Keresés

Részletes keresés

elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83807
dehogynem. a kultúra sokkal több, mint csak a festészet. a kultúra része a halott melletti virrasztás, a népzene (nem úgy, mint nálunk, fehíremberekníl, hogy a gyereket elküldöm a népzenei iskolába, hogy tanuljon meg citerázni) stb.

egyébként ahogy taxin kartács vázolta, nincs igazán más lehetőségünk, ha 20-30 év múlva élni akarunk.
Előzmény: Joranne_Sutt (83804)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83806

Azért mert te nem ismersz valamit, az attól még létezik. Nem magas kultúra, hanem népi, semmivel sem rosszab a többi népi kultúránál. A nyelv elvesztése nem indok, más népcsoportok is elvesztették nyelvüket és mégis fennmaradt kultúrájuk (bolgárok, zsidók). Ráadásul nem is pontos, hiszen vannak cigány nyelvjárások és vannak cigányok akik ezeket még ma is beszélik (nem is olyan kis százalékban).

 

A magyar társadalom már most is működésképtelen állapotban van ennek ebben a cigányoknak létszámukhoz képest nincs felülreprezentált szerepük. Majd lesz...

Előzmény: Joranne_Sutt (83804)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83805

Mivel te átlagfeletti státuszú vagy ezért ott is laksz, ennél fogva olyan roma amelyik segélyből él nem fog melléd költözni ez bizonyos

 

Egy 22 éves házban élek, 13-14 milla körül talán elkelne. Nem olyan oltári nagy összeg. A környékünkön már volt hasonló eset, s miután a beköltözött roma család miatt a környező házak értéke a felére esett, így a szomszédok összefogva kivásárolták az éppen pusztuló házat, s így sikerül elpaterolni máshova a t. kisebbséget. Lesz ilyen egyre több, csak most még döngetjük a mellünket, hogy milyen fasza csávók vagyunk. Most még.

 

Amikor a feleségem a 3. terhesség alatt rosszul volt és 2 hónapot kórházban töltött mindenféle roma szomszédságát élvezte. Egyik sem ette meg őt

 

Bizonyára egy nagyvárosban ez a helyzet. Rám már fogtak konyhakést /elég röhejes volt, feleakkora volt a csávó/, mostam a hajam tetűirtóval /kellemesen büdös volt/, mert egy marha tanárnak az a falrengető ötlete volt, hogy a hosszúhajú lányom mellé egy szintén hosszúhajú romalányt ültet. Itt nálunk délen kicsit vacakabb a helyzet, csak itt ritkán fordul meg jogvédő ...

 

Az a baj, hogy amikor ezeket a baromságokat igy egyhuzamban leírod, akkor épp te adsz jogos félelmekre alapot, aminek következménye az, amit most Kállai nyilatkozott. Szégyelheted magad.

 

Ésszel, ha kérhetem. Bárki fetrenghet az olaszliszkai betonon .....

Előzmény: thege68 (83795)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83804
lehet vagy nem lehet, az asszimilációval lehet őket integrálni, cigány kultúra ugyanis nem létezik, nincs már saját nyelvük, nincsenek olyan kulturális hagyományaik, amik összhangban vannak a jogrenddel, de megkülönböztetnék őket a többségtől. hogy ez demokráciában mennyire kivitelezhető, mennyire nem, az nézőpont kérdése. de ennek az alternatívája akkor is az, hogy pár évtizeden belül etnikai tisztogatásba torkollik a helyzet, vagy, ha nem, akkor az ország válik működésképtelenné miattuk.
Előzmény: thege68 (83796)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83803

A megoldás az, hogy integráljuk őket (=önkéntes normakövetés) és majd eldől az, hogy ez egyben asszimilációt is jelent-e.

 

Így van a cigányok heterogén csoportot alkotnak, kultúrális identitásuk nem magaskultúrához (mivel az nincs nekik, illetve csak most van kialakulóban), hanem a népihez kötődik.

 

A tanuláshoz/munkához való viszonyuk nem a totális elutastás. Másként tanulnak (vö magasultúra, cigány irásbeliség hiánya) és másként dolgoznak (kereskedők, kézművesek). Ez állandó vándorlásra késztette őket (kemény gazdasági racionalitás) és ezért nics kötődésük a földhöz. A többi mese.

Előzmény: advocatusdiaboli (83800)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83802
dújvárosig kész az M6, onnan még egy szűk óra őcsény.
de repülővel, budaörsről egy óra.
Előzmény: advocatusdiaboli (83793)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83801

Az orsósozás kizárólag a baloldalnak árt, nem a romáknak, mint csoport.

 

A romáknak az olaszliszkai eset árt, a sok letarolt erdő, ellopott köztéri szobor, s nem utolsó sorban a sérthetetlenség, a kisebbségi jogokkal való visszaélés, a társadalmi áldozatvállalás hiábavalósága /segély/, az egyre roszabb bűnügyi statisztika ....

 

Szarnak ők Ferire és Viktorra, nem is értem, miért citáltad ide a politikát. Bagó a tüdőbe, pia a májba, tele a has /feltűnt már a törvényhozóknak a 35-ös átlag testtömeg-index??/, nulla tevékenység. Ez kell ma a kisebbségnek. Tagadhatatlanul az utóbbi 5-6 évben fajult el a dolog.

 

Nehéz lesz rajta változtatni.

Előzmény: elemes2 (83792)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83800
Ebben igazad van. A többség sem Teréz anya. Máshol sem. És abban is igazad van, hogy nincs olyan, hogy "romák", van ilyen, van olyan közöttük. Valójában az itthon élő cigányság igen jelentős hányada, talán a fele is voltaképpen már asszimilálódott. Sőt, ha jobban utánapiszkálunk, akkor hamar rájöhetünk, hogy lévén iszonyúan kevert nép a többségi lakosság legalább negyedében-ötödében is "van pár hegedűvonás". Vagy ha nem is cigány, hát velük rokon keleti vérvonal-beütés, elvégre maga az ősmagyar is keleti nép volt.

Másrészt az etnikai-genetikai háttérről leválasztva létezik egy etno-kulturális attitűd, az a bizonyos roma kultúra, amelyet alaposabban górcső alá véve meglehetősen okkal ijedezik tőle mindenki. Van más topic ennek elemezgetésére, de dióhéjban talán annyit, hogy ez egy ősközösségi-nomád-gyűjtögető, törzsi szerveződésű kultúra, amelynek abszolút alapelemei, mondhatni tartópillérét képező lényegi elemei közé tartozik a kontroll, így a többségi normák semmiképp el nem ismerése, a jövőképpel egyáltalán nem rendelkezés (egyes afrikai kultúrákra jellemző ez még), így értelemszerűen a tanulás és a munka mély lenézése-megvetése, persze elkerülése, a többség tulajdonának abszolút nem tisztelete, és általában a más kultúrkörhöz tartozó szó szerint rasszista megvetése, érdekeinek semmibe vétele. Teljesen analóg mondjuk a mongolokéval, csak jóval szervezetlenebb. Jellemzője az írásbeliség és általában a szervezettség teljes hiánya, így múlt nélküli is.
Ezt Te be nem integrálod ebben a formában sehová, legfeljebb a börtönökbe... Nem is sikerült sehol sem.

Ezek teljes elhagyása pedig már a roma kultúra elhagyását jelenti. Nagyon más nem marad, amit mi cigányzenének nevezünk, valójában az sem saját eredetű, még a hegedűt is itt, a Kárpát-medencében nyomták anno a kezükbe...


Sajnos ez felveti azt - különösen, hogy az asszimilációs kísérletet elutasítjuk - hogy ez a probléma valójában nem lesz megoldható. Sem most, sem soha. A jövőben is megmarad, és ha egy ponton túl eszkalálódik, akkor nyílt konfliktusba torkollhat. Ha meg nem fajul el addig, akkor majd jól elacsargunk egymásra további évszázadokig. Nagyon megoldást nem látok.
Előzmény: thege68 (83796)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83799
Voltak.
Előzmény: TaXiN (83798)
TaXiN Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83798
Svájc, Svédország, Ausztrália.
NAGYON durva dolgok voltak, gyerekek szülőktől elszakítása, kényszersterilizáció.
Előzmény: thege68 (83796)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83797
Ez zene füleimnek :)
Előzmény: elemes2 (83792)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83796
Demokráciában nem lehet kőkemény asszimilációt véghezvinni, az a diktatúra. Volt rá példa, 40 év alatt igen szerény eredményekkel. Az asszimiláció természetesen ettől még fenáll, de ez mindenkinek egyéni joga. Más dolog a normakövetés. Ehhez kell erős állam, rendőrség, hivatalnok réteg. Ha ezekben a többség eleve gyenge, akkor nem lesz meglepő a végeredmény. Egy magyar vállalkozó meg egyébként se papoljon normakövetésről, mert rögvest lefejelem a monitorom.
Előzmény: advocatusdiaboli (83794)
thege68 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83795

Ne legyél már te is meghülyülve.

a1) Mivel te átlagfeletti státuszú vagy ezért ott is laksz, ennél fogva olyan roma amelyik segélyből él nem fog melléd költözni ez bizonyos. Félelmed nem más, mint a velejéig rohadt Jobbik politikai marketing végeredménye.

a2) Amikor a feleségem a 3. terhesség alatt rosszul volt és 2 hónapot kórházban töltött mindenféle roma szomszédságát élvezte. Egyik sem ette meg őt, miközben a VII kerület egyáltalán nem elitnek mondható kórházában feküdt. Végül egy olyan roma költözött mellé, akinek már diplomás volt az anyja is meg ő is meg a férje is.

a3) Az a baj, hogy amikor ezeket a baromságokat igy egyhuzamban leírod, akkor épp te adsz jogos félelmekre alapot, aminek következménye az, amit most Kállai nyilatkozott. Szégyelheted magad.

Előzmény: Törölt nick (83789)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83794
Ezzel egyetértek, de a jelenlegi önpusztító rosszul értelmezett liberális mainstream az asszimilációt kultúrális genocídiumnak tekinti, minden kultúra érték és megőrzendő. A kannibál és a szívkitépős-emberáldozós kultúra is. Természetesen úgy, hogy azt az érintettek ne a jogvédőkön gyakorolják, de a többiek viszont - jogvédőék szerint - kötelesek békésen eltűrni bármilyen attrocitást.

Szerintem is csak a rettenetesen kemény kézzel és következetesen végigvitt asszimiláció lehet a megoldás, de erről ma beszélni is blaszfémia. Pláne, ha hozzáteszem, hogy ennek egyetlen viszonylag gyors és működő módja a gyerekek azonnali és végleges leválasztása a putrilakó szülőkről...
Előzmény: Joranne_Sutt (83774)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83793
Én sikeres integrációt nem láttam, pedig foglalkoztam a témával eleget. Sikeres asszimilációt láttam csak. A roma kultúra bizonyos elemei jól körülírhatóak, és egyértelműen ütik mindenütt a többségi kultúra elemeit, de olyan szinten, amely a békés egymás mellett élést effektíve kizárja.
Ha vannak bőven források segélyre, álmunkahelyekre, ingyen biztosított lakásokra - vagyis az érintettek eltartására - akkor látszólagos nyugalom tud lenni. Ahogy ez a legkisebb mértékben is sérül, rögtön előbújik a zsákmányszerző nomád.

Sokkal szkeptikusabb vagyok e kérdésben, mint Te...
Előzmény: elemes2 (83785)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83792
Természetesen ha a romák hajlandóak lennének némi normakövetésre, akkor nem lenne semmi gond, de én még ilyet nem láttam

pedig van, csak nem könnyű.

az orsósviktorozó kanpányok jellemzően inkább rontják a helyzetet.

akárcsak a gárda masírozásai.
Előzmény: Törölt nick (83789)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83791
bentlakásos iskolákkal pl.
Előzmény: Törölt nick (83789)
rosencrantzhu Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83790
nem biztos, csak más módszertannal készülhettek. az idén bruttósították az szja-bevételeket. Elszámolják a 40%-ot, ami az önkormányzatok átengedett bevétele a központi ktgv-ben bevételként, és támogatásként is.
Előzmény: lajafix (83135)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83789

ennél szerintem értelmesebb dolog akár erőszakkal, de asszimilálni őket.

 

És mégis hogyan, mi módon?

 

Ki szeretné, hogy az iskolapadba a kölyök mellé berakjanak egy roma fullértelmest? Aki pedig beköltöztet mellém a szomszédba egy roma családot , azt sajátkezűleg nyírom ki.

 

Elég kevés a lehetőség. Természetesen ha a romák hajlandóak lennének némi normakövetésre, akkor nem lenne semmi gond, de én még ilyet nem láttam, a kőgazdag romából elemi erővel tört fel a genetika, mikor részeg volt ......

Előzmény: Joranne_Sutt (83774)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83788
látszik is rajtad. :P
Előzmény: hatodikk (83787)
hatodikk Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83787

Nem lehet.

 

A kádári iskolapadról jobb nem beszélni. Én is ott voltam:-)))

Előzmény: Joranne_Sutt (83784)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83786
azt a példát nem ismerem, érdekes lenne tanulmányozni.
Előzmény: elemes2 (83785)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83785
pedig van megoldás, erőszak nélkül is. őcsényt szokták példaként felhozni. nyolcvanas évekre teljesen integrálódott a cigány lakosság. nem asszimilálódott! a kultúrájukat megtartották. mostanra valamit romlott a helyzet (munkanélküliség), de a település (meghatározó személyiségek + általában az ott élők) attitűdje még mindig példaértékű.
Előzmény: Joranne_Sutt (83784)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83784
nem lehet. kádár alatt iskolapadban ültek. ki kell őket fiatal korban (5-6 éves kor) szakítani otthonról.
Előzmény: hatodikk (83783)
hatodikk Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83783

"Sajnos ez az arány a fiatal cigányokra ma is épp úgy igaz, azaz a 30 évnél fiatalabbak 80%-a alulképzett."

 

Nnna ezt írom én a ballib elit számlájára. Mert azért lehetne iskolapadba ültetni őket, sőt ott egy minimális követelményt is támasztani, oszt lassacskán megindulna köztük is az erjedés, ha látnák, hogy az iskolai végzettséget lehet valamennyire hasznosítani is.

Előzmény: s7000user (83762)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83781
a te példád azért nem érdekes e tekintetben, mert az optimális folyamat játszódik le. A tanulás szerepe abban az esetben kulcskérdés, ha nem olyan kulturális közegbe születik valaki, ahol lehetősége van a tanulásra. itt is lehet intelligens, csak az intelligenciát nem arra fogja fordítani, hogy minél több ismeretet szerezzen meg, hanem mondjuk a zárak feltörésében lesz sokkal jobb, mint a társai.
Előzmény: elemes2 (83780)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83780
azért próbáld majd ki, nekem az a benyomásom, hogy a veleszületett adottságok súlya nagyobb, a nevelésé (az intelligencia terén) kisebb. a nevelésnek inkább a személyiség stabilitásában van szerepe -- a gyereket szeretni kell, az nem tud veleszületni.
Előzmény: Joranne_Sutt (83777)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83779
pont ezt mondtam.
Előzmény: Törölt nick (83778)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83777
jó, rosszul fogalmaztam: a neveléstől függ. a genetika csak a plafont determinálja.
Előzmény: elemes2 (83776)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83776
én is ezt hittem, mielőtt saját gyerekeim lettek.
Előzmény: Joranne_Sutt (83775)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!