Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A macedón/makedón kérdés is csak magyarul létezik.
Szlávul, görögül, stb. a kettő ugyanaz, nincs "c", csak "k" ejtés.
Csak nagyon klasszikus műveltségűek tesznek a kettő között különbséget pl. angol és spanyol nyelvterületen, hogy "sz" vagy "k", de a normál alak ott csak az "sz".
Volt egy olyan magyar próbálkozás, hogy az ókori a maKedón, a mostani meg maCedón, de ez nem ment át szélesebb használatba.
Egy csomó értelmetlen szabályát ma se tartja be senki.
Ráadásul a bolgár/bulgár kérdés nem helyesírási szabály, hanem szóhasználati kérdés. Erre meg még ajánlás sincs. Az "helyes", amit a többség csinál.
Szimpla tényhelyzet: ma a magyarok 80-90 %-a "bulgárt" mond a 30 éven aluliak között, míg az iősebbeknél az arány 40-50 %.
Ráadásul nem is műveltségi kérdés. Magasan képzett értelmiségiek is simán "bulgárt" mondanak. Így még az is sincs, hogy "műveltnek akarok kinézni, ezért o-val mondom".
Nekem se tetszik egyébként, nekem "bolgár", s nem "bulgár", de ez az én egyéni bajom.
Az én nagymamám - a bolgár nagymamám - annyira utálta a "bulgár" alakot, hogy még országnévként is a "Bolgária" alakot használta.
Természetesen, hiszen "balgarija". Szintén parttalan vita a Makedónia-Macedónia. Nekem "c" vel töri a nyelvemet ezért "k" val mondom, írom, stb. Nem mellékesen a helyiek meg a bolgárok is. A nyelvük szinte ugyanaz bár nem felhőtlen az öröm ha ezt kimondja egy külföldi egy szláv Makedónnak.(mert én önkényesen úgy különböztetem meg őket, hogy szláv/görög Makedón) Szerintem te is érzed, hogy mivel volt a problémám! Ez egy fórum és nem szolgáltató központ ahová odavágjuk, hogy mit szeretnénk és valaki már alázatosan körmöli is a választ.
Eredetileg csak O volt, még Bulgária is BOlgária volt. Aztán idegen hatásra lett BUlgária. Most meg kezd jönni ez a hatás a bolgár szóra is. Szerintem BUlgár lesz az általános alak 20-25 éven belül.
Bolgár szempontból meg tök mindegy, mert bolgárul se O, se U.
Igazad van! Szarni bele! Olvass vissza! Ha nem megy, hát hiányzik a múlt. Én ma is jól eligazodok, megy a cirill, a laza beszéd orosz, angol és ki tudom venni a hideg sört a hűtőből, pedig ittam még a jégben hűtött fahordóból is. 😁😁😁
66- van, két nap volt az út Napospart rá, Skoda Octavia val, a mai Octavia egy nap alatt nyomja. 😁Dimitrovgrád, ha jól emlékszem, szerpentinen sorra haltak bele, török. Már zöme, akkor is török volt. De az Octavia legyűrte a távot, pedig a burgaszi szakaszon még több vízátfolyás volt emberes sziklákkal. 10 éves voltam, amikor teherautót előztünk a brázlival, fantasztikus izgalmak voltak a bakháton. Na ez kikivánkozott. De Napospart über fasza volt. Azóta az Emo a campinget eltörölték, spongya poraira.
Szüleim sztorija 1966-ból, amikor BG-ba mentek nászútra.
Először is 48 óra volt a vonatozás, a két határon történő többórás ellenőrzés miatt. Pluszban, visszafelé a bolgár-román határon leszedték a vonatról apámat, hogy a kb. 15 hivatalos papír közül 1 nincs meg neki. El kellett mennie a rendőrségre Ruszében, várni pár órát papírért. Aztán másnap a következő vonattal tovább, de oda már nem volt helyjegy, s csak anyámnak akadt hely, apám állt a vonatban Ruszétől Budapestig.
Nekünk anno nagyon bejött a vonatozás, az első utunk így nézett ki (igaz nem BG hanem GR), késő délután indult a vonat a Keletiből, bement Bukarestbe, majd Szófiába, s második nap reggel érkezett Thesszalonikibe, vagyis 2 éjszakát aludtunk a vonaton. Ehhez jött még +2 óra, míg levonatoztál Katerinibe, s onnan kijutottál Paraliára. Az akkor 4 éves gyermekünk imádta az utat. A BG-s 1 éjszaka ehhez képest pillanatok alatt eltelt. Emlékeim szerint Szolnokról 11 körül indult a vonat, mire belaktad a fülkét, jöhetett a vacsi, s a lefekvés, másnap 10 körül érkezett a vonat Burgasba, kb. 1 óra buszozás Napospartra, ha nem volt nagy késés, még az ebédet is simán elérted. Nem volt határ mizéria, olcsóbb volt, mint a repülő, vasutasként az autónál is. Visszafelé volt rosszabb, mert 15 körül érkezett Szolnokra a vonat, a legnagyobb melegben. A busz szerintem kínszenvedés, a repülő már viszonylag elérhető árú, de nálunk nem alternatíva (a gyerkőcök miatt sok a cucc), így, hogy már nincs közvetlen járat, maradt az autó. Azért így 10 év távlatában kíváncsi lennék még mindig élveznénk-e a vonatozást. Remélem jövőre - mindegy hogy milyen módon - sikerül végre ismét egy jót nyaralni Naposparton.
Mindenkinek - aki kint van, vagy aki majd megy - kívánok jó időt, jó nyaralást, minél gyorsabb lejutást.
A hetvenes évek végén és a 80-as elején még volt közvetlen járat Várnába. Szolnokon szálltál fel és Várnában szálltál le. Átszállás sem volt, csak arra kellet ügyelni, hogy Romániában össze-vissza kapcsolgatták a kocsikat egyes állomáson, hogy ne a román helyi vagonba szállj fel (vagy menj át aludni, mert azok szinte üresek voltak) mert az ottragadt. Egyszer majdnem ott ragadtunk, mert a zsúfolt nemzetközi részből átmentünk a román vagonba aludni, és ha a kalauz nem szól Bukarestben, akkor ott ébredtünk volna.
Tényleg 27 óra volt a menetidő, de csak azért telt könnyedén, mert nagy bandában mentünk, átmentünk a román kocsikba, ott eladtuk a köteg számra vitt bisecurint, abból feltankoltunk a román büfékocsiban Cluj-Napocával és világos sörrel és kellemes bódulatban telt el a hosszú út. Mondhatni átaludtuk az utat.
Utaztam vonattal Szófia-Budapest viszonylatban mind Románián, mind Szerbián keresztül. Az előbbi úgy volt, hogy elindultál reggel, s másnap kora délután érkeztél meg. A másik meg késő este indult, s megérkezett másnap délután. Szóval sokkal lassúbb, mint a busz.
Bulgáriában jelenleg szünetel a nemzetközi vasúti személyszállítás. Egyedül Románia irányába indultak újra a járatok (Vidin és Rusze határátátkelőhelyeken keresztül). A járatokról a tervezett utazás előtt kérjük tájékozódjon a Bolgár Államvasutak honlapján.
Nemzetközi buszjáratok
A nemzetközi busztársaságok határozatlan ideig szüneteltetik magyarországi járataikat.
Most látom, hogy meg is kaptad a választ. 3 éve még nem volt járvány és János 2 fórumtárs már akkor is Bukarestből ment. Vélhetően azért mert itthonról nem volt közvetlen vasúti összeköttetés! Akkor ennyi.
Értem, a végére hadd reagáljak! Ez az ablaktörlő téma úgy 30 éve véget ért. Kb. havonta 2x van görög, olasz, magyar kőrfuvarom Bulgárián keresztül 18 keréken és idejét nem tudom mikor láttam utoljára leszerelt ablaktörlős autót állni parkoláskor. 1976-ban igen. Apámat is figyelmeztették a helyiek Szozopolban, hogy nehogy fenn maradjon amikor Burgaszba, Várnába elugrunk, de ez elég régen volt.
Én is látom, hogy Bulgária még nem volt rajta a MÁV térképén egy pár napja. A kérdés arra vonatkozott, hogy mik lehetnek az esélyek (tudod, mint a jó időre egy hónap múlva...), illetve, hogy csak a vírushiszti óta nincs közvetlen vonat, vagy előtte sem volt már?
Autó kilőve. Több okból is. Egyrészt nincs olyan, amivel neki mernék vágni, másrészt pedig nem tartom biztonságosnak. Tudod, ablaktörlő stb...
Volánbusz is kilőve. Felajánlja Bulgáriát mint célállomást amikor meg odalépek hibát jelez és vissza a főoldalra. Szóval elég gyász a tömegközlekedési lehetőség. Részemről itt megáll a tudomány.