Keresés

Részletes keresés

GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48127
Latom, a szocialpolitika es a Barcelona utan megfagyott a levego... :-)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48126
irtam neked privatban... :-)
Előzmény: Törölt nick (48124)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48125

En nem ismerem szemelyesen, csak parszor talalkoztam vele.

1. A tapasztalataim szerint kifejezetten partos. Sot, ellenseges.

2. Ebben az a rossz, hogy mas meg nem jar(hat) be.

3. Most nem mennek bele melyen a szocialpolitika kerdeseibe, de szegenysegpolitikaban nem igazan szerencses az a policy, amit o kepvisel. (sot, a kutatasok azt bizonyitjak, hogy hatastalan.)

4. En is ismerem par tanitvanyat. Kedves gyerekek, bar nemelyik olyan naiv, mintha most olvsna Marxot epp.

+1. En nem tudom, hogy pontosan hol el. De, ha Budapest vonzaskorzeteben, a budai oldalon (na jo, ez csak tipp), azt nem mondanam videknek.

Előzmény: Törölt nick (48121)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48124
"Egy spanyol baratom meselte, hogy a fickonak neha nagyon kemeny beszolasai vannak a katalan TV-ben."
Ja, hulye katalan Barça drukker:)

A tobbiben nagyjabol egyetertunk, minek vitatkoztunk eddig?
Előzmény: GeeDawg2 (48123)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48123

Most el kell menjek, szoval csak roviden.

Ha utananezel pl. a Sala-i-Martin nem csak makro/gazdasagpolitikai ugyekben szokott megszolalni. Egy spanyol baratom meselte, hogy a fickonak neha nagyon kemeny beszolasai vannak a katalan TV-ben.

 

Nem akartam belemagyarazni, a hozzaszolasodnak ilyen hangulata volt. En meg politikai gazdasagtant tanultam anno, es tok erdekes, hogy a magyar politikai elet miert olyan, amilyen. Pl. a jelenlegi parlamentaris rendszerunk sokkal jobban parthaboruva alakitja a politikai eletet, es csokkenti az egyeni felelosseget, mint mas rendszerek. Ez megdusitva nemi rendszervaltast koveto etikai korrozioval eleg csunya szisztemat vetit elore. Masreszt, ahogy Rosencrantz is irta, azert vannak otthon ertelmes, (fiatal) kozgazdaszok, es nemcsak az MNB-ben. Csak az elmult 18-20 ev nem volt eleg arra, hogy a Nyugaton 50-60 alatt kialakult modszertan es tudomanyos elet tisztessegesen gyokeret verjen - raadasul kicsi is az orszag. Pl. munkagazdaszbol van egy kis csapat, de pl. egeszseggazdaszbol mar nagyon keves, es azok is elvetve publikalnak. Mostansag kezd kialakulni egy oktatasgazdasz csapat, de dobbenetesen kevesen foglalkoznak energetikaval, kozlekedessel, koltsegvetessel, vagy eppen privatizacioval tisztessegesen. Vagy, hogy krz szellemet megidezzem, mai napig nagyon kaotikus elkepzelesunk van arrol, hogy a kisvallalkozasokkal mit is lehetne kezdeni?

 

Előzmény: Törölt nick (48119)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48122
Akkor sikerult cafolnod. Ettol meg nagyon messze vagyunk attol, hogy fogyasztoi viselkedest laboratoriumi korulmenyek kozt tudjunk vizsgalni.
Előzmény: GeeDawg2 (48120)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48121
En speciel ismerem szemelyesen, azert irtam, amit irtam.

"Az, hogy Ferge Zsuzsa akademikus allandoan bejaratos az MSZP kepviselotestuletebe, vagy eppen a MEH-ben, PM-ben a miniszterhez?"
Ebben mi a meglepo vagy rossz? Nem partpolitikus, sosem volt az. Viszont kezdemenyezoje a szegenysegi politikanak, ami igenyel nemi kapcsolatot a kormannyal. Egyebkent videken el mar evek ota, nem hinnem, hogy tul surun megfordul Bp-en.

"Es az elmult evekben egyszer sem volt kritikus az aktualis szocialpolitikat illetoen?"
Ebben azert nem lennek biztos. Az Elszabadulo egyenlotlensegek? c. konyveben elemzi az egyes kormanyok szocpoljait, persze a Gyurcsany kormany nem fert bele, mert a konyv korabbi, de egyaltalan nem tunik partosnak.

"vagy az, hogy az elmult 10 evben egyszer sem volt interjuzni terepen?"
Kozel 80 eves, ugyhogy ezen nem lepodom meg, de ismerem tobb tanitvanyat, akik rendszeresen jarnak terepen.
Előzmény: GeeDawg2 (48118)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48120
En nem tanultam, csak egyszer nezegettem be;e egy konyvbe. En csak azt a konkret allitast akartam cafolni, hogy nem lehet kiserletezni a kozgazdasagtanban. (en egyebkent tobb kiserletben is reszt vettem anno egyetemistakent...)
Előzmény: Törölt nick (48116)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48119
"En nem gondolom azt, hogy a mindenkori miniszterelnok, penzugyminiszter, istenuccse a gazdasagi miniszter, stb itten a kovetkezo szemlezett cikkuket irnak szabadidejukben. De azt sem, hogy Bokros Lajos, vagy Vertes Andras - sot Paul Krugman, vagy eppen Xavier Sala-i-Martin (most direkte makrosokban gondolkoztam) a nep altal delegalt politikus lenne, es megis rendszeresen megnyilatkoznak politikai kerdesekben, mint kozgzdaszok."
Huha, a Bokros & Vertes vs Krugman & Sala-i-Martin ott van:)))
Komolyra forditva a szot, en nem allitottam, hogy nincs atjaras, de valljuk be, a politikusok a vilag mindig reszen qrva okosak kozgaz ugyekben, es szarnak az elmeletekre. Eleg Berlusconi, Sarkozy, etc euro-bashingjere, vagy az amerikai szenatusban rendszeres Fed, Kina, free trade, etc bashingjere gondolni. Es meg hosszan lehetne sorolni. Es ez persze nem csak vitak, hanem gazdpolok szintjen is soxor megmutatkozik. Az altalad emlitettek udito kivetelek, de a vilag fejlett reszen is ritka magasan kepzett kozgazdaszok nagyszamu reszvetele a gazdpol donteshozatalban (ha tevednek, javitson ki vki). Hat meg nalunk a Balkanon...

"Ps: jaj, szegeny magyar gazdasagpolitika, amit jaj a csunya politikusok letepertek. Na, kollega ur, ez a lozung. A politikusok ugyanugy osztonzokre reagalnak, mint a piacokon levo idealis fogyasztok, vagy eppen termelok."
Ugy tunik, a nagy nyari melegben mindenbe belemagyarazol olyat, ami nincs benne. Mo-n ugyanugy sotet a politika, mint mashol (talan meg sotetebb), a szakmai reteg pedig nagyon szuk, es le van szarva. Az MNB egy udito kivetel, es szerencsere egyre inkabb nyilvanossagot kapnak szakmai szervezetek is.
Előzmény: GeeDawg2 (48112)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48118
Melyik resze az alaptalan? Az, hogy Ferge Zsuzsa akademikus allandoan bejaratos az MSZP kepviselotestuletebe, vagy eppen a MEH-ben, PM-ben a miniszterhez? Es az elmult evekben egyszer sem volt kritikus az aktualis szocialpolitikat illetoen? vagy az, hogy az elmult 10 evben egyszer sem volt interjuzni terepen? (na jo, ebben az egyben nem vagyok biztos, de a nyilatkozatai alapjan nem ugy tunik...)
Előzmény: Törölt nick (48117)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48117
Nem hulyeztelek le, csak elegge alaptalannak ereztem a kijelentesedet.
Előzmény: GeeDawg2 (48111)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48116
Tanultam en is experimental economics-ot, ugyhogy nem szukseges. Nem old meg minden problemat, sot a nagy reszet (meg?) nem oldja meg.
Előzmény: GeeDawg2 (48110)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48115
Ld. a mostani vitat szocialis kiadasokrol. Lehet, hogy semmi nem tortenik akkor, ha megvonod a szoc.segelyt, de lehet, hogy Borsodban, Szabolcsban polgarhaborus helyzet alakul ki.

ennek sajnos direkt politikai háttere van -- érdekkijáró-elintéző mechanizmusok számára ez a környezet a megfelelő.
Előzmény: GeeDawg2 (48114)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48114

Egy nagyon kedves, nalam sokkal jobban kepzett kozgazdasz ismerosommel beszelgettunk errol az Oriens anyagrol. O azt mondta, hogy szerinte a legerosebb pont az anyagban, hogy vegre valaki le merte irni, hogy a magyar vallalkozasok igen jelentos resze nem valosagos vallalkozas, amely versenyzo kornyezetben mukodik, hanem igenis adocsalasbol szerzi a jovedelmet. Ez egy kozhely, de korabban senki nem irta le.

 

Ami az en problemam vele - es ez sokkal inkabb technologiai problema - visszautalva 1x1 kollega felvetesere, hogy ma Magyarorszagon nincsenek allamigazgatasi adatok. Lehet azt mondani, hogy akkor csokkentsuk a kiadasokat drasztikusan, de fogalmunk sincsen arrol, hogy ez milyen konfliktusokat general a valosagban. Ld. a mostani vitat szocialis kiadasokrol. Lehet, hogy semmi nem tortenik akkor, ha megvonod a szoc.segelyt, de lehet, hogy Borsodban, Szabolcsban polgarhaborus helyzet alakul ki. Vagy azt mondod, hogy az APEH javitson a beszedesi hatekonysagon. Mivel ezt eddig mindig megkaptak ukazba, az ellenorokon fognak most is csavarni egyet, akik majd konyebben birsagolnak. (Konyvelo barataim meselik, hogy nem tudom, mostanaban hanyadik helyszini ellenorzesnel toltik el a napjaikat, mert az ellenorok keresik a logo sarhanyot) Es igy tovabb.

 

Az a baj, hogy nem gazdasagpolitikai csodafegyverekre van szukseg, hanem elsodlegesn tisztesseges allamigazgatasra. De ez egy masik vita.

Előzmény: rosencrantzhu (48091)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48113

...hat, en most eppen mashol dolgozom, de amikor nekem kellettek adatok, akkor nem nagyon voltak...

 

Persze, a KSH gyujt egy csomo adatot, azt altalaban sosem kerdes, hogy annak az eloallitasa mennyi idejebe kerul az adott vallalkozasnak. Aztan ebbool a csomo adatbol meglepoen mininimalis hasznos informaciot sikerul eloallitani. Az meg mulatsagosabb, hogy miutan sikerult egy iodoben megtepazni a KSH szavahihetoseget (megha az egyebkent sem volt persze az a nagyon patinas), szamos magyar szervezet odaig jutott, hogy nemzetkozi adatokat kezdett hasznalni. Kedvenc peldam volt, amikor a mara mar megboldogult GKM csak EUROSTAT/OECD adatokat mert leirni, mert azokba biztos nem kot bele senki.

 

Nekem nagy szemelyes kedvencem a mezogazdasagi adatok gyujtese. Ha mezogazdasag tortenesz lennek, biztosan elveznem, mert tobb, mint szaz evre vannak gabona termesatlag mutatok, helyi szintu lebontasban. De, hogy a XXI. sz. elejen ez miert foglal meg mindig el tobb oldalt az evkonyvben, arrol fogalmam sincs... Foleg, hogy arrol, hogy ezt az egyes szakpolitikak/technolgioai valtozasok hogyan befolyasoltak, arra meg ember legyen a talpan, aki valaszt tud adni. (a trivialis hatasokat, igy pl. a vilaghaborukat most nem mondanam)

Előzmény: 1x1 (48095)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48112

Koszonom a bizalmat. Ha az elobbi ervelest hasznalom, akkor mondhatom azt, hogy ez igy onmagaban butasag?

 

En nem gondolom azt, hogy a mindenkori miniszterelnok, penzugyminiszter, istenuccse a gazdasagi miniszter, stb itten a kovetkezo szemlezett cikkuket irnak szabadidejukben. De azt sem, hogy Bokros Lajos, vagy Vertes Andras - sot Paul Krugman, vagy eppen Xavier Sala-i-Martin (most direkte makrosokban gondolkoztam) a nep altal delegalt politikus lenne, es megis rendszeresen megnyilatkoznak politikai kerdesekben, mint kozgzdaszok.

 

Ne felejtsuk el, hogy a kozgazdasagtan elsodlegesen tarsadalomtudomany, a tarsadalom kerdeseivel foglalkozik, a politika meg a tarsadalmi donteshozatal mechanizmusa. A ketto ertelemszeruen kolcsonhatasban van. Ertelemszeruen, az alkalmazott kozgzdasagtan donto tobbsege pont arrol szol, hogy az egyes politikai vitakban szolgaljon municioval. (Most nem feltelenul arra gondolok, hogy Iran a gonosz tengelyenek resze e vagy sem?)

 

Sot, a vilag szamos pontjan termeszetesnek veszik, hogy az egyes politikak varhato hatasairol, vagy akar utolagos kovetkezmenyeirol kozgazdasagilag es modszertanilag alapos elemzesek keszulnek. Magyarorszagon valamiert nem.

 

De zaraskent elmondom, hogy mostanaban olvastam Friedman Free To choosen c. konyvet, amiben elsosorban politikai kerdesekrol ir, es meglepoen dogmatikus. Es pont ennek kapcsan gonmdolkodtram el a magyar helyzeten. Pl. Friedman orok visszatero gondolata, hogy a magantulajdon mindig es mindenkor jobb, mint a koztulajdon. Magyarorszagon is, szamos kerdesben sikerult ennek a dogmanak gyozni, igy sikerult eljutni oda, hogy szamos olyan kozszolgaltatast sikerult privatizalni, amire ma mar az allamnak/onkormanyzatnak vajmi keves rahatasa van. Pl. szukebb hazamban a temeto is magantulajdon, igy aztan tisztesseges profitmaximalizalo monopoliumkent is mukodik. 

 

Ps: jaj, szegeny magyar gazdasagpolitika, amit jaj a csunya politikusok letepertek. Na, kollega ur, ez a lozung. A politikusok ugyanugy osztonzokre reagalnak, mint a piacokon levo idealis fogyasztok, vagy eppen termelok.

Előzmény: Törölt nick (48099)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48111
Hecse, koszonom kedves szavaidat, orulok, hogy kulonosebb ervek nelkul sikerult lehulyezned. Szoval?
Előzmény: Törölt nick (48101)
GeeDawg2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48110
Egyik baratomnak most jelent meg konyve kiserleti kozgazdasagtan temaban, atkuldjem? :-)
Előzmény: Törölt nick (48108)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48109
A kozgazdasagtan is modellez, ezzel nincs gond. A kerdes az, hogy a gyakorlatban mennyire hasznaljak ezeket a modelleket, vagy hogy egyaltalan figyelembe veszik-e oket. A peldadra forditva: mi van, ha nem fizikus epiti az atomeromuvet?
Előzmény: Quador Mortis (48104)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48108
A tarsadalomtudomanyok kisse maskent mukodnek. Egy elmeleti modellt nem tudsz ugy kiserletileg tesztelni, mint pl a fizikaban.
Előzmény: Anticato (48103)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48107
off
ha az atomerőmű kivitelezésébe is olyan szinten szólnának bele a hozzáértetlenek, mint a gazdaság ügyeibe akkor igazad lenne. egyébként ahogy elnézem (ámon ada, illés z) még erre is sor kerülhet.
Előzmény: Quador Mortis (48104)
Quador Mortis Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48106
Es pontosan a csunyan nezes lett a vege: azota a nepszeru velemeny, hogy az automeromu rossz dolog, mert veszelyes.
A kozvelemeny nem fogadja el a tudostol az utolagos magyarazkodast.


Előzmény: Törölt nick (48105)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48105

Csunyan neznek egy fizikusra, aki a felrobbant atomeromuvet azzal magyarazna, hogy az csak egy alkalmazott dolog, nem fizikatudomany, es pusztan hibas laikus es politikai dontesek szulettek.

 

Ezek szerint a fizika nem tudomany, mert egeszen pontosan ez volt a magyarazat pl. Csernobilra..? :)

Előzmény: Quador Mortis (48104)
Quador Mortis Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48104
Szisssz.
Csunyan neznek egy fizikusra, aki a felrobbant atomeromuvet azzal magyarazna, hogy az csak egy alkalmazott dolog, nem fizikatudomany, es pusztan hibas laikus es politikai dontesek szulettek.

A tudomany: josol. Megmondja pontosan, mi fog tortenni. Ha nagyon nem ugy tortenik, akkor a modell jobb esetben hasznalhatatlanul pontatlan, rossz esetben teljesen hasznalhatatlan. Senki nem ad a fizikusnak nyolc felrobbanthato atomeromuvet, hogy talan a kilencedik mukodik egy kicsit.

Ezert hivjak a fizikat tudomanynak, nem a neve miatt.



Előzmény: Törölt nick (48099)
Anticato Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48103

Azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a tudományban, mármint a természettudományokban, az itt példaként emlegetett kvantumfizikában az elméletből levezetett következmény összehasonlítása a gyakorlati végeredménnyel- mennyi és milyen elemi részecske, milyen pályával keletkezik egy ütközésből - a "tudományosság kritériuma".    Khm. Mint az közismert.

Előzmény: Törölt nick (48099)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48102
Erre csak ennyit: :DDD
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (48096)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48101
Csak egy dolog:
"Am pl. szocialpolitikaban meg mindig Ferge Zsuzsi neni szava a szentiras, aki szerintem nagyon regen latott kozelrol ciganytelepet."
Ez egy szep lozung, ami mogott nem sok ismeret all...
Előzmény: GeeDawg2 (48093)
rosencrantzhu Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48100
óha, kezd ez elmenni színtiszta balos demagógiába... :)))
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (48096)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48099
Nekem is van egy fura erzesem: te vmit nagyon felreertesz. Van a kozgazdasagtudomany, ami a nevebol adodoan tudomany, ill van a gazdasagpolitika, ami egy alkalmazott dolog, es sajna sok esetben politikusok muvelik. Hogy te az utobbi alapjan akarod megitelni az elobbit, az a te bajod, es bele is illik a mai magyar valosagba, de a topicban ne legyen ez mar altalanos.
Előzmény: GeeDawg2 (48088)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.05 0 0 48098
Hat ha te ebbol ezt derivaltad le...
Előzmény: GeeDawg2 (48079)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!