Nem a füstcsövet kell csavargatni, hanem választani kell egy jó hatásfokú, jól szabályozható tűzteret. Nem feltétlen drágább, viszont garantáltan jobb. Ezerszer megbeszéltük már, hogy az egész fűtési szezonra vett jó hatásfok az nem 100 C-os füstgáz kérdése. Sokkal fontosabb a szabályozhatóság. Mondjuk egy hosszú égésidejű tűztérnek ez a lényege, nem az hogy 10 óra után sem kell gyújtós.
Igen, nagy %-ban szociális okokra vezethető ez vissza, pluszban pedig van az olvtárs által említett "majd ráérünk arra még" réteg, magyarul nem igazán alakult ki az ezzel kapcsolatos kultúra. És innen vissza is vezethetjük azt, hogy miért olyan népszerű az akác tüzelőként Magyarországon.
Te is tudod, hogy a képen szereplő tűztér igen messze van attól, hogy túlhűtse a füstgázt. Ezért költői túlzásnak tartom, hogy ez azért ilyen, hogy kiszolgálja a xszarabb kéményeket.
Az igen jó hőhasznosítású tüzelőberendezések dokumentációjában (mint pl. a közelmúltban feltett kazánom esetében a fénykép alapján korrektül megállapítottad) pedig egész egyszerűen fel kell tüntetni, hogy csak korszerű, hőszigetelt kéménybe köthető.
biztos van olyan is, aki tavasszal azert nem vesz fat, mert nem futja ra. de azert olyanok is sokan vannak, akik amig jo az ido inkabb fagyira meg sorre (mas is ideirhato, ezek csak peldak) kolt, es amikor kezdenek csiposek lenni a hajnalok, akkor latja be hogy muszaj tuzelore is kolteni.
bocsánat, de még női aggyal is olyan hülyeségeken tudtok vitatkozni, meg napokig tartó hosszas fejtegetésekbe kezdeni, hogy kész... nálunk is a gázvezeték a tető alatt kb. 30 centire megy végig a házfalon... hát nem várnám meg, egy bármilyen aknának milyen hatása lenne rá.
Tavaly vettem akácot, elvileg olyan fa lett kivágva ami lábon kiszáradt pár éve 50-60 cm törzsátmérővel.
tavaly sem égett a kandallóban csak szenvedett lassan faszenesedett, gondoltam mert esett rá hó eső stb.. majd jövőre, most jutottam el a farakásban ismét ehhez a fához de most sem akar égni.
"Bocsáss meg, de most egy ember haláláról írsz, kissé elbagatelizálva a dolgokat...Még ha nem is tudod azt, hogy az a szerencsétlen meghalt...."
ÉN csupán egy valószínű újságírói hülyeségről írtam.
TE pedig most megpróbálod ezt úgy beállítani, mintha én készakarva valakinek a sírján ugrálnék.
Vajon miért jó ez neked?
"A különböző felrobbanó eszközökről, köztük a gyalogsági aknák hatásairól... fingod sincs.....
mielőtt bármit mondasz... voltam tűzszerész is.... képesítéssel.."
Szóval szerinted teljesen reális dolog az, hogy egy tetőn felrobbanó gyalogsági akna mindössze 50-200 g töltete ki tud dönteni egy egy padlásfödém túloldalán több méternyi távolságra lévő, vagy a robbanás nyomásvektorával igen éles szöget bezáró síkú, nagy tömegű falat?
Ha meg mégis nekem volt igazam, és ez valóban nem valószínű, akkor meg...
Ha ettől ledől egy fal, akkor az a fal egy rúgástól vagy kisebb földrengéstől bármikor ledőlhetett volna.
A legtöbb ember azért veszi meg utolsó pillanatban a fát mert tavasszal is éppen, hogy csak megélnek, nem, hogy még 23-ért vegyen erdei köbmétert, meg aztán nem biztos, hogy mindenkinek van láncfűrésze, vagy traktorja a kuglizáshoz. Szóval az esetek 70%-ában szociális okokra vezethető vissza az őszi favásárlás. A maradék 30%-ot meg nem érdekli, "te csináltad, majd megjavítod" igen, csak a kátrányosodásra nem terjed ki a garancia.
A "reklám" meg inkább a kátránynak szólt. Nagyon sok kép van ott, nem tudom minden feltölteni...
Meg pl mindenki, akinek nincs helye hónapokra-évekre való tüzelőt tárolni (pl én is csak egy erdei köbméternyi fát tudok elhelyezni).
maradjunk annyiban, hogy én még élő embert nem láttam, nem ismerek --rajtad kívül--, aki így venné a fát, és csak azzal tüzel.
ilyet max. azok csinálnak, akik mondjuk fűtenek gázzal, és csak hangulati elemként használják a kandallót időnként... ők mennek csak nagyáruházba 30+ ezres fáért.
Bocsáss meg, de most egy ember haláláról írsz, kissé elbagatelizálva a dolgokat...Még ha nem is tudod azt, hogy az a szerencsétlen meghalt....
Több mint valószínű, hogy az újságírók kvázi felfújják a tényeket (mivel ők sem ismerik a pontos körülményeket), de robbanás történt egy családi házban, és a félinformációk tudatában a napkollektort teszik felelőssé, ami ha nehezen is de elképzelhető, kategórikusan nem jelenthetsz ilyet ki:
"Egyrészt háztetőről nemhogy napelem, de még egy ott felrobbanó gyalogsági akna sem képes egy méterekkel lejjebb lévő falat kidönteni.
Másrészt pedig a napelemekben nincs, ami felrobbanhatna.
Amit hallottál, azt vagy félreértetted, vagy egy újságíró már megint hozta szokásos szellemileg jósötét formáját."
A különböző felrobbanó eszközökről, köztük a gyalogsági aknák hatásairól, vagy a fatális hibák/tényezők együttes következményeiről fingod sincs.....
mielőtt bármit mondasz... voltam tűzszerész is.... képesítéssel...
"köbméterenként 30 ezret már csak a megszállottak, vagy a végszükségben lévők veszik meg"
Meg pl mindenki, akinek nincs helye hónapokra-évekre való tüzelőt tárolni (pl én is csak egy erdei köbméternyi fát tudok elhelyezni).
Ha mindig lenne száraz tűzifa a fabótban, akkor pl nem csak a kertes házak, de a társasházi lakások lakói számára is elérhető lenne a száraz fával tüzelés, mert egy-két hétre való tüzelő akár a kályha melletti fatárolóban is elfér.
"az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni..."
De, az emberek sajnos hülyék. A fával tüzelő emberek 90 százalékának fogalma sincs arról, hogy a száraz fa mennyivel jobb. Többségük persze hallott valamit erről, de valami olyasmit gondol, hogy azért a kb 5 százalék plusz nyereségért kár ugrálni. Az emberek többsége nem tudja, hogy a vizes fa nem 5 százalékkal fűt gyengébben, hanem fele annyira és sehol, senki sem magyarázza nekik, hogy milyen marha nagyot tévednek.
Saját észjárásom szerint: napkollektor/ napelem, fatális , vagy szerelési, telepítési, egyéb hiba miatt felrobbant, vagy csak felhevült, ezáltal megrongálta a gázvezetéket, esetleg áttételesen egyéb épületszerkezetet, -létre hozta a gázszivárgást, egyéb szikraképző eszköz pedig berobbantotta a képződött gázkeveréket.
A hírekben azt hallottam, hogy a családfő meghalt, miután kimentette a családját :(((( Láttam már sajnos nagyobb tüzet, szörnyű, ha végig gondolja az ember.....:((((
azt mondjátok meg inkább, hogy tud egy napelem (napelemet mondtak, nem napkollektort, bár hogy direkt, vagy csak így jött össze, azt nem lehet tudni) felrobbanni úgy, hogy az egész ház felrobban miatta?
(vasalás közben ment a tények, és a napokban felrobbant családi házzal kapcsolatban mondták, hogy valószínűleg ez okozta a robbanást.... ahol megégett a két szülő és a kisgyerek:( )
levezethetitek persze szépen-okosan, elviekben tök jól hangzik, csak a gyakorlat --és az élet-- az, hogy egyre ritkábban tárolnak be, nem azért, mert hülyék, hanem mert nem tudnak... ez van.
Egyszerűen induljunk ki a következőkből: Nem találgatás, megmértem évekkel ezelőtt. A frissen vágott (2-3) hónapos tölgy -hasogatva 2-3 hetente mérve, kvázi ideális szárítási körülmények közt kora tavasztól késő őszig, kb 20-30 %-ot veszít a súlyából. Ezt tovább hasítva, és nedvességmérővel mérve, a vágott felületen még mindíg 20% feletti nedvesség tartalmat tapasztaltam. (még akkor is ha Carannak téveszméi vannak , arról hogy tudom használni)-csak 4 éve van. A kb átlagos friss beszerzési árhoz (méterben ,erdei köbméter) legyen 19000 Ft.Ez hasogatva mondjuk 22000. Frissen egy m3 legyen átlag 10 q. (Fél) Száraz állapotban ez kb 7-7.5q. Ez már tüzelhető. De az ára? Mármint az eladó szempontjából: Mennyi kell legyen? Közel a 3000Ft /q jön ki.+ tárolás
Nem azon kéne vitatkozni hogy hol lehet , és miért nem lehet száraz fát kapni. Számolj, tárolj, fektess be 1 évre előre és megoldódik minden bajod. Ha erre nincs lehetőséged fizesd meg ezeket a költségeket (már ha sikerül) de nem fog, mert itt jön az átverés. Soha senki nem fog száraz fát árulni.
Persze lenne olyan (pl. talán én is, ha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudok előre tárazni), aki boldogan kicsengetné a kollega által írt árat a száraz fáért, de olyan nagy üzletet én erre nem alapoznék, és akkor még talán finoman is fogalmaztam.
Itt a környékünkön is sokan hónapról-hónapra veszik a fát, csak úgy suhannak el januárban a kisteherautók a vizes akáccal. Pedig messze nem a legcsóróbb környék, sőt.
"Igaza van Mekknek, van keresnivalója a szárított fának. A brikett ára alatt természetesen. Egyébként ezt pont felvetettem tegnap a brikettes topikban, mondjuk én 40-45Ft/kg célárat látok reálisnak, mert a szárított fa sem lesz csak légszáraz, mondjuk 15% bruttó nedvességű (ennél lejjebb vinni egyre nagyobb energia igénnyel jár), a brikett meg 10% alatt van, ezért a fűtőértéke még mindig magasabb picivel."
És hol? Mert éppen az általad leírtak miatt (is) az emberek nagy része NEM FOG/NEM TUD ennyit kicsengetni a szárított fáért, hanem megveszi ott, és annyiért, ahol eddig is. Jó lesz az.
Minden építés előtt megkérdezem a megrendelőket, hogyan állnak fával? 100-ból 99-nek nincs fája, nemhogy száraz. Mindig a fabrikettet javaslom, mert egyre több a lekátrányosodott putriszagú cserépkályha, hiába teszünk bele előfűtőt, vagy járati előmelegítőket. Mondjuk a vizes fával ezt is tönkre lehet tenni. Kátrány tárlat és idegenvezetés:http://kalyhaskristof.hu/index.php?menu=tartalom&r=8135&m2=34
"az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni... csak a pénz nagy úr"
Ó, valóban? Azért fűtenek vizes fával, amivel drágább fűteni, mint száraz brikettel és gázzal? Tehát azért költenek többet, mert kevesebbjük van? Végül is...
A híres szomszédomról írtam már többször. Ezen a télen legalább 2x annyi, minőségi, de vizes tölgyfát nyomott el, mint én fenyőt, ami puhafa, de csontszáraz! Hasonló hőmérséklet, fele ház, szigetelt, a miénk nem, stb.
Azt mondjuk, hogy akinek nincs helye, pénze, ideje a fa szárítására házilag, az vegyen szenet, brikettet, fűtsön gázzal inkább. Miért?
1. Mert azokkal olcsóbb, mint a vizes fával (rövid táv)
2. Mert nem teszi tönkre a kazánt/kandallót, kéményt, belső falakat a kátránnyal (hosszú táv)
Mivel ezt az emberek 90%-a mégsem éri fel ésszel, ezért kimondhatjuk, hogy nagy része tényleg hülye hozzá. A kiemelkedően nagy tudásúak még azt is vallják, hogy a vizes fa azért jobb, mert lassabban ég, aztán "a víz felbomlik H2 és O2 gázzá és elég a tűzben" stb, stb. Ezek persze ökörségek.
Igaza van Mekknek, van keresnivalója a szárított fának. A brikett ára alatt természetesen. Egyébként ezt pont felvetettem tegnap a brikettes topikban, mondjuk én 40-45Ft/kg célárat látok reálisnak, mert a szárított fa sem lesz csak légszáraz, mondjuk 15% bruttó nedvességű (ennél lejjebb vinni egyre nagyobb energia igénnyel jár), a brikett meg 10% alatt van, ezért a fűtőértéke még mindig magasabb picivel. Bár meg kell nézni a gyakorlatban. Ha le tudjuk a keményfa víztartalmát vinni a brikett szintjére úgy, hogy árban még jóval alatta tudunk maradni, akkor nyerő az ügy. Elvileg nyerőnek kell lennie, mert a brikett nagy része hatalmas plussz energiák beáldozásával áll elő, amik közül csak az egyik a szárítás! Azt már kiszámoltuk Vajkkal, hogy száraz fa eltüzelésével szárítani nem éri meg. Valami elvesző (más helyen pocsékba menő) energiát kell hozzá felhasználni. Várjuk az ötleteket a szaktopikban!:D
köbméterenként 30 ezret már csak a megszállottak, vagy a végszükségben lévők veszik meg a fogukat szívva közben... ennél is drágábban nem sok esélyed lenne... nem állhatsz oda minden farakás mellé kiselőadást tartani a fűtőértékről.
az emberek amúgy nem hülyék, tisztában vannak vele, hogy a vizes fával nem lehet olyan hatékonyan fűteni... csak a pénz nagy úr
a nagy többség azt sem engedheti meg magának, hogy egyben megvegye a téli tüzelőjét és jól kiszárítsa addigra... vesz, amikor van rá pénze... ébresztő, vagy te nem itthon élsz?
Az emberek minden évben ezerszámra veszik az ismeretlen víztartalmú, tehát kilónként 2-3 kWh fűtőértékű tűzifát erdei köbméterenként 22-30 e Ft-ért. Gondolod, hogy a kutyát se érdekelne átlagosan 1,5-szer magasabb fűtőértékű tűzifa kb 1,25-ször drágábban? Ami ráadásul nem füstöl, nem kátrányoz, könnyedén meggyullad, tehát a hülye is képes könnyen tüzelni vele?
Plusz évente óriási mennyiségű fabrikettet adnak el kilónként 60-70Ft-ért. Gondolod, hogy az ugyanolyan jó szárított tűzifát nem lehetne eladni 45-50 Ft-ért?
"Nem kell nagy befektetést eszközölni magához a szárítóberendezéshez. Fóliasátrak nyitott véggel, uralkodó széljárás irányába állítva, csodákra képesek."
Ez igaz, de ha vállalkozi formában űzzük, akor az ilyen szárításhoz két dolog kell:
- óriási + bekerített + őrzött terület
- marhasok idő (hónapok/évek), míg rendesen megszárad egy-egy szállítmány fa.
Ha ezt a két dolgot forintosítod, akkor már nem is olyan rossz befektetés egy töredék akkora területet igénylő szárító, amely mondjuk 48 óránként hasznot termel ;)
hát, nekik max. a farkukat lehetne a célra használni, az meg nem sokáig ér el, de a macska simán végigkígyózna benne:) pajacié, nálunk nem sok esélye lenne:)
Őszintén szólva nem igazán értem, hogy mi ebben olyan bonyolult. Felhívtam egy dologra a figyelmet, ami így meg úgy működik, tetszik vagy sem.
Nekem aztán tökmindegy, de mivel érdekesnek találtam magát a linkelt tartalmat és feltételeztem, hogy a hozzászóló újoncként nincsen tisztában a szabályokkal, ezért kapott egy linket, ahol ezeket elolvashatta. De igazad van, én rohadjak meg, hogy ilyenekre fecsérelem a drága időmet.
(Zárójelben : lehet, hogy sok embert egy ideig nem zavarnak ezek a reklámok, de ha teljes szabadság lenne ilyen tekintetben, akkor pár óra alatt olvashatatlan lenne kivétel nélkül az összes topic.)
most kicsit kevered, skót juhászaim nekem vannak, de ők nem lennének alkalmasak a feladatra... Dönci exkandúr viszont méreténél és színénél fogva is határozottan.:)
Huhhh! Ez új nekem! Igen figyelmetlen lehetek, hogy eddig észre sem vettem a fizetett hirdetéseket! Hogy hemzseghetnek! Szegény Tunderlala is kijátszva az éber cenzurát, itt híreszteli a 12 ezer forintos erdőgazdasági fát! A fizetős faárusok meg így mekkora hátrányba kerülnek! Más fórumokon is vagyok, már évek óta! És ott még csak fel sem merült, ha valaki megadta a fórumon egy kereskedés linkjét, ahol sok alkatrészt lehet kapni jó áron, udvarias kiszolgálás mellett! Vagy negatív reklámot csapott olyan kereskedőknek, akik hibás árúval becsapják a márkatársainkat! Meg emlékszem én itt is, hogy szóba került egy (talán) kecskeméti kandallós üzlet, amellyel egy listatatársunk nagyon elégedett volt, és másoknak is ajánlotta! Micsoda malőr! Meg hát van itt közöttünk több olyan is, aki ebből él. És még ezt el is mondta!
Meg fényképeket tett fel egy-egy elkészült munkájáról! Én inkább NCaty -vel értek egyet: sok ilyen használható linkre, fényképre, leírásra lenne szükség!
Ezek adják a változatosságot, az ötleteket. Sokkal kevésbé olyanokra, ahol azt taglalják, hogyan lehet szárítani a fát víz alatt! Mondjuk Caran -tól sem sok használhatót kaptunk eddig, a fikázáson kívül!
És azt ne mondja senki, hogy a fizetős hirdetések tartják el az INDEX -et! Nem, már az, hogy fellépsz, ott tartózkodsz, olvasol, írsz, már az csengeti a forintokat! De ez így van rendjén, más weblapok is abból vannak fenntartva. De ez már más téma!
Nem kell nagy befektetést eszközölni magához a szárítóberendezéshez. Fóliasátrak nyitott véggel, uralkodó széljárás irányába állítva, csodákra képesek.
a fakereskedők még nem jöttek rá az ebben rejlő üzleti lehetőségre (tűzifa értékének emelése egyszerű tárolással/szárítással).
Ha lenne rá extra pénzem/időm, komolyan foglalkoznék a gondolattal, hogy összehozzak egy gyorsszárítót, lehet, hogy jó üzlet lenne. Profin száraz fáért erdei köbméterenként talán 8 eFt felárat is el lehetne kérni.
"Szerintem pedig úgy kellene készíteni, hogy megfelelően nagy hőátadó felületet kell a tűztérbe betervezni valamint beépíteni. Ekkor nem lesz szükség a füstcsővel való trükközésre."
Te is tudod, hogy a legtöbb fűtőberendezés meglehetősen magas kilépő füstgáz hőmérséklettel készül, hogy a szarabb kéményeket is ki tudják fűteni, tehát elmondhatjuk, hogy a legtöbb fűtőberendezés hatásfokán bőven lehetne javítani (extra füstgáz hőcserélő, hődob, stb), ha olyan jó kéményünk van, ami megelégszik alacsony hőmérsékletű füstgázzal is.
A való életben viszont szinte nem is létezik olyan gyári kályha/kandalló, amely önmagában képes lenne egy nagyon jó (mondjuk már 100 fok körül is jól működő) kémény képességeit maximálisan kihasználó alacsony hőmérsékletű füstgázt produkálni, tehát a jó kémények tulajdonosai számára nagyon sok esetben nem hülyeség az effajta extra füstgáz hőcserérők alkalmazása.
(a másik véglet persze az, amikor a szar téglakémény meg a kályha/kandalló közé betesz a szerencsétlen tíz méter csövet extra hődobbal és csodálkozik, hogy huzat nincs, viszont kátrány meg savtól széthulló kémény meg van ;)
De nézd meg azt a hihetetlen mennyiségű tisztító nyílást!"
Úgy gondolom (legalábbis remélem ;), hogy az alsó vízszintes csőszakasz egyik végén van egy hozzáférhető tisztító ajtó. Ha nincs, akkor valóban nagy baj lehet, amikor a korom ott elkezdi elzárni a füstjáratot. Persze lehet, hogy a tulajnak nem probléma, ha mondjuk évente teljesen szét kell kapni az egészet, szétvágni a csövet, kiszedni a kormot, újra összehegeszteni a csövet és újraépíteni az egészet ;)
Én is szívesen veszek, hiszen lehet, hogy valaki éppen náluk találja meg a számítását.
Éppen ezért hívtam fel a figyelmét arra, hogy itt hogyan mennek a dolgok, hiszen nem az a lényeg, hogy te vagy én mit veszünk szívesen, hanem:
1. Vannak szabályok, ezt be kell tartani
2. Inkorrekt a hirdetésért fizetőkkel szemben
3. Ha észlelik (márpedig előbb vagy utóbb fogják), akkor szó nélkül kivágják a nickjével együtt, ami annyira nem kellemes dolog
(igen, a legtöbb helyen ezt jelzik a moderátornak, és nem véletlenül. ha szabadon lehetne csinálni, akkor egy idő után minden topic hirdetési bazárrá változni, ezt meg senki sem szeretné)
Ezt már megszokásból ajánlottad? Mert annak már vége! Annál barátibb itt a társaság! És szerintem szakmailag is nagyon jó volt a link, ötleteket adhat,
ha mindjárt nem is vásárolunk tőlük! Én szivesen veszek ilyen ötletadó lapokat!
Szerintem pedig úgy kellene készíteni, hogy megfelelően nagy hőátadó felületet kell a tűztérbe betervezni valamint beépíteni. Ekkor nem lesz szükség a füstcsővel való trükközésre.
Az ilyesmit szerintem úgy kellene készíteni, hogy legyen a füstnek egy "rövid útja" is, tehát begyújtás után (amíg hideg a kémény fala) folyamatosan tudjon felfelé emelkedni
és amikor már meleg a kémény (tehát már elég erős a szívóereje) csak az után váltani át egy csappantyúval a füstgázt a nagy hőleadó hurokra.
Az a famennyiség (bükk), 12000 ft-ért ha frissen vágott akkor 570kg (kb. 2100 ft / mázsa), légszárazon 430kg (kb. 2800 ft / mázsa). Mindkét vásárlási módnak megvannak a veszélyei, tömegre történő vásárlásnál látható milyen jelentős árkülönbség van a vizes ill. a száraz fa között, de a köbméterre vásárlásnál is lehet (főleg ha már hasogatott) jelentős eltérés. Mennyire volt szellősen pakolva a kalodában, 1x1m volt e biztosan a belső méret, vagy a kaloda külső mérete volt e a 1x1m. Ha nem feldolgozott a tüzifa akkor tényleg az erdei köbméterre történő vásárlás a legkevésbé rizikós főleg nagy mennyiségnél, de feldolgozott tüzifánál sokkal többet lehet csalni a köbéterrel mint a tömeggel. Természetesen tömegre történő vásárlásnál is mérni kell, de sokkal hitelesebben mérhető egy hozzád közeli hídmérlegen (pl. TÜZÉP-en) a lerakodás előtt ill. után a teherautó tömege. Bárhogy is veszi az ember mindenféleképpen sajnos ellenőrizni kell a mennyiséget. Nállunk a tüzifakereskedő, amíg friss vágású tüzifája volt addig mázsára árulta, ahogy szárazabbat kapott viszont köbméterre kezdte el árulni, mert a mázsás árat nem tudta volna emelni a konkurencia miatt, azóta mindíg tudom, hogy száraz e nálla a tüzifa, csak megkérdezem az árat és a mértékegysége elárulja a fa nedvességtartalmát :)
Új fajta egyedi tervezésű vízteres kandallóbetétet használunk! A betét felső részén egy kis kemencenyílást alakítottunk ki, ahol különféle ételeket készíthetünk el kandallónk által, valamint sokkal jobban adja le a hőt is. Nem utolsó sorban látványilag is újdonság! https://www.facebook.com/illeskandallo
A füstcsövezés mellékhatásairól kérdezze meg kéményseprőjét és a kandalló tulajdonosát!
Azt hiszem ezt készíti a Hevesi is, de ott sem lehet ajtót nyitni a begyújtás után egy óráig!
Amúgy megnéztem a honlapot.
A kandallók szépek, a kapcsolatból éppen csak az hiányzik, hogy földrajzilag merre vagy. Mert az, hogy "Záhony és Hegyeshalom" között, az kevés. Ha egyáltalán MO.-i a helység.
Kandallók, cserépkályhák, Kemencék, Kerti grillezők, kazánok egyedi tervezése, kivitelezése. Ha bármilyen kérdésetek van az alábbi linken feltehetitek! https://www.facebook.com/illeskandallo
Mielőtt végleg maga alá temeti a sok új hsz a kérdésemet, közlöm a megoldást:
Ez porszáraz tölgy (22 hónapja felhasogatva szárad), simán beszórva az utifutiba. Ebben a térfogatban 225 kg fért el, +/-1kg. Digitális mérleggel mértük, amelynek mérési pontossága +/-5gramm, a tévedés esélye inkább abban keresendő, hogy némelyik mérés alatta volt pár dekával az egész kg-nak, némelyik pedig felette. 10 dkg-nál nagyobb eltérés egyik részmérésnél sem volt, sem felfelé, sem lefelé, az arányokat pedig - már hogy annyiszor mérjünk kevesebbet, mint ahányszor többet - igyekeztünk tartani. Így nem lehet több az eltérés +/- 1kg-nál. :) Nedvesen lenne vagy 4 mázsa. Igazából csak azért szórakoztam ezzel itten, hogy legyen egy képszerű bizonyítéka annak, mennyire tud csalni az ember szeme, és akár a logikája is. Így lehet, hogy amikor Juliska néni megkérdezi a sofőrt, hogy "mennyi ez, Kedveském?", szemrebbenés nélkül kifizeti a nettó 25 mázsa tüzelőért 50 mázsa árát. Ugyanis ránézésre nekem szent meggyőződésem volt, hogy ezen az utifutin simán elfér 5 mázsa fa... :D
Na ő lenne az. A sütőből áramló hőtől színeződött el a vakolat, amúgy az egész bontott samottból és anyagokból készült. A felső párkány nincs még fent, mert tervezem szétszedni a tetejét ugyanis a sparhelt nagyon gyorsan felmelegíti, ezért kap egy utóbélelést.
Most, hogy letelt a bünti, jelzem, nem volt jogos.
A .3m egyenlő a 0,3m-rel, csak az előbbi esetben könnyen félreérthető/olvasható. Ezért igazítottam ki, nehogy később valaki erre hivatkozzon, ha rosszul becsül. :)
Ha nagyon fojtott (izzító, lángfolyató) égést használsz, akkor minden fa kormol valamennyire, mert 10-20% víztartalma van.
Ha viszont a tiszta üveget ultrás mosogatószerrel "bevonod", 5-6 megrakás után is alig barnul az üveg, hiába füstös a tűztér, amíg a lángok erőre kapnak.
A cserépkályhám füstöl befelé, eddig nem volt ilyen. Amit észleltem hogy az ablaka körül kihullott az anyag, és mintha a bélés füstölne fekete füsttel az ablakillesztésen keresztül. Lehetséges ez ?
Megerősít ebben az hogy amikor mát alig van egy kis tűz benne akkor is füstöl a kémény is enyhén, de az ablak körül fekete füst ömlik befelé.
Meg a családi házban lakók sk. is tudnak szigetelni a panelban élők nem. Repülni nem tudnak. Habár a panelen kívül laknak még más emeletes házakban is.
"Még egy ilyen csúnya szó és kiküldelek a teremből!
Még hogy hidrostatilisztika. Mit ijesztgeted itt a többieket?
A melegebb levegő könnyebb a hidegebbnél, ezért felfelé törexik hozzá képest. Ennél többet szerintem nem kell tudni jelen esetben. Ha valakit komolyan érdekelnek a részletek, az majd rákérdez.
Az elektromos feszültséget meg áramot sem atommal-elektronnal kell(ene) magyarázni legelőször, hanem pl víznyomással megvízáramlással, oszt mindenki megértené hamar."
A pozitív és negatív töltés pedig lényegtelen szerinted és csak negatívan befolyásolja az elektromosáram keringését?!
Nagyszabású panelház-felújítással folytatódhat a rezsicsökkentés - mondta László Tamás fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusával, Németh Szilárddal közösen tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
Nem értem, hogy miért a paneleseket kell mindig támogatni!
Szerintem van aki családiházában sokkal szegényebben él , mint ŐK
Neki kéne látnod átírni a tankönyveket Ausztriában és Németországban is.
Gyüjtőkémény fogalma: több épületszint egymásfeletti helységekben lévő tüzelő berendezések kéménye.
(nincs benne a kürtő szó)
Kéményekkel kapcsolatos további kötözködésnél előveszem a Szerényi István és Szerényi Attila féle tankönyvet és bemásolom ide a kémények osztályozását. És nem fogom emlékezetből beírni, a pontosság kedvéért.
Én nem csak megtanultam, de felfogtam és értelmeztem is a tananyagot. Sikeres vizsgát is tettem belőle. :)
De legfurcsább, hogy a gyakorlatban is tudom alakalmazni!
Meleg légtömeg áramlik lefelé is, nem csak fel felé és mindezt a szabad természetben.
- hőmérséklet-különbség nélkül még egy jóvastag és jóhosszú kéményben sincs semmi huzat
- viszont egy vékony+rövid kéményben is lehet brutális huzat, ha jónagy a külső/belső hőmérséklet különbség (lásd pl dübörgő rakétakályhák: rövid+vékony kémény, viszont 6-800 fokos hőmérséklet különbség)
Tehát a huzat jóságát a mindenekelőtt a hőmérséklet határozza meg.
"Nyugat európához tartozik Ausztria és Németország is." inkább közép európa Ausztria biztos Közép európa. Oroszország kelet európa L
engyelország tól le délre közép- kelet európa, majd közép mondjuk Berlintől délre stb. stb. ausztria nyugateurópai kultúrával rendelkezik de középeurópai ország - ahogy Mo. is.
10 cm polisztirol, a lábazat 5cm xps. Nálunk is menő George R. R. Martin. A filmváltozat is kitttűnő. Most épp a sparhelt dübörög, fűti a cserépkályha felső két sorát, disznyó meleg van. Holnap megosztom a képet a hőerőműről.
"igy lenne, ha nem lett volna eloveve a nyomaskulonbseg kerdes. "
Teljesen igazad van: a hőmérséklet különbség nyomáskülönbséget okoz.
Én csupán arra céloztam, hogy szerintem először mindenki értse meg (és ne bemagolja) az alapokat konyhanyelven
és miután már érti a dolgot alapszinten és még érdeklik a további részletek, azután lehet belemenni a fizikai részletekbe.
Óriási oktatási hiba a bicikli felpumpálásának mechanizmusát a kvantummechanika felől kiindulva elmagyarázni :) és nem is szabad engedni azoknak, akik mindenáron innen akarják megközelíteni a dolgot (mert pl már azt hiszi, hogy ő már mindent tud).
igy lenne, ha nem lett volna eloveve a nyomaskulonbseg kerdes.
szoval konyhanyelven a meleg felfele szall es kesz. de ha elovesszuk a nyomasokat, akkor az van hogy mivel a meleg levego ritkabb, a meleg levego aljan kisebb a nyomas mint a hideg levego aljan. az aramlas meg mindig a kisebb nyomas fele tortenik.
1: Az alacsonyan levő hőcserélő jó, mert abból a magasságból akár egyből gravitációsan is fűtheted a radiátorokat.
Nem tudom. Alapvetően ez nem szempont, elvileg 0,5m és 1,5m közé esne a víztartalom, mivel a méteres csövek függőlegesen állnak. Meg aztán ez rendszer függő is. A vékony csöves rendszereknél nem biztos, hogy menne.
2: Hőcserélőben nem alkalmaznék kanyarodó füstcsöveket (ellenőrzés/kormolás)
Én sem, ezt is írtam. Az Empyre 90o-al megy, de házilag egyszerűbbnek és jobban tisztán tarthatónak gondolom az egyenes csövet. A perdítő/tisztító nem is működne ilyen kanyarodó rendszernél, bár kézileg azon is végig lehet tolni egy üvegmosó kefét. Hamun és poron kívül nem lesz ott más cucc. Persze száraz fa esetén és megfelelő technikával tüzelve.
Még egy ilyen csúnya szó és kiküldelek a teremből!
Még hogy hidrostatilisztika. Mit ijesztgeted itt a többieket?
A melegebb levegő könnyebb a hidegebbnél, ezért felfelé törexik hozzá képest. Ennél többet szerintem nem kell tudni jelen esetben. Ha valakit komolyan érdekelnek a részletek, az majd rákérdez.
Az elektromos feszültséget meg áramot sem atommal-elektronnal kell(ene) magyarázni legelőször, hanem pl víznyomással meg vízáramlással, oszt mindenki megértené hamar.
Részben, igen. Másrészt egy jól húzó rendszer esetén 1000+ fokos füstgázról beszélünk, amit vezetgeni sem könnyű (mivel?), veszteséget sem akarunk nagyon termelni ugye. Amúgy azt a részt nem adtam fel, hogy egy ilyen "egyszerű" rendszer után még beteszek egy savállóból készült ellenáramú kondenzációsat is a kémény bekötés elé, vezérelhető bekapcsolással a füstgáz útjába. Esetleg ennek a bejáratán lehetne egy hamuszűrő, akkor a kondenzálás nem lenne olyan mocskos melléktermékű.:D Puffer fűtésére egészen jól működhetne. Főleg ha a puffer felületfűtést hajtana és akár 25 fokig vissza is hűlne...
És amikor nincs szél, akkor nem lehet nyomáskülönbség?
Mondjuk a különböző hőmérsékletű levegők miatt.
"Szél esetében miért van huzat,"
A huzatot számos dolog befolyásolhatja (sajnos a szél is), de itt most arról van szó, hogy a kéményhuzatot elsősorban a hőmérséklet különbség működteti.
Igen szomorú lenne, ha mindig a szélre kellene várni ahhoz, hogy tüzelhessünk ;)
A huzat nyomás különbségtől jön létre!
A házban lévő hidegebb légtömeg alacsonyabb nyomású , mint a kinti melegebb ezért áramlik befelé.
A meleg légtömeg térfogata nagyobb, mint a hideg légtömegé.
A kéményben beinduló légáramlás öngerjesztő folyamat. A beindult léáramlás miatt a mi szintén, nyomás különbség miatt van! :)
A szél csak a tető gernic síkjához képest rosszul kialakított kémények esetében, "szólhat bele".
:)
Szél esetében miért van huzat, ha a kinti hőmérséklet nagyobb, mint a benti? :)"
A Nyomás különbség miatt!!! A szél ugyanis alacsony nyomást eredményez! :)
Tehát kedvezőtlen hőmérsékleti viszonyok mellett is létre jöhet a nyomás különbség. :)
A jövőbeni fordított égésű, faelgáz kályhámba valami ilyen rendszerű hőcserélőt szeretnék majd:
Ez itt az égetőkamra és innen indulnak a füstgáz-víz hőcserélő füstcsövei.
Ide érkeznek:
Hátul egy fedél alatt van a közösítő, mielőtt a kémény felé veszi az irányt. A bypass is ebbe a térbe nyílik, amit az ajtó kinyitásakor ill. a begyújtás során használnak.
Ez itt amúgy az Empyre Elite 100 nevű faelgáz kazán videójából két idevágó részlet.
A füstcsöves hőcserélő előnyei: nagy felület, nagy hatásfok, könnyű tisztíthatóság. Mondjuk én ennél egyszerrűbben építkeznék. Két téglatest formájú (100x600x1000) tartály jobb és bal oldalra, egyenként 6x1m hosszú 2,5" átmérőjű vascső járatokkal, törés nélkül. Esetleg perdítőt lehetne bele eszkabálni, ami időnként foroghatna is, folyamatosan tisztán tartva a csövek belsejét a hamutól.
És amikor nincs szél, akkor nem lehet nyomáskülönbség?
Mondjuk a különböző hőmérsékletű levegők miatt.
"Szél esetében miért van huzat,"
A huzatot számos dolog befolyásolhatja (sajnos a szél is), de itt most arról van szó, hogy a kéményhuzatot elsősorban a hőmérséklet különbség működteti.
Igen szomorú lenne, ha mindig a szélre kellene várni ahhoz, hogy tüzelhessünk ;)
Köszi, ez jó. Olyan light cherry-light red lehetett vagy esetleg orange. Közel jártam a 900 fokhoz? Az kafa. Csak kéne egy rendes hőmérő, na! A szondással két bajom van. Kell hozzá spéci multiméter és valahogy ki kéne vezetnem a szondát ill. a vezetékét a tűztérből úgy, hogy ne essen baja.
Nem, a kémény a süveg elhúzásának és összeszűkítésének folytatása függőlegesen. Kvázi a kandallóra van/volt építve a kémény. Ha jól emlékszem a tűztér hátából lehetett látni az eget (amikor nem volt tűz:D). Ennek a konstrukciónak az alapja ma is megvan, csak a tűztér előrébb került a kéményben meg van egy 250-es saválló bélés. Most 45fokkal van bekötve, de nincs koromzsák, ezért az összes szutyok, madár és beverő esővíz a hőcserélőre érkezik.:( Ez egy konstrukciós hiba, amit a tapasztalat hiánya miatt követtem el. Többször nem fogom.:D
Nem az a lényeg, hogy levegő vagy füstgáz, hanem az, hogy a 100 fok alatti gázban elég sok gáz halmazállapotú víz (pára) is van, ami nem csapódik ki a tüzelőberendezésben és a kéményben olyan felületen, ami 60 fok felett van. Erről volt ugyanis szó. Szerintem nézz utána a harmatpont kifejezésnek, különös tekintettel a tüzeléstechnikára. Esetleg a kondenzációs kazánok működési elvével is megismerkedhetsz (kondenzációs feltételek stb.), ha már érdekel ez a téma.
Ezt a butaságot ne reklámozd azért. Pára nem csak 100 Co felett van a levegőben. Körülményektől függ, de a gyakorlat és a szakirodalom is 55-57 fokos harmatponttal számol. Ha nem megyünk a felületekkel 60 alá, nagy baj nem történhet. A faelgáz kazánok gyártói is 60-65-ös visszatérőt írnak elő, az már megfelelő biztonságot ad.
Örömmel közlöm a hírt, hogy a házunk szigetelése utána a gyerekek szintjén lévő cserépkályhát a családi megbeszélés szerint leállítjuk. 23C fok van
A lenti nappaliban lévő vakolt cserépkályha sparhelt kombót használjuk csak. Kint 5C fok van, a nappaliban 27,6. Úgy gondolom elérkezett az idő, hogy kétnaponta gyújtsak be. :-))))))
"Hát nem, az pont nem megy, írtam is. Honnan tudom? Próbáltam. Nálunk a kémény kb. 5m magas és 200x600-as volt. Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt. Ehhez mondjuk a nyílás mérete is hozzájárult, mert kb. 900x700-as volt. Tettem is bele egy segédlemezt. Itt látható:"
"Nem az a lényeg, hogy az enyém, meg örökölt, hanem az, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat, nem elmélet. Több ügyfelemnek van nyitott, csőkígyós kandallója. Leginkább víz van a csövekben, de egy helyen levegő. Persze működik az is, de hogyan? Az egyiket sikerült rábeszélnem egy ajtó beszerelésére a kandalló nyílásába, durván megugrott a hatásfok. Szerintem ha szabályozható és hatékony (fő) fűtési rendszert akarunk, a nyitottat el kell felejteni. Ha csak bohóckodunk, meg néha a hangulat kedvéért begyújtunk, akkor meghagyható. Bár a kipattogó szikrákra akkor is jó ügyelni (szintén tapasztalat)."
Persze, de ez volt nekem. Amúgy nem olyan csalós. Viszonylag közelről lőttem, ajtó nélkül az izzó vasat ill. a parazsat. Ha az ajtón keresztül nézem, akkor csak max 250-280 fok. Nem a pontosság miatt, csak mihez tartás végett jó egy ilyen kütyü. Rendeltem szondás mindent mérőt is, de az sajnos nem érkezett meg. Tervezek fixre beépíteni egy kemence hőmérőt, ami benyúlna a tűztér tetejéhez a tercier doboz alá. Kell találnom egy strapabírót, mert átlagban azok is csak 500-ig mennek. Ott meg lehet több is azt gondolom.
"A napokban akartam mérni az égetőben egy jó kis hőfokot,"
Infrával becsapós, mert a nyílásszöge miatt sosem tudod, hogy mit is mérsz, ráadásul átláthat a lángon és a mögötte lévő fal (jóval hidegebb) hőmérsékletét is beleveheti a mért átlagba. Tűztér hőmérsékletet csak hagyományos (hosszú szondás) hőmérővel mérnék.
"Elvileg lehet akár 1100-1200 fokot is elérni fatüzeléssel,"
Hagyományos kályhákban talán másodpercekre előfordulhat, de csak nagyon-nagyon jó égés esetén (sok oxigén minden szükséges ponton).
"mivel a kéménybe 150C megy ki, ezért a hatásfok: 85%. Na, ez jó nagy ökörség."
Bizony, mert csak a legjobb tűzterekben szokik lenni tartósan több 5-600 foknál,
és az a 150 fok sem a füstcső közepén van mérve,
no meg azt honnan tudja a nagyokos, hogy a füstgázban mennyi elégetlen anyag szökik kifele,
"Továbbá nem értem miért kéne hatalmas átmérőjűnek lennie egy légjáratnak"
Egy köbméter levegő fokonként 0,000335 kWh hőt képes tárolni/szállítani.
Amikor a ház távolabbi helyiségei összesen 10 kWh hőt igényelnek, azt (50 fokkal felmelegített fűtőlevegő esetén) óránként 600 köbméter meleg levegő tudja biztosítani.
Mivel ezt a levegőt jelen esetben nem ventilátorok nyomják nagy sebességgel, hanem gravitációsan lengedez körben a falakban, ezért a légcsatornában az átlagos sebesség legyen másodpercenként 2 méter.
Ahhoz, hogy 2 m/s sebességgel óránként 600 (tehát másodpercenként 0,16) köbméter levegő áthaladjon, ahhoz 800 cm2-es keresztmetszetű légjárat kellene (kb 30 x 30 centis).
De ha túl sok a kanyar/törés, akkor a légsebesség lelassulhat akár a negyedére is (a szükséges keresztmetszet pedig a négyszeresére növekszik).
És mivel a foró levegő kering, ezért visszafelé is ki kel építeni ugyanezt a keresztmetszetet .
Na erre a 2 x 800-2400 cm2-nyi légcsatornára írtam, hogy hatalmas keresztmetszet.
Egyébként ha a fenti egyszerű számítást ismerné mindenki
- aki a kandalló levegőjével szeretne távoli helyiségeket fűteni
- aki díszburkolatot épít kandalló köré,
akkor
- sokkal kevesebb szar hatékonyságú légfűtés
- és sokkal kevesebb hatásfok-rontó kandallóburkolat
Eszembe jutott valami erről. A napokban akartam mérni az égetőben egy jó kis hőfokot, mennyi is az annyi, de sajnos az infrás ketyere csak 500-ig hitelesített, 489-nél nem akart többet mutatni. A tűz jól szaladt, a tűzrács narancs színben pompázva izzott.:D Nem tudom az hány fok. Elvileg lehet akár 1100-1200 fokot is elérni fatüzeléssel, de azért kevés készülék tudja ezt. Főleg ha vízteres. Nekem mondjuk a tűzbeton-samott bélés sokat dob az égés tökéletesítésén. A fordított égésűnél nagyobb az esély. Volt is valaki, aki megmérte a házi kazánját és elolvasztotta az 1250-es hőelemet az átégető alatt..D
A másik dolog, hogy sokan szeretnek úgy hatásfokot számolni, hogy felteszik az elvi maximumra az égés során keletkező gáz hőmérsékletet (pl. 1000C), mivel a kéménybe 150C megy ki, ezért a hatásfok: 85%. Na, ez jó nagy ökörség.
Nem az a lényeg, hogy az enyém, meg örökölt, hanem az, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat, nem elmélet. Több ügyfelemnek van nyitott, csőkígyós kandallója. Leginkább víz van a csövekben, de egy helyen levegő. Persze működik az is, de hogyan? Az egyiket sikerült rábeszélnem egy ajtó beszerelésére a kandalló nyílásába, durván megugrott a hatásfok. Szerintem ha szabályozható és hatékony (fő) fűtési rendszert akarunk, a nyitottat el kell felejteni. Ha csak bohóckodunk, meg néha a hangulat kedvéért begyújtunk, akkor meghagyható. Bár a kipattogó szikrákra akkor is jó ügyelni (szintén tapasztalat).
Oké, minek győzködjelek? A legjobb elméleti szagember vagy a topikon. Szólj, ha készen vagy a művel (gyakorlatban is!) és majd azt megköpködjük vagy az egekig magasztaljuk.:D
Szakmai és anyag ismeret tanárom mondta, órán, hogy a nyitott tűzterű kandalló nem az európai kultúra része, hanem az angol-szászé. Míg a Rómaiak a hatalmas palotájukat egy helyről befűtötték, addig az angolok a viktoriánus korig a talpig beöltözve kuporogtak a kandallóik közvetlen közelében.
Elég sok szakma beli véleménye, hogy nyitott tűzterű kandallót csak az épít akinek sok pénze van, illetve annak látszatát akarja kelteni.
Se a nyitott se a zárt tűzterű kandalló, nincs olyan költség hatékony, mint kemence, vagy cserépkályha.
Hülye ember pedig az aki nem az igényeinek megfelelő fűtés módot válsztja.
"Tömör fálasz fal helyett üregest falazni, egy kályhásnak nem bonyolult,"
Úgy érted, hogy nem bonyolult egy egész családi házat üregesre falazni? Plusz egy rakás hatalmas átmérőjű összekötő légcsatornát kiépíteni? (hogy víz helyett meleg levegővel lehessen fűteni a falakat)
"A huzatot a nyomás külömbség hozza létre! A kémény fölött áramló légtömeg (szél, szellő) alacsonyomást eredményez (kompresszoros fesék szóró is így működik)"
Ha ez igaz lenne, akkor szélcsendben nem lenne a kéményeknek huzata.
Tömör fálasz fal helyett üregest falazni, egy kályhásnak nem bonyolult, Hel tekintetében nem kell 25ös falnál vastagabbnak lenni.
Tény, hogy Magyarországon kevés ember kapható ilyen ötletre, viszont a a biztonságosságot nem csak a hülyéknek találták ki, sőt mondhatni aki biztosra megy az nem éppen hülye.
A keringető szívattyúk áram nélkül nem működnek lásd a tavaly tél Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 napig nem fűtöttek sokan, mert nem volt áram.
A vizes rendszer meghibásosdhat eresztheti a vizet, levegős lehet, míg a levegősnél komoly fizikai behatás szükséges, hogy a falazott járaoik megsérüljenk, illetve kissebb lyukak estén is működő képes marad. :)
Szívesen segítek, de a fénymásolóba azért nem rakok bele mindent! :)
"A meleg levegő zárt rendszerben kering, mely a kályha dupla falazatában melegszik fel."
Hátránya: mivel ugyanannyi víz a levegőnél 3500-szor több hőt tud szállítani, a levegős falfűtés rettentően bonyolult és helypazarló (tehát igen drága) megoldás, ezért csak a gazdagok tudják megfizetni.
Előnye: a levegő nem tud felforrni még akkor sem, ha a kandalló kezelője hülye és gátlástalanul tüzel.
Ebből a két mondatból jól le lehet vezetni, hogy kik lehetnek a levegős falfűtések célközönsége :)
"A keringetéséhezt manapság már áramot használnak"
A keringető által évente fogyasztott áram egyrészt filléres kiadás, másrészt nem kötelező motorral keringetni, ha úgy van megcsinálva a rendszer, akkor kering az a víz magától is.
"Tudásomat nem az internetről szereztem."
Még mindig szeretnék látni olyan rendszert, ahol kandallóval felmelegített levegővel fűtik a falak belsejét.
"A huzatott a kémény belső keresztmetszette és a kürtő hossza határozza meg."
Kifelejtetted a kéményben éppen tartózkodó füstgáz hőmérséklete és a külvilág közötti különbséget. Ez a hőmérséklet-különbség mozgatja felfelé a levegőt a kéményben (a melegebb levegő könnyebb és minél melegebb annál könnyebb), nagyobb átmérőjű kürtőben értelemszerűen nagyobb mennyiségű levegőt.
"Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt."
Én nem a te örökölt kandallódat szeretném füstmentesíteni, hanem egy jót csinálni :)
Te magad is írod, hogy ha kinyitottad az ablakot, akkor nem füstölt vissza. Na az én csoda-kandallómnak meg saját külső levegő bevezetése lenne, mégpedig három helyen dőlne befelé a levegő a tűztérbe:
- a tűz előtt/alatt a padlóból
- a kürtő pereme közelében körben (mint az üvegmosó levegő a kandallóknál)
- a kürtő felső szűkülete felett (az utóégető kamra aljánál)
"Ha sok van, bukó."
Képzelj el egy akkora felületű hőcserélőt, amely marhasok füstgázzal is képes megbirkózni. Mondjuk a füstgáz 230 darab 80 centi hosszú csövön át távozik a kémény irányába ;) A túl sok levegő csak megbonyolítja/drágítja a jó hatásfok elérését, de nem teszi lehetetlenné.
A meleg levegő zárt rendszerben kering, mely a kályha dupla falazatában melegszik fel. És jut el falazatokba majd vissza. Lásd rómaiak nem vette észre senk, hogy a padló fűtés belseje sehol sem kormos a rómaifűtésnél :):):)
Szó sincs a szabadba való kivezetésről.
(a nyitott túzterű kandallónak viszont biztos, hogy a lakótéren kívülről kell levegőt kapnia, különben nem hinném, hogy manapság engeedélyt kapna)
Amúgy a víz miért lenne hatékonyabb? A keringetéséhezt manapság már áramot használnak, míg a levegő külső segítség nélkül cirkulál a belső falazatban.
Hubert Ziegler Ofen Inovativ ő a Bajor kályhás szövetség elnőke. A cége által falazott kályhák, égéshez szükséges a kívülről jövő levegőt, a kályhával melegíti fel, a kályha alján lévő falazatban.
Amit én leírtam az működik méretezve van. Működik a gyakorlatban, de soha nem lesz olyan a hatás foka, mint egy zárttűzterű kályhájé!
Nyitott tűzterűkandallóknál a belső terelők beépítése a legfontossabb, ezt ugyanis elszokták felejteni. mindenki csak a kürtőre gondol. Már pedig terelő nélkül vissza füstöl.
A huzatott a kémény belső keresztmetszette és a kürtő hossza határozza meg.
Amit én leírtam:
-annak nyitott a tűztere, nincs rajta ajtó
-minden előírásnak és jogszabálynak megfelel
- A jó hatásfok pedig egyértelműen jobb, mint a sima szimpla falazattal épített nyitottűzterű kandallóké
azok a feketesugarzok nem igazan nyiltak. sot, a bemeno nyilasuk inkabb kisebb mint a kimeno. hogyan csinalsz olyan nyitott kandallot, ahol a bemeno nyilas (a kandallo maga) kisebb mint a kemeny keresztmetszete?
plusz azok ventillatorosak, es az gaz terfogatarama szabalyozhato, ami a tuzifarol nem mondhato el. vagy pelletes lesz?
"Jelen esetben nem a füstgáz, hanem forró levegő áramlik és általában falazatban"
A füstgázzal levegőt melegíteni (hőcserélővel), majd ezt a meleg levegőt nem egyből a lakásba vezetni, hanem falakban keringetni, majd a szabadba kivezetni? Ez elég nagy butaságnak tűnik.
A falakat forró levegő helyett vízzel fűteni pont 3500-szor hatékonyabb megoldás.
Léteznek olyan fűtőberendezések (asszem "fűtő gerenda" vagy ilyesmi nevük van) ahol egy vastag acél csőben halad a füstgáz és a cső fűti a helyiséget (főleg hősugárzás által). Persze ezekbe gázégő tolja a füstgázt, de ez részletkérdés, éppen így működne fatüzeléssel is (persze olykor nem ártana kikormolni a csövet).
Hát nem, az pont nem megy, írtam is. Honnan tudom? Próbáltam. Nálunk a kémény kb. 5m magas és 200x600-as volt. Ha nem volt résnyire nyitva egy ablak már visszafüstölt. Ehhez mondjuk a nyílás mérete is hozzájárult, mert kb. 900x700-as volt. Tettem is bele egy segédlemezt. Itt látható:
Meg a megégett gerenda is. Azt még az előző használók követték el.
Nyitottnál, ha nincs elég huzat, bukó. Ha sok van, bukó. De azért lehet próbálkozni. Kérdés mekkora hatásfokot célzol meg. Asszem a nyitottak -5 és +35 között mozognak, de lehet, hogy túl sokat írtam felső értékre.:D
A levegő kiáramlását egy nyitott tűzterű kandalló esetén veszélyes lenne, korlátozni, inkább a kürtőben áramló füstgázból érdemes kinyerni a hőt. A füst gáz hűtése lassuló áramláshoz ás kátrányosodához vezet.
Kevesebb energiát ad le a kályha. mivel a tűz a huzat hiányában kissebb lángal és kevesebb energia leadásával fog égni.
Az én megoldásomnál a kürtő belső fém fala a "füstgás hőcserélő", a zárttűzterű kandallók is így működnek. Azzal a különbséggel, hogy a zárttűztér esetében biztonságosan szabályozható az égéshez szükséges levegő fissza füstölés veszélye nélkül.
Nem a füst gáz vissza hűtése a lényeg, hanem a konvekció során történő hő kivonás.
Amit én hipokausztern névem említettem a hypocaustum szóból ered ami a "római fűtés" volta képpen. forró levegő áramoltatása zárt rendszerű áramoltatása (nem füstgázé).
>Egyrészt a levegőmennyiséget lehet a minimálisan szükségesre korlátozni (pl automatikusan nyitó/záró füstcsappantyúval),
-Nyitott kandallónál az van, hogy visszafüstöl, ha nem hatalmas a kéménylyuk. A szomszédomnál volt ilyen, minden szűkítés nélküli 14x14-es kéménybe kötve füstölt - már az sok volt neki, hogy be kellett oldalaznia a kéményjáratba. Azóta már átalakították zárttá...
Nem tartunk vissza, hajrá! Ahogy egyébként én látom, persze nem biztos, hogy jól, a nyitott kandallók legnagyobb hátránya, hogy borzasztó pazarlóan bánnak a levegővel. Hatalmas légfelesleggel dolgoznak, ami a hő nagy részét anélkül viszi ki, hogy azt hasznosítani tudnánk. Ha ezt visszafogod, visszafüstöl, jön a putriszag. Ha nem megy a kandi és gázzal fűt az emberke, akkor meg azt a meleget is kiviszi.:D Aztán ugye a szabályozás ill. annak hiánya szintén a nyitottságból ered. A füstpillangó nem jó megoldás.
Egy vázlatod dobhatnál fel az elképzelésedről, hátha van benne valami jó is.:D
Ha egy ilyen kereskedelmi termék lenne, az milliókba kerülne, tehát a kutya se venné meg.
Viszont pl egy kályha gyártó/fejlesztő cég számára pl hatalmas reklám lenne, hogy ő akár olyan fűtőberendezést is tud készíteni, ami a hivatalos tankönyvek szerint lehetetlen ;)
Lehetne beméretni hivatalos helyen, lehetne hurcolni kiállításokra érdekességként, vagy kiállítani a bemutatóteremben, stb.
...még az is lehet, hogy néhány kőgazdag rendelne is belőle a kastélyába :)
"Te is tudod. Nyitott tűzterű kandalló és a hatásfok, nem járnak kézenfogva."
Te is tudod, hogy a "rossz hatásfok" nevű nagy probléma számos kis probléma összessége.
Ha ezeket a kis problémákat egyenként megnevezed, akkor kiderülhet róluk, hogy - ha a pénz/hely/idő nem számít - akkor többségük egyenként leküzdhető, így máris nem probléma.
Szerintem nem azért nincs jó hatásfokú nyitott kandalló, mert fizikailag kivitelezhetetlen, hanem azért, mert megfizethetetlen (és elhelyezhetetlen) lenne.
Én meg a napokban azon gondolkodtam, hogy a móka kedvéért egyszer kellene csinálni egy jó hatásfokú nyitott kandallót :) Kívülről kb úgy nézne ki, mint a kastélyokban lévő kandallók, a hatásfoka meg verné a legtöbb gyári csodaberendezését.
Ja és tök szuper lett!:D Természetesen!:D Sokat reszeltem mondjuk. A fűtési rendszer átalakításával együtt közel 3000 EUR volt a vége. Nem lett olcsó, de tényleg jó és hatékony. Viszont az őszinteséghez tartozik, hogy legközelebb sok mindent egészen máshogy fogok csinálni. Kezdve mondjuk a hőcserélőkkel, a tűztérrel, a füstcső csatlakozással vagy az égés módjával, hiszen valszeg fordított égésű lesz majd...
Izé nekem vizes van. Vízteres kandallókályha. Magam csináltam és itt is érdeklődtem az elején, de nem sok jóra bátorította(to)k. Mondjuk tényleg nyitott a vízköre, én abban bízom jobban. Meg a tüzet sem hagyom felügyelet nélkül, van riasztóm is, éjjelre zárok mindent stb. A radiátoros kör nálunk is zárt, az meg úgy jó. Apró elővigyázatosságok hosszú életet garantálnak a fűtési rendszernek és a használójának egyaránt.;-)
Az Ytongnak az égvilágon semmi baja nem lesz tucatjával építjük az Ytong talapzaton álló vakolt és cserépkályhákat. Igaz a fatároló feletti 10-es Ytongot megvasaljuk. Mikor nem vasaltam meg, akkor sem történt semmi.
azért amikor egy nem különösebben csicsás (mondhatnánk inkább egyszerűnek) burkolatra azt mondják, hogy 400 ezer, akkor ezen nem csodálkozom egy pillanatig sem
Mivel az itt lévő játékosok maguknak levegő-fűtésű kandallókat kreáltak, nagy probléma nem lehet../csak 2..3 /itt már unos-untalan/ felvetett szabályt kell betartani.
A vízteres már más...de pl Én azt is megtudnám építeni../igaz csak a nyitottra..(((...bár a központi-fűtésem /most/ zárt rendszerű..)
"..Hidd el, a jó részét a kandallóknak ma már hozzá nem értők "építik"!
És ez nem helyes.."
Erre mit válaszoljak? Van itt vagy 42555 hsz és elég sokan építettek egedül kandallót...nem olvastam,hogy panaszkodtak volna../bizonyára sikerrel építették..))
Te írtad, hogy lábnak nem tennél Ytongot, célozva nyilván a nyomószilárdságára. Miközben nincs azzal semmi gond, ha elég nagy felületen fekszik fel a tűztér (mint ahogy most ki is fejted). Egyébként az 5/4" csőlábat kerámia téglára se tenném rá teherelosztó nélkül.
Belsőépítész nem épít kandallót, maximum megrajzolja az elképzelését. Kandallóépítő meg azért van, hogy egyeztesse vele, mi az ami ebből technikailag korrekt módon kivitelezhető.
Több belsőépítésszel, lakberendezővel, építésszel dolgozom közösen évek óta. Ők elküldik az elképzeléseiket, én kimegyek és a megrendelővel leegyeztetem. Majd az adottságok alapján átrajzolom úgy, hogy a design ne sérüljön de technikailag korrekt mód kivitelezhető legyen. 3D-s modellt megkapja szabványos formátumban, be tudja illeszteni a saját rajzába, még csak újra sem kell rajzolnia. Készült már így nem egy vízteres is. Tisztítható a füstcsövük és hozzá lehet férni mindenhez.
Kérdés az, hogy normális "kőmíves" hogy tehet olyan súlyt (kb 3-500kg) négy 5/4" csővégre alátét lemez nélkül?
A belsőépítészekkel az, ami a kőmívesekből kinőtt kandallósokkal, hogy halovány segég fogalmuk sincs olyanról, hogy konvekciós nyílás, szerviz ajtó, nem is beszélve a légellátásról!
Az Ytongot egyfajta "megkeményedett habnak" kell tekinteni. Megnövekedő terhelés hatására a "buborékok" fala megroppanhat, az anyag megrogyik. Ha a tűztér csak kis felületen támaszkodik fel az ytongra (tehát ha "ki lett centizve" a terhelhetőség), akkor minden nagyobb behajított fahasábtól (ütés/rázkódás) megroppanhat pár "buborék" alatta, így szép lassan ereszkedik lefelé a tűztér. Ez szerencsés esetben pár milliméter süllyedés után lelassul, majd megáll (beállnak a felületek egymáshoz), de ha az építő nem méretezte eléggé túl az alátámasztást, akkor akár folyamatos is lehet az ereszkedés éveken át.
"De most befészkelik magukat a belsőépítészek a kandalló "szépészetbe" és lesz annyi sz@r, hogy csuda!"
Le kellene végre fektetni néhány kandallóburkolat alapszabályt, ami kissé korlátozná a mozgásterüket. Hogy legalább bazinagy hibákat ne tudjanak elkövetni. De hát mikor tudtak bármiben is megegyezni a kályhások ;)
Valami ilyesmire gondoltam:
- a tűztér körüli hőszállító légjárat minimális keresztmetszete: kilowattonként 100 cm2 (javasolt érték: 200 cm2/kW)
- ennél sem az alsó levegő bejutási, sem a felső levegő kiengedési keresztmetszet nem lehet kisebb
- a hőszállító levegő a tűzteret lehetőleg egyenletesen elosztva vegye körül
Ennyi talán elég is lenne (a kandalló díszburkolatok túlnyomó többsége már ezeknek sem felel meg ;)
Láttál már olyat, hogy az Ytong ház falai megrogytak a tető vagy akár saját súlyuk alatt? Mert ha nem, akkor talán mégiscsak lehet belőle bármilyen átlagos lábazatot építeni.
Találtam egy igen jó olvasnivalót az interneten. Két finn írta a tűzifáról.
Sajnos angol nyelvű, de aki csak egy kicsit is ért angolul, az mindenképpen fussa át, mert nagyon sok okos dolog van benne a tűzifákról (és ha ezt én mondom, az nagy szó, alig találtam benne olyan dolgot, amibe bele tudnék kötni ;)fűtőértékek, szárítás, tárolás, a stb
2 éves kicsi mobil cserépkályhával fűtünk kb 60x60x180 cm.. Igyekszünk óvatosak lenni, nem is történt robbanás vagy hasonló. Azonban először a hamuttálca nyitóajtaja körül hullott ki a kötőanyag, de még tartja a kisajtót. Nagyobb baj, hogy a tűztérben 2 tégla berepedt majd bedőlt. Nagyjából visszaraktam a helyükre, de azóta nyilván újra beestek. Olvastam a neten kályhatűztér építéséhez használt ragasztókról és habarcsokról, de semmiképp nem akarok hülyeséget csinálni. Ezért a két tégláért kályhaépítőt meg nem szeretnék hívni. Mivel tudom magam javítani leginkább ?
Hadd borzoljam a kedélyeket egy kis topik-közi beírással:
Alul a ma reggeli begyújtás maradék parazsa. Felül a mai ebéd. Jó volt, na!:D Aztán még egy kis édesség is elkészült rajta. Nyami. Írtam már, hogy szeretek kandallózni?:DDD
Ez mondjuk egy nehezített esetnek tűnt, hiszen az ajtót is ki kellett flexelni hozzá. Ez az "előnye" a függőlegesen nyíló csodás megoldásnak? Az ismerősnek, akinek Vulcano kandija van is ilyen ajtaja van, de egy pöcök kiakasztásával az alsó állásban az ajtó ki is nyitható nem csak le-fel csúszkál. Asszem a takarítás miatt van így, de az üvegcsere is nagyságrendekkel könnyebb.:D Tudnak ezek az olasz mesterek.:D A kerámiaüveg nem olcsó, nekem egy kb. 700x500-as tábla 70 EUR volt 3,5 éve. Szerintem otthon is ilyesmi árak vannak. Én mondjuk magam szereltem. Ha betörném, magam cserélném, de tudom, ez nem általános.
Eltudom képzelni amint Jocika, enyhén illuminált állapotban megszólal: Na akko teszek a tűzre! - és egy szép fadarabot lendületből bevág a kandallóba....csak addig nem jutott el Jocika, hogy az ajtót is illenék kinyitni.....
hát több pénz volt, mint ész, az tisztán látszik:D
volt már nálunk is, hogy nekiborult az üvegnek a fa, semmi baja nem lett tőle... jó, mondjuk nem is hagytuk úgy leégni, korrigálva lett a dolog rövid időn belül.
A néhány felelhető homályos utalásból arra lehet következtetni, hogy ha létezett is, akkor a fejlesztője elég sok butaságot követett el, mert
- a pufferbe ő egy faelgázosító kazánt épített bele, tehát néhány százalék nyereségért cserébe annyira megbonyolította a termék gyártási folyamatát, hogy azt az árat gyakorlatilag senki nem tudta megfizetni
- ő normál (tehát alacsony) hőmérsékletű üzemelést tervezett, ami miatt vagy az egész kazánt rozsdamentes anyagból kellett volna csinálni, vagy a savas kondenzvíz néhány évtized alatt talán megette volna az egészet - plusz folyamatos kátránygyártás - ráadásul mindez valószínűleg a kéményben is folytatódik.
Attól, hogy két jó dolgot egybeépítesz, attól az még nem lesz magától jó dolog. Ez az "F.A. Kazán" nevű termék (ha létezett valaha is) egyrészt biztosan eladhatatlanul drága volt, másrészt valószínűleg folyamatosan ketyegett benne az időzített rozsda. (így látatlanul csak enni dologba tudtam belekötni ;)
Laikusoknak marketingileg úgy magyaráznám, hogy ez egy hőszigetelt puffertartály belsejébe épített kazán/kandalló (vagy kazán köré épített puffertartály :).
A a fantázianeve lehetne pl "pufferkazán" és "pufferkandalló" légfűtés esetén "víztömegkályha".
Már jó ideje gondolkodom rajta, fizikai szinten (remélhetőleg) minden részlet ki van dolgozva, úgyhogy lehet nyugodtan nehezeket is kérdezni :)
A lényeg, hogy mondjuk október végén felfűtjük 55-90 fok közé, majd április végén hagyjuk lehűlni, tehát a hőmérséklete egész fűtési szezon alatt csak a kettő között ingadozhat. A (biztonsági okokból 2db) vízhőmérséklet mérőn lévő kilogramm-skálán az is látszana, hogy most éppen maximum mennyi fával szabad begyújtani: 90 fokos víznél a mutató nulla kilogrammnál áll, 55 fokos víznél pedig a maximális 15 kilogrammnál (tehát ekkora tűztér kell).
Persze lehet extrázni is: elektromos fűtőbetét (a hmv tartály-részbe akár külön is), napkollektoros csőkígyó, légfűtés esetén termosztáttal vezérelt ventilátoros hőleadás stb
Amin még nem nagyon törtem a fejemet, az
- a szállíthatóság (szétszerelhetőség?)
- automatikus biztonsági megoldás "kiszáradás" (vízszint-vesztés) esetére
- belső vízforgatás (a víz alul is kapjon hőt)
- tűz leégése után automatikusan lezáródó levegő (és esetleg füstgáz) csappantyú
- és az, hogy a füstjáratok merre menjenek ahhoz, hogy valamennyi teljes hosszában könnyedén kormolható legyen. Az eddigi legjobb ötletem, hogy a tűztér feletti vízszintes "utánégető" kamra hátsó végéből 4-5 db ferde cső egy előlapi kisajtóhoz (pontosabban a kisajtó mögötti gyűjtő/tisztító üregbe), ahonnan további ferde járatok egyből a kimeneti csonkhoz (ha nem eléggé érthető, lerajzolom). Így vagy a tűztér ajtóból vagy a kormoló ajtóból az összes füstgáz járat könnyedén belátható/hozzáférhető.
Mivel az összes füstjárat (és szinte az egész tűztér) vízben úszik, ezért valószínűleg nem szükséges extra hőálló anyagú vagy vastagságú vas sehová (ezzel valószínűleg durván csökkenteni lehet a súlyát).
"Írhatnál végre néhány sort a nyilvánvaló, illetve várható hátrányokról is. :)"
Hirtelen négy hátrány jut eszembe:
- a szobai változat valamivel több helyet foglal el a lakásból, mint egy kályha vagy egy kisebb kandalló (viszont a puffer helye meg felszabadul :)
- a nagy súly miatt (vízzel feltöltve kb 1,2 tonna lenne) a beépítés helyén utána kell nézni a födém terhelhetőségének és a szállítása/beállítása sem egyszerű: valószínűleg lenne vagy 300 kiló üresen is (habár talán lehetne 2 darabban szállítani és helyben összerakni)- a nagy méret miatt szállítási gondok lehetnek éles kanyarok esetén (pl.lépcsőforduló) de ha nem egy darabban szállítjuk, akkor ez nem lenne gond- igen szép ára lenne :)
"Az én kazán/kályha verzióm esetén a felhasználónak sokkal kevesebb dologra kell odafigyelnie (szőkenő is elvan vele egymagában évekig), gyakorlatilag nincs szükség gépészetre (melegvíz stabilizálás/visszaforgatás), áramszünetre teljesen érzéketlen, sőt még felforralni is csak az igazán nagyon hülye felhasználó képes."
Írhatnál végre néhány sort a nyilvánvaló, illetve várható hátrányokról is. :)
Homályos utalásokkal a rajongótáboromban úgysem tudsz kétségeket ébreszteni :) ők tudják, hogy zseni vagyok (sőt, egyúttal szerény is)
Ha van valami kétséged/kérdésed a javaslataim működőképességével kapcsoltban, vesd fel nyugodtan konkrét formában.
"és egy átlagos felhasználó esetében is optimálisan működjön"
Az én kazán/kályha verzióm esetén a felhasználónak sokkal kevesebb dologra kell odafigyelnie (szőkenő is elvan vele egymagában évekig), gyakorlatilag nincs szükség gépészetre (melegvíz stabilizálás/visszaforgatás), áramszünetre teljesen érzéketlen, sőt még felforralni is csak az igazán nagyon hülye felhasználó képes.
Az elmélettel sokan tisztában vannak (magas tűztérhőmérséklet; hőelvonás az égéstermékből vízbe, samottba, téglába, levegőbe stb; harmatpont feletti kéménycsúcs hőmérséklet). Viszont ezt úgy megvalósítani egy kézzel fogható kályhába, kazánba, kandallóba, hogy az egyben legyen és egy átlagos felhasználó esetében is optimálisan működjön, na ez ám a feladat.
A képen egy tömegkályha van. A felső nagy (íves tetejű) ajtó egy sütő / melegen tartó ajtaja, a kis négyzet alakú ajtócskák pedig a belsejében kanyargó füstjáratok tisztító (koromtalanító) nyílásai.
Úgy látom, hogy ez egy hagyományos kazán, de jól megcsinálva.
- nagy felületű (három járatú) hőcserélő: jó pont
- első két járatban plusz vízcsövek középen is (extra hőleadó felület plusz turbulencia a laminárisan áramló füstgáznak): plusz jó pont (én tettem volna csövet a harmadikba is)
- tűztérben nincs hőelvétel (maximális égéshőfok): plusz jó pont
- ha az a fehér izé nem samott, hanem pl vermikulit: plusz jó pont (a tűztér hátulján+oldalain a vermikulit sérülékeny felületét egy-egy vékony hőálló vaslemezzel védeném)
Feltehetően nagyon jó hőhasznosítási hatásfoka lesz,
vigyázni kell, mert a viszonylag alacsony kimenő füstgázhőmérséklet miatt, csak hőszigetelt kéménnyel okos használni.
Örülök hát, csak a koncepciót nem értem. Mostezmiez? Tényleg kazán? Vagy teliajtós kandallókazán? A tűztér kicsinek tűnik. Csinálj inkább faelgázt szerintem. Pl. egy Walltherm replikát. Ahol ennyi jó hegesztő van, elkél egy 90% feletti hatásfokú készülék:DDD
Azt hogy fújó vagy szívó többnyire a lehetőségek határozzák meg. Mindkettővel lehet bármit csinálni, megfelelő kialakítással.
A hangtompítást például pont a szívókkal könnyebb kezelni.
Azt mondanám, hogy felesleges ezzel kapcsolatban nagyívű általános érvényű kijelentéseket tenni, már csak azért is, mert a hazai átlagos hőszigetelés mellett ritkán lehet megoldani egy teljes családi ház komfortos légfűtését.
Azért ezt még mindig pontosítanám. Az objektív része a dolognak: mennyit spórolsz a fatüzelésen+a fával töltött idő alatt tudnál-e jobban jövedelmező tevékenységet folytatni (pl. "maszek" autószerelő, nőgyógyász, könyvelő, stb...): Én és sokan mások nem tudnak, ebben az esetben a képlet az, hogy a fával töltött idővel "pénzt keresel". Ha tudnál mást is csinálni ami legalább úgy jövedelmez, a képlet nem áll meg.
A szubjektum, hogy akarsz, szeretnél-e. Lehet, hogy utálod, és úgy érzed meg is teheted, hogy ne tedd... Ez szíved joga, de forintosítani nem lehet (nekem megér óránként 1000 Ft-ot, hogy ne vágjak fát). A másik, hogy megtehetnéd, hogy ne tedd, de teszed, mert szereted (sportolok a favágással). Ezt sem lehet elszámolni kondibérlet helyett...
A pénzügyi/közgazdasági oldalával teljesen egyetértek, úgy van, ahogy mondod. Abban, hogy a saját munkáját mindenki számolná, nem vagyok biztos. Magamból indulok ki, én sem számolom. Hogy hányszor hordod körbe az udvarban a 10-20m3 fát, amit eltüzelsz, szerintem te sem számolod. Bár lehet, hogy igen. Pl. a ház mellett ritkán néz ki jól 20m3 fa és jobban is szárad a tárolóban hátul, tehát vigyük oda. Miután behordtuk az utcáról. Aztán majd hordjuk vissza apránként, amikor szükség lesz rá. Van, akinek ez a legtutibb testmozgás, van akinek a sárban/hóban/esőben dagonyázás naponta a begyújtások kedvéért nem a bestof kategória. Én inkább futok egyet a közeli mezőn és megnézem hogy vannak az őzeim.:D Van ilyen is, olyan is. Szerintem nem kell egyik oldalt sem lehülyézni azért, mert úgy csinálja, ahogy. Csak ennyit akartam kifejezni.
A fával kapcsolatos munkáról eszembe jutott még egy érdekesség, legközelebb le is fényképezem. Idősebb embereknél láttam (több helyen), akik mondjuk nem a földszinten laknak: karos csörlő a kandallóhoz közel eső ablak fölött a külső falon. Gombnyomással kosár leenged, amikor lemegy (másért), bepakol, amikor fenn van (egyébként is) gombnyomással felhúz, befordít, kipakol vagy a kandallóhoz cipel. Szerintem ötletes.
"hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van."
Írj a hirdetőnek, hogy javítsa ki a címet meg a telefonszámot, a többi jó, maradhat.
Köszönöm a linket. Nézegetve a linket, hoppá, észrevettem egy kandallót, amit a Vaterán árulnak azzal, hogy megtekinthető a 7. kerületben. Ez igen érdekes, mert a műhelyemben van Budakeszin és rohadtul útban van. Amúgy meg olyan lopdosás van a weboldalamról, hogy sok embert kell hívnom, hogy hová bújjon.
hát igen, akartam is mondani, hogy nem az ágyból kikelve kéne fotózkodni:D na meg a bajuszkádat is ideje lenne már gyantáztatni, vagy bármit is szoktál kezdeni vele:))
Joe meg rossz helyre küldte a fát, a szomszédba hoztak eyg akkora púposra pakolt ifával, hogy útközben csak úgy potyogott róla lefelé.
Erre már reagáltam egyszer még Mekknek. A munkát szerintem mindenki számolja. Pont ezért csinálja maga. Ugyanis, ha én 1 óra alatt meg tudok keresni 10000 Ft-ot, akkor inkább lemegyek a kocsmába és fizetek egy helyi erőnek egy 20-ast, hogy összerakja/vágja stb... a fát. Akinek nincs ilyen mellékállás lehetősége (s az ide írogatók többségének nincs) az meg megcsinálja maga. Másként nézve: ha valaki mondjuk 150000-et spórol egy évben a fával a gázhoz képest, akkor ha ezzel 10 napi munkája volt, napi 15000-et keresett... Ha ezzel nem más, jobban jövedelmező tevékenységtől veszi el az időt, akkor anyagilag mindenképpen jól járt. Ez a közgazdasági része a dolognak. Az objektum. Az más kérdés, hogy valaki nem szeretne ilyesmivel foglalkozni, és úgy érzi, áll úgy anyagilag, hogy meg is teheti. Ez a szubjektum. De azzal számításokat végezni nem lehet.
Amúgy ez elég pozitív és ritka. Szerintem jókat írsz, ne hagyd magad. Kicsit okoskodó és tudálékos, ahogy előadod, de azért ritkán írsz butaságot. Legalább utána nézel, olvasol, forrásokat hozol stb. Nem úgy, mint az UL hívők. Főleg azért kötözködnek veled, mert nem kezdesz el egyből személyeskedni ill. nem vágsz vissza a bicskanyitogató beszólásokra. Ezt tisztelem és becsülöm. Komolyan.
Ez azért sértheti azt, aki ezeket a munkákat végzi. Egyetértek amúgy, sőt! A parkolási ellenőrt ill. a közter felügyelőt is kihagytad. Csak pár napot voltam Pesten, de tudnék mesélni.:D Viszont ne vigyük el a topikot a témájától. Szerintem.
Ez egy örök dilemma itt. Kifizessük vagy elvégezzük? Én is szeretek foglalkozni a fával, de van egy határ. Igazából abban, hogy magam vágom/hasítom a fát leginkább csak azt szeretem, hogy olyan lesz, amilyet akartam. 33cm-es (+- 2-3cm) átmérő max. 20cm. Azonban, ha ilyet tudnék venni akkor legszívesebben csak elpakolnám a helyére és kész. Főleg ha az időt jó órabérrel pénzkeresésre tudom fordítani. Inkább sportolok, ha mozogni akarok. 3 éve 7m3 tölgyet hirtelen felaprítottam aztán 2-3 hónapig fájt a csuklóm. Persze, tudom, lehetett volna apránként, más fejszével stb.
Aztán a hely. Nekünk nagyon kicsi az udvar, kert szinte nincs is, bár vidéken lakunk. Idén fog maradni legalább 6-8m3 fa, lehet, hogy több. Gondot okoz, hogy ezt hová tegyem (most egy autó helyén van). Egyrészt össze sincs még hasítva, száradnia kell, nem akarom nagyon összerakni. Építsek egy párhuzamos falat a fagyalmeggy sövény mellé? Esetleg a szomszéd telkére áthordhatnám, de akkor meg ősszel kellene vissza. Szóval csak annyit, én megértem miről ír Mekk és abban nincs lenézés, hogy felméri ésszel, ezek a dolgok is pénzt érnek, akkor is, ha nem vallja be valaki. Mert azért inkább ez a jellemző. Mármint, hogy a saját munkát nem számoljuk. A fánál valóban lehet spórolni a gázhoz képest, (nem is lebecsülendő mennyiségű és értékű) munkával. Van, aki így csinálja és van, aki nem.
Létezik olyan tűzkutya, amelyik csak oldalról támasztja meg a fát (hogy ne guruljon ki a tűztérből vagy neki az üvegnek), létezik, amelyik a fahasábokat tartja magasabban és létezik olyan is, amelyiknek viszonylag sűrű rácsa van, ez utóbbi kell neked.
Ha nem kimondottan hőálló vasból van, akkor az anyaga előbb-utóbb ki fog lágyulni (sőt, meg is görbülhet egy kicsit), ezért házibarkács esetén jóvastag vasakból legyen.
ha az újbóli rakás előtt felkevered a hamuból a parazsat és rádobsz 1 marék vékony fát , majd a vastagokat---akkor szépem elég mind../ami nem, azt újból fel kavarod--kevered..! Valaha igy tüzeltem...vagy 10 évig.../begyújtottam októberben és szépen égett áprilisig. Megúsztam 1x begyújtással..!
Ha a hamuban vannak, akkor valóban nem égnek... De miért vannak ott? A hamu tetején viszont már van oxigén. Az égés vége felé piszkáld meg a "maradékot" akkor már nem füstöl ki, és maradéktalanul elég (elizzik) minden.
hm. az OK, hogy segíti tartani a hőt, de nekem úgy tűnik, hogy azok a fák amik a hamuban vannak nem annyira akarnak elégni... (gondolom a hamu elzárja az égéshez szükséges levegő útját)
olyanban szeretnék segítséget - tanácsot - kérni, hogy a cserépkályhánknak nincsen rostélya, így minden hamu, faszén a tűztérben marad. A napi begyújtás előtt megpróbálom nagyjából szétválogatni (mert nekem úgy tűnik, hogy a hamu nem segíti elő a hosszú égést, parazsat) úgy, hogy a faszén bentmaradjon középen a szélére pedig kihúzom a hamut amennyire lehet. (és kb heti egyszer kilapátolom belőle a hamut, addigra jön össze annyi, hogy nagyon zavaró - kb heti 1 mázsát fűtűnk el benne)
Arra gondoltam, hogyha beraknék egy rácsot (ami kb 2 centire fel van emelve az aljától), így a hamu leesne a rács alá, a nagyobb darab faszenek pedig
megmaradnak. Majd hétvégén kiszedem a rácsot, kilapátolom, majd vissza.
Mivel a tűztér nagyobb mint az ajtó, legalább 2 darabból kell hogy álljon a rács.
Akár a gyerekek, tényleg. Olvassatok már vissza! Minősít pár emberkét, de jól szórakozunk. Csak azt nem tudom mekkora hődobot kéne csinálnom a bádog dobozomra!
Rendben, igazad van! Elnézésed kérem, visszavonom, amit írtam... Te nem, mint ha... Te valóban egy igazi, demagóg, evolúciós zsákutca vagy!
Tessék hálát adni Istennek, hogy Te, és a hozzád hasonlók, civilizációban életek... ezért nem haltatok még ki... mert a természet, ha ráébred, hogy valami, amit alkotott zsákutca, az hagyja kihalni... de a civilizáció életben tart... szegény földünk azonban egyre rosszabb helyzetbe kerül, mert ahelyett, hogy a hülyék eltűnnének, csak egyre jobban és többet szaporodnak :-(
"A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán... "
Ha valamit nem értünk, akkor megkérdezzük ugye... és csak utána háborodunk.
- Az az adóellenőr, aki nem mutat fel rendszeresen nagy összegű büntetéseket (csak adózást ellenőriz), az elvágta magát a főnökei előtt (nem rúgják ki, de parkolópályára kerül, mint gyanús személy). MINDENÁRON büntetnie kell rendszeresen, ha nem talál készakarva elkövetett stiklit, akkor egy húsz forintos tévedésért, vagy egy hiányzó papírért, de mindenképpen muszáj büntetnie (persze nem minden ügyfélnél, de minél gyakrabban és minél nagyobb összegre). Ezt a munkát te bevállalnád?
- A rendőrt kiállítják az út szélére gépjármű ellenőrzésre és közlik vele, hogy száz ezer forint bírság a mai norma, különben baj lesz. Ha valaki szabályosan közlekedik, akkor büntessen azért, mert hiányzik az egyik géztekercs az egészségügyi csomagból, vagy mert lötyög a szegecs az elakadásjelző háromszögben. Ezt te bevállalnád?
- Rendőrt kivezényelhetik, hogy üsse/lője a szemben álló tömeget - akkor is, ha saját anyja áll az első sorban. Ezt te bevállalnád?
A gyepmesternek meg kötelessége megölnie havonta egy rakás kutyát. Ezt te bevállalnád?
Fentiek után remélhetőleg lesz elképzelésed az "stb" munkakörökkel kapcsolatban is.
Speciel én amúgy csípem a hozzászólásaidat, de most pont ugyan olyan balga, demagóg, kukijancsi voltál, mint az a sok ezer evolúciós zsákutca, akik ezen a bolygón élnek, és még szaporodik is. Ilyenkor borzalmas fájdalom hasít belém :-(
A politikust még csak értem, a többi felháborít, de az stb. tett be igazán...
"Ha ennyire képes ventivel,akkor mekkora távolságra vinné a gravitacio?"
A gravitáció egymagában, ventilátor nélkül is el tudja vinni a soksok meleget akár 100 méterre is.
Csak ismerni kell a fizika alapjait:
- a meleg levegő felfelé száll - hát ne akadályozzuk felemelkedés közben (pl túl szűkre épített konvekciós burkolattal)
- a légcsatorna minden recéjétől/törésétől/érdességétől/kanyarjától/szűkületétől/stb a légáram lassulni fog - hát lehetőleg ne legyen sehol benne semmiféle rece/törés/kanyar/stb
- a hosszú légcsatornában utazva a meleg levegő le fog hűlni - hát ne engedjük lehűlni
- érezhető hőmennyiség szállításához NAGYON sok levegő kell - hát hadd járjon nagyon-nagyon sok levegő
- az a levegő ami melegen eljutott a távoli szobába, annak lehűlve (=alul) valahogyan vissza is kell jutnia a kályhához - hát ne akadályozzuk meg ebben
Ilyen baromi egyszerű távoli helyiségeket fűteni gravitációsan.
Arról már nem a fizika nem, hogy a kedves lakó 40 centis átmérőjű, lágy ívekkel kanyarodó, tükörsima belső felületű és legalább 10 (padláson 40-50) centi vastagon hőszigetelt csövek helyett mindenáron 10 centi átmérőjű, recés belsejű, ezer helyen derékszögben megtörő, és hőszigeteletlen szarokkal próbálkozik, miközben folyton azon morog, hogy gravitációsan lehetetlen elég meleget eljuttatni...
ez nem partallas kerdese. ha az a cel, hogy a ho minnel nagyobb reszet elvigyem, akkor mindnekepp fujo alulra. ha csak egy tavoli szobaba kell vinni egy kicsi meleget, akkor lehet hogy egyszerubb fentre tenni, akar a szobai befujoba. a zajt mindenkepp kezelni kell.
Soha nem vállalnék olyan undorító munkát, amelynél attól függ az anyagi helyzetem, hogy mennyire vagyok képes ártatlanokat kicsinálni/tönkretenni. Politikus, rendőr, adóellenőr, sintér, stb
a gravitacio a homerseklettol fugg. lehet hogy elviszi, de csak akkor ha mar 200 fokos a levego. akkor meg mar szaga van. ha a gravitaciora bizod, akkor nem te dontod el hogy mennyi megy hova, es mi marad helyben.
ha 150mm atmeroju csoveket hasznalsz, akkor osszesen max 8m lehet, es egyik sem lehet 4m-nel hosszabb. kifejtve: egy helyisegbe 1db 4meteres, vagy ket helyisegbe 1-1 darab 4meteres, vagy harom helyisegbe 2+2+4meteresek, es igy tovabb.
ha kivesszük a melegvíz árát, akkor kb. 40 ezer ment el fűtésre, de legyen 50.... október eleje óta. havi 10-12 ezerből meg tuti nem fűtenénk ki gázzal.. így már érthető, gondolom:)
biztosan így van, köbméterre sosem figyeltem, mennyi, de nekünk végül is mindegy is, az ára a lényeg, és egyelőre nekünk nagyon úgy tűnik, hogy gázzal jóval több lenne.
bár ahogy vitya megküzd a világgal mostanában, lassan ingyen kapjuk a gázt, majd akkor azzal fűtünk:D
tavaly nagyon sok fa fogyott, 20 m3. mondjuk hidegebb is volt a tél, na de nem ennyire.
szerintem nyomtuk a puffert felfelé tök feleslegesen legtöbbször, vagy d upla annyi fát eltüzeltünk esténként, mint kellett volna, a puffer miatt... közben meg a nappaliban lerohadt rólunk a ruha tv nézés közben:D
meg kell ezt tanulni, nem szentírás az a 80 fokos puffer, de sokszor még a 60 se, ha nincs kint kemény hideg.:)
1700-2000m3 között volt a gázfogyasztásom éveken keresztül úgy, hogy amikor beszerelték a gázt, feltekertem a termosztátot 22fokra, és amikor átálltam vegyesre, akkor tekertem le 15-re. Vegyessel 18-20fok között tartom.
Most 5-600 az éves gázom. Ha 1200m3-el többet fogyasztok, az kb 130ezerFt.
85ért vettem 70q fát, maradt még tavalyról is vagy 10q, plusz kaptam 5q-t.
Napi 100Ft kölönbségért nem szórakozok a fával, amíg ilyen lesz fa-gáz árának aránya.
én meg pont a napokban gondoltam bele, hogy most vettünk 7 m3 fát, 12 ezerért házhozszállítással köbméterét, még most fog elfogyni, cca. október eleje óta, fűtés+melegvízre öt főnek.
nyáron havonta 8-10 ezer Ft-os gázszámlákat fizetünk a vízre+főzésre, amikor gázzal megy melegvíz is... most kéthavonta kapunk cca. 3 ezer forintos gázszámlát.
ha a melegvizet nem fával készítenénk, akkor október óta 40 ezer elment volna gázra, és abban még fűtés nincs... úgyhogy csak a fűtésre cca. mondhatjuk, hogy eddig 40 ezer körül ment el fa, hát annyiból meg szerintem még valami szuper gázkazánnal sem fűtenénk ki a házat jelenlegi állapotában szigetelés nélkül 4 hónapon keresztül.
"Levegőszállítás: 200 m³/h. ; két sebességfokozat ; a Ø"
Szöveg beillesztési hiba.
A "³" karaktersorozat a böngészők által használt egyik kódolás szerint ezt jelenti: "felső index hármas", tehát "200 m³/h" == "200m3/h"
A "Ø" karaktersorozat pedig a svéd "Ø" betű kódja, jelen esetben ezzel a betűvel jelölik a csőátmérőt.Beillesztés után legközelebb javítsd ki ezeket, ha nem szeretnéd szívatni azokat, akiktől szívességet remélsz ;)Akit érdekel, további okosságok pl itt: http://migo.sixbit.org/more/html-entities.html
a gáz rásegítésről meg annyit, hogy a kéményseprő a napokban pont aznap volt nálunk, mikor volt itt az a súlyos co-mérgezés... ő azt mondta, hogy próbálták ott felderíteni, mi történhetett, a háziakkal nem lehetett kommunikálni, mindenki ki volt dőlve teljesen.
a gond nagy valószínűséggel az volt, hogy kandallóval fűtöttek, de reggelre, mikor keltek, hogy készülődjenek munkába, már hideg volt a házban, gondolták, bekapcsolják a gázkazánt, hadd legyen egy kis meleg, amíg készülődnek. és a kandallóban még mindig erős parázs volt, akkor is, amikor már a katasztrófavédelem és stb. kiért a házba.... úgyhogy valószínűleg a fatüzelésű kémény jóval erősebb huzata "visszaszívta" a gázos kéményből az égésterméket, az töltötte meg a házat... az egyik az ágyban volt beájulva, a másik a wc-n, a harmadik a konyhában lefordulva a konyhaasztal mellől, az asztalon a kávéja, még bele sem ivott... úgyhogy durva volt, mindez egy kétszintes ház különböző szintjein és helyiségeiben... úgyhogy --bár nálunk is elvileg megoldható lenne, hogy ha hűl a ház, akkor kapcsoljon be a gázkazán-- ezek után pláne nem. el kell dönteni, hogy fával, vagy gázzal fűt az ember... ennyi.
hát csak nincs a telek minden m2-e 5-8 méteres díszfákkal tele, szerintem kb. mindenhol lehet találni olyan részt egy nem 200m-es családi házas telken, ahová egy fatárolót fel lehet építeni.... de ezen nem fogunk összeveszni.:)
egy kis testmozgás meg még senkinek sem ártott meg, sőt... azt is el lehet képzelni, hogy van, akinek éppen kikapcsolódás, ha az egész napos punnyadás után kicsit mozog kint a jó levegőn. olyan ez, mint a kutyasétáltatás.... anélkül lehet, az orrát ki nem dugná a házból, csak a távirányítót nyomkodná, de így "rá van kényszerítve"... ami persze nem kényszer, mert önszántából vállalta... ahogy a fával való dolgokat is, nem kell ezért senkit lenézni, el kell fogadni, hogy lehet olyan, akinek ez nem teher.... ja és nem számolgat miatta percdíjat sem.:))
Annyi h a meleg levegőt 5 méterrel odébb lévő, 2 szobába juttatták el vele. Venti fenn a padlástérbe lett elhelyezve. A csövek duplafalu szigetelt harmónikaszerű alucső. Ezt a részét a kuncsaft csinálta. Durván a meleg levegő negyedét, harmadát hagytuk a nappaliban,
"na alakul ez szépen, ahhoz képest, amiket eddig mondtál:)"
Olvasd vissza a régebbi hozzászólásaimat: az én véleményem fikarcnyit sem változott.
"nem kell a növényeket kiirtani, át lehet ültetni őket másik helyre,"
Egy 5-8 méteres díszfát minimum több százezer ft-ra értékelek, és ezek már sajnos nem szállíthatók (sőt, már egyes jóval kisebb növények is csak durva visszavágás árán mozdíthatók el).
És ha szállítható is lenne: hova tegyem?
Erről eszembe jut egy vicc:
- "Főnök, megmaradt egy talicska föld! Hová tegyem?"
- "Áss neki egy gödröt!"
:)
"ráadásul lehet csinos fatárolót is építeni,"
10-20 négyzetméternyi értékesebb telek + ízléses faszárító árát én inkább odaadnám apránként a fakereskedőnek, hogy adjon egyből tüzelhető (jószáraz) fát. Lehet, hogy hosszú távon az én módszeremnél anyagilag jobban jár az, aki magának szárítgat, de hogy ez a "hosszú táv" 5 vagy 30 év, azt az erősen szubjektív szempontok miatt lehetetlen korrekt módon kiszámolni. Annak pl aki élvezi a facipelést a kert végébe (vásárláskor), majd 2 év múlva onnan visszacipelést a kályhához, annak értelemszerűen hamar megtérül a faszárító.
Én meg olyan hülye vagyok, hogy minden "kényszermunkát" kb 50 forintos percdíjjal számolok el magam felé, tehát a kert végéből egy kosár fa előrecipelésének csak a munkadíjából kijön két köbméter földgáz ára ;)
Érdekelne részleteiben is a beépites. Nem volt lehetőség alulról fújta? Milyen tapasztalatokról tudsz beszamolni,milyen messze lett elvezetve,hany helysisegbe,mennyire lett komfortos így a futes?
Inkabb kerdes, hogy a kalyha hol, hogyan kapja a levegot nem erdemes figyelembe venni? Persze lehet tulmisztifikalom ;)
Pl alul kapna a levegot a kalyha, a venti meg hatulrol nyomja elore a levegot... S egy nagyobb fokozaton meg a kalyha szenved mert nem kap eleg oxigent. Szakemberek?
Mert az edilkamin kalyhaknak pl erre kifejezetten van ventijuk na meg helyuk a kalyhan. Azt is erdemes lehet megvizsgalni azok hol, hogyan vannak.
Köszi a valaszt,magyaran ami fúj, az a tuzter alatt van. S több mint valószínű h oda nekem már nem fér el, ezért a padlásra kell h kerüljön, s ott már nem mindegy a levegő hofoka miatt h milyen ventillatort rak az ember.
A tuzter alatt mekkora helynek kell lenni, h odaferjen egy venti? Vagy az külön kialakitast igényelt volna anno az epitesnel? Jelen pillanatban lennt 2 levegő beomlo van( egy a tuzter alatt, egy oldalt,)
"hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása... ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))"
Én mindig is elfogadtam, hogy van aki élvezi a fára fordított időtöltést,
csak azt nem tudom elfogadni, hogy egyesek szerint mindenki hülye, aki nem élvezi a favágást/beszerzést/pakolást/stb, vagy aki nem irt ki jó néhány dísznövényt, hogy aztán a helyükre "hasznos" faszárító/tárolót építsen ;)
Hadd döntsék el az emberek maguk, hogy mit tekintenek kikapcsolódásnak és mit kényszermunkának. Van aki számára a fórumozás lazítás, a favágás meg rabszolga munka és biztosan van olyan ember is, aki pont fordítva van ezzel.
Miből vetted, h én szívni akarom a levegőt? Hogy tisztán lássunk. A kandalló már több éve uzemel,csak megszorítások a nappaliban, s nem jut elég meleg a szobákba. A ventilátor csak a padláson tudom elhelyezni. Akkor nem szívja a meleg levegőt? Vagy a padlásig gravitacioval megy , utána meg fújja a venti?
Ezért nem ertem,hogy szinte mind1 h milyen ventit használok? Ti akkor csak egyfajtàt àrultok?
Akkor milyen esetben függ a venti hőmérséklet tűrese,mert lehet kapni kandalló ventillatort( kam 125,150 90 fokig), de van olyan is ami 180 fokig birja.
vagy alatta kell legyen, vagy valahol tavolabb, es odacsovezve.
ha pl van egy kesz kandallo, es utolag kell betenni a ventit, akkor eselyes hogy fent a kupolaban boven van hely, alul meg nincs. vagy ha van valahol egy kulon legkezelo egyseg, ami osztja a levegot mindenhova, benne van a venti, es csak van egy csove a kandallo kupolajahoz.
azert vannak kulonbozo hofokot biro ventik, mert van ahol muszaj a forro levegobe tenni a ventit. a kandallo nem ilyen.
raadasul van egy masik szempont is. ha szivod a levegot, az a szivotorokba onnan fog menni, ahonnan a legegyszerubb neki. nem tudod iranyitani a szivast. siman lehet hogy a kandallobetet egy reszerol sziv, a tobbi reszen meg pang a levego. ezzel szemben a fujasnal a kilepo levegonek van egy hatarozott iranya, tudod iranyitani hogy merre fujod. sokkal egyenletesebb lesz a legcsere igy.
ennek fényében különösen nem értem, amikor azon rugózol, hogy milyen "fáradságos és időrabló feladat" a fa tárolása, ne adj isten felvágása, számodra érthetetlen, még akár szellemi munkát végzőknél is, hogy vetemednek ilyesmire önszántukból?:))
Van olyan munkám is, amiből néha muszáj kiszakadni agyilag egy kis időre, ilyenkor mindegy, hogy mit csinálok egy darabig, csak egészen másféle tevékenység legyen. Olyan ez, mint amikor pl egy elméleti fizikus a húr-elmélet finomítása közben napjában többször kimegy kertészkedni egy kicsit, vagy pl amikor a favágó minden kivágott fa után leül a tuskóra és negyed óráig keresztrejtvényt fejt :)
"ha a 12 kWh hőmennyiség 200 m3/h erejű légárammal van elszállítva, akkor a fűtőlevegő 180 fokkal lesz melegebb a szobalevegőnél."
...és ha olyannyira légáramlás-fojtós (túl szűk járatok, túl kis nyílások, stb) burkolattal** rakod körbe a kandallódat, ami még 200 m3/h légáramot sem tesz lehetővé, akkor annyira forró is lehet a levegő a kandallód felett, hogy megolvad az álmennyezet ;)
(** ezeket a légáramlás-akadályozó díszburkolatokat hívják egyes emberek fűtés-javító konvekciós burkolatnak :))))
tisztan az aramlasi sebessegtol fugg. ha 100m3/percet nyomatsz rajta at, akkor csak 8-10 fokkal melegebb a kimeno mint a bejovo. ha csak 50m3/perc-et, akkor a duplaja, es igy tovabb.