problémával (vizsgáztatók) sokat foglalkozott kormányunk még korábban. Csak az nem jutott eszükbe, hoyg ahol nincs vizsgabiztos, ott vesztegetés sincs. Pl. Szlovákiában a rendőr ül be egyenruhában a vizsgázó mellé. Aztán ki merné megvesztegetni...
Az 1-2 liter valóban túlzás, bármennyire is tetszene Varga Péternek és más borászoknak.
Viszont a zéró tolerancia valóban baromság: aki 1-1,5 deci bor elfogyasztása után nem tud (biztonságosan) vezetni, az előtte sem tudott.
Az utakon ennél sokkal nagyobb problémák (is) vannak, ezekkel kellene inkább foglalkozni: rengeteg a mérhetetlenül ügyetlen és a teljesen antiszociális, ősemberi ösztöneit az autójában (jellemzően nagyméretű német autók) kiélő vadmarha. Szerintem az autót vezetők kb. 20-25 százalékát puszta látványra (megyek mögötte és nézem, hogy mit művel) örökre el lehetne/kellene tiltani a vezetéstől.
A jogosítványok megszerzése területén pedig totális a korrupció: szinte mindenkit vesztegetés hatására engednek át. Egyesek már el sem hiszik, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy valaki úgy szerzi meg a jogosítványt, hogy nem keni meg a bűnszövetkezetbe tömörült oktató-vizsgáztató duót.
J. Dockner Grüner Veltliner 'Frauengrund' 2020 (Kremstal)
A Wachaunál kissé kevésbé felkapott, közeli borvidékek boraival általában jó vételt csinálhatunk - ezt a palackot egy Billában leltük Lienz környékén. Dockner meglehetősen nagy termelő, széles termékskálával - a Frauengrund a portfólió középkategóriája: a legolcsóbb dűlős veltelini.
Az osztrák boroknál az a jó, hogy az árból/címkéből (dűlős tétel, de csak 12,5% alkohollal) remekül meg lehet sejteni a beltartalmat. Tehát ez egy ízes-zamatos, nem különösebben koncentrált veltelini csavarzárral, nem az örökkévalóságnak készítve, a kissé lentebb megírt Gruber-bort és a magyar velteliniket bőven meghaladja, de elmarad az erste lage/smaragd besorolású, jóval drágább cuccoktól.
Fehéreket ittam Cseriéktől, mindenféléket, azok stabilan kifejezetten jók voltak, pláne az árukért. Vöröset még nem, de megszavaztam neki a 8 rugót. Nem volt csalódás, sőt, de azért ennyi pénzt igen ritkán adok borért, ezt sem fogom ismételni :) De akinek ez nem gond, igya bátran!
Korrell Riesling Von Den Grossen Lagen 2019 (Nahe)
Itthon nem forgalmazott márka GG-szintű rizlingje, négy kiváló dűlőről szedik hozzá a termést a borvidék (Nahe) északi részén.
Nagyon finom és intenzív, ásványos-fűszeres, a maradékcukor minimális, a savak szépek, az ilyesmire érzékenyeknek lehetnek túlsúlyosak is, de a beltartalom bőven megvan mögöttük. Pár perc alatt megittunk egy palackot négyen, csak egy baj van vele: az ilyet nem adják olcsón.
Hozzáteszem, hogy ver minden rizlinget, amivel pár hónapja Wachauban a - kevésbé sikeresnek tűnő - 2020-2021-es évjáratokból találkoztunk, de azért kóstoltam már ennél jobbat-koncentráltabbat labanc és német kivitelben is.
Cabfranc és merlot mix. A villányi gyümölcsbombákra emlékeztető stíl, de nem annyira édes, mint azok, több a kesernye benne. Nagyon jó bor, akár ünnepi asztalra is bátran ki lehet tenni. Annál is inkább nem a hétköznapok bora, mert 7900 Ft volt, borboltban.
Mondjuk, ezt a(z) (magas) élvezeti szintet a múltheti Bakonyi cabernet franc is tudta nekem, fele ennyiért...
Bocs, kicsit eltűntem a kóstolóval! Jövő hét szerda, vagy csütörtökön 18:30-22:30 között 8 főnek tudok helyet adni (XIX.kerben). Ha valaki tud helyet nagyobb helyet szerezni, akkor lehetünk többen is. csiten (a) gmail.com-ra írj, ha jönnél, nap megjelöléssel ..
Nemrég vettem egy üveg pinot-t Losonci Bálinttól (2020). És jó, van karaktere! A 2018 még nem volt natúrbor, ez már az; én is paráztam tőle, főleg a bontás utáni tárolástól, de 2 napot korrektül bírt, ami nekem már ok. Nagyon korrekt áron van, 3000 (Borfalu).
Úgy döntöttem, hogy ebben is elutasítom a fundamentalistákat, tehát semmit nem vásárolok és kóstolok olyan kereskedőktől vagy borászoktól, akik ezt a bugyuta natúrbor-kamut tolják.
Most éppen 15,3C a hőmérséklet. 15,2-15,5C között tartja így 15C-re beállítva. Szerintem marad. Persze nyáron kicsit feszülni fog, mert 26-28C is lehet abban a helyiségben.
Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik ez jobban megfelel a borhűtő kritériumnak: 15C-ra állítottam, és 14 palack borral megrakodva stabilan tartja majd' egy napja a 15,4C-t. Még egy-két napig nézem, hogy lesz-e valami galiba.
Gruber Röschitz Grüner Veltliner Klassik 2021 (Weinviertel)
Alsó-ausztriai, elsősorban veltelinivel foglalkozó pince belépő (bio)bora, csavarzárral. Az áráért korrekt darab, de az osztrák veltelinik vonzó tulajdonságai közül csak a bizsergető savak találhatók meg benne, illatban-ízben halvány. Viszont nem is hangolták populárisra, ami nálam jó pont - a korty vége enyhe kesernyét hoz.