libák Jászberénybe kellenének és egyenlőre sajnos semmi alternatívát nem találtam a megfelelő szállításra, ha tudsz valamit jelezz. válasz a 11259-es hozzászóláshoz
Segítséget szeretnék kérni! Vettem csütörtökön 15db 2hetes magyar kacsát. Az egyiknek ma elkezdett hátracsavarodni a nyaka és nem igazán bír már lábra állni. Tudna valaki abban segíteni mi okozhatja ezt és hogy fertőző-e? Sajnos tavaly is volt ilyen és akkor több kacsám is elpusztult ,de akkor némakacsáknál jött elő ez a baj. Szeretném tudni mi okozhatja ezt és megelőzhető-e valahogyan? Most minden nap kapnak vitaminokat tojáshéj port és csonterősítőt. Mit lehet még tenni?
Minden tanácsot és tapasztalatot szivesen fogadok, aki tud kérem segítsen! Nagyon köszönöm mindenkinek!
Szia!
Tavaly én is egyik helyről 12 db-ot raktam a sütőbe a másik helyről 20 at a kelés úgy nézett ki hogy 1 meg 6. Egy letérdelt szegény.. 1 nyomi is lett,mondjuk az felnőtt csak lassabban csípőficamosként is finom volt :)Volt amit a 8-10. nap vettem ki mert érhálósem volt lámpázásnál.Végül valahogy 3 tojó maradt meg 1 gácsér / Elvis/ :)
Aztán tavasszal vagy 36-7 tojást dobtam ki a két elült tojó alól 40 nap is eltelt már ekkor.
Még jó hogy raktam gépbe is onnan van most 11.Most megint elkezdtek tojni de kilopom a tojásokat ne bénázzanak nekem majd én kikeltem :)Szurkolunk neked üdv.
Zsoltialeveli, nagyon köszönöm a választ, akkor megpróbáljuk megépíteni a keltetőt! Tény, hogy a fórumot olvasgatva én is rájöttem, hogy kicsit túlzott az optimizmusom a 7 tojással. Viszont mivel 4 különböző helyről vannak a tojások, bízom benne, hogy lesz köztük jó tojás. Az első 4 közül az egyik összetört, azt megnéztem és a sárgájában láttam egy ilyen szürkés színű buborékszerű valamit, remélem, hogy ez jót jelent. Nagyon sajnálnám ha az én hibámból nem kelnének ki a kicsik, ezért mindenképpen megpróbálom megmenteni őket, de ha tegyük fel csak egy- két jó tojás van, és azok kikelnek és egészségesek lesznek, már annak is nagyon fogok örülni, a mennyiség nem lényeg.
Qman74, neked is köszi, ha a keltetőt nem sikerül úgy megépíteni, hogy kellő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítson, kiveszem az "elsőszülötteket", ameddig a többi nem kel ki!
Ja meg kéne ventillátor is bele hogy a hőmérséklet minden ponton állandó legyen.
Lehet kIsérletezgetni de nem érdemes,főleg nem élesben..Véletlen mondjuk nem sikerül mert befulladnak mert mondjuk túlmelegedtek akkor meg el fog menni a kedved az egésztől.Meg ilyen 4-5 tojással szeretnéd a törzsállományodat kialakítani az nagy optimizmusra vall.Honnan tudod hogy egyáltalán jók a tojások?Nincsennek-e túl vagy rosszúl tárolva?Na meg hogy szemes-e?Egyet legalább feltörtél?Ha minden okés akkor is beüthet akármilyen gixer.Ne érts félre nem kötekedés képp írom de legalább 10-20 tojással érdemes foglalkozni hogy legyen egy pár kiskacsád.És még elhullásról vagy kis nyomikról nem is beszéltem..
A némakacsa 35napra kel,a többi 4hétre.Amit később tettél alá azok fognak kelni időre(az ő idejére).Ha kelnek előb lehet,hogy elfogadja lehet nem,ha elfogadja akkor lefog jönni a tojásokról nem üli tovább.A legjobb az lenne mikor kikelnek az először alátettek,azokat kivenni és csak akkor tenni vissza mikor már mind kikelt.
Az infralámpára raksz termosztátot hogy az adott helyet /nevezzük terráriumnak :)/ne melegítse túl és raksz be vizet amivel tudsz pátatartalmat biztosítani akkor már építettél is egy keltetőgéoet :)Veszel bele egy analóg páramérőt és már fullos is :)
Legközelebb azonos időben rakd alá a tojglikat 15 öt nyugottan.Szerintem pár napot ráhúz a kotlásra mielőtt leszáll vezetgetni a piciket.Ha kikelnek víz meg indító azért legyen a közelükbe.
Teljesen kezdő vagyok a témában, így előre elnézést ha olyat kérdezek, ami egyértelmű nektek.
Van egy némakacsám, elkezdett tojni, de mivel egyedül van, a tojásait kicseréltem megtermékenyített tojásra (van alatta 4 vadkacsa, 2 futókacsa, 1 magyar kacsa tojás most).
Első körben rendeltem 4 tojást, de mivel ebből összesen kettő maradt épségben (1 összetört, egyet elvitt valami), 5 nappal később adódott csak alkalmam plusz tojásokat venni.
Tehát a kérdésem az, hogy ha az első 2 tojás kikelne pontosan, 5 nappal a többi előtt, akkor a kotlós leszáll a tojásokról és nem kelti tovább a többit?
Ebben az esetben keltetőgép nélkül tudok- e tenni valamit a maradék tojásokért?
Infralámpa, terrárium, vizes tál kombináció, vagy bármilyen házilag összeeszkábált megoldás érdekelne.
Mivel nem szeretném őket tovább tenyészteni, kicsit költséges lenne keltetőgépet venni arra a pár napra...
Hát a néma kacsás nem megállapítás itt messze nem jó. Ebben a korban csak úgy állapíthatod meg a nemét, hogy levágod, és felbontod... Gondolom ez elmarad... A következő időpont amikor teljesen kifejlődnek: a gácsérok csőre matt sárga, a hangjuk halkabb, a fartolluknál 1 toll visszakunkorodik. (legalább is az általánosan ismert fajtáknál) Ott ahol fekete, vagy zöld a csőr ott nem fog sárgulni XD Ott a hang és a fartoll az irányadó.
A korábbi időpont a napos kor volt, amikor is kloáka vizsgálatot lehetett csinálni. Ehhez sok gyakorlat és szakavatott szem kell(ene). Más esetben csak vaktában tapogatózunk. (mint én...)
Ebben a korban még nagyon nehezen :)
Amelyik farktolla szétágazik mint a legyező és felfelé kunkorodik az gácsér csajoknak összefelé megy a farktoll!Legalább is a némáknál így van.
Sajnos az e-fajta elnyomás nem csak a libánál hanem mindenféle baromfinál megvan.A helyedben egy csibehálóval elválasztanám őket,a kontakt Igy is megvan de legalább nem 'verik 'a kicsiket.Aztán csak megszokják egymást.. gondolom!
Van 7 db 5-6 hetes libám és 3 db 2 hetes kis libuska. Az lenne a kérdésem mit kellene teni, hogy a kicsiket megtürjék a "nagyok"! Hely bőúségene van több száz négyzetméter!
Segítséget szeretnék kérni, afriki bütykös libát keresek naposat v. minél kisebbet, 2db ha lehet párt, kert dísze lenne.Monorra vasárnap megyek, ha valaki tud segíteni 06-20-6612303 el tud érni.
Nem szoktam túlbonyoloítani a dolgokat,neke is vannak kislibák (4hetesek).
Egy hétig voltak dobozba melegen ekkor kaptak csirke indítót kukorica darával keverve és sok-sok füvet.
Második héttől már mentek ki a kertbe legelészni egésznap kint vannak,csak este kapnak tápot liba táp kukorica darával keverve egyszer egy nap.
Az egész napot legelészéssel töltik sztem megfelelően nőnek,igaz nincsennek akkorák mint a lentebbi képen levők,de azok tuti nem annyi idősek mint ami le van írva kicsivel öregebbek lehetnek.