Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Esetleg nem használtál valami olyan szert, amit eddig nem? Nálunk idén lett apró (bb) a szokásosnál a lepotica, olyan fele fele arányban, a többi a szokásos, viszont nem lett éretten az a puha húsú, sárga, folyós, mint amilyennek lennie kell. Elmegy, de nem az igazi.
Igen a Tegerát már leszedtem. Most kezd érni a Tuleu Gras. Az összes fám kilenc darab szerencsére vírusmentes. Kb 20 éve volt egy Stanley fám ami Sharkás lett és azonnal kivágtam. Utána próbáltam olyan fákat beszerezni amelyek nem mutattak tüneteket. Szerencsére abban az időben nem voltak anyira fertőzöttek a csemeték csak egy Debreceni Muskotályos amit szintén kivágtam.
jaj ne a leveleiboll tessek kiindulni nekem 80fam van 6 fajta mindnekk alevelei sharka virusossak,akkro csinalok majd gondott belole ha olyan lesza termes mint amilyet tetszet mutatni horpadasos -foltos
nezem a tegera szilvadat, gondolom mar le termett mert az egyik legkorabban ero szilva fajta, szepek a levelei, van ilyen fajtam,de nallam a z oszes szilva fajtak kozzul ennek a fajtanak a levelei a leg sharkasassabbak
Az összes szilvát kimagoztuk, semmilyen rovar, bogár nyomát nem láttuk. Rendszeresen permetezünk, azzal nincs gond. Valamennyi trágya van, akkor az ősszel bedolgozzuk.
Ha a magon nem jelentkeznek a Sharka vírus tünetei akkor lehet hogy csak valamilyen tápanyaghiány miatt foltosak a levelek. A belinkelt gyümölcsökön szerintem molyok szurkálásán keresztűl bejutott monília rothadásnak gondolom. Nem tudom menyire védekeztél a molyok ellen én rendszeresen permeteztem ellenük és nagyon szépek a szilváim. Ha hozzá tudsz jutni istállótrágyához akkor ásd körbe a fákat a "csurgó vonalába és trágyázd meg. Én úgy szoktam csinálni hogy ásóval kiemelem a földet és egy segítőm meg bedob egy lapát trágyát és vissza rá a földet amíg körbe nem érek. Ha nincs istállótrágyád akkor bármilyen kombinált műtrágyával is megcsinálhatod. Hidd el jövőre csodát fogysz látni.
érdekes módon a mag egészségesnek tűnik, nem úgy mint a baracknál, hogy körkörös foltok vannak. Viszont a héj besüpped, kemény, a gyümölcs hús is az érett sárga helyett szinte szálkás, barnás, tehát nincs az a puha, lédús állag. Magyarán nem igazán élvezhető. És évente egyre több szilva szem lesz ilyen, míg pár év után majd az összes. De, mondom, a magokon nem láttam, pedig minden egyes szilvát kimagoztunk, úgy ment a cefrébe . Ez lepotica.
Nem sok potyogott le, de ha az első év 30szem terméséből 10 leesik, az sok. Biztos hogy sharkás, mert egyrészt látom a leveleken, mióta kihajtott olyan, másrészt a lepotyogott szilva is jellemző tüneteket mutat. Ez van. A stanleyről még nem esett le, bár az is foltos sajnos. A lepotica tartja magát úgy ahogy.
jaj nem akarom elhinni hogy mind a sharka veget hullik , esetleg a talajjal nincs problema? nekem is sharkas az osszes fam es terem eheto, lepotica stanley, hanita, tegera.szerintem a stanleyel lehet keverni a toptastet.
Most eszegetem a Topfive-t, nem kiemelkedő de megfelel. Az utolsó nálam a Topend Plusz amelyik szerintem kimondottan finom. Idén megkóstolom a Jogantát valami brutál szép, majd teszek fel képet, ezeken kívül új versenyzők nálam a Hanita, a Jofela és a Topstar Plusz. Ami a lényeg eddig én vírusra utaló tüneteket nem látok egyiken se.
A besztercei most terem(ne) először, de már sharkás. Potyog, sebes az a pár szem is. En kivágnám, férjem nem engedi. Most szedjük a lepoticát, azon is látszik már a sharka. Pár évet még kibir, de aztán sajnos az is fejsze. A stanley is most terem először, szintén sharkás, pár szem lesz rajta, hogy milyen lesz, ki tudja. Tulajdonképpen elkeseritő ez az egész helyzet. Az ősszel ültettük a top state szilvát, nem sokra ment, jövőre talán megugrik. De ha ízetlen, akkor viszont kell mellé valami. A stanley vel nem lehet vajon párosítani? Vagy nem egyidőben érik?
Kinemesítették, és azt hitték, a nagy cukortartalma miatt jó pálinka-fajta lesz.
Ad is sok alkoholt, ami a cukorból lesz, de amit a természet az egyik oldalon ad, a másikon visszavesz... kevesebb aromakomponense van, vagy azt nehezebb átmenteni a párlatba.
Tehát egy viszonylag egyszerűbb, vékonyabb, hígabb, stb... pálinkát ad.
Sajnos a hagyományosan zamatos, pálinkának jó fajták majd mindegyike a sharka által sújtott szilvák között van.