Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100906

Igen, az tud olyat. Ezért írtam a Sygic-et is, azt ugyan egyszer meg kell venni, de amikor akciós, akkor gombokért van és ad egy biztonságérzetet ilyen helyzetekre.

Előzmény: Törölt nick (100895)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100905

Látszólag támogatott, mert az alkalmazás ott van, ugyanakkor pont az általánosan előtelepített alkalmazás miatt a régiós tiltás Magyarországon be van állítva rajta, azaz csatlakozni nem enged (legalábbis a google szándéka ez és amin én próbáltam azon így is (nem) működött).

Szerencsés esetben egy apkpure stb. helyről letöltött android auto apk-val felültelepítve elfelejti ezt a tiltást, én az enyémet így szóra tudtam bírni.

Tehát ha valakinek az android 10-en lévő gyári android auto alkalmazással nem kommunikál az autó, az mindenképpen próbáljon meg egy ilyen kerülőutat, hátha az megoldja.

Előzmény: timla (100903)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100904

Az octavia beépítette USB csatlakozójával tölteném, azért annak illene annyit leadni, amennyi ellensúlyozza a fogyasztást.

Ahogy mondod is, az USB csatlakozó és nem USB töltőpont.

Alapvetően a telefonod az, ami tudja (úgy tesz, mintha tudná), hogy tölteni akarod-e vagy adatforgalmazásra használni. Anélkül, hogy túlzottan mélyen belemennénk, minimális háttérnek elég annyi, hogy az USB-szabványban a négy használt lábból kettő áramot ad (test és plusz), kettő adatot visz, és a fali töltődben (meg nyilván a nem faliban is) a két adatkábel direktben vagy egy kisebb ellenállással egymással össze van kötve, a telefonod innen tudja, hogy azzal és akkor tölteni akarod; ekkor engedi rá az összes áramot ami rendelkezésre áll a töltőből, anélkül 500mA a maximum amit felvesz a 2.0 szabványú USB porton az autóból, ami édeskevés a töltéshez egy mai telefonnál, ha használod is valamire*. Létezik olyan töltőkábel, amelyik látszólag olyan mint az adatkábel, de a fali töltő helyett magában a kábelben van összekötve a fentivel analóg módon a két adatszál, ezért ezek adatátvitelre nem alkalmasak, cserébe a telefon ezzel minden USB-aljzatot töltőnek lát és mindent kivesz onnan amit az tud. Egy jobbfajta ilyen kábellel 1,1-1,2A körüli az a maximum ami a Skoda infotainmentjéből kivehető, ez már billeg a szintfenntartás környékén a mai telefonoknál, de már inkább tölti mint még lassan meríti.

Tehát alapvetően két megoldási lehetőséged van:

- első körben annyit tegyél, hogy nézd meg, hogy a kábel amit használsz adatkábel-e, azaz ha a PC-be bedugod, észleli-e a telefont vagy csak tölti.
- ha nem adatkábel, akkor ez ennyit bír --> vegyél egy nívósabb szivargyújtós töltőt

- ha igen, akkor vagy vegyél egy jobb töltőkábelt ami NEM adatkábel és használd azt (érdemben tölteni azt sem fogja, de életben tartáshoz nagy eséllyel elég), vagy vegyél egy nívósabb szivargyújtós töltőt.

(a harmadik lehetőség az, ha rootolt telefonnál valahogyan kikapcsolod az adatkapcsolati áramkorlátozást, de ez már fekete öves pálya).

*van otthon egy valamilyen akármilyen eszközhöz régebben kapott 700mA-s USB-töltőm, egyszer merő perverzióból próbaképpen arra dugtam rá a hétvégén a telefonomat tölteni, 20% körüli állapotról 13 óra alatt töltötte fel úgy, hogy ugyan közben nem használtam egyáltalán (max. 1-2 üzenet elolvasására), de semmilyen egyéb korlátozás nem volt rajta, ment a wifi, a frissítések, a Samsung féle folyamatos órakijelzés, a háttéradatok stb.

Előzmény: BigFic (100896)
timla Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100903

Az Android Auto az Android 10-es verziójában már támogatott. Én nemrég kaptam meg ezt a verziót és azóta ott figyel a telefonomon az AA.

Előzmény: TyggeR (100889)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100901

A vakdugó helyére nem lehet szivargyújtót dugni?

Előzmény: Törölt nick (100899)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100900

az parádés, csak ha össze is akarod kötni az autóval a telefont, akkor a beépített csatlakozót KELL használnod

vezeték nélküli carplay/android autó csak o4-től van. a carplay működött kurva jól, az indukciós töltés is, android autóval nem kísérleteztem :) (akik többet próbálták, azok viszont panaszkodtak arra, hogy az indukciós izé nagyon lassan tölt. egyszer majd talán minden jó lesz...)

Előzmény: Töck Jenő (100897)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100898

Ja és a lényeg, egy szép kék LED is világít ha be van dugva.

Előzmény: Töck Jenő (100897)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100897

1500 Ft-ért vettem szivargyújtóba való USB töltőt. Dupla. 2,1A-t tud adni.

Előzmény: BigFic (100896)
BigFic Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100896

Próbáltam másikkal is. A leginkább, mint "levetkőzött" telefon, mp3-ra kellene, meg navira. Na, ez a kettő nem működik a jelzett hibák miatt :)

Az octavia beépítette USB csatlakozójával tölteném, azért annak illene annyit leadni, amennyi ellensúlyozza a fogyasztást.

Előzmény: nohab (100893)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100894

Tavaly Montenergróba belépve azonnal egy helyi szolgáltató SIM utáni rohangálásával kellett kezdeni.

Üdv. a klubban, van már vagy 8-10 montenegrói telenor SIM-em otthon :) Szerencsére fillérekbe kerül itthoni léptékkel is, nekem is az az első lépések egyike az országban (addig meg a horvát háló itt-ott elérhető foszlányaiba próbálok kapaszkodni).

Az EU-n kívüli roaming tényleg sz0pás, de azokra az átlagembernek feltehetően nem annyira gyakori alkalmakra ott van a google letölthető térképe, vagy a Sygic, vagy bármi más ami offline is müxik.

Előzmény: Törölt nick (100891)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100893

A csatlakozók az Apple-nél is elhasználódnak, de tény, hogy nem véletlen az USB C terjedése a Micro USB helyett. Próbáltad másik kábellel? Micro USB-nél a kapaszkodó körmök az "apa" csatlakozóban vannak.

A merülés csak energiamérleg kérdése, ha kevesebb ampert tud a töltő mint amennyit a telefon használ, akkor folyamatosan csökken a töltöttsége a töltés ellenére. Csodák nincsenek, a kijelző zabálja az áramot, az Apple telefonokban Samsung vagy LG kijelző csücsül, ugyanaz az áram kell nekik. Tehát kell egy jó töltő (legalább 2A, azaz ~10-12A egy kimeneten) és egy olyan pozíció a telefonnak, ahol tudsz rá tűző napon is annyi hűtést/szellőztetést irányítani, hogy ezt az áramot fel is tudja venni, mert ha túlmelegszik, akkor korlátozza a töltést (ezért volt nekem mindig fehér telefonom addig amíg lehetett ilyet kapni). Sajnos a legtöbb egypálcás szivargyújtós töltő jó ha 1A-t tud stabilan, az kevés. 

Az 1,5 GB RAM sajnos ma már nagyon karcsú, az 7-8 éve volt sztenderd a középkategóriában. Az alkalmazások memóriaigénye meg egyre nő, de ez nem öncélú, az eszközödben a RAM a leggyorsabb memória, azaz annál gyorsabban reagál egy alkalmazás, minél több mindent tud a RAM-ban tárolni működés közben. Ez egy örök balansz, ahogy nő a RAM átlagos mennyisége az eszközökben, úgy nő az alkalmazások RAM-igénye is a minél simább, gyorsabb futás érdekében.

Előzmény: BigFic (100890)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100892

én ilyenkor eu-n kívüli világ net roaming csomagot szoktam rendelni. az se olcsó, de még ha sokszor kell előfizetni rá, akkor se fogja megközelíteni se a gyári navi árát

Előzmény: Törölt nick (100891)
BigFic Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100890

Azért előfordulnak dolgok :)

2 éves Honor, nagyon elégedettek voltunk vele, DE:

- fülhallgató kimenet már nem működik valamiért.

- Octaviaban a navigáció közben jobban merül, mint amennyi töltést felvesz. Ergo: használhatatlan erre.

- USB csatlakozója "kitágult", vagy mi. Kiesik belőle gyakran a kábel. (A navigáció közben nem csak ez a gond. Ezt kipróbáltam.)

Tudom, hogy ezek nem szoftveres gondok, de 2 évesnél tovább így nehéz használni az androidot, ha a vas nyüszög alatta.

Van egy tabletem is. Az Samsung. Több éves, de még használható, mert agyon volt kímélve. Viszont ott meg 1,5 G RAM miatt állandóan gond van. Már lassan semmi sem akar ebbe beleférni. Pedig az appok nem feltétlen kellene, hogy ennyit zabáljanak.

Előzmény: nohab (100886)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100889

nekem amúgy az már éppen elég nagy baj, hogy hivatalosan se a gpay, se az android auto nem támogatott itthon, és lehet szórakozni apkmirrorokkal meg hasonlókkal :) te ezt megcsinálod, megcsinálom én is (az apósomnak), de a legtöbb usernek ez amúgy komoly probléma

én itt inkább erre gondolok, hogy valami mindig nem működik, vagy nem egyértelmű módon (az átlaguser számára)

Előzmény: nohab (100886)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100888

Viszont a gyári navi valósidejű tervezés tekintetében viszont sehol sincs...  (+ trafi, + akadály + útfelbontás, stb...)

Meg gondolj csak arra, ami most a Bpesten Wesselényi/Dohány utcában van, hogy egy-egy háztömbnél meg lett fordítva az egyirányúsítás iránya, a waze ezt az életbe lépés pillanatától tudja, az összes többi navi meg fellő a holdra és bevisz a csiki-csukiba, ha ilyen irányokba visz az utad. Jó esetben pár hónap, rossz esetben hosszabb idő múlva érkező frissítésekig kvázi használhatatlan. Aztán meg lehet, hogy mire frissítik, addigra visszaáll a kísérleti rendszer helyett az eredeti forgalmi rend, akkor ugyanaz a probléma :)

Előzmény: Centi the real (100875)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100886

az androidos cuccoknál meg valami mindig nem megy.

Ezek az idők régen elmúltak. Nagyon messzire vissza kell menjek időben ahhoz, hogy bármilyen problémát fel tudjak idézni, talán az S4 Mini készülékem volt az utolsó 2013-ból, amivel voltak apró-cseprő műszaki gondjaim. Én közel állok az informatikához, szeretem, ha a technika legfrissebb vívmányait használó eszközeim vannak és az elvárásaim is magasak, meg egyszerűen szeretem kézbe venni és használni a szép és jó eszközöket, de ezzel együtt is itt van előttem a két éves androidos telefonom és egyszerűen egyetlen racionális vagy emocionális indokot nem tudok mondani, ami miatt lecserélném egy újabbra (talán csak az utóbbi iődszakban megjelent csúcstelefonok optikai zoomos kamerarendszere az, ami sok esetben jól jönne). De időnként használom egy-két a másikra nem telepített program miatt az alapvetően navinak használt 3+ éves készülékemet is és annak sincs és nem is volt soha a világon semmi problémája.

akkor már több értelme van venni egy almás telefont, amit csak navigálásra használsz carplay-jel

Ez egyébként jó irány, célszerszámnak ilyen célból jó lehet. Az iOs kevés dologra jó, de ha az a kevés dolog pontosan úgy ahogy azt nyújtja a usernek megfelelő, akkor az Apple cuccai mint eszközök kiválóak. Az ára más kérdés, de tény az is amit írsz, hogy a csúcs Androidos készülékek ára is kezd elszállni - igaz, ezek azért általában nyújtanak bőven olyan extrákat amiket az Apple nem.

Előzmény: TyggeR (100869)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100884

Nem tudom, hogy az Apple pay hogyan működik (ha a jóisten velem van, akkor soha nem is kell megtudnom), de szerencsére a GPay a legapróbb hiba nélkül működik évek óta két különböző Samsung telefonomon annak ellenére, hogy itthon nem támogatott.

Az egymillió androidos hardverkombináció tény, nyilván ha az Apple alternatívájaként az Androidnál is a felső szegmensben gondolkozik az ember, akkor jóval kevesebb buktató lehet mint ha vesz egy feltörekvő kínai márkát és telepít rá egy főzött ROM-ot.

Előzmény: TyggeR (100867)
nohab Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100883

Az O4/G8 platformon kívül nincsenek tömeges problémák.

Előzmény: Törölt nick (100866)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100882

akkor nem ajanlom neki tovabb a hasznalt iphone-celszerszamot ;) ezek szerint nekunk mazlink van, sose kapcsolt szet (gyari kabel)

Előzmény: ac07 (100881)
ac07 Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100881

Most nekem a carplay játszik ilyet a hetes Golfban: ha elmegy waze vagy gmaps alól a netkapcsolat, akkor szétkapcsol a carplay (közben látod, hogy a telón fut tovább). A waze csak akkor tud offline navigálni, ha már jártál az adott úton, ill. a gmaps is csak akkor, ha előre letöltöd a térképkockákat. Szóval ebben tényleg jobb a gyári navi (Sportsvanban volt, mert kötelező volt rendelni, de kb. 2 alkalommal használtam, mert a 8 éve létező utcánk sem volt rajta, frissítés meg rémálom).

Előzmény: Törölt nick (100876)
FGD Creative Commons License 2020.09.03 0 0 100880

Szia,

Ez nagyon jó kérdés!

Én sem találom ezeket.

Mindenesetre ha rájöttél, kérlek jelezd majd.

Előzmény: komar22 (100862)
Realtukko Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100879

Természetesen ki vannak/voltak véve eddig is.

És mégis, van, hogy felcsatlakozik, van, hogy az istennek sem. Gyári kábellel sem.

De ha egyszer felcsatlakozik, utána már nem dobja el.

Előzmény: Centi the real (100878)
Centi the real Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100878

Redmi Note 9 Pro esetében is volt ilyen, az akkukezelésnél ki kell venni az AA-t, Waze-t (Akkukimélő: nincs korlátozás) Így a háttérben nem lövi ki az AA-t a telefon, és érzékeli az újabb csatlakozást.

Előzmény: Realtukko (100877)
Realtukko Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100877

Akkor ez tényleg szerencsefaktor kérdése... Nekem Redmi 8T (ami ugye nyugodtan hordhatna magán Xiaomi logót is) az O3FL-en hol hajlandó elindítani az Android Autót, hol nem, teljesen random, semmiféle szabályszerűséget nem sikerült eddig felfedeznem benne.

Ha egyszer felcsatlakozott, akkor hibátlanul működik, egészen addig, amíg csatlakoztatva van. Aztán legközelebb kezdjük az egész játékot elölről... 

Előzmény: Centi the real (100873)
Centi the real Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100875

Ha van folyamatosan MobilNet akkor mitől ne menne?  Itthon használtam már 6-8 órán keresztül folyamatosan, nem volt vele gond, Ausztriában sem.  (ha nincs net,  akkor is navigál a waze, csak a változásokat, és újratervezéseken nem kezeli)

Viszont a gyári navi valósidejű tervezés tekintetében viszont sehol sincs...  (+ trafi, + akadály + útfelbontás, stb...)

Előzmény: Törölt nick (100874)
Centi the real Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100873

Csatlakozom...

Huawei, és Xiaomi (mindkettő brutto 100e alatti) telefonokkal hibátlanul megy az AndroidAuto O3FL-ben, egy gond van - az InTune ékezetes betűi rosszak - de ez gondolom InTune hiba, a Spotify, Waze GMaps hibátlan.... 

Előzmény: nohab (100865)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100871

az új iphone-ok pont annyiba kerülnek, mint a csúcs-samsungok, amúgy. egyiket se venném meg

mert én se drágára gondoltam, eldugott navigációs célszerszámnak egy régi iphone se is megfelel, és kb. 70 euróba kerül használtan :)

Előzmény: Törölt nick (100870)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100869

ez amúgy ilyen elvi kérdés nálad? :) én nem vagyok telefon- vagy apple-fan. egy x éves iphone se-m van. az egyetlen elvárásom egy telefontól, hogy működjön, és ezek működnek (az asszony xr-je is). ne legyen óriási, ne a specifikációk háborúja legyen. ha egyszer működik, akkor működik, azt nem kell magyarázni, az androidos cuccoknál meg valami mindig nem megy. egy ilyen fejegység meg amellett, hogy felfoghatatlanul és irreálisan drága, csak a kocsiban működik ;) akkor már több értelme van venni egy almás telefont, amit csak navigálásra használsz carplay-jel

Előzmény: Törölt nick (100868)
TyggeR Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100867

mondtam már máskor is, az android az ilyen: egymillió féle hardverkombináció van, egyszerűen nem lehet mindent letesztelni. van, aki megszívja, de ezt nem nevezném kizárólag a vw hibájának

mondtam már: apple carplay :) hiba nélkül mindig, még az o4-ben is hasított vezeték nélkül, azonnal. ugyanígy az nfc-s apple pay is nagyságrendekkel megbízhatóbban működik, mint a google hasonló megoldása

o4-nél meg aztán pláne sci-fi elvárni, hogy az összetákolt rendszer minden androidos telefonnal működjön, amikor a saját funkcióival se boldogul :/ 

Előzmény: Törölt nick (100866)
nohab Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100865

Én két VW-csoportos autóban is a legapróbb hiba és probléma nélkül használtam számos alkalommal waze-t android autón keresztül, ezerszer jobb mint a gyári navi.

Az, hogy a Golf8/Octvia4 platformon minden bugos az tény, amivel a VW sem vitatkozik. Majd valamikorra lesz egy olyan szoftver, amivel már működik az autó, addig is a user próbáljon meg együtt élni ezekkel.

Előzmény: Törölt nick (100864)
timre67 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100863

Köszönöm :)

Előzmény: www.octinfo.com (100848)
komar22 Creative Commons License 2020.09.02 0 0 100862

Sziasztok!

O4-ben a digitális műszerfalon a "Configuration" menü hiányzik és az órát sem tudom beállítani, hogy megjelenjen. Ezeken kívül még az olajhőfokot sem találom.

Valakinek valami ötlete, hogy ezeket miképpen lehet láthatóvá tenni?

Skoda videóban láttam, hogy kellene lennie, de nekem nincs: https://www.youtube.com/watch?v=BNl3F54WdYg&fbclid=IwAR0SlBUBBk96PYs2Aa4OmW9ndp6ww9FqcCzC-_MONZw0YFSQOqBjK1NMA-I

Köszi

Balázs

FGD Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100861

Sziasztok,

2020-as, 4. generációs Octavia-ban valakinek sikerült már az Android Auto-t vezeték nélküli módban elindítani?

Columbus fejegység, Android 10, legutolsó verziós Android Auto 5.5

Vezeték nélkül ugyanez a telefon ugyanilyen beállításokkal kíválóan működik egy Kamiq-ban.

sr1 Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100860

Ennek az autónak soha semmi baja nem volt, az anyós idős, most a lányom járogat vele ide-oda,  friss hajtási igazolvánnyal.

Tényleg teljesen újszerű, nincs rajta egy karcolás sem, egy pecsét se a beltérben. Lehet, hogy kifogtunk egy jó autót- van ilyen is. 

Előzmény: olomana (100856)
mica-r Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100859

Kevesebb munka = jobb fenntarthatóság

Előzmény: Töck Jenő (100857)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100858

Vezérmű lánc jobb?

Előzmény: olomana (100856)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100857

Elhiszem. Német autó kevesebb munka, nagyobb haszon. Már mondtam. De hagyjuk itt abba.

Előzmény: mica-r (100854)
olomana Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100856

Ha jól emlékszem, gyakorlatilag mindegyikben rossz volt az indexkapcsoló gyárilag. Ez ellen nem ér semmit a karbantartás. Meg volt sok egyéb hasonló.

Előzmény: sr1 (100853)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100855

Ilyen éves futás teljesítményre ideális!:-)))

Előzmény: sr1 (100853)
mica-r Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100854

Nem szeressük annyira a francia autókat életben tartani, csókolom :-)

Pedig egyszerűek, nagyszerűek...

Előzmény: Töck Jenő (100846)
sr1 Creative Commons License 2020.09.01 -2 0 100853

Anyosómnak van egy 307-es Pezsőja, 2007-es újonnan vásárolt. 1.6-os benzines, 5 -ös kézi váltós.

Drága volt, egy benzines Golf ára körül mozgott, morogtam, amikor megvette. Gyárilag nem volt motorvédő, de vettem egyet.  

Összes 35e km futott. Vagy 2x cseréltünk benne akkut, egy szett hátsó fékbetétet+ tárcsák, lerozsdázott a sok állás miatt. Minden évben volt egy olajcsere és egy tüzetes átnézés a szakszervízbe, két évenként fékfolyadék csere, talán 3 szett téli és nyári gumit vettünk neki. 

Annyi, hogy alacsony és nem olyan a jó a váltó, mind egy VW-be. Belső és külső újszerű, motorja tiszta, mert évente egyszer lemosom.

A motorja nagyon szépen kipörög, elég dinamikusan lehet vele haladni, kanyarodási képessége és egyenfutása is rendben van.

Garázsba volt tartva és télen nem nagyon járt vele.

Ez a jó autó titka.:) 

Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100852

Na, majdnem ezt írtam én is.

A viszonylag problémamentes O2-mön most cseréltek (szó szerint, mert előbb hívtak, hogy kész) megkerülő szelepet, mert teljesen el volt koszolódva (gondolom kokszosodás ezt is érinti, csak nem lehet pucolni dióhéjjal).

20e Ft-ért cserélték, nem nagy összeg, csak ez is egy apróság így 200e km után.

Előzmény: www.octinfo.com (100849)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100851

A 307/C4 és a C5 első generációja tényleg fos volt, mindenki egyetért benne.

Ránc felvarrás után jobbak lettek állítólag.

Manapság meg nem hallani rosszat róluk.

Előzmény: olomana (100847)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100850

Barátom C4 Picasso-jának pl. semmi baja nem volt csak 1x az elektromos kézifékkel, de az pl. a B6-os Passat-on típusprobléma volt annakidején.

Előzmény: www.octinfo.com (100849)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100849

A 307 azért a közelmúlt legeslegeslegrosszabb francia autója volt.

Előzmény: olomana (100847)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100848

A levegőszűrő házára a gyári szűrő cikkszáma mellett szerepel (bele van préselve) a MANN filter MANN-os cikkszáma is: C14130. Ezt tekintheted gyári ajánlásnak! :D

Üzemanyag szűrőből nekem a gyári után gyári lett, most MANN van.

Pollenszűrőből volt már nekem 1300 Ft-os filtercenterestől a gyári 8-10e Ft-osig minden, kb. mindegy. Arra figyelj oda hogy a szűrő oldalán legyen körben egy kis szivacs csík mert akkor a szűrő mellett sem tud bejutni semmi kosz a rendszerbe.

Előzmény: timre67 (100845)
olomana Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100847

2002-ben új autókat nézegettem, tetszett volna a P307-es, de egy fórumon az új tulajok annyi mindenre panaszkodtak, hogy elment tőle a kedvem, Corolla lett belőle, de nem bántam meg. Egy barátomnak Renault Scenic-je volt, kettő is, mert szerették a kényelmét, de végül annyi kis idegesítő baja volt, hogy lecserélte egy Tiguanra, és azzal sokkal boldogabb volt. Egy másik barátom viszont már nagyon rég óta használ egy Scenicet és szereti. Vegyes a kép. Nekem még nem volt francia autóm, de a hiteles közeli forrásokból nekem nem az jött le, hogy megbízhatóak. 

Előzmény: mica-r (100843)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100846

Nem titok, 1,4 140 LE, 250Nm. 2015 végi. Azt, hogy hogy szakad ki az ülés én se értem, de ha le van engedve akkor a tömítéshez érek, ez előbb-utóbb letépi. Vagy az ülés-állítás megy tönkre az állandó föl-le állítástól.. Pedig nem vagyok gnóm. A főnökömnek semmi köze a repüléshez. Kétségtelenül nagyon jól vezet, de nem vagyok oda a vezetési stílusáért én sem.

Citroen-em soha sem volt, csak Peugeot-ok. Azok viszont a Szaharában sem hagytak ott a legmostohább körülmények között (homokvihar) megtett sokezer kilométerek során sem. Évente egyszer szervíz Magyarországon, plusz olajcsere ahányszor kellett.

Előzmény: Törölt nick (100842)
timre67 Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100845

Sziasztok,

tudnátok abban segíteni, hogy az OII (2008-as, 1Z3, 1.6-os benzines) autóhoz gyárilag milyen típusú pollen-, levegő- és üzemanyag szűrőt használnak/ajánlanak? Főleg ez utóbbi kettő a fontosabb.

Kösz előre is

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100844

Ha nem lennének a lentebb felsorolt problémák az O2-vel, mai napig minden igényemet kielégítő autó lenne az 1.6 szívó motorral is. Tud az menni, ha akarjuk...

Talán ezért sem találtam meg évek alatt sem az utódját.

Előzmény: mica-r (100843)
mica-r Creative Commons License 2020.09.01 0 1 100843

"autószerelők terjesztették, hogy megbízhatatlanok a francia autók"  

Ez ilyen általános duma. Mindenre mondták már az elmúlt 50 évben. Az ellenkezőjét is. 

Pl a Citroen általában elég pocsék volt ilyen szempontból. A Peugeot meg nem. 

Előzmény: Töck Jenő (100839)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100842

Lehet itt mondani sok mindent. A főnöködet egy ülésbe sohasem engedném, ha rajtam múlna: bármilyen repülőgép bal egybe, vagy egyáltalán szarv- vagy botkormány mögé. Meg nem is ülnék be vele egy autóba. Felelőtlen.

Volt francia kocsink, egy Citroen BX14, párhuzamosan vagy 3 évig a második Octaviánkkal. Ha működött, akkor nem is volt rossz. Mondjuk meg kellett szokni a ... hogyan is írjam, a sajátos ergonómiáját a kormány, és a kezelőszervek esetén. De, ha működött is, a kupplungja és a váltója soha sem volt olyan finoman kezelhető, mint bármelyik Skodánké (na jó, leszámítva a 120L-t).

- Soha életemben nem cseréltem annyi izzót összesen egyik autómban sem, mint ebben.

- Soha életemben nem törött el egyik kocsimban sem a benzincső, vagy gázolaj cső, ebben igen.

- Soha, egyik autómban sem lazult ki a helyéből az AC pumpa, ebben igen.

- Soha életemben nem kezdett el szivárogni egyik Skodán sem a fékcső. Nem a csatlakozásoknál, a cső maga, még jó, hogy észrevettem, idehaza indulás előtt.

Egy valamivel nem volt bajom vele, a hidro-pneumatikus rugózása. Ettől függetlenül, nem bántam, hogy elment.

Egy darabig hajtottam egy céges Renault Kangoo-t. 1,5DCI. Na annak a sebváltója maga volt a megtestesült agyhalál! A négyütemű Wartburgban jobban lehetett kapcsolni a belebuherált váltót, mint abban. A motor karakterisztikája sem volt fényes.

A Skoda egy másik világ, és ugyan nincsenek benne franciás kis trükkök, de pont ez az erénye is egyben. Nekem mindig is megnyugvást jelentett francia kocsi után beleülni akár a Fabiánkba is. A francia kocsik nem nekem készülnek, az biztos. Nem vagyunk egyformák.

Azt nem nagyon értem, hogy az ajtó gumi hogy a fenébe tud kiszakadni ki- beszállás közben egy Octavián...

(Még mindig nem tudom, hogy milyen Octaviád van. Vagy ez titok?)

Előzmény: Töck Jenő (100839)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100841

Nem én vagyok itt az egyetlen aki azt mondja, hogy (erősen) túlárazott. Egyébként inkább azért, mert a népek még mindig elhiszik, hogy a német minőség jobb mint a többi.

Előzmény: Alex_Aston (100840)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100840

De pont ezért lehet drágábban adni, nemde?

Előzmény: Töck Jenő (100832)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100839

A főnököm autónál csak 1 féle gázpedál állást ismer, az ütközésig nyomottat. Így közlekedett a 407 diesel (2,0l) kombijával is. Egészen 150e km-ig nem volt vele baja. Akkor egy aquaplanning-ból kifolyólag nekipörgött az M7-en a szalagkorlátnak. Az autó rommá tört, nekik viszont semmi bajuk sem lett. Ebben volt némi szerencseis, elismerem, de akkor is. Saját bevallása szerint 150-160-al történt. Meglepően kis sebességnél. Tőle. Debreceni utaknál 200 km/h-nál lasabban sose mentünk. Dorogi uakon a megkerülő utakat használja, mert az kanyargósabb és élvezetesebb nagy sebességnél.

Az én 308-as diesel (1560 cm3) kombimmal 4 személlyel, 2 hét nyaralás után azon a hosszú emelkedőn Tarvisio és Udine között végig a belső sában tudtam menni, összes ellenfél egy nagy Mercedes terepjáró volt...

Az autószerelők terjesztették, hogy megbízhatatlanok a francia autók, mert nehéz volt hozzáférni a motorhoz. Ez volt az ára annak, hogy (hála a gyarmati tapasztalataiknak) védettebb volt a motor.

Előzmény: Töck Jenő (100836)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100837

Hát elég nehéz lenne utólag átcserélni az önhordó kasztnit egy 5008-nál C4 Picassora (nem ez a neve de nálam ez marad).

Előzmény: Töck Jenő (100836)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100836

A Peugeot gyengébben sikerült példányai (VW>Skoda) futnak Citroen néven. A flotta (céges) autók ezen belül is lejjebb vannak. Mint minden gyárnál.

Előzmény: Törölt nick (100834)
komar22 Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100835

Sziasztok!

Remélem nem gond, ha megosztom, de eladó lett a családi verda, hátha érdekel valakit.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/skoda/octavia/skoda_octavia_1_6_ambiente_ulesfutes_tolatoradar_esp-16153119?fbclid=IwAR039-NrBySIlIR4PZTyIHkBy5NPCqnPzkVGxC-zDsUxOjitSPNhJ_4HnXc

Üdv.

Balázs

Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100833

Az Octavia valahol a 307-es és az 508-as között van. 

Árban.

Előzmény: Töck Jenő (100832)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100832

Ne egy drága német (cseh) autót hasonlítsunk egy olcsó francia autóhoz, az Octavia drága autó, másrészt nekem Peugetokkal (sok volt) ilyen hibák nem fordultak elő. Arról pedig még nem hallottam, hogy francia autónál csak úgy lehet beülni ha le van engedve az ülés, hogy a tömítést szaggatom.

Az Octavia valahol a 307-es és az 508-as között van. Hasonlítsuk az 508-hoz...

Előzmény: Alex_Aston (100831)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100831

Nekem a 2018-as céges Clio nem adja.

Idióta eleve a műszercsoport kijelző, messze nem olyan ergonomikus, mint egy Opel, vagy VW csoportos termék.

Minden lassan működik.

30e km után már nyüszög és zörög több minden.

Aktuális Megane is egy sivár, műanyag autó.

Nem véletlenül olcsóbbak jóval, mint a legtöbb konkurens.

De miért nem javítod meg a zárat? Bármi elromolhat, ez nem tervezési hülyesége, szerintem rossz példa.

Előzmény: Töck Jenő (100828)
mica-r Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100830

Múlt hónapban egy Peu adblue fűtése elromlott, kb 1000 euroért kell egy másik komplett tank. Egy Sharannal ugyanez történt, ott 280 euro volt az alkatrész a javításhoz, nem kell tankot venni.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100829

5 éves

Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100828

Francia autóban még nem tapasztaltam olyat mint az Octaviánál: Az első ajtó tömítését már kétszer kellett cserélni, mert folyton kiszakad, csak úgy tudok beülni, hogy hozzáérek. Nem vagyok sem túl magas, sem túl kövér...

Tényleg hülyén működnek a francia autók. Pl. aPeugeot 3008-nak kétfelé nyílik a csomagtartó (5. ajtó) fedele. A fölső az véd az esőtől (ezt még egy VW is tudja), a lefelé nyíló rész kemping asztalként használható. És még hány ilyen marhaságra képesek a francia autók...

Ezzel szemben az Octaviának már zörög a jobb hátsó ajtónál a központi zár motorja, mesebeli, hol nyit, hol nem.  éves, nincs benne 100e km.

Előzmény: Alex_Aston (100827)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100827

Mert mondjuk, amikor működik, nem olyan idiótán teszi, mint a Franciák :)

Előzmény: Töck Jenő (100822)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100826

A megszoruló mechanika miatt koptak le az első fékbetétek idő előtt és egyenetlenül, de már nem emlékszem, mikor. Talán 80e km körül.

A hátsó fék nagyon régóta fog egy picit, a szerelők egy része észre sem veszi, másik része próbálkozott már betét cserével de alig 1-2 napig volt jó. Nagy eséllyel a kézifék mechanika szar és amiatt nem mennek vissza a betétek a helyükre. Korábban volt teljeskörű tisztítás és kenés de az is csak ideiglenesen oldotta meg. Kézifék kötél is cserélve lett - feleslegesen.

Váltóolajat senki se akar cserélni benne, még a valaha Skoda szervizben dolgozó szerelő sem. Én meg nem tudom megcsinálni. 150e km-nél meg egyik barátomnak már fel kellett újítani ugyan ezt a váltót (első gazdája volt az autónak).

Előzmény: Alex_Aston (100821)
nohab Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100825

Ja komplett fékcsere is kell, tárcsa, betét, hátra lehet hogy nyergek is. 

Ja, most hogy mondod, nekem is szétesett az egyik oldalon a dobfék szerkezete 250e körül. Mivel féloldalasan nem cserélek fékben semmit és így a dobfék helyreállításának csak az anyagköltsége masszívan 100e felett lett volna, lett hátul is tárcsafék minimálisan többért.

Előzmény: www.octinfo.com (100820)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100824

Szia!

Ez az az Octavia, amiről írtam? Nem tudtam, hogy taxizott, de, ha egy év után már megint fehér a rendszáma, akkor nem igazán volt gyötörve, elvileg.

Engem az szokott zavarni, ha taxi, vagy rendőrkocsi volt, hogy a belső terébe hogyan szerelték be a szükséges cuccokat? Sokszor látni igénytelen megoldásokat, amik nem, vagy csak drágán javíthatóak. Én ezekre vagyok háklis, mert nekem kell utána esetleg vesződni vele, vagy "gyönyörködni" benne.

Nem ismerem annyira a kocsit, meg kell szimatolni alaposan.

Előzmény: kz4 (100813)
mica-r Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100823

Akkor szólni kell mindenkinek, hogy ne vegye meg.

Előzmény: Töck Jenő (100822)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100822

"ezek előjönnek kb. minden autón."

De akkor miért jobb a német szupertechnika a többi autónál?

Szerintem nem jobb, csak drágább...

Előzmény: Alex_Aston (100821)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100821

Előző autómat 288e km-el adtam el 11 évesen, H Astra GTC 1.3d 2007-es volt, 20e km-es kora (2008) óta chippelve.

160e km-ig kb semmi nem volt. Max annyi, hogy 100e km-nél kellett a gyári első fékbetéteket cserélni.

Ekkor volt vízpumpa csere, 190e-nél váltó csapágyak (ekkor még nem tudtam, hogy a váltó olaj csere ajánlott lett volna...), és tárcsák, meg betétek cseréje.

És ekkor tájt volt turbó nyomás szenzor csere is, 20e Ft körüli cucc. Utána nem sokkal, pár ezer km múlva pedig vákuum szenzor csere, hasonló összeg.

242e km-nél kettős tömegű csere, no meg egy H Astra típushiba, hogy elrohadt a torony csapágy teteje, mert megáll benne a víz. Mindkét első futómű felett javítása történt. Meg ekkortájt fújt ki a porlasztónál valami 500Ft-os réz cuc, ami inkább bosszantó, mintsem drága hiba volt, cicegett a motor, ezt vettem észre, meg álló helyzetben bejött az utastérbe a füst szag.

Kuplung 280e km-ig bírta. Meg megint cserélni kellett a turbó, vagy a vákuum szenzort.

Lánc csere nem kellett, még a gyári volt benne 288e km-nél is, a motor is rendben volt, nem füstölt, jól húzott továbbra is.

Összességében nézve nem volt szerintem problémás, mert ennyi km alatt ezek előjönnek kb. minden autón. De ha valaki használtan veszi, és elkezdi ezeket javítani, hiheti tévesen, hogy problémás autó, pedig csak elkoptak azok, amik elkopnak szinte minden autón.

Előzmény: www.octinfo.com (100820)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.09.01 0 0 100820

"200e felett pl. a teljesség igénye nélkül bármikor jöhet a kuplung, a generátor, az önindító, a rugók, a gátlók, a kipufogó, ha van akkor a DPF"

akkor nekem:

- kuplung: még az első van benne, már bejelentkezett a cserére

- rugók: 15,5 év - bármikor

- gátlók: lásd rugók

- kipufogó: lásd gátlók

Szóval eddig nincs nagy különbség. Jön még az égéskimaradás az egyik hengerben és az olajfogyasztás. Meg a váltó felől érkező nyekegő hang ami lehet akár nyelestengely csapágy.

A motor problémája legyen csak egy gyűrűzés meg HF felújítás mondjuk egy megragadt szelep miatt. Ez így már kicsit sok.

Ja komplett fékcsere is kell, tárcsa, betét, hátra lehet hogy nyergek is. Nyereg csere nélküli javításra már kaptam bruttó 100e Ft-os ajánlatot Jurid alkatrészekkel.

Meg ez a vezérlés szett is 8 éves lesz lassan, bár csak 40e km van benne.

Előzmény: nohab (100815)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100819

Anno a családban kerestünk Berlingot. Egy gyönyörű állapotút megnéztünk 13o oookm vel.

.....szervizkönyv sajna nincs....

Az autó talan 4 éves volt.

Tetszett az autó mondtam irány egy markaszerviz.

Elvittük és a szervizesnek ismerős volt a jószág és egy kis pötyögés után mondta :

Nálunk volt 2 éve  nél szervizen 198oookm nél.

...

Előzmény: ZsoltALM (100818)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100818

Egyetértek Veled hiszen kevés időt futott taxiként nem akár több évet.

De sajnos bizalmatlannak kell lenni és komolyan átnézetni.

Előzmény: nohab (100814)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100817

2007 ben vásárolt 1.6 sr octim nagyon szép weltauto garis autóként árulták.

A kereskedő amikor látta hogy komolyan érdekel az autó, félve mondta hogy céges volt.

Semmi problémát nem láttam benne, sőt jobb állapotban volt mint az előzö fiatalabb autónk amit becseréltem erre. Nem taxi volt ÁPV rt s.

1oo oookm el.

Sosem bántam meg. Tisztességesen szervizelt jó autó.

Emi2 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100816
Előzmény: maxi80 (100794)
nohab Creative Commons License 2020.08.31 0 1 100815

Nincs olyan, hogy probléma mentes, főleg nem 200e km felett :)

Ez alapigazság. Kopó-fogyót a problémamentes autón is cserélsz, 200e felett pl. a teljesség igénye nélkül bármikor jöhet a kuplung, a generátor, az önindító, a rugók, a gátlók, a kipufogó, ha van akkor a DPF; és persze bármi olyan ami nem kopó-fogyó, csak mégis kopik-fogy.

Előzmény: Alex_Aston (100812)
nohab Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100814

A taxi alapvetően kétesélyes. Ha van egy autót szerető, rendes taxis, akkor veszel egy olyan autót, ami relatíve sokat futott, annak is java részét városban, de a futáshoz képest minimális a hidegüzemi használata. Viszont amit írtálaz sajnos nagyon jellemző a taxisokra - de új autónál ennek kisebb a jelentősége, azt még márkaszervizbe hordta ő is szerintem.

kz4 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100813

taxi

pffff

amit kinéztem autót, az az első évében taxi volt. 2012 1.6 Dual, CHG

legalábbis a KH-s lekérdezés erre utal:

egy évre kapott újonan műszakit és taxi engedélyt 2012-ben.

2013-ban már fehér rendszámmal vizsgázik és 3 évre kap műszakit.

a nyilvántartás szerint 1 évesen közel 83ekm-t futott.

(az átlag állítólag 9100km/hó a pesti taxiknál, ami évente 109ekm körül van.)

utána már nem taxiként futott, a maradék 7 évben összesen 139ekm-t, ami évente kb 20ekm.

ez utóbbi hihető.

de miért ne vegyek olyan autót, ami korábban taxi volt?

csak azért, mert az álmoskönyv szerint ez rossz ómen?

próbálom kitalálni, hogy miért van ellenérzésünk.

általánosságban két ok jut eszembe:

1: megfelelően karban volt e tartva. mondhatnánk, hogy a taxisnak ez munkaeszköz ezért fontos neki és törődik vele. de azt is mondhatnánk, hogy neki minden forint számít és ezért mindenen spórol. (utóbbit alátámasztja, hogy minden második miskolci taxiban világít az engine check lámpa, de a taxis szerint ez nem számít és már így vette.)

2: amikor az autó sárgáról fehér rendszámra váltott egy évesen, akkor az eladónak, vagy a vevőnek is érdekében állhatott, hogy újrakalibrálja az órát. magyarul a 83ekm vagy annyi vagy nem.

esetleg van más ötlet is ami a taxis múltjából fakadó problémája lehet?

mittudomén sokat járt alapjáraton és ilyenkor elégtelen a kenés. vagy hasonló.

sztereotípia, vagy valós veszély ex taxit venni?

és volt rendőr autót? 

pedig most is azzal járok.

mindezeket amellett kérdezem, hogy feltételezem, hogy a laikus (én) és a szakember által történő átvizsgálás semmi komoly hibát nem mutat ki, mert ha mégis akkor egyértelmű a helyzet. szóval tegyük fel, hogy látszólag tipp-topp az autó és a szervízkönyv is alátámasztja a futásteljesítményt és a karbantartottságot mind az első, mind a további években.

mi erről a véleményetek?

holnap utazok megnézni az autót.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100812

Nincs olyan, hogy probléma mentes, főleg nem 200e km felett :)

De ha rendbe vannak rakva a fő egységek, idő szerű cseréjük, javításuk el van vegezve, akkor nagy sok elvileg nem lehetnek, ha nem üti, vágja az ember.

Előzmény: www.octinfo.com (100808)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100811

Octinfo köszönöm a kimeritö válaszod, akkor lemegyek 2 evet👍

maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100810

Köszönöm combit nem szeretnék.

timla Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100809

Az öcsém éppen árul egy 1.4 TSI Octaviát. Hátha érdekel, az első használója egy Bosch mérnök volt, onnan került az öcsémhez aki 6 éve használja és most Passatra váltott. A lánc viszonylag kevesett futott benne és a motorban is csak 110e km van.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/skoda/octavia/skoda_octavia_1_4_tsi_elegance-16011279

Előzmény: maxi80 (100797)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100808

Nekem milyen jó lenne most ha jó lenne az autó... Nem tudom mire cserélni mert úgy néz ki, másra kell a pénz és a várost nem bírja az új technika. Az autóban 129e km van 15 éves korára. Alapesetben egyértelmű döntés lenne hogy megtartom és karbantartom. Kap új féket, kuplungot, vezérlést és akkor csak az apróságok maradnak azokkal meg együtt élek mint eddig.

De a motor mindenképpen hozzányúlós. Az meg 300-500e Ft is lehet.

Irigyellek, hogy van egy sokat futott, de megbízható, nagyobb problémáktól mentes autód. Ki lett takarítva így a kokszosodással se kell törődni jó ideig. Vezérléssel sem.

Előzmény: Alex_Aston (100807)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.31 0 1 100807

Szia!

Én bő 2 éve vettem egy 2013-as évjáratú 1.4TSI 2-es Octaviat.

A 2011 utáni láncosok már nem vészesek, 185e km-t bírt az enyémben a gyári lánc, aminél többet a szíjasok sem igen mennek el.

Koszmentesítés is megtörtént.

Ami sz*pacs, ha előző tulaj nem cserélte a váltó olajat, 100e km körül, akkor várható, hogy 200e körül azt is fel kell újítani, de ez nem márka függő, hanem szinte minden mai autóra jellemző.

Dinamikára nem lehet panasz, jól megy gyárilag is. Én vásárlás után szinte azonnal elvittem egy szakemberhez, így most 152LE és 260Nm amit tud (lehetett volna jobban is húzni, de én a biztonságos keretek között akartam maradni). A chip másik áldásos hatása, hogy kezeli a magasabb oktánszámot most már a motor, tehát megéri tankolni bele jobb üzemanyagot, mert picivel erősebb és kevesebbet fogyaszt tőle. No meg E5-ös, ami mint tudjuk mostanában, áldásos egy nem E10-re felkészített motornak hosszabb távon.

Nekem a bő 2 év átlaga 6,5-7 litreres fogyasztás, tanakolással mérve úgy, hogy a felső 10%-ba tartozom a közúton a sebesség szempontjából (nem úgy értve, hogy városban 70-el megyek az 50-es táblánál, lakott terület nekem szent).

Bátran vegyél O2-es 2012 körül 1.4-es motorral, viszont mindenképpen!!! Nézesd át szakemberrel. Km függően, ha a lánc még gyári, akkor alkudj. Én is bele alkudtam a vétel árba (185e km-el vettem).

1.8TSI-ről én is lebeszéllek, mert azzal a motorral nem szabad 2-es Octaviat venni, csak a 3-ast, viszont az már jóval a kereteid fölött lesz.

És bármilyen jó autót is veszel, számolj azzal, hogy a 2,5 millión felül 1 éven belül rá fogsz költeni erre, arra 3-4-500e Ft-ot. Ezt bármilyen másik autó esetén is megtennéd. Ha nem marad ennyi keret, akkor ne vegyél ennyiért.

www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100806

Ez legyen vele a legnagyobb bajod... Nem olyan nagy mértékben szokott ez mállani.

Ha zavar, 15e Ft körül bebőrözik neked. Engem speciel telejsen hidegen hagy, 15 éves így már a "bőr" bevonatról is lekopott volna a festék eddigre.

De jobban zavar a szar motor.

Előzmény: Fisher_007 (100805)
Fisher_007 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100805

Sziasztok! 2-es Octavia kormánykereke jól gondolom, hogy műanyagból van? Átlépte a 10. életévét és rohamosan elkezdett málni. Ez ellen van valakinek valami tippje? Esetleg valami ápolószer? Vagy marad a jó öreg "zsiguli kormányhuzat"? :) 

nohab Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100804

olvastam :)

Előzmény: dvorcsakl (100802)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100803

beléptem én is, nem nagyon tetszik, amiket olvasok...

Előzmény: dvorcsakl (100802)
dvorcsakl Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100802

Köszi, jelentkezem ide.

Előzmény: nohab (100798)
olomana Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100801

Az O3 1.8TSI is láncos, de tudomásom szerint azzal nincs baj.

Előzmény: Pierr_Kardán (100787)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100800

Az 1,4TSI ugye majd' 20LE-vel felette van az 1,2-nek (változattól függ). Most nem nézem már az árakat, nem tudom azok mennyiért mennek. Én egy 110LE-s 1,9TDI-ből ültem át egy 1,2-be, nekem nem hiányzik semmi, mármint LE-ben. Egy 6 éves kocsinál, ha ment 100-130ezer km-t, az még nem olyan veszélyes. HA! Ha meg volt minden szükséges szerviz rajta!

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100799

Nekem  egy 20 éves 1.6 sr em, és egy fiatal 2.o dizelem van.

De 2014 ben jártam egy új 3octival 1.4 tsi szijjas változattal fél évig.

Csodás dinamikus és szerettem.

Csak a sokat futottaktól féltem, és nekem munkábajárós országutas 100 km távra jobbnak tünt a dizel. Sok sok évig nem szeretnék autót cserélni, keveset futottat tsi ben meg nem találtam.

....

De csak ajánlani tudom ha keveset futott komolyan átnézhetőt találsz.

Előzmény: maxi80 (100783)
nohab Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100798
Előzmény: dvorcsakl (100778)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100797

Köszönöm

Használat napi 80km min, vegyesen Szóval kell csomagtér és dinamika is😉. IGEN VW néztem de jóval drágább.

Ennyi segítségre nem is számitottam ami érdemi is.

Akkor

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.31 0 1 100796

Ha fel tudsz menni 3milláig, akkor ott már találhatsz egy jó 3. generációs - még a facelift előtti - Octaviát.

- Kérdés, mire használnád az autót?

- Hol, hányan utaznátok, jellemzően milyen távra?

Én májusban cseréltem a régi autómat egy fehér 1,2TSI Style-ra. 2,6M volt, névre írva, vezetett szervizkönyvvel, magyarországi kocsi, egy tulajdonosa volt (meg a kereskedés, mert saját névről árulta), 130ezer km volt benne, 2014-es a kocsi.

Néztem én is kifelé a márkából, nem tagadom. Csak sehol nem találtam februártól májusig ezért a pénzért - vagy picivel talán drágábban - ilyen állapotú, ekkora kocsit. Öregebbet és/vagy sokkal többet futottat persze igen. Indultam én japán vonalra is, de, amit néztem Mazdát, az sajnos mutatta azokat a bajokat, amikről rémisztő dolgokat szoktak írni: rozsda, de nagyon. Most veszek egy ilyet 2-2,5M körül, futott vagy 200ezret, és kezdjem azzal, hogy irány a lakatos, rozsdátlanítani, fújni, polírozni meg alvázvédőzni? Az még 500ezer pluszban legalább... Ami koreait meg tudtam volna venni, az meg kisebb, és nem is tetszik. A Ford nálam nem játszik, köszönöm. Amerikai márka, itt Európában összerakva, részben Peugeot motorokkal... De ez szubjektív. Konszernen belül az Audi drága, és nem találtam a pénzemért jót akkor, a VW-ből meg csak a Passat, ami ekkora, az meg szintén túl volt a lőtávolságon anyagilag. A Jetta, vagy a Golf az kisebb csomagterű, nálunk meg az egyik fő szempont az pont a puttony mérete. Seat-ból sincs ekkora.

17 évig dízeleztem, így kacsintgattam arrafelé is, de egy autószerelő, és Skoda guru barátom lebeszélt, azt mondta vegyek jó 1,2 vagy 1,4TSI-t azokkal legalább nincs baj. Úgy tűnik igaza volt.

Sokan felróják a TSI motoroknak a kokszosodási hajlamát. Csakhogy ez minden közvetlen befecskendezéses benzinmotorra igaz, nem csak a TSI-re! Csak, hát, ebből fut a legtöbb.

Ha kevés a 105LE, akkor nézz egy 1,4TSI-t, nagyon nem lősz vele mellé. Az 1,8-as motorok okoskereke nem egy életbiztosítás állítólag, és nem is nagyon van, aki ért ilyesmihez idehaza. Ki kell várni az alkalmat, amíg jön egy tényleg jó vétel.

Előzmény: maxi80 (100793)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100795

2,5 millából se egy jó 2.5-ös Mazda 6-ost se kapsz, se egy 1.8 TSI Octaviát se kapsz :-(

2,5 millióból egy 1.4 TSI Octaviát tudsz venni.

Előzmény: maxi80 (100793)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100794

Közben megnézem csak superb vannak ebben az ártartományban sima tsi motoral

maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100793

2. 5 milla max 3 de az a plafon, vagy esetleg melyik motorral nem nyúlok mellé?

A fogyasztás annyira nem érdekes viszont ne is legyen komotos ha épp úgy adja

Előzmény: Pierr_Kardán (100792)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100792

Mennyi pénzt szánsz a dologra?

2.5-ös Mazda 6-os nagyon jó autó, de az elég drága is. Ha azt a pénzt Octaviába fekteted, akkor kaphatsz egy 5 év alatti 1.8 TSI-t, annál jobb autó nem kell az embernek :-)

Előzmény: maxi80 (100791)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100791

Köszönöm a válaszokat, akkor újra dillema mit válasszak.

Tudom skoda fórum de amazd6 2.5i vagy mondeo 2.0 echo ha van tapasztalatotok.

Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100790

A 2013 előtti 1.4 TSI Octaviák (Golfok, Leonok, stb.) vagy már átestek a vezérmű szet cseréjén, vagy ha nem, akkor elég jól hallhatóan jelzik, hogy ideje lenne a cserének.

Ha ki van cserélve a szet, akkor talán érdemes belevágni egy ilyenbe, ha nincs cserélve, akkor kapásból le kell alkudni a kocsi árából 150 eFt-ot és a vétel után rögtön cseréltetni.

Előzmény: TyggeR (100789)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100789

az 1,4-est még talán meg lehet venni, ha az ember tisztában van a kockázatokkal. láncra nagyon figyelni, kokszra szintén - és lehet az még jó, csak nem kell sajnálni tőle a törődést

de az 1,8-ast bottal se

Előzmény: Pierr_Kardán (100787)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100788

ráadásul nagyon messzire kerülendő :)

Előzmény: Pierr_Kardán (100786)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100787

A láncos vezérlés mind az 1.4, mind az 1.8 verziónál kerülendő!!!

Előzmény: maxi80 (100785)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100786

Részedről jogos az észrevétel, bár én az 1.8 TSI verzióról beszéltem, nem az 1.8 TFSI-ről (amiről azt se tudtam, hogy tették az Octaviába, azt hittem, hogy ez csak az Audikba került).

Nem is vettem észre, hogy a kérdező a TFSI verzióról kérdez, az 1.8 TFSI kerülendő, ez tény.

Előzmény: TyggeR (100784)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100785

Köszönöm de ha az oljra figyelek akkor okés az 1.8 is ezek szerint.

Ha csak láncost tudok venni megvehetem vagy nem szerintetek?

Előzmény: Pierr_Kardán (100782)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100784

a "régi" 1.8 tfsi-t ne keverjük az o3-ban megjelent 1.8 tsi-vel, mert megbízhatóságban és mindenben ég és föld egymáshoz képest a két motor

Előzmény: Pierr_Kardán (100782)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100783

Köszönöm

Max 2.5 millió a keret addig tudok nyujtozni.

Akkor inkább 1.4 tsi ezek szerint.

AMI szempont elferjek a családdal de ne is legyen csiga ha oda kell lépnem. Ezért maradt az 1.8s motor.

Előzmény: ZsoltALM (100781)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100782

1.4 TSI motoros autót csak 2013 utáni gyártásból szabad venni. Akkor tértek át a nagyon sok problémával terhelt láncos vezérlésről a sokkal megbízhatóbb szíjas vezérlésre (sokan mondják, hogy 2012-ben már szélesebb láncot raktak a láncos motorokba is, de az sem oldotta meg teljesen a problémát, ezért váltottak szíjas vezérlésre). Ennek a motornak másik jellemzője még az érezhető olajfogyasztás, sok (amúgy hibátlan motoros) példány két olajtöltési ciklus között 15 ekm-enként simán eltüntet egy liter olajat.

Viszont a hengerenkénti befecskendezés maradt a szíjas vezérlésű motor esetén is, tehát a kokszosodás továbbra is sújtja ezt a motorverziót. Félni persze nem kell tőle, csak 120 ekm után meg kell nézetni szakműhelyben a szívósor állapotát.

Az 1.8 ebből a szempont jobb, ott részterhelésen van szívócső befecskendezés is, az lemossa a szelepekről a kokszot. Viszont az 1.8 TSI még nagyobb szórást mutat olajfogyasztás terén, ezeknél előfordulhat 10 ekm-enként is egy literes olajfogyasztás.

Ha a teljes autót nézzük, akkor előnye még az 1.8-as motorral szerelt verziónak, hogy igényesebb futóműve van, jobban kanyarodik, jobban fut az úton.

Előzmény: maxi80 (100780)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100781

Az 1.8 tfsi láncos motor az egyik legproblémásabb. Ha lehetőséged van rá inkább a fiatalabb szijjas motorokat keresd. Vannak most is a hahun olyan 1.8 octik amik több éve fent vannak eladó autóként.

.....vszinű nem véletlenül.

Előzmény: maxi80 (100780)
maxi80 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100780

Sziasztok!

Autó vásárlás előtt állok, szeretnék tanácsot kérni.

Octavia maradt a rosta után(insignia mondeo mazda 6 volt benne még) mégpedig 2009 utáni 1.8 tfsi ill 1.4 tsi

motorral szerelve. Tapasztalatok érdekelnének sajnos nincs ilyen az ismeretségemben.

Teszteket néztem az pozitív, ezért is ebben gondolkodom.

ELÖRE is köszönöm a választ.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100779

Az tényleg nagyon gáznak tűnik.

Nekem a 7golfra épült autók közül, talán a leon kijelzőjének elhelyezése volt a legszimpibb a befúvók között, és viszonylag jó magasságban.

Jó kompromisszumnak tűnik 

.....

Csak a 3 octi jobban tetszik....

Előzmény: TyggeR (100777)
dvorcsakl Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100778

Melyik az az ominózus csoport?

Előzmény: nohab (100776)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100777

egy valamivel nagyon nehezen tudtam megbarátkozni, mármint kipróbálás közben: az a kijelző alatti légbefúvó nagyon szar helyen van...

Előzmény: nohab (100776)
nohab Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100776

A kinézet szubjektív, nekem az eleje nagyon nem, a háta nagyon igen, a belseje so-so, de sajnos szoftveresen rettenetesen sok a hiba, érdemes benézni fb-n az ominózus csoportba.

Előzmény: olomana (100775)
olomana Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100775

Nekem a külseje még mindig kevésbé tetszik, mint az O3-é, de attól még vennék, mert nagyon jó autó, de ha nem lesz bele erősebb motor, nem fogok.

Előzmény: Alex_Aston (100737)
kz4 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100774

Tovabbra is keresem a megoldást a beszorult hátsó középső biztonsági öv problémámra.

O1 tour 5ajtos.

A középső 3 pontos, automata biztonsagi öv meg van feszülve, be van akadva és nem lehet kihúzni. Már nagyon feszes, nem lehet lazítani rajta. 

A szerkezet az ülésben van,  de nem tálaltam csavart, vagy bolhát, amivel szétszedhetettem volna.

Hogyan kezdjek neki?

kz4 Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100773

Az enyémre a rendorok azt mondják, tipikus KMC-s Skoda.

Én erre hiába mondom, hogy az enyémnek nem KMC-vel kezdődik a rendszáma, hanem KBL-el, a rendőrök, szerint "Az ugyanaz".

Ugyanakkor a egy bátonyterenyei rendőr vezető egy ismerősömnek azt mondta, hogy neki is KBL volt, de lecserélte KMC re és az sokkal sokkal jobb.

Az is lehet, hogy a KMC-sek az 1.8T -k?

Előzmény: www.octinfo.com (100772)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.31 0 0 100772

Itt Debrecenben a városi rendőrkapitánynak sötétkék 1.8T 20V O1-ese volt, sajna a rendszámára már nem emlékszem. Szimpatikus a kapitány, kértem tőle trafipaxos autót a Skoda találkozóra és intézett egyet, sőt, ő maga is kilátogatott a rendezvényre.

Előzmény: kz4 (100768)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100771

Meg nem jutottam oda.

Előzmény: ZsoltALM (100770)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100770

Nem próbáltad leszedni a hátsó kárpitokat és kívülröl locsolni úgy hogy bent ülsz?

...vagy akár kárpitleszedés nélkül?

Előzmény: Bombyna (100766)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100769

S egerben is sok lesz a skoda :)

Előzmény: kz4 (100768)
kz4 Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100768

Én Miskolc környéken lakom, a KBL-em ózdi volt.

Nekem jobb elől többször beázott, sajnos egy kis helyen látható a nyoma is az ablak jobb felso sarkaban a muanyag boritas felett.

Bal elől egyszer éreztem nedvesnek, de az láthatatlanul megszáradt.

Nekem fent van még a tetőantenna is, az sosem ázott be.

(Ráadásul használom is, mert a hossza majdnem jó és pl jövő héten is lesz rallye Egerben ahol a rádiós biztosítás URH jellegű.)

Előzmény: net91 (100759)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100767

Sajnálatos.

De reméljük a minőség marad.

Előzmény: www.octinfo.com (100764)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100766

Nekem 213000 és most beázott nagyon.jobb hátul.

Előzmény: net91 (100762)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100765

Németország mindenki felett mindent megér.

Előzmény: www.octinfo.com (100764)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100764

A németek alkalmatlanok genetikailag a menedzselésre. Többször is megjelent a TC-n hogy melyik VW konszern autón mennyi a profit. A Skodán volt a legtöbb - az Audi-t nem nézzük mert az hihetetlenül túl van árazva így ott az nem meglepő.

De presztízsből inkább elengedik a bevételt? (Amennyiben a vevők pár éven belül elfordulnak a márkától a dácsiásítás eredményeként.)

Előzmény: LacEA211 (100745)
nohab Creative Commons License 2020.08.30 0 1 100763

nem, nagyon leegyszerűsítve exponenciálisnál a kitevő az x, hatványosnál pedig az alap.

Előzmény: skt15 (100757)
net91 Creative Commons License 2020.08.30 0 0 100762

Nem, nem volt még beázásom. 

208 ezer, ebből 130 ezer gázzal.

Előzmény: Bombyna (100761)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100761

Nem ázik be? Nekem is ilyen van. Km mennyi van benne?

Előzmény: net91 (100759)
net91 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100760

Köszi, akkor Rapid elengedve.

Előzmény: nohab (100756)
net91 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100759

Nekem ugyanilyen exrendőr kocsim van (2005, 1,6, BFQ, motorvédő.....stb), szintén KBL-es rendszámmal, csak én 5 éves korában vásároltam és elgázosítottam. :) Az én kocsim előtte Debrecenben szolgált egy osztályvezető használta,

A Szépvölgyi úton szoktam találkozni még egy ilyen KBL-es Octáviával, csak nem Te vagy? 

Az egyes fokozatba teljesen véletlenszerúen hetente vagy havonta 1-2 alkalommal megmakacsolja magát és csak nehezen lehet betenni. Szerintem ez valami gyári hiba lehet. Ekkor jön a kettős kuplungolás, mint régen a katonaságnál a parancsnoki  UAZ-nál. :)

Amúgy én is gyakran járok a 2-en, csak pár faluval tovább megyek Rétságon. Nekem nyáron átlagos tempóban lefelé 5,8, vissza Budapestre, 5,5 körül szokott lennei nyáron gázzal. Ugyebár visszafele gurulunk a Börzsönyből.

Az én kocsimnál az ajtózárt működtető szerkezet kezdi megadni magát.

Előzmény: kz4 (100490)
Tab Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100758

Nem.

Előzmény: skt15 (100757)
skt15 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100757

Mert az nem az?? 

Előzmény: nohab (100754)
nohab Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100756

5 misiért jó Octaviát kapsz, ha ennyit rászánsz  akkor ne vegyél Rapidot.

Előzmény: net91 (100747)
nohab Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100755

Nekem volt gázos autóm, de leginkább a sípolásból vettem észre, hogy átállt benzinre. Az egy másodperc vagy hülyeség, vsgy műszaki hiba.

Előzmény: kz4 (100742)
nohab Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100754

Ha exponenciálisan nem is, de minimum négyzetesen.

Előzmény: skt15 (100743)
kz4 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100753

"Szerintem nem áll le. Egyszerűen ilyen hézagosra sikerült az üzemanyag - váltás "

Definíció kérdése, hogy mit nevezünk leállásnak. Az én nyelvtanom szerint egy 2000-es fordulaton üzemszerűen tolóüzemben forgó motor nem áll.

Előzmény: mica-r (100748)
Papi45 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100752

Kár, hogy egy ilyen magas szintű, már-már tudományos eszmefuttatásnál  a "hejesírás" ellenőrzőt kikapcsoltad....

Előzmény: sr1 (100744)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100751
Előzmény: ZsoltALM (100750)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100750

Inkább octit vennék. Nekem pár hónapja van az 2001es octi mellett egy 2016 os combi.

A rapid inkább nyújtott poló, és nem érezném azt a minőségi és méretbeli cserét a 3 octihoz képest.

....

Moci meg hát ha benzin akkor én 1.4tsi.

Persze ma már egyik sem szereti a várost. De ez van.

Egyszerű motor már nincs.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100749

Szimpi nekem az ilyen cég.

7 es golfot akartam innen de az octi (hála) beelőzött. Meg még van a nagytétényin egy bosch szerviz és kereskedés.

Biztonságosnak érzem.

De sztem ha magánemberkét találsz és enged egy átnézést átvizsgálást talán az sem rossz.

Én így vettem és beleegyezett a tulaj az átnézésbe.

Egyébbként az avalonhoz vittem volna az autót.

De végül helyszíni átnézés lett.

......

Barátomnak molyolunk a közeljövőben és mondtam neki hogy ide elmennék

mica-r Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100748

Szerintem nem áll le. Egyszerűen ilyen hézagosra sikerült az üzemanyag - váltás 

Előzmény: kz4 (100742)
net91 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100747

Sziasztok,

Az elmúlt 10 évben egy 2005-ös Octavia (BFQ) Tour-t használtam. A kocsi 2011-től gázüzemű, így nagyon kedvező a fenntartása és maximálisan elégedett voltam vele az elmúlt évek során. Ősszel 15 éves lesz (208 000 kilométer van benne), így elgondolkoztam azon, hogy lecserélem.

Kérdésem, hogy max. 5 millió forintig, tudok-e kb. 3 éves, benzines, lépcsőshátú Octaviát (vagy Rapidot) vásárolni.

Innét tervezem a kocsi megvásárlását, ha a kínálatukba bekerül egy olyan kocsi, amely megfelel az elvárásaimnak.

https://www.carnext.com/hu-hu/

Várom a tanácsaitokat, melyik típust javasoljátok, illetve amelyek azok a típusok, amelyek inkább nem ajánlott. A kocsi 90 %-ban városban, Budapesten lesz használva.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100746

Addig amíg veszik lehet rontani a minőségen vagy az élettartamon vagy mindkettőn. Fognak is még.

Előzmény: LacEA211 (100745)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100745

Talán ezek voltak eddig a legjobb Octaviak.Innen csak lefele lesz .

.s://m.hvg.hu/cegauto/20200804_Vezetovaltas_a_Skodanal

Majd lerugdalják a prénium felől a Skodát .Sajna!Nem tetszett a VW vezetésnek a Skoda sikere.

Előzmény: Törölt nick (100740)
sr1 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100744

Sokszor volt szó itt erről:

Az autónak van egy mozgásegyenlete. Tétetelezzük fel, hogy az útellenállási erők csak a lég és a gördülési ellenállásokra redukálodnak, azaz egyenes úton, egyenletes sebességgel halad a jármű.

Akkor az állandó sebesség megtartására szükséges erő Fh= Fleg+Fgord. Írjuk le ezt az erőt a haladási sebesség függvényében.

Az Fleg    =  .5 ρ Cd A v2 (1/3.6) - ahol a ρ = 1.23 kg/m2 levegő sűrűsége, Cd= 0.29 az O3-as lég. tényezője, A= 2.64 m2 a O3-as homlokfelülete, v- haladási sebesség km/h-ba 

Az Fgord  = G φ = G ( 0.005 + (1 / p) (0.01 + 0.0095 (v / 100)2)), ahol a G az autó menetkész  tömege az O3-as 1.2TSI 1230kg, p a guminyomás =2.2 bár, v- haladási sebesség km/h-ba

Behejesítve az adatokat:

Fh= (0.0374) v2+ 11.74 N (newton) mértékú erő adódik. 

Ennek a munkája a megtett út, ha a teljesítmény kell kiszámítani, akkor osszuk a munkát az azzal az időtartartammal, amivel az erő megtette az útat. 

Számítsunk ki, hogy mit jelent ez az erő teljesítménye 100km/h és 140km/h-nál. 

Innen a teljesítmény szükséglet a redukált útellenállási erők vektorának és a elmozdulásvektor skaláris szorzata, de mivel a két vektor iránya azonos: P(v)= F(v) v

Innen P(v) = (0.0374) v3+ 11.74 v

100km/h-nál Fh= 385.74N- ebben az esetben 100 103 métert tett meg az autó, 3600 másodperc alatt, ami 10.71 kW

140km/h-nál Fh= 744.78N- ebben az esetben 140 103 métert tett meg az autó, 3600 másodperc alatt, ami 30.13 kW

Ugyebár a teljesítmény egyenesen arányos a fogyasztással, tehát a képletekből tisztán látszik, hogy fogyasztás a sebességes harmadik hatványával arányos.:)

Természetesen ez egy idealizált eset, ha fékezünk és gyorsítunk útközben, a jármű mozgási energia elvész, amit az Fh erő munkája vissza kell termeljen, ami plusz teljesítményt jelent az állandó sebességű mozgáshoz ugyanazon az útszakaszon, ugyanazzal az átlagsebességgel számolva. 

Az történik, hogy nem haladsz 140-es átlaggal a pályán, amikor azt hiszed, hogy annyival haladsz. 

Nekem szoktak lenni nagyon hosszú +1000km pályás szakaszaim BC szerint  140-es átlaggal és a 2 literes O3-as 4x4-es dízel, kb. 9.5 fogyaszt (1540kg, Cd=0.33), a 3 liters VW Tourage V6-os dízel (2070kg, Cd=0.28 (ennek egy modern és rendkivül takarékos motor+hajtáslánca van) valamivel 10 felett. A guminyomás mindkét esetben 2.5bár. Szeles időjárás esetén ez kb. 15%-kal több.   

Előzmény: Törölt nick (100731)
skt15 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100743

A számaid alapján a "lineáris" görbe laposodik.

Holott a sebesség emelkedésével a fogyasztás exponenciálisan kell, hogy nőjön a jelzett tartományokban. 

Előzmény: Törölt nick (100731)
kz4 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100742

Hehe!

Duál teszteket olvashatok. Az egyikben ezt irjak:

"Mikor a gáz elfogy, a motor kábé egy másodpercre leáll, de mire elkezdenénk gondolkozni azon, ami történt, újra működésbe lép. "

Kinek jut ilyen eszébe, hogy menet közben leállítsa és újraindítsa a motort?! ;)

mica-r Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100741

"és ma már olcsóbb is a benzin, mint a gázolaj" 

Ez idézet egy régebbi leírásból? 

Előzmény: Törölt nick (100738)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100740

Még valami jutott eszembe!

A VAG konszern elkezdte feljebb tologatni a képzeletbeli "ranglétrán" a Skodát. A korai, "szegény ember VW-je" fokozatról az elmúlt évek során mindig kicsit feljebb-feljebb léptették. Ez meg is látszik. Meg értem is, ha ennyire veszik a népek, akkor van ott még pénz, amit el lehet szedni tőlük ezért a kocsiért.

Vicces, de én a 3-as Fabián lepődtem meg a legjobban, amikor csereautóként kaptam a szervizben. Már az is akkora ugrás - igen, még az 1,0/75LE is! - hogy csodálkoztam is rendesen.

Előzmény: Törölt nick (100738)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100739

Nekem facelift előtti a 3-as Octaviám, és nekem az osztatlan lámpák tetszenek. Elfogadom az osztott lámpáit a későbbi 3-nak, de csak elfogadom, tetszeni nem tetszik.

Nem vagyunk egyformák, hála istennek!:-) De nálam az utolsó szempont, hogy milyenek a lámpák a kocsin.

Előzmény: LacEA211 (100735)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100738

Háttt... Az 1.6/102LE SR motor után az összes benzinmotor elindult ebbe a komplikált irányba. Meg is látszik, sokkal kevesebbet fogyasztanak. Ha 17 éve ilyenek lettek volna a benzinesek, akkor eszembe se' jutott volna dízelt venni. Pláne azon az áron. Akkor kaptam volna 20% kedvezményt a 102LE-s 1,6 benzinre, új autóként, én meg mégis a 3 éves 1,9/110LE TDI mellett döntöttem, gyakorlatilag ugyanazért az árért. Az akkori fogyasztásokkal nem bántam meg a TDI-t. 

Májusban, amikor cseréltem, hosszas várakozás, meg "véresre vakart" kobak után, kikötöttem az 1,2TSI mellett, és egyelőre nem bántam meg. Fogyasztásban gyakorlatilag nincs, vagy elhanyagolható a különbség, és ma már olcsóbb is a benzin, mint a gázolaj.

Ha nem szeretnék komplikált motort, akkor vehettem volna olcsóbban 1,6-ost, csak azzal meg nem hozom a fogyasztási adataimat, és sajnos sokat megyek egy évben, ez nagyon számít. Egy idősebb dízelről meg lebeszélt a szerelő barátom, akiben megbízok, évtizedek alatt már sokat segített rajtam, és mindig igaza is volt. Remélem ez a sorozat nem ér majd véget!:-)

Előzmény: Alex_Aston (100737)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100737

Objektíven nézve a legjobb autó.

De az emberek többsége nem így választ. 

Különben szinte csak Octavia lenne az utakon.

Bár így a 4-es szériával én azt látom, hogy elindult egy magasabb, nehezebben elérhető irányba, és valóban talán kicsit újra sok hibaforrás került a TSI-be.

Előzmény: Törölt nick (100733)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100736

Nekem is ilyen kék a 03 combim. Hát jobban tetszik.

...de szerintem az a jó ha az tetszik amink van:).

Előzmény: LacEA211 (100735)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100735

Láttam én is élőben az O4 Combit.Pont olyan kék színbe mint az én O3FL-m.Hát tudva hogy ugyan az az MQB,ugyan az a futómű.....Meg még az indiánfej alól az íjat is kiszedték....😂Jobban tetszik az O3FL-m az osztott lámpáival....Ízlések és pofonok..

Előzmény: Törölt nick (100733)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100734

Észrevettem, mert jött a "méldelivriszisztem":-)

Ment újra!

Előzmény: kz4 (100724)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100733

Igen, igazából őt bírom, a TC csapatból ő volt, aki normálisan tud a kamera és a mikrofon előtt viselkedni, és beszélni. Tiszteli a nézőt!

Tetszett a teszt, egy megjegyzésem van hozzá. Annak is oka van, hogy az általa kritizált ajtó behúzó miért olyan műanyagból van, amilyenből. Azt mondta róla, kopogós, olcsó. Nos, azért ilyen, mert a belső felületekből, a kormányt leszámítva ezzel kerülünk a legtöbbször kontaktusba, ezt fogjuk meg legtöbbször. Így, ez is koszolódik a legjobban, ide olyan anyag kellett, amit könnyű tisztán tartani. Elég a kisebb koszokat egy nedves törlővel leszedni, vagy a komolyabbakat egy vizes szivaccsal. Képzeljünk el itt egy finomabb, puha műanyagot, hogyan nézne ki az pár év után? Azt mondta végig a teszt alatt, hogy "gondolkodtak" aki csinálták a kocsit. Igen, többek között akkor is, amikor ilyen "olcsó" műanyagból csinálták az ajtó behúzókat.

Egyébként a teszt igaz, az Octavia a legracionálisabb, legpraktikusabb kocsi a VAG konszernen belül a kategóriában. Így volt ez már az első generációnál is, szerencsére ezt a hagyományt folytatja a 4. is!:-)

Előzmény: ZsoltALM (100729)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100732

Az ellenállások egy része lineáris, más része négyzetesen változik. Ha ehhez hozzáveszem, hogy a motornak vannak kedvezőbb és kevésbé kedvező üzemelési tartományai akkor bármilyen fogyasztás-változást el tudok képzelni. Régebben láttam egy külföldi autós lapban egy összehasonlítást, aminek a lényege az volt, hogy 10-15 kisebb-nagyobb motor fogyasztását összehasonlította különböző sebességeknél. Összegoglalva az jött ki, hogy kis sebességeknél a nagy és nagy sebességnél a kis motorok fogyasztása volt a rosszabb. Ez régebben volt, de nem hiszem, hogy megváltozott volna az a tény miszerint nagyobb motort az üzemidő nagyobb részében könnyebb számára előnyös tartományban dolgoztatni.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.29 0 0 100731

Mármint, hogy kb. lineárisan nő a fogyasztás a sebesség emelkedésével? Nem labor körülmények között volt a "mérés", és a fedélzeti számítógép adatait írtam le. Kismillió dolog befolyásolhatja a dolgot. Nagyon a sík út sem igaz, csak nagyjából, a figyelt szakasz az M4 autóút üllői csomóponttól az abonyi építési részig, ahol 110-et lehet menni. (Üllőig csak 100-at, az M0 csomópontnál meg 90-et.) Nem egy napon figyeltem az adatokat. DE! A régi TDI-m is felment autópálya tempónál 6 liter köré. Nagy csalás nem lehet benne. Az is lehet, hogy Hópihe nem érzi jól magát ezekkel a gumikkal 110-nél, vagy akkor volt valami más körülmény (szembe szél, például), amit nem figyeltem. Egy biztos, autópálya tempónál felmegy a fogyasztás 6l , vagy az fölé is picivel.

Előzmény: skt15 (100726)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100730

....meg hát nagyon joo autók az octaviák :)

Nagyon örülök hogy nálunk már 15 éve ez az AUTÓ.

Előzmény: ZsoltALM (100729)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100729

Göbi meg szereti amit csinál.

Nekem tetszenek a tesztjei.

Előzmény: Emi2 (100728)
Emi2 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100728
Octi19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100727

https://www.youtube.com/watch?v=4ivrm-Iz3uY

Eleinte nem nagyon tetszett ez az aktuális Octavia generáció, de ebben a kombi kivitelben határozottan bejövős.

skt15 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100726

Ellentmond a fizikának amit írsz. 

90-110 (20 emelkedés) 8 deci fogyasztásemelkedés

110-130/140 (20-30 emelkedés) szintén 8 deci emelkedés

Előzmény: Törölt nick (100722)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100725

1.4 16v bca +1.3L szinte mindenhol

Előzmény: Törölt nick (100722)
kz4 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100724

"Röppent egy e-mail az itt megadott címedre!"

Küldd el újra lécci, mert aktiválnom kellett a fiókot.

Előzmény: Törölt nick (100687)
kz4 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100723

"Aztán, ahogy a sebesség egyre jobban csökkent, és közelített a beállított érékhez, a rendszer finoman elkezdte ismét adagolni a benzint, és a kocsi rántás nélkül visszaállt 110-re. Na ez nem csak a mostani 3-as Octavia TSI motorja tudja, a tempomat pont így működik a 20 éves TDI-mben is.C

O1 2005 1.6 BFQ nyolc szeleppel pont ugyanígy csinálja.

Épp hiányoztam 25 éve, amikor a szabajzasok PID függvényeit vettük, ezért sokszor töprengtem már rajta, hogy ha en irnam a szoftvert, akkor milyen együtthatókkal próbálkoznék első körben.

Előzmény: Törölt nick (100686)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100722

Kis adalék a modern(nek mondható) benzinesről:

Octavia 3, 1,2TSI 105LE, 6 sebességes kézi váltóval, fogyasztási adatok, sík országúton, tempomattal:

- 90km/h sebességnél: 4,4-4,6l/100km,

- 110km/h sebességnél: 5,2-5,4l/100km,

- 130-140km/h: 6,0-6,2l/100km.

A hosszútávú átlagom kb. 5700km alatt: 5,6l/100km.

Egy ekkora kocsitól ez kimondottan jó, szerintem. Nem száguldozok, de nem is megyek lassan, és gyorsításkor nincs a pedál és a talpam között egy tyúktojás.:-)) Nekem, a saját vezetési szokásaimmal nincs lóerő hiányom vele, egy 110LE TDI-ből átülve. 

Előzmény: kezdo_O1-es (100710)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100721

Köszi

Nem tudtam

Előzmény: LacEA211 (100695)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100720

Értelek, de a kérdés akkor is csak a belsőégésű erőforrásra vonatkozott...

Előzmény: nohab (100717)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100719

Némileg nagyobb, de cserében a CVT meg tudja oldani, hogy a motor (pláne egy benzines) a nyomatékcsúcson üzemeljen mondjuk egy gyorsítás ideje alatt végig.

...és egyébként sem olyan sokkal nagyobb a hajtási vesztesége, mert elméletileg ott is csúszásmentes, fix a kapcsolat. A láncnak van valamennyi belső súrlódása illetve súrlódása a variátorkerekeken, de ez kb.: összemérhető egy hagyományos manuális vagy DSG váltó belső súrlódásával. A modern CVT-k ha hidrodinamikus-tengelykapcsolóval vannak is szerelve akkor általában van egy mechanikus zár is ami egy bizonyos fordulatszám-különbség alatt rövidre zárja a tengelyeket és amíg nincs egy meghatározott szint fölött a visszatáplált nyomaték addig úgy is tartja.

Bonyolultan hangzik de nem igazán bonyolultabb egy modern de hagyományos elven működő automata vagy egy DSG váltónál. Az egyetlen hátránya az efektív javíthatatlansága, tehát ha egy CVT lefutja a km-ét és elkopnak, vagy bemaródnak a variátorkerekek és a lánc akkor az kuka...

Előzmény: LacEA211 (100718)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100718

A cvt váltónál nem nagyobb a hajtási veszteség mint egy mechanikus váltónál?

Előzmény: Octi19 (100716)
nohab Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100717

Ez rendben, de ha a villanymotor külső táplálás nélkül segít rá, akkor a rendszerbe kívölről nem viszek bele energiát.

Előzmény: Octi19 (100716)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100716

...hát igen, csak a kérdező ezt egyértelműen kizárta: "A hibrid, meg egyeb trukkozesek nem ernek, mert ott van hogy a villanymotor rasegit. Tisztan a belsoegesu motor mukodes kozben elhasznalt uzemanyaga tekinteteben vagyok kivancsi."

Innen tényleg csak a nagyon sok sebességes vagy a fokozatmentes automata váltók játszanak.

Előzmény: nohab (100714)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100715

1.5tsi-ben már benne van a hengerlekapcsolás,kettőstömegű,részecskeszűrő,APS bevonatos hengerfurat..Az 1.4tsi O3-ban még nincs egyik se.Egyszerűbb,kiforrotabb.Nekem is ez van.Állítólag az 1.4tsi 150ló rugalmasabb is az 1.5tsi-nél.Nincs megfojtva a részecskeszűrővel+a programmal.(Szervizvezető említette hogy panaszkodtak is érte a rend éber őrei....)

Előzmény: Alex_Aston (100711)
nohab Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100714

Erre megoldást tudna nyújtani a hibrid rendszer úgy, hogy a kedvezőtlen üzemelési tartományokban a villany hajt, a kedvezőkben meg a belsőégésű.

Előzmény: Octi19 (100699)
nohab Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100713

Kikopik a manuális.

Sok éve jósolom, de lehet, hogy a belsőégésű előbb kopik ki. Addig majd jönnek azok az idők, amikor az emisszió miatt nem tudsz majd belenyúlni kézzel sem az automatába.

Előzmény: LacEA211 (100698)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100712

Kb. ezt varom. Ja igen 2007, bocs, valamiert mast gondoltam mint amit olvastam. Na mindegy, csodak nincsenek, csak lejto meg hatszel:-) (Es a schwechat-i benzin).

Előzmény: Alex_Aston (100711)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100711

Nagyjából így van, ha valaki 0 km-esen veszi, és 250e km-ig használja, de a többség nem ez ugye.

Így jó válasz nemigen van a kérdésre.

Amúgy, ahogy írtam, TSI-k ugye 2007 elején jöttek, vagy 2006 végén, és már 2012-ben jött a takarékosabb, kevésbé problémás másik verziók.

Az új 1.5-ös, nem tudom, kevesebbet eszik e. O3 esetén a Spritmonitor szerinti átlag kb. 1 decivel jobb, mint a 140 lovas 1.4TSI esetén volt. Ez már nagyon minimális különbség.

Előzmény: kezdo_O1-es (100710)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100710

Ugy gondoltam, hogy 2009-ben (?) amikor elkezdtek a kis turbosok gyartasat, ahhoz kepest mennyit javultak. Az os 1.6, 8V-hez kepest azert 1-1.5 litert meg tudtak fogni, a legujabb tsi-k meg mar kb. 2 litert? Meddig nem kell(ett) egy korai tsi-re sokat kolteni? 150ekm-ig? Akkor legalabb 150ekm-en 1500l*400Ft a sporolas, ami 600eFt. Az ujak akkor hoznak kb. 1 millat addig. Ha tsi-ket egymashoz kepest nezem  fel liter a kulonbseg akkor az +300eFt sporolas es az uj tsi-k jobbak. Azok mikor kernek enni? Kettos tomegu, reszecskeszuro mar azokban is van. 250ekm kornyeken gondolom jonnek a bajok. Osszessegeben addigra tobbet hoztak az alacsony fogyasztassal mint amit magas futas miatti szukseges javitasok elvisznek. Illetve addigra egy egyszerubb motornak is lehet mar gondja. Hasznaltan meg vagy kis kilometerfutassal vagy a fenti bajok orvosolasa utan erdemes megvenni. Jol gondolom?

Előzmény: Alex_Aston (100709)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100709

5 év az a 10.

1.4TSI 2007 elején jelent meg, ha minden igaz (O2-be persze 2009 után került), és 2012-ben jött az 1.4TSI második generációja.

Előzmény: kezdo_O1-es (100707)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100708

Mint szerelotol azt szeretnem megkerdezni, hogy melyik a mostaniak kozul a jo auto szerinted es miert? Nem altalaban, hanem konkretan, elszakadva a VAG-tol (remelem nem huzom ki a gyufat:-)). Tenyleg erdekelne. Persze a jo az szubjektiv, ezert pontositok: elsosorban megbizhato, kiforrott technikai megoldasokat hasznal, ami atlagos hozzaaertessel javithato (nem kell gurunak lenni hozza), es megfelelo alkatreszellatottsaggal rendelkezik. Illetve neked milyen autod van es miert az?

Előzmény: LacEA211 (100706)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100707

Aha, erre gondoltam. Tehat 10 ev alatt fel litert tudtak kb. elerni. A skala gondolom nem linearis, tehat par decit tudok meg belekepzelni a belsoegesu motorba. Ez melle beteszik a kis akkut, a regenerativ fekezest, jobb alaktenyezo, karbonszal, anyamkinja, aztan meg par deci talan osszejon, csak azt nem tudom milyen aron.

Előzmény: Alex_Aston (100700)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100706

Csak tdi telirat van minden VW csoportos dízelen.Erre ne adj.Ha jól látom a BMM 2.0 pdtdi motor.Inkább egy későbbi crtdi-t vegyél!Én azt néznék.Autószerelő vagyok.😜

Előzmény: #Simon (100701)
#Simon Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100705

Így van, de ha nem tévedek, ebben a típusban egy erősebb adagolással rendelkező motorról van szó. 

Előzmény: Alex_Aston (100703)
#Simon Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100704

Nem autószerelő vagyok, nyugodtan javíts ki, ha valami hülyeséget mondtam. Nem is akarok nekifogni itthon javítani, véleményt kértem és esetleg olyan dolgokat, amikre érdemes e típusnál odafigyelni, köszönöm előre is.

Előzmény: mica-r (100702)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100703

Piros "I" nem az erősebb, 170LE-s verziót jelenti? Vagy az csak Superb és Passat esetén volt így?

TSI-nél is a piros "I" jelentettez az 1.8-as verziót az 1.4 helyett, ha jól tudom.

mica-r Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100702

Legyen melletted egy szakember!

Már a meghatározásokkal sem vagy tisztában.

#Simon Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100701

Sziasztok! Egy motortípus kérdéssel fordulok hozzátok.

Az autó egy Skoda Octavia 2010es, 4x4-es. Az autó euró 4es besorolást kapott, 2.0 literes, 140 lóerős. Az erősebb adagolással rendelkezik, ha jól tudom, azt jelenti a TDI feliratban a piros I betű, de nem PD. A motorkód BMM. Mit gondoltok? Mikre érdemes odafigyelni? 

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100700

O3 1.4TSI Spritmonitor átlagfogyasztása 6,5 liter, ami egy ekkora bódé esetén, ilyen motor erő mellett több, mint jó érték.

Persze nyilván van aki alatt 7,5 litert eszik, van aki meg 5,5-el is eljár vele. Bár ez utóbbi esetén minek ekkora motorerő? :)

Nekem az 1.4TSI O2 kombim 2013-as, már az erősebb láncos, gyári lánc 186e km-ig bírta. A fogyasztásom 6,5-7 liter körül mozog, igaz városi rövidtávokra nincs használva. Ehhez képest akkor alattam kb. fél literrel enne kevesebbet egy O3-as 1.4TSI.

Előzmény: kezdo_O1-es (100696)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100699

Sok fogyasztáscsökkentő megoldás létezik, de ott van a nagy baj, hogy egy belsőégésű motort nagyon sok üzemállapotban használunk, és a működést optimalizálni (persze a fogyasztással együtt) csak egy viszonylag szűk tartományba lehet, a többi működési tartományban a többlet üzemanyag kompenzál.

Vannak persze általános megoldások, ilyenek a motor belső súrlódásának csökkentése, a szegény-keverékes üzem, a henger lekapcsolás, vagy a nem motorspecifikus megoldások, mint a légellenállás, a gördülési ellenállás vagy a súly csökkentése.

LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100698

Vagy már csak automata váltó lesz 12sebességgel.Kikopik a manuális.

Előzmény: LacEA211 (100697)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100697

Ennél lejjebb max a gyenge hibridek lehetnek.Kis aksi,rásegítés,fékenergia visszanyerés,henger lekapcsolás.Azért a fizika kb fix.🤣Max még egy sebesség a váltóba.Csak össze ne keverd őket.😂Mondjuk egy 7sebességes manual.....800ccm-es motorral.150lóval.....🤔🤣🤣🤣

kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100696

Ez ok, olvastam rola, hogy a korai lancosok, plane az 1.2 tsi egy "vodor csavar". De a fogyasztasra gondoltam, hogy mennyit tudnak vajon lemenni meg a belso egesuekkel. A hibrid, meg egyeb trukkozesek nem ernek, mert ott van hogy a villanymotor rasegit. Tisztan a belsoegesu motor mukodes kozben elhasznalt uzemanyaga tekinteteben vagyok kivancsi. Milyen muszaki megoldassal lehet lejjebb tornaszni?

Előzmény: Alex_Aston (100648)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100695

Az első Rapidok még EA111-es láncos motorral voltak szerelve./ha felnyitod a motorháztetőt és elöl a turbó,és fent van az olajsztűrő akkor láncos/Az EA 211 a (tűzfal felé áll a turbó)szíjas.Az 1.2tsi EA111 8szelepes és nincs okoskerék.Már az erősebb láncot tették 2012 után.

Előzmény: ZsoltALM (100691)
nohab Creative Commons License 2020.08.28 0 0 100694

Az első céges O3-om nekem is 1.2 volt, szerettem, jobban mint a mostani 2.0 TDI-t (szarabbul ment, de nem kerepelt).

Előzmény: gmarc (100630)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100693

Igen, írtad korábban, erre írtam, hogy részben a környéken nőttem fel, ezért is járok od vissza sokszor :)

Meg Szolnok - Bp távot is megtettem már vagy 100x.

Kicsi a világ :)

Előzmény: Törölt nick (100683)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100692

....

Meg ezt a témát veséztük már eleget...:)

Előzmény: ZsoltALM (100691)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100691

Nem esküszöm meg de a rapidok már nem mind szijjasak?

....

Nekem személy szerint az 1.2tsi 177oookm el, picit neccesebb a sima 1.6 16ooookm vel szemben.

De ez persze csak egy gondolat

Előzmény: Törölt nick (100689)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100690

Én meg Trénereket és Gawront. 

Előzmény: Törölt nick (100686)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100689

Most nézem ezt a Rapid-ot!

Kérdés, hogy a vezérműve még a láncos (azokkal állítólag volt/van/lehet gond), vagy már a szíjas?

A műszaki is tovább jó az Octavián.

DE nem én döntök! Itt csak információkat adunk, ha tudunk. Komoly megfontolás egy autó megvétele, akár használt, akár új.

Előzmény: kz4 (100684)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100688

Ahha!

Hát, a légkondi biztos nem nagyon örül, mert ilyenkor azt is lekapcsolod. 

Nem próbáltad meg azt a fránya potit javíttani, vagy cseréltetni inkább, mint így, ilyen trükkökkel együtt élni a hibájával?

Előzmény: kz4 (100685)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100687

Röppent egy e-mail az itt megadott címedre!

Előzmény: kz4 (100684)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100686

( Ha nem vagyok indiszkrét, Neked milyen Octaviád van?)

"Csak megkérdezem, ha csúcsforgalomban levett gázzal (gáz nélkül)nagyon lassan  megy az autó és valamiért fölgyorsul a sor akkor is lehet érezni az üzemmód váltást. Nagy sebességnél hogy hogy nem érezni semmit?"

Késő van, ma ráadásul eléggé fárasztó napom volt a stúdióban, de nem igazán tudom, hogy mire akarsz kilyukadni...? Ha motorfék üzemből átmegy a rendszer hajtott üzembe, ott mindig lehet érezni, ha változik az üzemmód! Logikus is, motorfékben a kocsi tömege kényszerüzemben az áttételi láncon keresztül forgatja a motor főtengelyét, vagyis az erőhatás kvázi "fordított", mert a meghajtott kerekek forgatják a motor főtengelyét. Amikor meg ismét gázt adunk, ez az irány megfordul. Nem nagyon van olyan autó, amiben ezt nem lehet érezni, bármelyik sebességtartományban.  De repülőgép sem, Cessna 172G-t és Jak-52-t vezettem, azok is ilyenek, ha leveszed a gázt, majd visszaadod.

Most jut eszembe: Sokat járok az M4-en, a halálom, amikor megyek tempomat-tal 110-zel óra szerint, és kezdek utolérni egy kamiont, mögöttem pedig jön a belsőben egy másokra kevésbé figyelő valaki, a sebessége kb "gyök kettővel" nagyobb az enyémnél. Kilométereken át előz... izé megy el valaki mellett. Na ilyenkor visszateszem a lábam a gázpedálra, lenyomom, index balra, simán kimegyek elé, elhúzok előle, megelőzöm a kamiont, tag alaposan lemarad közben a belsőben, index jobbra visszatérek a kamion elé, és leszállok a gázpedálról. (Naná, majd kikapcsolom a tempomatot a fékezéssel, hogy őkelme Albertirsa magasságából indulva majd Ceglédnél el is hagyjon, addig cammogjak a kamion mögött!) Szóval ilyenkor figyeltem a fedélzeti számítógép pillanatnyi fogyasztást jelző üzemét. Amikor leszálltam a gázról, és visszatértem a megelőzött kamion elé, akkor természetesen motorfék üzembe került a rendszer, és szép 0-t mutatott. Aztán, ahogy a sebesség egyre jobban csökkent, és közelített a beállított érékhez, a rendszer finoman elkezdte ismét adagolni a benzint, és a kocsi rántás nélkül visszaállt 110-re. Na ez nem csak a mostani 3-as Octavia TSI motorja tudja, a tempomat pont így működik a 20 éves TDI-mben is.

Előzmény: Töck Jenő (100659)
kz4 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100685

"Biztos kezeli a szoftver, de csodálkozni fog rajta, az fix!"

Ha csak csodálkozik, akkor nincs gáz.

Arra voltam eredetileg, kíváncsi, hogy valaminek nem árt e közvetlenül, vagy közvetetten.

Pl generátor, fesszabalyzo, klimakompresszor, mittudomenmi.

Nem fogyasztascsokkentes miatt merült fel, hanem mert a gázpedálban állítólag az egyik potméter nem 100-as és ha túl sokszor adok pedállal gazt, akkor ezt észreveszi az elektronika és letiltja a tempomat ot.

És pl egy 90 és tempóról nem szívesen állok meg csak azért, hogy levegyem a gyújtást és utána ujrainditsam.

Motorfek (megtanultam: tolouzem) közben ez rantasmentesen megoldható.

Csak kérdés, hogy nem teszek e tönkre vele valamit.

Előzmény: Törölt nick (100676)
kz4 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100684

Igen láttam és köszönöm. Néztem a hirdetést is de a többi között gyanúsan olcsónak tűnt.

Ennyit a túlárazásról.

Viszont hétfőre már lebeszéltem ennek a Rapidnak az atvizsgalasat: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/skoda/rapid/skoda_rapid_ambition_1_2_tsi_4_ajtos_105_le-16090377

Ha nem zengenek ódákat a Rapidról, akkor lattatlanban (ertsd: atvizáltatás nélkül) is meg merjem venni amit ajánlottál?

Előzmény: Törölt nick (100681)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100683

Bánkon van a nyaralónk!:-)))

"Kicsit" ismerem az utat, kb az 1,2TSI is ennyit eszik, egy facelift előtti O3-ban. Nem tudod alacsonyabbra hozni, durva emelkedők vannak, ott nincs mese, nyomi kell a gázt. A tempomat is adja neki rendesen, ha bekapcsolva tudod tartani.  

Előzmény: Alex_Aston (100632)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100682

Jó kevésszer lehetett akkor 150-el menni :)))

Előzmény: LacEA211 (100680)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100681

Ja!

Amit tegnap írtam Neked Octaviát, azt láttad?

Előzmény: kz4 (100666)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100680

O3 FL 1.4tsi 150ló 6gang manuál.284km 104km/h átlag 6.0l-es fogyi.Tegnap Poroszlótól M3-M0-M1-Győr.Sajna sok tereléssel,M0-án araszolással klimával, családdal...Ahol lehetett 140-150+...😁150-nél 3250-et pörög.Szerintem teljesen rendben van.

mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100679

A kivezérlését lehet

Előzmény: Töck Jenő (100675)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100678

Nyilván :)

De ettől még igaz marad. A tények makacs dolgok, és sokan nem szeretik :-D

Előzmény: Törölt nick (100674)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100677

Ettől független senkinek sem ajánlom, nem vidám dolog 47-48-al (szakértő szerint) belecsapódni egy másik vasba. Nagyon nem...

Előzmény: mica-r (100671)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100676

"Inkább arra lettem volna kíváncsi, hogy mit szól hozzá az elektronika, hogy tolouzemben veszem el a gyújtást és tolóuzemben adom rá újra."

Hülyének néz!:-))) Bocs, csak kicsúszott:-)

Szóval, ha leveszed a gyújtást, akkor kvázi áramtalanítod a rendszert. Ha visszaadod a gyújtást, akkor meg áram alá helyezed újra úgy, hogy nem áll a motor, és a helyzetjel adó szenzoroktól mindenféle "zagyvaságot" kap, nem egy álló főtengelyt, vezérművet fog érzékelni. Biztos kezeli a szoftver, de csodálkozni fog rajta, az fix!

Egyébként meg értelmetlen manőver, nem spórolsz vele semmit, legfeljebb lassabban fogsz tudni reagálni, ha mégis változik közben a forgalmi helyzet, ahhoz képest, amire számítasz.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100675

Nem kötekedni akarok, hogyan lehet megmérni pontosan a befecskendezők által adagolt benzin mennyiségét tolóüzemben? Század, vagy ezred köbcentikről van szó.

Előzmény: mica-r (100664)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100673

Nekem 2000-es évek eleje felé volt - teljesen véletlenül - egymás után 2 tök egyforma modellem. Kis blokkos 1.6i (75paripa). Első autóban 120 ezer km és újkorától magyar, szép kinézet. Az autó nagyon tetű volt, de semmi mérhető hiba nem látszott. A második 2x annyi km-rel, utazó ügynök csajtól. Ez az autó kb 20-25-tel gyorsabban ment fel az érdi M7 emelkedőn. 

Később kiderült, a lusta kocsi gyakorlatilag a teljes életét Bp-en élte le egy bácsinál. Kb 1 literrel többet is evett.

Előzmény: Alex_Aston (100670)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100672

"Remélem toppantottál egyet a mondat végén:"

Minek? Hogy följöjjön a Nyugati (vagy Keleti) Boszorkány?

Előzmény: mica-r (100664)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100671

Zsiguli ellen minden jó...

Előzmény: Alex_Aston (100670)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100670

Én 1.6i-t hajtottam anno, és bármit csinált az ember, kis túlzással, mindig 7-7,5 körül volt a fogyasztása vegyesben. Jó kis kocsi az szerintem.

Törés teszten is jelesre vizsgázott, mikor piros lámpánál kijöttek elém keresztben a Váci út és Zsilip u. kereszteződésében 99.05.27-én este egy kocka Ladában, 4 helyi bennszülött, a sofőr jogsi nélkül...

A kocsi gazdasági TC lett, nekem viszont egy pici nyakfájáson kívül semmi bajom sem lett.

Előzmény: mica-r (100663)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100669

Rendszerfüggő, de általában sacc egy másodpercre ad kis anyagot.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100668

Üresen többet fogyaszt, mint motorfékkel, és motorfékkel a féket is kíméled. :)

Szóval ott más miatt eszik kevesebbet asszony pajtás alatt. Csak hamarabb kinyírja közben a mechanikát :)

Előzmény: Törölt nick (100658)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100667

Ennyit talán azért nem csalt, de 94-95 reális lehet szerintem.

Előzmény: ZsoltALM (100656)
kz4 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100666

Szóval a motorfek az tolouzem.

Oké.

Az a része nálam evidens, hogy ilyenkor nem kell benzin.

Inkább arra lettem volna kíváncsi, hogy mit szól hozzá az elektronika, hogy tolouzemben veszem el a gyújtást és tolóuzemben adom rá újra.

TankManner Tanker Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100665

Bocsi :-D

Fogasszíj csere, fogasszíjfeszítő görgő csere lenne szerintem.

Előzmény: Airbag. (100597)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100664

nem kell ekkora körítés a kérdéshez. Javasoltam hogy tanulmányozd a motor keverékszabályzást egy kicsit, vagy mérd meg a befecskendezők működését, ha senkinek nem hiszel. 

"Attól még a többiben igazam van"  Remélem toppantottál egyet a mondat végén:-)

Előzmény: Töck Jenő (100651)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100663

Nekem még A Vectra is volt sima ohc 1.8 motorral. Az is nagyon keveset tudott enni. Cserében egyesben sem tudtad sóderen megpörgetni a kerekét :-)

Előzmény: olomana (100652)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100662

Ez 0,002cm3-nak felel meg.

Előzmény: Töck Jenő (100661)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100661

Ha 0,02l/perc az üresjárati fogyasztás akkor kb. 0,0000002222l/sec jön ki hengerenként egy fordulatra.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 1 100660

"akkor is lehet érezni az üzemmód váltást"

már amikor gázt adok.

Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100659

Csak megkérdezem, ha csúcsforgalomban levett gázzal (gáz nélkül)nagyon lassan  megy az autó és valamiért fölgyorsul a sor akkor is lehet érezni az üzemmód váltást. Nagy sebességnél hogy hogy nem érezni semmit? Próbáltam fejben kiszámolni, hogy tolóüzemben (ha 0 a beadott üzemanyag( akkor fordulatonként elhanyagolható mennyiség jön ki. Olyan kevés, hogy fejben nem is tudtam már a vége felé a nagyságrendet követni. Ki ki kéne számolni, hogy mennyi a megtakarítás pontosan mondjuk ha 5%-ot megy az autó tolóüzemben üzemanyag nélkül ahhoz képest ha kap valamennyit.. Meghökkentően kevés megtakarításra számítok. Ha abból indulok ki, hogy 0,9-1,1l/h fogyasztást ír ki alapjáraton akkor ebből legfeljebb 0,015-0,025 l/perc jön ki. Tudom, sok kicsi sokra megy, de ilyen kicsi sokára megy sokra.

Előzmény: Törölt nick (100654)
kz4 Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100657

"Van olyan hely ahol meg lehet tudni, hogy hol voltak szolgálatban az autók?"

Azt nem tudom, de most is kollégám az aki az én autóm civilesitesekor a rendőrségnél a gépjárműves volt. És az akkori főnöke is a kollegam, aki megvette a fiának.(BAZ megye) Nekem innen vannak az infóim.

Illetve az apám garazsszomszedja a rendőrségnél autóvillamossági szerelő. Konkrétan ismerte az autót és azt mondta vegyem meg.

Előzmény: Ikarus44 (100578)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100656

Tényleg az f astra órája elég csalós volt

Autó motor szerint asszem 100 km nál csak 88 al ment.

De az f combi 1.6 8v nekem is nagyon klassz volt fogyiügyileg.

A 16v meg qrva jól ment. Ecce ecce autókáztam olyannal is.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100655

Mercedes is fizet, csak ott érdekes módon nem lett ekkora híréték.

Pedig kb. minden gyártó csal(t).

Előzmény: Törölt nick (100654)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100654

A tolóüzemi üzemanyag lekapcsolás (nem ad üzemanyagot a hengerekbe a befecskendező) az létezik. Ez nem ugyanaz, mint, amikor levesszük a gyújtást, mert az más bemenő információkat generál a motorvezérlő számítógépnek. 

(Azért nézzünk egy picit a függöny mögé a dízel "botránnyal" kapcsolatban! Hol is robbant ki? Ja! Hogy az USA-ban? Lehet, hogy túl jók voltak a német import kocsik a hazai termékekhez képest? Tudom, ettől még a VAG nem játszott teljesen tiszta lapokkal, de lehetne ott kapirgálni még más gyártóknál is! Csak az nem érdeke az ottani "goverment-nek".)

Előzmény: Töck Jenő (100651)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100653

Nem néztem GPS-el. 5-6km/h eltérés jó eséllyel volt.

O2 ilyen sebességnél is 4km/h-t biztosan csal felfelé, legalább is az 1.4TSI, ahogy néztem GPS-el párszor. De ez a legtöbb autónál így van.

olomana Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100652

Ez az Astrás fogyasztás elég hihetetlenül hangzik. Mondjuk az F Astrának brutálisan csalt az órája, ha óra szerint volt a sebesség, akkor elhiszem. 

Előzmény: Alex_Aston (100636)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100651

"Apropó, hogy is van az a tolóüzemi benzinellátás kérdése?"

Ebben lehet, hogy igazad van. Lehet. Mert van dolgom elég tűzveszélyes anyagokkal. Megvan, hogy hány százalékon belül képeznek éghető keveréket. Se alatta, se fölötte nem. Már pedig ha 0 üzemanyagot kap a motor akkor üresjáratban amikor azért működnek a szelepek, ha keveset fecskendezek be akkor minek az a kevés a sok levegőhöz, ha pedig gázt adok akkor kevés üzemanyag nem elég. Gondolom én. Ha pedig többet kap akkor ránt egyet. Nem volt véletlen a porlasztós autókon a gyorsító szivattyú... Ha ehhez hozzáadom a VW. diesel botrányát akkor még inkább kételkedem.

De tételezzük föl, hogy nem üres reklámfogás a gyár részéről, hogy nem kap üzemanyagot a motor. Ebben az esetben ebben az egy ügyben nincs igazam. Attól még a többiben igazam van. Mostantól ha bármiről is lesz szó erre fogsz hivatkozni? Hát..

Előzmény: mica-r (100650)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100650

Ez a sok betű sem ér semmit valójában :-)

Én is helytállok a kijelentéseimért. Apropó, hogy is van az a tolóüzemi benzinellátás kérdése?

Előzmény: Töck Jenő (100649)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100649

A szavaimért bármikor helytállok, akár bíróság előtt is. Ahhoz vagyok szokva, hogy szóbeli megrendelés alapján a munkát elvégzik a kivitelezők és szállítók is szállítanak. Nem százezreket vagy milliókat. Amit írtam annak egy részére van tanú, a számlákat megkapta a vevő, úgy hogy nem mindent tudok bizonyítani. Tény viszont, hogy volt Trabantom, az jó volt, volt Wartburgom, annak állandó fékproblémái voltak amíg egy balesetnél ki nem derült, hogy a hátsó fékre volt benne egy elosztás szabályozó (nem ismerem a pontos nevét) ami azt szabályozta , hogy a terhelés függvényében a hátsó fék milyen arányban fékezzen az elsőhöz képest. A bal hátsó és a jobb hátsó fék nem egyszerre oldott...

Volt egy több százezer km.t (amikor vettem) futott Zsigulim, ezzel még másfél évig jártam Afrikában, miután cserélve lettek a szelephimbák utána kifogástalanul működött. Volt egy FIAT 128-om is, két hétig. Akkor derült ki, hogy szét van rohadva, PAPÍRRAL be van ragasztva és ráfestve! Szó nélkül visszavette az eladó, miután felhívtam figyelmét arra, hogy az adás-vételiben nyilatkozott, hogy nincs rejtett hibája.

Aztán jött egy 305-ös, két évig használtam Afrikában és négyet itthon. Simán túlélt egy homokvihart a Szaharában, csak az elejéről jött le a festés, de úgy hogy borotválkozni lehetett benne. Ezzel se volt semmi baj azon kívül, hogy kint beleszorítottak egy félkerék mély gödörbe. Még így is hazahozott, itthon cserélni kellet az első kerékösszekötő rudazatot csapágyastól.

Aztán volt egy Dacia-m, igaz nem sokáig, azzal se volt sok baj, inkább csak ette az olajat.

Asszony első szolgálati autója egy 2,3 -as Audi kupé volt. A cég újonnan vette, de amiikor asszonyhoz került már kb. 100e km-t futott. Mentem vele még 210-220-t, de ha nagy fordulaton meghajtották akkor az első piros lámpánál leállt a motor. Aztán kis idő múlva újra lehetett indítani. Vitték szerelőkhöz, de nem tudták megszüntetni a hibát. Aztán ellopták.

Utána jött egy Vento. Ezzel néha nem volt probléma.

Aztán megint Peugeot-ok jöttek. Három Peugeot-tal bő félmilló kilométert mentünk, egyedül a 407-nek volt egyszer hibája, még garanciálisan javították. A 406-nak az összes hibája volt, hogy 140km környékén a matrix kijelző megadta magát. A 308 nem voltjavítva az alatt a száznegyven valahány ezer kilométeren amig nálunk volt. 1,6 HDI volt, életem messze legjobb autója, pedig Afrikában volt mindenféle céges autó, még Toyota Landcruiser is (benzines is meg diesel is).

Valahogy a német autók sem, meg a francia autók sem igazolták a városi legendákat...

Előzmény: mica-r (100644)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100648

A szíjason nem kell idő előtt láncot és okos kereket cserélni, mint a korai láncosok esetén.

A 140LE-s 1.4TSI, ami a VII-es Golffal jött, és bekerült az O3-ba, kifejezetten probléma mentes motornak mondható. Persze koksz ott is van, de az minden nem kettős befecskendezéses, direkt injektoros motor rákfenéje.

Előzmény: kezdo_O1-es (100647)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100647

és a mostani tsi mennyivel jobb az akkori tsi-nel? tenyleg nem tudom, de erdekel

Előzmény: skt15 (100635)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100646

Privátban is mesélhetsz az Audi-ról.

Az én Audi80-asom eredetileg német piacra készült mivel ott adták át első gazdájának 1985. májusában. Ezt a gyárral leleveleztem anno.

Az Octavia2 pedig Magyarországra lett szánva... Olyan is.

Az Audi-t nagyon szerettem, O2-t nem annyira és már unom is, főképp hogy olajfogyi az elejétől, és egyéb jelenségek. Pedig még mindig nincs benne 130e km! Úgy kellene működnie motornak, váltónak meg mindennek, mint egy óramű.

Egyik barátom Skodája svájci piacra készült a PR kódok szerint, de mégis magyar kereskedés kapta. Az is olyan volt! Hibátlan. Amikor eladta, a vevő telefonon beszélt egy ismerősével akinek köze volt a VW-hez. Az autó adatainak bediktálása után az ismerős mondta a vevőjelöltnek hogy vegye meg gyorsan a gépet!

Régen itt vagyok, és te is régen itt vagy, tudom milyen termékről írtad a minőségi problémákat... :)))

(Valahol olvastam pár hónapja, hogy '68-ért cserébe a csehek megkülönböztették a faros Skodákat amiket nekünk küldtek. A műszerfal mögé a tűzfalra volt felírva hogy "Madarsko" és olyanok is lettek az autók.)

Előzmény: Töck Jenő (100639)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100645

Ez 4 ajtós volt, annak ugye a égellenállása is jobb. A maga nemében jól felszerelt volt, mert ABS, első elektromos ablak, klíma volt benne :)

Ha jól emlékszem, forgalmi szerint 1080kg körül volt a tömege. Ami valós 1100-1120kg lehet kb. Pályán, egyenletes tempónál az 1-200kg tömeg kisebb szerepet játszik, mint városban, vagy kanyarban, meg fogyasztás szempontjából is. Inkább alaktényező, motor-váltó kombó a lényeg.

Városban (Bp) ugyanez az Astra képes volt enni 11-12 litert. És ahogy hallom ismerősöktől, a H Astra 1.6 VVT motoros is simán eszik ennyit. Persze az nehezebb is vagy 150kg-al.

Előzmény: ZsoltALM (100640)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100644

Vidám ember vagyok, ne nevettess...

Mesélsz vicces dolgokat bőven.

Előzmény: Töck Jenő (100642)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100643

Tippeltem. Én csak 2005-ös és az utáni motorokról rendelkezem ismeretekkel. 2005-ös az én O2-m.

Az Audi80-asban még nem volt EGR ugye, de az 1985-ös volt. Azt is tudom hogy az enyém féle 1.6-osból is kivették az EGR-t 2006-ban, innen tippeltem hogy a Vento-ban még biztos nem volt.

Előzmény: mica-r (100637)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100642

Jámbor ember vagyok ne bosszants. Nem én hazudoztam a VW dieselekről satöbbi. Mesélni NEM ÉN szoktam. Maradjunk ennyiben.

Előzmény: mica-r (100641)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100641

Akár Merciről, Opelről, Citroenről, stb....

Előzmény: Töck Jenő (100639)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100640

Teljesen jooo.

Meg az astra emlékeim szerint nagyon könnyű volt. Nekem az 1.6  8v combi asszem 990kg nyomott. Persze semmi komoly extra.

Előzmény: Alex_Aston (100636)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100639

Volt Audi is, arról is tudok mesélni...

Előzmény: Töck Jenő (100638)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100638

Sorolom (ami eszembe jut):

Kétszer kirobbant a szélvédő, NEM kavicsfelverődéstől, csak úgy magától, harmadikkal adtuk el.

110e km környékén Páduánál az autópályán otthagyott, elszállt a gyújtáselosztó, cserélni kellett. Nagy élmény volt, mert már alig volt pénzünk.

A klímát többször kellett újratölteni.

A fékszervóval is komoly gond volt egyszer.

A zárbetéteket, ha nem max. óvatossággal érintettem meg akkor a kezemben maradtak. 10-20 (tíz-húsz) alkalommal kellett bele új.

Minden hétvégén program volt az autó alá feküdni és a karosszéria szétesett elejét újra összerakni.

Az autószerű valami két hétnél többet nem bírt szervíz nélkül.

0 (nulla) km-en került hozzánk!!!

Megnéztem az alváz-számot, egyértelműen kiderült, hogy a magyaroknak szánták.

Nem autó, más áru.

Asszony egy nyugati multinacionális cégnél dolgozott, DK. Európa tartozott alá. Árucikk mindegy. Az árut több országban állították elő. A némettel mindíg baj volt, folyamatosak voltak a reklamációk. A német gyártók felváltva azzal reagáltak, hogy

nem megfelelőek a feldolgozó gépek

hülyék a magyarok

Arra kérdésre, hogy más országbeli gyártók termékeivel miért nincs SOHA semmi baj az volt a válasz, hogy még egyetlen német vagy francia stb. cég sem reklamált.

Amikor (ny) Németországban dolgoztam igen unszimpatikus volt a viselkedésük. Kívánságra mesélhetek azokról is.

Egyéb kérdés?

Előzmény: www.octinfo.com (100634)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100637

Megjegyzés: lehet a Ventoban egr

Előzmény: www.octinfo.com (100634)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100636

Az érdekes az, hogy 1.6 16V Astra, igaz F modell, ami talán kisebb egy O2-nél külsőleg, azzal 1900km-t, amiből 90% autópálya 140-145 körüli tempó volt, a többi meg országút, és annak is a fele hegyi szerpentin, azt tankolással mérve 6,9-es átlaggal jártam meg. Ebben szerepet játszott talán az is, hogy míg az O2 ugye 3000-es fordulat mellett 100-al megy (túl rövid áttétel), addig az Astra 3000-es fordulat mellett 110-el.

Most kíváncsiságból megnéztem a Spritmonitort, ami azért jó kiindulási alap, és az 1.6 O2 7,65 átlagot produkál ott, az 1.2TSI O2 pedig 6,56-ot. 1.4TSI 7,01.

És érdekes, hogy a minimumot 5,66-ra írja 1.6-osnál, 4,68-at az 1.4TSI-nél, és 3,99-et 1.2TSI-nél. Na ez utóbbi lehet a nyugodt, vagy inkább közúti akadály közlekedési szituáció.

Előzmény: Varshi (100633)
skt15 Creative Commons License 2020.08.27 0 1 100635

10 éve is azt mondtuk, hogy nem lehet tovább reszelni... És lám. 

Előzmény: kezdo_O1-es (100628)
www.octinfo.com Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100634

Mivel tud folyamatos baja lenni egy Vento-nak?

Tényleg érdekel, nem kötekszem.

Abban még semmi nincs kb. A motor sem egy űrtechnikai, az én 1.6-os szívó motoromnál is egyszerűbb konstrukció, abban még EGR sincs mert akkor még nem kellett.

Előzmény: Töck Jenő (100482)
Varshi Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100633

Azért egy tempomat 140-es Bp-Debrecen nem olyan rossz 8 literes átlaggal.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100632

2-es úton mentem 1-2 alkalommal 1.4TSI-vel kényelmesen tempomat 95, mert aludtak a gyerekek, és nem akartam előbb odaérni, hogy legyen idejük aludni, akkor evett 5,4 körül az autó, azon a szakaszon, mire Bánkra értünk. Igaz, Vác után van hegyes szakasz, és a vég cél is 2-300 méterrel van BP-hez képest.

És vegyesen egy 1.6 bő 1 literrel többet kér. Meg ugye nekem a 4-es fokozaton kb. olyan hosszú, mint 1.6 esetében az 5.

Meg az én 1.6-os tapasztalatom, hogy inkább 8 liter körül eszik vegyesen, noeg pályán is inkább 8 felett picivel, ha 140-et tolja az ember.

Előzmény: nohab (100626)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100631

Egy 1981-es Peugeot 305-el sikerült 5(öt) liter alatti átlagot mennem (kb. 80km/h átlag. 1472 cm3, 74 Le., 135N nyomaték. Semmi elektromos bűvészkedés, csak egy öklömnyi Solex porlasztó. Kétségtelen, hogy ezt a fogyasztást nagyon megfontolt vezetéssel értem el, egyszer elég volt. München Budapest között amikor megvettem az autópályán 10-20 km kitérővel 38-39 l volt a fogyasztása. Nem izgatott a fogyasztásra.

Előzmény: mica-r (100629)
gmarc Creative Commons License 2020.08.27 0 1 100630

O2 1.2 TSI-vel országúton falvakon át 90/50 tempókkal 4,7 l/100 km volt a rekord minimum fogyasztásom, tegnap egy előváros-főváros kanyaron 70-es tempóval 4,9-re jött ki, autópályán 120-nál 6, 130-nál 6,2 körüli az átlagfogyasztás. Most hétvégén egy Opatija-Budapest úton oda és vissza is 6,1 l-re jött ki, a táblák szerinti sebességgel haladva (130-nál 130-cal). Hozzáteszem, hogy amikor csak lehet, benyomom a tempomatot. 

Előzmény: nohab (100626)
mica-r Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100629

5-6 év múlva talán lesz euro 7, akkor meglátjuk lesz-e kisebb fogyasztás (meg hát milyen áron). 

Lehet hogy több hibrid lesz.

Előzmény: kezdo_O1-es (100628)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100628

Ha valaki megy egy evben 100ekm-t ott ez szamit, ha csak 10ekm-t akkor mindegy. Szerintem a fogyasztasban ennyi a lenyeg. Amugy tenyleg komoly eredmeny, hogy mennyivel kevesebbet fogyasztanak az uj motorok, figyelembe veve a tomeg novekedeset es a nagyobb teljesitmenyt is. Azert az is latszik, hogy lassan nincs mar hova reszelni tovabb a belso egesueket. Kivancsi vagyok mik lesznek a kovetkezo lepesek a fogyasztascsokkentesben.

Előzmény: ZsoltALM (100624)
nohab Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100627

Simán igaz is lehet, az EU2-eshez képest az Eu4-es egy vérszegény, lomha cucc. Az EU2-est megrúgod és megy, az EU4-est meg megrúgod és elkezd gondolkodni, hogy akkor most mi legyen. Ezzel a motorral már nem volt könnyű az EU4 normát megugrani, drasztikusan belenyúltak a programba, ezért is kellett elektromos gázpedál bele a bovdenes helyett, hogy ha gyorsulni akarsz, akkor ne tudd nyakon önteni benzinnel, mert oda a norma. Viszont menni meg a benzintől ment.

Előzmény: ZsoltALM (100625)
nohab Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100626

90 körül reális lehet. Egyszer anno Balcsiról jöttem haza és kifejezetten nem kellett sietnem (nem volt kulcsom, így nem volt értelme hazaérnem mielőtt a párom hazaérne), 100-as tempónál 5.8 volt az átlaga. Ott még jó a fordulatszáma.

Előzmény: Alex_Aston (100620)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100625

Persze meglepő szám volt Nekem is, de megnéztem mit mond a kezelési könyv

Eu2 országút 6.o  74kw  vegyes 7.7  város 10.6

Eu4 országút 5.5  75kw  vegyes 7.0  város   9.7

...naggyából amit méregettünk...

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100624

Az enyémmel 5.7   6.4 között jártam dolgozni országúton.

Sógoromé bárhol hozta a minusz  7 decilitert.

Ezt kiváncsiságból teszteltük is hosszútávon autópályán több mint 3oo km en.

Ugyanannyi emberkével egymás mögött.

Előzmény: ZsoltALM (100623)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100623

Normálisan lement a telkére és hazajött

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100622

Nézd, nem tudom május óta nem igen figyelem az árakat. Ha a régi iskolatársam, aki szemben velünk lakik az utca másik oldalán, nem mutatja meg a jelenlegi kocsimat, és még nem vettem volna semmit az öreg dízel helyett, akkor én gondolkodnék rajta jogerősen. Ugyanis tudom, hogy kié volt a kocsi, és azt is, hogyan szervizelték, végig Mentesék. Az nincs a hirdetésben, hogy lemezfelnin téli gumik is járnak az autóhoz, meg van még benne extra a gyárin felül. Nem nagyon van kockázat ezzel a kocsival. Lehet, hogy ezért ennyi az ára, csak bele kell ülni, és használni. Nem biztos, hogy az olcsóbb kettes Octaviák egy éven belül nem kérnek annyi szervizt, hogy végül drágábbak lesznek, mint ez. Még egyszer írom, ebben a kocsiban minimális kockázat van.

Előzmény: Alex_Aston (100605)
hicky Creative Commons License 2020.08.27 0 0 100621

Igen,jól emlékszel,1.6 CR TDI.Ezek igen már a 116 lovas verziók.Sajnos csak 5 fokozatú a kéziváltó.Nem sírtam volna ha DSG váltós,de ez volt,nem lehetett nagyon variálni.

Előzmény: ZsoltALM (100618)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100620

50-60-al cammogott az országúton, vagy mi?

Mert más különben nemigen eszik annyit. 

Életszerű használat mellett más a fogyasztása, nem is kicsivel. Úgy érdemes nézni szerintem. Nem extrém példákkal.

Előzmény: ZsoltALM (100617)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100619

Mégis átlag vagy 1 literrel többet eszik az 1.4TSI-nél, ami jóval potensebb, az 1.2TSI-hez képest, ami nagyjából a megfelelője, bár rugalmasságának elmarad ahhoz képest is jelentősen, pedig már vagy 1.5 literrel?

100e km-re vetítve 4-5-600e Ft lehet az üzemanyag fogyasztás különbség. Ebbe bőven beleférhet némi magasabb szerviz költség. 

Előzmény: Töck Jenő (100616)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100618

1.6 crdi ha jól emléxem. Már 116 lovas?

5 vagy 6 sebességes?

Előzmény: hicky (100615)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100617

Persze a fogyasztás jobb. Meg ma már ez van. De az 1.6 8v meglepően jól fogyasztó is tud lenni. Csak ugye a dinamikája már más.

Sógorom múltkor nyugodt országúti viszonyok mellett (bp    Tápió) 5.3 fogyit tudott a 2003 as octival.

Persze város vagy vegyes már más téma.

...

A mi 1.6 octink, úgy hogy párom jár vele most gyálról vagy óbudára vagy a XI. kerületbe,  7.o  7.5 környékén elvan.

De még euro 2  Akl motorkódú 

Sógoromé kb 7 decivel bárhol kevesebbet eszik mint a mienk.

...

De olcsó fentarthatósága vitathatatlan nálunk 14 éve.

Előzmény: Alex_Aston (100613)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100616

Azonos súlyú, légellenállású autóknál azonos sebességhez (terheléshez) azonos teljesítmény is tartozik. Ha a motor konstrukciója hasonló akkor a fogyasztásnak is hasonlónak kell(ene) lennie. A motor belső ellenállásában van némi különbség a kisebb és nagyobb motornál.

Előzmény: Alex_Aston (100613)
hicky Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100615

Nagyon szépen köszi!

Nagyon jól érzem benne magam,nagyon meg vagyok vele elégedve,minden kiforrott,minden könnyed,és finom kialakítású,nagyon jól döntöttem hogy megvettem.

Eddig csak jók a tapasztalataim az autóval,a sok apró részlet,hogy ennyire egyben van,remek a Œkoda Octavia :)

Előzmény: ZsoltALM (100610)
hicky Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100614
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100613

Viszont a kisebb fogyasztáson többet spórol az ember egy kisturbós motorral, nem?

Előzmény: ZsoltALM (100612)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100612

Az 1.6 szívók szerintem egyszerűségük olcsóbb szervizelésük tartós motorjaik miatt ilyen áruak.

Én pár hónapja még 2 felett is bőven találtam.

.....

Természetesen ez nem jelenti azt hogy a tied ne érne ennél akár sokkal is   többet.

Előzmény: Alex_Aston (100611)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100611

Ennél drágább 1.6 O2...???

Érdekes. Le vagyok maradva ezek szerint.

Akkor az én 2013-as 1.4TSI O2-m, 2 zónás klímával, sport ülésekkel és fehér sport belsővel mennyit ér? 3 milliót...?

Előzmény: ZsoltALM (100607)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100610

További sok boldog eseménymentes kilométert erőben egészségben.

Jól érzed benne magad? Jók a tapasztalataid?

Előzmény: hicky (100608)
hicky Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100609

Előzmény: hicky (100608)
hicky Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100608

Végre vége a bejáratási időszaknak :)

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100607

Sokáig nézegettem 1.6 ost és vannak ennél sokkal drágábbak is. 

Persze mindent annyiért lehet eladni amennyit adnak érte.

Előzmény: Alex_Aston (100605)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100606

kifogasok, kifogasok... ;-)

Előzmény: Törölt nick (100604)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100605

Nincs ez kicsit túl árazva?

Előzmény: Törölt nick (100604)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100604

Igen, de nekem nem volt időm kutakodni utána! Csak beszéltem ma délelőtt a tulajdonosával kutyafuttában Kispesten, utána indulhattam is ide a stúdióba Szolnokra.

Előzmény: kezdo_O1-es (100602)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100603

https://magyarorszag.hu/jszp_szuf

oldalon tovabbi kepeket is talalsz pl a belterrol is van par foto

a rendszam meg ott a hahu-n

Előzmény: kezdo_O1-es (100602)
kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100602
Előzmény: Törölt nick (100601)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100601

Szia!

Összefutottam ma egy régi kedves ismerős hölggyel! Keresd meg Kispesten Menteséket! Talán van Neked egy passzoló Octavia! A szalon árulja, 160.000 körül van benne, gyárilag benzin/gáz. A kocsi a hölgyé volt, aki mellesleg ott dolgozik  szalonban, csak van már neki újabb. Persze végig vezetett szervizkönyv, téli/nyári kerekek, stb. Tudom kié volt a kocsi, jó vétel lehet. Sajnos a honlapjukon nincs fent, ki kell zarándokolni Kispestre megszimatolni, de nincs sok kockázat a kocsival!

Előzmény: kz4 (100485)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.26 0 0 100600

A czda motorkódos 150 lovas O3-hoz csak a DSG hez írnak kettőstömegüt.Legalábbis én nem találtam sehol hozzá.

Előzmény: Alex_Aston (100599)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100599

O2 1.4TSI kézi váltósban van kettős tömegű, de pl. 2-es Superb 1.4 TSI-ben nincs.

Érdekes dolgok ezek...

Előzmény: LacEA211 (100595)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100598

Tudok, Dél-pesten.

De nem publikus az e-mail címed, így most írhatsz nekem egyet Te:-)

Előzmény: TankManner Tanker (100596)
Airbag. Creative Commons License 2020.08.25 0 1 100597

"hajtáslánc cseréjére"

az kicsit sokba kerül/ne

:-))

Előzmény: TankManner Tanker (100596)
TankManner Tanker Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100596

Időszakos szervízbe kellene vinnem az autómat. Skoda Octavia Tour I (2005.11.)
Tudnátok ajánlani egy megbízható szervízt vagy szakit, illetve egy karosszéria lakatost Budapesten?

Karosszériánál csak az elülső vészhárítóról (lökhárító) volna szó.
Pl. van rajta egy kis vontató horog okozta benyomódás, 1-2 műanyag csík ahogy más autók elmentek éppenhogy mellettem, valamint ami benyúlik legalulra, az meg van sérülve magas járdaszegélyre való ráhajtás miatt (ahogy visszatolattam róla, úgymond visszagyűrte).

Szervízkönyv alapján 125 000 km-nél ideje pl. ha jól emlékszem hajtáslánc cseréjére, meg persze légszűrő, olajcsere stb. (15 éves az autó és 126 000 km van benne.)

LacEA211 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100595

Én úgy tudom nem az a manuális.Nem találtam hozzá.A DSG az kettőstömegüs.

Előzmény: ZsoltALM (100594)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100594

Az 1.4 tsi  6seb az nem kettőstömegű?? Az 5e octiban?

Előzmény: LacEA211 (100593)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100593

Azért a ketőstömegű megköszöni a sok indítást biztosan.😂🤣Mert már van a benzinesben is majdnem mindben.Kivéve az 1.4tsi Octit kézi váltóval.Meg azért gondolom a 2hengerezés sem a kedvence.

Előzmény: Varshi (100591)
LacEA211 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100592

Rapid 1.2 tsi 5.84l/100km,Passat 5.5 1.9pdtdi 6.09l/100km(helyette lett az Octavia)Octavia 3FL 1.4tsi 6.07l/100km.Passattal és az Octival utánfutóztam is.

Előzmény: Törölt nick (100496)
Varshi Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100591

> Szerintem 5 perc alapjárat többet árt neki mint 5 perc állás után az újraindítás.

Hogy hogy?

Mintha azt mondanád ezzel, hogy árt neki, még ha csak egy kicsit is. Üzemmelegen??

Előzmény: nohab (100589)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100590

azért nyáron olykor én is szívesebben várok a klímás autóban, mint az 50 fokos térkövön/aszfalton ácsorogva, vagy klíma híján az egyre csak forrósodó dobozban (hiába vannak lehúzva az ablakok)

amíg nem negyed órákról van szó, ez belefér, részemről cserébe mindenhova gyalog/biciklivel megyek, ahova csak lehet

Előzmény: Alex_Aston (100586)
nohab Creative Commons License 2020.08.25 0 1 100589

Ha hosszú útra megyek és meg kell álljak 5 percre, nem állítom le a V6-os dízelt. 
Ezek be vannak állitva egy optimális üzemállapotra, ahol a kenés a legjobb.

Hosszú tízperceket kell állnia egy üzemmeleg motornak ahhoz, hogy a kenés érezhetően gyengébb legyen újraindításkor, de ez még mindig a fasorban nincs a hidegindításhoz képest. Szerintem 5 perc alapjárat többet árt neki mint 5 perc állás után az újraindítás.

Előzmény: sr1 (100581)
timla Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100588

Igazad van, a klíma is hozzá tehetett valamennyit. Egyébként napi ~1,5 óra volt a munkába járásom és ez alatt ~55 km tettem meg, viszonylag sokat álltam egy helyben.

Előzmény: Alex_Aston (100587)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.25 0 1 100587

Vagy a klíma miatt lett ennyi a fogyasztás különbség? ;-)

4-5 órát kéne alapjáraton járnia a kocsinak ahhoz, hogy ennyi üzemanyag elégjen. Nem tartom valószínűnek, hogy ennyit állsz 2 hét alatt. Hacsak nem a dugóban szoktál ücsörögni :)

Előzmény: timla (100584)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100586

+1

Én is kivagyok az ilyen f@szoktól.

Másik, mikor apa bemegy a boltba, anya meg kocsiban járó motor mellett...

Előzmény: olomana (100582)
paddyjoe Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100585

Bocs srácok, off leszek!

Esetleg valakinek lenne ötlete autóbérlésre, amit jószívvel ajánlani is tud(a kisebbek között keresgélek)? 1 hónapra kell, országútra. Már van egy-két kiszemelt, de hátha. Holnaptól vinném, pesti részről. Köszi!

timla Creative Commons License 2020.08.25 0 2 100584

Látom itt a start-stop témát pár napja. Én magam részéről mindíg (99%-ban) hagyom működni, az akkum így 5 telet bírt ki és kb 30e Ft-tal volt többe az új ss. akku, mint egy hagyományos lett volna, szerintem ennyit kitermelt azon a kb 120e km-en amit az autóban töltött.

Történt egyszer, hogy az utasoldalon elromlott a klíma léptető motorja és nem volt képes előállítani a beállított hőmérsékletet az autó, ezért a start-stopot is kikapcsolta az elektronika. Jártam így vagy két hétig az autóval mert nem volt utasom aki szólt volna és már készültem is az akku-cserére. Nagyrészt csak munkába jártam (agglomeráció-Bp belváros) ami egy jól ismert utvonalam és azt vettem észre, hogy a fogyasztásom kb fél literrel megnőtt, azóta tényleg elhiszem, hogy van értelme ennek a szolgáltatásnak is. Abban a két hétben 2,5-3 liter üzemanyagot égettem el feleslegesen.

Előzmény: Törölt nick (100583)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100583

Ez a másik véglet!:-))

Itt most épeszű, felelős autózásról beszélgetünk!:-)

Előzmény: olomana (100582)
olomana Creative Commons License 2020.08.25 0 3 100582

Azért globális szempontból vannak egyéb érdekek is, mint a motor optimális kenése. Imádom, mikor egy dízel sofőr ül az autóban és mondjuk telefont nyomkod 40 percen keresztül járó motorral (főleg mikor a hőmérséklet sem igényelne se fűtést, se hűtést), és a környéken már meg lehet fulladni a kipufugott gáztól. A motornak biztos nagyon jó, aki meg beszívja (köztük a sofőr is), annak a tüdeje meg hadd pusztuljon. Kizártnak tartom, hogy egy üzemmeleg motor újra indítása lényeges károsodást okozna az autóban.

Előzmény: sr1 (100581)
sr1 Creative Commons License 2020.08.25 0 0 100581

Ha hosszú útra megyek és meg kell álljak 5 percre, nem állítom le a V6-os dízelt.

Ezek be vannak állitva egy optimális üzemállapotra, ahol a kenés a legjobb.    

A legjobb az lenne, hogyha egyszer beinditottad, soha többet ne állítsd le.:)  

Előzmény: Törölt nick (100557)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100580

Annyira nem is erőltetem :) 

Előzmény: ZsoltALM (100579)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100579

Ne akard meggyőzni magad hogy okés

Engedd eeel.

Amikor az enyémet kerestem és pont nem voltak vmiért szimpik az autók, mindig azt mondtam:

Enyémet még nem árulják....

Előzmény: Törölt nick (100575)
Ikarus44 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100578

"de ez egy különlegesen jó példány volt. ez nem járőr, hanem az ózdi rendőrkapitány személyi használatú szolgálati autója volt"

Bocsánat, ha ostobaságot kérdezek, de tényleg  kezdő vagyok a témában :)

Van olyan hely ahol meg lehet tudni, hogy hol voltak szolgálatban az autók? (Az egyik egy KEK-es amiben csak 143e Km-t ír, ami valljuk be több mint gyanús, de a Carvertical nem hozott ki semmi gyanúsat...)

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100577

Hát igen, elég megmagyarázhatatlannak tűnik :( 

Előzmény: TyggeR (100576)
TyggeR Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100576

akarmi is, eleg gyanus, inkabb ne vedd meg

Előzmény: Törölt nick (100575)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100575

Szerintetek, ha lekértem ügyfélkapun egy o3 előéletét, és 19 augusztusában 111 ezer km volt, utána szeptemberben 78 ezer majd november végén megint 111 ezer km az még is mi? Tekerés? Vagy ez az ügyfélkapus lekérdezés iylen szar?
Meg a vin info írt kárelőzményt is, hogy van, bár nem kértem le pénzért, hogy még is mi.

mica-r Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100574

Ezt nem tudom. Annak idején "árulták" a technikát, de nem vette át senki. 

A tervezés/gyártás elején senki nem tudja hogy mennyire éri meg a jövőben. Csak reménykednek.  (a 3liter fogyasztású 1.2 pdtdi sem érte meg a VAG konszernnek, de mivel kitűzték a fejesek a célt, meg kellett építeni)

Előzmény: Alex_Aston (100573)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100573

Mivel nem gyártanak ezer féle motort, gondolom megéri nekik.

Különben nem csinálnák :)

Előzmény: mica-r (100570)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100572

Egyéb start-stop rendszer sem biztos, hogy olcsóbb fejleszteni, tesztelni.

A Mazda megoldása elvileg nem igényel eltérő "hardvert", meg utólagos karbantartást, mint más esetben az akku programozás, meg drágább akku, stb.

De lehet nem jól gondolom.

Előzmény: Octi19 (100568)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100571

Enyém is ugyanaz a capri kék.

....

S az élet úgy hozta hogy a dizel combink rs kék:)

Előzmény: nohab (100563)
mica-r Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100570

A Skyactiv tendszer kicsit máshogy működik, mint az átlag motorok. Egyébként rohadt sok pénzbe került a Mazdának, nem tudom visszajön-e? Nem olyan nagy mennyiség a Mazda a piacon.

Előzmény: Alex_Aston (100567)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100569

Jó évtizede olvastam erről a módszerről egy cikket, szóval az elv nem éppen a legfrissebb. Már akkor is az emlékeim szerint <40s időtartamig működött a dolog

Előzmény: Papka11 (100566)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100568

"Egy ilyen jó, mert nem drágítja az autót, mégis ellátja a feladatot."

...egy kicsit azért mégis, mert egy motort a holtpontok közvetlen közelében megállítani sem egyszerű feladat ám!

Előzmény: Alex_Aston (100567)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100567

Egy átlagos, nem hosszú percekig történő leállásra elegendő gondolom a legtöbb esetben.

Nyilván másnap reggel nem lehet így indítani a kocsit :)

Egy ilyen jó, mert nem drágítja az autót, mégis ellátja a feladatot.

Előzmény: Papka11 (100566)
Papka11 Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100566

"hogy kompresszió marad a hengerben,"

Az a kompresszió azért nem marad meg túl sokáig.

Előzmény: Alex_Aston (100559)
nohab Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100565

A Skodánál is reszeltek valamit, az én előző cégesem 2015-ös modellévű 1.6-os volt, ami nálam szokott lenni csereautó az 2016-os 1.6 és az utóbbi sokkal finomabban indul újra mind hang, mind rezgés szempontjából. Ill. ez már gurulás közben is leáll 5 km/óra alatt, a másikkal meg kellett állni.

Előzmény: Alex_Aston (100559)
nohab Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100564

Az akku nehéz kérdés, én azt tudom, hogy az O3 2.0 TDI gyári akksija bő egy évvel tovább bírta, mint anno a két 1.6-os O1 közül a jobbiké :) Egy üzemmeleg motor újraindítása nem egy óriási feladat, nyilván nem egészséges, ha a 10 másodpercenként leáll és elindul, de szerintem ezt a vezérlése tudja és néhány gyors egymás utáni ciklus után ilyenkor le sem áll. Amikor már gyengélkedett az akksim 4 éves korában, akkor a Start-stopp is sokkal kevesebbet működött.

Céges vagy nem céges, annak ellenére használom a start-stoppot, hogy tervezem a végén megvenni a kocsit, így az esetleges elhasználat nyűgjét én fogom állni mind az akku, mind az egyéb érintett darabok frontján. Annyit még azért hozzátennék, hogy azért szigorúbb vagyok mint a gyári beállítás, ami ideális körülmények között még meg nem moccant vízhőmérőnél is leállítaná, én ezt nem hagyom (max. sorompónál). 

Előzmény: Törölt nick (100551)
nohab Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100563

A tiéd nem a sötétebbik kék volt? Az enyém az ún. capri-kék, jelentsen is ez bármit. Legközelebb a mostani RS-kékhez áll, de nem metálfényes.

Előzmény: ZsoltALM (100550)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100562

Az a kombi biztos, hogy kb. egy 100-assal többet nyom, de még úgysem rossz egyébként.

Előzmény: ZsoltALM (100560)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100561

A crdi combi az 1.6sr 5 ajtós

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100560

Forgalmi alapján összehasonlítás végett:

1.6 sr ambiente  2oo1 évj

1210kg  (utólagos klíma)

2.o crdi   2o16 évj

1279kg.

.....

Sztem korrekt az autó méretéhez tipusához viszonyítva

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100559

Mindig azt írják az ilyen rendszereknél, hogy nagyobb generátor, nagyobb akku és erősített önindító van az autókban. 10-20kg lehet gondolom a többlet tömege.

De a zseniális ilyen rendszere a Mazdának van. Az ugye úgy állítja le a motort, hogy kompresszió marad a hengerben, és csak gyújtást meg üzemanyagot fecskendez be, így nem terheli az akkut és az önindítót.

Előzmény: mica-r (100558)
mica-r Creative Commons License 2020.08.24 -1 1 100558

Ha jól emlékszem, lényegében a lendkerék-önindító-akku van változtatva a mechanikai résztvevők közül. Pár kg pluszt jelent, ami a kocsi súlyában nem igazán számít.

Előzmény: Törölt nick (100557)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.24 0 0 100557

Tűnődöm...

Tegyük fel, hogy egy ilyen start/stop rendszerű kocsiba beletesznek mindent, ami a komplett rendszer tartósságához kell! Nagy akkut, nagy teljesítményű generátort, és olyan önindítót, ami ezt az üzemet bírja. Nagy akku = nagyobb tömegű akku. Nagyobb generátor megint nehezebb lesz, mert nagyobb tekercsek kellenek hozzá. Az indítómotor is nehezebb lesz. Nagyobb tömeget kell beépíteni! Meg a nagyobb áramú generátort is meg kell hajtani, ha sokat tölt, mert az akksi szívja magába az áramot, akkor ahhoz nagyobb motor teljesítmény is kell, ami több üzemanyagot jelent megint. Megnyerjük a réven, amit elvesztünk a vámon?

Egy takarékos = kevésbé szennyező autó az szerintem kis tömegű autó. A mostani Octaviám sokkal könnyebb, mint ez előzőek, de lényegesen nagyobb. Ha mondjuk ebbe beletennénk az előbb felsoroltakat, akkor megint 1300kg-nál járnánk.

Ezek alapján nem vagyok meggyőzve, de a többieknek is írom, javítsatok, ha valamit rosszul látok, vagy győzzetek meg az ellenkezőjéről!

Előzmény: mica-r (100555)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100556

Mhh+

Én is így vagyok. Ha Pestről elindulok Szolnokra, akkor van 4 vagy 5 lámpám az M4-ig. (Attól függ merre megyek, a Gyömrői út külső szakaszét nem szeretem, a szántóföld különb nála!) Onnan 90km tempomattal végig Abonyig, és Szolnokon a stúdióig van megint 4 lámpám, vagy a másik irányban három. Ebből a pestiek esetében, ha nincs tolakodó/száguldozó vaddisznócska, meg patópál úr az utamban, akkor 3 lámpán át tudok menni "egy levegőre", vagyis egy tempóban, és mindig zöld lesz, vagy marad, amíg haladok. Minek?

Előzmény: ZsoltALM (100554)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100555

itt azért kisebbek az elvárások :-)

Például a start-stopos váltók jóval problémásabbak (dízelnél)

Előzmény: Törölt nick (100553)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100554

Én személy szerint ha a dizelben nem használom, akkor kímélem az egész rendszert.

De én nagyon keveset járok vele városban, és saját jószág nálam is

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100553

Nekem mondod?:-) Repülőgép-műszerész vagyok, anno tanították, hogyan változik egy eszköz élettartama a ki- bekapcsolások számától függően. Meg a két meghibásodás között eltelt idő is.

Előzmény: mica-r (100552)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100552

A múltkor beszéltük itt, hogy az emissziós határok miatt kell a start-stop. Nyilván nem lesz hosszab életű a technika a ki-be kapcsolgatástól.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100551

Akku, hogy csak egyet említsek. A sima "bazári" az nem lesz jó bele, ha cserélni kell idő előtt. Ha sokat megy a start-stop, akkor mikor fog visszatölteni a generátor? Ha Pestről indultunk, és ki-bekapcsolgatott vagy hússzor, majd Záhonynál utoléri magát az akku kapacitása? Egy biztos, ezek az akkuk is savas ólom akksik, azokat meg nyugodtan lehet cserélni, ha csak egyszer is 10V alá esett a kapocsfeszültségük. Nem olcsó, mert a 44Ah az kevés lesz nekünk. Az 1,2TSI-ben akkora van, mint az 1,9TDI-ben.

De akkor is érdekes ez a kérdés, ha valaki ilyenkor nyáron használja, és közben megy, pontosabban menne a légkondi is...

Csak beszélgetünk, nehéz így a neten a mimikát, meg a hangsúlyokat érzékeltetni. Kíváncsi lennék, Te hogyan látod ezt a kérdést? (Tudom másképp, céges kocsi van alattad, az enyém az saját.)

Előzmény: nohab (100547)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100550

Tudom és asszem olyan kék mint az enyém:)

Előzmény: nohab (100549)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100549

Nekem is volt ugyanilyen motorral Octaviám, az 1.2 TSI hasonló használat mellett mínusz két liter. Emissziós szinten meg mínusz 95%.

Előzmény: ZsoltALM (100424)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100548

Szerintem még a levegő minőségében sem mérhető a hatása, mert kb.: 20-25 másodperc után lesz negatív a mérleg. Egy indításkor annyi üzemanyagot éget el egy autó mint ~20-25 másodperces alapjárati ketyegéssel.

Ez a régi rendszerekre volt igaz, amikor a user egy kövér gázzal keltette életre az autót. Ma már a hidegindításkor is patikamérlegen adagolja az üzemanyagot az autó (ez sokszor látszik is, amikor egyes dízelek látszólag alig akarnak beindulni), már pár másodperces leállításnak is pozitív az emissziós mérlege.

Előzmény: Octi19 (100419)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100547

Nekem semmi bajom a start-stopp rendszerrel, csak helyén kell kezelni. Ki-be kapcsolom a városban, ha dugóban araszolok, első vagyok a lámpánál vagy lámpa nélkül fordulok ki, akkor ki van kapcsolva; normál lámpáknál meg amikor többedik vagyok hagyom dolgozni.

Lehet, hogy nyüstöli az autó egyes rendszereit, de azok a rendszerek erre vannak méretezve, sok minden más előbb fog tönkremenni az O3-on mint a Start-stopp miatt "túlterhelt" önindító. többek között pl. a DSG fokozatértzékelő mikrokapcsolója (ó már megint a mikrokapcsolós fillérbaszás), ami nálunk már a negyedik autót érinti a 30 körüli DSG-s közül és amit kezdetben egy laza ezer eurós kapcsolószerkezet-cserével orvosolt a gyár (most már van egyszerűbb megoldás is, bár nem tudom, hogy az is gyári-e, az autók garancián túl vannak).

Előzmény: Törölt nick (100415)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100546

Rémesek ezek a fillérbaszások a konszerntől.

Előzmény: Octi19 (100406)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100545

Általában igen.

De nálunk az egykorú flottában (O3 dízel) van 191 ezres és van 69 ezres is.

Előzmény: Alex_Aston (100481)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100544

Félreérted, én azt írtam, hogy a tolóüzemi elzárást kb. a 70/80-as évek fordulóján hozták be és _addig_ alapjárati mennyiséget kapott a motor tolóüzemben.

Aztuán egy darabig teljesen nullát, utána az okosabb rendszerek megjelenésével újra valami minimálisat, hogy hosszabb lejtmenet során a motor kapjon egy minimális hőt és ne hűljön túlzottan ki. A mostani rendszerekben ahogy elnézem az üzemanyagfogyasztás érdekében tett intézkedéseket majdnem biztos vagyok benne, hogy újra a nulla üzemanyag a rendszeres ilyen üzemállapotban.

Előzmény: Töck Jenő (100541)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100543

Én voltam az a hozzászóló. 

Nem kell üzemanyag tolóüzemben. Ez műszaki alapú tény, nem hit kérdése. 

Realtukko Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100542

Gajdán Miklós itt 4:50-től azt magyarázza, hogy motorfékezéskor a fogyasztás nulla. No offense, de én inkább neki hiszek.

https://www.youtube.com/watch?v=czl24hfsuUw

Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100541

Ezt mondtam én is. Azt nem tartom valószínűnek, hogy ha nem nyomom a gázt akkor egy csöpp üzemanyagot sem kap a motor azaz a fogyasztás 0. Bár itt egy hozzászóló szerint nem kap.

Előzmény: nohab (100539)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100540

Rétság északi részén csak tengely súly, nem VÉDA, Balassagyarmat előtt szintén.

Érsek az valóban VÉDA.

Előzmény: Törölt nick (100537)
nohab Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100539

Porlasztós motornál is van tolóüzemi elzárás kb. a 70/80-as évek fordulója óta. De ennek hiányában is van motorfék, csak az alapjárati üzemanyagmennyiséget továbbra is kapja a motor.

Előzmény: Töck Jenő (100517)
VéLaci73 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100538

Köszi a gyors válaszokat mindenkinek!

Előzmény: ZsoltALM (100536)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100537

Rétság északi végén, a MOL kútnál is van egy, meg van Érsekvadkerten is, szintén az északi végén, és Balassagyarmat határában is. 

Előzmény: Alex_Aston (100535)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100536

210 000km de nem árt előbb.

A vezess.hu van egy cikk a használt 5e octikról, szerviz hibák stb .

Nekem vezérlés cserére 3oo ft mondtak kb márkaszervizbe.

De máshol nem tudom.

4 év felettire asszem van kedvezménykuppon, de ezt csak a neten láttam. Tapasztalatom nincsen.

Előzmény: VéLaci73 (100528)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100535

Én csak arra írtam, hogy írtad, nem fogyasztás barát a 2-es út. Pedig Vácig a 2x2 sáv nyugis is lehet, ha akarja az ember, utána meg azért lehet haladni, és nem eszik sokat az autó, ha nem akarja az ember, miközben nem közúti akadály.

VÉDA csak Katalinpuszta településen van, nem? Máshol nem tudok. Rétságnál csak tengely súly mérő van.

Előzmény: Törölt nick (100533)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100534

Szokott lenni, de manapság egyre homályosabb a meghatározás. Olyanokat írkálnak, hogy ellenőrizze, meg szükség szerint cserélje, stb....

Ez egy hasonló motor olajpumpa hajtó fogasszíja, nincs csereintervallum, ellenőrizni kell, szükség esetén cserélni. Erre varrjunk gombot...

Előzmény: Törölt nick (100532)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100533

A 2-es úton nem tudsz autópálya tempót menni. Ha csak nem Te vagy Ferjáncz Attila reinkarnációja!:-))

Az emelkedőkön persze eszik, de vannak szép, hosszú lejtős részek is, ott meg nem, mert motorfékezel szinte végig, vagy csak minimális gázzal mész. Ralizni lehet, azt aláírom, csak az ugyebár közút, meg van két-három VÉDA is, amiket én tudok, de lehet, hogy több is. Meg amúgy sem egy veszélytelen út, láttam már ott motorost meghalni pár éve, a Naszály hegyi szerpentines részen.

Hidd el, én megjártam a mostani kocsimmal úgy az utat Rétságig, hogy senki nem előzött meg, előlem mentek le a kapaszkodósávba. Bőven 6liter alatt maradt a fogyasztás, és nyomatékosabb, erősebb motorral sem lehet sokkal több, azt nem kell úgy taposni.

Előzmény: Alex_Aston (100527)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100532

Vagy 6 év. Van egy időkorlát is, csak általában mindenki megfeledkezik róla.

Előzmény: mica-r (100529)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100531

Diag szerint jól kapcsol a pedálkapcsoló?

Előzmény: Bánhalmi László (100530)
Bánhalmi László Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100530

Sziasztok azt kérdezném mi lehet a hiba akkor egy 2003as 1,4 16V octavia1-ről beszélünk ha folyamatosan világít a féklámpa, kapcsoló már ki lett cserélve epc gyujtáskor világít motorindítás után kialszik rendesen, műszerfalon semmi nem világít az izzók nem zárlatosak mi lehet még zárlatot nem találtam.

köszi a válaszokat

mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100529

Pontosabb adat nélkül azt mondanám, hogy minimum 210 000km

Előzmény: VéLaci73 (100528)
VéLaci73 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100528

Sziasztok! Tesómtól tervezem megvenni 2015.04 havi Octavia-t (2.0 diesel).Ő hozta ki a szalonból,143ezer km van benne.Míg megjön neki az új addig még jár vele,utána hozom el.Érdekelne,hogy ennél a motornál mennyi a vezérműszíj csere periódusa,illetve mennyi ennek a költsége.Előre is köszi a válaszokat!

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100527

Nem kötekedés, de ha 5,7 fölé nem ment, akkor elég papás lehetett a tempó :)

Spritmonitor is 6,5 az O3 1.4TSI átlag fogyasztása.

Előzmény: ZsoltALM (100506)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100526

Én meg félig meddig Nagyoroszin nőttem fel. :)

Bánkra is sokat járok mai napig kirándulni.

2-es úton 1.4TSI-vel 6 liter alatt lehet menni Bankra, kényelmesen, 90-100 körüli tempóval. O2-es kocsival. O3 pár decivel jobb.

Előzmény: Törölt nick (100507)
sr1 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100525

Ha emberekkel jarsz dolgozni, vegyel kombit, van elhuzhato rolloja. Jobban pakkolhato, mind a szedan. 

Picivel tobbet fogyaszt, de a menetdinamikai szemponjabol jot tesz neki egy kicsivel nagyobb suly a hatso tegelyen.

A 4x4-es hatso hidja nehez, teljesen maskepp viselkedik az uton, mind a fronthajtasu. Te persze sik videken jarsz es Neked ez nem szempont, de azon a szakszon is vannak kanyarok. 

Előzmény: Törölt nick (100522)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100524

Ezt más gyártónál is látom.

Előzmény: sr1 (100523)
sr1 Creative Commons License 2020.08.23 -1 0 100523

Vettem uj O2-es skodat ambinetet kirendeltsegtol es meglepoen szar minoseg volt, pl. az O1-es utan. 

Aztan rajottem, ha egy joval dragabb es jobban felszerelt Skodat veszek, amit elevileg kisebb sorozatban gyartanak es pl. van egyedi felszerelese, akkor az sokkal jobb minoseg.

Ilyen a 2015-os O3-as Scout, aminek tenyleg semmi baja nem volt 98e km futasnal. Pedig sokat nyustoltem szegeny auto.  

Előzmény: Törölt nick (100519)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100522

Sajnos kombit smemiképpen sem szeretnék, pedig a piac legnagyobb része kombi. Mindig is sedant szerettem volna, csak focusból nagyon ritka, az mk2 ből meg a ferdehátú nem tetszett, ezért vettem kombit. De msot már mnidenképp sedant vagy ferdehátút szeretnék, és skodából a sedan az opcionális.
Most ki is néztem 2 o3 -t egyik disel, másik benzines, alig 100+ ezer km -rel, 3 milla felett picivel, ha lekérdezések után úgy tűnik valós a km szerintem elsősorban a dieselt veszem meg.

Előzmény: sr1 (100510)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100521

Ezt mondom, hogy nem égette el gyakorlatilag a híg keveréket. Amikor lettek átmenetileg karbis -katalizátoros motorok, akkor bevezették a tolóüzemi üzemanyag elzárását. Még az ósdi Lada is csinált ilyen karburátort. Szerinted ez sem létezett?

Mérj már meg egy befecskendezést modern motornál. 

Utána folytathatnánk.

Előzmény: Töck Jenő (100520)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100520

"Nem is volt jó keverékarány. "

?

Biztos volt ilyen is, de a benzin-levegő keverék kényes az arányra, elég szűk határok között ég csak.

Előzmény: mica-r (100518)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100519

Itthon is vannak jó autók a piacon!

Abban viszont igazad van, hogy nem éri meg olcsó autót venni! Mármint relatíve olcsót erre a célra.

mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 1 100518

Nem is volt jó keverékarány. 

De ez 40 évvel ezelőtti kérdés, lépj tovább.

Előzmény: Töck Jenő (100517)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100517

"Tolóüzemben befecskendezés van, akkor eltűnik a motorfék hatás. "

Régi autóknál is volt motorfék, pedig porlasztósak voltak és nem trükköztek és nem szűnt meg az üzemanyag betáplálás.

Előzmény: mica-r (100515)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100516

Sztem azért van esély rá. Én is a hahun találtam és leirtam hogy milyen.

Azóta is nézegetem mert a baráti körömben is lassan aktuális lehet. Hetente látok olyat amit szivesen megnéznék.

Persze rengeteg van amit 1oo eve hirdetnek vszínű az felejtős. Meg sok esetben ott a 1 év gari használtra is.

Én a régi octimat meg az előzőt pl weltauto garira vettem.

Sok sikert kívánok

Előzmény: Törölt nick (100508)
mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100515

Tolóüzemben befecskendezés van, akkor eltűnik a motorfék hatás. Gázadásnál és motorféknél fokozatosan emeli a befecskendezést, ezért nem rángat. Így tehát el lehet venni a befecskendezést tolóüzemben.

Előzmény: Töck Jenő (100514)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100514

"Egyébként mihez kellene motorféken üzemanyagot befecskendezni?"

Pl. azért, hogy gázadásnál ne rántson akkorát ha újraindul, mert elveszt(he)ti a stabilitását. Ehhez elég ha a két kerék tapadása között kicsi a különbség. Próbáld ki, hogy milyen ha kikapcsolod a gyújtást és újraráadod, de ne nagy sebességnél.

Előzmény: mica-r (100512)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100513

"Vegyel egy pl. O3-ast  kombit (lehetoleg Nyugat-Europabol) "

Jogos. Amit béreltünk Octavia 1,6 Diesel kombit a digóknál az közel 200e km-el is jobb volt mint a másik sógorom ugyanolyan autója 30000 km-el. (hergestellt für Ungarn, meg amit én gondolok a felmenőikről)

mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100512

Nem ennyire egyszerű ez.

Egyébként mihez kellene motorféken üzemanyagot befecskendezni?

Előzmény: Töck Jenő (100509)
Bánhalmi László Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100511

Sziasztok azt kérdezném mi lehet a hiba akkor egy 2003as 1,4 16V octavia1-ről beszélünk ha folyamatosan világít a féklámpa, kapcsoló már ki lett cserélve epc gyujtáskor világít motorindítás után kialszik rendesen műszerfalon semmi nem világít az izzók nem zárlatosak mi lehet még???

köszi a válaszokat

sr1 Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100510

Ha 140km kell vezetni minden munkanap, akkor ne  fogyasztast nezd. Ne vegyel olcsot autot, ha dolgozol es megfizetnek. kikeresed az arat. 

Vegyel egy pl. O3-ast  kombit (lehetoleg Nyugat-Europabol) es keress egy szerelok, aki megoldja azt, hogy ket karbantartas kozott ne kelljen szervizbe vinni (ehhez eloszor mindent pontra kell tegyen az auton, mert olyan haszanalt auto nem letezik, aminek ne legyenek muszaki hibai, ez az auto ara felett meg egy kb. 2000 euros koltseg, egy O3-as Skodanal).

En meg tobbet vezetek es szerintem ilyen tavokra a dizel jobb valasztas.  

Előzmény: Törölt nick (100508)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100509

"Motorfék üzemben nem ad üzemanyagot egyik motorvezérlés sem a hengerekbe! Sőt, azt is elárulom Neked, hogy váltáskor, felkapcsolásnál sem, amíg azt érzi a számítógép, hogy ki van nyomva a kupplung, és esik a fordulatszám."

Dehogynem. Csak keveset, de 0-t ír. Indítottál már autót betolással? Ránt egyet. Ugyan úgy mint amikor piros lámpánál újraindul. Próbáld ki, hogy milyen amikor leveszed a gyújtást, mert akkor TÉNYLEG nem kap üzemanyagot.

Előzmény: Törölt nick (100494)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100508

Elég jó fogyasztások :D Hát ha nem találok jó dízelt, akkor lehet marad a benzines ha ilyen jó a fogyasztása.
Csak sajnos a benzines focusomat nem igen akarnám eladni, mert első autóm és nagyon bejön, csak autópályázni azért a 150 nm es nyomatékával azért gyenge. Meg azért az első hónapba mikor megvettem párszor sikerült meghúznia valami baromnak 1-2 szer, ami eléggé leértékelheti, igaz azóta se húzták meg... :( 

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100507

Hehe!:-)))

Bánkon van a nyaralónk, a 2-es út az nem éppen fogyasztás barát!:-)

Előzmény: ZsoltALM (100506)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100506

2014ben fél évig jártam 1.4 tsi vel. Mo és szlovákia között az m2 és onnan országút.

Vadi újként kaptuk. 

Általában 5 személy + cuccok.... cégáttelepítés.

Legjobb fogyi papásan 5.1 

De általában 5.7 fölé nem nagyon ment.

0km től 30000ig használtuk. Bérautó volt.

Már az új e5 octi.

A másik amivel jártunk még a octi2 facelift volt a 122 lovas hirhedtebb láncos 1.4.

Persze az 5e jobban szerettük még ritka volt.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100505

Azt nem tudom, nem vezettem még ilyet.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100504

Na itt a különbség a mai, modern dízelek, meg a régiek között!

Előzmény: ZsoltALM (100499)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100503

"Nálam tökugyanannyit fogyaszt a kettő. Érdekes, de tényleg ez van."

Miután a két jármű karosszériája (terhelés, teljesítményszükséglet) gyakorlatilag azonos, a motor is nagyon hasonló, amíg motor nem a fölső teljesítmény-tartományban dolgozik a fogyasztásnak nagyon hasonlónak kell lennie.

Előzmény: f_zoli (100502)
f_zoli Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100502

Nálam tökugyanannyit fogyaszt a kettő. Érdekes, de tényleg ez van.

mica-r Creative Commons License 2020.08.23 0 0 100501

Erre a száz (nem túl jó) kérdésre megtalálod a választ, ha megismered a motorod működését (mechanikus és elektronikus szempontból is)

Előzmény: kz4 (100495)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100500

Nem bántam meg. Munkába járásra használom én is. Napi 100 110km. 

Csak sok sajnos a céges. Jól nézesd át.

Nekem sokat ért az is hogy magánszemély, első tulaj srlésmentes és 15oookm ként olajcserés volt az autó

Előzmény: Törölt nick (100489)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100499

Fogyi

146oookm átlaga kb 4.6   4.8.

Nálam 5ooo km átlaga 4.3.

Tankolás hitelesebb 4.5.

Ma autópalyán 130   140 km/h     5.2.

2.o crdi

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100498

A 102 lóerős mind 8 szelepes 1.6.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100497

3 évest vettem 146 oookm el.

Munkába járásra használta az első tulaj. Én reálisnak éreztem. Az autó kifogástalan. Még a fékek is gyáriak voltak. Csak autóúton autópályán mentek vele szinte.

Előzmény: Törölt nick (100480)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100496

És az 1.4 tsi mennyivel fogyaszt többet az 1.2 nél?

Előzmény: Törölt nick (100493)
kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100495

valóban eszement ötlet.

nem is fogyasztás csökkentés miatt merült fel.

hogy akkor miért?

hát mert érdekel. ahogy írtam is, kifejezetten elméleti szempontból!

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100494

Minek?

Motorfék üzemben nem ad üzemanyagot egyik motorvezérlés sem a hengerekbe! Sőt, azt is elárulom Neked, hogy váltáskor, felkapcsolásnál sem, amíg azt érzi a számítógép, hogy ki van nyomva a kupplung, és esik a fordulatszám.

Akkor meg minek vacakolni a gyújtás kapcsolóval? Annyira könnyen elérhető helyen van vezetés közben?

Ne vedd bántásnak, de eszement ötlet!

Előzmény: kz4 (100492)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100493

Ha nincs dugó Pestről ki, és Szolnokra be, akkor 5,2-5,3 az 1,2TSI, végig tempomattal, 110-zel óra szerint.

A régi dízelem ennek árnyalatokkal volt alatta. Amíg nem volt M4, sietni nem volt szabad, de nem is igen lehetett a régi 4-esen, akkor 2000-es fordulatra beállított tempomattal 4,0-4,2 volt a 110LE 1,9TDI. 

Ezért írtam, hogy gyakorlatilag a régi dízelem fogyasztását tudja a mostani kocsim.

Lehet, hogy a mai TDI-k, pláne hallottam a sima 1,6CR-ről igen jó adatokat ilyen téren - csak azt meg sokan nem szeretik, mert spórolós ugyan, de lomha állítólag - meg jókat írnak a 2,0-ról is, azok 110-es tempónál tudhatják 4,0-4,5l-t. Nem tudom nem volt nálam ilyen tartósan, majd, akinek van, remélem beszámol róla!

Számolni kell! Gondolom az 1,6-os Focus az 100LE körül van. Az 1,2TSI az 105LE, és hat fokozatú kézi váltója van (van DSG-vel is amúgy). Amit írtál fogyasztást, annál jobb bő egy literrel a 3-as Octavia ezzel a motorral.

Tudom, sokan mondják rá, hogy az 1,2TSI az egy "vödör csavar". A láncos motorokkal voltak is bajok. De a harmadik generációs Octaviába már a szíjas vezérlésűeket szerelték csak, azokkal meg nincs baj. 

Nagyon-nagyon ritka az a nagy dízellel szerelt kocsi, amit azért vesznek meg, hogy hátvégén azzal menjenek kirándulni (van ilyen, minden 100.000 ilyen kocsiból talán 1), általában nem ez a jellemző. Hanem az, amire Te is használod! Mennyit is teszel bele a Focus-ba egy évben?

17 éve én sem azért vettem dízelt, mert hétvégi kocsinak kellett.

Előzmény: Törölt nick (100489)
kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100492

vitaindító!

természetesen nem én csinálom, ez egy külföldi példa, amit a nagymamám mesélt még szlovákul, amikor huszár volt az albérlője.

szóval mi történik, ha menet közben (pl 80km/h-s) tempónál éppen motorfékezve leveszem a gyújtást, majd néhány (pl 5) másodperc múlva újra ráadom.

a példa kedvéért legyen O1 1.6 BFQ

azt tudom, hogy veszélyes, nincs szervó, beakad a kormányzár, nincs világítás, stb. ezért ne csináljam. oké. nem is csinálom.

de mi történik a motor és az elektronika, illetve a többi egység szempontjából?

mi történik tartós (pl 10 másodpercet meghaladó) motorfékezés esetén?

az injektorok nem fújnak be, ugye?

gyújtás van? néhány fordulat után az is felesleges, nem?

minden más működik.

mi van, ha leveszem a gyújtást, de a kulcsot nem húzom ki.

leáll a hűtőventilátor? (a régi Orion-om leállítás után néha még fújt, de az O1-nél nem emlékszem ilyenre)

a hűtővíz szivattyú ugyanúgy megy tovább?

a termosztátok gondolom mechanikusak. ha lenne érzékelők alapján vezérelt szelep, akkor az alapállásba állna? van benne?

a klímát is a motor hajtja, bár mivel kikapcsol az utastér ventilátor ezért gondolom kikapcsol a klíma is.

tehát kikapcsolt gyújtás mellett motorfékkel gurul az autó.

van leállítási protokol gyujtáselvételre? (pl mint a Trabantnál a benzincsap zárás és a kötelező gázfröccs.)

olajnyomás van? teljesen mechanikus a szivattyú?

EGR szelep? bár nincs égéstermék, de kipufogógáz van.

ECU áll? vagy működik, csak azt hiszi, hogy áll az autó. fordulatszámot tudhatna, légtömeget mérhetne, ventilátort kapcsolhatna.

külső világítások általában nem működnek.

nincs kormányszervó, nincs fékszervó. vagy van? de ha elektromos, vagy kombinált lenne, akkor?

nem megy a tükör és hátsó ablak fűtés. leáll az ablaktörlő, még a végállást sem várja meg.

talán felkapcsolódik az utastér világítás.

oké gurul az autó több (pl 5) másodperce, sebességben, gyújtás levéve, a fordulatszám pl 2000 felett van.

ráadom a gyújtást.

mi történik?

az AC pumpa eddig is ment, ha kell rendelkezésre áll az üzemanyag.

de mire gondol a költő? illetve az ECU.

fordulatszám van, benzin nem kell, gyújtás nem kell, minden rendszer működik?

azt mondhatnánk, hogy beindul a motor, de ez nem lenne igaz, hiszen nem állt le, forgott folyamatosan.

eddig sem volt robbanás és most sincs. lehet, hogy ez csak nyelvtan, de az is lehet, hogy definíció kérdése.

újra felfűt a lamda szonda, de senki sem törődik vele, hiszen nincs égés.

a katalizátorba nem jut oda nem illő dolog, mert bár nem az önindító indított, de egyrészt gyorsan forgattuk a motort, másrészt nincs égéstermék.

a diagnosztika lefut, elalszik az ABS és a többi szokásos lámpa.

a töltésjelző lámpa is elalszik. tehát van töltés. aham, de akkor eddig nem volt, ugye? számít ez? talán nem. az akku bírta.

világítanak a világítóberendezések, ha szükség van rájuk.

az ECU szempontjából annyi a különbség egy normál indításhoz képest, hogy nagyobb a fordulatszám?

vajon a szivató feladatát ellátó egység milyen protokol szerint állít keveréket? indításkor mindig dúsabb kell?

vagy ha nem jár az önindító, akkor nincs indítási protokol sem?

kifejezetten elméleti szempontból érdekel ez a dolog, gyakorlati haszna nincs, én is mindenkinek azt mondom, hogy menet közben ne vegye le a gyújtást.

de tényleg nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit érez ilyenkor az autó.

illetve hogy bonyolultabb, vagy egyszerűbb, vagy egyszerűen csak más motorok esetén mennyiben változik a helyzet.

kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100491

O1 U2 Tour 5 ajtós 2005.

kb 5 éve cseréltem az első üléseket és azóta nem működik a hátsó középső 3 pontos öv.

meg van feszítve és be van akadva.

nem mozdul.

fent nincs benne a műanyag vezető (de megvan).

be lehet némileg látni.

hogyan tudom kiakasztani?

(eddig nem zavart, 4-en vagyunk, sosem ült ott senki, a gyerekülésektől nem is fér volna el. de nem szeretném így eladni.)

kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100490

"Az ex rendőr o1-sekről van valakinek tapasztalata? Lehet belőle jó vételt csinálni? (Az 1.6 szívók)"

én egyszer már megtettem. de ennek már 8 éve.

és most én is el fogom adni.

az enyémmel nincs semmi komoly baj, de egyre gyakoribbak az apró bosszantó hibák.

megnyúlik a kézifék bovden, elszakad az ajtóban az összekötő vezeték és nem lehet felhúzni az ablakot, nem kapcsolja a belső tér világítást a jobb első ajtó, elszakad a bal első ajtónyitó bowden, kiesik a kézifékkar krómszínű műanyag gombja, a gázpedál 3 potméteréből az egyik néha bizonytalan és ilyenkor kikapcsol a tempomat, néha csipegeti az olajat, de bőven előíráson belül.

semmi komoly. egyelőre. de apró jelek azért vannak. most még el tudom adni, most még jó, most még nem rohad, talán ér valamit és nem kell szégyenkeznem miatta az eladáskor, hogy "ez ilyen". de ez amikor megvettem, akkor is egy jó darab volt, bár csúszott a kuplung és néha jelzett a lambdaszonda, de ez egy különlegesen jó példány volt. ez nem járőr, hanem az ózdi rendőrkapitány személyi használatú szolgálati autója volt.

az előbbieknek némileg ellentmond, hogy a váltó...

de a feleségem szerint mindig is ilyen volt.  szerinte 110-250ekm között nem romlott.

az enyém KBL rendszámú és BFQ motorkódú. Állítólag a KMC-sek már 16 szelepesek. de állítólag többet fogyasztanak és kevésbé mennek, viszont jobban felszereltek.

minden 15 éves autó legalább 15 éves.

de állítólag az az idő, amit taxiként, rendőrautóként töltenek, az duplán számít.

Előzmény: Ikarus44 (100470)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100489

Hát Sopron-Bécs között napi ingázás. Az heti 5 ször kb 140km, 3 személlyel.

Már 1 éve csinálom ezt egy 1.6 os benzin focus kombival, amit imádok, de a nyáron 6.8, télen 7.2 simán benne van, és mivel kb 800km -t megyek el egy tankkal durván, és nem szoktam kicentizni így a kútra is állandóan járnom kell.

Előzmény: Törölt nick (100487)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100488

A keretedben legfeljebb egy 2-es Octavia férne bele, már a kínálat tisztességes feléből.

Előzmény: kz4 (100485)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100487

Nem. Akármennyi km is van benne, akár hihető, akár nem.

Persze, attól függ, mire vennéd? Évente mennyit mennél vele?

Én május végén ültem át egy dízelből egy 1,2TSI-be. Szándékosan nem nulláztam le a hosszútávú, göngyölt fogyasztásmérőjét. Eddig kb 5600km-t mentünk vele, a vegyes átlaga 5,6l/100km.

Bp - Szolnok ingázás, plusz a családi hosszú utak, de van benne városi bevásárlás is, rövid utakon. meg-megszakítva.

Nekem nem hiányzik belőle a lóerő, 105 paci van benne, elég, még autópályázásra is. 3000-nél, 6. sebességben 140-t megy. Terhelve, nem csak egyedül vagyok benne. A mai dízelek eléggé komplikált autók. Egy sima olajcsere szerviz ugyan nem, vagy nem sokkal több, mint egy benzinesnél, de mi van, ha olyan dolgokat kell benne cserélni/javítani, ami nem egy szimpla művelet? Nem biztos, hogy az alkatrész lesz sok, hanem a szerelő óradíja, mert sokat kell foglalkoznia vele. Behozza, hogy kevesebbet eszik?

Nem vagyok a dízelek ellen, 17 évig vezettem egyet, és 530ezer km-nél ment nyugdíjba nálam. Csak kérdéseim vannak, így a hetedik Skoda megvásárlása után. Minden második héten napi 200km-t megy a kocsi, és fogyasztásban a régi dízelem adatait hozza. Nem tudom, hogy a mai dízelek mennyit fogyasztanak, ha egyenletes 110km/h utazót mennek? De ilyen állapotú, szervizkönyves Octavia Style dízelben nincs ilyen áron.

Gondold át, mire használod a mostani kocsidat, és mire használnád ezt? Számolj, csak utána dönts! 

mica-r Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100486

Amíg tömegével látsz idősebb német autókat az utakon, addig elhiheted hogy sokáig fenntarthatóak. 40-50 akárhány éve elhiszik a vásárlók. Kell még kis idő, hogy átverve érezzék magukat?

Előzmény: Töck Jenő (100482)
kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100485

2M fölé semmiképp nem szeretnék menni.

a mostanit 7 évesen 110ekm-el 750eFt-ért vettem.

oké, ez lottó 5-ös kategória, de egyszer nekem is lehetett szerencsém.

megnéztem egy 2013-as Rapidot.

egygazdás, tűrhető állapot, csak olyan őőő... izé... fábia_fapad érzésem van benne.

Előzmény: ZsoltALM (100374)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100484

Gyanús nekem is a kevés km -es diesel ami már nem 1-2 éves. De amennyire utána lehet biztos utánajárok a kocsiknak irjanak bármennyi km -t.

kz4 Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100483

"A mostani Octaviánk "testvérkéje" még itt van.

https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/skoda/octavia/skoda_octavia_1_2_tsi_ambition-15895888"

sajnos ez az én pénztárcámon túl van...

Előzmény: Törölt nick (100356)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100482

"Esetleg nézz körül a flottaüzemeltetők vesznek-e német autókat"

Vesznek. Amíg a népek elhiszik, hogy jók a német autók, addig venni fogják. Mert ha nem német autóval érkezik meg a vigéc akkor biztosan rosszul megy a cégnek. Másrészt a legtöbb valamire való cégnél négy év, vagy 150ekm után eladják őket. A céges Vento-t 140ekm-el adták el. Egyébként fiatal korukban jobbak a német autók a más országbeli autóknál, de a fiatalság múlandó. Ha zagyvaságnak mondod azokat a tényeket amiket írtam lehet, hogy igazad van, de attól még a német autók erősen túlértékeltek.

Előzmény: mica-r (100479)
Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100481

Gyanúsan kevés az a km.

Érdemes nagyon megnézni azt az autót.

"Nagy" dieselt rendszerint azért vesznek, mert sokat mennek vele. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100480

Szerintetek egy octavia 3 kb 7 éves sedan, 2.0 cr tdi kb 120 ezer km -rel mennyiért jó ár megvásárolni? kb 3, 3.2 millióért jó ár? Vagy az már sok?

mica-r Creative Commons License 2020.08.22 0 1 100479

"Ne hidd"  nem hit kérdése. Esetleg nézz körül a flottaüzemeltetők vesznek-e német autókat. Ha nem vesznek, akkor igazad lehet, nem használhatók tartósan. 

A többi nem nagyon érthető zagyvaságnak tűnik. (ha már Renault vs. VW, akkor egy Fluence rosszabb autó bármelyik VAG megfelelőjénél). De lehet hogy a többiek értik a gondolatmenetedet...

Egyéni példák nem mérvadóak, nekem is volt rossz kocsim, ami viszont másnál jól bevált. A nagy átlagot kellene nézni.

Előzmény: Töck Jenő (100478)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.22 -1 0 100478

"Nem hiszem hogy igaz lenne. 100 000 km-re nincs tervezve semmilyen autó manapság. "

Ne hidd. Egyébként nem azt mondtam, hogy 100ekm elérésénél szétesik, hanem azt, hogy 100ekm után egyre több hiba jön elő, hogy minél előbb vegyél újat. 

A német autók túltervezettek, túlárazottak és túlértékeltek szerintem. Különösen a VW. A bogárhátú és a Golf között volt valami 400(?), (talán 412) sorozatú elmeszüleményük amibe majdnem belebukott a gyár. A Golf GTI első változata a Renault 5 sportváltozatára adott válasz akart lenni. 1600cm3, 112Le. Egy év után módosították, 1900cm3, 110 Le. Az első Golf dieselek hamar elkoptak annyira, hogy megették a kenőolajat egy nagyon rövid idő alatt és nem lehetett őket leállítani. Motorcsere. Így járt a főnököm felesége a 80-as évek vége felé. (persze utólag lett volna egy-két ötletem, de egy nőtől ez nem volt elvárható). A 90-es években a Vento-val (céges autó volt, új, személyi használatra) annyi baj volt, hogy hozzá képest egy akkori Dacia maga volt a tökéletes megbízhatóság. Tudom, volt Dacia-m... A Vento-t két hetente vihettem szervízbe. Nem duma, csakugyan 2 hétnél tovább sose bírta. És még sokat tudnék mesélni.

Előzmény: mica-r (100477)
mica-r Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100477

Nem hiszem hogy igaz lenne. 100 000 km-re nincs tervezve semmilyen autó manapság. Annál jóval többet kell elmennie. El is mennek, persze előfordul valami gyártási vagy konstrukciós gebasz, ami miatt probléma keletkezik. 

Mintha ellentmondanál magadnak, hogy egy régi Ventoval több baj volt, mint a modernebb utódjaival...

Előzmény: Töck Jenő (100476)
Töck Jenő Creative Commons License 2020.08.22 0 0 100476

"Persze az uj auto a legjobb auto."

Kétségtelenül. De minél modernebb, annál rövidebb életre van tervezve. Az O3 kb. 100-120e km-re. Lásd itt alább, gyújtáskulcs 120 ekm-nél már gyengélkedik. Elmegy tovább is, de egyre több és egyre drágább javításra lehet számítani. A sógorom új Passat-jában 75.000km-nél teljes motorfelújításra volt szükség. Autóval nem volt még annyi bajom mint annak idején egy újonnan vásárolt Vento-val.

Előzmény: kezdo_O1-es (100474)
seniorvs Creative Commons License 2020.08.21 0 0 100475

Sziasztok!

OIII gyújtáskapcsoló akad valakinél?

Az enyém 92 ezernél, 6 év után elkezdett akadozni.

Mivel érdemes kenni?

kezdo_O1-es Creative Commons License 2020.08.21 0 0 100474

"A probléma inkább az, hogy mivel ma ezek az autó már nagyon olcsón mennek, bármilyen kisebb hiba az autó értékéhez képest hatalmas összeget jelenthet, mert ennyi idős korban jöhet bármi, trafók, gátlók, rugók, fojtószelepház."

Ha valaki eppen el akarja adni az autot akkor ez gond, mert nem fogja tudni ervenyesiteni az eladasi arban. Ha azonban hosszu tavra tervez az autoval nem hiszem hogy ez problema. En pl. ketto eve az akkor 13 eves O1-emre gondolkodas nelkul rakoltottem 220eFt-ot amikor vezerles+ilyenkor szokasos, fektarcsak betettel, szurok, folyadekok, gyertyak csereje tortent + muszaki vizsga (biztos hagytam ki par tetelt). Azota is megelegedessel hasznalom tovabb. Majd ha olyan gyakran jonnek a bajok, hogy az zavar, akkor mehet a bontoba, addig meg tegye a dolgat.

Ha dragabb az auto, akkor kevesbe faj ha x osszeget koltok ra?

Ismerosom megkerdezte tolem, hogy a 300eFt-os (tanulos) autojara koltson-e 60eFt-ot, hogy tovabb hasznalhassa. Ez az auto ertekenek 20%-a. En rabeszeltem, mert 60eFt-ert van egy hasznalhato autoja, vagy vehet egy masikat ahol az atiras lesz also hangon ennyi, arrol nem is beszelve, hogy a jelenlegi autojat ismeri a movetkezo meg tartogathat barmi meglepit.

Persze az uj auto a legjobb auto.

Előzmény: nohab (100473)
nohab Creative Commons License 2020.08.20 0 0 100473

Maga az autó egyébként masszív, tök jó kocsi, éppen tavasszal reaktiváltam apum szunnyadó ilyen gépét, semmi baja.

A probléma inkább az, hogy mivel ma ezek az autó már nagyon olcsón mennek, bármilyen kisebb hiba az autó értékéhez képest hatalmas összeget jelenthet, mert ennyi idős korban jöhet bármi, trafók, gátlók, rugók, fojtószelepház.

Amit érdemes megnézni esztétikai oldalról az az ajtó- és tetőkárpit, ha az ajtókárpit kezd elválni a homorú felületről, akkor előbb-utóbb a tető is megindul. Ha ennyi idősen az ajtókárpit még rendben van, akkor sokat állt garázsban a kocsi, ami jó pont.

nohab Creative Commons License 2020.08.20 0 0 100472

vastag pokróc jól eláztatva, nehéz mint a sár, ami azt megemeli, az már az autót is :)

Előzmény: TWdoktor (100460)
nohab Creative Commons License 2020.08.20 0 0 100471

Elvileg nem lehetetlen, minél kisebb helyi rendőrség autóját keresd, ahol lehetett gazdája a kocsiknak.

Ha csak úgy találkozol eggyel akkor nehéz a helyzet, egy ~15 éves autón bármi IS lehet már rossz.

Ikarus44 Creative Commons License 2020.08.20 0 1 100470

Az ex rendőr o1-sekről van valakinek tapasztalata? Lehet belőle jó vételt csinálni? (Az 1.6 szívók)

Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100469

Majd próbálok napon allni vele kicsit lehúzott ablakkal. Lehet hogy a gumikédernél jött be. A teteje lapos. Szilikonnal befujom és megnyomkodom. Hátha.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100468

Seatnál volt még hasonló esetem. Ott kiderült hogy a tűzfalon volt egy körömnyi rohadás, ott jött be a víz.

Na ott az egész filcet dobtam a kukába, és a szőnyeg alá gumiszőnyeget raktam.

Így könnyen törölhetővé vált.

Így is adtam el mondtam is az uj tulajnak ne lepődjön meg.

Persze rohadás kijavítva es az autó alja belül tisztességesen lekezelve lefestve.

Előzmény: Bombyna (100462)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100467

Jajjjj

Én a pokrócos esetnél felhajtottam mindent és aláraktam müanyag dobozokat hogy szellőzzön ne feküdjön vissza.

Így száradt ki. Ja meg betettem a hajszárítót, hogy fújjon alá.

Tulképpen jó lett.

Meg hát előtte többször áttöröltem a padlót.

Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100466

Igen :D

Előzmény: TWdoktor (100465)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100465

"Na végre de már irtamí1 éve is de nem figyeltel."

Most is csak véletlenül vettem észre... Jövőre is írsz? Akkor majd jobban figyelek:)

Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100464

Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100463

Kösz

Előzmény: Törölt nick (100453)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100462

Na végre de már irtamí1 éve is de nem figyeltel. Na kepzeljetek ma vettem eszre hogy a jobb hátsó resz beazott de nagyon. A szonyeg tocsog. A jobb hatso ahhoz képest semmi. Nem tudom hol johetett be. Ronggyal felitattam a vasrol. Az 1 cm vastag filc is tiszta víz jól felszivta.Hogy fog ez kiszáradni?

Előzmény: TWdoktor (100457)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100461

Ez igen, egyszerre írtunk!

Előzmény: Törölt nick (100458)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100460

"Na meg eccee régen. Jött a jég. Rohantam ki pokróccal ráraktam a tetejére rácsuktam az ajtót."

Egyszer riogattak, hogy jön a jégeső, úgyhogy én is kimentem a pokróccal a kocsihoz, de én nem csuktam rá az ajtót, hanem csak ráterítettem a tetejére. Persze, elfújta a szél, erre előre meglocsoltam vízzel, így ott maradt. A művelet annyira sikeres volt, hogy vihar volt ugyan, de a jég elmaradt, és valahogy nem bánom, hogy nem kellett kipróbálni, hogy működik-e a megoldás...

Előzmény: ZsoltALM (100450)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100459

Ez gyors volt! Itt is köszönöm!

Előzmény: TWdoktor (100456)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100458

Virtuális postagalamb indítva!

Előzmény: TWdoktor (100456)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100457

Örülök neki!

Először nem értettem a hsz-t, mert én alufelnit használok télen-nyáron, de aztán jó sokára beugrott, hogy mi a helyzet...:)

Előzmény: Bombyna (100379)
TWdoktor Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100456

Engem is érdekelne a cím, emailcímem publikus. Remélem, szükségem nem lesz rá, még két évig garanciális az autó, de az ördög nem alszik... Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (100445)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100455

"Rohantam ki pokróccal ráraktam a tetejére rácsuktam az ajtót.

Király."

És így a pokróc szövete szépen bevezette a vizet az utastérbe, hiába is ordított a gumikéder, hogy nem kellene!:-)

Fizika. De ugyanez a bajom a boltokban kapható, és kívülről rátehető, az ajtó rácsukásával rögzíthető napvédőkkel is. Egy sivatagban OK, ott 99%, hogy lesz eső. De itt...

Előzmény: ZsoltALM (100450)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100454

És az i10-t miért nem úgy hívják, hogy "hjundáj"?:-)))

Viccet félretéve, és szeretem a kocsijainkat, és eléggé sokáig meg is vannak nálunk. Így van nevük, amiket mi adunk nekik. Remélem nem baj....-)))

Előzmény: TyggeR (100446)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100453

BBéci és Bombyna!

E-mail ment az itt megadott címetekre!

Előzmény: BBéci (100452)
BBéci Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100452

Az engem is érdekel, mert jövő március 23-a után nem fogom márkaszervizbe vinni az autót, ha valami baja adódik.

BBéci Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100451

Nem derült ki, de nem is nyomozgattam olyan mélységben, ami ahhoz kellett volna. Az elülső ajtók ilyen viselkedését még valahogy megértettem, mert autóhifihez szükséges módon voltak kezelve. Vastag Noise Killer réteg, bitumenes lapok, akusztikai szivacs, stb. A hátulsók viszont érintetlen, gyári állapotúak voltak, mégis befolyt a víz. Tudni kell, hogy nem idióta fóliás megoldásúak, hanem alumínium lappal burkoltak voltak az ajtók.

Előzmény: Bombyna (100440)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100450

....

Na meg eccee régen. Jött a jég. Rohantam ki pokróccal ráraktam a tetejére rácsuktam az ajtót.

Király.

..másnap hófehér ablakok belül. Akkor má rájöttem: talan hajszálcsövesség:) .

Annyi víz volt az utastérben hogy száríthattam napokig. 

Ehez képest vszinű nekem a hátsóajtó ázás nem is feltünő.

Szembe szomszéd hasonlót molyolt utána

Nagyon megköszönte hogy szóltam előtte.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100449

Nekem csak picit jött be. De lehet hogy csak en tartottam kevésnek. Mosásnál én is láttam. Próbáltam azt is hogy nyitott ajtót locsolom, akkor is látható volt de ez lehet hogy hülyeség.

Ragasztószalaggal visszatettem a nylon alját, mert csak ott vált el.

Előzmény: Bombyna (100448)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100448

Ja csak nem gondoltam volna emiatt jön be ennyi víz.

Előzmény: ZsoltALM (100444)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100447

Kíváncsian várom a címét elnézek oda. Meg is lehet várni?

TyggeR Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100446

kormi kandúr, hópihe... a miénket úgy hívják, skoda, az i10-est meg úgy, hogy i10-es :)

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100445

Ha budapesti vagy, vagy el tudod érni a Dél-pesti részt, akkor van egy szerviz tippem. Én is oda járok Hópihével (járok... május óta van meg, az éves szervize volt ott), és minden rendben van ott. Egy kis műhely, de P. Zsolt dolgozik ott - valaki még emlékszik rá a régiek közül? - amit ő nem tud a Skodákról, az nem is létezik. :-))

Előzmény: Bombyna (100443)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100444

Sajnálatos

De akkor megvan a bibi.

...

Nekem is 3 hete szakadt le a bal hátsó ablak az octi 1 en. Kb 5 éve meg a jobb hátsó.

Előzmény: Bombyna (100443)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.19 0 0 100443

Ablak emelő  javításnal elteptek hosszaban a nejlont és alul se ragasztották vissza szerintuk az nem kell oda amelyiken nincs az se azik be volt a válasz. Nem akarják megcsinálni garanciaban azota fel se veszi a telefont az biztos többet soha nem fogok odavinni autot semmilyen javitasra.

Előzmény: ZsoltALM (100442)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100442

Vszínű a nylon sérült és így az ajtó belseje helyett, a kárpit felé vezeti a vizet. S így kerülhet a kárpit felöl belülre. Akkor pont azt látod hogy a ajtógumin befelé nedves és bukik át a víz.

Vagy amit irtunk nem folyik ki az ajtó alján

Előzmény: Bombyna (100440)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100441

Igen

Nekem is 1 octi van 2001 es évjárat

Előzmény: Bombyna (100438)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100440

És kiderült hogy hol?

Előzmény: BBéci (100439)
BBéci Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100439

2001-es évjáratú Passatom ajtajai hasonlót műveltek. Mindegyik gyárilag kialakított vízkivezető rés tiszta, átjárható volt, mégis befelé, az utastérbe csordogált az eső vagy mosóvíz.

Előzmény: Bombyna (100432)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100438

1es oct? Holnap megnézem.

Előzmény: ZsoltALM (100437)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100437

Igen az alsó gumicsík mögött az ajtóborító felé. Azt hiszem a hátsó ajtón 2 van.

Én fogpiszkálóval piszkáltam ki anno.

Előzmény: Bombyna (100436)
Bombyna Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100436

Kösz a válaszokat. Az ajtó aljan tudom hogy kéne lenni luknak de nincs. Vagy a gumicsik mögött lehet? Megrangatom az ajtót akkor hallanom kell ha tele van vízzel. Automosoban ültem es ahogy jott a viz folyt be kicsit már alul.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100435

Valószínű, hogy ott lehet a gond, vagy az ablaknál a gumi. De normális esetben onnan ki kell folynia annak, ami oda bement, és nem az utastér felé. Nézd meg az ajtó alját is, hogy a kifolyó nyílások szabadok-e?

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100434

Egyszer azt hittem a tankban lötyög a benzin és azt hallom. Az ajtóban volt rengeteg víz.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100433

Sztem igen

Nálam a jobb hátsónál is ez miatt jött be víz. Sajnos egy parkolásnál úgy belémjöttek anno, hogy ajtócsere lett.

....

Persze cserbenhagyott.

S utána volt hasonló nálam is.

Meg persze nézd meg az ajtó alján a kifolyók tisztaságát is.

Bombyna Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100432

Kisebb esonel is beázik a b.h. ajtomnal alul. Van otletetek mi lehet? Belul a kuszobnel vizes a gumi. Van az a nejlon az ajtoban ha az nincs jól visszaragasztva jöhet be ott ennyi víz? 1es octavia.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100431

Persze igazatok van az idő halad.

De tetszett a tartósság, viszonylagos egyszerűség, s a mellé társuló fogyasztás.

Tudom sarkalatos példa volt  irtunk már erről többször.

Saját példámból kiindulva én is váltottam és a folyamatos szigoritások miatt ez az út van előttünk

mica-r Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100430

Ide elég a tájékoztató adat.

Előzmény: Törölt nick (100429)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100429

Tudom, azért is hiszek neki! De, mivel számított érték, így szigorúan méréstechnikailag az egy tájékoztató adat csak. Egzaktul mérni ilyesmit csak átfolyásmérővel lehet. 

Előzmény: mica-r (100428)
mica-r Creative Commons License 2020.08.18 0 0 100428

Na azért a motorvezérlő elég pontosan tudja mennyi üzemanyag fogy!

Előzmény: Törölt nick (100427)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100427

Csak megerősíteni tudom. Elég sokat autózunk, ez így alakult az életünkben. Amikor megvettük a második Octavia-t, Kormi Kandúrt, előtte számoltunk, mert annyiért, amennyiért vettük, kaphattunk volna egy újat is, a 102LE-s 1,6 benzinest. Csakhogy az üzemanyag fogyasztás, és az akkori árak alapján inkább a 3 éves 1,9TDI mellett döntöttünk. Ha akkor a benzinesek úgy fogyasztottak volna egy akkora kocsiban, mint most a 6 éves 1,2TSI-nk, akkor nem vettünk volna dízelt. Csakhogy nem annyit ettek/esznek azok a típusok.

A mostani Octavia-nk gyakorlatilag hozza a nyugdíjazott dízel fogyasztását, nem gyengébb érzésre, és tágasabb, kényelmesebb kocsi. Lassan 140ezer lesz benne, a hosszú távú vegyes fogyasztása 5,6l/100km. Most, akkor lehet írni, hogy csal a fedélzeti számítógép stb, stb. De, ha teletankolom, akkor tudom, hogy legalább 800-850km-t mehetek vele. Ennyi mérési pontosság még belefér. Igazán korrektül csak akkor lehetne ezt mérni, ha a kocsik üzemanyag vezetékében lenne egy átfolyásmérő. Minden más módszer csak tájékoztató jellegű adat. (Ex repülőgép műszerészként tudom, hogy mi múlhat a pontos üzemanyag fogyasztás mérésen, korrektebb módszer nem létezik.)

Egyébként az is hozzátesz a környezet szennyezéshez, hogy ma jóval több autó fut az utakon. Gyerek koromban a ház előtt az utcán fociztunk, tollasoztunk nyáron. Utóbbihoz nagy nyugalommal kötöttünk a két fa közé keresztben az úton egy spárgát "hálónak", 95%-ban nem zavartunk vele senkit. Ha abbahagytuk, úgyis leszedtük. Ma már ez nem lehetséges, pedig az utcánk egy olyan mellékutca, ami sehol sem csatlakozik főútra! Hiába fogyasztanak a mai kocsik kevesebbet, több van belőlük. 

Előzmény: skt15 (100425)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100426

kb.: pontosan ilyen fogyival megy az asszony új kis 1.0 MPI fabigyója és ez tudja az EURO 6-ot, és még a teljesítménye is pont 55 kW. Szóval én nem írnám le a műszaki fejlesztéseket, de tény: vannak zsákutcák.

skt15 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100425

Azért az én tapasztalatom az, hogy jelentős mértékben csökkent a motorok fogyasztása, javultak a menetteljesítmények (na persze ez nem csak a motor miatt), csökkentek a kibocsátások az elmúlt évtizedekben. Az persze egyértelmű, hogy nem annyit, mint amennyi az adattáblákból kiolvasható. 

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100424

Sajnálatos ez az egész...

Nekem a régi eu 2es seatom 5.5  literes fogyival vitt munkába országúton.

Lehet hogy tán többet szennyezett mint egy mai autó de csak 5.5 liter benzin égett el 1oo km alatt, és városban is elvolt max 7   7.5 literrel.

Lehet hogy tudja egy mai kis turbós benzines is.

De sok esetben ez sem biztos.

1.6   8v  55kw ról irtam.

....

Papíron működő környezetvédelem ez az egész.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100423

Ja, a kamu mérési ciklus egy újabb kamu része...

És mindezek miatt nagyobb, drágább akku és drágább generátor meg önindító kerül az autóba...

Előzmény: mica-r (100420)
_cvisoma_ Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100422

legalább annyi a felesleges leállítás mint amennyi az indokolt.

Szerintem ennél sokkal rosszabb az arány, főleg ha az időtartamot is figyelembe vesszük. Persze, van amikor tényleg jó tud lenni, például sorompónál több perces várakozáskor. De legtöbbször pár másodpercig áll csak a motor, aztán már indul is újra. Sajna ez van, jövőbelátó gömbje nincs az automatikának, csak a pillanatnyi állapotot tudja figyelembe venni.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100421

Csak a kinyomó csapágyat terheli.

Ha emelkedőn félig kinyomott kuplung mellett a félig csúsztatott kuplunggal tartja az ember az autót, az terhel több szerkezetet.

Előzmény: Törölt nick (100416)
mica-r Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100420

A szent emissziós mérés miatt találták ki lényegében

Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100419

Szerintem még a levegő minőségében sem mérhető a hatása, mert kb.: 20-25 másodperc után lesz negatív a mérleg. Egy indításkor annyi üzemanyagot éget el egy autó mint ~20-25 másodperces alapjárati ketyegéssel. A nagy számok törvénye szerint (és az idióta programozás miatt, amikor még gurul az autó de már leállítja a motort!) legalább annyi a felesleges leállítás mint amennyi az indokolt.

Előzmény: Törölt nick (100415)
mica-r Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100418

Általában nem a szerkezet adja fel először.

ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100417

Csak leállítani szoktam úgy

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100416

Vigyázz, kinyomott kupplunggal várakozni hosszabb ideig egy rossz szokás! Feleslegesen terheled vele a szerkezetet.

Előzmény: ZsoltALM (100414)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100415

A start-stop rendszernek van egy kétségtelen előnye, ami miatt kitalálták. Ez pedig az, ami korábban az Ormos Intézetnél is kint volt tábla formájában a sorompó előtt, hogy: várakozáskor állítsuk le a motort. Álló helyzetben csak szimplán feleslegesen égetjük az üzemanyagot, ez tény. Ezt hivatott megelőzni a start-stop rendszer, mert így a városban csak a mozgó autók eregetnek füstöt.

Eddig a hangzatos elv, a gyakorlat meg más. Vagyis, mint minden műszaki dolognak, több paramétere is van, és szemellenzősen csak az egyiket figyelni, az ostobaság. Ugyanis az autó, mint olyan egy meglehetősen komplex rendszer. Ha egyvalamibe beavatkozunk, akkor azzal hatunk egy csomó más dologra is. A levegőnek lehet, hogy jó a start-stop rendszer, de minden másnak nem, mert erősebben használódik egy csomó részeleme a kocsinak, és ezek cseréje/javítása nem csak költség az üzemeltetőnek, hanem ugyanúgy pofon a környezetnek, mint egy adott esetben a lámpa előtt egy percig alapjáraton ketyegő motor. (Nem is beszélve az ilyenkor nyáron bekapcsolt klímáról, ami álló motor esetében nem hűt, majd indítás utáni percekben meg megnöveli a fogyasztást...)

Megjegyzem, lassan rutinná válik, hogy indítás után bekapcsolom az övet... és utána nyomom is a start-stop kikapcsoló gombját én is. 

Vannak az autóiparnak vadhajtásai...

Előzmény: Octi19 (100413)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100414

Sok év után beültem egy 20 éves octiból egy korszerű technikába. Tulképpen vmilyen szinten érdekel.

A  start stoppal kapcsolatban teljesen egyetértek Veled csak árt.

Kinyomodt kuplunggal szoktam leállítani is az autót pont a kissebb terhelés miatt. Indulás után én is kikapcsolom. Csak amikor anno az udvaron állt, akkor voltam kiváncsi vajon mikor áll  állna le.

Előzmény: Octi19 (100413)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100413

Nekem az első dolgom, hogy kikapcsolom a start-stop rendszert! Azt is felköttetném aki kitalálta! Semminek nem jó, se a motornak, se az önindítónak, se az akkunak, és olyan is van, hogy a váltó adja meg magát miatta. A megspórolt üzemanyag meg annyira minimális, hogy még zajszinten sincs!

Mivel kilövöm, így nekem jelzés sincs. Megérkezem valahova, leállítom és kész. Nem parázok olyasmin amire nincs ráhatásom. ...azt nem értem, hogy ti miért teszitek.

Előzmény: ZsoltALM (100412)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100412

Persze érthető

Csak kerestem az okot arra miért teszi be a jelet.

S ott legalább  leirtak még egy utalást.

Előzmény: Octi19 (100411)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100411

mert semmi haszna a számodra! ha nem is tudsz róla akkor nem izgulsz feleslegesen! Urbanlegend, hogy ha nem megy végbe a regeneráció akkor annyi a DPF-nek. Ez egyáltalán nincs így! Igazából elég sokszor (több tízszer) kell előfordulnia egymás után ahhoz, hogy valóban gond legyen.

Előzmény: ZsoltALM (100410)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100410

Találtam olyan infót régebbi (2016) előtti kezelési utmutatóban, hogy akkor sem állítja le a motort ha az alapjárat túl magas. Regenerálásnál persze 1ooo környékén van.

Így érthető miért is járatja a motort.

De ez az én kezelésimben miért nincs benne.?

Előzmény: (M)Ákos (100401)
BBéci Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100409

A családban van kettő, plusz egy haveromnak, amikről tudok. 6-700000 Ft körül volt mindenestől, beszerelve, beüzemelve, 2 év alatt behozta az árát. A fűtőanyagot szinte ingyen, kamionosoktól kapják. Olyan tiszta az égéstér, hogy leesett az állam, amikor megláttam.

Előzmény: TWdoktor (100378)
skt15 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100408

Nekem kb. az összes dízeles ismerősöm ugyanerre panaszkodik. Azt hiszem, hogy a százalék az általad megadottnál jóval magasabb. 

És ugye ez csak, mint opció. 

Ha már csak a klímához is kínálnak többféle erősséget (az szerintem kevesebb embert érdekel) 

Előzmény: Octi19 (100405)
mica-r Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100407

Már az is nagy dolog, ha hőmérő, meg olajnyomás lámpa van...

Előzmény: Octi19 (100406)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100406

...és akkor amikor ekkora a fillérb@aszás, biztosan nem fognak ilyesmire költeni!

A Passat védjegye volt generációk óta a műszerfal közepén az analóg óra, a legújabb ráncfelvarrás óta ott csak egy bazári "PASSAT" felírat figyel, és ez csak egy nagyon jellemző példa a fentebb említett aktusra!

Előzmény: Octi19 (100405)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100405

...és szerinted a felhasználók mekkora aránya túrná a menüt, hogy mekkora is a telítettség, ami egyébként nem is érhető el a menüből? 0,000000.....1%

Az lehet egy jó ötlet, hogy legyen egy könnyen elérhető menüpont amit aktiválhatnál mondjuk fél órával a hazaérkezés előtt és ha a telítettség 90-95% felett van, akkor indítana egy aktív regenerációt. De gyanítom, hogy ezzel is alig pár tized százaléknyi felhasználó törődne...

Előzmény: skt15 (100403)
camelot11 Creative Commons License 2020.08.17 0 0 100404

Pont ugyanez jutott eszembe tegnap, miért nem eivdens egy ilyen funkció. 2 napig jöttem-mentem autópályán közepesnél nagyobb terheléssel, semmi (legalábbis észrevehető) aktív reg. nem volt. Egész éjjel parkol az autó, másnap el kellet ugranom valahova városon belül szakadó esőben, rövid távra, a 3. lámpánál elkezdi csinálni, a dugóban. Kedvem meg időm sem volt végigvárni, vagy keresni utat ahol haladni is lehet, az első részénél abbahagytam, pedig nem szokásom. Pár havonta kiolvasom a dpf telítettségét, odafigyelek, de nem fogom minden napomat ezzel indítani, hogy a szerint tervezgessem az utaimat, nonszensz.

Előzmény: skt15 (100396)
skt15 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100403

Például abból, hogy a menüből kiolvasná a DPF telítettségét és mondjuk 30 kilométerrel a hazaérkezés előtt elindítaná a regenerálást. 

Nekem ez rettentően hiányzik. 

Előzmény: Octi19 (100397)
(M)Ákos Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100402

Szerintetek az mennyire normális hogy 950km megtétele után a DPF  elkezdte magát regenerálni,vagyis tisztítani?

Sok autópályával nekem 600-700 km-enként regenerált az előző (2014-es 2.0 TDI), legalábbis diagnosztikával nézve ilyeneket láttam.

Az elején sokkal gyakrabban csinálta, biztos köze volt a kezdeti nagyobb olajfogyasztáshoz is.

Előzmény: hicky (100380)
(M)Ákos Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100401

Nálam az is előfordul, hogy hazaérek  kiírja moci működés szükséges.

Ez egy üzenet a Start/Stop rendszertől, hogy most azért nem állítja le a motort, mert nagy az energiaigény.

Attól még lődd le nyugodtan. :)

Előzmény: ZsoltALM (100388)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100400

Köszi a segítséget.

Előzmény: Octi19 (100398)
(M)Ákos Creative Commons License 2020.08.16 0 1 100399

Srácok, ha rendszeresen mentek városon kívül, akkor pont felesleges a félbeszakadt regenerálás miatt aggódnotok.

Állítsátok le az autót, majd legközelebb folytatja. Semmi problémát nem okoztok ezzel.

Octi19 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100398

vannak jelek amiből egyértelműen láthatod ha éppen regenerál. Megemeli az alapjáratot, klíma nélkül is maxon megy a venti a hűtőnél, ha manuális váltós autód van, akkor a váltásindikátor a megszokottnál később jelzi a felváltásokat. egyébként nem szükséges tudnod, hogy éppen regenerál-e vagy sem, nem is beszélve a passzív regenerációról.

Az semmiben nem árt a DPF-nek vagy bárminek ha egyszer-egyszer nem tudja végigfuttatni, mert éppen megérkezel valahová. Majd a következő etapban elvégzi. Neked elég azt észben tartani, hogy éppen megszakítottad a regenerálást és a következő alkalommal tervezz be egy legalább 20 perces utat.

Előzmény: ZsoltALM (100395)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100397

a júzer miből tudná, hogy éppen regenerálni kell?

Előzmény: skt15 (100396)
skt15 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100396

Mégjobban hiányzik, hogy a user nem tudja elindítani a regenerálást. Mert ugye mindig hazaérkezés előtt kezdi

Előzmény: ZsoltALM (100395)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100395

Talán azt hiányolom hogy nem jelzi egy visszajelző hogy mikor dolgozik.

Előzmény: hicky (100391)
ZsoltALM Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100394

Ma már semmi sem egyszerű.

Világ életemben benzinest hajtottam. De én személyszerint nagyon örülök ennek a döntésnek. Ma a vw nál az egyik legjobb mocinak tartják. S már minden autó a körny védelem miatt komplikált.

Fogyasztása és a teljesítménye mesés.

Az előző tulaj 140 000km re vetített átlaga is kb 4.6    4.8.

Nálam az 5ooo km re vetített átlag 4.4.

Hosszútávra használom munka 50 km oda 50 vissza.

Az 1.6 szívóbenzines a szaladgálós octaviánk.

Úgy érzem   így ideális.

Előzmény: Alex_Aston (100392)
Octi19 Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100393

Én nem szoktam vele nagyon törődni, ha éppen regben van simán leállítom, majd a következő indításnál befejezi. Nem is szokott irkálni semmilyen üzenetet.

Alex_Aston Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100392

Ez azért így elég pazarlás, nem?

Frankón be kéne tiltani a személy dieseleket, ha ez ilyen macerás. 

hicky Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100391

Jól eldugták a kezelési könyvben DPF regenerálását.

A lényeg(amúgy 19.oldal),hogy 1800-2500 fordulat mellett,4-5 fokozatban(kézi váltóról beszélek),15 percig kell alkalmazni,még írtak olyat hogy legalább 60km/h sebességgel haladjunk.

mica-r Creative Commons License 2020.08.16 0 0 100390

Az egészet egyben? 

Előzmény: tengo33 (100389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!