Keresés

Részletes keresés

viennatrader Creative Commons License 2008.06.26 0 0 145

Viharhoz:

 

Ma reggel jottem be dolgozni, es a Donaupark kompletten le van zarva (nem egy kicsi park...) Az egesz parkban mindenhol szettepve a fak. Dereknyi szeles "agacskak" voltak az uton. Ugyhogy nem is lovesallo, inkabb katasztrofaallo a Beagle ha ebben az idoben ki mert menni :)

Előzmény: HelLopez (140)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.26 0 0 144

Mivel penzpiaccal foglalkozom es raadasul Kelet-Europa az egyik regio ahol mozgok, inkabb a szuleim szoktak az en velemenyemet kerdezni a gazdasagi helyzetrol mint forditva. Nalunk nem igazan jellemzo az "Age before Beauty" ha gazdasagi kerdesekrol vitatkozunk. :)

 

Azert nehany dolgot tenyleg erdemes megfontolni. Ha Ausztriaban akarsz elindulni ahhoz magyar viszonylathoz kepest tenyleg eleg sok penzre van szukseg.

Alberlet rosszabb esetben 3+3+1 honap (kaucio, ugynoki jutalek, elso havi berleti dij) Ez 600 EUR berleti dijjal szamolva 4200 EUR, amiert meg nem egy palotat kap az ember fia csak egy 2-3 szobas lakast elhelyezkedes es allapot fuggvenyeben. Plusz 2 havi rezsi (mind az aramszolgaltato mind a gazszolgaltato egybe szamlaz 2 honapot es elore, legalabbis nalunk) ez kb. 300 EUR.

Megelhetes havi 600 EUR (nalunk 3 fore kb. heti 150 EUR az alapbevasarlas koltsege, azaz ruha konyv es barmi egyeb nem napi szuksegleti cikk ebben nincs benne) Ehhez add meg hozza az auto fenntartasi koltseget, plusz a vallalkozas kezdo koltsegeit (nem irtad meg mivel foglalkoznal igy nem tudom becsulni sem hogy mekkora toke kellhet hozza).

 

Szoval csak az atkoltozeshez es az elso havi megelheteshez szukseges koltseg tobb mint 5000 EUR (1,2 millio forint a mostani arfolyam mellett). Ha nem jon be, ennyit buksz a vallalkozasod vesztesegen felul.

 

Ha vallalkozokent akarsz elindulni akkor becsulnod kell tudni hogy hany honap alatt alakitod ki azt a forgalmat ami ekkora rezsit adok utan fedez.

 

Nem akarlak elkedvetleniteni felre ne ertsd. Csak annal, hogy "Magyarorszagnal csak jobb lehet" egy kicsivel tobb tervezest igenyel szerintem az atkoltozes. En szerzodessel jottem ki egy biztonsagos allasba, de azert nagyon utannaszamoltam hogy mi hogyan eri meg, es kellett nemit alkudoznom, mire jovedelemben elertuk azt a szintet, ahol mar megerte kijonni. Igy is kb. fel ev volt mire egyenesbe kerultunk, azaz visszajott az a penz megtakaritasban, amit kiadtunk az atkoltozessel kapcsolatos koltsegek miatt.

Előzmény: exe2 (131)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 143
google szerint nincs Austriaban. nem nagy veszteseg ...
Előzmény: HelLopez (142)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.25 0 0 142

gondoltam, hátha ismered az "ellenséget" :-)

Előzmény: nettomazsola (141)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 141
en vagyok a nagytapuutalo! ne is kerdezz tölem ilyet. nem tudom.
Előzmény: HelLopez (140)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.25 0 0 140

(lövésálló, meg se rezzen :-))) úgyhogy kimegy, igaz, csak az eresz alatt hajlandó közlekedni. sajnálom én is a törököket... de ez már több, mint off)

 

ON: Ausztriában forgalmaz valaki valahol Acana v. Orijen kutyatápot? Üzleti szempontból érdekel, hallott-e bárki is róla.

Előzmény: nettomazsola (139)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 139
( es ebben a viharban kimegy a kutya?? enyim majd összecsinalta magat mindig a legkisebb dörgestöl is, de ez mar nagyon off.
sajnalom a törököket nagyon. megerdemeltek volna!)
Előzmény: HelLopez (138)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.25 0 0 138

(le kellett vinnem a kutyát... lábszárközépig ér a víz...

a meccsnek meg vége :-((( )

Előzmény: nettomazsola (137)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 137
( milyen vihar volt ... felelmetes! egy pillanat alatt. meg most is dörög villamlik)
Előzmény: HelLopez (136)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.25 0 0 136

(ès még a kép is megszakadt... pedig, én egy török-orosz döntöt látnék szívesen)

Előzmény: nettomazsola (135)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 135
( sajna mar 1:1.
nagyon drukkolok a törököknek)
Előzmény: HelLopez (133)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 134
erre csak annyit tudok mondani, h ha CSAK gazdasagi oka van, akkor azert gondold vegig;
otthon anyanyelv beszedben es irasban, csalad, rokonok, baratok, "szocialis netz", "uram - batyam - sogor -koma", otthoni iskolai vegzettseg, meglevö lakas stbstbstb.
nehogy azt hidd, h itt ujrakezdeni könnyü!
itt se rokon, se anyanylev, se lakas, es mindenkeppen hatranyban vagy egy ittenivel szemben, marcsak azert is mert millio inforol nem tudsz.
20 ev utan is hallok ujdonsagot eleget.

en pl anyagilag sosem fogok olyan jol elni mint huszonevesen BP-en, de nekem tenyleg fontosabb az emberi legkör es az, h a gyerekeim 2 nyelvüen nöttek fel, mellette az angol, tanulhattak, es egyszerüen itt meg becsületes meloskent is meg tudnak elni.
ök.
de nekem pl mar 100X nehezebb.
ennek ellenere nem mennek vissza akkor sem, ha teljesen biztos jo penzt igerne barki is. en mar itt vagyok itthon.


Előzmény: exe2 (131)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.25 0 0 133

Hehehehe, az én akcentusom nagyon megtévesztö: franciás!!!

Minden osztrák, telefonon, élöben azt kérdezi 5 perc után, hogy honnan jöttem, Franciaország vagy Lichtenstein!

Pedig magyarul nem raccsolok (vagy mégis???).

 

A jó barátaim nekem is magyarok, ill. más nemzetiségüek, de nem osztrákok.

 

Viszont, én jobban elfogadom, hogy nem szomszédolunk, hanem 3 lépés távolság van, mint amikor mindenki bratyizni, tegezödni akar... Azt nem kedvelem. Mindenki döntse el maga, kivel mennyire bizalmas viszonyt akar.

 

Hmmm... az elsö török gólnál ugrált a ház... Mit hoz még ez az éjszaka???

Előzmény: nettomazsola (132)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 132
"par ev ittlet utan sokszor azt se tudjak megmondani, hogy elso vagy sokadik generacios bevandorlo valaki."

aze az akcentusbol kiderül. ( az enyimböl pl azonnal ...)
en ismerek olyan szerb + roman fiatalt (25 körüli) akik itt születtek, de meg akcentusa van, mert az iskolan kivül sehol nem hasznalja a nemetet. ez örület egyebkent.

"Egyebkent az egesz hazban ez a jellemzo hozzaallas. Mindenki odafigyel a masikra, kedves, udvarias. Nem elnek egymas szajaban az igaz, de ha a metron osszefutok hazafele valakivel a hazbol, termeszetes hogy egymasra koszonunk. Es ha mindketten egyedul utazunk, akkor illedelmesen elbeszelgetunk egymassal hazaig, vagy ameddig egyutt megyunk."

hat ezt mondom.
ennyi. mindenki korrekt, hüvös, udvarias. vegülis eleg, de nekem aze fura.
pl a gyerekeknek vettem egy hatalmas doboz legot karacsonyra amit nem akartam delutan hazavinni. bekopogtam egy szomszedhoz akivel a lepcsöhazban mindig beszelgettünk, mindig megsimogatta a kutyat, szolt 2 szot a gyerekekhez.
mondok; elnezest itt hagyhatom ezt a dobozt amig a gyerekek lefekszenek?
latnod kellett volna azt a döbbenetet az arcan! nagyon kelletlenül engedte meg es be nem lephettem az elöszobaba ö vette el a dobozt es este kiadta a felig nyitott ajton. legalabb 5 eve laktunk akkor mar a hazban.
ez aze eleg fura, nem?

ehhez kepest az iwiwen elkezdtem beszelgetni egy itt elö magyar lannyal es par nap mulva ott ültem naluk orakat este.

pl jartam egy helyre ahol elöadasok voltak. evekig jartunk össze, de szigoruan nyilvanos helyen, es hiaba hivtam többször embereket, h gyere fel, kave van, mindig jött vmi hülye kimagyarazas.

nincs nekem ezzel semmi bajom, csak ilyen.
az IGAZI barataim itt is magyarok es sok kellemes ismerösöm van aki osztrak.
Előzmény: viennatrader (127)
exe2 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 131

most Magyarorszagon van het szuk esztendo

 

Ezzel egyáltalán nem értek egyet, mert én már ezt hallom a 70-es évektől!!!!!

 

A ti szüleitek mit gondolnak a gazdasági helyzetről, úgy gondolom, hogy olyan 30-as lehetsz, tehát a szüleiddel mi hasonló korúak lehetünk.

Mert mi vállalkozók vagyunk és éppen fent tudjuk tartani azt az egzisztenciát amit 10 évvel ezelőtt kialakítottunk.

A fiamék ketten vannak és nem keresnek annyit együtt, hogy bele merjenek vágni lakásvásárlásba! Persze ki tudnák fizetni, de pillanatnyilag itthon nem tudsz nem hogy több évet, de pár hónapot sem előre tervezni!

Nagyon sokat osztottunk, szoroztunk és külhonban ezzel a tudással és mentalitással és árakkal, sokkal jobban meg tudnánk élni.

 

Tehát már csak a kedves vevőt várjuk :)

 

De nem akartam szétoffolni a topikot, bocsika !

Előzmény: viennatrader (130)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.25 0 0 130

Sok ismerosomon, baratomon erzek hasonlot mostanaban. Marmint azt, hogy elkeseredett attol ahogy otthon mennek a dolgok.

 

Azert ez (legalabbis orszagos szinten) idoleges dolog. Gondoljatok bele abba, hogy pl. hany erdelyi magyar jott at Magyarorszagra 1990 es 2000 kozott. (Vagy meginkabb: ment el kulfoldre, mivel Magyarorszag keptelen volt felfogni, hogy ahogy mi kezeljuk a sajat nemzetunk kulhoni tagjait, az megalzobb, mint ahogy Nyugat-Europa kezeli a kulfodieket... de ez mas tema...) Szoval elmentek kulfoldre nagyon sokan, mert otthon evekig, akar evtizedekig nem boldogultak.

 

Aztan ahogy elindult a gazdasag, szep lassan hazaternek. Most egy banki kozepvezeto jobban keres Bukarestben mint Becsben mert olyan szinten van hiany szakemberekbol, hogy a nyugati fizetesek fole igerve csabitjak haza oket. Raadasul Nyugat-Europa eppen szinten nem muzsikal fenyesen, es valoszinuleg meg sokaig stagflacios godorbe ragad.

 

Szoval en azt mondom: soha ne mond hogy soha. Ha lenne olyan perspektiva Magyarorszagon szamomra, ami csak kicsit rosszabb mint az itteni, akkor en mar mennek is haza. Mert azt a kis negativumot ellensulyozza a belso honvagy. De egyenlore valoban akkora a kulonbseg, hogy boven a fajdalomkuszob felett marad.

 

Ettol fuggetlenul nem gondolom azt hogy ez az allapot tartoan fennmarad Magyarorszag es a kornyezo orszagok kozott. Csak most Magyarorszagon van het szuk esztendo, es pl. Romaniaban es Szlovakiaban het bo. A 90-es evekben meg forditva volt.

Előzmény: exe2 (117)
exe2 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 129
:)
Előzmény: viennatrader (127)
exe2 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 128

Sziasztok!

Ha jól belegondolok az elmúlt 30 évben nekem sem volt olyan szomszédom akit behívtam a lakásba :-)  Bár ez azért így nem igaz, de általánosságba lehet mondani.

 

Bunkó szomszéd pedig mindenhol van, azon nem csodálkozom, hogy odakint is :)

 

nettomazsola!

Le a kalappal előtted! Bátraké a világ! Örülök, hogy nektek "bejött" a dolog, bár több ilyen bátor emberre lenne szüksége most kis hazánknak :(

Viszont erre szokták mondani, hogy széllel szembe ne pisilj! :)

Ezt a "mi kutyánk kölyke" mondást már mástól is hallottam. Bár ne minden magyar érdemli meg odakint sem!

Egyébként pedig ezt a m.helyi "kötelező" összeröffenéseket nálunk meg már túlzásba viszik. Szinte kiutálják azt aki nem vesz részt benne. Kismenyemnek is sokszor szombaton vannak ilyen kötelezettségei amit a fiam igazán nehezen tolerál, pláne, hogy ő meg otthon dolgozik :(

A lányom szerint pedig ha ő akar valakivel barátkozni a m.helyen hadd válassza már meg, hogy ki legyen az :) Miért kötelező együtt lenni a szabadidőben azzal akivel nem szeretne?

Ez a magázódás sem semmi! Azért 1-2 év alatt lehetne szelektálni, hogy kivel lehet és kivel nem! De ezek szerint azt ne erőltessük majd igaz? Bár ezt a pusziszkodást nálunk tényleg túlzásba viszik.

 

viennatrader Creative Commons License 2008.06.25 0 0 127

Na akkor szep sorjaban:

 

Ausländer:

 

Egyedi esetektol eltekintve nem volt problemam soha az osztrakok hozzaallasaval. Egyedi esetek viszont igenis akadnak. Fokent amig nem beszeltem jol nemetul (munkanyelvkent az angolt hasznalom) addig akadtak olyan kollegak mas osztalyokon akik latvanyosan nem voltak hajlandoak angolul megszolalni. Meg persze a kulonbozo torokokkel es kelet-europaiakkal kapcsolatos viccek is jottek kor-mailben. Ezeket altalaban megkoszontem nekik az osszes "Ausländer" kollega neveben is. Nehany olyan eset volt, ahol durva megjegyzest csiptem el egymas kozti beszelgetesben. Ilyenkor altalaban elmondom nekik hogy szabadidoben lehet Haider-falvara jarni naggyulesre, de a munkahelyen ezt a stilust nem fogjak toleralni az biztos.

 

Ami a magyar-osztrak viszonyt specialissa teszi szerintem a kolcsonos hozzaallas.

 

Ugye az osztrakok a monarchia ota mindig is jelentos szamu kisebbseggel eltek egyutt. Itt kepeztek Magyarorszag Csehorszag Horvatorszag (es az akkor meg nem letezo Szolvakia illetve Romania nagyobbik reszenek) politikai, katonai es gazdasagi elitjet. Megtanultak, megszoktak evszazadokon keresztul, hogy idegenek jonnek, tanulnak, dolgoznak, jobbitjak Ausztriat, majd hazamennek es folytatjak az eletuket otthon, hazavive a tudast es kapcsolatokat amit itt szereztek. Itt nem az utobbi 30 evben tanulnak meg egyuttelni a torokokkel mint Nemetorszagban (vagy arabokkal Franciaorszagban, stb.), hanem tobb szaz eve folyamatosan megy a multi-kulti. Gondoljatok bele: nincs egy olyan osztrak nemzeti etel amiben ne talalna az ember cseh, magyar, szlovak, bajor vagy egyeb hozzavalot.

 

A magyarok pedig - amint kiteszik a labukat a karpat-medencebol - hihetetlen modon tudnak alkalmazkodni es integralodni. En kolyok korom ota tobb orszagban eltem, es mindenhol az volt a tapasztalat hogy az 56-os magyarok gyakorlatilag integralodtak a befogado orszagba mind nyelvi mind egyeb szinten. Persze toltottkaposzta meg tokaji van otthon, meg maguk kozott orzik a magyar nyelvet, de olyan szintu elkulonules, mint ami a torokokre vagy jugokra jellemzo pl. Becsben a magyaroknal elvetve sem akad.

 

Szoval mi nagyon rovid ido utan szepen belesimulunk a becsi eletbe. Raadasul az akcentusunk sem olyan markans mint pl. egy toroknek vagy egy szlavnak. Ezert a magyarokkal szemben nem hogy Ausländer-szindromaja nincs az osztrakoknak, de par ev ittlet utan sokszor azt se tudjak megmondani, hogy elso vagy sokadik generacios bevandorlo valaki.

 

Szomszedi viszony:

 

Nekem volt nagyon rossz es nagyon jo tapasztalatom is. Az elso lakasunknal (11. kerulet) sok volt a lecsuszott osztrak a kornyeken. Na ok az elso par honapban kedvesek voltak, de ahogy eszleltek hogy kulfoldi letunkre mi jobban elunk mint ok (persze munkabol jobban lehet elni mint segelybol) egybol erezhetove valt az utalatuk. Egyszeruen nem volt mas, amibe belekossenek, mint hogy "kulfoldiek" vagyunk.

A pozitiv elmeny ami az uj lakasunknal (17. kerulet) ert, az viszont egy dobbenet volt: Mielott bekoltoztunk nemi felujitast csinaltam. Masodik nap az alattunk levo szomszeddal osszefutottam a lepcsohazban. Bemutatkozas, beszelgetes. Majd felajanlotta, hogy ha lesz padlocsere is, akkor a hangszigeteles koltseget szivesen kifizetne, mert a jelenlegi burkolat miatt elegge nagy az athallas a ket lakas kozott (Konkretan lehet naluk hallani ha valaki cipovel vegigmegy az eloszoban). Szoval nem ugy all hozza a kerdeshez hogy "ha dubogsz te is, mint az elozo akkor lesz ejnye-bejnye", hanem jelzi hogy problema van, es keressunk kozosen mindkettonknek jo megoldast ra.

Egyebkent az egesz hazban ez a jellemzo hozzaallas. Mindenki odafigyel a masikra, kedves, udvarias. Nem elnek egymas szajaban az igaz, de ha a metron osszefutok hazafele valakivel a hazbol, termeszetes hogy egymasra koszonunk. Es ha mindketten egyedul utazunk, akkor illedelmesen elbeszelgetunk egymassal hazaig, vagy ameddig egyutt megyunk.

 

Szoval megintcsak: ki lehet fogni ezt is, azt is. Valahogy ugy mukodik ez, hogy ahol tobbsegben vannak a normalis emberek, ott a nehany orult idomul, vagy csondes orultte formalodik egy ido utan a kornyezet hatasara. Ahol meg dul a szobahomersekletu IQ ott az osztrak is "szedul a betonon"...

 

Tegezodes:

 

Hat erre nincs mit mondani. Kis hazankat es az USA-t leszamitva (akiknel ismeretlen a magazo forma) nincs megegy orszag, ahol anyamat visszakezbol letegezi a bolti elado a maga 58 evevel. En ilyenkor szoktam paraszt uzemmodba valtani (bar ez se igaz, mert falun az emberek igenis tudnak egymassal modorosak es tisztelettudoak lenni), es addig tegezni latvanyosan azt az egy darab embert (ugyintezo vagy elado), es magazni mindenki mast, amig eszre nem veszi magat. Ha nagyon nem megy, max mielott elkoszonok megkerdezem hogy dolgozott-e McDonaldsnal, mert ott "kotelezo" tegezni a kedves vevot...

Előzmény: nettomazsola (126)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.24 0 0 126
en ( csak a magam neveben beszelek, de több ismerösöm is ezt mondja) meg soha nem tapasztaltam ellenem iranyulo "ausländerezest". vhogy ugy vannak vele, h a magyar az a "mi kutyank kölke", de szerintem a feketekkel is meglepöen toleransak. mas orszagokban sokkal intenzivebb külföldiutalatot eltem meg mint itt.

"az osztrakok" hülye altalanositas, mert ki az "igazi osztrak" itt? szoval az osztrakok eleg tartozkodoak, pl eleinte nagyon idegen volt a kezfogasos köszönes nök között is, de mivel en hanyok az idegenekkel puszipuszitol nekem nagyon bejött. korrekt.

munkahelyen semmi különös nincs, de nekem nagyon fura volt, h munka utan meg a "baratnök" sem jarnak össze, nincs hetvegi privat program es szinte senki nem megy a masik lakasaba.
ez nem külföldi - osztrak, hanem eleg altalanosan osztrak.
ök meghivnak ( esetleg) vendegsegbe = kitakaritva, csili-vili es kaja, de olyan magyaroschan "felugrok egy kavera" ilyen nagyon ritka, en a 20 ev alatt meg nem eltem meg.
itt a szomszedok is a folyoson, haz elött csacsognak, de ki nem nyitna a lakasa ajtajat.

( epp most meselte egy 95 eves neni akinek a szomszedai öreghazba költöznek, h most volt elöször a lakasukba es 1948 ota ajtoszomszedok!)

ja es szomszedok, kollegak kepesek 20 - 30 evig magazodni. hihetetlen.

ez jellemzö egyebkent. külföldiek (mindegy milyen nacio) tegezödnek az osztrakok mindenkivel magazodnak.
mostanaban ez kicsit oldodik, de 20 eve meg nagyon szigoru volt.


Előzmény: exe2 (122)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.24 0 0 125
en 88-ban jöttem, 26 evesen, 3 kicsi gyerekkel. soha egyetlen pillanatra sem bantam meg.
Előzmény: exe2 (122)
riki15 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 124

Èn 13 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. Soha nem éreztették velem a kollégáim, hogy külföldi vagyok. Szerintem ez munkahelyek és emberek kérdése is. Meg persze azon is múlik, ki mennyire "nyitott" más emberek felé. Mi egy 7 emeletes házban lakunk ahol inkább a kutyás szomszédokkal vagyunk beszélö viszonyban. A többiekkel csak köszönöben. Néhány szomszéd viszont akkora bunkó, hogy inkább átesik az emberen de akkor sem köszön. Ilyenek pedig szerintem minden városban vannak. Ezekkel nem kell foglalkozni és kész! :-)

Előzmény: exe2 (122)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.24 0 0 123

Az elözö munkahelyem nagyon multinacionális volt - sok magyar, lengyel, horvát, francia, stb, söööt, még perzsa kolléga is volt. Ott jobban kitünt, hogy az osztrákok egymás között jobban elvoltak (ez mondjuk az összes nemzetre igaz volt - én is szívesebben mentem magyarokkal ebédelni).

Most egy kisebb cégnél vagyok, kb 20 osztrák, ketten vagyunk külföldiek. Kezdetben nehezen nyitottak felénk, de nagyon hamar megtört a jég, meg merem kockáztatni, hogy teljesen elfogadtak.

A szomszédolás nálunk sem kisvárosi, vidéki társasházban, sem pedig itt, a város közepén nem volt jellemzö. Köszönünk, esetleg átvesszük a másik csomagját, ha épp nincs itthon, és semmi több.

Előzmény: exe2 (122)
exe2 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 122

Sziasztok!

 

Teljesen egyetértek mindenkivel ami a két város összehasonlításából lejött.

Sajnos nekünk is vén fejjel kellett rájönnünk, hogy nem kell itt maradnunk.

84-ben és 87-ben is mehettünk volna, de akkor még fiatalon úgy gondoltuk, hogy megváltjuk a világot. Hát rá kellett jönnün k, hogy nem lehetséges :(

 

A bratyizásról meg annyit,hogy mi is pesten éltünk 10 éve költöztünk ki ebbe a kisvárosba és tényleg mindenki azt hiszi ismerős, ismeretlen, hogy együtt őrzitük a libát :) Mikor pedig már 3x-ra sem tegeződtem le akivel nem akartam, akkor meg azt mondták rám, hogy de fent hordja az orrát a"büdös pesti". Holott nem, csak éppen megválogatom azt a kevés barátot akit lehet.

 

Akkor kérdezek: munkahelyi légkör milyen a külföldiekkel kapcsolatban? A kinti barátaink azt mondják, hogy hosszú idő míg elfogacnak valakit de utána az utolsó falat kenyerüket is odaadják.

Ezt kérdezem a lakókörnyezetre is. Bár ha jól látom inkább lakásban laktok a legtöbben és ott nehezebb kialakítani a szomszédokkal a jó/rossz viszonyt.

Erről is írhatnátok egy pár sort.

 

Előzmény: HelLopez (121)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.24 0 0 121

Teljesen igazad van - ahogy átlépem a határt Ausztria felé, megszáll a nyugalom.

Pedig én sem várok el sokat, csak, hogy köszönjenek, ha belépek vásárolni (és NE "hellóval", mert nem öriztünk együtt libát...), és elözékenyek legyenek.

Itt ezt megkapom.

 

Engem Pesten a kutyakaki összeszedéséért néztek többször hülyének...

Előzmény: nettomazsola (120)
nettomazsola Creative Commons License 2008.06.24 0 0 120
sajnos az EU nyitas az a becsi közbiztonsagnak se tett jot. tisztaban vagyok vele, h bunkosag ilyet mondani, de igy van.
engem delelött 11h-kor akartak a Währingeren megkeselni, mert egy idös hazaspart figyelmeztettem, h egy hülye mesenek ne döljenek be es ne adjak oda a mar kezükben levö 50€-t...

20 eve elek itt (Austria es 17 eve Becs), de mar az elejen is mindig egy megkönnyebüles volt mikor Mo-rol visszajöttem, pedig akkor meg böven "hazamentem".

mar sok eve csak a baratok miatt megyek evente 2x 3x, de BP mar eleg az emlekeimben es kepeslapon ... borzalmas.

de fantasztikusan KELLEMES meglepetes volt a Balaton tavaly (elötte 20 evig nem voltam), Kecskemet egy csudaszep, elhetö, modern kisvaros lett, es ezt hallom több magyar varoskarol.
nem tudom ez a BP miert pusztult ennyire le? iszonyat.
aki ott lakik az eszre sem veszi, en meg inkabb nem mondok semmit, mert megsertödnek.

egyszer vegigfotoztam az Andrassy utat. mindenki olyan büszke ra. tenyleg gyönyörü hazak, egy csodalatos sugarut lehetne, de szerintem meg haborus serüleseket lehet latni, iszonyatos allapotban vannak az epületek.

de tenyleg nem is ez bant, hanem a sok idegbeteg ember, mindenki olyan nyomott, feszült, rohan, mindenhol mocsok, a szemetszelektalasert a mai napig kiröhögnek! hülyenek neznek ha köszönök egy boltban ... meg ilyenek.

a vezetesi kulturarol nem is beszelve. ..
en pl itt megszoktam, h zebran körültekintes nelkül at lehet menni, de BP-en az egy kamikaze akcio.

egyebkent ez nem csak Magyarorszag. voltam eleg helyen az utobbi evekben, de azt a kulturalt, tartozkodo, kellemes stilust ami itt a boltokban, utakon van sehol nem tapasztaltam.
nincs ra igenyem, h bratyizzon vki velem a BILLAban, de köszönjön es ha barmit kerdek azonnal udvariasan valaszoljon. es ezt itt 99% meg is kapom.

mindig tudtam, h Becs a vilag (egyik) legjobb helye, de el kellett kicsit mennem, h ez tudatosodjon.

Előzmény: exe2 (119)
exe2 Creative Commons License 2008.06.24 0 0 119

Szia!

Hát ne is gyertek. Mi ugyan Pest mellett lakunk egy kisvárosban, de nagyon utálunk már itt mindent. Egyszerűen nincs meg az élhetőség már Mo-on :(

Pestről nem is beszélve. Néha felmegyek egyet nézelődni vásárolgatni vonattal és ugye ott meg tömegközlekedéssel. Hát mindig elcsodálkozom, hogy tudnak ott élni emberek. Büdös, köszos minden épp tegnap mutatta a tv, hogy szatírt fogtak a rendőrök :( Fogdosta a nőket meg lehúzta a felsőjüket és megharapta a mellüket.............. Meg ősszel volt, hogy egy román 11 éves gyerek fosztogatta a járókelőket sötétedés után és hiába fogták el, nem tudták kitoloncolni. Még riportot is csináltak vele, mindenki félt tőle?! 11 éves gyerek!

 

A szívedben úgy is magyar vagy, hogy hol lakik az ember? Ahol meg tud élni és szívesen lakik.

 

 

Előzmény: HelLopez (118)
HelLopez Creative Commons License 2008.06.23 0 0 118

Hmm... Nálam 4 év. Nem mennék Pestre.

Előzmény: exe2 (117)
exe2 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 117

Szia!

A Remax ingatlanosa. Köszi a másikról az infót :)

Egyébként pedig már "öregek" vagyunk, én 46 a párom 48 éves, s mi biztosan nem akarunk majd visszaköltözni Mo-ra. Egyébként szerintem ti sem, ha már 1 év után ezeket a dolgokat érzed. Képzelheted nekünk, hogy megkeseríti az életünket ez a mindennapi harc a megélhetésért. Pontosan jól írtad le, egy 4 szobás lakást 2 gyerekkel szinte már csak fenntartja az ember............. a többit hagyjuk!

 

 

Előzmény: viennatrader (115)
viennatrader Creative Commons License 2008.06.23 0 0 116

Epp a hetvegen voltunk Budapesten. Semmi extra nem tortent, semmi horrotortenet, csak egy nyugodt szombati nap. Megis mikor eljottunk, mind a felesegem mind en "megkonnyebbulten" felsohajtottunk hogy vegre eljottunk. En nagyon szeretem Mo-ot, es valoszinu par ev mulva haza is koltzunk. De Becs utan Budapest egyszeruen elhetetlen szamomra.

 

Erdekes, pedig korabban olyan erzesem volt hogy hazamentem, ha Pestre utaztunk. Most inkabb olyan hogy itt vagyok otthon. De peldaul Kecskemetre, Szegedre, Szekesfehervarra vagy akar egy kisebb nyugat-magyarorszagi varosba nagyon szivesen visszamegyek.

 

En sem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi taszit Budapesten, de valami ilyesmi:

 

Az emberek eletszinvonala nem kulonbozik jelentosen az ittenitol (4 kerek 3 szoba 2 gyerek ;) ). Viszont ahhoz, hogy ezt fenntartsak, valami hihetetlen modon kell kuzdeni. Ez a gorcsos akaras pedig mindent megmergez. Ha delutan elindultam haza, biztos hogy legalabb 3-4 agressziv emberrel kerultem konfliktusba vezetes kozben. A boltban az eladotol a biztonsagi orig mindenki ideges, merev, udvariatlan. A hivatalos ugyek intezesenel az embert bunozokent, csalokent vagy egyszeruen szellemileg korlatoltkent kezelik. Ezek egyenkent is olyanok, amitol az embernek el van rontva a napja. Ha minden napra jut egy-ket ilyen elmeny akkor folyamatosan ingerult, agressziv lesz az ember. Es a vegen semmiben nem kulonbozik az elobb emlitett eladotol vagy biztonsagi ortol. Max. en egy oltonyos bunko leszek az o szemukben...

 

Ezzel szemben itt az a kirivoan ritka, ha az ember feszult es agressziv. Mindenki elozekeny, sot megbocsato is egy bizonyos szintig, hiszen akarkinek lehet neha rossz napja. Ha viszont folyamatosan agressziv valaki, elobb-utobb jelzik neki hogy "calm down", nem kell ennyire gorcsolni. Ha ertelmes, vagy erzelmileg fogekony, akkor akar magatol is eszreveszi, illetve atragad ra a nyugodt hangulat.

 

Amikor kikoltoztunk, egy het sem telt el es "kisimultak a rancaink". Nem ertettuk a felsegemmel hogy miert. Aztan lassan rajottunk, hogy egyszeruen nyugtatolag hat Becs rank a budapesti elet-halal harc utan. Es ez nem egzisztencialis elet-halal harcot jelent, hanem egyszeruen csak a mindennapi normal eletet.

 

Mindezzel nem akarom Magyarorszagot leszolni, nem vagyok az a fajta aki 1 ev ittlet utan osztrakabb lesz az osztraknal. Egyszeruen csak Budapest most nagyon elhetetlen szerintem...

Előzmény: nettomazsola (114)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!