Keresés

Részletes keresés

mackota Creative Commons License 2013.12.07 0 0 12484

Sziasztok!

 

szentkirályi utca 47.


Van néhány rendes orvos,pl Stiedl Péter paradontológus, viszont akivel kellemetlen tapasztalatom volt, gyakornok Sápi Béla.Elkezdte a kezelésemet, és azon akadt ki, hogy telefonon lemondtam egy időpontot, mivel fertőző hasmenésem volt, 1 hétig ki se bírtam otthonról mozdulni. Ezek után közölte, hogy a fogam nem az ő dolga, menjek más dokihoz.
Mindezt kezelés közepén, amikor leszedte az állandó hidat a fogaimról, csak ideiglenest készített, szabadon hagyva a fognyakat.

Nem ajánlanám senkinek, mert azt gondolom, hogy felelőtlen és szakszerütlen doki.

Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.12.02 0 0 12483
Előzmény: Törölt nick (12481)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.12.02 0 0 12482

Ha vérzik az ínyed a legfontosabb dolgok sorrendben:

 

1. Fogkő-eltávolítása.

2. Plakk-retenciós felületek felszámolása (fogkő, érdes tömések, rosszul záró tömések, elálló szélű fogpótlások)

3. Intruálás, illetve annak elmagyarázása, megértése, hogy mitől vérzik az ínyed. Helyes fogmosási technika elsajátítása.

 

A fenti fogkefe a 3. pontban segít Neked, azaz nagyon profin lehet vele fogat mosni. Más kérdés, hogy a fenti fogkefe szerintem a kapható legdrágább per pill, 10-15 ezer forinttól már lehet kapni ugyanettől a gyártótól magas minőségű, használható elektronmos fogkefét. 

Előzmény: Törölt nick (12481)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 12480

Együttérzek veled, kívánom, legyen megoldás a problémádra. Te is stresszelhetsz emiatt rendesen....

 

Doktor Úrnak még annyit, sejtem, mi a személyes véleménye, amit nem ír ide... Megértem... Az enyém is az...

Előzmény: tündérlepke (12473)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.31 0 0 12479

Doktor Úr, köszönöm válaszát.

Elkeserítő, hogy mennyire ki vagyunk szolgáltatva, mi páciensek, kinyitjuk a szánkat, és történik mindenféle, az orvos semmit nem mond előre, csak csiszol és rombol... És hozzányúl fogakhoz, amiről nem is volt szó...

Vagy ez szaktudás hiánya? Mert ha logikusan gondolkodunk, még egy gyerek is tudja a választ. Egy fog tömése miatt nem rontunk el két mellette lévőt, ráadásul úgy, hogy visszacsinálni nem lehet...

Akkor most ez nekem így marad?!?!?

Tényleg nem lehet tenni semmit, esetleg koronákkal megemelni azon az oldalon a rágószintet? De az egy vagyon, és mi a garancia arra, hogy az sikerül.

Már nem tudom, milyen orvoshoz menjek... Mindenütt csak a csalódás... Hetek óta emiatt stresszelek, minden étkezésnél ezen "rágódok", illetve csak szeretnék, mert azon az oldalon nem megy....

 

Előzmény: Pipicz Sándor (12475)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12478

Mivel a tünetek alapján a foga egyértelműen elhalt ezért mellőzték az érzéstelenítőt, magában a gyökércsatornában már nincs funkcionáló idegszövet.

Előzmény: Kékhold (12474)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12477

A módszertani kézikönyvek szerint rtg készítése kell gyökértömés előtt. Abban látom az okt, hogy időpont nélkül körzeti rendelésen megjelent, ha manuálisan hívják elő a röntgent, akkor az a beavatkozáson felül további 10 percre megakasztja az egyébként időpontra érkező betegek ellátását. 

Azért az is hozzátartozik, hogy nem a röntgentől fog a foga meggyógyulni, és alapvetően felső metszőből 100 ból 99 ugyanúgy néz ki, ha a munkahosszt majd rendesen meghatározzák és a fogat rendesen gyökértömik, akkor semmi hátránya nem lesz belőle, hogy most nem készült röntgen.

 

Előzmény: Kékhold (12474)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12476

Megint nem értem, hogy a fognyak érézkenységére miért terápia, hogy a rágófelszínből vesznek el?

Harapásemelő sín készítése után pár hét alatt emelkedhetnek a rágófogak annyit, hogy helyre jöjjön az okklúzió, ha már így alakult. Azonos vastagságot rárakni minden rágófogra elég bonyolult, nem tűnik kivitelezhetőenk. 

Ha felmerül az ötlet, hogy a szemfogakból vegyenek el, akkor tiltakozzon.

 

Előzmény: tündérlepke (12473)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.30 0 0 12475

Utólag egyikhez sem hiszem, hogy tartósan hozzá lehet építeni, főleg rágóerőnek itett helyen. 

Hát eleve a gyökérkezelt fog tömését kellett volna emelni, ha ez volt a probléma, nem a szomszédokat csökkenteni. 

Most erre nem tudok mit mondani, így láttatlanban. A személyes véleményem miatt orvosetikailag perelhetne a kolléga, azt sem mondom el. 

Előzmény: Tulip90 (12472)
Kékhold Creative Commons License 2013.10.26 0 0 12474

Sziasztok!

 

Régen jártam erre...

 

Most sajnos egy olyan problémám van, hogy elhalt a jobb felső egyes fogam, észre se vettem, egyik nap elkezdett fájni, másnap bedagadt, tegnap gyökérkezelték a helyi sztk-ban.

Kérdesem lenne, hogy az normális, hogy nem csináltak röntgent???

Eddig bármikor volt gyk-m, mindig volt előtte röntgen.

Most érzéstelenítést se kaptam...

tündérlepke Creative Commons License 2013.10.25 0 0 12473
Ugyan így jártam két hete, azóta keresem a megoldást. A hátsó fogaimat addig igazgatta a doki míg csak az elsők érintkeznek, nem tudok rágni, fáj az állkapcsom, egyik oldalon sincs szorító erő. Jobb oldalt kettőt tömött egyszerre, egyet kivett a harapásból, mert fognyak tömés után érzékeny volt. Mivel anyira nem éreztem a jobb oldalt,a balból levett picit. Így most egyik oldalt sem érzem,a szemfogamon záródik a fogsorom. Az ember azért megy orvoshoz, mert bízik benne, azért enged neki dolgokat, mert úgy gondolja, hogy ő tudja,ő ért hozzá..... lassan elfogyok, mert csak pépes ételt tudok enni....
Előzmény: Tulip90 (12472)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 12472

Tisztelt Doktor Úr!

 

Még a lenti hsz-mhoz kapcsolódva lenne egy kérdésem.

Szitu: a túl alacsony rágószintre beállított gyökérkezelt fogam mellett egyik oldalon amalgámszélű fog, a másik oldalon "Belle Glas" híd van. A doki mindkettő szomszédos tagból is lecsiszolt!!!!

Kérdés: Ha most kérem, hogy emelje meg a tömés szintjét, mert nem tudok így jól rágni, akkor a mellette lévőket is újra szintbe kell hozni.

LEHET AZ AMALGÁMHOZ KICSIT HOZZÁRAGASZTANI? LEHET A BELLE GLAS HÍDELEMHEZ MAGASSÁGBAN HOZZÁTENNI?

Azt tudom, hogy a kompozit tömésekhez lehet.

Ha a fenti 2 kérdésre "nem" a válasz, akkor most mit lehet tenni?

 

Köszönet a válaszért, remélem, világos voltam!

Előzmény: Tulip90 (12469)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.21 0 0 12471

Értem a problémát, azt leszámítva, hogy ragasztva sem érezted túl jónak, a vázpróbát nem ragasztják fel, ha végleges cementtel fel lett volna ragasztva azt nem szedi le könnyen az tuti.

Amúgy. Simán van olyan, hogy nem megy fel a váz, és valamelyik fognak egy divergáló élét, csücskét, oldalát kicsit igazítani kell, esetleg többét. Ezt a végleges ragasztócement kitölti, gyakorlatilag minőségi változást ettől nem szenvedsz el. A széli zárásnak viszont jónak kell lennie vázpróbakor is, ha az nem stimmel, akkor illik újra készíttetni. 

Tipikusan olyan a probléma, amit felvetsz, hogy egyénileg dönthető el, láttatlanban, interneten nem. 

 

Előzmény: Nyiffancski2 (12470)
Nyiffancski2 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 12470

Sziasztok! Múlt héten voltam egy vázpróbán, mivel 7 tagú hidat készítenek nekem. Sajnos a vázpróbán nem ment fel a váz egyáltalán a fogaimra. Ezért megint csiszolt az összes (4db) fogamból az orvos, és akkor már felment, sőt lötyögött is a híd ragasztó nélkül. Ragasztva sem érzem túl zártnak a töveknél. Ez a híd így jó lesz hosszú távon? Nem új vázat kellett volna készíteni, vagy azon változtatni? Mert úgy érzem, ez már alapjaiban el lett rontva. Vagy azért reménykedjek? Nemsokára megyek vissza végleges ragasztásra, de valahogy nem érzem tökéletesnek ezt így.

Tulip90 Creative Commons License 2013.10.19 0 0 12469

Köszönöm a választ!

Megerősített a saját véleményemben. Viszont nem tudom, hogyan tudnám mindezt megelőzni?

A kezelés előtt többször elmondtam, nem akarom, hogy alacsony legyen a tömés, nem használt a véleményem.

Legközelebb egy kartonpapírra felírom azt is, hogy NEM AKAROM, HOGY MÁSIK FOGAKHOZ HOZZÁNYÚLJON, MÉG EGY KICSIT SEM!!!!  Röhejesen fog kinézni, de más ötletem nincs....

Már sokszor jártam így, szinte mindig másik fogból is el van véve, teljesen érthetetlen. Több doki is ezt csinálta, pedig nem volt indokolt!

Olyan is volt, hogy egy fenti fog tömésébe az évek során kis lyuk csiszolódott az alsó hegye miatt. Miután az alsót kezelni kellett, lekerekítették, ez a probléma már nem állt fenn. A következő doki szintén észrevette a felsőben a kis bemélyedést, kérdezés nélkül teljesen leköszörülte az alsót, mire észrevettem, ami most egy sima gömb... Pedig nem is azzal a foggal mentem... A mellette lévővel, de az érzéstelenítés miatt nem éreztem, hogy a másikon is "dolgozik"...

Ilyenkor egyébként mit lehet tenni?!?! Mérgelődni és elfogadni? Már nagyon elegem van ebből...

Előzmény: Pipicz Sándor (12468)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.10.15 0 0 12468

Ha szerkezetileg gyenge, ún alátámasztatlan zománc található az van, hogy elfúrja az ember, de ez megtörténik a tömés előtt általában. Nem látok különösebb okot arra, amit mondasz, a szomszédos fogak kisebbre vételére meg főleg.

Előzmény: Tulip90 (12467)
Tulip90 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 12467

Üdv mindenkinek!

 

Egy piszkálódós kérdésem lenne...

Miért van az, hogy a gyökérkezelt fogamat mindenhol ALACSONYRA tömik, kifejezett kérésem ellenére (sajnos, sok tapasztalattal és gyk. foggal rendelkezem...) MINDIG elvesznek a megmaradt foganyagból egy csomót, számomra teljesen feleslegesen, és az a fog csak durva őrlésre lesz alkalmas, mert alig vagy nem ér össze az ellenkezővel.

 

Másik kérdés: Miért nyúlnak hozzá a mellette lévő fogaimhoz is, kérésem ellenére, ugyanis megint azokkal is összecsiszolták, így aztán kb. 1 mm-t csökkent azon az oldalon az egész sor....

Ezt így tanítják? Így kell csinálni?

Az én józan paraszti elképzelésem szerint a fogból a lehető legtöbbet meg kell menteni, az eredeti állapot visszaállítására kell törekedni. Most legutóbb az történt megint, hogy össze-vissza csiszolta a doki, a rágófogamból metszőfogat csinált szinte, formára igazítjuk, mondta, persze alacsony lett, és közben még a mellette lévőkhöz is hozzányúlt, azokból is leszedett egy kicsit, engedélyem nélkül.

Ez normális?!?! Vagy a páciens ezt nem kifogásolhatja, mert a doki jobban tudja?!?! És tátott szájjal hogy mondjátok meg, hogy nem kéred a "formára igazítás"t?? Az eredeti formát kértem volna...

 

Most, ha visszamegyek, akkor 3 fogat kell újra helyreállítani, hogy meglegyen az eredeti magasság!!!

 

Köszönöm a választ!

everest06 Creative Commons License 2013.10.06 0 0 12466

Tudnátok ajánlani Belbudán és környékén jó szájsebészt, fogorvost, aki garanciát ad, nem rabol le és szépen dolgozik? Köszönöm: Brenda.

mkraiden1991 Creative Commons License 2013.09.30 0 0 12465

Szia!

 

Abszolút!

naturadent.hu - én itt gyökérkezeltettem két fogamat, és bár nem volt rövid kezelés, de tökéletes mindkettő!!!

 

Ajánlom nagyon, mert itt tűnt el a fóbiám is! :)

Előzmény: foxhound79 (12460)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.09.29 0 0 12464

Ó, pedig azt hittem már, hogy szorgos látogatója lettél 6 havonta a dokinak. :D

Előzmény: kalika000 (12463)
kalika000 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 12463

Nem mostanában:) csak úgy eszembe jutott:D

Előzmény: fáj a bokám (12462)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.09.28 0 0 12462

Voltál dokinál kalika? :))

Előzmény: kalika000 (12461)
kalika000 Creative Commons License 2013.09.24 0 0 12461

Mindig rá kell jönnöm, hogy az egész fogorvososdiban a legrosszabb a várakozás. Mikor már ott vagyok és csak várom, hogy mikor mehetek már be, aztán ha bejutok arra várni, hogy mikor kezd már hozzá a doki... micsoda problémáim vannak :D

foxhound79 Creative Commons License 2013.09.12 0 0 12460

Sziasztok!

Jobb alsó 6-os fogam gyökérkelték, ami a szokásos 1-2 alkalomnál jóval tovább tartott, de végül betömte.

Amúgy SZTK-s doki, akihez amúgy évek óta járok, kedves, rendes, szerintem hozzáértő, tényleg le kalappal..

2 hónapig semmi gond nem volt, de aztán keletkezett egy kis pupli a gyökércsúcsnál, ami kitapintható, és nyomásra érzékeny.

 

A doktor most rezekciót javasol, szerinte a gyökértömés jól sikerült, és egy újabb gyökértömés nem biztos, hogy javítana a dolgon.

Szerinte nincs nagy kockázat, megvan a kellő biztonsági zóna a beavatkozáshoz.

Azért ha lehetne, elekerülném a rezekciót. Általában nem félek orvosnál, de nekem ez már horror kategória :)

 

Érdemes lenne esetleg másik dokival újratömetni akinek mondjuk komolyabb felszerelése van?

Igaz az is elég költséges, és lehet, hogy nem segít :(

Tanácstalan vagyok.

Ismertek valami jó gyökértömés specialistát BP-en?

 

Köszi!

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.07 0 0 12459

Köszönet, én laikusként is ezt gondoltam, de most már meg vagyok győződve róla, hogy ez kamu szöveg volt, hogy rossz volt az érzéstelenitő....

Előzmény: Pipicz Sándor (12458)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.07 0 0 12458

Patikában vásárolt, nem lejárt szavatosságú, a kezelés előtt kibontott lidocain / articain esetében kizártnak tartom. 

Na jó esetleg 0,001% esélye lehet a gyártási hibának. 

Előzmény: Törölt nick (12457)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12456

Engem is szívatott az előbb. :)

Előzmény: Pipicz Sándor (12454)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12455

Na jó megpróbálom mégegyszer. 

Egy operációs mikroszkóp (továbbiakban DOM) 3 millió felett van. A világon mindenhol csak a szélsőségesen specializálódott, csak endodntiával foglalkozó szakemberek használják, meg is kérik az árát, ahol Budapesten van, ott csatornánként 30 ezer HUF egy gyökértöés. Ha szakszerűen, de nem DOM-al végeznek egy gyökértömést, akkor a sikerességi rátája bőven 90% felett van, DOM-al pár százalékkal több. A hangsúly a szakszerűségen van. Az általam eltávolított, rossz gyökértöméseknél legtöbbször olyan probléma okozta a sikertelenséget, aminek nincsen köze a mikroszkóphoz. 

 

Előzmény: Törölt nick (12453)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12454

Sokadszor csinálja a fórum, hogy a kétoldalas válaszom nem jelenik meg és nincs kedvem újra írni.

 

Előzmény: Törölt nick (12453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12453

Engem is erdekelne a mikroszkopos kerdesre adott valasz.

A neten azt olvasni, 25x-ös a nagyitas, de sok jo fogorvos nem hasznalja a GYK-hez.

Vajon miert? Koltségvonzata miatt, vagy mert "macerasabb" a vele valo munka?

Ezáltal a páciens rosszabbul jarhat, ugy ertem, kevesbe lesz jo a GYK?

Előzmény: mirla (12449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!