Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2020.05.24 0 0 1077

A saválló acél mindenhol az, a fúrás nem hevíti fel annyira, hogy változzon az anyag, a hegesztés viszont csinálhat ilyet. Csavaros teteje van ennek? Már csak azért, hogy teletöltés után nem marad-e rés a tető és a folyadék között (el tudod-e találni, mennyi a pont elég bele...)?

Előzmény: Halfkey (1076)
Halfkey Creative Commons License 2020.05.24 0 0 1076

Lényegében ilyen:

 

 

Ez a fúrás - csavaros kotyogó jól hangzik. A furás után vajon kell valamit a lyuk szélére kenni, vagy az nem fog ártani az inoxnak?

Maci_P Creative Commons License 2020.05.23 0 1 1075

A lyukra vannak lépcsős fúrók, direkt lemezfúráshoz.

Kotyogóból meg létezik csavarozható:

https://www.agrowebshop.hu/termek/3920/golyos-kotyogo-64-col-menetes-kotyogo-tartalyhoz-es-cefrehordohoz.html
csak rendes tömítőgumit kell venni alulra-felülre, mert a hozzá adott nekem merev volt, áteresztett (merthogy ez később is benne tartható a tartályban.

Előzmény: Halfkey (1073)
gombászok Creative Commons License 2020.05.23 0 0 1074

Töltőnyílás helyére?

Milyen vastag a falvastagsága, hegeszthető-e? Egy darab peremes csonkot kellene belehegeszteni, esetleg azt belülről kúposra esztergálva, így jó lenne a dugó záródása. Ha hegeszte(te)d, lehetőleg védőgázzal, vagy mindenképpen utólagos varratkezeléssel, mert másképp korrodálódik!

Előzmény: Halfkey (1073)
Halfkey Creative Commons License 2020.05.22 0 0 1073

Szert tettem több kisebb zárt saválló tartályra amik elsődlegesen nem borra készültek, de alapvetően erre is tökéletesnek tűnnek. Tárolni mindenképp jó lesz benne, de erjesztésen is gondolkodnék. Ehhez valahogy egy kotyogót kéne ráapplikálnom. Aki csinált már hasonlót, mi lehet erre a megoldás? Elvi síkon egy közel tökéletes lyukat kéne ráfúrni és a gumidugó utána működne, de valahogy kétlem hogy ne lenne rés a fúrt lyuk mellett.

van_Persil Creative Commons License 2020.04.21 -1 0 1072

Az egyszerhasználtak szerencsés esetben élelmiszeripari szirupot tartalmaznak, bár a fekete szín kapásból kizárja, hogy bármi élelmiszeripari (azaz emberi fogyasztásra alkalmas ill. emberi fogyasztás esetén veszélytelen) anyag volt benne, mivel kizárólag fehér színü lehet, az viszont nem bírja az UV-fényt, a napon besárgul vagy törik.

Valószínü valami oldószer vagy ragasztó lehetett bennük és csak veszélyes hulladékkén lehetne megszabadulni töle. az élelmiszeriparikat vissza szokták váltani vagy csekély térítés ellenében (a vevö fizet, az eladó visszaveszi elven) visszaveszik.

Előzmény: gombászok (1070)
szervezkedő Creative Commons License 2020.04.13 0 0 1071

Ez egy emiatt az Ibc tartályok hirdetése céljából létrehozott fikanick.

Mivel az illető nem írt ÁRAT!!! valószínűleg nem 15ezer forint körüli összeget szeretne. Biztosan törli is majd magát egy idő múlva.

Millió helyen lehet hirdetni, nem értem az ilyen partizán akciókat!!!!

Előzmény: gombászok (1070)
gombászok Creative Commons License 2020.04.12 0 0 1070

Hol és mennyiért eladók a tartályok és a hordók??

Mi volt bennük??

Előzmény: Mégsebogyó (1069)
Mégsebogyó Creative Commons License 2020.04.11 0 0 1069

FEKETE IBC tarályok eladók, egyszerhasznált, 1m3-esek.

200 literes műanyag hordók eladók, egyszerhasználtak.

Maci_P Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1068

MLF tipikusan melegebb környezetben szeret lefutni, 15°C fölött, bár az élet rácáfol a tankönyvekre ;-)

De lényeg, hogy hideg pincében jellemzően nem dolgozik, ahogy az erjedés sem általában. De általában kell 1-2 nap, hogy bármi elinduljon melegedés hatására.

Előzmény: syntaxerror (1066)
syntaxerror Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1067

A colstok jó ötlet, köszi, azzal pontosabban kiszámolható hány liter is van benne, a 80-at kb saccoltam csak

Előzmény: van_Persil (1064)
syntaxerror Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1066

Köszi a választ. Törzsoldattal csináltam, szóval lekötődhetett a nagyja. Pár nap múlva csinálok egy próbakénezést akkor. MLF is lehet ilyen, hogy a pincében nem indul be de kihozva igen?

Előzmény: Maci_P (1063)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1065

Ez bizony igaz, többször kellett már cserélnem a bilincseket rozsda miatt.

Előzmény: van_Persil (1064)
van_Persil Creative Commons License 2020.04.07 -1 0 1064

Ha borként (por) adsz a borhoz, akkor 1 dkg emel 50 promillét 100 l-nél. Célszerü egy grammos mérlegen mérni. Ha saválló tartályban van, akkor arra kell ügyelni, hogy a színültig tele, teljesen vízszintbe helyezett tartályban van a tartályra írt mennyiség, ha van a tartály tetejénél bemélyedés merevítésnek, akkor is, azaz sosem tudsz annyit beletölteni, amennyi rá van írva. Egy 520 l-esbe kb 470-480 l fér. Én úgy számolom ki, hogy mennyi van benne, hogy colstokkal megmérem, mennyi van a tetejétöl a bor színéig, és arányszámokkal kiszámolom. Gyak. literre pontosan ki lehet számolni bármilyen tartálynál. Ez kisebb tartályok kénezésénél különösen fontos, ahol grammokban mérjük a hozzáádandó ként.

Amúgy a pumpás tartályok gyenge pontja a tömlö és a pumpához vezetö tömlö összekötése. Én kétféle "csöccsel" találkoztam, de se a tömlövéges, se a kettös peremes nem ideális. a rögzítéséhez jobb a bilincs, mint a drótrugós valami, viszont a bilincs általában nem rozsdamentes anyagból készül (legalábbis a csavarja nem), így a rozsda miatt egy idö után nem tud tökéletesen zárni, ezért elkezdi ereszteni a levegöt. lassan, alig észrevehetöen, de ereszthet. És  pincében, a tartály fölött biztosan rozsdásodni fog, ami rozsdásodni tud.

Előzmény: syntaxerror (1052)
Maci_P Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1063

Magam 10-en már nem hagynám, ez a mérési bizonytalanság határán van.

Azt írtad, kb. 2x ekkorát lőttél be, az azt jelenti, hogy fele még lekötődhetett. Meg persze a kénezőanyagod is lehet gyenge (por vagy törzsoldat?) . Próbakénezéssel be lehetne lőni, mennyi kell, kötődik-e még le, vagy sem. Nélküle necces, mert ha 30mg/l-t emelsz, és fele lekötődődik, még csak 25 lesz. Ha meg 50-et emelsz, nem kötődik, 60 lesz a vége, az meg már kijön az arcodba :)

Talán a +30mg/l-el nem lősz mellé. A zavarosodást meg sajnos nem tudjuk, miért volt. Élesztős erjedés, vagy MLF.

Előzmény: syntaxerror (1062)
syntaxerror Creative Commons License 2020.04.07 0 0 1062

Szombaton mértem megint ként, friss vegyszerrel, most 10 mg/l jött ki ami elég alacsony. Ugyanakkor a bor amit elhoztam ugyanaznap, egyelőre stabil és nem indult újra erjedésnek, igaz hűtőben van nagyrészt (de a legutóbbi verzió hűtőben is bezavarosodott 1-2 nap alatt). Mit tanácsolsz, adjak neki még egy lapáttal, vagy inkább igyuk meg így?

Előzmény: Maci_P (1054)
syntaxerror Creative Commons License 2020.04.01 0 0 1061

Hát ezaz, de ha még derítem is akkor tuti veszek ki belőle ízeket, szóval egyelőre megpróbálom a kénes utat. A napokban hozok el friss mintát, megnézem a múltkori enyhe kénezés után hogy áll (jött friss vegyszer is), aztán ha kell még emelek rajta, és aztán igyekszünk meginni mielőtt elfogyna a szabadkénje :)

Előzmény: Halfkey (1060)
Halfkey Creative Commons License 2020.04.01 0 0 1060

Derítés után egy héttelre :D 

Előzmény: syntaxerror (1058)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1059

Senki se szereti a ként de a bor tartósítására még senki sem talált jobb módszert.

 

Előzmény: granov (1057)
syntaxerror Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1058

Ha ezt most elkezdené és megcsinálná, nem lenne gond, de egyelőre a pincében még tuti nem fog megindulni, viszont már igény volna a fogyasztására :)

 

Meg a másik, amin aggódok, hogy az ízkép hogyan változna ha most újból lemenne egy erjedés, illetve mennyi idő alatt tisztulna le ilyen szépre utána?

Előzmény: granov (1057)
granov Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1057

Arra nem gondoltál, hogy engedd kiforrni újra?

Viszonylag hamar elforr és utána nem lesz ilyen gondod.

(Én spec nem szeretem a ként, nagyon keveset használok)

Előzmény: syntaxerror (1048)
syntaxerror Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1056

Ha minden igaz akkor most van 80 liter kb kénmentes fehérborom, enyhe maradékcukorral, 12.5%-os alkohollal, finom savakkal és atom király, de a pincéből való kihozás után 24 óráig fogyasztható ebben a formában. Ez azt hiszem pontosan az, amit BZoli szokott emlegetni, hogy oldják meg a hűtött szállítást és a limitált fogyasztási időt és akkor működik a kénmentesség. Egyébként még azt nem tudom biztosan, hogy mi lesz azzal a 4-5 palackkal ami még nálam van, lehet hogy kierjed a palackban és lesz belőle egy enyhén szénsavas petnat, de az is lehet hogy ki kell majd önteni, mindenesetre ez is érdekes kísérlet

 

A kint levő 80 litert az eddigiek alapján elég óvatosan kéneztem, mindenesetre ha megjön a friss keményítő oldatom akkor mérek majd egy újat, és legfeljebb adok még hozzá egy kövérebb adagot, jó lenne ha meg tudná tartani a mostani állapotot ameddig megisszuk, mert amúgy nagyon finom

Előzmény: Jocó0423 (1055)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1055

Ja, kénmentesek :)

Előzmény: Maci_P (1054)
Maci_P Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1054

Ebben benne van az esetleges lekötődés? Mert ha már nem volt szabad kén, és ennek a fele is lekötődik, pár hét után ugyanide jutsz. Ezért hasznos mérni szabadot kénezés előtt, és utána akár bátran kénezni 40-50 körüli szabadra. (A kénmentesek most majd lehurrognak :) )

Előzmény: syntaxerror (1052)
syntaxerror Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1053

Megtaláltam a keményítőt a hűtő hátuljában, azzal mértem egyet ami szerint 5 mg/l lenne de kétségem van a vegyszert illetően (2016 márciusban gyártották, nem tudom 4 év után még használható-e)

Előzmény: Maci_P (1051)
syntaxerror Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1052

Hát, sajnos nem tudtam most mérni, mert elfogyott a keményítőm (pontosabban lejárt egy ideje és valószínű megváltunk tőle egy hűtőtakarításkor), szóval rendelnem kell frisset. Emelni (nem túl precízen mérve de) kb 25 mg/l-el próbáltam.

Előzmény: Maci_P (1051)
Maci_P Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1051

Mennyi volt a szabadkén, mielőtt emelted, és mennyire emelted? Na meg ha eszi a ként, akkor 2 hónap múlva megint ide jutsz, akár még a pincében is, ha melegszik.

Előzmény: syntaxerror (1048)
Maci_P Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1050

Szerintem ez gyártófüggő lesz. Nekem Türkműanyag tartályaim vannak, annál a tömlőbe kell egy közdarabot dugni, arra jön a cső. A pumpánál ugyanilyen a kialakítás. Leginkább le kéne mérned a csonkot, amire tenni kell, és annál kicsit kisebb belső átmérőjűt venni, de szerintem 8 körüli belső, 10mm külső lehet.

Előzmény: Halfkey (1049)
Halfkey Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1049

Rendeltem úszófedeleket, de nem küldtek hozzá olyan tömlőt ami a pumpát a szilikongyűrűvel összeköti. Tudjátok esetleg mekkora tömlőt keressek ehhez a feladathoz? Normális esetben csak bevinném egy boltba, de most neten kell ugye rendelni :| 

syntaxerror Creative Commons License 2020.03.30 0 0 1048

Sziasztok, tavalyi fehérborom mostanra szépen tükrösre tisztult, finom is lett. Viszont azt tapasztaltam, hogy amit elhozok másfél literes palackban az ha nem isszuk meg hamar akkor mintha picit újraerjedne - opálosodik és picit pezseg (érzésre van egy kis maradékcukor benne szóval novemberben lehet hogy még nem erjedt ki totálisan mikor kéneztük-fejtettük). Most picit lekéneztem a tartályban, ezzel stabil marad? (Augusztusig várhatóan elfogy, nem több éves eltarthatóságot keresek, az egész kb 80 liter)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!