Keresés

Részletes keresés

Sziklatörő Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65746

Az egesz utvonalon, vagy csak egyes reszeken?

jzp2107 Creative Commons License 2018.04.03 -3 1 65745

lesznek olyan helyek, ahol okt füzet térképvázlatával nem fogsz tudni boldogulni

Előzmény: Sziklatörő (65744)
Sziklatörő Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65744

ui: Tajekozodashoz iranytun es az alap OKT fuzeten kivul kellenek konkret terkepek az adott tajra, vagy ki lehet igazodni nelkuluk?

Sziklatörő Creative Commons License 2018.04.03 -13 4 65743

Sziasztok!

Eloszor is koszonom az eddigi valaszaitokat!

A bejarastol mar nem lehetne elvenni a kedvem, e teren hajthatatlan vagyok. :D

Azert nem teljesen tapasztalatlanul indulnek neki: nem egy tobb napos gyalog es bicikliturat megjartam, satras turakat. A hetvegi bushcraftolgatas is nyomott hagyott bennem.Jelenleg hetvegeken igyekszem tejesitmenyturazni jarni, amit edzeskent kezdtem el, most meg mar egeszen a szenvedelyem lett. Nyilvan mas kishatizsakkal lefutni 80km-t, mint 20kg-os hatizsakkal lemmenni napi 30-40km-t heteken keresztul.

A szallodakat es ettermeket koszonom kihagynam, foleg a kolcseghatekonysag miatt.

A bejaras kb. 25-30 nap lesz, jo esetben. Gondolkoztam, hogy mi hasznosat tehetnek tura kozben, a szemetszedesre lyukadtam ki. Viszek eros anyagu kukaszsakokat, amiket a nap folyaman megszedek az utvonal kornyeken talalhato hulladekkal (palack, cigisdoboz, csokipapir ne autoroncs, regi TV meg ilyenek) estefele pedig egy kukanal kiuritem, vagy ha szakadt cserelem.

A turara amugy Hei Tankred teli akcioja hozta meg a kedvem es jobban atgondolva rengeteg hasznos hatasa lenne az eletemre egy ilyen egy honapaos felrevonulasnak, magamba fordulasnak.

Ciponek biztos, hogy a terepfuto cipomet vinnem, annal jobbat nyarra nem talanek.

Engem a tanacsok foleg abbol a szempontbol erdekelnek, hogy pl. mit erdemes, mit nem vinni (nyilvan nem ilyeneket hogy zsebkes meg kalap, hanem amire alapbol nem gondolna az ember).

Vizcsapok mennyire vannak az utvonalon?

Szemelyi biztonsag szempontjabol mennyire vannak sotetebb kornyekek?

Jo turazast mindenkinek!

Udv,

Gellert

AttHunter Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65742

Már erősen romlik a memóriám, nem itt érdeklődött utána valaki?

http://mtsz.org/cikk/alfoldi_kektura_vandorlas_2018_kiirasa

V43 1279 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65741

Tegnap bejártuk a KDP Vinye-Gerencepuszta szakaszát, szép idő volt és követhető jelzések. Kitérőt tettem a Belátó barlanghoz és az Odvaskőhöz, utóbbi nagyon megérte, előbbit inkább sziklacsoportnak mondanám, legalábbis én több érdemlegeset nem láttam, felmenni ellenben nem volt egyszerű a nedves talaj és a meredek kaptató miatt.

Kőris hegyen voltunk egy páran, kékezők és rajtunk kívül KDP-zők egyaránt.

Gerencepusztán és előtte sokan járkáltak az erdőben és a parkoló is tele volt. A buszmegálló neve viszont Odvaskő barlang, de a neten Gerencepuszta van fent és az igazolófüzetben is ez szerepel.

Pecsételés:

- Vinye: egyik büfé előterének oszlopán, a vasúttól kicsit visszasétálva Porva felé, saját pecsét

- Kőris hegy: OKT bélyegző

- Gerencepuszta: Odvaskő hotel kocsibejárója előtt, balra egy fenyőfán, Vinyéhez hasonlóan klasszikus fém dobozában a KDP pecsét. Örültem ezeknek a fém dobozoknak, az első OKT bejárásom szép emlékeit idézi fel, akkor még csak ilyenel voltak ott is :)

Simulacrum Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65740

Annál azért könnyebb. :)

Előzmény: Simulacrum (65736)
V43 1279 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 65739

Tablettás főző?

Előzmény: Mr Long (65735)
jzp2107 Creative Commons License 2018.04.02 -4 1 65738

Húsvéti locsolós.. (Északi zöld)

Túléltem a négy napos vándorlásom a határsávban.

Elég kemény volt, de annyi élményt szereztem hogy alig bírtam hazahozni :-)

Majd összeütök valami képes ajánlót, remélem van rá érdeklődés (Bobó, útbaesett ez is)

Addig olvasgassátok kedvcsinálónak olahtamaséit

Nem tudom ki emlékszik, ezek azok a bizonyos hajónapló stílusú írások. Neeekem tetszik :-)

Ceredig

Bánréve

Illetve leltem egy összegzést is, más tollából

jzp2107 Creative Commons License 2018.04.02 0 0 65737

Finnország? :-)

Előzmény: Simulacrum (65736)
Simulacrum Creative Commons License 2018.04.02 0 0 65736

Hol készült a kép? (becsapós)

Mr Long Creative Commons License 2018.04.02 -12 0 65735

Nem felszereleslistat irtam, szoval lehet hianyos. Nem tudom mi a megfelelo fejfedo, azoval nem adok tanacsot, de egy baseball spaka, szahara sapka, szalmakalap(autentikus), vadaszkalap, barmi meg jol johet :) Meg mososzappan. 

Komolyra forditva a szot. Alkalmi hasznalathoz gazfozo, vagy ezt a "tablettas" fozo a celszerubb?

Előzmény: jzp2107 (65734)
jzp2107 Creative Commons License 2018.04.02 0 8 65734

> Mi a baj a tanacsadassal?

hogy nem írtad bele a mosószappanyt! :-)

Előzmény: Mr Long (65724)
garass Creative Commons License 2018.04.02 -1 12 65733

Ez nyilvánvalóan az áprilisi tréfa kategóriája itt. De csak érdekességként, én már túráztam rózsaszín turistajelzésen Korzikán. Ott a híres GR-20 túraút egyik leágazása a Verghio-hágóból egy menedékházhoz piros-rózsaszín jelzésen vezet.

Előzmény: zozo.1982 (65716)
olahtamas Creative Commons License 2018.04.01 -1 2 65732

Az egyben végig járáshoz kell egy jó nagy adag elszántság és kitartás!

Érdemes olvasni példát:
http://onmagamhoz.blog.hu/

illetve 2 filmet is megnézni a kötelező másfélmillión kívül:

A fizikai küzdelemről felszerelésről:
A Vadon című film

Az út elgondolkodtató részéről pedig:
A Vándorút című filmet

Előzmény: Sziklatörő (65720)
Pulmy Creative Commons License 2018.04.01 -13 1 65731

egyáltalán nem biztos a neme,sőt!

Előzmény: nagypapi (65728)
Mr Long Creative Commons License 2018.04.01 -12 1 65730

Engem kb mindenhol szeretget...

Előzmény: nagypapi (65728)
hadidoki Creative Commons License 2018.04.01 0 0 65729

Végül is tök mindegy kinek, jó tervezgetést kívánok neki! :-)

Előzmény: nagypapi (65727)
nagypapi Creative Commons License 2018.04.01 -12 1 65728

OFF

Bakker, a mínuszoló hölgy utánam jött a Balatonos topikba is. 

Valamiért néhányan nem vagyunk szimpik neki, amihez szíve joga, de azért ez már tényleg beteges. 

Előzmény: Mr Long (65724)
nagypapi Creative Commons License 2018.04.01 -12 0 65727

Én azt hittem, Sziklatörő akarja végigjárni.

Előzmény: hadidoki (65726)
hadidoki Creative Commons License 2018.04.01 0 0 65726

Ja és még valami:

Ha maradt nyitott kérdés, nyugodtan kereshet a barátod magán levélben is. (elérhetőségem itt is, vagy a weblapomon is megtalálható)

Előzmény: hadidoki (65725)
hadidoki Creative Commons License 2018.04.01 -3 0 65725

Az "egyvégtében végigmenni"-t nem tudom, de "sátorral, egyedül végigmenni" (igaz több részletben) azt ismerem (saját tapasztalatból). 

- Nekem nagyon bejött a sátras, magányos vándorlás, csak ajánlani tudom! (Azóta is űzöm...)

- Ha eddig nem csinálta, eddig soha át nem élt élményekben lesz része a "kint alvásból" eredően.

- Persze ára is van ennek a formának, pld. súlyosabb felszerelés (15 kg-nál könnyebbre ne is számítson)

- Csak (bejáratott) bakancsot javaslok, még ha bele is izzad a lába a melegben.

- Előedzés, átgondolt étkezés, kellő víz tartalék, 4-6 naponta egy-egy zuhanyzós panzió ajánlott. (előttem szólók szerint!)

- Szerintem az egyben lejárásnál túl sok élmény éri az embert túl rövid idő alatt. Egy idő után már csak egy katyvasz marad a fejben. Kár felhabzsolni az élményt, ami akár éveken keresztül is újabb és újabb boldog várakozást jelenthetne. Leginkább ezért nem javaslom ezt a formáját a bejárásnak. Ha mégis ragaszkodik a barátod ehhez a formához, legalább vezessen valamilyen naplót esténként.

Sok szép élményt kívánok, leírásomat a http://www.hadidoki.ini.hu/ lapon olvashatja.         

Mr Long Creative Commons License 2018.04.01 -12 1 65724

:) egy alterego nem minuszolt, kerlek potold. 

Mi a baj a tanacsadassal? Ha kicsit is batrabb lenne leirhatna ide mi a baj a mondottakkal... 

Előzmény: Mr Long (65721)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2018.04.01 0 1 65723

1. Gondolja át, hogy nem nyújtana-e számára nagyobb és tartósabb élményt az Országos Kéktúra több szakaszban történő bejárása.

2. Ha hajlíthatatlan, akkor - legalábbis számomra - a megfelelő lábbeli kiválasztása az alfa és az omega a túrázásban (és a futásban is). Nagyzsákos nyári vándorlás esetén (bár nem tudhatom a fiatal súlyát, magasságát) is bakancsot választanék, nem túracipőt. Talán könnyebb darabot javasolnék, nem robosztusat, azzal együtt, hogy magamnak robosztusabb bakancsaim vannak. A hátizsák kiválasztásánál sem garasoskodnék, a sátrakhoz (+ derékalj és egyéb úri huncutságok a sátrazáshoz) viszont semmit sem konyítok. Azt javaslom, hogy a többi cucc is legyen technikai, de főleg nyáron szerintem bőven elegendőek az olcsó saját márkás (pl. Decathlon) termékek is.

3. Nem tudhatom, hogy ez a vállalkozó szellemű fiatal mindezidáig kizárólag az e-sportokban jeleskedett, vagy esetleg keményen tolta az állóképességi sportokat. Ha az előbbi, akkor ismét az 1. pontot ajánlanám. Vagy még azt sem. Ha az utóbbi, akkor nem okoskodnék neki. Ha valahol a kettő között van a sportolói előélete, akkor azt javasolnám neki, hogy egy tavaszi hosszú hétvégén, teljes menetfelszerelésben menjen négy napot valamelyik középhegységünkben. Az alapvető problémák egy része már ennyi idő alatt megmutatkozik.

4. Nem tudom, hogy milyen szakaszolásban gondolkodik ez a fiatal. Szarvas Matyiéban (cirka 70 km/nap futás), vagy napi 20-25 km-es visszafogott tempójú gyaloglásban. Ha ez utóbbi, akkor véleményem szerint azért a fehérje, szénhidrát-, nyomelem- és elektrolitpótlást sem szükséges feltétlenül a sporttudomány oldaláról megközelíteni.

Mr Long Creative Commons License 2018.04.01 -12 1 65722

Minap kollegam bujta a kektura.hu oldalt, mert sokat kirandulnak a gyerekekkel es kitalalta, hogy igy egy extra celt is visznek a termeszetjarasba. A csaladjuk egybol 5 fuzet, de nyilvan benne lesz par evbe nekik, mert a gyerekek meg kisebbek, nem lehet oket elvinni 2x30kilis hetvegekre.

Persze a kektura.click.hu oldalra is attereltem olvasni.

Előzmény: garass (65714)
Mr Long Creative Commons License 2018.04.01 -12 2 65721

Gondolja at es edzen sokat! A sorozatterhelest szokni kell, meg a monoton menest is.

olvasni meg foleg http://ketvandor.blog.hu/

Minel jobb minosegu ultra light felszereles beszerzese, erdemes a fast hiking es hasonlo temakban olvasni. En a kevesebb jobb elvet vallom, de ez lehet sok minuszt fog erni nekem. Erdemes bivak satrat keresni, de biztos legyel, hogy befer a cuccod is melled es marad helyed. Nem tudom milyen szakaszolasra gondoltal, inkabb idot irok, napi 10-12 ora mozgas utan a legfontosabb a pihenes, mert regeneralodnod kell, kulonben durvan leserulhetsz/elmegy a kedved az egesztol. Javaslom idonkent rendes szallashely beiktatasat, foleg pihenonapnal, sokat dob a kozerzeten.

A masik legfontosabb a taplalkozas! Nagyon nem mindegy mit eszel, mert abbol epul ujra minden lepes utan a szervezeted. Kello mennyisegu szenhidrat es sok feherje, kulonben leepul az izomzatod. Ha tudsz  egyel etteremben utkozben ahanyszor csak lehet. Tudjuk, hogy eleink feherkenyerrel es szalonnaval vegigtoltak, de ez nem a leheto legoptimalisabb. Erdemes futos temakban elmerulni, foleg ultafutas temaban, ott letszukseg a megfelelo energiabevitel es regeneralodas. Ott van igazan elet a geleken tul!

Sziklatörő Creative Commons License 2018.04.01 -14 2 65720

Mit tanacsolnatok/ajanlanatok egy fiatalnak, aki a nyaron vegig akar menni satorral az OKT-n?

V43 1279 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 65719

Legyen úgy.

Előzmény: garass (65714)
zozo.1982 Creative Commons License 2018.04.01 -2 12 65718

Ez még április elsejei tréfának is rossz!

rönofan02 Creative Commons License 2018.04.01 0 13 65717

:o)

Felhívnám a figyelmet a dátumra...

Április elseje van! Ami ma véletlenül Húsvét vasárnapja, és ez az ünnep cseppet háttérbe szorítja, hogy ilyenkor dőlni szokott a hülyeség...

:o)

Barátsággal

Tóni

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!