Keresés

Részletes keresés

tűz_tér Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42807

Nem a füstcsövet kell csavargatni, hanem választani kell egy jó hatásfokú, jól szabályozható tűzteret. Nem feltétlen drágább, viszont garantáltan jobb. Ezerszer megbeszéltük már, hogy az egész fűtési szezonra vett jó hatásfok az nem 100 C-os füstgáz kérdése. Sokkal fontosabb a szabályozhatóság. Mondjuk egy hosszú égésidejű tűztérnek ez a lényege, nem az hogy 10 óra után sem kell gyújtós. 

Előzmény: gmkiev (42732)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42806

Igen, nagy %-ban szociális okokra vezethető ez vissza, pluszban pedig van az olvtárs által említett "majd ráérünk arra még" réteg, magyarul nem igazán alakult ki az ezzel kapcsolatos kultúra. És innen vissza is vezethetjük azt, hogy miért olyan népszerű az akác tüzelőként Magyarországon.

Előzmény: Kályháskristóf (42797)
kandallókazános Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42805

Te is tudod, hogy a képen szereplő tűztér igen messze van attól, hogy túlhűtse a füstgázt. Ezért költői túlzásnak tartom, hogy ez azért ilyen, hogy kiszolgálja a xszarabb kéményeket.

Az igen jó hőhasznosítású tüzelőberendezések dokumentációjában (mint pl. a közelmúltban feltett kazánom esetében a fénykép alapján korrektül megállapítottad) pedig egész egyszerűen fel kell tüntetni, hogy csak korszerű, hőszigetelt kéménybe köthető.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42754)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42804

erre elég nagy esély van, de a száraz fa vásárlással meg az a baj, ha beindulna, akkor ugy is lenne olyan kereskedő aki vizeset adna száraz árban.

Előzmény: halaloszto (42802)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42803

5 cm a kérge-:))

nem erdőből van hanem egy épölet udvaráról, nem mai darab lehetett, gondoltam ez majd tuti lesz-:(

Előzmény: tunderlala-3 (42801)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42802

biztos van olyan is, aki tavasszal azert nem vesz fat, mert nem futja ra. de azert olyanok is sokan vannak, akik amig jo az ido inkabb fagyira meg sorre (mas is ideirhato, ezek csak peldak) kolt, es amikor kezdenek csiposek lenni a hajnalok, akkor latja be hogy muszaj tuzelore is kolteni.

Vajk

Előzmény: Kályháskristóf (42797)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42801

ilyen akác létezik egyáltalán? még sosem láttam ekkorát...

Előzmény: Törölt nick (42799)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42800

bocsánat, de még női aggyal is olyan hülyeségeken tudtok vitatkozni, meg napokig tartó hosszas fejtegetésekbe kezdeni, hogy kész... nálunk is a gázvezeték a tető alatt kb. 30 centire megy végig a házfalon... hát nem várnám meg, egy bármilyen aknának milyen hatása lenne rá.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42798)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42799

Tavaly vettem akácot, elvileg olyan fa lett kivágva ami lábon kiszáradt pár éve 50-60 cm törzsátmérővel.

tavaly sem égett a kandallóban csak szenvedett lassan faszenesedett, gondoltam mert esett rá hó eső stb.. majd jövőre, most jutottam el a farakásban ismét ehhez a fához de most sem akar égni.

ez mitől lehet?

Előzmény: sur5al (42776)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42798

"Bocsáss meg, de most egy ember haláláról írsz, kissé elbagatelizálva a dolgokat...Még ha nem is tudod azt, hogy az a szerencsétlen meghalt...."

ÉN csupán egy valószínű újságírói hülyeségről írtam.

TE pedig most megpróbálod ezt úgy beállítani, mintha én készakarva valakinek a sírján ugrálnék.

Vajon miért jó ez neked?

"A különböző felrobbanó eszközökről, köztük a gyalogsági aknák hatásairól...  fingod sincs.....

mielőtt bármit mondasz... voltam tűzszerész is.... képesítéssel.."

Szóval szerinted teljesen reális dolog az, hogy egy tetőn felrobbanó gyalogsági akna mindössze 50-200 g töltete ki tud dönteni egy egy padlásfödém túloldalán több méternyi távolságra lévő, vagy a robbanás nyomásvektorával igen éles szöget bezáró síkú, nagy tömegű falat?

Ha meg mégis nekem volt igazam, és ez valóban nem valószínű, akkor meg...

Ha ettől ledől egy fal, akkor az a fal egy rúgástól vagy kisebb földrengéstől bármikor ledőlhetett volna.

Előzmény: ronkovik (42794)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42797

A legtöbb ember azért veszi meg utolsó pillanatban a fát mert tavasszal is éppen, hogy csak megélnek, nem, hogy még 23-ért vegyen erdei köbmétert, meg aztán nem biztos, hogy mindenkinek van láncfűrésze, vagy traktorja a kuglizáshoz. Szóval az esetek 70%-ában szociális okokra vezethető vissza az őszi favásárlás. A maradék 30%-ot meg nem érdekli, "te csináltad, majd megjavítod" igen, csak a kátrányosodásra nem terjed ki a garancia.

A "reklám" meg inkább a kátránynak szólt. Nagyon sok kép van ott, nem tudom minden feltölteni...

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42796

ja, tavaly tél végén mi is vettünk egyszer obiból egy kaloda ilyen fát... soha többet.... facsarni lehetett belőle a vizet, nagyon durva volt:s :D

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42795

Meg pl mindenki, akinek nincs helye hónapokra-évekre való tüzelőt tárolni (pl én is csak egy erdei köbméternyi fát tudok elhelyezni).

maradjunk annyiban, hogy én még élő embert nem láttam, nem ismerek --rajtad kívül--, aki így venné a fát, és csak azzal tüzel.

ilyet max. azok csinálnak, akik mondjuk fűtenek gázzal, és csak hangulati elemként használják a kandallót időnként... ők mennek csak nagyáruházba 30+ ezres fáért.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42792)
ronkovik Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42794

Bocsáss meg, de most egy ember haláláról írsz, kissé elbagatelizálva a dolgokat...Még ha nem is tudod azt, hogy az a szerencsétlen meghalt....

Több mint valószínű, hogy az újságírók kvázi felfújják a tényeket (mivel ők sem ismerik a pontos körülményeket), de robbanás történt egy családi házban, és a félinformációk tudatában a napkollektort teszik felelőssé, ami ha nehezen is de elképzelhető, kategórikusan nem jelenthetsz ilyet ki:

"Egyrészt háztetőről nemhogy napelem, de még egy ott felrobbanó gyalogsági akna sem képes egy méterekkel lejjebb lévő falat kidönteni.

Másrészt pedig a napelemekben nincs, ami felrobbanhatna.

Amit hallottál, azt vagy félreértetted, vagy egy újságíró már megint hozta szokásos szellemileg jósötét formáját."

A különböző felrobbanó eszközökről, köztük a gyalogsági aknák hatásairól, vagy a fatális hibák/tényezők együttes következményeiről fingod sincs.....

mielőtt bármit mondasz... voltam tűzszerész is.... képesítéssel...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42790)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42793

lehet, hogy ilyesmi történt... annyira érthetetlen volt (nekem), egy napelem/napkollektor miatt hogy történhet ilyen.

igen, sajnos az apa meghalt... szörnyű... nyugodjék békében:(

Előzmény: ronkovik (42791)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42792

"köbméterenként 30 ezret már csak a megszállottak, vagy a végszükségben lévők veszik meg"

Meg pl mindenki, akinek nincs helye hónapokra-évekre való tüzelőt tárolni (pl én is csak egy erdei köbméternyi fát tudok elhelyezni).

Ha mindig lenne száraz tűzifa a fabótban, akkor pl nem csak a kertes házak, de a társasházi lakások lakói számára is elérhető lenne a száraz fával tüzelés, mert egy-két hétre való tüzelő akár a kályha melletti fatárolóban is elfér.

"az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni..."

De, az emberek sajnos hülyék. A fával tüzelő emberek 90 százalékának fogalma sincs arról, hogy a száraz fa mennyivel jobb. Többségük persze hallott valamit erről, de valami olyasmit gondol, hogy azért a kb 5 százalék plusz nyereségért kár ugrálni. Az emberek többsége nem tudja, hogy a vizes fa nem 5 százalékkal fűt gyengébben, hanem fele annyira és sehol, senki sem magyarázza nekik, hogy milyen marha nagyot tévednek.

Előzmény: tunderlala-3 (42775)
ronkovik Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42791

Saját észjárásom szerint: napkollektor/ napelem, fatális , vagy szerelési, telepítési, egyéb hiba miatt felrobbant, vagy csak felhevült, ezáltal megrongálta a gázvezetéket, esetleg áttételesen egyéb épületszerkezetet, -létre hozta  a gázszivárgást, egyéb szikraképző eszköz pedig berobbantotta a képződött gázkeveréket.

A hírekben azt hallottam, hogy a családfő meghalt, miután kimentette a családját :((((  Láttam már sajnos nagyobb tüzet, szörnyű, ha végig gondolja az ember.....:((((

Előzmény: tunderlala-3 (42786)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42790

Egyrészt háztetőről nemhogy napelem, de még egy ott felrobbanó gyalogsági akna sem képes egy méterekkel lejjebb lévő falat kidönteni.

Másrészt pedig a napelemekben nincs, ami felrobbanhatna.

Amit hallottál, azt vagy félreértetted, vagy egy újságíró már megint hozta szokásos szellemileg jósötét formáját.

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42789

akkor még az okról nem mondtak semmit, ma jött ez a napelem-dolog

Előzmény: tunderlala-3 (42788)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42788

tegnap arról szóltak a hírek, hogy akkora robbanás volt, hogy az egyik falat is teljesen kivitte

Előzmény: gmkiev (42787)
gmkiev Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42787

Valóban ezt mondották amit írtál.

Szerintem ez megint valami hajhászás kezdete.

Igaz sok a kínai napelem, de ilyen jellegű pusztításra alkalmatlanok.

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42786

azt mondjátok meg inkább, hogy tud egy napelem (napelemet mondtak, nem napkollektort, bár hogy direkt, vagy csak így jött össze, azt nem lehet tudni) felrobbanni úgy, hogy az egész ház felrobban miatta?

(vasalás közben ment a tények, és a napokban felrobbant családi házzal kapcsolatban mondták, hogy valószínűleg ez okozta a robbanást.... ahol megégett a két szülő és a kisgyerek:(  )

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42785

levezethetitek persze szépen-okosan, elviekben tök jól hangzik, csak a gyakorlat --és az élet-- az, hogy egyre ritkábban tárolnak be, nem azért, mert hülyék, hanem mert nem tudnak... ez van.

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42784

te nem az átlag vagy... az átlag apránként veszi meg, nem nagy tételben.

Előzmény: Törölt nick (42781)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42783

Ezzel meg az a baj, hogy sokan nem tudnak se számolni, se befektetni, se tárolni :)

Előzmény: Dolmar__fan (42782)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42782

Egyszerűen induljunk ki a következőkből:
Nem találgatás, megmértem évekkel ezelőtt.
A frissen vágott (2-3) hónapos tölgy -hasogatva 2-3 hetente mérve, kvázi ideális szárítási körülmények közt
kora tavasztól késő őszig, kb 20-30 %-ot veszít a súlyából.
Ezt tovább hasítva, és nedvességmérővel mérve, a vágott felületen még mindíg 20% feletti nedvesség tartalmat tapasztaltam. (még akkor is ha Carannak téveszméi vannak , arról hogy tudom használni)-csak 4 éve van.
A kb átlagos friss beszerzési árhoz (méterben ,erdei köbméter) legyen 19000 Ft.Ez hasogatva mondjuk 22000.
Frissen egy m3 legyen átlag 10 q.
 (Fél) Száraz állapotban ez kb 7-7.5q.
Ez már tüzelhető.
De az ára? Mármint az eladó szempontjából: Mennyi kell legyen? Közel a 3000Ft /q jön ki.+ tárolás

Nem azon kéne vitatkozni hogy hol lehet , és miért nem lehet száraz fát kapni.
Számolj, tárolj, fektess be 1 évre előre és megoldódik minden bajod.
Ha erre nincs lehetőséged fizesd meg ezeket a költségeket (már ha sikerül) de nem fog, mert itt jön az átverés.
Soha senki nem fog száraz fát árulni.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42781

Ezt véletlenül átugrottam, erről beszélek én is.

Persze lenne olyan (pl. talán én is, ha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudok előre tárazni), aki boldogan kicsengetné a kollega által írt árat a száraz fáért, de olyan  nagy üzletet én erre nem alapoznék, és akkor még talán finoman is fogalmaztam.

Itt a környékünkön is sokan hónapról-hónapra veszik a fát, csak úgy suhannak el januárban a kisteherautók a vizes akáccal. Pedig messze nem a legcsóróbb környék, sőt.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42780

"Igaza van Mekknek, van keresnivalója a szárított fának. A brikett ára alatt természetesen. Egyébként ezt pont felvetettem tegnap a brikettes topikban, mondjuk én 40-45Ft/kg célárat látok reálisnak, mert a szárított fa sem lesz csak légszáraz, mondjuk 15% bruttó nedvességű (ennél lejjebb vinni egyre nagyobb energia igénnyel jár), a brikett meg 10% alatt van, ezért a fűtőértéke még mindig magasabb picivel."

És hol? Mert éppen az általad leírtak miatt (is) az emberek nagy része NEM FOG/NEM TUD ennyit kicsengetni a szárított fáért, hanem megveszi ott, és annyiért, ahol eddig is. Jó lesz az.

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42779

Ejnye-bejnye már megint a reklám?

Vigyázz az önkéntes cenzúra mindent figyel.

Még hogy kályháskristóf.hu :::))))

Előzmény: Kályháskristóf (42777)
Égető1 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42778

Akkor most hülyék vagy nem hülyék ? Mondjuk úgy inkább , hogy buták !

Kályháskristóf Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42777

Minden építés előtt megkérdezem a megrendelőket, hogyan állnak fával? 100-ból 99-nek nincs fája, nemhogy száraz. Mindig a fabrikettet javaslom, mert egyre több a lekátrányosodott putriszagú cserépkályha, hiába teszünk bele előfűtőt, vagy járati előmelegítőket. Mondjuk a vizes fával ezt is tönkre lehet tenni. Kátrány tárlat és idegenvezetés:http://kalyhaskristof.hu/index.php?menu=tartalom&r=8135&m2=34

sur5al Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42776

"az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni... csak a pénz nagy úr"

Ó, valóban? Azért fűtenek vizes fával, amivel drágább fűteni, mint száraz brikettel és gázzal? Tehát azért költenek többet, mert kevesebbjük van? Végül is...

A híres szomszédomról írtam már többször. Ezen a télen legalább 2x annyi, minőségi, de vizes tölgyfát nyomott el, mint én fenyőt, ami puhafa, de csontszáraz! Hasonló hőmérséklet, fele ház, szigetelt, a miénk nem, stb.

Azt mondjuk, hogy akinek nincs helye, pénze, ideje a fa szárítására házilag, az vegyen szenet, brikettet, fűtsön gázzal inkább. Miért?

1. Mert azokkal olcsóbb, mint a vizes fával (rövid táv)

2. Mert nem teszi tönkre a kazánt/kandallót, kéményt, belső falakat a kátránnyal (hosszú táv)

Mivel ezt az emberek 90%-a mégsem éri fel ésszel, ezért kimondhatjuk, hogy nagy része tényleg hülye hozzá. A kiemelkedően nagy tudásúak még azt is vallják, hogy a vizes fa azért jobb, mert lassabban ég, aztán "a víz felbomlik H2 és O2 gázzá és elég a tűzben" stb, stb. Ezek persze ökörségek.

Igaza van Mekknek, van keresnivalója a szárított fának. A brikett ára alatt természetesen. Egyébként ezt pont felvetettem tegnap a brikettes topikban, mondjuk én 40-45Ft/kg célárat látok reálisnak, mert a szárított fa sem lesz csak légszáraz, mondjuk 15% bruttó nedvességű (ennél lejjebb vinni egyre nagyobb energia igénnyel jár), a brikett meg 10% alatt van, ezért a fűtőértéke még mindig magasabb picivel. Bár meg kell nézni a gyakorlatban. Ha le tudjuk a keményfa víztartalmát vinni a brikett szintjére úgy, hogy árban még jóval alatta tudunk maradni, akkor nyerő az ügy. Elvileg nyerőnek kell lennie, mert a brikett nagy része hatalmas plussz energiák beáldozásával áll elő, amik közül csak az egyik a szárítás! Azt már kiszámoltuk Vajkkal, hogy száraz fa eltüzelésével szárítani nem éri meg. Valami elvesző (más helyen pocsékba menő) energiát kell hozzá felhasználni. Várjuk az ötleteket a szaktopikban!:D

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42775

köbméterenként 30 ezret már csak a megszállottak, vagy a végszükségben lévők veszik meg a fogukat szívva közben... ennél is drágábban nem sok esélyed lenne... nem állhatsz oda minden farakás mellé kiselőadást tartani a fűtőértékről.

az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni... csak a pénz nagy úr

a nagy többség azt sem engedheti meg magának, hogy egyben megvegye a téli tüzelőjét és jól kiszárítsa addigra... vesz, amikor van rá pénze... ébresztő, vagy te nem itthon élsz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42774)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42774

"senki nem venné meg annyiért"

Az emberek minden évben ezerszámra veszik az ismeretlen víztartalmú, tehát kilónként 2-3 kWh fűtőértékű tűzifát erdei köbméterenként 22-30 e Ft-ért. Gondolod, hogy a kutyát se érdekelne átlagosan 1,5-szer magasabb fűtőértékű tűzifa kb 1,25-ször drágábban? Ami ráadásul nem füstöl, nem kátrányoz, könnyedén meggyullad, tehát a hülye is képes könnyen tüzelni vele?

Plusz évente óriási mennyiségű fabrikettet adnak el kilónként 60-70Ft-ért. Gondolod, hogy az ugyanolyan jó szárított tűzifát nem lehetne eladni 45-50 Ft-ért?

Előzmény: tunderlala-3 (42758)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42773

Nem is mondtam, hogy megéri.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42772)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42772

"Nem kell nagy befektetést eszközölni magához a szárítóberendezéshez. Fóliasátrak nyitott véggel, uralkodó széljárás irányába állítva, csodákra képesek."

Ez igaz, de ha vállalkozi formában űzzük, akor az ilyen szárításhoz két dolog kell:

- óriási + bekerített + őrzött terület

- marhasok idő (hónapok/évek), míg rendesen megszárad egy-egy szállítmány fa.

Ha ezt a két dolgot forintosítod, akkor már nem is olyan rossz befektetés egy töredék akkora területet igénylő szárító, amely mondjuk 48 óránként hasznot termel ;)

Előzmény: pajaci (42757)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42771

túlerőben vagyunk, sok lúd disznót győz:))

Előzmény: pajaci (42770)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42770

El a kezekkel Döncitől !!!! Rátok uszítom Dögit!

Előzmény: tunderlala-3 (42769)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42769

hát, nekik max. a farkukat lehetne a célra használni, az meg nem sokáig ér el, de a macska simán végigkígyózna benne:) pajacié, nálunk nem sok esélye lenne:)

Előzmény: beetee (42766)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42768

Pontosan erről van szó.

Előzmény: beetee (42765)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42767

Őszintén szólva nem igazán értem, hogy mi ebben olyan bonyolult. Felhívtam egy dologra a figyelmet, ami így meg úgy működik, tetszik vagy sem.

Nekem aztán tökmindegy, de mivel érdekesnek találtam magát a linkelt tartalmat és feltételeztem, hogy a hozzászóló újoncként nincsen tisztában a szabályokkal, ezért kapott egy linket, ahol ezeket elolvashatta. De igazad van, én rohadjak meg, hogy ilyenekre fecsérelem a drága időmet.

(Zárójelben : lehet, hogy sok embert egy ideig nem zavarnak ezek a reklámok, de ha teljes szabadság lenne ilyen tekintetben, akkor pár óra alatt olvashatatlan lenne kivétel nélkül az összes topic.)

Előzmény: peter1956 (42760)
beetee Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42766

Macsekról nem tudtam, de a Colliera a szőre miatt asszociáltam. A vadászgörényre meg a képen látható kanyarok láttán...

Előzmény: tunderlala-3 (42764)
beetee Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42765

Van aki fórumozik, részt vesz a beszélgetésekben, aztán ajánl pozitívan, vagy negatívan.

Akár saját magát/vállalkozását is ajánlhatja, de mindeközben segít, ötletel, fórumozik.

Aztán van, aki beregisztrál, 10-20 érdekkörébe eső topikban Ctrl-C - Ctrl-V-t használva próbál hirdetni.

Talán érzed mi a különbség....

Utóbbi tiltott dolog volt eddig az Index fórumán az MM szerint. Nem régtől van rá lehetőség a belinkelt módon és díjakon.

Előzmény: peter1956 (42760)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42764

most kicsit kevered, skót juhászaim nekem vannak, de ők nem lennének alkalmasak  a feladatra... Dönci exkandúr viszont méreténél és színénél fogva is határozottan.:)

Előzmény: beetee (42763)
beetee Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42763

Döncit a skót juhászt, vagy Döncit a csővadászgörényt?

Előzmény: tunderlala-3 (42762)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42762

pedig milyen innovatív ötlet

Előzmény: pajaci (42761)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42761

Szerencséd :-)

Előzmény: tunderlala-3 (42759)
peter1956 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42760

Huhhh! Ez új nekem! Igen figyelmetlen lehetek, hogy eddig észre sem vettem a fizetett hirdetéseket! Hogy hemzseghetnek! Szegény Tunderlala is kijátszva az éber cenzurát, itt híreszteli a 12 ezer forintos erdőgazdasági fát! A fizetős faárusok meg így mekkora hátrányba kerülnek! Más fórumokon is vagyok, már évek óta! És ott még csak fel sem merült, ha valaki megadta a fórumon egy kereskedés linkjét, ahol sok alkatrészt lehet kapni jó áron, udvarias kiszolgálás mellett! Vagy negatív reklámot csapott olyan kereskedőknek, akik hibás árúval becsapják a márkatársainkat! Meg emlékszem én itt is, hogy szóba került egy (talán) kecskeméti kandallós üzlet, amellyel egy  listatatársunk nagyon elégedett volt, és másoknak is ajánlotta! Micsoda malőr! Meg hát van itt közöttünk több olyan is, aki ebből él. És még ezt el is mondta!

Meg fényképeket tett fel egy-egy elkészült munkájáról! Én inkább NCaty -vel értek egyet: sok ilyen használható linkre, fényképre, leírásra lenne szükség!

Ezek adják a változatosságot, az ötleteket. Sokkal kevésbé olyanokra, ahol azt taglalják, hogyan lehet szárítani a fát víz alatt! Mondjuk Caran -tól sem sok használhatót kaptunk eddig, a fikázáson kívül!

És azt ne mondja senki, hogy a fizetős hirdetések tartják el az INDEX -et! Nem, már az, hogy fellépsz, ott tartózkodsz, olvasol, írsz, már az csengeti a forintokat! De ez így van rendjén, más weblapok is abból vannak fenntartva. De ez már más téma! 

Előzmény: Törölt nick (42751)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42759

akartam most is ajánlani kályhacsőtisztításra Döncit, de nem mertem:))

Előzmény: pajaci (42755)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42758

senki nem venné meg annyiért

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42756)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42757

Nem kell nagy befektetést eszközölni magához a szárítóberendezéshez. Fóliasátrak nyitott véggel, uralkodó széljárás irányába állítva, csodákra képesek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42756)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42756

"Száraz fát venni nemigen lehet,"

Sajnos valóban baromi nehéz száraz fát vásárolni,

a fakereskedők még nem jöttek rá az ebben rejlő üzleti lehetőségre (tűzifa értékének emelése egyszerű tárolással/szárítással).

Ha lenne rá extra pénzem/időm, komolyan foglalkoznék a gondolattal, hogy összehozzak egy gyorsszárítót, lehet, hogy jó üzlet lenne. Profin száraz fáért erdei köbméterenként talán 8 eFt felárat is el lehetne kérni.

Előzmény: Törölt nick (42749)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42755

Nehogy azt hidd, tavaly is volt szaladgálás a modikhoz, mert lalával beszélgettünk. Már nem is tudom ki volt az "kedves".

Előzmény: NCaty (42748)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42754

"Szerintem pedig úgy kellene készíteni, hogy megfelelően nagy hőátadó felületet kell a tűztérbe betervezni valamint beépíteni. Ekkor nem lesz szükség a füstcsővel való trükközésre."

Te is tudod, hogy a legtöbb fűtőberendezés meglehetősen magas kilépő füstgáz hőmérséklettel készül, hogy a szarabb kéményeket is ki tudják fűteni, tehát elmondhatjuk, hogy a legtöbb fűtőberendezés hatásfokán bőven lehetne javítani (extra füstgáz hőcserélő, hődob, stb), ha olyan jó kéményünk van, ami megelégszik alacsony hőmérsékletű füstgázzal is.

A való életben viszont szinte nem is létezik olyan gyári kályha/kandalló, amely önmagában képes lenne egy nagyon jó (mondjuk már 100 fok körül is jól működő) kémény képességeit maximálisan kihasználó alacsony hőmérsékletű füstgázt produkálni, tehát a jó kémények tulajdonosai számára nagyon sok esetben nem hülyeség az effajta extra füstgáz hőcserérők alkalmazása.

(a másik véglet persze az, amikor a szar téglakémény meg a kályha/kandalló közé betesz a szerencsétlen tíz méter csövet extra hődobbal és csodálkozik, hogy huzat nincs, viszont kátrány meg savtól széthulló kémény meg van ;)

Előzmény: kandallókazános (42746)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42753

"A rövidjárat egy dolog.

De nézd meg azt a hihetetlen mennyiségű tisztító nyílást!"

Úgy gondolom (legalábbis remélem ;), hogy az alsó vízszintes csőszakasz egyik végén van egy hozzáférhető tisztító ajtó. Ha nincs, akkor valóban nagy baj lehet, amikor a korom ott elkezdi elzárni a füstjáratot. Persze lehet, hogy a tulajnak nem probléma, ha mondjuk évente teljesen szét kell kapni az egészet, szétvágni a csövet, kiszedni a kormot, újra összehegeszteni a csövet és újraépíteni az egészet ;)

Előzmény: gmkiev (42745)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42752

pedig volt két olyan szuper favágó kabátom nadrággal együtt :p :D

Előzmény: Törölt nick (42751)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42751

Én is szívesen veszek, hiszen lehet, hogy valaki éppen náluk találja meg a számítását.

Éppen ezért hívtam fel a figyelmét arra, hogy itt hogyan mennek a dolgok, hiszen nem az a lényeg, hogy te vagy én mit veszünk szívesen, hanem:

1. Vannak szabályok, ezt be kell tartani

2. Inkorrekt a hirdetésért fizetőkkel szemben

3. Ha észlelik (márpedig előbb vagy utóbb fogják), akkor szó nélkül kivágják a nickjével együtt, ami annyira nem kellemes dolog

(igen, a legtöbb helyen ezt jelzik a moderátornak, és nem véletlenül. ha szabadon lehetne csinálni, akkor egy idő után minden topic hirdetési bazárrá változni, ezt meg senki sem szeretné)

Előzmény: NCaty (42748)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42750

nyilván

Előzmény: Törölt nick (42749)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42749

Száraz fát venni nemigen lehet, csak előállítani. Otthon, hónapok alatt. :)

Előzmény: tunderlala-3 (42742)
NCaty Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42748

Caran barátom!

_egyből "jelentik" a moderátornak_

Ezt már megszokásból ajánlottad? Mert annak már vége! Annál barátibb itt a társaság! És szerintem szakmailag is nagyon jó volt a link, ötleteket adhat,

ha mindjárt nem is vásárolunk tőlük! Én szivesen veszek ilyen ötletadó lapokat!

Előzmény: Törölt nick (42739)
pajaci Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42747

Van használati utasítás, hogy miként kell a kályhacsövet kotorni, takarítani?

kandallókazános Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42746

Szerintem pedig úgy kellene készíteni, hogy megfelelően nagy hőátadó felületet kell a tűztérbe betervezni valamint beépíteni. Ekkor nem lesz szükség a füstcsővel való trükközésre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42743)
gmkiev Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42745

A rövidjárat egy dolog.

De nézd meg azt a hihetetlen mennyiségű tisztító nyílást!

Szerinted ezen a csöveken hány fűtési szezonon át tudja keresztül préselni magát a füst?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42743)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42744

Elgurult a gyógyszered?

Milyen nedvesség mérőről beszélsz?

(segíteni rajtad kell, nem én vagyok pánikbeteg)

Előzmény: Törölt nick (42739)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.03.03 0 0 42743

Az ilyesmit szerintem úgy kellene készíteni, hogy legyen a füstnek egy "rövid útja" is, tehát begyújtás után (amíg hideg a kémény fala) folyamatosan tudjon felfelé emelkedni

és amikor már meleg a kémény (tehát már elég erős a szívóereje) csak az után váltani át egy csappantyúval a füstgázt a nagy hőleadó hurokra.

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42742

száraz tűzifával mi még nem találkoztunk, az erdészetben is --saját bevallásuk szerint is-- friss vágású mindig.

valószínűleg a legjobban nagy ifával érné meg szálban venni, köbméterre... csak legyen aki feldolgozza

Előzmény: misbelief (42741)
misbelief Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42741

Az a famennyiség (bükk), 12000 ft-ért ha frissen vágott akkor 570kg (kb. 2100 ft / mázsa), légszárazon 430kg (kb. 2800 ft / mázsa). Mindkét vásárlási módnak megvannak a veszélyei, tömegre történő vásárlásnál látható milyen jelentős árkülönbség van a vizes ill. a száraz fa között, de a köbméterre vásárlásnál is lehet (főleg ha már hasogatott) jelentős eltérés. Mennyire volt szellősen pakolva a kalodában, 1x1m volt e biztosan a belső méret, vagy a kaloda külső mérete volt e a 1x1m. Ha nem feldolgozott a tüzifa akkor tényleg az erdei köbméterre történő vásárlás a legkevésbé rizikós főleg nagy mennyiségnél, de feldolgozott tüzifánál sokkal többet lehet csalni a köbéterrel mint a tömeggel. Természetesen tömegre történő vásárlásnál is mérni kell, de sokkal hitelesebben mérhető egy hozzád közeli hídmérlegen (pl. TÜZÉP-en) a lerakodás előtt ill. után a teherautó tömege. Bárhogy is veszi az ember mindenféleképpen sajnos ellenőrizni kell a mennyiséget.
Nállunk a tüzifakereskedő, amíg friss vágású tüzifája volt addig mázsára árulta, ahogy szárazabbat kapott viszont köbméterre kezdte el árulni, mert a mázsás árat nem tudta volna emelni a konkurencia miatt, azóta mindíg tudom, hogy száraz e nálla a tüzifa, csak megkérdezem az árat és a mértékegysége elárulja a fa nedvességtartalmát :)

Előzmény: tunderlala-3 (42734)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42740

oda is van írva, hogy reklámlink partner, vagy valami ilyesmi... most nem keresem.. a kertesben van ilyen

Előzmény: halaloszto (42738)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42739

Kérdeztem volna a véleményed? Nem emlékszem rá. 

Mivel új nickről van szó, ezért tájékoztatás céljából adtam a linket, hogy ez így működik, és ne lepődjön meg azon, ha holnap már nem tud írni.

Máshol ilyenekkel nem szórakoznak, hanem egyből "jelentik" a moderátornak.

Inkább arról mesélj, hogy sikerült-e már elsajátítanod a nedvességmérő helyes használatát. Itt vagyunk, segítünk.

Előzmény: Dolmar__fan (42737)
halaloszto Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42738

akkor piros lenne a hozzaszolasanak a fejlece.

Vajk

Előzmény: Dolmar__fan (42737)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42737

És ha van reklámszerződése?

Ne legyél itt moderátor, van arra szakavatott ember.

Előzmény: Törölt nick (42736)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42736
Előzmény: priest92 (42733)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42735

hoooogy van ez????

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42734

fogalmam sincs, nem szoktunk súlyra venni, 12 ezerért vesszük nem erdei köbméterét

Előzmény: misbelief (42728)
priest92 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42733

Új fajta egyedi tervezésű vízteres kandallóbetétet használunk! A betét felső részén egy kis kemencenyílást alakítottunk ki, ahol különféle ételeket készíthetünk el kandallónk által, valamint sokkal jobban adja le a hőt is. Nem utolsó sorban látványilag is újdonság! 
https://www.facebook.com/illeskandallo

gmkiev Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42732

A füstcsövezés mellékhatásairól kérdezze meg kéményseprőjét és a kandalló tulajdonosát!

Azt hiszem ezt készíti a Hevesi is, de ott sem lehet ajtót nyitni a begyújtás után egy óráig!

Amúgy megnéztem a honlapot.

A kandallók szépek, a kapcsolatból éppen csak az hiányzik, hogy földrajzilag merre vagy. Mert az, hogy "Záhony és Hegyeshalom" között, az kevés. Ha egyáltalán MO.-i a helység.

Előzmény: priest92 (42731)
priest92 Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42731

Kandallók, cserépkályhák, Kemencék, Kerti grillezők, kazánok egyedi tervezése, kivitelezése. 
Ha bármilyen kérdésetek van az alábbi linken feltehetitek!
https://www.facebook.com/illeskandallo

ronkovik Creative Commons License 2014.03.02 0 0 42730

Még jó;) Kezdődik a "tüzelési időszak" egy kicsit előmelegít;)......

Előzmény: cserépkályha fan (42729)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.03.01 0 0 42729

Szép, az egy macska a sparhelten??:-DDDBegyullad a valaga:-DD

Előzmény: Kályháskristóf (42723)
misbelief Creative Commons License 2014.03.01 0 0 42728

Vagy esetleg ?

tölgy 13500 ft / köbméter (nem erdei)

tölgy 7700 ft / ömlesztett köbméter 

Előzmény: misbelief (42727)
misbelief Creative Commons License 2014.03.01 0 0 42727

Akkor még egy találós kérdés :

Melyik a jobb vétel ?

légszáraz tölgy 2900 ft / mázsa

frissen vágott tölgy 2400 ft / mázsa

tölgy 23500 ft / erdei köbméter

Előzmény: tunderlala-3 (42726)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42726

de azok csurom vizesen árulják, úgy meg közelít... ezér tnem veszünk súlyra fát

Előzmény: Törölt nick (42725)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42725

Mielőtt végleg maga alá temeti a sok új hsz a kérdésemet, közlöm a megoldást:

Ez porszáraz tölgy (22 hónapja felhasogatva szárad), simán beszórva az utifutiba. Ebben a térfogatban 225 kg fért el, +/-1kg. Digitális mérleggel mértük, amelynek mérési pontossága +/-5gramm, a tévedés esélye inkább abban keresendő, hogy némelyik mérés alatta volt pár dekával az egész kg-nak, némelyik pedig felette. 10 dkg-nál nagyobb eltérés egyik részmérésnél sem volt, sem felfelé, sem lefelé, az arányokat pedig - már hogy annyiszor mérjünk kevesebbet, mint ahányszor többet - igyekeztünk tartani. Így nem lehet több az eltérés +/- 1kg-nál. :) Nedvesen lenne vagy 4 mázsa. Igazából csak azért szórakoztam ezzel itten, hogy legyen egy képszerű bizonyítéka annak, mennyire tud csalni az ember szeme, és akár a logikája is. Így lehet, hogy amikor Juliska néni megkérdezi a sofőrt, hogy "mennyi ez, Kedveském?", szemrebbenés nélkül kifizeti a nettó 25 mázsa tüzelőért 50 mázsa árát. Ugyanis ránézésre nekem szent meggyőződésem volt, hogy ezen az utifutin simán elfér 5 mázsa fa... :D

pajaci Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42724

:-)))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42719)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42723

Na ő lenne az. A sütőből áramló hőtől színeződött el a vakolat, amúgy az egész bontott samottból és anyagokból készült. A felső párkány nincs még fent, mert tervezem szétszedni a tetejét ugyanis a sparhelt nagyon gyorsan felmelegíti, ezért kap egy utóbélelést.

Előzmény: Kályháskristóf (42702)
misbelief Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42722

800*0,648*0,57

Előzmény: Törölt nick (42704)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42721

Nincs az a rezsicsökkentés, amiért te átállnál gázra. :)

Előzmény: Törölt nick (42714)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42720

". 0,648 m3.."

Vizes-é vagy száraz..? fenyő-é vagy bükk..stb..de megsimogattam a hasamat és úgy hallottam (a korgásból) hogy 345,789 Kg..)))

Előzmény: Törölt nick (42713)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.28 0 0 42719

Nekem a három méter hosszú utánfutónál elment a kedvem a játéktól...

ha valaki szeret saccolgatni: az ömlesztett farakások fa/levegő aránya tudtommal 50-50% körül van.

Előzmény: Törölt nick (42703)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42718

Most, hogy letelt a bünti, jelzem, nem volt jogos.

A .3m egyenlő a 0,3m-rel, csak az előbbi esetben könnyen félreérthető/olvasható. Ezért igazítottam ki, nehogy később valaki erre hivatkozzon, ha rosszul becsül. :)

Előzmény: pajaci (42717)
pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42717

Nagyon jó játék, félóránként más a méret. Állj a sarokba büntetésből!

Előzmény: Törölt nick (42716)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42716

Nem, ez játék. De mivel már kevesen vannak a Fórumon, csak holnap árulom el a pontos választ, megfelelő számú tipp esetén/után. :D

Előzmény: pajaci (42715)
pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42715

Szívatsz?

Előzmény: Törölt nick (42713)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42714

Azt számításba se vetted, hogy esetleg én adom el? :)

Előzmény: tűz_tér (42711)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42713

Bocsi, a .3 az 0,3, tehát az utifuti még egyszer: 1,8x1,2x0,3m, vagyis 0,648 m3. Nagyjából eddig van rakva.

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42712

Szóval akkor 3 és 7,5q között... Egyéb tipp? Ez játék, hangsúlyozom. Én dekára tudom, mert én raktam fel. :)

tűz_tér Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42711

Ha elég vizes, akkor akár 3q is lehet. 

A másik megközelítés, hogy attól függ, kitől vetted. :)

Előzmény: Törölt nick (42709)
pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42710

Ha 40cm magasan van rakva, és száraz. Ha vizes, akkor 7.5

Előzmény: Törölt nick (42709)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42709

5q először.... :)

pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42708

Pontosan 5q.

pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42707

Amennyit felraktatok?

Előzmény: Törölt nick (42706)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42706

Tökéletes válasz a hanyagul feltett kérdésemre. :D

Ok, akkor szerintetek hány kg fa van ezen az utánfutón?

Előzmény: pajaci (42705)
pajaci Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42705

Egy utánfutónyi.

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42704

A kép, bocsi:

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42703

Játék, játék! :)

Szerintetek ez mennyi fa? Tölgy, az utifiuti 1,8x1,2x.3 m.

Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42702

Anomália van, nem tudok képet feltölteni....Mail?

Előzmény: cserépkályha fan (42693)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42701

Ma dél felé legalább négy ügyfelem telefonált, hogy baj van, jön vissza a füst. Időjárás-válaszoltam aztán ennyiben maradtunk.

Előzmény: Mantis Screamer (42696)
Birkesz Creative Commons License 2014.02.27 0 0 42700

Hadd kérdezzem meg, jól gondolom-e, milyen az izzító és a lángfolyató égés? Google a barátom ugyan, de néha rá sem lehet számítani.

izzító: szimplán csak izzik a fa, láng nélkül?

lángfolyató: lassú, lusta lángnyelvek - talán?

Előzmény: Temporis (42698)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.26 0 0 42699

Temporis Creative Commons License 2014.02.26 0 0 42698

Kandalló üveg koromlerakódás megelőzés:

Ha nagyon fojtott (izzító, lángfolyató) égést használsz, akkor minden fa kormol valamennyire, mert 10-20% víztartalma van.

Ha viszont a tiszta üveget ultrás mosogatószerrel "bevonod", 5-6 megrakás után is alig barnul az üveg, hiába füstös a tűztér, amíg a lángok erőre kapnak.

Mantis Screamer Creative Commons License 2014.02.25 0 0 42697

Előzmény: Mantis Screamer (42696)
Mantis Screamer Creative Commons License 2014.02.25 0 0 42696

Sziasztok !

A cserépkályhám füstöl befelé, eddig nem volt ilyen. Amit észleltem hogy az ablaka körül kihullott az anyag, és mintha a bélés füstölne fekete füsttel az ablakillesztésen keresztül. Lehetséges ez ?

Megerősít ebben az hogy amikor mát alig van egy kis tűz benne akkor is füstöl a kémény is enyhén, de az ablak körül fekete füst ömlik befelé.

Piet 52 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 42695

A panelt már több mint 40 éve nyomják! 25 éve eladták őket, hogy ne az állam gondja legyen. De mégse sikerült a gondoktól megszabadulni:D

Előzmény: Brikk stone (42691)
Szilibácsi Creative Commons License 2014.02.25 0 0 42694
Normál 2.8m
Előzmény: ofen (42689)
cserépkályha fan Creative Commons License 2014.02.24 0 0 42693

A cserépkályha sparhelt komból lehetne képet kapni?Olyan kíváncsi vagyok!

Előzmény: Kályháskristóf (42637)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.23 0 0 42692

"A pozitív és negatív töltés pedig lényegtelen szerinted és csak negatívan befolyásolja az elektromosáram keringését?!"

Szerintem ne kezdjünk bele egy elektromosságról szóló vitába ;)

Maradjunk meg a "mitől van a kéményhuzat" témakörnél.

Előzmény: ofen (42688)
Brikk stone Creative Commons License 2014.02.23 0 0 42691

Meg a családi házban lakók sk. is tudnak szigetelni a panelban élők nem.  Repülni nem tudnak. Habár a panelen kívül laknak még más emeletes házakban is.

De a panel ajnározás divatba gyütt. 

Előzmény: Kályháskristóf (42690)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42690

Mert ott laknak a "panelprolik", kis alapterületen sok szavazó él.

Előzmény: csipesz1960 (42685)
ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42689

És mekkora a belmagasság?

Előzmény: Szilibácsi (42676)
ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42688

"Még egy ilyen csúnya szó és kiküldelek a teremből!

Még hogy hidrostatilisztika. Mit ijesztgeted itt a többieket?

A melegebb levegő könnyebb a hidegebbnél, ezért felfelé törexik hozzá képest. Ennél többet szerintem nem kell tudni jelen esetben. Ha valakit komolyan érdekelnek a részletek, az majd rákérdez.

Az elektromos feszültséget meg áramot sem atommal-elektronnal kell(ene) magyarázni legelőször, hanem pl víznyomással meg vízáramlással, oszt mindenki megértené hamar."

A pozitív és negatív töltés pedig lényegtelen szerinted és csak negatívan befolyásolja az elektromosáram keringését?!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42662)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42687

Szerintem örülj neki, hogy nem panelban élsz. Én ezerszer inkább vidéki családi házban, és hagyjon békén mindenki :)

ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42686

Épületre leosztva több a szavazó.

csipesz1960 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42685

Nagyszabású panelház-felújítással folytatódhat a rezsicsökkentés - mondta László Tamás fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusával, Németh Szilárddal közösen tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nem értem, hogy miért a paneleseket kell mindig támogatni!

Szerintem van aki családiházában  sokkal szegényebben él , mint ŐK

ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42684

Számukra mi kelet vagyunk.

Németajkú nyelvterületen minden a határaiktól keletre, már keletnek számít. Felfogásuk szerint ők Európa közepe, a szó mindkét értelmében.

Előzmény: Dunit (42677)
ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42683

Lengyel járatú kályhák nem működnének az elv alapján amit felvázoltál.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42681)
ofen Creative Commons License 2014.02.22 0 0 42682

Neki kéne látnod átírni a tankönyveket Ausztriában és Németországban is.

Gyüjtőkémény fogalma: több épületszint egymásfeletti helységekben lévő tüzelő berendezések kéménye.

(nincs benne a kürtő szó)

Kéményekkel kapcsolatos további kötözködésnél előveszem a Szerényi István és Szerényi Attila féle tankönyvet és bemásolom ide a kémények osztályozását. És nem fogom emlékezetből beírni, a pontosság kedvéért.

Én nem csak megtanultam, de felfogtam és értelmeztem is a tananyagot. Sikeres vizsgát is tettem belőle. :)

De legfurcsább, hogy a gyakorlatban is tudom alakalmazni!

Meleg légtömeg áramlik lefelé is, nem csak fel felé és mindezt a szabad természetben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42681)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42681

Másképpen fogalmazva:

- hőmérséklet-különbség nélkül még egy jóvastag és jóhosszú kéményben sincs semmi huzat

- viszont egy vékony+rövid kéményben is lehet brutális huzat, ha jónagy a külső/belső hőmérséklet különbség (lásd pl dübörgő rakétakályhák: rövid+vékony kémény, viszont 6-800 fokos hőmérséklet különbség)

Tehát a huzat jóságát a mindenekelőtt a hőmérséklet határozza meg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42680)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42680

"Ha magoltam volna nem érteném, a működését!"

Idézek tőled:

"A huzatott a kémény belső keresztmetszette és a kürtő hossza határozza meg."

Tehát szerinted a hőmérséklet nem számít.

Szerintem meg ha nincs hőmérséklet különbség, akkor nem lesz ott egy gramm huzat sem, akármilyen jó is a kémény keresztmetszete meg hossza.

Előzmény: ofen (42679)
ofen Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42679

Ha magoltam volna nem érteném, a működését!

Te egy kérdésemre se válaszoltál, hanem csak kötözködtél! :)

Ismertem egy bajai vízépítő mérnököt aki pont ugyan ilyen volt, meg akarta magyarázni, hogy a talapzati csempe az talpazati.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42666)
pajaci Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42678
Előzmény: Dunit (42677)
Dunit Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42677

"Nyugat európához tartozik Ausztria és Németország is." inkább közép európa Ausztria biztos Közép európa.  Oroszország kelet európa L

engyelország  tól le délre közép- kelet európa, majd közép mondjuk Berlintől délre  stb. stb. ausztria  nyugateurópai kultúrával rendelkezik de középeurópai ország - ahogy Mo. is.

Amúgy teljesen mindegy.

Előzmény: ofen (42631)
Szilibácsi Creative Commons License 2014.02.21 0 0 42676
Köszi, akkor egy 20n méter és egy 12n méteres helyiség összenyitva durván hány kw -t igenyel?
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42675

na jó, én most konkrétan a túlzott melegre gondoltam... mi van, csak nem zellerkrémlevest főztél?:D

Előzmény: pajaci (42674)
pajaci Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42674

Dehogynem, csak nem mindegy, hogy mitől.

Előzmény: tunderlala-3 (42673)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42673

az se jó, ha izzadsz

Előzmény: Kályháskristóf (42672)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42672

10 cm polisztirol, a lábazat 5cm xps. Nálunk is menő George R. R. Martin. A filmváltozat is kitttűnő. Most épp a sparhelt dübörög, fűti a cserépkályha felső két sorát, disznyó meleg van. Holnap megosztom a képet a hőerőműről.

Előzmény: ofen (42643)
pajaci Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42671

Látom már, négyzetméter, nem darab :-)

Előzmény: pajaci (42670)
pajaci Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42670

Akkor 108 kw-os a miénk?

Előzmény: datapop (42669)
datapop Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42669
1csempe 1légköbméter. De ez régen volt. Talán azt lehet nagyvonalakban, h 1négyzetméter csempefelület 700W, de ez is csak egy közelítő adat.
Előzmény: Szilibácsi (42667)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42668

Azt hiszem régen így méreteztek a kályhásmesterség nagy öregei!

Előzmény: Szilibácsi (42667)
Szilibácsi Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42667
Sziasztok
Igaz az hogy lehet úgy számolni hogy egy csempe egy negyzetméter fűtés??
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42666

"igy lenne, ha nem lett volna eloveve a nyomaskulonbseg kerdes. "

Teljesen igazad van: a hőmérséklet különbség nyomáskülönbséget okoz.

Én csupán arra céloztam, hogy szerintem először mindenki értse meg (és ne bemagolja) az alapokat konyhanyelven

és miután már érti a dolgot alapszinten és még érdeklik a további részletek, azután lehet belemenni a fizikai részletekbe.

Óriási oktatási hiba a bicikli felpumpálásának mechanizmusát a kvantummechanika felől kiindulva elmagyarázni :) és nem is szabad engedni azoknak, akik mindenáron innen akarják megközelíteni a dolgot (mert pl már azt hiszi, hogy ő már mindent tud).

Előzmény: halaloszto (42664)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42665

"A vékony csöves rendszereknél nem biztos, hogy menne."

A vékony csövezés és a gravitációs fűtés sajnos kizárja egymást.

Előzmény: sur5al (42663)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42664

igy lenne, ha nem lett volna eloveve a nyomaskulonbseg kerdes. 

szoval konyhanyelven a meleg felfele szall es kesz. de ha elovesszuk a nyomasokat, akkor az van hogy mivel a meleg levego ritkabb, a meleg levego aljan kisebb a nyomas mint a hideg levego aljan. az aramlas meg mindig a kisebb nyomas fele tortenik. 

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42662)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42663

1: Az alacsonyan levő hőcserélő jó, mert abból a magasságból akár egyből gravitációsan is fűtheted a radiátorokat.

Nem tudom. Alapvetően ez nem szempont, elvileg 0,5m és 1,5m közé esne a víztartalom, mivel a méteres csövek függőlegesen állnak. Meg aztán ez rendszer függő is. A vékony csöves rendszereknél nem biztos, hogy menne.

2: Hőcserélőben nem alkalmaznék kanyarodó füstcsöveket (ellenőrzés/kormolás)

Én sem, ezt is írtam. Az Empyre 90o-al megy, de házilag egyszerűbbnek és jobban tisztán tarthatónak gondolom az egyenes csövet. A perdítő/tisztító nem is működne ilyen kanyarodó rendszernél, bár kézileg azon is végig lehet tolni egy üvegmosó kefét. Hamun és poron kívül nem lesz ott más cucc. Persze száraz fa esetén és megfelelő technikával tüzelve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42653)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42662

Még egy ilyen csúnya szó és kiküldelek a teremből!

Még hogy hidrostatilisztika. Mit ijesztgeted itt a többieket?

A melegebb levegő könnyebb a hidegebbnél, ezért felfelé törexik hozzá képest. Ennél többet szerintem nem kell tudni jelen esetben. Ha valakit komolyan érdekelnek a részletek, az majd rákérdez.

Az elektromos feszültséget meg áramot sem atommal-elektronnal kell(ene) magyarázni legelőször, hanem pl víznyomással meg vízáramlással, oszt mindenki megértené hamar.

Előzmény: halaloszto (42660)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42661

Részben, igen.  Másrészt egy jól húzó rendszer esetén 1000+ fokos füstgázról beszélünk, amit vezetgeni sem könnyű (mivel?), veszteséget sem akarunk nagyon termelni ugye. Amúgy azt a részt nem adtam fel, hogy egy ilyen "egyszerű" rendszer után még beteszek egy savállóból készült ellenáramú kondenzációsat is a kémény bekötés elé, vezérelhető bekapcsolással a füstgáz útjába. Esetleg ennek a bejáratán lehetne egy hamuszűrő, akkor a kondenzálás nem lenne olyan mocskos melléktermékű.:D Puffer fűtésére egészen jól működhetne. Főleg ha a puffer felületfűtést hajtana és akár 25 fokig vissza is hűlne...

Előzmény: halaloszto (42651)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42660

mindenki eloveszi szepen a fizikakonyvet, kinyitja a hidrosztatikai nyomas fejezetnel. holnap feleltetek!

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42658)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42659

Magányosan álló épületnél ezek a kéménycsoportok a ház két végén voltak, tehát minden kandalló hátoldala a külvilágra nézett.

Ehhez vegyük hozzá a végig fűtött kéménykürtőket.

Na így kell jól elcseszni egy fűtés hatásfokát.

És képzeljük el, hogy éjszaka egy hőkamerával mit látnánk a 18. századi London egyik templomtornyából: nappali világosságot :)

Előzmény: pajaci (42657)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42658

"A házban lévő hidegebb légtömeg alacsonyabb nyomású , mint a kinti melegebb"

Amikor a házban lévő levegő pont ugyanakkora légnyomású mint a kinti melegebb - mégis mozoghat a levegő a kéményben. Na ezt mivel magyarázod?

Sajnos most nincs időm arra, hogy minden téves elképelésedet részletesen kijavítsam.

az a baj, hogy te bemagolod a dolgokat és nem megérted.

Előzmény: ofen (42655)
pajaci Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42657

A tetőtéri lakásnál nyilván megvalósult ezzel a kéménycsoporttal, a kétoldali falfűtés.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42652)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42656

"Ezek gyüjtő kémények!"

Nem. Ezek NEM gyűjtő kémények.

Az a gyűjtőkémény, amikor több tüzelőberendezés egy közös kürtőbe van bekötve.

Más területeken sem ártana, ha jobban utánaolvasnál bizonyos dolgoknak.

Előzmény: ofen (42654)
ofen Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42655

"A huzat nyomás különbségtől jön létre!"

És amikor nincs szél, akkor nem lehet nyomáskülönbség?

Mondjuk a különböző hőmérsékletű levegők miatt.

"Szél esetében miért van huzat,"

A huzatot számos dolog befolyásolhatja (sajnos a szél is), de itt most arról van szó, hogy a kéményhuzatot elsősorban a hőmérséklet különbség működteti.

Igen szomorú lenne, ha mindig a szélre kellene várni ahhoz, hogy tüzelhessünk ;)

A huzat nyomás különbségtől jön létre!

A házban lévő hidegebb légtömeg alacsonyabb nyomású , mint a kinti melegebb ezért áramlik befelé.

A meleg légtömeg térfogata nagyobb, mint a hideg légtömegé.

A kéményben beinduló légáramlás öngerjesztő folyamat. A beindult léáramlás miatt a mi szintén, nyomás különbség miatt van! :)

A szél csak a tető gernic síkjához  képest rosszul kialakított kémények esetében, "szólhat bele".

:)

Szél esetében miért van huzat, ha a kinti hőmérséklet nagyobb, mint a benti? :)"

A Nyomás különbség miatt!!! A szél ugyanis alacsony nyomást eredményez! :)

Tehát kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyok mellett is létre jöhet a nyomás különbség. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42649)
ofen Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42654

Ezek gyüjtő kémények!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42652)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42653

1: Az alacsonyan levő hőcserélő jó, mert abból a magasságból akár egyből gravitációsan is fűtheted a radiátorokat.

2: Hőcserélőben nem alkalmaznék kanyarodó füstcsöveket (ellenőrzés/kormolás)

Előzmény: sur5al (42650)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42652

"Ha jól emlékszem a tűztér hátából lehetett látni az eget (amikor nem volt tűz:D)"

Kandalló-csoportoknál igen érdekes járat-rendszerek voltak/vannak, úgyhogy a nap besütése nem minden esetben garantált :)

Előzmény: sur5al (42647)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42651

Teljesen kulonvalasztani mindent az tul helyigenyes? 

- szepen elhozni a forro egestermeket az egesterbol csovon

- ciklonos porlevalasztoval kiszedni belole a hamut

- atvezetni egy rendese ellenaramu csokoteges hocserelon

- profit!

Vajk

Előzmény: sur5al (42650)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42650

A jövőbeni fordított égésű, faelgáz kályhámba valami ilyen rendszerű hőcserélőt szeretnék majd:

Ez itt az égetőkamra és innen indulnak a füstgáz-víz hőcserélő füstcsövei.

Ide érkeznek:

Hátul egy fedél alatt van a közösítő, mielőtt a kémény felé veszi az irányt. A bypass is ebbe a térbe nyílik, amit az ajtó kinyitásakor ill. a begyújtás során használnak.

Ez itt amúgy az Empyre Elite 100 nevű faelgáz kazán videójából két idevágó részlet.

A füstcsöves hőcserélő előnyei: nagy felület, nagy hatásfok, könnyű tisztíthatóság. Mondjuk én ennél egyszerrűbben építkeznék. Két téglatest formájú (100x600x1000) tartály jobb és bal oldalra, egyenként 6x1m hosszú 2,5" átmérőjű vascső járatokkal, törés nélkül. Esetleg perdítőt lehetne bele eszkabálni, ami időnként foroghatna is, folyamatosan tisztán tartva a csövek belsejét a hamutól.

Előzmény: sur5al (42573)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42649

"A huzat nyomás különbségtől jön létre!"

És amikor nincs szél, akkor nem lehet nyomáskülönbség?

Mondjuk a különböző hőmérsékletű levegők miatt.

"Szél esetében miért van huzat,"

A huzatot számos dolog befolyásolhatja (sajnos a szél is), de itt most arról van szó, hogy a kéményhuzatot elsősorban a hőmérséklet különbség működteti.

Igen szomorú lenne, ha mindig a szélre kellene várni ahhoz, hogy tüzelhessünk ;)

Előzmény: ofen (42630)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42648

Köszi, ez jó. Olyan light cherry-light red lehetett vagy esetleg orange. Közel jártam a 900 fokhoz? Az kafa. Csak kéne egy rendes hőmérő, na! A szondással két bajom van. Kell hozzá spéci multiméter és valahogy ki kéne vezetnem a szondát ill. a vezetékét a tűztérből úgy, hogy ne essen baja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42646)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42647

Nem, a kémény a süveg elhúzásának és összeszűkítésének folytatása függőlegesen. Kvázi a kandallóra van/volt építve a kémény. Ha jól emlékszem a tűztér hátából lehetett látni az eget (amikor nem volt tűz:D). Ennek a konstrukciónak az alapja ma is megvan, csak a tűztér előrébb került a kéményben meg van egy 250-es saválló bélés. Most 45fokkal van bekötve, de nincs koromzsák, ezért az összes szutyok, madár és beverő esővíz a hőcserélőre érkezik.:( Ez egy konstrukciós hiba, amit a tapasztalat hiánya miatt követtem el. Többször nem fogom.:D

Előzmény: ofen (42636)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42646

Az izzó vas hőmérséklete elég pontosan saccolható az alábbi skálával:

Előzmény: sur5al (42628)
sur5al Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42645

Nem az a lényeg, hogy levegő vagy füstgáz, hanem az, hogy a 100 fok alatti gázban elég sok gáz halmazállapotú víz (pára) is van, ami nem csapódik ki a tüzelőberendezésben és a kéményben olyan felületen, ami 60 fok felett van. Erről volt ugyanis szó. Szerintem nézz utána a harmatpont kifejezésnek, különös tekintettel a tüzeléstechnikára. Esetleg a kondenzációs kazánok működési elvével is megismerkedhetsz (kondenzációs feltételek stb.), ha már érdekel ez a téma.

Előzmény: ofen (42642)
ofen Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42644

Kösz!

Rejtő Jenőt már tíz éve nem olvastam!

Legutoljára Sárkányok tánca volt a kezemben George R. R. Martintól.

Előzmény: sabrinho (42641)
ofen Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42643

Milyen vastag szigetelés kapott a ház?

ofen Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42642

Füstgázról volt szó és nem levegőről!

A hőmérséklet különbség miatt csapódik ki.

Simán lecsapódik a vízgőz a füstgázból.

Tök jó a faelgázosító név:

Égéstan: Égés során valójában nem a a fa, hanem hő hatására felszabaduló gázok lépnek reakcióba a levegőben lévő oxigénnel. (és így keletkezik a tűz)

Előzmény: sur5al (42640)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.20 0 0 42641

Azt gondoltam, hogy ilyen íráskészséggel olvasni sem szoktál...

Tessék:http://mek.oszk.hu/01200/01268/01268.htm

Előzmény: ofen (42634)
sur5al Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42640

Ezt a butaságot ne reklámozd azért. Pára nem csak 100 Co felett van a levegőben. Körülményektől függ, de a gyakorlat és a szakirodalom is 55-57 fokos harmatponttal számol. Ha nem megyünk a felületekkel 60 alá, nagy baj nem történhet. A faelgáz kazánok gyártói is 60-65-ös visszatérőt írnak elő, az már megfelelő biztonságot ad.

Előzmény: ofen (42633)
pajaci Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42639

Én a plazma tévével, meg a számítógéppel fűtök :-)))

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42638

akkor kisgatyában rohangáltok:))

Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42637

Kedves Fórumtársak!

Örömmel közlöm a hírt, hogy a házunk szigetelése utána a gyerekek szintjén lévő cserépkályhát a családi megbeszélés szerint leállítjuk. 23C  fok van

A lenti nappaliban lévő vakolt cserépkályha sparhelt kombót használjuk csak. Kint 5C fok van, a nappaliban 27,6. Úgy gondolom elérkezett az idő, hogy kétnaponta gyújtsak be. :-))))))

K.

ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42636

"Hát nem, az pont nem megy, írtam is. Honnan tudom? Próbáltam. Nálunk a kémény kb. 5m magas és 200x600-as volt. Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt. Ehhez mondjuk a nyílás mérete is hozzájárult, mert kb. 900x700-as volt. Tettem is bele egy segédlemezt. Itt látható:"

A kémény bekötés  45 foknál meredekebb?

Előzmény: sur5al (42598)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42635

"Nem az a lényeg, hogy az enyém, meg örökölt, hanem az, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat, nem elmélet. Több ügyfelemnek van nyitott, csőkígyós kandallója. Leginkább víz van a csövekben, de egy helyen levegő. Persze működik az is, de hogyan? Az egyiket sikerült rábeszélnem egy ajtó beszerelésére a kandalló nyílásába, durván megugrott a hatásfok. Szerintem ha szabályozható és hatékony (fő) fűtési rendszert akarunk, a nyitottat el kell felejteni. Ha csak bohóckodunk, meg néha a hangulat kedvéért begyújtunk, akkor meghagyható. Bár a kipattogó szikrákra akkor is jó ügyelni (szintén tapasztalat)."

Teljesen helyt álló észrevétel, a kandallóknál.

Jobb a zárt tűztér:

- biztonságosabb

- szabályozható

- hatékonyabb

Előzmény: sur5al (42621)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42634

Milyen török?

Életemben, most írtam ide először.

Előzmény: sabrinho (42620)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42633

100fok alá csökken a füst gáz akkor kicsapódik belőle a pára. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42622)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42632

És hol van a hossza légcsatornának?

Mehet azonos kereszt mettszeten keresztül szűkítés nélkül is 12x12 átmárőn keresztül.

Jelen estetben a légjárat burkolata fogja a hőt,  sugárzó hő formájában leadni. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42625)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42631

A Grassalkovich kastélyban is vannak kandallók és cserépkályhák, viszonta a padlóból áramló meleg levegővel fűtötték a báltermet.

Angliában az ipari forradalom, hozta el a fejlődést a fűtés terén.

Tőzeget csak kandallóban lehet elégetni? Itt jönnek a hagyományok a képbe.

Nyugat európához tartozik Ausztria és Németország is. mégis a kemecék és cserépkályhákat alkalmazták , mint korszerű fűtés. Nem kastélyokról beszélek.

Előzmény: Ofenbau (42619)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42630

A huzat nyomás különbségtől jön létre!

A házban lévő hidegebb légtömeg alacsonyabb nyomású , mint a kinti melegebb ezért áramlik befelé.

A meleg légtömeg térfogata nagyobb, mint a hideg légtömegé.

A kéményben beinduló légáramlás öngerjesztő folyamat. :)

A szél csak a tető gernic síkjához  képest rosszul kialakított kémények esetében, "szólhat bele".

Szél esetében miért van huzat, ha a kinti hőmérséklet nagyobb, mint a benti? :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42627)
Mariusi Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42629

A vörösizzás úgy 500 -550 fok körül alakul ki, ha jól emlékszem a meggypiros az az 500 fok.

1000 fok felett pedig már fehéren izzik minden.

sur5al Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42628

Persze, de ez volt nekem. Amúgy nem olyan csalós. Viszonylag közelről lőttem, ajtó nélkül az izzó vasat ill. a parazsat. Ha az ajtón keresztül nézem, akkor csak max 250-280 fok. Nem a pontosság miatt,  csak mihez tartás végett jó egy ilyen kütyü. Rendeltem szondás mindent mérőt is, de az sajnos nem érkezett meg. Tervezek fixre beépíteni egy kemence hőmérőt, ami benyúlna a tűztér tetejéhez a tercier doboz alá. Kell találnom egy strapabírót, mert átlagban azok is csak 500-ig mennek. Ott meg lehet több is azt gondolom.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42626)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42627

"Légmozgás "szélcsendben" is van."

Először azt írtad, hogy attól van a huzat, mert elfúj a szél a kémény felett.

Erre megkérdeztem, hogy szerinted honnan van a huzat szélcsendben?

Erre most azt írod, hogy akkor is van szél amikor nincs szél?

Nem lenne egyszerűbb beismerni, hogy akkor is lehet huzat, amikor nincs szél?

"Mi vel magyarázod, hogy napos szélcsendes időben hideg kémény vissza füstül?"

Tehát mégsem a szél a fontos, hanem a hőmérséklet?

Ez már haladás :)

Lényeg, hogy a kéményhuzat alapesetben a külső/belső hőmérséklet-különbségtől jön létre.

Persze a szél is beleszólhat, de ez inkább káros zavaró tényező.

Előzmény: ofen (42615)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42626

"A napokban akartam mérni az égetőben egy jó kis hőfokot,"

Infrával becsapós, mert a nyílásszöge miatt sosem tudod, hogy mit is mérsz, ráadásul átláthat a lángon és a mögötte lévő fal (jóval hidegebb) hőmérsékletét is beleveheti a mért átlagba. Tűztér hőmérsékletet csak hagyományos (hosszú szondás) hőmérővel mérnék.

"Elvileg lehet akár 1100-1200 fokot is elérni fatüzeléssel,"

Hagyományos kályhákban talán másodpercekre előfordulhat, de csak  nagyon-nagyon jó égés esetén (sok oxigén minden szükséges ponton).

"mivel a kéménybe 150C megy ki, ezért a hatásfok: 85%. Na, ez jó nagy ökörség."

Bizony, mert csak a legjobb tűzterekben szokik lenni tartósan több 5-600 foknál,

és az a 150 fok sem a füstcső közepén van mérve,

no meg azt honnan tudja a nagyokos, hogy a füstgázban mennyi elégetlen anyag szökik kifele,

stb, stb.

Előzmény: sur5al (42623)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42625

"Továbbá nem értem miért kéne hatalmas átmérőjűnek lennie egy légjáratnak"

Egy köbméter levegő fokonként 0,000335 kWh hőt képes tárolni/szállítani.

Amikor a ház távolabbi helyiségei összesen 10 kWh hőt igényelnek, azt (50 fokkal felmelegített fűtőlevegő esetén) óránként 600 köbméter meleg levegő tudja biztosítani.

Mivel ezt a levegőt jelen esetben nem ventilátorok nyomják nagy sebességgel, hanem gravitációsan lengedez körben a falakban, ezért a légcsatornában az átlagos sebesség legyen másodpercenként 2 méter.

Ahhoz, hogy 2 m/s sebességgel óránként 600 (tehát másodpercenként 0,16) köbméter levegő áthaladjon, ahhoz 800 cm2-es keresztmetszetű légjárat kellene (kb 30 x 30 centis).

De ha túl sok a kanyar/törés, akkor a légsebesség lelassulhat akár a negyedére is (a szükséges keresztmetszet pedig a négyszeresére növekszik).

És mivel a foró levegő kering, ezért visszafelé is ki kel építeni ugyanezt a keresztmetszetet .

Na erre a 2 x 800-2400 cm2-nyi légcsatornára írtam, hogy hatalmas keresztmetszet.

Egyébként ha a fenti egyszerű számítást ismerné mindenki

- aki a kandalló levegőjével szeretne távoli helyiségeket fűteni

- aki díszburkolatot épít kandalló köré,

akkor

- sokkal kevesebb szar hatékonyságú légfűtés

- és sokkal kevesebb hatásfok-rontó kandallóburkolat

lenne az országban.

Előzmény: ofen (42617)
sancibácsi Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42624

Törrög Zultán!

Itt brékelek (a hátamon forgok), miközben fogom a hasam! :-)

Ez a poén ma mindent vitt! :-))

Előzmény: sabrinho (42620)
sur5al Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42623

Eszembe jutott valami erről. A napokban akartam mérni az égetőben egy jó kis hőfokot, mennyi is az annyi, de sajnos az infrás ketyere csak 500-ig hitelesített, 489-nél nem akart többet mutatni. A tűz jól szaladt, a tűzrács narancs színben pompázva izzott.:D Nem tudom az hány fok. Elvileg lehet akár 1100-1200 fokot is elérni fatüzeléssel, de azért kevés készülék tudja ezt. Főleg ha vízteres. Nekem mondjuk a tűzbeton-samott bélés sokat dob az égés tökéletesítésén. A fordított égésűnél nagyobb az esély. Volt is valaki, aki megmérte a házi kazánját és elolvasztotta az 1250-es hőelemet az átégető alatt..D

A másik dolog, hogy sokan szeretnek úgy hatásfokot számolni, hogy felteszik az elvi maximumra az égés során keletkező gáz hőmérsékletet (pl. 1000C), mivel a kéménybe 150C megy ki, ezért a hatásfok: 85%. Na, ez jó nagy ökörség.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42622)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42622

"Továbbá minél hatékonyabban adja át a hőt annál nagyobb lesz a kondenzálódás."

Tévedés. Amíg a füstgázzal érintkező felületet nem engedjük 55 fok alá, addig nem lesz semmi kondenzálódás.

És amely hőcserélő 600 fokos füstgázt akár 60 fokosra is le tud hűteni, arra nem mondhatjuk, hogy rossz hatásfokú.

Előzmény: ofen (42616)
sur5al Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42621

Nem az a lényeg, hogy az enyém, meg örökölt, hanem az, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat, nem elmélet. Több ügyfelemnek van nyitott, csőkígyós kandallója. Leginkább víz van a csövekben, de egy helyen levegő. Persze működik az is, de hogyan? Az egyiket sikerült rábeszélnem egy ajtó beszerelésére a kandalló nyílásába, durván megugrott a hatásfok. Szerintem ha szabályozható és hatékony (fő) fűtési rendszert akarunk, a nyitottat el kell felejteni. Ha csak bohóckodunk, meg néha a hangulat kedvéért begyújtunk, akkor meghagyható. Bár a kipattogó szikrákra akkor is jó ügyelni (szintén tapasztalat).

Oké, minek győzködjelek? A legjobb elméleti szagember vagy a topikon. Szólj, ha készen vagy a művel (gyakorlatban is!) és majd azt megköpködjük vagy az egekig magasztaljuk.:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42606)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42620

"Tömör fálasz fal helyett üregest falazni, egy kályhásnak nem bonyolult, Hel tekintetében nem kell 25ös falnál vastagabbnak lenni."

Sokat gondolkodtam honnan ismerősek az írásaid. Oszt rájöttem: te biztos a Törrög Zultán vagy!

Előzmény: ofen (42610)
Ofenbau Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42619

Így van nagyjából.

Azért inkább úgy, hogy nyugat európai ( már ahol fűteni kell ).

Tavaly jártam a Loire völgyben kastélyokat is nézegetni. 

Hát a 15 közül mindegyikben mutogattak kandallókat és életemben egyben láttam égő tüzet is.. olyan  1,2 m  x 15 cm -es fahasábok égtek ott.

Irországban pedig a bőséges ingyen tőzeg miatt fűtöttek ezzel.

Előzmény: ofen (42618)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42618

Gazdagok és hülyék!

Szakmai és anyag ismeret tanárom mondta, órán, hogy a nyitott tűzterű kandalló nem az európai kultúra része, hanem az angol-szászé. Míg a Rómaiak a hatalmas palotájukat egy helyről befűtötték, addig az angolok a viktoriánus korig a talpig beöltözve kuporogtak a kandallóik közvetlen közelében.

Elég sok szakma beli véleménye, hogy nyitott tűzterű kandallót csak az épít akinek sok pénze van, illetve annak látszatát akarja kelteni.

Se a nyitott se a zárt tűzterű kandalló, nincs olyan költség hatékony, mint kemence, vagy cserépkályha.

Hülye ember pedig az aki nem az igényeinek megfelelő fűtés módot válsztja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42608)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42617

Még nem láttam házat amit tömörre falaztak volna! Az emberek berágják magukat a házba?:)

Viccet félre téve, Nem szükséges az összes falat íly módon kialakítani.

Továbbá nem értem miért kéne hatalmas átmérőjűnek lennie egy légjáratnak, megindul a keringés szivattyú nélkül.  De mint már leírtam 25ös fal elég.

Az át melegedett falak amúgy sugárzó meleget adnak le hasonlóan, mint egy cserépkályha.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42613)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42616

Első begyújtásnál biztos, hogy alacsonyabb lessz 55fok.

Továbbá minél hatékonyabban adja át a hőt annál nagyobb lesz a kondenzálódás. Bellül kondenzáció fog fellépni.

Szerintem túl nagy lenne a hő elvonás.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42614)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42615

Légmozgás "szélcsendben" is van. Szakmai ismeretek első éves tan anyaga.

Kémények működési elve, pedig az amit leírtam. "Ezt még a kéményseprők is tudják."

Mi vel magyarázod, hogy napos szélcsendes időben hideg kémény vissza füstül?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42612)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42614

"És mekkora a csővek átmérője?

Kormolódás a pernye és a kátrányosodás miatt érdekelne."

A csövek átmérőjét úgy kell megválasztani, hogy könnyen tisztítható legyen.

Kátrányosodás pedig csak 55 fokos felület alatt fordulhat elő - hát ne nagyon engedjük, hogy a hőcserélő fala ennél hidegebb legyen.

"A tökéletlen égés drágítja meg a  hatásfokot. Illetve az alacsony hőmérséklet."

A tökéltelen égés túl tág fogalom, számos oka lehet, ezek nagy többsége egyenként kivédhető.

Előzmény: ofen (42611)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42613

"Tömör fálasz fal helyett üregest falazni, egy kályhásnak nem bonyolult,"

Úgy érted, hogy nem bonyolult egy egész családi házat üregesre falazni? Plusz egy rakás hatalmas átmérőjű összekötő légcsatornát kiépíteni? (hogy víz helyett meleg levegővel lehessen fűteni a falakat)

Előzmény: ofen (42610)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42612

"A huzatot a nyomás külömbség hozza létre! A kémény fölött áramló légtömeg (szél, szellő) alacsonyomást eredményez (kompresszoros fesék szóró is így működik)"

Ha ez igaz lenne, akkor szélcsendben nem lenne a kéményeknek huzata.

Előzmény: ofen (42609)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42611

Másodlagos és harmadlagos levegőt alkalmazni egy nyitott tűzterű kandalllónál szerintem nem jó ötlet.

Bár az ajtó a maximálisan megengedett mértenél, ha  kissebbre van véve akkor működhet.

Igazából csak a harmadlagos levegővel lenne gond. Mivel meg növeled a beáramló légtömeget!

(szándékosan nem írom, hogy secunder és tercier, mert akkor már németül is írhatnám az egészett)

És mekkora a csővek átmérője?

Kormolódás a pernye és a kátrányosodás miatt érdekelne.

A tökéletlen égés drágítja meg a  hatásfokot. Illetve az alacsony hőmérséklet.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42606)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42610

Tömör fálasz fal helyett üregest falazni, egy kályhásnak nem bonyolult, Hel tekintetében nem kell 25ös falnál vastagabbnak lenni.

Tény, hogy Magyarországon kevés ember kapható ilyen ötletre, viszont a a biztonságosságot nem csak a hülyéknek találták ki, sőt mondhatni aki biztosra megy az nem éppen hülye.

A keringető szívattyúk áram nélkül nem működnek lásd a tavaly tél Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 napig nem fűtöttek sokan, mert nem volt áram.

A vizes rendszer meghibásosdhat eresztheti a vizet, levegős lehet, míg a levegősnél komoly fizikai behatás szükséges, hogy a falazott járaoik megsérüljenk, illetve kissebb lyukak estén is működő képes marad. :)

Szívesen segítek, de a fénymásolóba azért nem rakok bele mindent! :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42608)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42609

A huzatot a nyomás külömbség hozza létre!

A kémény fölött áramló légtömeg (szél, szellő) alacsonyomást eredményez (kompresszoros fesék szóró is így működik)

A kémyén ugyan ilyen hatással van a tüzelőberendezésre.

A nagyobb tömegű gáz aramlása éretelem szerűen nagyobb erőt képvisel.

Nem gondoltam volna, hogy egyszer majd én tartok szakmai ismertet órát! :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42607)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42608

"A meleg levegő zárt rendszerben kering, mely a kályha dupla falazatában melegszik fel."

Hátránya: mivel ugyanannyi víz a levegőnél 3500-szor több hőt tud szállítani, a levegős falfűtés rettentően bonyolult és helypazarló (tehát igen drága) megoldás, ezért csak a gazdagok tudják megfizetni.

Előnye: a levegő nem tud felforrni még akkor sem, ha a kandalló kezelője hülye és gátlástalanul tüzel.

Ebből a két mondatból jól le lehet vezetni, hogy kik lehetnek a levegős falfűtések célközönsége :)

"A keringetéséhezt manapság már áramot használnak"

A keringető által évente fogyasztott áram egyrészt filléres kiadás, másrészt nem kötelező motorral keringetni, ha úgy van megcsinálva a rendszer, akkor kering az a víz magától is.

"Tudásomat nem az internetről szereztem."

Még mindig szeretnék látni olyan rendszert, ahol kandallóval felmelegített levegővel fűtik a falak belsejét.

Előzmény: ofen (42605)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42607

"A huzatott a kémény belső keresztmetszette és a kürtő hossza határozza meg."

Kifelejtetted a kéményben éppen tartózkodó füstgáz hőmérséklete és a külvilág közötti különbséget. Ez a hőmérséklet-különbség mozgatja felfelé a levegőt a kéményben (a melegebb levegő könnyebb és minél melegebb annál könnyebb), nagyobb átmérőjű kürtőben értelemszerűen nagyobb mennyiségű levegőt.

Előzmény: ofen (42604)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42606

"Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt."

Én nem a te örökölt kandallódat szeretném füstmentesíteni, hanem egy jót csinálni :)

Te magad is írod, hogy ha kinyitottad az ablakot, akkor nem füstölt vissza. Na az én csoda-kandallómnak meg saját külső levegő bevezetése lenne, mégpedig három helyen dőlne befelé a levegő a tűztérbe:

- a tűz előtt/alatt a padlóból

- a kürtő pereme közelében körben (mint az üvegmosó levegő a kandallóknál)

- a kürtő felső szűkülete felett (az utóégető kamra aljánál)

"Ha sok van, bukó."

Képzelj el egy akkora felületű hőcserélőt, amely marhasok füstgázzal is képes megbirkózni. Mondjuk a füstgáz 230 darab 80 centi hosszú csövön át távozik a kémény irányába ;)
A túl sok levegő csak megbonyolítja/drágítja a jó hatásfok elérését, de nem teszi lehetetlenné.

ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42605

A meleg levegő zárt rendszerben kering, mely a kályha dupla falazatában melegszik fel. És jut el falazatokba majd vissza. Lásd rómaiak nem vette észre senk, hogy a padló fűtés belseje sehol sem kormos a rómaifűtésnél  :):):)

Szó sincs a szabadba való kivezetésről.

(a nyitott túzterű kandallónak viszont biztos, hogy a lakótéren kívülről kell levegőt kapnia, különben nem hinném, hogy manapság engeedélyt kapna)

Amúgy a víz miért lenne hatékonyabb? A keringetéséhezt manapság már áramot használnak, míg a levegő külső segítség nélkül cirkulál a belső falazatban.

Hubert Ziegler Ofen Inovativ ő a Bajor kályhás szövetség elnőke. A cége által falazott kályhák, égéshez szükséges a kívülről jövő levegőt,  a kályhával melegíti fel, a kályha alján lévő falazatban.

Tudásomat nem az internetről szereztem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42602)
ofen Creative Commons License 2014.02.19 0 0 42604

Amit én leírtam az működik méretezve van. Működik a gyakorlatban, de soha nem lesz olyan a hatás foka, mint egy zárttűzterű kályhájé!

Nyitott tűzterűkandallóknál a belső terelők beépítése a legfontossabb, ezt ugyanis elszokták felejteni. mindenki csak a kürtőre gondol. Már pedig terelő nélkül vissza füstöl.

A huzatott a kémény belső keresztmetszette és a kürtő hossza határozza meg.

Amit én leírtam:

-annak nyitott a tűztere, nincs rajta ajtó

-minden előírásnak és jogszabálynak megfelel

- A jó hatásfok pedig egyértelműen jobb, mint a sima szimpla falazattal épített nyitottűzterű kandallóké

A kandalló belső kialakítása a legfontossabb!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42599)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42603

azok a feketesugarzok nem igazan nyiltak. sot, a bemeno nyilasuk inkabb kisebb mint a kimeno. hogyan csinalsz olyan nyitott kandallot, ahol a bemeno nyilas (a kandallo maga) kisebb mint a kemeny keresztmetszete?

plusz azok ventillatorosak, es az gaz terfogatarama szabalyozhato, ami a tuzifarol nem mondhato el. vagy pelletes lesz?

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42600)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42602

"Jelen esetben nem a füstgáz, hanem forró levegő áramlik és általában falazatban"

A füstgázzal levegőt melegíteni (hőcserélővel), majd ezt a meleg levegőt nem egyből a lakásba vezetni, hanem falakban keringetni, majd a szabadba kivezetni? Ez elég nagy butaságnak tűnik.

A falakat forró levegő helyett vízzel fűteni pont 3500-szor hatékonyabb megoldás.

"Németországban van belőlük jó pár. :)"

Tudsz mutatni ilyet az interneten?

Előzmény: ofen (42597)
ofen Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42601

A kandallón belüli belső terelő falazva van, vagy pedig lemezből?

Mekkora rés van  tűztér felletti belső terelőnél?

A képen nem látom, hogy lenne belső füstterelő a tűztérben.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42600

"A kéményseprő biztosan ugrana egy hátast."

Léteznek olyan fűtőberendezések (asszem "fűtő gerenda" vagy ilyesmi nevük van) ahol egy vastag acél csőben halad a füstgáz és a cső fűti a helyiséget (főleg hősugárzás által). Persze ezekbe gázégő tolja a füstgázt, de ez részletkérdés, éppen így működne fatüzeléssel is (persze olykor nem ártana kikormolni a csövet).

Előzmény: gmkiev (42596)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42599

"A szomszédomnál volt ilyen, minden szűkítés nélküli 14x14-es kéménybe kötve füstölt "

Ismétlem: ebben a játékban nincs megkötés, sem anyagi, sem térbeli, stb.tehát kémény keresztmetszet-béli megkötés sincsen.

Kizárólag három feltételt kell betartani:

- nyitott legyen (ne legyen ajtaja),

- jó legyen a hatásfoka,

- megfeleljen a hivatalos előírásoknak.

Egyébként

- egyrészt lehet annyira kis kandallót építeni, amelynél egy 14 x 14-es kémény is képes biztosítani a megfelelő légelszívás felesleget,

- másrészt a legtöbb visszafüstölés ellen lehet védekezni egy jól méretezett/kialakított kürtővel.

Előzmény: Csavarhúzós (42594)
sur5al Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42598

Hát nem, az pont nem megy, írtam is. Honnan tudom? Próbáltam. Nálunk a kémény kb. 5m magas és 200x600-as volt. Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt. Ehhez mondjuk a nyílás mérete is hozzájárult, mert kb. 900x700-as volt. Tettem is bele egy segédlemezt. Itt látható:

Meg a megégett gerenda is. Azt még az előző használók követték el.

Nyitottnál, ha nincs elég huzat, bukó. Ha sok van, bukó. De azért lehet próbálkozni. Kérdés mekkora hatásfokot célzol meg. Asszem a nyitottak -5 és +35 között mozognak, de lehet, hogy túl sokat írtam felső értékre.:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42592)
ofen Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42597

Jelen esetben nem a füstgáz, hanem forró levegő áramlik és általában falazatban   szokták elvezetni

(ami válaszfalaként szokott funkcionálni utánna)

Németországban van belőlük jó pár. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42593)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42596

Ebben most igazad van. A kéményseprő biztosan ugrana egy hátast.

De jó acélcsőben simán el lehetne vezetgetni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42593)
ofen Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42595

A levegő kiáramlását egy nyitott tűzterű kandalló esetén veszélyes lenne, korlátozni, inkább a kürtőben áramló füstgázból érdemes kinyerni a hőt. A füst gáz hűtése lassuló áramláshoz ás kátrányosodához vezet.

Kevesebb energiát ad le a kályha. mivel a tűz a huzat hiányában kissebb lángal és kevesebb energia leadásával fog égni.

Az én megoldásomnál a kürtő belső fém fala a "füstgás hőcserélő", a zárttűzterű kandallók is így működnek. Azzal a különbséggel, hogy  a zárttűztér esetében biztonságosan szabályozható az égéshez szükséges levegő fissza füstölés veszélye nélkül.  

Nem a füst gáz vissza hűtése a lényeg, hanem a konvekció során történő hő kivonás.

Amit én hipokausztern névem említettem a hypocaustum szóból ered ami a "római fűtés" volta képpen. forró levegő áramoltatása zárt rendszerű áramoltatása (nem füstgázé).

Csavarhúzós Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42594

>Egyrészt a levegőmennyiséget lehet a minimálisan szükségesre korlátozni (pl automatikusan nyitó/záró füstcsappantyúval),

-Nyitott kandallónál az van, hogy visszafüstöl, ha nem hatalmas a kéménylyuk. A szomszédomnál volt ilyen, minden szűkítés nélküli 14x14-es kéménybe kötve füstölt - már az sok volt neki, hogy be kellett oldalaznia a kéményjáratba. Azóta már átalakították zárttá...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42593

"hypocaust"

Így már én is tudom :)

Attól tartok, hogy a római stílusú padlófűtést (mérgező füstgáz keringetése a padló alatt + falakban) nemigen engedélyeznék a hatóságok :)

Előzmény: pajaci (42591)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42592

"a nyitott kandallók legnagyobb hátránya, hogy borzasztó pazarlóan bánnak a levegővel."

Egyrészt a levegőmennyiséget lehet a minimálisan szükségesre korlátozni (pl automatikusan nyitó/záró füstcsappantyúval),

másrészt pedig létezik akkora felületű füstgáz hőcserélő, ami képes gyakorlatilag akármennyi füstgázt a kívánt hőmérsékletűre visszahűteni ;)

Előzmény: sur5al (42587)
pajaci Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42591

hypocaust

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42589)
ofen Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42590

Kéménytől függ az egész!

Jelen esetben a kifűtendő helység, illetve helységekhez kell méretezni, a kandallót. És a kandallóhoz  a kéményt.

Az anyagi része egy ilyen nyitott tűzterű kandallónak

ajtó méret 40x60cm

tűztér 60x40cm

Légfűtésre kiépítve

Fugára rakott téglával  vagy vakolva

Kb 900.000 azaz kilencszászezer forintból meglehet oldani munka díjjal együtt.

Sükséges  legkissebb kémény:

30x30cm falazott kémény minimum 5 m magas

vagy

250mm körkereszt metszetű kémény  4,5m magas

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42583)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42589

"Dupla falú süveg a belsejét fémből készítve  lehet:"

Sajnos a süveg belső felületénél valószínűleg sokkal nagyobb hőátvevő felület kellene.

ráadásul a süveg az ott átrohanó füstgáznak csak a szélével érintkezik, így a gáz-áram közepe továbbra is hordaná ki a hőt.

"hipokausztern rendszerűre építeni"

Mi az a "hipokausztern"?

Előzmény: ofen (42588)
ofen Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42588

Dupla falú süveg a belsejét fémből készítve  lehet:

- légfűtésesere

- vizesre

- hipokausztern rendszerűre építeni

Mind a három növeli a hatás fokát a nyitott tűzterűkandallónak

A burkolat dobja meg az árát nem a szerekezet maga.

Kéménybekötést huzat szabályozóval kell ellátni. és a légfűtésnél a légáramlást kell tudni szintén szabályozni.

Nem kivitelezhetetlen. Bár tény, hogy a zárt tűztér hatékonyabb,.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42585)
sur5al Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42587

Nem tartunk vissza, hajrá! Ahogy egyébként én látom, persze nem biztos, hogy jól, a nyitott kandallók legnagyobb hátránya, hogy borzasztó pazarlóan bánnak a levegővel. Hatalmas légfelesleggel dolgoznak, ami a hő nagy részét anélkül viszi ki, hogy azt hasznosítani tudnánk. Ha ezt visszafogod, visszafüstöl, jön a putriszag. Ha nem megy a kandi és gázzal fűt az emberke, akkor meg azt a meleget is kiviszi.:D Aztán ugye a szabályozás ill. annak hiánya szintén a nyitottságból ered. A füstpillangó nem jó megoldás.

Egy vázlatod dobhatnál fel az elképzelésedről, hátha van benne valami jó is.:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42574)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42586

"Nem mondtál semmit! :)"

Kérdezz nyugodtan.

Előzmény: gmkiev (42584)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42585

Ha egy ilyen kereskedelmi termék lenne, az milliókba kerülne, tehát a kutya se venné meg.

Viszont pl egy kályha gyártó/fejlesztő cég számára pl hatalmas reklám lenne, hogy ő akár olyan fűtőberendezést is tud készíteni, ami a hivatalos tankönyvek szerint lehetetlen ;)

Lehetne beméretni hivatalos helyen, lehetne hurcolni kiállításokra érdekességként, vagy kiállítani a bemutatóteremben, stb.

...még az is lehet, hogy néhány kőgazdag rendelne is belőle a kastélyába :)

Előzmény: gmkiev (42582)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42584

Megint kell figyelmeztesselek.

Nem mondtál semmit! :))))))))))))))))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42583)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42583

"Te is tudod. Nyitott tűzterű kandalló és a hatásfok, nem járnak kézenfogva."

Te is tudod, hogy a "rossz hatásfok" nevű nagy probléma számos kis probléma összessége.

Ha ezeket a kis problémákat egyenként megnevezed, akkor kiderülhet róluk, hogy  - ha a pénz/hely/idő nem számít - akkor többségük egyenként leküzdhető, így máris nem probléma.

Szerintem nem azért nincs jó hatásfokú nyitott kandalló, mert fizikailag kivitelezhetetlen, hanem azért, mert megfizethetetlen (és elhelyezhetetlen) lenne.

Előzmény: gmkiev (42580)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42582

Ha ez a "konkrét" akkor én is azt írtam! :)))))))))))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42581)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42581

"de hát jól meg kell gondolni"

Csak az anyag + egyedileg legyártott alkatrész lenne kb egy millió forint,

meg kellene még mellé szintén egy millió ft értékű szabadidő.

Ha állod, én belevágok akár azonnal ;)

Előzmény: tunderlala-3 (42577)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42580

Te is tudod. Nyitott tűzterű kandalló és a hatásfok, nem járnak kézenfogva.

Magyarul szépet igen, de jó hatásfokkal bírót nem, tudsz még te sem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42579)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42579

"Jó! Vicc!"

Már meg is lepődnék, ha valami konkrétumot írnál :)

Előzmény: gmkiev (42575)
napalm. Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42578

fejér megye benne van, király!

Előzmény: gmkiev (42576)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42577

ezt tervezed már legalább 2 éve, de hát jól meg kell gondolni

gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42576

Tisztelt fórumozók.

Az EDILKAMIN Int. szervizeinek listája, ezen belül a mi illetékességi területünk.

Természetesen, ezen a térkép határon túl is dolgozunk, továbbra is.

Üdv: Gáz és Más Bt.

http://www.edilkamin.com/hu/centri_assistenza_tecnica.aspx

gmkiev Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42575

Jó! Vicc!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42574

Én meg a napokban azon gondolkodtam, hogy a móka kedvéért egyszer kellene csinálni egy jó hatásfokú nyitott kandallót :) Kívülről kb úgy nézne ki, mint a kastélyokban lévő kandallók, a hatásfoka meg verné a legtöbb gyári csodaberendezését.

Előzmény: sur5al (42573)
sur5al Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42573

Ja és tök szuper lett!:D Természetesen!:D Sokat reszeltem mondjuk. A fűtési rendszer átalakításával együtt közel 3000 EUR volt a vége. Nem lett olcsó, de tényleg jó és hatékony. Viszont az őszinteséghez tartozik, hogy legközelebb sok mindent egészen máshogy fogok csinálni. Kezdve mondjuk a hőcserélőkkel, a tűztérrel, a füstcső csatlakozással vagy az égés módjával, hiszen valszeg fordított égésű lesz majd...

Előzmény: sur5al (42572)
sur5al Creative Commons License 2014.02.18 0 0 42572

Izé nekem vizes van. Vízteres kandallókályha. Magam csináltam és itt is érdeklődtem az elején, de nem sok jóra bátorította(to)k. Mondjuk tényleg nyitott a vízköre, én abban bízom jobban. Meg a tüzet sem hagyom felügyelet nélkül, van riasztóm is, éjjelre zárok mindent stb. A radiátoros kör nálunk is zárt, az meg úgy jó. Apró elővigyázatosságok hosszú életet garantálnak a fűtési rendszernek és a használójának egyaránt.;-)

Előzmény: skarabeus01 (42557)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.16 0 0 42571

Előzmény: gmkiev (42543)
pajaci Creative Commons License 2014.02.15 0 0 42570

Tetszenek! Árban hány % az árkülönbség, egy hagyomáshoz képest, és melyik irányba?

Előzmény: Kályháskristóf (42559)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.15 0 0 42569

Köszönöm. Nagy előrelépés történt: Folszvágen.

Előzmény: Messor70 (42562)
pajaci Creative Commons License 2014.02.15 0 0 42568

Nagyvárad magyarul.

Előzmény: Dunit (42566)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.02.15 0 0 42567

3.betű > a

.ro

Előzmény: Dunit (42566)
Dunit Creative Commons License 2014.02.15 0 0 42566

Ez igen !!  (de hol van Oredea ? )

Előzmény: gmkiev (42564)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42565

szerintem is az

Előzmény: gmkiev (42563)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42564
Előzmény: gmkiev (42563)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42563

Na ez megint egy netto hülyeség! :)

Előzmény: tunderlala-3 (42561)
Messor70 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42562

Édesek a kis kályhások... biztosan nagyon szeretik a Fókszvágánt :-D

Előzmény: Kályháskristóf (42559)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42561

hagyjuk, ezen már túl vagyunk... max. 100 ezer anyag, a többit meg hozzácsapják.. mindenki.

Előzmény: gmkiev (42560)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.14 0 0 42560

Ez rossz megfogalmazás!

Ha úgy írtad volna, hogy XXX anyag + XXX munkadíj, az más.

Mert az egyszerűnek látszó burkolatok anyaga is nagyban befolyásolja a  végösszeget.

Előzmény: tunderlala-3 (42558)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42559

Az Ytongnak az égvilágon semmi baja nem lesz tucatjával építjük az Ytong talapzaton álló vakolt és cserépkályhákat. Igaz a fatároló feletti 10-es Ytongot megvasaljuk. Mikor nem vasaltam meg, akkor sem történt semmi. 

http://kalyhaskristof.hu/index.php?menu=tartalom&r=6227&m2=26

Mind Ytongon van.

Előzmény: tűz_tér (42552)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42558

azért amikor egy nem különösebben csicsás (mondhatnánk inkább egyszerűnek) burkolatra azt mondják, hogy 400 ezer, akkor ezen nem csodálkozom egy pillanatig sem

Előzmény: skarabeus01 (42555)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42557

Mivel az itt lévő játékosok maguknak levegő-fűtésű kandallókat kreáltak, nagy probléma nem lehet../csak 2..3 /itt már unos-untalan/ felvetett szabályt kell betartani.

A vízteres már más...de pl Én azt is megtudnám építeni../igaz csak a nyitottra..(((...bár a központi-fűtésem /most/ zárt rendszerű..)

Előzmény: gmkiev (42556)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42556

A saját kandallójukat!

és arra nem is fognak panaszkodni.

Előzmény: skarabeus01 (42555)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42555

"..Hidd el, a jó részét a kandallóknak ma már hozzá nem értők "építik"!

És ez nem helyes.."

Erre mit válaszoljak? Van itt vagy 42555 hsz és elég sokan építettek egedül kandallót...nem olvastam,hogy panaszkodtak volna../bizonyára sikerrel építették..))

Előzmény: gmkiev (42553)
Pepe7 Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42554

Érdekel valakit Radeco Komfort 21 AKXLB kandallókályha? Nyitott rendszerbe köthető.
3 éves, jó állapotú, 140 pénzért vihető.

gmkiev Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42553

Nem látod át csak a te területedet, ami szerencsésebb mint a szervizeseké ebben a vonatkozásban.

Hidd el, a jó részét a kandallóknak ma már hozzá nem értők "építik"!

És ez nem helyes.

Előzmény: tűz_tér (42552)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42552

Te írtad, hogy lábnak nem tennél Ytongot, célozva nyilván a nyomószilárdságára. Miközben nincs azzal semmi gond, ha elég nagy felületen fekszik fel a tűztér (mint ahogy most ki is fejted). 
Egyébként az 5/4" csőlábat kerámia téglára se tenném rá teherelosztó nélkül. 

Belsőépítész nem épít kandallót, maximum megrajzolja az elképzelését. Kandallóépítő meg azért van, hogy egyeztesse vele, mi az ami ebből technikailag korrekt módon kivitelezhető. 

Több belsőépítésszel, lakberendezővel, építésszel dolgozom közösen évek óta. Ők elküldik az elképzeléseiket, én kimegyek és a megrendelővel leegyeztetem. Majd az adottságok alapján átrajzolom úgy, hogy a design ne sérüljön de technikailag korrekt mód kivitelezhető legyen. 3D-s modellt megkapja szabványos formátumban, be tudja illeszteni a saját rajzába, még csak újra sem kell rajzolnia. Készült már így nem egy vízteres is. Tisztítható a füstcsövük és hozzá lehet férni mindenhez. 

Előzmény: gmkiev (42550)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42551

Köszönöm a tájékoztatást. Egyébként kb. 20 éve dolgozom Ytonggal és több mint 30 éve ismerem a nyomószilárdság kifejezést. És te? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42549)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42550

Ez hogy sikeredett ide mint kérdés?

Kérdés az, hogy normális "kőmíves" hogy tehet olyan súlyt (kb 3-500kg) négy 5/4" csővégre alátét lemez nélkül?

A belsőépítészekkel az, ami a kőmívesekből kinőtt kandallósokkal, hogy halovány segég fogalmuk sincs olyanról, hogy konvekciós nyílás, szerviz ajtó, nem is beszélve a légellátásról!

Ennyi. :)))))))

Előzmény: tűz_tér (42547)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42549

Az Ytongot egyfajta "megkeményedett habnak" kell tekinteni. Megnövekedő terhelés hatására a "buborékok" fala megroppanhat, az anyag megrogyik. Ha a tűztér csak kis felületen támaszkodik fel az ytongra (tehát ha  "ki lett centizve" a terhelhetőség), akkor minden nagyobb behajított fahasábtól (ütés/rázkódás) megroppanhat pár "buborék" alatta, így szép lassan ereszkedik lefelé a tűztér. Ez szerencsés esetben pár milliméter süllyedés után lelassul, majd megáll (beállnak a felületek egymáshoz), de ha az építő nem méretezte eléggé túl az alátámasztást, akkor akár folyamatos is lehet az ereszkedés éveken át.

Előzmény: tűz_tér (42547)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42548

"De most befészkelik magukat a belsőépítészek a kandalló "szépészetbe" és lesz annyi sz@r, hogy csuda!"

Le kellene végre fektetni néhány kandallóburkolat alapszabályt, ami kissé korlátozná a mozgásterüket. Hogy legalább bazinagy hibákat ne tudjanak elkövetni. De hát mikor tudtak bármiben is megegyezni a kályhások ;)

Valami ilyesmire gondoltam:

- a tűztér körüli hőszállító légjárat minimális keresztmetszete: kilowattonként 100 cm2 (javasolt érték: 200 cm2/kW)

- ennél sem az alsó levegő bejutási, sem a felső levegő kiengedési keresztmetszet nem lehet kisebb

- a hőszállító levegő a tűzteret lehetőleg egyenletesen elosztva vegye körül

Ennyi talán elég is lenne (a kandalló díszburkolatok túlnyomó többsége már ezeknek sem felel meg ;)

Előzmény: gmkiev (42545)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42547

Láttál már olyat, hogy az Ytong ház falai megrogytak a tető vagy akár saját súlyuk alatt? Mert ha nem, akkor talán mégiscsak lehet belőle bármilyen átlagos lábazatot építeni.

A belsőépítészekkel meg mi bajod? :)

Előzmény: gmkiev (42545)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42546

Találtam egy igen jó olvasnivalót az interneten. Két finn írta a tűzifáról.

Sajnos angol nyelvű, de aki csak egy kicsit is ért angolul, az mindenképpen fussa át, mert nagyon sok okos dolog van benne a tűzifákról (és ha ezt én mondom, az nagy szó, alig találtam benne olyan dolgot, amibe bele tudnék kötni ;) fűtőértékek, szárítás, tárolás, a stb

itten van:

http://www.biomasstradecentre2.eu/data/upload/D5_5_Manual_firewood_production_biohousing.pdf

gmkiev Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42545

Lábnak, semmi esetre sem.

De most befészkelik magukat a belsőépítészek a kandalló "szépészetbe" és lesz annyi sz@r, hogy csuda!

Előzmény: Dolmar__fan (42544)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42544

Ezért nem preferálom a ytong használatát kandalló beépítéshez.

Előzmény: gmkiev (42543)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.13 0 0 42543

-  A kandalló kb 5 esztendős és aki beállította, olyan talpazatra tette, hogy burkolaton belül megsüllyedt a betét!!!!

Így az ajtót sem kinyitni, ezáltal leszerelni sem lehetett.

-  A borosüveget azok hagyták ott (üresen) akik az üveget helybenhagyták! :)))

A kazán:

Nekem tetszett, de már hivatalból nem szólok némely dolog mellett sem.

Gratulálok hozzá és lassan meg kellene már ejtenem azt az üzemlátogatást nálad.

Előzmény: kandallókazános (42539)
Mantis Screamer Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42542

50x50x150, megmértem, de gondolom nem ez a lényeg.

Előzmény: Mantis Screamer (42541)
Mantis Screamer Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42541

Üdv

2 éves kicsi mobil cserépkályhával fűtünk kb 60x60x180 cm.. Igyekszünk óvatosak lenni, nem is történt robbanás vagy hasonló. Azonban először a hamuttálca nyitóajtaja körül hullott ki a kötőanyag, de még tartja a kisajtót. Nagyobb baj, hogy a tűztérben 2 tégla berepedt majd bedőlt. Nagyjából visszaraktam a helyükre, de azóta nyilván újra beestek. Olvastam a neten kályhatűztér építéséhez használt ragasztókról és habarcsokról, de semmiképp nem akarok hülyeséget csinálni. Ezért a két tégláért kályhaépítőt meg nem szeretnék hívni. Mivel tudom magam javítani leginkább ?

kandallókazános Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42540

Látom, nem éheztek! ;)

Előzmény: sur5al (42535)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42539

Két kérdésem lenne:

1. A kőpadkát miért kellett szétbontani?

2. A bor nyugtatónak kellett? :D

Valamint egy észrevételem:

Nem szóltál semmit a kazánomhoz, pedig neked tettem fel a képeket.

Előzmény: gmkiev (42508)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42538

Like!

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42537

A kolbász hazai? (Endrétől?)

pajaci Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42536

Kirunába kellett volna költöznöd, ott jobban kiélhetnéd ezt a szenvedélyt :-)

sur5al Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42535

Hadd borzoljam a kedélyeket egy kis topik-közi beírással:

Alul a ma reggeli begyújtás maradék parazsa. Felül a mai ebéd. Jó volt, na!:D Aztán még egy kis édesség is elkészült rajta. Nyami. Írtam már, hogy szeretek kandallózni?:DDD

sur5al Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42534

Ez mondjuk egy nehezített esetnek tűnt, hiszen az ajtót is ki kellett flexelni hozzá. Ez az "előnye" a függőlegesen nyíló csodás megoldásnak? Az ismerősnek, akinek Vulcano kandija van is ilyen ajtaja van, de egy pöcök kiakasztásával az alsó állásban az ajtó ki is nyitható nem csak le-fel csúszkál. Asszem a takarítás miatt van így, de az üvegcsere is nagyságrendekkel könnyebb.:D Tudnak ezek az olasz mesterek.:D A kerámiaüveg nem olcsó, nekem egy kb. 700x500-as tábla 70 EUR volt 3,5 éve. Szerintem otthon is ilyesmi árak vannak. Én mondjuk magam szereltem. Ha betörném, magam cserélném, de tudom, ez nem általános.

Előzmény: Birkesz (42532)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.12 0 0 42533

Ma volt az "eljegyzés", pénteken "házasság kötés"! :))))

Birkesz Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42532

Köszönöm. Mondtátok korábban is, hogy baromi drága egy ilyen üvegcsere. Azt hiszem, ezentúl még jobban vigyázok a sajátomra :)

Előzmény: gmkiev (42516)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42531

nem kell ahhoz feltétlenül sok fa, elég ha rosszul van berakva

Előzmény: Kályháskristóf (42529)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42530

Írtam emilt! :)

Előzmény: Törölt nick (42523)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42529

Nekem mindig hozzá dőlt de amióta leszigeteltük a házikót, kevesebb fával üzemel a kályha azóta nem dőlt hozzá.

Előzmény: tunderlala-3 (42521)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42528

Ezt igy konkrátan nem állítanám. :))

Előzmény: ronkovik (42527)
ronkovik Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42527

Ja... csak az a baj, hogy kívülről;)

Eltudom képzelni amint Jocika, enyhén illuminált állapotban megszólal: Na akko teszek a tűzre! - és egy szép fadarabot lendületből bevág a kandallóba....csak addig nem jutott el Jocika, hogy az ajtót is illenék kinyitni.....

A tulaj boldog lehetett....

Előzmény: gmkiev (42525)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42526

inkább nagy buli volt ott:D

Előzmény: gmkiev (42525)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42525

Az elmondás alapján, nekidőlt a fa!

Előzmény: ronkovik (42519)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42524

Üdülő! Diák csoport! :)))

Előzmény: tunderlala-3 (42518)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42523

Ha valakit érdekelne kandalló tisztító:

http://antik.vatera.hu/kalyha_es_tartozekai/rez_kandallo_tisztito_keszlet_raccsal_1862179052.html

Mail címem publikus

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42522

én nem gondolnám, hogy amiatt járt így az az üveg. szerintem ha nem csuknánk rá az ajtót, nem lenne tőle baja, vagy csak gondolom?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42520)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42521

hát több pénz volt, mint ész, az tisztán látszik:D

volt már nálunk is, hogy nekiborult az üvegnek a fa, semmi baja nem lett tőle... jó, mondjuk nem is hagytuk úgy leégni, korrigálva lett a dolog rövid időn belül.

Előzmény: ronkovik (42519)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42520

"Kiszállás + munkadíj 92 ef."

Majd legközelebb jobban odafigyel,

hogy rendesen le legyen csukva az ajtó

mielőtt megrakva magára hagyja a kandallovát.

Néha elég mindössze egy centi nyitva maradt rés (vagy kiesett ajtótömítés) és indul a pokoltüze akció :)

ronkovik Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42519

Nagyon úgy néz ki ;) Klasszikus félrészegen, behu..ozva.

Attól, hogy rádől a farakás a kandallóban, attól nemigazán törhet ki, bár kitudja, mindenesetre a tisztítást erősen hanyagolja a tulaj....

Előzmény: tunderlala-3 (42518)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42518

de mi történt vele, vagy az új hasítófejszét tesztelték rajta?

gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42517

Pontosan erre tippeltem végig! :))))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42510)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42516

Nem volt közel hozzánk.

Üveg + ajtó tömítés + szikrafogó rúd

Kiszállás + munkadíj

92 ef.

Előzmény: Birkesz (42509)
polikutya Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42515
hello !gáztüzhely dupla üvegét,feltudom használni kályhához?
minden ami kémény Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42514

Sziasztok ha esetleg egy kéményesre lenne szükségetek hivjatok06705214406,704254406

Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42513

80-100eFt négyzetmétere. Plusz berakás.

Előzmény: Birkesz (42509)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42512

Ahogy elnézem a a tűztérben lévő hamu-kupacot,

a kandalló gazdája megkísérelte megdönteni az országos "pokoltüze" rekordot,

ezért kipróbálta, hogy mit szól a kandalló az "atomerőmű" fokozathoz.

Hát ezt szólta.

maguborka Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42511

jó sűrűn van kitakarítva...

vagy 250 kiló fa megy el benne egy nap!? 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42510

"Mert nem tudom, hogy mely szakmát képviseled!"

Úri szabó.

Előzmény: gmkiev (42507)
Birkesz Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42509

Mit vallottak be, mi történt az üveggel?

Nagyjából mennyibe fáj egy ilyen üvegcsere?

gmkiev Creative Commons License 2014.02.11 0 0 42508

Álom volt helyrehozni!

gmkiev Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42507

Mert nem tudom, hogy mely szakmát képviseled!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42504)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42506

"Vagy rosszabb.... plágium !!"

Laikus szemében valóban tök ugyanaz.

Előzmény: Juhász_az_igazmondó (42503)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42505

Erről a csodaberendezésről alig találtam anyagot az interneten, a honlapjuk régóta megszűnt,

a kazánról egyetlen homályos képet találtam, meg a egyetlen ember néhány homályos utalását, mindezt egyetlen fórumban. Erős a gyanúm, hogy a termék a valóságban soha nem is létezett.

A néhány felelhető homályos utalásból arra lehet következtetni, hogy ha létezett is, akkor a fejlesztője elég sok butaságot követett el, mert

- a pufferbe ő egy faelgázosító kazánt épített bele, tehát néhány százalék nyereségért cserébe annyira megbonyolította a termék gyártási folyamatát, hogy azt az árat gyakorlatilag senki nem tudta megfizetni

- ő normál (tehát alacsony) hőmérsékletű üzemelést tervezett, ami miatt vagy az egész kazánt rozsdamentes anyagból kellett volna csinálni, vagy a savas kondenzvíz néhány évtized alatt talán megette volna az egészet - plusz folyamatos kátránygyártás - ráadásul mindez valószínűleg a kéményben is folytatódik.

Attól, hogy két jó dolgot egybeépítesz, attól az még nem lesz magától jó dolog. Ez az "F.A. Kazán" nevű termék (ha létezett valaha is) egyrészt biztosan eladhatatlanul drága volt, másrészt valószínűleg folyamatosan ketyegett benne az időzített rozsda. (így látatlanul csak enni dologba tudtam belekötni ;)

Előzmény: Juhász_az_igazmondó (42502)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42504

"Az álmatlanság és kialvatlanság, víziókat látomásokat okozhat."

Várjá, lefordítom a mondatodat:

"Bárhogy is szeretnék, ebbe sem tudok szakmai érvekkel belekötni, de muszáj volt írom valamit."

Előzmény: gmkiev (42499)
Juhász_az_igazmondó Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42503
Előzmény: Mekk Elek ezermester (42497)
Juhász_az_igazmondó Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42502
Előzmény: kandallókazános (42493)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42501

Ejnye! :)))))))))

Előzmény: Dolmar__fan (42500)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42500

Előzmény: gmkiev (42499)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42499

Az álmatlanság és kialvatlanság, víziókat látomásokat okozhat.

Mellékhatások ügyében (az INDEX helyett) forduljon gyógyszerészéhez, vagy házi orvosához!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42497)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42498

Az előző neked szólt, csak összevissza kattintgatok itten a sok eszemmel :)

Előzmény: kandallókazános (42493)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 42497

Laikusoknak marketingileg úgy magyaráznám, hogy ez egy hőszigetelt puffertartály belsejébe épített kazán/kandalló (vagy kazán köré épített puffertartály :).

A a fantázianeve lehetne pl "pufferkazán" és "pufferkandalló" légfűtés esetén "víztömegkályha".

Már jó  ideje gondolkodom rajta, fizikai szinten (remélhetőleg) minden részlet ki van dolgozva, úgyhogy lehet nyugodtan nehezeket is kérdezni :)

A lényeg, hogy mondjuk október végén felfűtjük 55-90 fok közé, majd április végén hagyjuk lehűlni, tehát a hőmérséklete egész fűtési szezon alatt csak a kettő között ingadozhat. A (biztonsági okokból 2db) vízhőmérséklet mérőn lévő kilogramm-skálán az is látszana, hogy most éppen maximum mennyi fával szabad begyújtani: 90 fokos víznél a mutató nulla kilogrammnál áll, 55 fokos víznél pedig a maximális 15 kilogrammnál (tehát ekkora tűztér kell).

Persze lehet extrázni is: elektromos fűtőbetét (a hmv tartály-részbe akár külön is), napkollektoros csőkígyó, légfűtés esetén termosztáttal vezérelt ventilátoros hőleadás stb

Amin még nem nagyon törtem a fejemet, az

- a szállíthatóság (szétszerelhetőség?)

- automatikus biztonsági megoldás "kiszáradás" (vízszint-vesztés) esetére

- belső vízforgatás (a víz alul is kapjon hőt)

- tűz leégése után automatikusan lezáródó levegő (és esetleg füstgáz) csappantyú

- és az, hogy a füstjáratok merre menjenek ahhoz, hogy valamennyi teljes hosszában könnyedén kormolható legyen. Az eddigi legjobb ötletem, hogy a tűztér feletti vízszintes "utánégető" kamra hátsó végéből 4-5 db ferde cső egy előlapi kisajtóhoz (pontosabban a kisajtó mögötti gyűjtő/tisztító üregbe), ahonnan további ferde járatok egyből a kimeneti csonkhoz (ha nem eléggé érthető, lerajzolom). Így vagy a tűztér ajtóból vagy a kormoló ajtóból az összes füstgáz járat könnyedén belátható/hozzáférhető.

Mivel az összes füstjárat (és szinte az egész tűztér) vízben úszik, ezért valószínűleg nem szükséges extra hőálló anyagú vagy vastagságú vas sehová (ezzel valószínűleg durván csökkenteni lehet a súlyát).

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42496

mi a baj a nyárral?

Előzmény: Törölt nick (42495)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42495

Akác. Pontosabban nyár nem.

Előzmény: Törölt nick (42491)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42494

itt a tavasz, nem fűt senki

kandallókazános Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42493

Szóval ez pufferrel kombinált tüzelőberendezés lenne.

Gondolatébresztő.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42488)
pajaci Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42492

Akác.

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.09 0 0 42491

nagy lett a csend,

kérdés szürke nyár 17 e /erdei        vagy       akác 26e /erdei?

kandallókazános Creative Commons License 2014.02.07 0 0 42490

"valószínűleg lenne vagy 300 kiló üresen is"

Biztosan lenne az több is!

Egy nagyobbacska általunk gyártott készülék is van annyi.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42489

Az Index fórum oookos szerkesztője kissé összetömörítette a bekezdéseimet,

elnézést kérek - a programozók helyett ;)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42488

"Írhatnál végre néhány sort a nyilvánvaló, illetve várható hátrányokról is. :)"

Hirtelen négy hátrány jut eszembe:

- a szobai változat valamivel több helyet foglal el a lakásból, mint egy kályha vagy egy kisebb kandalló (viszont a puffer helye meg felszabadul :)

- a nagy súly miatt (vízzel feltöltve kb 1,2 tonna lenne) a beépítés helyén utána kell nézni a födém terhelhetőségének és a szállítása/beállítása sem egyszerű: valószínűleg lenne vagy 300 kiló üresen is (habár talán lehetne 2 darabban szállítani és helyben összerakni)- a nagy méret miatt szállítási gondok lehetnek éles kanyarok esetén (pl.lépcsőforduló) de ha nem egy darabban szállítjuk, akkor ez nem lenne gond- igen szép ára lenne :)

Előzmény: kandallókazános (42487)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42487

"Az én kazán/kályha verzióm esetén a felhasználónak sokkal kevesebb dologra kell odafigyelnie (szőkenő is elvan vele egymagában évekig), gyakorlatilag nincs szükség gépészetre (melegvíz stabilizálás/visszaforgatás), áramszünetre teljesen érzéketlen, sőt még felforralni is csak az igazán nagyon hülye felhasználó képes."

Írhatnál végre néhány sort a nyilvánvaló, illetve várható hátrányokról is. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42485)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42486

Gondoltam hogy erre is lesz egy ötleted!

Amennyiben nem csak kutatni fogsz, hanem fejleszteni is, nekem nem gond!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42483)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42485

Úgyhogy én a 1:1000-es arányt javaslom. :)

Homályos utalásokkal a rajongótáboromban úgysem tudsz kétségeket ébreszteni :) ők tudják, hogy zseni vagyok (sőt, egyúttal szerény is)

Ha van valami kétséged/kérdésed a javaslataim működőképességével kapcsoltban, vesd fel nyugodtan konkrét formában.

"és egy átlagos felhasználó esetében is optimálisan működjön"

Az én kazán/kályha verzióm esetén a felhasználónak sokkal kevesebb dologra kell odafigyelnie (szőkenő is elvan vele egymagában évekig), gyakorlatilag nincs szükség gépészetre (melegvíz stabilizálás/visszaforgatás), áramszünetre teljesen érzéketlen, sőt még felforralni is csak az igazán nagyon hülye felhasználó képes.

Előzmény: kerecse9 (42484)
kerecse9 Creative Commons License 2014.02.06 0 0 42484

Az elmélettel sokan tisztában vannak (magas tűztérhőmérséklet; hőelvonás az égéstermékből vízbe, samottba, téglába, levegőbe stb; harmatpont feletti kéménycsúcs hőmérséklet). Viszont ezt úgy megvalósítani egy kézzel fogható kályhába, kazánba, kandallóba, hogy az egyben legyen és egy átlagos felhasználó esetében is optimálisan működjön, na ez ám a feladat. 

Úgyhogy én a 1:1000-es arányt javaslom. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42483)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42483

Nem kell ingyen dolgozni:

- én megmondom, hogy milyen kályhákkal (és milyen marketing trükkökkel) tudsz kiemelkedni a tömegből egy túltelített piacon,

- te legyártod meg eladod,

- és minden ötvenedik spéci kályha árát átutalod a kutató/fejlesztő részegnek ;)

Előzmény: kandallókazános (42482)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42482

Köszönöm!

Ez tőled, mint fő kritikustól min. duplán jólesik!

Az ötleteidből sok minden megvalósítható lenne.

Ingyen viszont még nem tudok dolgozni.

Talán esetleg ha megírod privátban az e-heti ötöslottó számokat... :D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42465)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42481

Ahogy látom a dugókat egy ikerjáratos kályha jut az eszembe...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42467)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42480

A pontokat beírtam az üzenő füzetembe. Majd megmutatom anyának! :D

A fehér "izé" a tűztér falain samott, fadobálók ellen. A többi felületen vermikulit.

Természetesen hőszigetelt kéményre van kötve, másra nem is javaslom.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42464)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42479

Tényleg kazán.

A tűztér pedig nem kicsi, szerintem:

Előzmény: sur5al (42463)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42478

:DD

de az egyben nyílik, vagy csak nekem tűnik úgy?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42477)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42477

Ügyes mester bármit eltakar/leburkol/álcáz.

A felső ajtó pl álcázható lenne egy olyan patentzáras képkerettel, amiben négy évente villámgyorsan lehetne cserélni az Ügyeletes Vezér fényképét.

Előzmény: tunderlala-3 (42476)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42476

de ennek egyben nyílik az ajtaja, nem? és csak lent lenne --üvegezve is-- látványos része, fent meg mi lenne, vaslemez?

de mindegy is, ezt úgysem nappaliban való használatra találták ki:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42475)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42475

Nem is mondtam, hogy ebben egy kazán van belül,

viszont jól látszik a képen, hogy akár egy ilyen kazán is lehetne belül.

Előzmény: tunderlala-3 (42472)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42474

az utolsó tök jó ötlet, a nehezen száradó, vastagabb anyagú ruhaneműt vállfázva oda lehet akasztani száradni:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42473)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42473

A kiálló pálcika a gombbal a végén az pedig

- vagy a füstcsappantyú,

- vagy a sütünk/melegítünk,

- vagy a begyújtás/fűtés,

átváltó tolókája.

Vagy csak egy ruhafogas :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42471)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42472

sütőre tippeltem én is, azaz, hogy a képen lévő valami nem egy kazán körülburkolva, mint amiről itt most szó van.

de szerintem nem is ilyen céllal tervezték és gyárották ők ezt:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42471)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42471

A képen egy tömegkályha van. A felső nagy (íves tetejű) ajtó egy sütő / melegen tartó ajtaja, a kis négyzet alakú ajtócskák pedig a belsejében kanyargó füstjáratok tisztító (koromtalanító) nyílásai.

Előzmény: tunderlala-3 (42470)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42470

az ott fent mi?

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42469

Bocs nem neked szólt.

Volt itt az előbb egy Hsz ami eltünt.

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42468

Ez a stílus nagyon emlékeztet valakire.

Tudsz Te helyesen is, magyarul.

Az hogy más a hiányosságait hogyan leplezi, ne legyen követendő példa.)))

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42467

Ha jól körbeburkolod, akkor csak az üvegajtó látszik ki belőle (meg a hamuzó). Abbó meg senki se lássa, hogy mivan a burkolat mögött.

Előzmény: tunderlala-3 (42466)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42466

azért a nappaliba nem kéne, ez kazánházba való

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42465)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42465

Gratula!

Na ez már majdnem tökéletes (még szerintem is, pedig az nagy szó :)

néhány "apró" módosítással egy ilyet talán el is fogadnék a nappaliba:

- üveg tüzelőajtó

- külső levegőbevezetés (a másodlagos levegő is)

- tűztérbe harmadlagos levegő (a képen pirossal megjelölt pontoknál)

- minden levegő külön-külön állítható legyen (teljes zárásig)

- jól záró kimeneti füstcsappantyú

- megnövelt saját víztartalom (800 liter + 200 liter hmv elkülönítve)

- ingyen legyen ;)

Előzmény: kandallókazános (42460)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42464

Úgy látom, hogy ez egy hagyományos kazán, de jól megcsinálva.

- nagy felületű (három járatú) hőcserélő: jó pont

- első két járatban plusz vízcsövek középen is (extra hőleadó felület plusz turbulencia a laminárisan áramló füstgáznak): plusz jó pont (én tettem volna csövet a harmadikba is)

- tűztérben nincs hőelvétel (maximális égéshőfok): plusz jó pont

- ha az a fehér izé nem samott, hanem pl vermikulit: plusz jó pont (a tűztér hátulján+oldalain a vermikulit sérülékeny felületét egy-egy vékony hőálló vaslemezzel védeném)

Feltehetően nagyon jó hőhasznosítási hatásfoka lesz,

vigyázni kell, mert a viszonylag alacsony kimenő füstgázhőmérséklet miatt, csak hőszigetelt kéménnyel okos használni.

Előzmény: sur5al (42463)
sur5al Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42463

Örülök hát, csak a koncepciót nem értem. Mostezmiez? Tényleg kazán? Vagy teliajtós kandallókazán? A tűztér kicsinek tűnik. Csinálj inkább faelgázt szerintem. Pl. egy Walltherm replikát. Ahol ennyi jó hegesztő van, elkél egy 90% feletti hatásfokú készülék:DDD

RoyRob78 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 42462

Elég ütős "cucc"-nak néz ki:) faelgázosító, vagy? 

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42461

az tök jó ötlet, ha emeletre kell fát vinni:)

Előzmény: sur5al (42452)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42460

Azért van a tűztérbélés, hogy örüljél! :)

Ráadásul még hatásos is:

Előzmény: sur5al (42456)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42459

De ezt nem robot csinálta, csak a Pistabá. :)

Előzmény: tűz_tér (42458)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42458

Nem értem mi ebben a nagy szám, ilyet még egy robot is tud hegeszteni. :)

Előzmény: kandallókazános (42451)
tűz_tér Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42457

Azt hogy fújó vagy szívó többnyire a lehetőségek határozzák meg. Mindkettővel lehet bármit csinálni, megfelelő kialakítással. 

A hangtompítást például pont a szívókkal könnyebb kezelni. 

Azt mondanám, hogy felesleges ezzel kapcsolatban nagyívű általános érvényű kijelentéseket tenni, már csak azért is, mert a hazai átlagos hőszigetelés mellett ritkán lehet megoldani egy teljes családi ház komfortos légfűtését.

Előzmény: halaloszto (42394)
sur5al Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42456

Persze, persze. Kaphatnátok. Csak az a rohadt korrupció ne lenne ugye. http://index.hu/gazdasag/energia/2014/02/03/met/

Előzmény: tunderlala-3 (42380)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42455

Azért ezt még mindig pontosítanám. Az objektív része a dolognak: mennyit spórolsz a fatüzelésen+a fával töltött idő alatt tudnál-e jobban jövedelmező tevékenységet folytatni (pl. "maszek" autószerelő, nőgyógyász, könyvelő, stb...): Én és sokan mások nem tudnak, ebben az esetben a képlet az, hogy a fával töltött idővel "pénzt keresel". Ha tudnál mást is csinálni ami legalább úgy jövedelmez, a képlet nem áll meg.

A szubjektum, hogy akarsz, szeretnél-e. Lehet, hogy utálod, és úgy érzed meg is teheted, hogy ne tedd... Ez szíved joga, de forintosítani nem lehet (nekem megér óránként 1000 Ft-ot, hogy ne vágjak fát). A másik, hogy megtehetnéd, hogy ne tedd, de teszed, mert szereted (sportolok a favágással). Ezt sem lehet elszámolni kondibérlet helyett...

Előzmény: sur5al (42452)
sur5al Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42454

Azt gondolod? A szomszéd fűje mindig zöldebb(nek tűnik). A helyzet sok szempontból nagyon hasonló, de ez a téma nem ide való, azt hiszem.

Előzmény: Törölt nick (42446)
sur5al Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42453

Na, Mék szerencse.:D Elég az nekünk, ha itt okoskodsz.:D Néha egyeseknek sok is.:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42442)
sur5al Creative Commons License 2014.02.04 0 0 42452

A pénzügyi/közgazdasági oldalával teljesen egyetértek, úgy van, ahogy mondod. Abban, hogy a saját munkáját mindenki számolná, nem vagyok biztos. Magamból indulok ki, én sem számolom. Hogy hányszor hordod körbe az udvarban a 10-20m3 fát, amit eltüzelsz, szerintem te sem számolod. Bár lehet, hogy igen. Pl. a ház mellett ritkán néz ki jól 20m3 fa és jobban is szárad a tárolóban hátul, tehát vigyük oda. Miután behordtuk az utcáról. Aztán majd hordjuk vissza apránként, amikor szükség lesz rá. Van, akinek ez a legtutibb testmozgás, van akinek a sárban/hóban/esőben dagonyázás naponta a begyújtások kedvéért nem a bestof kategória. Én inkább futok egyet a közeli mezőn és megnézem hogy vannak az őzeim.:D Van ilyen is, olyan is. Szerintem nem kell egyik oldalt sem lehülyézni azért, mert úgy csinálja, ahogy. Csak ennyit akartam kifejezni.

A fával kapcsolatos munkáról eszembe jutott még egy érdekesség, legközelebb le is fényképezem. Idősebb embereknél láttam (több helyen), akik mondjuk nem a földszinten laknak: karos csörlő a kandallóhoz közel eső ablak fölött a külső falon. Gombnyomással kosár leenged, amikor lemegy (másért), bepakol, amikor fenn van (egyébként is) gombnyomással felhúz, befordít, kipakol vagy a kandallóhoz cipel. Szerintem ötletes.

Előzmény: sabrinho (42438)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42451

Ez pedig a "minőségi tanúsítvány" hozzá:

;)

Előzmény: kandallókazános (42450)
kandallókazános Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42450

Ígéretemhez híven itt a kép a kazánról.

(Legalább én is egy kicsit Off leszek végre.)

Előzmény: gmkiev (42420)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42449

Írtam az embernek, hogy megnézném. Amúgy az oldalamon is fent van, kézzel festett sima csempéből készült, jó harsány színű kandalló.

Előzmény: tunderlala-3 (42444)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42448

Rendben.

Előzmény: RoyRob78 (42445)
pajaci Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42447

Hogy lenne már bajban? Te nem hallgatsz rádiót? Naponta többször is bemondják a tutit.

Előzmény: Törölt nick (42446)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42446

"Mekk 4 President!:"

Így is bajban van az ország, de te még tetéznéd? Persze Toszkánából én is mosolyogva nézném a pusztulást ;)

Előzmény: sur5al (42436)
RoyRob78 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42445

Szia!

Szólj ha tudod már mikor jössz Szegedre! A légtechnikás kályhád érdekel,de nagyon:)

Előzmény: Kályháskristóf (42441)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42444

na ez szép, írj a vaterának, majd a tökére lépnek

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42443

"hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van."

Írj a hirdetőnek, hogy javítsa ki a címet meg a telefonszámot, a többi jó, maradhat.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42442

"Mekk 4 President!:DDD"

Már jeleztem, hogy nem vállalok ilyen munkaköröket.

Elnökként első nap reggel bevezetném a valóban nyílt közbeszerzéseket/pályázatokat

és ha egyből nem lincselnének meg a Parlamentben, akkor valószínűleg még aznap ebéd előtt úgy járnék, mint szegény Kennedy kollégám.

Politikai területen maximum "szürke eminenciás" munkakört vállalnék - de még akkor is golyóálló mellényben járnék - még WC-re is.

Előzmény: sur5al (42436)
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42441

Köszönöm a linket. Nézegetve a linket, hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van. Amúgy meg olyan lopdosás van a weboldalamról, hogy sok embert kell hívnom, hogy hová bújjon.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42432)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42440

igaz

Előzmény: sabrinho (42438)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42439

hát igen, akartam is mondani, hogy nem az ágyból kikelve kéne fotózkodni:D na meg a bajuszkádat is ideje lenne már gyantáztatni, vagy bármit is szoktál kezdeni vele:))

Joe meg rossz helyre küldte a fát, a szomszédba hoztak eyg akkora púposra pakolt ifával, hogy útközben csak úgy potyogott róla lefelé.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42431)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42438

Erre már reagáltam egyszer még Mekknek. A munkát szerintem mindenki számolja. Pont ezért csinálja maga. Ugyanis, ha én 1 óra alatt meg tudok keresni 10000 Ft-ot, akkor inkább lemegyek a kocsmába és fizetek egy helyi erőnek egy 20-ast, hogy összerakja/vágja stb... a fát. Akinek nincs ilyen mellékállás lehetősége (s az ide írogatók többségének nincs) az meg megcsinálja maga. Másként nézve: ha valaki mondjuk 150000-et spórol egy évben a fával a gázhoz képest, akkor ha ezzel 10 napi munkája volt, napi 15000-et keresett... Ha ezzel nem más, jobban jövedelmező tevékenységtől veszi el az időt, akkor anyagilag mindenképpen jól járt. Ez a közgazdasági része a dolognak. Az objektum. Az más kérdés, hogy valaki nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, és úgy érzi, áll úgy anyagilag, hogy meg is teheti. Ez a szubjektum. De azzal számításokat végezni nem lehet.

Előzmény: sur5al (42434)
wpeople Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42437

ha naponta kétszer "gyújtanék be" akkor menne így - de csak egyszer gyújtunk be (este).A hamu még meleg ilyenkor, de értékelhető parázs nincsen.

A begyújtástól számítva kb 2.5-3 óra múlva szoktuk becsukni az ajtót, ez reggel nem megy (és minek is fűtsük fel, ha nem vagyunk otthon).

Előzmény: skarabeus01 (42430)
sur5al Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42436

"ÉN nem akarok bántani senkit."

Amúgy ez elég pozitív és ritka. Szerintem jókat írsz, ne hagyd magad. Kicsit okoskodó és tudálékos, ahogy előadod, de azért ritkán írsz butaságot. Legalább utána nézel, olvasol, forrásokat hozol stb. Nem úgy, mint az UL hívők. Főleg azért kötözködnek veled, mert nem kezdesz el egyből személyeskedni ill. nem vágsz vissza a bicskanyitogató beszólásokra. Ezt tisztelem és becsülöm. Komolyan.

Mekk 4 President!:DDD

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42433)
sur5al Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42435

Ez azért sértheti azt, aki ezeket a munkákat végzi. Egyetértek amúgy, sőt! A parkolási ellenőrt ill. a közter felügyelőt is kihagytad. Csak pár napot voltam Pesten, de tudnék mesélni.:D Viszont ne vigyük el a topikot a témájától. Szerintem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42410)
sur5al Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42434

Ez egy örök dilemma itt. Kifizessük vagy elvégezzük? Én is szeretek foglalkozni a fával, de van egy határ. Igazából abban, hogy magam vágom/hasítom a fát leginkább csak azt szeretem, hogy olyan lesz, amilyet akartam. 33cm-es (+- 2-3cm) átmérő max. 20cm. Azonban, ha ilyet tudnék venni akkor legszívesebben csak elpakolnám a helyére és kész. Főleg ha az időt jó órabérrel pénzkeresésre tudom fordítani. Inkább sportolok, ha mozogni akarok. 3 éve 7m3 tölgyet hirtelen felaprítottam aztán 2-3 hónapig fájt a csuklóm. Persze, tudom, lehetett volna apránként, más fejszével stb.

Aztán a hely. Nekünk nagyon kicsi az udvar, kert szinte nincs is, bár vidéken lakunk. Idén fog maradni legalább 6-8m3 fa, lehet, hogy több. Gondot okoz, hogy ezt hová tegyem (most egy autó helyén van). Egyrészt össze sincs még hasítva, száradnia kell, nem akarom nagyon összerakni. Építsek egy párhuzamos falat a fagyalmeggy sövény mellé? Esetleg a szomszéd telkére áthordhatnám, de akkor meg ősszel kellene vissza. Szóval csak annyit, én megértem miről ír Mekk és abban nincs lenézés, hogy felméri ésszel, ezek a dolgok is pénzt érnek, akkor is, ha nem vallja be valaki. Mert azért inkább ez a jellemző. Mármint, hogy a saját munkát nem számoljuk. A fánál valóban lehet spórolni a gázhoz képest, (nem is lebecsülendő mennyiségű és értékű) munkával. Van, aki így csinálja és van, aki nem.

Előzmény: tunderlala-3 (42347)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42433

"Ennyi telt?"

ÉN nem akarok bántani senkit.

Nem azért vagyok ilyen visszafogott, mert nem értek hozzá, hiszen ez az egyik mesterségem az ezerből :)

Előzmény: gmkiev (42420)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42432

Ami neked kell, azt úgy hívják, hogy tűzkutya.

Létezik olyan tűzkutya, amelyik csak oldalról támasztja meg a fát (hogy ne guruljon ki a tűztérből vagy neki az üvegnek), létezik, amelyik a fahasábokat tartja magasabban és létezik olyan is, amelyiknek viszonylag sűrű rácsa van, ez utóbbi kell neked.

Ha nem kimondottan hőálló vasból van, akkor az anyaga előbb-utóbb ki fog lágyulni (sőt, meg is görbülhet egy kicsit), ezért házibarkács esetén jóvastag vasakból legyen.

Ötletadó képek pl itt megtekinthetők.

Előzmény: wpeople (42426)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42431

Most lebuktam...

sajnos hamarjában nem tudtam magamról normális képet feltenni a facebook-ra, ezért nézek ki ilyen szakadtul: kócosan és smink nélkül

;)

Előzmény: tunderlala-3 (42422)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42430

". de nekem úgy tűnik,."

ha az újbóli rakás előtt felkevered a hamuból a parazsat és rádobsz 1 marék vékony fát , majd a vastagokat---akkor szépem elég mind../ami nem, azt újból fel kavarod--kevered..! Valaha igy tüzeltem...vagy 10 évig.../begyújtottam októberben és szépen égett áprilisig. Megúsztam 1x begyújtással..!

Most is igy tüzelek...de kandallóban!

Előzmény: wpeople (42428)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42429

Ha a hamuban vannak, akkor valóban nem égnek... De miért vannak ott? A hamu tetején viszont már van oxigén. Az égés vége felé piszkáld meg a "maradékot" akkor már nem füstöl ki, és maradéktalanul elég (elizzik) minden.

Előzmény: wpeople (42428)
wpeople Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42428

hm. az OK, hogy segíti tartani a hőt, de nekem úgy tűnik, hogy azok a fák amik a hamuban vannak nem annyira akarnak elégni... (gondolom a hamu elzárja az égéshez szükséges levegő útját)

Előzmény: sabrinho (42427)
sabrinho Creative Commons License 2014.02.03 0 0 42427

Szia!

A paramétereink egyeznek, de Szenteste hamuztam utoljára. Még segít is tartani a hőt az a hamu. Tartsd benn, amíg befér tőle a fa.

Előzmény: wpeople (42426)
wpeople Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42426

Sziasztok,

olyanban szeretnék segítséget - tanácsot - kérni, hogy a cserépkályhánknak nincsen rostélya, így minden hamu, faszén a tűztérben marad. A napi begyújtás előtt megpróbálom nagyjából szétválogatni (mert nekem úgy tűnik, hogy a hamu nem segíti elő a hosszú égést, parazsat) úgy, hogy a faszén bentmaradjon középen a szélére pedig kihúzom a hamut amennyire lehet. (és kb heti egyszer kilapátolom belőle a hamut, addigra jön össze annyi, hogy nagyon zavaró - kb heti 1 mázsát fűtűnk el benne)

Arra gondoltam, hogyha beraknék egy rácsot (ami kb 2 centire fel van emelve az aljától), így a hamu leesne a rács alá, a nagyobb darab faszenek pedig

megmaradnak. Majd hétvégén kiszedem a rácsot, kilapátolom, majd vissza.

Mivel a tűztér nagyobb mint az ajtó, legalább 2 darabból kell hogy álljon a rács.

Kivetelezhető a dolog? van értelme?

Köszönöm előre is a tanácsokat!

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42425

figyelj, ha így lenne, ingyen kapnánk a tűzifát:D

Előzmény: pajaci (42424)
pajaci Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42424

Nem a te fotódat kérte!

Előzmény: tunderlala-3 (42422)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42423

Sokszor már működött ilyesmi, egy próbálkozást megér.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9218267

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42422

keressétek, ott van a facén, ha én megtaláltam... :))

Nem akartam eddig  berakni, mert ez Joe-nak 1 m3 tűzifájába kerül:D

befaster Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42421

Akár a gyerekek, tényleg. Olvassatok már vissza! Minősít pár emberkét, de jól szórakozunk. Csak azt nem tudom mekkora hődobot kéne csinálnom a bádog dobozomra!

gmkiev Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42420

:) Ennyi telt? :)))))))))))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42418)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42419

Írd már meg nekem lécci a pontos helyet, hadd nézzem meg magam :)

Előzmény: tunderlala-3 (42417)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42418

"Ebbe már ezek a tetű megnyilvánulások tényleg nem férnek bele."

Rájöttem a megfejtésre: a bejegyzésem olvastán két lehetőség merült fel benned:

1: mivel te nem hallottál még ezekről a dolgokról, ezért ilyesmi (1, 2, stb) biztosan nem is létezhet a világon

2: mekkelek írta, tehát ne is vizsgáljuk, hogy igaz-e vagy nem, egyszerűen kössünk bele

Előzmény: gmkiev (42414)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42417

max. 30  és igazi nehézbombázó:D

Előzmény: joevagyok68 (42416)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42416

Ha azt nem, akkor csak 1 dolgot kérek !

Adj meg 1 születési évet vagy életkort légyszi...(mármint az övét) Azt csak nem tilcsa az ombuccmann...

Szeretném megtudni hány éves korára lett ilyen "okos".

ÉS ígérem, örökre "ikszelem" őt, ide véletlenül se írok, DE még olvasni SE járok majd !

Ígérem !

:-)

Előzmény: tunderlala-3 (42408)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42415

"Ebbe már ezek a tetű megnyilvánulások tényleg nem férnek bele."

Ezt egész pontosan miért is mondod?

Vagy csak a szokásos "kössünk bele, mindegy, hogy mit ír"?

Szerintem maradjunk a kandallónál.

Előzmény: gmkiev (42414)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42414

"Cserépkályha, Kandalló"

Ebbe már ezek a tetű megnyilvánulások tényleg nem férnek bele. Azt hiszem rád nézhetne már az egyik moderátor!

pajaci Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42413

42407

Előzmény: Messor70 (42412)
Messor70 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42412

Rendben, igazad van! Elnézésed kérem, visszavonom, amit írtam... Te nem, mint ha... Te valóban egy igazi, demagóg, evolúciós zsákutca vagy!

Tessék hálát adni Istennek, hogy Te, és a hozzád hasonlók, civilizációban életek... ezért nem haltatok még ki... mert a természet, ha ráébred, hogy valami, amit alkotott zsákutca, az hagyja kihalni... de a civilizáció életben tart... szegény földünk azonban egyre rosszabb helyzetbe kerül, mert ahelyett, hogy a hülyék eltűnnének, csak egyre jobban és többet szaporodnak :-(

halaloszto Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42411

nekem eleg lenne ha mindenki aki a szemelyet akarja szapulni az csak oda irna.

deal ?

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (42409)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42410

"A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán...  "

Ha valamit nem értünk, akkor megkérdezzük ugye... és csak utána háborodunk.

- Az az adóellenőr, aki nem mutat fel rendszeresen nagy összegű büntetéseket (csak adózást ellenőriz), az  elvágta magát a főnökei előtt (nem rúgják ki, de parkolópályára kerül, mint gyanús személy). MINDENÁRON büntetnie kell rendszeresen, ha nem talál készakarva elkövetett stiklit, akkor egy húsz forintos tévedésért, vagy egy hiányzó papírért, de mindenképpen muszáj büntetnie (persze nem minden ügyfélnél, de minél gyakrabban és minél nagyobb összegre). Ezt a munkát te bevállalnád?

- A rendőrt kiállítják az út szélére gépjármű ellenőrzésre és közlik vele, hogy száz ezer forint bírság a mai norma, különben baj lesz. Ha valaki szabályosan közlekedik, akkor büntessen azért, mert hiányzik az egyik géztekercs az egészségügyi csomagból, vagy mert lötyög a szegecs az elakadásjelző háromszögben. Ezt te bevállalnád?

- Rendőrt kivezényelhetik, hogy üsse/lője a szemben álló tömeget - akkor is, ha saját anyja áll az első sorban. Ezt te bevállalnád?

A gyepmesternek meg kötelessége megölnie havonta egy rakás kutyát. Ezt te bevállalnád?

Fentiek után remélhetőleg lesz elképzelésed az "stb" munkakörökkel kapcsolatban is.

Előzmény: Messor70 (42398)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42409

Igen..légyszi.

DE csak akkor , ha ő IS csak azt használja ezentúl !

Előzmény: halaloszto (42407)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42408

tényleg szép, nagyon is, úgyhogy rosszul járnál, mert bevasalom az 1m3 fát.

Előzmény: joevagyok68 (42406)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42407

Nyissak egy topikot ahol Mekkelek a tema? 

Előzmény: joevagyok68 (42404)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42406

Ha átküldöd a linket adok 1 m3 száraz bükköt cserébe.  :-)

Úgy megnéznék egy okos(nak tartott) és szép(nek mondott) embört...

Előzmény: tunderlala-3 (42375)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42405

Persze. Egy ilyen nagymérvű hozzá nemértésnek is megvan a maga bája! :)

Előzmény: Dolmar__fan (42402)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42404

"Én meg olyan hülye vagyok, hogy minden "kényszermunkát" kb 50 forintos percdíjjal számolok el magam felé,"

Ennyi önámító/önigazoló szar dumát...

Te vagy végeztél egy személyiségfejlesztő tanfolyamot és ez is a része, vagy a fórumos jelenléted egy személyiségfejlesztés ?

DE összességében érdekes "életed" lehet...

AZ "50Ft/percdíjas " alapján...Ha 10 perce ülsz a vécén mert szurulásod van, akkor az jár az eszedbe, hogy "elszartam" 500 ft-ot.... ?!  oszt mégse...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42343)
Messor70 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42403

Két hozzászólást is írtál... de egyiknek sem volt értelme....

Előzmény: Dolmar__fan (42400)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42402

Tedd a szívedre a kezes és valld be :-üres lenne a topic nélküle::))))

Előzmény: gmkiev (42401)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42401

Mindenki csak a saját nevében-

Bár végsőfokon amennyi marhaságot összeirkál, még szeretni is lehet!

Előzmény: Dolmar__fan (42400)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42400

Mi szeretjük a stílusát.

Te meg csak csípkelődni, jársz ide.

Ha nem teszik amit ír használd a nagy X-et

Dolmar__fan Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42399

Ha olyan bátor lettél belecsaphatsz a 8.-ba

Tudod,- főleg a kémiába

Messor70 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42398

Speciel én amúgy csípem a hozzászólásaidat, de most pont ugyan olyan balga, demagóg, kukijancsi voltál, mint az a sok ezer evolúciós zsákutca, akik ezen a bolygón élnek, és még szaporodik is. Ilyenkor borzalmas fájdalom hasít belém :-(  

A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán...  

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42393)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42397
Köszi a kimerítő választ, két helyen biztos a törés (padlàsnàl feljovet 90 fok,majd amikor a szobához lefordulsz még 1 90 fok
Előzmény: Mekk Elek ezermester (42395)
Fagyosnapok Creative Commons License 2014.02.02 0 0 42396

Úgy mondják hogy a levegőrendszerenek ne legyen nagy az ellenállása.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42395)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42395

"Ha ennyire képes ventivel,akkor mekkora távolságra vinné a gravitacio?"

A gravitáció egymagában, ventilátor nélkül is el tudja vinni a soksok meleget akár 100 méterre is.

Csak ismerni kell a fizika alapjait:

- a meleg levegő felfelé száll - hát ne akadályozzuk felemelkedés közben (pl túl szűkre épített konvekciós burkolattal)

- a légcsatorna minden recéjétől/törésétől/érdességétől/kanyarjától/szűkületétől/stb a légáram lassulni fog - hát lehetőleg ne legyen sehol benne semmiféle rece/törés/kanyar/stb

- a hosszú légcsatornában utazva a meleg levegő le fog hűlni - hát ne engedjük lehűlni

- érezhető hőmennyiség szállításához NAGYON sok levegő kell - hát hadd járjon nagyon-nagyon sok levegő

- az a levegő ami melegen eljutott a távoli szobába, annak lehűlve (=alul) valahogyan vissza is kell jutnia a kályhához - hát ne akadályozzuk meg  ebben

Ilyen baromi egyszerű távoli helyiségeket fűteni gravitációsan.

Arról már nem a fizika nem, hogy a kedves lakó 40 centis átmérőjű, lágy ívekkel kanyarodó, tükörsima belső felületű és legalább 10 (padláson 40-50) centi vastagon hőszigetelt csövek helyett mindenáron 10 centi átmérőjű, recés belsejű, ezer helyen derékszögben megtörő, és hőszigeteletlen szarokkal próbálkozik, miközben folyton azon morog, hogy gravitációsan lehetetlen elég meleget eljuttatni...

Előzmény: Zoltanovics (42390)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42394

ez nem partallas kerdese. ha az a cel, hogy a ho minnel nagyobb reszet elvigyem, akkor mindnekepp fujo alulra. ha csak egy tavoli szobaba kell vinni egy kicsi meleget, akkor lehet hogy egyszerubb fentre tenni, akar a szobai befujoba. a zajt mindenkepp kezelni kell.

Vajk

Előzmény: Zoltanovics (42392)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42393

"Politikus?"

Soha nem vállalnék olyan undorító munkát, amelynél attól függ az anyagi helyzetem, hogy mennyire vagyok képes ártatlanokat kicsinálni/tönkretenni. Politikus, rendőr, adóellenőr, sintér, stb

Előzmény: pajaci (42377)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42392
Te melyik venti pártoló jobban, fújó a kandalló alá, vagy szívó a padlàsra?
Előzmény: halaloszto (42391)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42391

a gravitacio a homerseklettol fugg. lehet hogy elviszi, de csak akkor ha mar 200 fokos a levego. akkor meg mar szaga van. ha a gravitaciora bizod, akkor nem te dontod el hogy mennyi megy hova, es mi marad helyben.

Vajk

Előzmény: Zoltanovics (42390)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42390
Köszi, de ez egyébként vicc. Ha ennyire képes ventivel,akkor mekkora távolságra vinné a gravitacio?
Előzmény: halaloszto (42388)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42389
S volt a padláson hangtompito és pordoboz?
Előzmény: datapop (42345)
halaloszto Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42388

most oszinten, mit kell ezen megfejteni?

ha 150mm atmeroju csoveket hasznalsz, akkor osszesen max 8m lehet, es egyik sem lehet 4m-nel hosszabb. kifejtve: egy helyisegbe 1db 4meteres, vagy ket helyisegbe 1-1 darab 4meteres, vagy harom helyisegbe 2+2+4meteresek, es igy tovabb.

Vajk

Előzmény: Zoltanovics (42386)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42387

:D

Előzmény: pajaci (42385)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42386
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42385

Inkább feladom!

Előzmény: tunderlala-3 (42384)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42384

hát csak úgy nőiesen, tudod:D

ha kivesszük a melegvíz árát, akkor kb. 40 ezer ment el fűtésre, de legyen 50.... október eleje óta. havi 10-12 ezerből meg tuti nem fűtenénk ki gázzal.. így már érthető, gondolom:)

Előzmény: pajaci (42383)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42383

Eltévedtem ebben a matematikai levezetésben :-(

Előzmény: tunderlala-3 (42382)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42382

ki 40 ezerből 4 hónapig nem fűtünk... ennyi:D

Előzmény: pajaci (42381)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42381

Úgytűnik vagy kiszámoltad?

Előzmény: tunderlala-3 (42380)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42380

biztosan így van, köbméterre sosem figyeltem, mennyi, de nekünk végül is mindegy is, az ára a lényeg, és egyelőre nekünk nagyon úgy tűnik, hogy gázzal jóval több lenne.

bár ahogy vitya megküzd a világgal mostanában, lassan ingyen kapjuk a gázt, majd akkor azzal fűtünk:D

Előzmény: pajaci (42376)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42379

tényleg!:D

Előzmény: pajaci (42377)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42378

tavaly nagyon sok fa fogyott, 20 m3. mondjuk hidegebb is volt a tél, na de nem ennyire.

szerintem nyomtuk a puffert felfelé tök feleslegesen legtöbbször, vagy d upla annyi fát eltüzeltünk esténként, mint kellett volna, a puffer miatt... közben meg a nappaliban lerohadt rólunk a ruha tv nézés közben:D

meg kell ezt tanulni, nem szentírás az a 80 fokos puffer, de sokszor még a 60 se, ha nincs kint kemény hideg.:)

Előzmény: napalm. (42372)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42377

Politikus?

Előzmény: tunderlala-3 (42373)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42376

1700-2000m3 között volt a gázfogyasztásom éveken keresztül úgy, hogy amikor beszerelték a gázt, feltekertem a termosztátot 22fokra, és amikor átálltam vegyesre, akkor tekertem le 15-re. Vegyessel 18-20fok között tartom.

Most 5-600 az éves gázom. Ha 1200m3-el többet fogyasztok, az kb 130ezerFt.

85ért vettem 70q fát, maradt még tavalyról is vagy 10q, plusz kaptam 5q-t.

Napi 100Ft kölönbségért nem szórakozok a fával, amíg ilyen lesz fa-gáz árának aránya.

Előzmény: tunderlala-3 (42368)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42375

rádkerestem facén, és tényleg nőből vagy:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42371)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42374

105-öt

Előzmény: napalm. (42372)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42373

akkor ügyvéd vagy... vagy házaló ügynök:D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42370)
napalm. Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42372

mennyi négyzetmétert fűtesz?

Előzmény: tunderlala-3 (42349)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42371

"valamelyik nap már akartam írni, hogy szerintem te nő vagy"

A szépségem alapján akár lehetnék az is,

de ezen kívül semmi sem timmel ;)

Előzmény: tunderlala-3 (42358)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42370

"engem szoktak húzni vele, hogy bármit meg tudok magyarázni:s :D"

Ezer mesterségem egyike az, hogy megmagyarázzak valamit,

úgyhogy van gyakorlatom :)

Előzmény: tunderlala-3 (42363)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42369

hihi :D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42367)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42368

én meg pont a napokban gondoltam bele, hogy most vettünk 7 m3 fát, 12 ezerért házhozszállítással köbméterét, még most fog elfogyni, cca. október eleje óta, fűtés+melegvízre öt főnek.

nyáron havonta 8-10 ezer Ft-os gázszámlákat fizetünk a vízre+főzésre, amikor gázzal megy melegvíz is... most kéthavonta kapunk cca. 3 ezer forintos gázszámlát.

ha a melegvizet nem fával készítenénk, akkor október óta 40 ezer elment volna gázra, és abban még fűtés nincs... úgyhogy csak a fűtésre cca. mondhatjuk, hogy eddig 40 ezer körül ment el fa, hát annyiból meg szerintem még valami szuper gázkazánnal sem fűtenénk ki a házat jelenlegi állapotában szigetelés nélkül 4 hónapon keresztül.

Előzmény: pajaci (42365)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42367

"Levegőszállítás: 200 m³/h. ; két sebességfokozat ; a Ø"

Szöveg beillesztési hiba.

A "³" karaktersorozat a böngészők által használt egyik  kódolás szerint ezt jelenti: "felső index hármas", tehát "200 m³/h" == "200m3/h"

A "Ø" karaktersorozat pedig a svéd "Ø" betű kódja, jelen esetben ezzel a betűvel jelölik a csőátmérőt.Beillesztés után legközelebb javítsd ki ezeket, ha nem szeretnéd szívatni azokat, akiktől szívességet remélsz ;)Akit érdekel, további okosságok pl itt: http://migo.sixbit.org/more/html-entities.html

Előzmény: Zoltanovics (42340)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42366

na te tuti férfi vagy:D nem arra gondoltam, ill. az csak megerősítette a feltételezésemet:)))

Előzmény: pajaci (42364)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42365

10 éves zárt égésterű kombi Quadrigám van, visszanéztem a vegyes előtti gázfogyasztásaimat éves szinten, úgy döntöttem jövőre gázzal fűtök.

Előzmény: tunderlala-3 (42362)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42364

Azt hittem, hogy a "szopás jellegű munkám"-ra céloztál.

Előzmény: tunderlala-3 (42363)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42363

engem szoktak húzni vele, hogy bármit meg tudok magyarázni:s :D, mert hogy a nők... akkor ő?:))

Előzmény: pajaci (42361)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42362

hát a miénk, az pont egy 13 éves nyílt égésterű vaillant, és nem is szándékozunk invesztálni egy újba most már, úgyhogy csak van a falon:D

Előzmény: pajaci (42359)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42361

Előzmény: tunderlala-3 (42358)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42360

Tényleg! Elfelejtettem.

Előzmény: tunderlala-3 (42357)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42359

Biztonságos üzemeltetésű gázkazán is létezeik, nem szabad az ezer éves, korszerűtlen nyílt égesterűt, egy zárt égésterűvel egy kalap alá venni.

Előzmény: tunderlala-3 (42354)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42358

valamelyik nap már akartam írni, hogy szerintem te nő vagy

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42353)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42357

van puffer

Előzmény: pajaci (42352)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42356

a ház

Előzmény: tunderlala-3 (42355)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42355

egyáltalán nincs szigetelve ház, csak a padláson van 20 cm kőzetgyapot

Előzmény: pajaci (42352)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42354

a gáz rásegítésről meg annyit, hogy a kéményseprő a napokban pont aznap volt nálunk, mikor volt itt az a súlyos co-mérgezés... ő azt mondta, hogy próbálták ott felderíteni, mi történhetett, a háziakkal nem lehetett kommunikálni, mindenki ki volt dőlve teljesen.

a gond nagy valószínűséggel az volt, hogy kandallóval fűtöttek, de reggelre, mikor keltek, hogy készülődjenek munkába, már hideg volt  a házban, gondolták, bekapcsolják a gázkazánt, hadd legyen egy kis meleg, amíg készülődnek. és a kandallóban még mindig erős parázs volt, akkor is, amikor már a katasztrófavédelem és stb. kiért a házba.... úgyhogy valószínűleg a fatüzelésű kémény jóval erősebb huzata "visszaszívta" a gázos kéményből az égésterméket, az töltötte meg a házat... az egyik az ágyban volt beájulva, a másik a wc-n, a harmadik a konyhában lefordulva a konyhaasztal mellől, az asztalon a kávéja, még bele sem ivott... úgyhogy durva volt, mindez egy kétszintes ház különböző szintjein és helyiségeiben... úgyhogy --bár nálunk is elvileg megoldható lenne, hogy ha hűl a ház, akkor kapcsoljon be a gázkazán-- ezek után pláne nem. el kell dönteni, hogy fával, vagy gázzal fűt az ember... ennyi.

Előzmény: pajaci (42350)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42353

"480e huf a nettód???"

Ha egy hónap alatt 160 órányi szopás jellegű munkám lenne (elnézést a szakkifejezésért),

azért valóban 480e Ft-ot tartanék reális nettó fizetésnek.

Szerencsére vannak olyan munkák is, amelyeket örömmel számolok el 3e ft-nál alacsonyabb nettó óradíjjal,

viszont sajnos minden hónapban sok-sok (olykor 100 feletti) óra megy el olyan munkára/tanulásra, ami után nincs bevétel,

úgyhogy csak ebből a 3000 Ft/órából igen nehéz lesz megsaccolni a tényleges havi jövedelmemet ;)

Előzmény: Törölt nick (42344)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42352

Nyilván jól van szigetelve a házad. Ha nem megy a pufferem, akkor reggelre 16fok van nálam.

Előzmény: tunderlala-3 (42351)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42351

nincs, csak a fa volt... na mondjuk nincs is 23 fok a házban, bár annyi még az újszülöttek mellett sem volt.

18-20... most gyújtottunk be, ilyenkor szoktunk. melegvíz is fával ment végig a télen.

de kell majd még venni, mert már tényleg nagyon a végén járunk...

Előzmény: pajaci (42350)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42350

Gáz rásegítés nincs?

Előzmény: tunderlala-3 (42349)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42349

megkegyelmezett amúgy az idei tél nekünk, még most járunk az össz. 7 m3 fa végén, amit hozattunk nyár végén...

tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42348

:D

Előzmény: pajaci (42346)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42347

hát csak nincs a telek minden m2-e 5-8 méteres díszfákkal tele, szerintem kb. mindenhol lehet találni olyan részt egy nem 200m-es családi házas telken, ahová egy fatárolót fel lehet építeni.... de ezen nem fogunk összeveszni.:)

egy kis testmozgás meg még senkinek sem ártott meg, sőt... azt is el lehet képzelni, hogy van, akinek éppen kikapcsolódás, ha az egész napos punnyadás után kicsit mozog kint a jó levegőn. olyan ez, mint a kutyasétáltatás.... anélkül lehet, az orrát ki nem dugná a házból, csak a távirányítót nyomkodná, de így "rá van kényszerítve"... ami persze nem kényszer, mert önszántából vállalta... ahogy a fával való dolgokat is, nem kell ezért senkit lenézni, el kell fogadni, hogy lehet olyan, akinek ez nem teher.... ja és nem számolgat miatta percdíjat sem.:))

pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42346

Akkor értelmezzed egyedül öcsém!

Előzmény: Zoltanovics (42342)
datapop Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42345
Annyi h a meleg levegőt 5 méterrel odébb lévő, 2 szobába juttatták el vele. Venti fenn a padlástérbe lett elhelyezve. A csövek duplafalu szigetelt harmónikaszerű alucső. Ezt a részét a kuncsaft csinálta. Durván a meleg levegő negyedét, harmadát hagytuk a nappaliban,
Előzmény: Zoltanovics (42339)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42344

480e huf a nettód???

szép

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42343

"na alakul ez szépen, ahhoz képest, amiket eddig mondtál:)"

Olvasd vissza a régebbi hozzászólásaimat: az én véleményem fikarcnyit sem változott.

"nem kell a növényeket kiirtani, át lehet ültetni őket másik helyre,"

Egy 5-8 méteres díszfát minimum több százezer ft-ra értékelek, és ezek már sajnos nem szállíthatók (sőt, már egyes jóval kisebb növények is csak durva visszavágás árán mozdíthatók el).

És ha szállítható is lenne: hova tegyem?

Erről eszembe jut egy vicc:

- "Főnök, megmaradt egy talicska föld! Hová tegyem?"

- "Áss neki egy gödröt!"

"ráadásul lehet csinos fatárolót is építeni,"

10-20 négyzetméternyi értékesebb telek + ízléses faszárító árát én inkább odaadnám apránként a fakereskedőnek, hogy adjon egyből tüzelhető (jószáraz) fát. Lehet, hogy hosszú távon az én módszeremnél anyagilag jobban jár az, aki magának szárítgat, de hogy ez a "hosszú táv" 5 vagy 30 év, azt az erősen szubjektív szempontok miatt lehetetlen korrekt módon kiszámolni. Annak pl aki élvezi a facipelést a kert végébe (vásárláskor), majd 2 év múlva onnan visszacipelést a kályhához, annak értelemszerűen hamar megtérül a faszárító.

Én meg olyan hülye vagyok, hogy minden "kényszermunkát" kb 50 forintos percdíjjal számolok el magam felé, tehát a kert végéből egy kosár fa előrecipelésének csak a munkadíjából kijön két köbméter földgáz ára ;)

Előzmény: tunderlala-3 (42337)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42342
Ahonnan értelmezni kell onnantól nincs benne hiba,aki tudja az érti h miről van szó
Előzmény: pajaci (42341)
pajaci Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42341

Először te értelmezd ezeket, és írd le magyarul:

200 m³/h. 

Ø

Előzmény: Zoltanovics (42340)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42340
Levegőszállítás: 200 m³/h. ; két sebességfokozat ; a Ø 150 mm-es csatornák hossza: maximum 8 méter és csatornánként maximum 4 méter ;

Ezt értelmezni valaki? Onnan,hogy 150mm...
Előzmény: Zoltanovics (42339)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42339
Érdekelne részleteiben is a beépites. Nem volt lehetőség alulról fújta? Milyen tapasztalatokról tudsz beszamolni,milyen messze lett elvezetve,hany helysisegbe,mennyire lett komfortos így a futes?
Előzmény: datapop (42335)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42338
Ehhez a kandalló hoz van kimondott venti(fujó), csak a paraméterei nem kimondottan ideálisak.

http://www.tibo.hu/termekek/details/449/98/kandallobetetek-fem-tuzterbetetek/kandallobetet-tartozekok/kandallokalyhak,-kandallobetetek/supra-kt-76-ventilator-szett.html

ha jól értelmezem max. 8 méterre lehet élvezeti. Szem ez egy kicsit karcsú. Akkor mennyit vihet venti nelkül?
Előzmény: maguborka (42333)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42337

na alakul ez szépen, ahhoz képest, amiket eddig mondtál:)

nem kell a növényeket kiirtani, át lehet ültetni őket másik helyre, ráadásul lehet csinos fatárolót is építeni, ami nem csúfítja el a kertet:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42330)
Messor70 Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42336

Ez elszívás!!!! 

Itt nem a kandalló felé fújják a hidegebb levegőt, hanem elszívják a meleget! 

Előzmény: maguborka (42334)
datapop Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42335
Technikal kft-nél is van ilyen. 60ezer körüli az ára a ventinek... Egy kandallóba építettem már ilyet. Sztem olcsóbb ha hidegoldalra tesz az ember.
Előzmény: maguborka (42334)
maguborka Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42334

http://vantonhaz.hu/jotul-rendszer/jotul-rendszer  van pár kép a te megoldásodra is. - padláson a venti... s onnan  megy tova a meleg..

Előzmény: Zoltanovics (42329)
maguborka Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42333

Inkabb kerdes, hogy a kalyha hol, hogyan kapja a levegot nem erdemes figyelembe venni? Persze lehet tulmisztifikalom ;)

Pl alul kapna a levegot a kalyha, a venti meg hatulrol nyomja elore a levegot... S egy nagyobb fokozaton meg a kalyha szenved mert nem kap eleg oxigent. Szakemberek? 

Mert az edilkamin kalyhaknak pl erre kifejezetten van ventijuk na meg helyuk a kalyhan. Azt is erdemes lehet megvizsgalni azok hol, hogyan vannak. 

Előzmény: Zoltanovics (42332)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42332
Köszi a valaszt,magyaran ami fúj, az a tuzter alatt van. S több mint valószínű h oda nekem már nem fér el, ezért a padlásra kell h kerüljön, s ott már nem mindegy a levegő hofoka miatt h milyen ventillatort rak az ember.

A tuzter alatt mekkora helynek kell lenni, h odaferjen egy venti? Vagy az külön kialakitast igényelt volna anno az epitesnel? Jelen pillanatban lennt 2 levegő beomlo van( egy a tuzter alatt, egy oldalt,)
Előzmény: gmkiev (42331)
gmkiev Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42331

Nem. Mi több fajta gyári kandalló ventilátort illetve szettet árulunk, megrendelésre.

De ezek mindegyike a kandalló felől fújja a hideg levegőt a kandalló test által felmelegítve a rendeltetési helyére.

Így a hőállósága indiferens.

Előzmény: Zoltanovics (42329)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.02.01 0 0 42330

"hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása... ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))"

Én mindig is elfogadtam, hogy van aki élvezi a fára fordított időtöltést,

csak azt nem tudom elfogadni, hogy egyesek szerint mindenki hülye, aki nem élvezi a favágást/beszerzést/pakolást/stb, vagy aki nem irt ki jó néhány dísznövényt, hogy aztán a helyükre "hasznos" faszárító/tárolót építsen ;)

Hadd döntsék el az emberek maguk, hogy mit tekintenek kikapcsolódásnak és mit kényszermunkának. Van aki számára a fórumozás lazítás, a favágás meg rabszolga munka és biztosan van olyan ember is, aki pont fordítva van ezzel.

Előzmény: tunderlala-3 (42320)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42329
Miből vetted, h én szívni akarom a levegőt? Hogy tisztán lássunk. A kandalló már több éve uzemel,csak megszorítások a nappaliban, s nem jut elég meleg a szobákba. A ventilátor csak a padláson tudom elhelyezni. Akkor nem szívja a meleg levegőt? Vagy a padlásig gravitacioval megy , utána meg fújja a venti?

Ezért nem ertem,hogy szinte mind1 h milyen ventit használok? Ti akkor csak egyfajtàt àrultok?

Akkor milyen esetben függ a venti hőmérséklet tűrese,mert lehet kapni kandalló ventillatort( kam 125,150 90 fokig), de van olyan is ami 180 fokig birja.
Előzmény: gmkiev (42313)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42328

nem tudom, lehet... az ilyesmit nem szoktam megjegyezni (órabér)...

Előzmény: joevagyok68 (42323)
halaloszto Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42327

vagy alatta kell legyen, vagy valahol tavolabb, es odacsovezve. 

ha pl van egy kesz kandallo, es utolag kell betenni a ventit, akkor eselyes hogy fent a kupolaban boven van hely, alul meg nincs. vagy ha van valahol egy kulon legkezelo egyseg, ami osztja a levegot mindenhova, benne van a venti, es csak van egy csove a kandallo kupolajahoz.

Vajk

Előzmény: Zoltanovics (42326)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42326
Leirnad ezeket az eseteket,mert lehet h én is beletartozok. Ha fújjuk a levegőt akkor csak kizárólag a tuzter alatt lehet a venti?!
Előzmény: halaloszto (42325)
halaloszto Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42325

azert vannak kulonbozo hofokot biro ventik, mert van ahol muszaj a forro levegobe tenni a ventit. a kandallo nem ilyen.

raadasul van egy masik szempont is. ha szivod a levegot, az a szivotorokba onnan fog menni, ahonnan a legegyszerubb neki. nem tudod iranyitani a szivast. siman lehet hogy a kandallobetet egy reszerol sziv, a tobbi reszen meg pang a levego. ezzel szemben a fujasnal a kilepo levegonek van egy hatarozott iranya, tudod iranyitani hogy merre fujod. sokkal egyenletesebb lesz a legcsere igy.

Vajk

Előzmény: Zoltanovics (42321)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42324
http://www.bodorvent.hu/termekek_ipari_kandallo.php?seria=kam

Akkor ez a venti mire való?
Előzmény: gmkiev (42322)
joevagyok68 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42323

Nem felek attol, hogy nem tudja megmagyarazni !

Tenyleg erthetetlen akkora "oraberrel" mint neki van....

Előzmény: tunderlala-3 (42320)
gmkiev Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42322

Még egyszer utoljára!

Nem lehet légfűtés szívott levegővel!

Előzmény: Zoltanovics (42321)
Zoltanovics Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42321
Ha a kandalló alatt van a venti, nem akkor nem számít, h mekkora a kilépő levegő. Ha padláson van a venti akkor számít a homerseklet.

A te hipoteziseid nézve: miért vannak különböző hőfokot bíró ventik?
Csak szeretnék tisztán látni, h feleslegesen ne költemények plusszba
Előzmény: gmkiev (42313)
tunderlala-3 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42320

ennek fényében különösen nem értem, amikor azon rugózol, hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása, ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42319)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42319

Van olyan munkám is, amiből  néha muszáj kiszakadni agyilag egy kis időre, ilyenkor mindegy, hogy mit csinálok egy darabig, csak egészen másféle tevékenység legyen. Olyan ez, mint amikor pl egy elméleti fizikus a húr-elmélet finomítása közben napjában többször kimegy kertészkedni egy kicsit, vagy pl amikor a favágó minden kivágott fa után leül a tuskóra és negyed óráig keresztrejtvényt fejt :)

Előzmény: Dolmar__fan (42317)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42318

"ha a 12 kWh hőmennyiség 200 m3/h erejű légárammal van elszállítva, akkor a fűtőlevegő 180 fokkal lesz melegebb a szobalevegőnél."

...és ha olyannyira légáramlás-fojtós (túl szűk járatok, túl kis nyílások, stb) burkolattal** rakod körbe a kandallódat, ami még 200 m3/h légáramot sem tesz lehetővé, akkor annyira forró  is lehet a levegő a kandallód felett, hogy megolvad az álmennyezet ;)

(** ezeket a légáramlás-akadályozó díszburkolatokat hívják egyes emberek fűtés-javító konvekciós burkolatnak :))))

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42316)
Dolmar__fan Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42317

Csodállak ezért.

Honnan a P.....ból van ennyi energiád?

Ennyi szabadidőd?

Minden marhaságnak utána olvasol (IDÉZEL)

(Nekem néha fárasztó)

Ahelyett hogy fát vágnál otthonra.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (42316)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42316

"Egy 12 kW kandallonak mennyi lehet a kilépő levegő hőmérséklete? Ventilátor miatt kérdezem"

A levegő hőszállítása 0,000335 kWh/m3/fok.

Tehát

- ha a 12 kWh hőmennyiség 1000 m3/h légárammal van elszállítva, akkor a fűtőlevegő 36 fokkal lesz melegebb a szobalevegőnél,

- ha a 12 kWh hőmennyiség 200 m3/h erejű légárammal van elszállítva, akkor a fűtőlevegő 180 fokkal lesz melegebb a szobalevegőnél.

De, bölcsebb, ha a ventilátor nem a meleg levegőben ülve szívja a forró levegőt, hanem a hideg szobalevegőben ülve fújja a levegőt a kályhára.

Előzmény: Zoltanovics (42311)
skarabeus01 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42315

".Egy 12 kW kandallonak mennyi lehet a kilépő levegő hőmérséklete?,,'

Nekem a fűtőrács fölött a mennyezeten leolvasztotta a lengyel műanyag dekort--olvadáspontja mennyi lehet? 250..300 C°..?

RoyRob78 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42314

ok, elég kötött a munkaidőm sajnos. 8:45-17:30-ig, előtte vmivel el tudok jönni, csak tudjuk előre melyik nap.

köszi!

Előzmény: Kályháskristóf (42310)
gmkiev Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42313

Ezerszer le írtam már!

A kandallót nem leszívod, hanem lefújod!

Mármint az ott keletkező meleget! :))))))))))))))))))

Így a ventilátor lehet bármilyen szinte.

halaloszto Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42312

tisztan az aramlasi sebessegtol fugg. ha 100m3/percet nyomatsz rajta at, akkor csak 8-10 fokkal melegebb a kimeno mint a bejovo. ha csak 50m3/perc-et, akkor a duplaja, es igy tovabb.

Vajk

Zoltanovics Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42311
Egy 12 kW kandallonak mennyi lehet a kilépő levegő hőmérséklete? Ventilátor miatt kérdezem
Kályháskristóf Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42310

Februárban megyek Szegedre, ha gondolod találkozhatunk, lesz 3 üres órám.

k

Előzmény: RoyRob78 (42309)
RoyRob78 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42309

érdekel má hogy a viharba' ne!:)

Szegeden nem akartok építeni egyet?:) pl. nálunk:) Merre laksz? Esetleges ajánlatadás miatt kérdem:)

Előzmény: Kályháskristóf (42304)
Messor70 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 42308

látod, így már mennyivel értelmesebb a mondat :-D Köszönöm, igen így már capisco, hiszen beszélem a magyar nyelvet :-)

tu capisci? :-D

Előzmény: beetee (42307)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!