Keresés

Részletes keresés

sierra Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84161
Kedves Logofet és elemes, a kényszerhitelezést aláírom. De azt állítsátok explicite, hogy a bankkonszolidáció csakis és kizárólag az ez által termelt vagyonvesztést pótolta ki. Mert az én főiskolai előadóm, Csillik Péter a Bankszövetségtől nem ezen az állásponton volt.
s7000user Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84160
"A hétszáz legnagyobb vállalkozás fizeti az összes adó- és járulékbevétel 30-35 százalékát, s a többit a többszázezer kis- és középvállalkozás."
Előzmény: padisah (84157)
Boróka Mihály Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84159

Most ehhez hasonló példaként eszembe jut, hogy miként vélekedik szinte minden ismerősöm a biztosítókról. "A Biztosító" szemét, átver, kevesebbet, vagy semmit nem fizet, ügyeskedik, úgy általában egy nagy bűnbanda.

 

De amikor a saját hozzáállásukról van szó - akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy többet, mást, másképp jelentsenek be, hogy hazudjanak a biztosítónak, hogy más, vagy meg sem történt káreseményt jelentsenek be (van, aki nagy büszkeséggel dicsekszik minden vihar után, hogy hozzájuk "megint becsapott a villám", és most lesz új minden elektronikai cuccból).

 

A szocializmusban kialakult gondolkozás maradványa. Ha valami "állami", vagy legalábbis ha nagy cégről van szó, akkor a csalás, lopás nem bűn, sőt...

Előzmény: advocatusdiaboli (84155)
Logofet Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84158
Kedves Advocatusdiaboli!

Néha úgy érzem magam, mintha egy kedves, Kiszuhaéli-földön élő távoli rokonnal beszélgetnék. Ahol süt a nap és az emberek udvariasak, csak egy kicsit hebehurgyák, de alapvetően minden más mint felénk.

Nem, nem tiszteli, és zömmel drága autók tulajai tesznek a szabályokra a legnagyobb ívben, bár kétségtelenül egyre több követőjük akad. Ugyanis a becsületes és a lúzer fogalma nagyon közel járnak egymáshoz. Ha a tudottan más irányba kanyarodó/elfogyó szinte üres sávban haladnak előre a végén betolakodva a hosszú sor elé, akkor századik alkalommal vagy te is ezt teszed vagy kialakul egyfajta undor azokkal szemben akik ezt teszik. Megelőznek téged és másokat, mert "élelmesek".

Ha az élet más területein is ez történik, akkor csak a legszilárdabb jellemű emberek nem állnak be a sorba, de ha a gyerek beteg és kell a protekció akkor már ők is. Ha az adó megfizethetetlen "optimalizálsz", ha a jogsid bevonnák kensz, ha a HATÓSÁG nem adja ki az engedélyt fizetsz, és a rendszer olyan lesz amilyen ma. Nem azért mert ők fent, azért, mert mi mindannyian.

És mindazok akik kimaradnak ebből a játékból gyűlölni fognak mindenkit aki gazdag, mert azt gondolják csakis tisztességtelenül lehet azzá válni. Ezt látják ugyanis a közvetlen környezetükben. Béla a kocsmáros gázár-támogatást vesz igénybe, Sanyi vállalkozó felesége táppénzen van -időnként Sanyi is- miközben palotában laknak, a helyi rendőr zsebe tele pénzzel -gyorshajtás, szonda, ez-az-, a polgármester havi 40-et vesz fel és A/-tal mászkál, mitől lennél más te vagy Demján?

Az kétségtelen, hogy a játszma egyre rosszabb eredményhez vezet, vagy igazi Balkán leszünk vagy játékszabályokat változtatunk.
Előzmény: advocatusdiaboli (84155)
padisah Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84157

Lehet hogy ez csak átmeneti állapot. Vannak magyar, vegyi alapanyagokat szállító cégek, amelyek adott esetben képesek (pl beruházást követően) alapanyagot tolni nekik. Vagy akárcsak adalékokat a gumiba, ami nem olyan jelentős mennyiég, de értékesebb anyag.

 

Nyilván ha adott egy multi magyarországon, de senki nem jelentkezik beszállításra, akkor nem lesznek beszállítói.Arra azért ne számítsunk hogy lasszóval kergetik a magyar vállalkozókat erre a szerepre.

 

Egyébként tényleg érthető is, hogy a kormány miért a multikat részesíti előnyben. Egyszerűen költség-eredmény elemzés, a multik befizetik az adókat, nem feketéznek, a helyi KKV-k meg igen. Tehát ha az államak pénz kell, akor azt csak a multikból tudja megoldani.És ők úgy számolnak, hogy többet fizetnek be, még a támogatásokkal együtt is, mint egy feketéző magyar vállalkozó.

Előzmény: zotya-DUB (84136)
Sheme Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84156
Kolléga Úr!

Kérem szépen a véleményét:

http://index.hu/gazdasag/magyar/adli080806/
Előzmény: advocatusdiaboli (84155)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84155
Most nem akarom kötni az ebet a karóhoz, de Budapesten autózom egész nap, és egyáltalán nem érzékelem, hogy a 12 millió feletti járművek szabadon használhatnák a buszsávot. Sőt, azt érzékelem, hogy most már tiszteli a többség azt.
A többire meg annyit tudok mondani, hogy maga az ország szervilis és korrupt. Senki nem kötelezi a pedagógust arra, hogy kivételezzen a kopaszkigyúrt gyerekével, ha mégis megteszi, akkor azt vagy rosszul értelmezett szervilizmusból (az ő hibája), vagy pénzért, korruptságból (ez már nem is a hibája: ez az ő bűne), vagy félelemből teszi, mert megfenyegették, és a szisztéma sajnos alkalmatlan arra, hogy érdemben a pedagógust meg is védje (no ez nem az ő hibája).

A rendőr is azért kivételezik vele, mert korrupt. Nem a kopaszkigyúrt, hanem a rendőr. Aztán a rendőr hazamegy, már el is felejti a tízezrest, amit zsebretett, és szentségel, hogy minden gazdag bűnöző.
Mindjárt nem így lenne, ha nem tenné zsebre szó nélkül azt a baksist...


Egy országban mindig a közgondolkodás, a közerkölcs az alapja a korrupt, nepotista állapotoknak. Ha ezt élből a többség elutasítja, nem hajlandó megvesztegetni senkit, és magát sem engedi megvesztegetni, sőt, rögtön rendőrért kiált, ha effélét lát, akkor nincs sok esélye ennek. Ha a miniszter unokatestvérének eszébe sem jut, hogy előnyt kellene kovácsolni a rokonságból - vagy eleve tudja, hogy ez reménytelen - akkor nem lesz a rendszer sem nepotista.
Ám ha valójában mindenki mindig azzal van elfoglalva (mint a hazai átlagember), hogy kiket ismer és ki mit tud "elintézni", akkor persze, hogy az megy, ami megy. Naponta szorul ökölbe a lábam emiatt, mindenhol tapasztalom, hogy a teljesen átlagosnak mondható polgártársak egyenesen dicsekszenek azzal, hogy kapcsolataik révén mit tudnak adott esetben elintézni. Ő mehet nyugodtan ezerrel a traffipax előtt, mert a Józsi a testvére rendőr, és az úgyis "elintézi". Neki nem gond a fedezetlen hitel a bankból, mert a nagynénje a fiókvezető, és az úgyis "elintézi". Nem probléma a Lajoska rossz érettségije után a felvételi a főiskolára, mert ott rektor a család barátja, és úgyis "elintézi".
Végig sem gondolva, hogy voltaképpen bűncselekményekről beszél, másfelől mekkora szemétség egy rokont-barátot abba a helyzetbe hozni, hogy kvázi rákényszeríted a pozíciójával való visszaélésre.

Kicsit mindenki magába szállhatna, mindjárt jobban nézne ki a dolog. Az ország általános állapota abból a hétköznapi korrupcióból táplálkozik, amelynek részese és személyesen okozója a polgártársak nagy hányada - és ezt felülről megoldani nem lehet.

Nem vitatva, hogy még tovább rontja a helyzetet, ha felülről meg sem próbálnak tenni ez ellen, sőt, tovább erősítik az amúgy is rossz tendenciákat.
Előzmény: Logofet (84149)
naki6 Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84154
Tudom. És ugye mint tudjuk nálunk ez egy elég nagy probléma.
Szóval pont jó az a szlovák családtámogatásra szánt GDP adat.
Előzmény: Maotai (84121)
breien Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84153
Mblazius Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84152
Epp most olvastam hogy Fico az igereteinek csak a 40%-at valtotta be.

Egyenlore ez (is) a szerencsejuk :-)
Előzmény: zotya-DUB (84119)
Logofet Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84151
Kedves Sierra!

Ezeknek a bankoknak állami döntések folyományaként hitelezniük kellett veszteséges, hitelképtelen állami vállalatok tevékenységeit. Na most, egyrészt az a vád, miért nem finnaszírozta tovább az állam ezen cégek tevékenységét, másrészt, hogy ezek a bankok konszolidációra szorultak, jelentős részben a nem megalapozott kényszerfinanszírozás mián.

A visszasírt magyar élelmiszeripar legnagyobb vállalatai pl. ezen bankok hiteleiből finanszírozták a termelésüket, jegyzem meg csendesen. Viszont esélyük sem volt visszafizetni ezeket a hiteleket, mint ahogy egy normális piacgazdaságben már felvenni sem lett volna azokat esélyük, bár nem vitásan egy ilyen gazdaságban nem is kellett volna abaráti országokba hozomra szállítaniuk. Összességében az egész biznisz szaldóját sem könnyű meghatározni, így súlyos tévedés Demjánt ez ügyben minősíteni.
Előzmény: sierra (84129)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84150

figyu, seperc alatt rendbehozom a gazdaságunkat.

 

1. élősdi vérszívó patkányok és érdekkörök TAKARODJ!!!

2. magyarszívű hiteles, önzetlen szakik az élbolyba.

3. én ingyé csinálnám, csak teljes ellátás, ....totál anyagi és erkölcsi felelősségvállalással. pusztuljak, ha befaragok.....

Logofet Creative Commons License 2008.08.07 0 0 84149
Kedves Advocatusdiaboli!

Ebben teljesen egyetértünk, az egyetlen amit megfontolásra ajánlanék a magyar átlagjövedelem és a mindenki számára látható vagyonok viszonya. Nem Demjánékról beszélek, hanem a szomszédról, a polgármesterről, az ismerős vállalkozóról. Nehezen feldolgozható a tisztes munkával párosuló napi kenyérharc az ismerős/félismerős vagyonosodása mellett. Még ez is feldolgozható lenne azonban, ha az élet egyéb területein -iskola. haveri kör, bíróság usw.- a becsület és tisztesség védettséget jelentene, nem azzal kellene naponta szembesülni, hogy a merdzsós nagydarab kopasz gyerekét nem buktatják meg, a rendőr különös előzékenységgel bánik vele, a nagy vagy gazdag cég tisztességtelenül eljáró képviselőit és jogászait erősen pártolja a bíróság, ne úgy tűnne, hogy a buszsáv az arra jogosultakon kívül a 12 milla feletti autóknak van fenntartva, sorolhatnám.

Nem megalapozatlan vagy legalábbis nem teljesen indokolatlan tehát a kialakult vélemény: a gazdag simlis, vagyonát lopással és csalással szerezte. Ezt támasztják alá sokak szemében mindennapi tapasztalataik, és így logikusan adódik a következtetés: minél gazdagabb valaki, annál többet lopott.
Előzmény: advocatusdiaboli (84089)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84148

hát igen, nehéz ügy bekapcsolódni a globális gazdaságba....

 

ilyen gazdaságpolitikával, adórendszerrel, munkamorállal nem is fog menni...

Előzmény: elemes2 (84146)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84147

ez egy közkeletű tévedés, még a legnagyobb kedvezménnyel rendelkező multik is fizetnek olyan 7%-8% adót, plusz az iparűzési az önkorminak

 

ráadásul a multi külföldön szerzi a profitja legnagyobb részét tehát az ebből fizetett adó talált pénz a költségvetésnek

Előzmény: elemes2 (84141)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84146
...és máris megérte idehozni a multikat, orrrriási támogatással (ami SZJA+TB-ben is csak tíz év alatt térül meg).

"a magyar ipar és ez az ország" képességeiről van szó, hanem arról, hogy a merdzsónak, űvan egy beszállítói köre. lehet ezek között akár magyar cég is, de ez független attól, hogy az összeszerelő üzem jászapátiban vagy düsseldorfban van.

az audi vagy a merdzsó nem ahhoz az évente 50 ezer vagy 500 autóhoz keres beszállítót, amit itt raknak össze, hanem ahhoz a kétmillióhoz, amit a világban összesen. nem úgy megy, hogy a magyar merdzsó indexbajuszt nagykátán gyártják, a német merdzsó indexbajuszt meg dingolfing-ban. eccer jártam szfváron egy üzemben, bazi nagy csarnok, ködbe vész a vége.
kérdem: mit készítenek itt.
mérnök: gyújtáskapcsolót. a világ összes fordjához.

szóval aki most ébred, hogy beszállító akar lenni a merdzsónál, rég lekéste a vonatot.
Előzmény: Törölt nick (84145)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84145

Egyszerű:pontosan annyi amennyire a magyar ipar képes.

Ha ez 0-lla,akkor erre képes az ipar és az ország.

Előzmény: elemes2 (84144)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84144
persze.

szóval hány százalék a magyar beszállítói hányad a TT kupéban?
Előzmény: Törölt nick (84143)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84143

Pedig az audi folyamatosan hirdeti,hogy beszállítót keres:

 

 

http://www.audi.hu/beszallitok/beszallitok.html

Előzmény: elemes2 (84142)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84142
nem hiszem, hogy a merzsó új beszállítókat fog keresni itthon. idehozzák a részegységeket azoktól a beszállító cégektől, akikkel már leszerződtek. lásd audi: a TT kupéban vajon mennyi a magyar beszállítói hányad? az üzem karbantartási munkáin valóban magyarok dolgoznak, de már feketén (az audi által megbízott alvállalkozó zsebbe fizet az enbereinek).
Előzmény: zotya-DUB (84139)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84141
épp arról van szó, hogy a hankók nem igazán fizet egyéb adót.
Előzmény: Abrosz Tisztakosz (84140)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84140

meg a hankook által fizetett egyéb adókból

 

a multik idecsábítása ugyanis jó befektetés, akárki akármit mond

 

a hankook támogatást persze lehet, hogy túllőtték, politikai okokból, ez hiba

Előzmény: elemes2 (84138)
zotya-DUB Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84139
egy gumigyarnak nem kell nagy beszallitoi kor. Hiaba jon az Apollo Tyres is. Egy autogyarnak mar viszont sokkal tobbre van szuksege, ami meg tobbtizezer embernek ad munkat. Hiaba lesz mar 3 nagy gumigyar Mo.-on, a beszallitok kore nagyon limitalt. Majd a Mercedes hozza remelhetoleg oket...
Előzmény: elemes2 (84137)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84138
egyébként érdemi bevétel tényleg csak abból származik, hogy az ott dolgozó melósok után tényleg befizeti a TB-t és SZJA-t a hankook. de ha csak erre számítunk, akkor meg túl lassú a megtérülés.
Előzmény: zotya-DUB (84136)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84137
Kérdéseinkre a koreai cégnél egyetlen, a koksz alapanyagot szállító tiszaújvárosi céget neveztek meg jelentősebb hazai beszállítóként.

szerintem nem koksz, hanem korom, egy amerikai cég építette a tiszaújvárosi koromgyárat a TVK területén, az ott keletkező mindenféle vegyes szénhidrogén hulladékra mint alapanyagra.

nem egy könnyű munkahely, a kéményen látszólag nem jön ki belőle semmi (hiszen a korom a végtermék, nem engedik szabadon), de ha félóránként mosol kezet, akkor is fekete a víz.
Előzmény: zotya-DUB (84136)
zotya-DUB Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84136
a valasz boritekolhato...

A sok tamogatas tehat abszolut nem hatekony, a penz "elfolyik"....


"A Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyára például arányaiban hasonló méretű állami támogatást kapott, mint a Mercedes, ám a termelési folyamatban magyar közreműködés szinte csak az üzemi menzán mutatható ki. Kérdéseinkre a koreai cégnél egyetlen, a koksz alapanyagot szállító tiszaújvárosi céget neveztek meg jelentősebb hazai beszállítóként. Ezenkívül az őrzés, a konyha vagy éppen a munkásoknak bérelt szállások képezik a további magyar „hozzáadott értéket”. A hatalmas állami ráfordításnak tehát nincs a gazdaságban tovagyűrűző, multiplikatív hatása, és a hatékonysága egyéb szempontból is megkérdőjelezhető: a mintegy 120 milliárd forintos invesztíció 15,9 milliárdos beruházási támogatást, 360 millió forintos munkahely-teremtési szubvenciót, valamint 2010 és 2020 között akár 10 milliárd forintnyi társaságiadó-kedvezményt élvez."
Előzmény: padisah (84134)
Maotai Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84135

90 áprilisában úgy vette át a kormány az MDF, hogy minden stratégiai tartalék le volt nullázva

 

Ez így volt

Előzmény: elemes2 (84132)
padisah Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84134
Na, ezeket a cégeket kell végigjárni munkahely-beszállítás iránt érdeklődve...
Előzmény: zotya-DUB (84123)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84133
Demján jelleméről nem nyilatkoznék, biztosan rugalmas volt, ha Skála vezérigazgató lehetett, de már akkor kapitalista menedzserként gondolkodott és dolgozott, nyugati módszereket vett át.
Előzmény: sierra (84129)
elemes2 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 84132
Ezek a bankok akkor a pénzügyi szabályozás teljesen kaotikus állapotát az elkövetkező öt évben arra használták, hogy rossz hitelkihelyezésekkel és ellenőrizhetetlen, számonkérhetetlen mutyikkal többszáz milliárdos hiányokat termeljenek egyszeres könyvvitel (!) mellett, miközben a kimutatásaik csak úgy hemzsegtek az üzleti sikerektől.

én meg pont úgy emléxem, hogy a formálisan kétszintű bankrendszert azért hozták létre, hogy az IMF-től kapott "szerkezetátalakítási" hitelek illetve a szamuráj és egyéb kötvényekből befolyó pénzzel kényszerhitelezhessék az évek óta csont veszteséges vállalati szektort. a dolgozók megkapták a fizetésüket, a cégek élvezték a pénzbőséget, a veszteségeiket finanszírozták a "kereskedelmi bankok" és közben ügyesen felhalmozott az ország 22 milliárd dollár adósságot. 90 áprilisában úgy vette át a kormány az MDF, hogy minden stratégiai tartalék le volt nullázva.
Előzmény: sierra (84129)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!