Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Én azért a citromot nem zárnám ki, persze a könnyen gyökeresedő fajtákat, van 10 év fölötti citomdugványra oltott fám, de nem tapasztalok hosszútávú problémát, egyenlőre. De sztem dézsás tartásnál ez talán nem annyira meghatározó, úgysem él meg olyan kort mint szabadföldön, ott már lehet hogy az említett alanyok előnyösebbek.
Ami viszont kisérletre érdemes -mivel gondolom nem tesztelték még komolyan-, hogy Swingle-re a kézben oltás milyen sikerességű, ki fogom próbálni majd, mivel igen gyorsan gyökeresedik, és elég erős gyökérrendszert képez.
A swingle gyökeresedik elég jól, de a seb gyógyulása lassú. Többször próbáltam vele ezt a műveletet, és felhagytam vele.
Annó leírtam, hogy citrom ágakkal is működik ez az egész, és otthoni tartásra kiválóan alkalmas, mert megvan hosszú évekig.
A volkameriana, és a macrophylla gyógyulásán van az egyik fő jellemző, a másik a gyökérzet, és az elfogadott alany.
Nagyon jól működik a palesztín límánál is, és a bergamottnál. Azonban a seb beforrása lasabb. E két növénynél csupán napok kérdése.
Lehet próbálkozni mindennel, és érdemes is. Ezek a növények 2-3 éven belül szép termő növények lesznek. Nem kell az alanyt évekig nevelgetni, mint a magcsemetéseket.
Ismerek olyan muksót, aki kereskedik is a citromokkal, hogy ledugványozza a termő citromjáról vett ágat, majd a gyökeresedés után ugyanazon fajtát ráoltja. Tömegesen csinálja egy citromfával, piacoznak vele.
Házi cserepes tartásnál tök mindeggy, hogy milyen alanyon van, és mi. :-)
A magonc alanyokra gondoltam, és ez hangzik el a filmben is. Való igaz, lehet citrom alanyra is oltani, de nehezebben ered. Azonban tény: gyökérzet, és élettartam szempontjából, csak a macrophylla, és a volkameriana alkalmas erre a célra.
Tehát, lehet bármire, csak ezen a két növényen lesz hosszútávon életképes, ez is elhangzik a filmben.
Nemcsak erre a 3 alanyra lehet oltani, hanem bármilyen jól gyökeresedőre lehet kézben oltani, valszín a swingle-re is, de a citromra tuti mert kipróbált dolog.
Szvsz azért jó ha a nemes nincs növekedésben, legalább is ez a tapasztalat, másrészt miért nyerünk 3 évet, ha én pár hét alatt legyökeresítem, aztán oltok rá, akkor is max pár hetet nyerek.
Chez, én ezeket odakint tanultam, és büszke vagyok rá, mert látom, hogy működik. Azért ők nem most kezdték, valljuk be.
Néha elszakad a cérna nálam is, de megfogadtam, hogy mindenkire ráhagyok mindent, hisz mindenki úgy csinálja ahogy akarja, vagy tudja (ill. nem tudja)
Ez a módszer az egyik leggyorsabb, hisz megspórolsz 3 évet. A dugvány vesszőt beoltot, és mire gyökeret ver, addigra a növényke is kifejlődik. Próbáljátok csak ki volkamerrel, én ezért tartom csak a volkamert. Ha jön valami vessző ami érdekel, lesuttyantok egy darabot belőle, héj alá oltom mindig, és mehet gyökerezni. Szinte 100 % a siker, vegetációban végezhető, nem baj ha nincs nyugalomban az oltó vesszők egyike sem.
Sokat írtam már a kézben oltásról amit szeretek. Gyors, és megbízható! Azonban csak három fajta alanynövénnyel működik, volkameriana, macrophylla, és a bergamia fantastico változatával. Itt most volkameriana alanyra oltottam le egy sort a hónap elején, nagyon gyorsan gyógyúl, és már hajt is.
Azért állnak így a levelei, mert felkötözted a növényt. Egy hét után kiegyenesednek, de ahogyan látom, ennek a növénynek nem karókra lenne szüksége, hanem egy metsző olóra:-)
Általában én is magamnak oltogatok, így próbálom felhozni a gyűjteményemet. Csak sajna mindig kevés az alany. Ha éppen van alany, akkor nemes ágat nem tudok szerezni, ha van nemes ág akkor éppen alany hiány van... Vannak saját magoncok is már, de azok még kicsik.
Még két év, és ez is teljesen rámászik. De tudod éppen az amit írtál "Azért nem olyan misztikusmimózák ezek a növények" ez teljesen igaz. Éppen annyi gond van vele, mint egypár tő szőlővel.
Most csináltam egy magastörzsre oltást, 2-3 hete. Az egyik felében egy canaliculata di Palermo van, és vele szemben pedig egy Santa Barbara. Érdekes lesz a duo változat. E két fajtának kb. egyforma a növekedési üteme.
Én csak magamnak otogatok, esetleg ha megkér rá egy ismerősöm. Ebben az évben sok magas törzsem volt, de általában tömegesen csak a volkamerianara készülő kézben oltást használom:-)
Pont azért kell használni sebkezelőt, hogy ne így nézzen ki. :) Én úgy szoktam, hogy vissza vágom az alanyt, bevágom a kérget, ha feladja akkor alá tolom a nemes ágat, körbe tekerem, a seb felületeket lekenem, megvárom amíg megszárad a fasebkezelő, egy zacskóból kivágok egy kis kockát, körbetekerem, alul a törzshöz, fölül a zacskót kötöm össze és egy világos ablakba rakom. 3 hét múlva le a zacskó, és ha esetleg már nagyon hajt a kötést is levágom. Én ilyenkor már szoktatom a szabad levegőhöz, persze ilyenkor még a szobában van. 1-2 hétig várok, hogy erősödjön az új hajtás, aztán kikerül az árnyékba a nádfal mellé, 1-1,5 hét után meg kikerül a napra. Azért nem olyan misztikusmimózák ezek a növények, ez a módszer nekem teljesen bevált. :)
A teteje valóban elhal, de benövi szépen, mostmár nem megyek ki lefotózni, van egy 3 éves ilyen oltványom, ami már mászik rá a halott részre. Szépen körbenövi, és rátelepszik a tetejére, igaz kell neki idő. Én ezt az oltást kedvelem a legjobban, sosem használok sebkezelőket, csak parafilmmel körpetekerem, és ha elkezd forrni a seb, az szépen kinyílik, és leesik róla. Fontos, hogy a lefejezett részt, a vágási felületnél ne borítsa a parafilm, mert könnyen befülledhet. 20-25 napig nejlon zacskót teszek rá, és barna papirzacsit, a többi a természet dolga:-)
Egyébként akkor fog szépen eltűnni a nagy vágási felület, ha lekened faseb kezelővel, így a vágási felület nem elhal, hanem a hegszövet szépen lassan beborítja. A másik meg az, hogy egy egyszerű lapozásnál a törzs oldalára oltott ág inkább marad a helyén és úgy fog vastagodni, nőni, szóval a csonk marad oldalt és nő a plusz törzs. Azonban ha pl. Kecskeláb-oltást vagy a nyerges héj-alá oltást alkalmazunk ott a nemes ág bele lóg az alany sebfelületébe, így forradás után ahogy vastagszik a nemes szépen rá nő az alanyra. :) A sima lapozás és héj alá oltásnál is a kis vágási felület nem probléma mivel azt még gyorsan 'kinövi' a növény, de egy akkora vágási felület, amit mutattál, hát az jó sokáig úgy fog maradni.
Nem semmi, hogy milyen kicsi az oltási felület. Ránézésre olyan rossz érzés támad, hogy jaj nehogy kitröjön. Én azért olyan 5cm-es felülettel oltok, így azért elég paszentosan összeforr. :)
Ha esetleg valakit érdekel, van egy fölös idei citrom oltványom, az alany citrom, a nemes Citrus limon 'Lunario', a fa az aljától a friss hajtásig 60cm+18cm a cserép.
A Zsazsa már így is citromágakon él, a kedvenc csemegéje. Nem tudom mi lesz velem, ha szegény brekim elpusztúl végelgyengülésben, már vagy 10 éves. Az a jó, hogy minden szemetet feleszik :-)