Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
A deszkának való fához és a fűrészáruhoz alkalmas a növő hold a halak jegyében, mert így a deszkát és a faanyagot nem támadják meg a kártevők. A halak jegye csak szeptembertől márciusig fordul elő növő holdnál.
A FAKIVÁGÁS ÉS -IRTÁS JEGYEI Ludwig Weinboldtól feljegyezte Michael Ober, bognármester a tiroli St. Johannban, lemásolta Josef Schmutzer 1912. december 25-én 1. Irtási nap április 3., július 30. és akácnap, még jobb, ha ugyanez még fogyó holdban és asszonynapon van. Ezek a napok jók még görgetésre és rönkhúzásra is. 2. A favágás, hogy a fa kemény és enyves maradjon, jó decemberben az újhold utáni első nyolc napon, ha lágy jel esik erre. Szálfa, illetve csínfa, bükkfa stb., hogy enyves és kemény maradjon, újholdkor és skorpiókor vágassék. 3. A fa, hogy ne korhadjon, márciusban az utolsó két napon a fogyó halban vágassék. 4. A favágásra, hogy ne égjen, csak egy nap van március havában, még jobb, ha napnyugta után, március elsején. 5. A fa, hogy ne zsugorodjon, a harmadik napon ősszel vágassék. Ősz kezdete szeptember 24-én, ha a hold háromnapos, és asszonynapon, amikor arra rák esik. 6. Tűzifát termelni, hogy jól megnőjön, októberben kell, a növő hold első negyedében. 7. Fűrészfa a növő halban vágassék, akkor a deszkák nem lesznek férgesek, ugyanígy a faanyag. 8. Hidakhoz és bárkákhoz a fa leszálló halban vagy rákban vágassék. 9. A fa, hogy kicsiny legyen, skorpióban és augusztusban vágassék. Bikában vágott fa, ha a hold augusztusban egy napot fogyott, nehéz marad. 10. A fa, hogy ne hasadjon vagy fakadjon, újhold előtt novemberben vágassék. 11. A fa, hogy ne szakadjon, június 24-én 11 és 12 óra között vágassék. 12. Szálfa vagy csínfa február 26-án, fogyó holdban vágassék, még jobb, ha arra esik a rák. Ezek mind igazolt és kipróbált jegyek. Az irtáshoz a másik választási lehetőség február utolsó három napja, ha ezek fogyó holdra esnek. Az ilyenkor kivágott fa nem nő újra, sőt még a gyökere is elkorhad.
a favedo anyagok kozul van amelyik csak megelozesre jo, masok meg is szuntetik a fertozest. Ha a faanyag be van epitve, akkor atitatni nem lehet, csak feluleti kezelesben lehet gondolkozni. de az atitatas vagy martas is (a kozhiedelemmel ellentetben) csak feluleti vedelmet alakit ki. az egyetlen melysegben hato technologia, amikor kazanban nagy nyomason telitik a fat, de ez sem 100%os, a belso nehany centi igy is kimarad. de szerintem legjobb megkerdezni egy faanyag szakertot. en a pannon protecthez szoktam kimenni, ott mindig van szakmabeli, nagyon kedvesek es megmondjak mi a legjobb szer es technologia az adott problemara, es milyen eredmenyt lehet tole varni, de akar telefonon is adnak tanacsot. naluk egyebkent olcsobb, es szerintem jobb anyagok is vannak, mint a legtobb helyen kaphato tetol.
Üdv... ha már rátaláltam a "hogyan, miként, fából" témára... akkor, ha nem is a faragási munkáimmról (mert az nincs) csak röpke egyszerű fadarabokból összeállított "herkentyűimről" hagyok itt nyomokat... hátha valakinek kedve támad szintén a "fűrészelésre"...
... és mielőtt valaki feltételezné, hogy "készárúból" összeállított cuccok ezek, azoknak csak annyit, hogy - hat, nyolc - méteres fürészárúból készült nagy része. Amit az anyagmegrendelésem után, egyszerüen, laza mozdulattal, leszórtak egy teherautóról a telkem elött. :))
... elsőre egy "miniatür" szendvics szerkezetű házat és egy udvari wc-t építettem, hogy megtudjam miként is "működik" az ilyen az életben, az évek alatt...
... aztán egy kis kivárás és pénzgyűjtés után kitaláltam a szaletlit és meg is valósítottam
.... majd egy kis levegővétel után terveztem egy házat és akár hihető, akár nem, de egy segéderővel, ketten kivülről összedobtuk... az összes többi munkát már egyedül csináltam
azért idebent a házban némi faragást készítettem, mert a lépcső azért nem egyszerű deszkalapok halmaza....
... és "beüzemelve" az egész, már egy kicsit másként néz ki...
nekem van valami ilyesmi, de ez egy fehér kristályos anyag, amit fel kell oldani vízben és ezzel kell telíteni a fát. utólagosan ez hogyan használható?
Csak arra gondolj , hogy a mai ács mesterek nagyon szép és jó minőségű tetőket tudnak készíteni . Terv alapján vagy a nélkül .
De mi kell ahhoz, hogy olyan tyúkólat tudj építeni amiben jól érzi magát a tyúk ??
Egyszerü a kérdés . Vajon mi lehet a válasz .
Szerintem tudni kell a tyúk fejével gondolkodni .
Viccen kívül ... próbáld ki .
Pl egy kutyával vagy macskával vagy ami a közeledben van .
látni fogod, hogy nem olyan egyszerű és nevetni való dolog ez .
Paraszt ember ha nem ismerte fel idejében, hogy mi baja a tehénnek akkor kevesebb lett a tej . Vagy a lóval stb .
Szóval a lényeg szerintem a szakmai alázat ami már eléggé elcsépeltnek tűnik, mert sokat beszélünk róla, de más az amikor meg is tesszük az első lépéseket .
Azért attól ne félj, hogy nevetségessé válhatsz amikor e szerint az elvek szerint közeledsz a feladatodhoz. Később sok csódálód akad ezáltal.
Tanacsot szeretnek kerni egy regi kb100eves hazat vettunk meg s mar alakul a haz mikor a nappali fa gerendait lepacoltuk minden szep volt. De eszre vettuk hogy szu eszi a gerendakat kis sarga por hullik mindenhol.Mit lehet vele csinalni?Le kell csiszolni az egeszet?Mivel kell levedeni?Koszonom a tanacsokat
Azon gondolkodom, hogy a Mester gerendára fellülről ülnek rá a födém gerendák , ez stimmel .Fakötése egyszerü lapolás vagy ráültetés esetleg egy kereszt lapolás lehetett .
De mi a húzó gerenda fakötése , Végül is a ,, terhelést ,, allulról kapja . Hogyan oldható meg a függesztés kérdése ?
A misztériumokat és a praktikus dolgokat néha nem lehet egymástól különválasztani szerintem.
A jelen példánál maradva olyan ez mint a tyúk és a tojás esete.
Lehet, hogy elöbb kapott szerepet a statika, és köré fonódott a misztikum.
De az is lehetett, hogy elöbb volt a misztikum, (akár egy kisebb jelképes dologgal) majd ahogy növekedtek a házak "meghízott" a gerenda a szerkezeti kívánalmaknak mefelelően.
Csak meglátás kérdése, hogy ki melyiekt véli fontosnak.
Fényképet sajnos nem tudok feltenni. Eddig nem éreztem fontosságát, hogy a gerendákat fotózzam :-)
Egyszer emlékszem kérdeztem az öregapámat, hogy miért így van? A pontos feleletére nem emlékstzem, de mintha csupán a praktikusságot/esztétikumot említette volna meg.
Lehet azért ilyenek, mert ez egy teljesen sváb falu volt az 1700-es évek elejétől, amit csak a ". világhárorú utáni be és kitelepítésekkel törtek meg?
Azt még hozzátenném hogy a mestergerenda nem mindíg csak támaszt, tehát nem mindíg a többi gerenda alatt van.
A környékünkön az öreg, hosszú parasztházaknál (utcafront kisméretű tégla, hátrébb vályog) a lakórészben a mestergerenda a többi fagerenda fölött, a plafonban rejtve van, és méreténél fogva a padláson kilátszik a födémböl.
A ház többi alantasabb részén mint pl.: a kamra, istálló, a mestergerenda már alulról látszóan támasztja alá a gerendákat.