Keresés

Részletes keresés

Táborozó Creative Commons License 2016.07.30 0 1 3113

"Napara után rendezni kell a fészket.Ezt ők maguk is elvégzi ugyan,de gyorsabb,ha segítünk nekik. "

 

Bizony rendezni kell, sőt én inkább azt mondanám, hogy ne bízzunk abban hogy majd a méhek ezt elvégzik helyettünk.  Egy széttöredezett fészek katasztrofális is lehet már napraforgó után. Itt általában már erőteljesen csökken az anyák lendülete, megfoghatja őket a szűzlép, és a virágporos lépek. De ez persze az anya korától minőségétől, és az aktuális hordástól is függ. Lényeg hogy ezek a keretek kerüljenek ki a fészekből, a napraforgó lepergetésekor egyúttal a fészekrendezést is ajánlatos elvégezni, (fekvőkaptárak). 

Előzmény: Cirkusz01 (3112)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.07.30 0 0 3112

Szia ! Most az volna a lényeg,hogy a fiasítás minél jobban kitudjon terjedni. Szóval lehetséges,ha a család erős. A család minősítéséről Őrösinél olvashatsz. Itt is leírtam már, ezt ,de olvass utána több könyvben is.  Amekkora fiasa van egy családnak augusztus 20 körül,annyi keret néppel megy majd a télnek. Kb 

Napara után rendezni kell a fészket.Ezt ők maguk is elvégzi ugyan,de gyorsabb,ha segítünk nekik. Vagyis a fészek rendet amit a hordásokkor elrontunk vissza állítjuk.Úgy,hogy az anya tudjon petézni Vagyis a fészek felső felét petézni valóval tűzdeljük meg. Hasonlóan mint tavasszal A felesnél akár egy fiókot is kaphatnak középre. 

Ehhez jó hordás,vagy etetés kell.A fészektűzdelését addig lehet folytatni amíg az anya elfogadja.A heti vizsgálatokkor ez jól látszik. amikor már átlépi,akkor kell a fészket "egyesíteni".

Ekkor már kell a szűkítés is. Az erősebb,nincs bent felesleges keret. 

Erről bővebben olvashatsz DR Vicze Ernő : Az alacsony keretes rakodó kaptár című könyvében.

 Üdv

Előzmény: stui13 (3110)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.29 0 0 3111

Én nem vagyok rakodós, de ilyenkor már inkább összefelé mennek a méhek. Túlvagyunk a nyárinapfordulón. 

 

No meg aztán mi honnan a fenéből tudnánk hogy nállad van e még valami méhlegelő, továbbá azt sem, hogy most mennyi fiókon van a család. Új kölyök család, vagy régi termelő. 

 

Előzmény: stui13 (3110)
stui13 Creative Commons License 2016.07.29 0 0 3110

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy erős családnál lehetőség van e bővítésre fél nb fiókkal, vagy már levirágzott minden és már nem szabad ilyet tenni.

Táborozó Creative Commons License 2016.07.21 0 0 3109

Egyébként nem értem hogy miért gondolják egyesek, hogy a napraforgó virágzásának ideje az fix dátumhoz köthető? A vetés idejétől és fajtától függő, de az időjárási viszonyok is számítanak. Van hogy tudálékos méhészek konkrétba leírják hogy mit kell tenni a napraforgó virágzás után, na ezen szoktam röhögni. Mert ez nem időhatározó, így hát aztán mikor mit szükséges, azt kell tenni. 

Előzmény: Törölt nick (3107)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.20 0 0 3108

Az augusztus és szeptemberi virágzás azok a nyári vetésű napraforgók voltak, a szeptemberi már nem jellemző. Amíg működött tehenészet silónak vetették. Egyébként nállunk régebben nem volt szokás korán vetni. A fő virágzási idő, az július közepétől, augusztus elejéig volt jellemző. Egyébként sok függ a tavasztól is, hogy a gazdák mikor tudnak gépekkel rámenni a földekre. Ha nagyon belvizesek a földek akkor később. De volt rápélda hogy egész határrészt ugaron hagytak mert képtelenség volt rámenni. 

Nem kell ahhoz Finnorszában lakni, húsz éve még jellemzően augusztusban pergettük napraforgót. Volt hogy augusztus 20. án még kint voltak a vándortanyán hordásban. Viszont az elmúlt 5-6 évben már itt is a júniusi virágzás kezd álltalánosabb lenni. De volt olyan is hogy ismerős méhész még októberben is pergette a napraforgót, belvizes vadkelésű volt a környékén.  persze ez csak amolyan "egyszer volt Budán kutyavásár" jellegű volt. De tény hohgy nekem is éveken keresztül nem, vagy csak részben kellet betelelő etetést végezni. Szerintem is napraforgó fajtákkal van a probléma, ha így haladunk kihúzhatjuk a napraforgót a naptárunkból. Nállunk nincs szolidágó, ez az alföldön nem honos. 

Előzmény: Törölt nick (3107)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.20 0 0 3107

Merre laksz, Finnországban, hogy nálatok augusztusban-szeptemberben virágzik a napraforgó? Nálunk (Vas m.) már a Solidago is kezd virágozni, a napraforgó meg már június végén kezdte. Régen valóban a napraforgó volt az utolsó virág a szezonban, de kb 15 éve legalább egy, másfél hónappal elöbb virágzik (és alig mézel).

Előzmény: Táborozó (3102)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.20 0 0 3106

Mi egy-két éve úgy jártunk, hogy elöször örültünk, hogy mennyi napraforgó van a telephelyünktöl pár méterre. Aztán jött egy jégesö azon az egy napon, amikor az elsö két nap akácvirágzása után újra ki tudtak menni a méhek. A következmény: 3 kg/család akác, + az egyik gazda újravetette a napraforgóját egy gyors tenyészidejü fajtával. A korábban vetett fajták egyáltalán nem mézeltek, ez a gyorsan fejlödö fajta viszont elég sokat adott, csak kicsit kevés volt a vetett mennyiség, hogy a környékbeli gazdák elégedettek lehessenek.

A napraforgó mézelése tapasztalatom szerint a fajtától függ.

Előzmény: Jam Clerk (3103)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.19 0 0 3105

Ami a helyi egyesületet illeti, néhány taggyűlésen kivül más nem is történik. Néha hívnak előadót, de idővel már nem igazán mondanak újat. Az elnök mindíg azzal a blöffölt hogy a következő gyűlésen osztja a támogatási papírokat. Különben a kutyát nem érdekelte volna. 

Táborozó Creative Commons License 2016.07.19 0 0 3104

Nem jártam még ennek utánna, de nem lehetetlen hogy vannak rövedebb tenyészidejű napraforgók is. A vetéstől számolva kb 70 nap a virágzás kezdete. Szerintem fajta gond lehet, a gyenge nektározás, de olvastam már olyan véleményt is amely szerint csak a kései virágzás okán nem mézel, vagy kevésbé mézel. De szerintem fajta probléma lehet,  még 7-8 évvel ezelőtt is mézeltek a későbbi napraforgók is. 

A jelenlegi méz árak lehet hogy kicsit fékeznek, a méhészleszek jelenségen. 

Előzmény: Jam Clerk (3103)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.19 0 0 3103

Az időjárás miatt nem adnak mézet, vagy inkább a fajta miatt? Csak hogy mire számíthatok, mert én nem gondolnám, hogy egy váratlan fagy miatti újravetés esetén másfélét vetettek volna, mint amit addig is elszórtak. Bár igaz, hogy a "normál" napraforgó sem adott valami sok mézet...

Amit meg a helyi OMME-ról írtál, eléggé elkeserítő helyzetnek tűnik. Számomra azért sem sürgős, mert egyik környékbeli helyi szervezet sincs valami közel a lakóhelyemhez. Mondjuk amilyen ütemben növekszik az általad "méhészleszek"-ként megjelölt populáció, a végén még érdemes lenne itt is csinálni egyet, aztán "ahogy a nagyoktól látja az ember", jól (be)lenyúlni a tutiba... :)

 

 

Előzmény: Táborozó (3102)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3102

Nállunk már vagy 4-5 éve az augusztusi-szeptemberi virágzású napraforgók egyáltalán nem mézelnek. Régebben volt hogy éveken keresztül nem kellett télire beetetnem. Én voltam OMME tag több éven keresztül, de annak már vagy 10-11 éve is van, hanem több. Akkoriban negyon leterhelt voltam gyakorlatilag csak hétvégén  tudtam méhészkedni, a gyűlések persze mindíg olyankor voltak, de a főnök sem nevezhető szimpatikus embernek, a támogatások akkoriban meg nagyon minimálisak lettek, szóval egyszerűen hagytam az egészet. A helyi egyesület viszonylag nagy létszámú volt már akkor is. Csak gyűléseken találkoztunk nem is volt rá mód, hogy meg ismerjen, vagy szóbaáljon  az ember más méhészekkeel. A gyűlések előtt kis csoprtokba verődve persze volt rá mód az egyébként is a közvetlen  ismerős méhészekkel kicsit beszélgetni, de velük egyébként is találkozunk az erdőn, vagy mezőn. Ha más nem de telefonon tartjuk a kapcsolatot. Az egyesületi élet most is csak aennyi lehet, itt nállunk. majdnem mindenki szidja az elnököt a hátamögött, de senki nem hajlandó nyakába venni az egyesület vezetését. Bár nem is tudná, mert éveken keresztül az elnök még kisem írt új választásokat. Nyilván sejti hogy nem népszerű, és egymásközött lepapírozták.  Tartanak is tőle a méhészek mert, még mindíg elég befolyásos embernek tartják. Méheüs is, ugye ki akar nyúlós gyanús lenni? Volt rá példa hogy visszaélt a helyzetével. egy szerencsétlen méhésznek csak az egyik telephelyén volt nyúlós, a másikon nem amely még ráadásul másik megyében is volt. De ez az ember kötelezte rá hogy egyesítse a két állományt így elégették mindet. Ilyen ember közeleében sem érdemes lenni, nem hogy az egyesületében. 

Előzmény: Jam Clerk (3101)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3101

Az eső itt is esett szombaton, de (ilyenkor: hálistennek) kevés a családszámom, és péntek délutánra be tudtam ütemezni a mézelvételt. Talán 2-3 kaptár maradt ki, de a többitől sikerült. Az biztos, hogy idén a napraforgó nem úgy adta nálunk, ahogy tavaly. Amiben még valamelyest reménykedem, hogy a tavaszi fagy után volt olyan gazda, aki beszántotta és újravetettem a földjét, azaz augusztus eleje-közepe táján talán még lesz egy pár hektárnyi kis legelő, ha nem is mézelvétel miatt, de legalább télire lesz miről gyűjteniük. Meg persze még itt van ez a pár nap hó végéig, ha addig össze tudnak szedni valamit, annak örülnék. Tavaly is volt napraforgó után még egy eresztésem augusztus elején.

A klubot jórészt csak olvasgatom, belefolyni nekem sincs igazán kedvem, főleg nem odaállni bármelyik oldalra. Az OMME nekem is kimaradt eddig az életemből, de nem tudom, bánjam-e. Támogatást nem kértem sose, ha tudom, megoldom a magam erejéből, ha meg nem menne? Hát senki nem kötelezett arra, hogy ezt csináljam, akkor kinek sírhatnék?

Előzmény: Táborozó (3100)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3100

Nállunk szombaton ömlött az eső, a hétvégén meg sem tudtam közelíteni a méheim. Nállunk intenzíven hordanak, most az esők után talán az újabb táblák még adnak némi szépítést, és akkor  többet pergetek kóstolónyi mennyiségnél. 

Én nem vagyok a ződön, elléggé belekeveredtem a dolgokba évekkel ezelőt. Véglegesen kitiltottak. Persze már régen van új IP címem, így  ha akarnám újra regisztrálhatnék, és bosszanthatnám azt az egy-két süket admint kikkel szembekerültem. Legfőbbképpen a nagyarcú Tükörre haragszom, és a sötét Csokira. De nem érdekelnek ezek a kisstílű emberek, még átmenetileg sem akarok a szájuk íze szerintit oda firkálni. Nem alacsonyítom vele magam. Soha nem voltam Bross sem, Mészáros párti, sőt még OMME tag sem vagyok. Sőt ráadásul még ellenzéki sem vagyok.  De ami segnyalás ment a ződön, az akkor regnáló OMME vezetés felé az majdnem csak fröcsögött a monitor alján.  A Méhészklubon szerintem  eleve barátságosabb a légkör, többnyire mindenki visszafogottabb. Néha azért Vivaldi elenged Csuja irányába némi személyeskedést. De én az ilyesmikbe nem avatkozom. 

Előzmény: Jam Clerk (3099)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3099

Ez mondjuk nekem nem tűnt fel, szombaton pörgettem, vasárnap meg netközelbe se kerültem, egyéb okokból... a szakma-politikához meg egyébként sem értek :)

Előzmény: Táborozó (3098)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3098

Igen már elérhető lett, nem az első eset volt, de most talán két napig is tartott.

Előzmény: Jam Clerk (3097)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3097

Időnként csinál ilyet mostanság, de szerintem most épp jó.

Előzmény: Táborozó (3096)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.18 0 0 3096

Mi történt a Méhészklubal? Miért nem elérhető? Tud valaki valamit?

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.12 0 0 3095

Mégis megvan a sodrottszárnyú. Legalább azt megtudtam, hogy ha álanyás családot egyesítek anyatermékessel (függetlenül attól, hogy az petézik-e vagy sem), akkor jobb eséllyel választják a "valódi" anyát.

Ettől függetlenül, alapesetben így is fel kéne számolni a családot, mert petézés továbbra sem várható.

Illetve... ma a mentorom hívott, hogy egyik kaptárja megrajzott, ha kell, elvihetem a rajt. Bele is ütöttük egy kaptárba, ha hétvégéig a helyükön maradnak, és elkezdenek családként viselkedni, akkor lehet, hogy eltávolítom a sodrottszárnyút, aztán másnap berakom az anyátlanított csapatot a mai raj alá, papírátrágatásos változattal.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.11 0 0 3094

Az egyesítés megtörtént probléma nélkül, de első átnézésre nem találtam a sodrott szárnyút. Mindenesetre leráztam az összerakott bagázst félkeretre, ha esetleg gyűjtenek napraforgót, annyival is előrébb leszek, legfeljebb pörgetés után szórom ki őket a sor elé.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.07 0 0 3093

Összeraktam a két csapatot, remélem, nem okoznak gondot a többieknek. Ha sikerül az egyesítés, de nem érdemes (vagy nem sikerül) újraanyásítani, akkor mennek a levesbe.

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.06 0 0 3092

Az álanyás csapat méhei, ha egyesítem a kaptárat akármelyikkel, kijáró népnek esetleg még jók lennének napraforgón, még a szűzanyáshoz lenne tán a legjobb, legalább gyűjtenének valamit. Aztán ha az lefut, addigra úgyis elválik, mit tudok kezdeni a szűzanyás csapattal.

Előzmény: Táborozó (3091)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3091

A következő a helyzet, az álanyások már eleve egy leöregedett egység, ezeket már akkor is nyűgös lenne anyásítani ha nem álanyások lennének. Ezeknél pontosan az a cél, hogy több családhoz oszlassuk őket. A sodrott szárnyú családjával ez történhet ha sokáig sajnálod lenyomni. Eleve vegyük sorra az idő tényezőket ha ma már petéző anyát kaptak volna, akkor is 3 hét mire az első lerakott petékből kikelő méh lesz. Inkább erre kellene koncetrálni mint az álanyás 3 keretnyi család töredékre. 

Előzmény: Jam Clerk (3090)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3090
Ha viszont jól értem, amit írsz, akkor a sodrott szárnyúnak van anyaterméke, tehát esetleg át tudja "téríteni" az álanyásakat. Azaz, lehetne egyesíteni, és akkor nincs az a gond, hogy szűkítenit a sort, meg ilyesmi, illetve a népesség java része egy családot erősít.
Előzmény: Táborozó (3089)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3089

Miért találnád meg az álanyát? Nem egy van, hanem akárhány is, sok is lehet. Nincs anya, így nincs anyatermék amely blokkolná a dolgozók petefészkének a működését. Csak a sodrottszárnyú anyás  csapatra koncentrálj, nyomd le azt a selejtr anyát és kmpjanak petézőt. Az álanyást engedd szélnek. 

Előzmény: Jam Clerk (3088)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3088

Ezért kérdeztem, hogy ha egyesítem a két rossz családot, akkor vajon melyiknek van több esélye felül maradni. Ha az álanyás csapat gyilkolja le a szűz anyát, akkor nincs értelme a tökölésnek, bele sem fogok, csak kiszórom őket a kaptársor elé, mert továbbra sem találhatom majd meg az álanyát. Ha viszont a szűz az erősebb, az sokkal feltűnőbb, talán könnyebben sikerülhet az anyásítás (anyacsere).

Előzmény: Táborozó (3087)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3087

Semmiképpen nem fog párzani az az anya, tényleg írtál már erről az anyáról. Az anya eltávolítása után nem kell várni több napot, másnap mehet az új. Most még semmi nem késő, de majd  lehet erősíteni őket kelő fiasokkal, vagy elébük rázott néppel is.

Előzmény: Jam Clerk (3086)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3086

A párzás lehetséges a kaptáron belül is? Ez az anya ugyanis azért szűz, mert "pörzsölt" szárnyai vannak, és szerintem nem tudott kimenni. Körülbelül 3-4 keretet takar a nép, az álanyás csapat meg most nagyjából 2-3 keretet takar. Ha a kettőt egyesíteném, és a nempárzott anyát lecserélem egy petézőre, az általad említett permetezős módszerrel, anyátlanítást követő néhány napos várakozás után, akkor még normális méretű család lehetnének, esetleg telelésre alkalmasak.

Előzmény: Táborozó (3085)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.05 0 1 3085

A szűzanya nyilván hamarosan be fog párzani, érdemes várni kicsit. Az álanyás család egy akkora nagyságú, erősségű, petéző anyával rendelkező rajjal menthető meg, amely már önmagában is életképes. Kár kockáztatni.

Előzmény: Jam Clerk (3082)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.05 0 0 3084

Remélem, nem jutunk el odáig, amikor már a 1/2NB méretből is elég lesz 1 fiók fészeknek, meg 1, igen jó esetben 2 fiók a méztérnek... ;)

Előzmény: haromegesztizennegy (3083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!