Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.05.24 0 0 topiknyitó
Egyrészt azért nyitom ezt a témát, mert kíváncsi vagyok arra, hogy mennyien érdeklődnek eziránt a bajnokság iránt. Másrészt nekem is kellene néhány infó.
Először is néhány szót arról, hogy mi is ez annak, aki nem tudná.
MLS = Major League Soccer
Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos labdarúgó bajnoksága, amelyet a sokévi vergődés után az 1994-es esztendőben, röviddel az Egyesült Államokban rendezett foci VB után éledt újra. Sokáig egy a FIFA rendszerétől teljesen eltérő szabályrendszerrel működött a bajnokság. 3 darab 4 csapatos csoport küzdött egész évben a bajnoki címért. Tulajdonképpen a 2000-es évi bajnoki szezonig nem lehetett döntetlent játszani! A 90 perces játékidő után 2*15 perc hosszabbítás jött, amit ún. aranygólra játszottak (ez labdarúgásban itt jelent meg először). Ha nem esett gól, akkor a hokiból átvett szétlövés jött. Nem 11-eseket lőttek, hanem a játékosok a félpályáról vezették rá a labdát a kapusra és így döntötték el a meccset. A rendszer aztán 2000-ben megváltozott, mert szerették volna az egészet kompatibilissé tenni a világ többi részének bajnokságaival.
A jelenlegi helyzet:
A 2000-es változások óta a Major League Soccer csapatai már játszhatnak döntetlent, de a két félidős hosszabbítás megmaradt. Így a csapatoknak egy kemény munkával, akár az utolsó percekben kiharcolt egyenlítő gól kicsikarása után még a győzelem megszerzésére is marad esélyük.
A bajnokság 3 éve már csak két konferenciában zajlik. A keleti és a nyugati csoportokban. Nekem nagyon szimpatikusak a jellegzetesen amerikai csapatnevek, amelyeken egy kicsit már a 21. századi beütés is érződik (lévén a legtöbb csapatot már a 90-es évek második felében alapították).
Így a keleti csoport résztvevői :
-Chicago Fire
-Colombus Crew
-Washington D.C. United
-New York/NJ Metrostars
-New England Revolution

a nyugati csoport csapatai:
-Colorado Rapids
-Dallas Burn
-Kansas City Wizards
-Los Angeles Galaxy
-San Jose Earthquakes

A csapatok ezután az alapszakasz után (15 meccs idegenben, ugyanennyi otthon) juthatnak be a rájátszásba. Ott 3 meccses rendszerben juthatnak tovább(ez annyiban jobb, mint az európai, hogy nincs szükség idegenben lőtt több gólra, meg hasonló igazszágtalan faszságokra...). A döntőt egy meccsen játszák le! Ott, hasonlóan az európai nemzetközi kupákhoz, nincs javítási lehetőség.

A bajnokság tulajdonképpen 9 éve létezik. Ezidő alatt már sok csapatnak (The Crew,Rev.) saját, kifejezetten labdarúgásra épült stadionja készült. Az amerikai futballszurkolók száma évről évre sokszorozódik és nem csak az európai és közép-amerikai bevándorlók körében! Ugyan előfordul, hogy egy-egy meccsen csupán 10.000 alatt van a nézőszám, egy Metrostars, New England, egy D.C vagy egy Colombus meccsre sokszor 20-30, sőt, néha 40 ezer ember is elmegy. Sokat elmond, hogy a 3 évvel ezelőtti döntőre 31.000, a tavalyelőttire 22, míg a tavalyira már (nem tévedés) 61.316 ember volt kíváncsi a helyszínen!!!
A bajnokság annak ellenére, hogy az ország maga közel van sok fejlett focikultúrával megáldott közép-amerikai államhoz maga termeli ki az amerikai sztárokat. Emlékezzünk csak a tavalyi VB-n kitűnően szereplő amerikai válogatott néhány játékosára! Clint Mathis, Landon Donovan, Eddy Pope, Bryan McBride nagyon jó arcok és otthon megasztárként kezelik őket.
Az egész focibajnokságot egyébként (hasonlóan a többi populáris sportághoz) leginkább egy nagy show-ként próbálják eladni ott és ebben szerencsére a szponzorok is látnak fantáziát. A Pepsi már a legnagyobb támogatója az MLS-nek és egyelőre úgy tűnik, megéri az együttműködés. Mostmár minden évben rendeznek egyébként MLS All-Star game-et is a keleti és nyugati csoport legjobb játékosai között.
Érdemes megnézni a hivatalos oldalt is, ahol lehet szavazni a "Pepsi Goal of the Weekre", ingyen letölthető szinte az összes heti gól, stb.
Huhh...Sz'al ha valakinek tetszett az amerikai válogatott a vb-n és szeretne ezzel az egészen más jellegű bajnoksággal jobban megismerkedni, az írjon ide!
Üdv!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!