Keresés

Részletes keresés

Casanova márki Creative Commons License 2010.03.23 0 0 5057
Kedves Lalo !

Köszönöm a korrekt válaszaid.

A hetekben bemutatott háromrészes magyar tévéfilm, "Az alkimista", utolsó jeleneteinek egyike éppen a Zsolnay -mauzóleumban játszódott, kissé ködös ezoterikus, és szabadkőműves utalásokkal. Alföldy játszotta benne a reinkarnálódó Gordiuszt- Neptuniuszt. Mindenesetre azt bizonyítja, hogy a szabadkőművesség érdekli a magyar filmművészetet is, és van még felfedezni való Európa kulturális fővárosában. Vajon létezik Zsolnay-kód ? Vagy ez maga az eozén-máz képlete lenne ?

Örülök Casanova eredeti emlékiratai felbukkanásának. Van nekem itthon Tőle egy vastag, bordó kötetes könyv, ami állítólag szintén az ő emlékiratai alapján lett szerkesztve, de úgy vélem, ez a mostani felfedezés más lesz.
A márki, a Panoráma útikönyv-Magyarország kötete szerint 1760-ban megszállt a Batthyány téri "Fehér holló" vendéglőben. Legenda ? ...vagy most talán kiderül?...mindenesetre e kétes figura szintén szerepelt az M2-en, három részben, szombat éjjelenként egy 1986-os amerikai-német- spanyol filmben.

Ha már program: azt olvastam, hogy Mozart Varázsfuvolája a Bábszínházban is repertoárra került.
Előzmény: Lalo (5056)
Lalo Creative Commons License 2010.03.23 0 0 5056
Kedves Casanova márki!

"A Casanova - összeesküvés" az thriller, bár masszívan szerepelnek benne szabadkőművesek. Viszont érdekes, hogy a műben jelentős szerepet játszik Casanova egy ismeretlen kézirata, s épp mostanában vette meg a francia állam Casanova eredeti, franciául írt önéletrajzának kéziratát. Az élet másolja a regényt...

http://konyves.blog.hu/2010/02/22/a_francia_nemzeti_konyvtarba_kerultek_casanova_memoarjai

A "Csontváry-kód"-ot nem olvastam, de tervezem, mert a szerző, bocsánat, a szerző régi haverja remek weblap cikkeket írt egy darabig pécsi érdekességekről, pl. a Zsolnayak szabadkőművességéről is.

Titkok és legendák Pécsett:

http://www.zalaitamas.com/blog/
Előzmény: Casanova márki (5052)
Lalo Creative Commons License 2010.03.23 0 0 5055
Kedves Casanova márki!

"Az "Iskolája az emberi szívnek" írója, Márton László, ugye nem azonos a szintén remek "Árnyas főutca" írójával?"

Nem.

"Márton László (Budapest, 1934. aug. 15.) író, kritikus. 14 és 17 éves
kora között Izraelben élt. Azután visszatért Budapestre. Tanulmányait
a Színművészeti Főiskola dramaturg szakán kezdte, 1954-56-ban a
budapesti Tudományegyetem újságíró szakára járt. Az 56-os forradalom
után Nyugatra menekült. 1957-60-ban Oxfordban keleti nyelveket tanult.
1958-ban kiadója volt az Eszmélet című folyóiratnak. 1960-ban
áttelepedett Franciaországba. 1962-ben részt vett a Magyar Műhely
megindításában és 1973-ig társszerkesztője volt. Elbeszéléseket,
esszéket, kritikákat írt. Rendszeresen dolgozott az Új Látóhatárnak,
az Irodalmi Újságnak, valamint külső munkatársként a Szabad Európa
Rádiónak is. 1978-ban a Sorbonne-on gazdaság- és vállalatvezetésből
doktorált. Azóta reklámpszichológiával és piackutatással foglalkozik.
Hosszabb szünet után 1989-ben kezdett újból magyarul publikálni."

Néhány műve:

Márton László: Koestler, a lázadó, 2006.
Márton László: Kortársunk, Bibó István, 2008.
Márton László: Iskolája az emberi szívnek, 2009.

http://www.szepiroktarsasaga.hu/index.php?pageid=180

Érdekes emlékem az Élet és Irodalomból, hogy amikor az idősebb Márton László hazatért, akkor meghökkenve tapasztalta, hogy valaki már használja a nevét. Némi pengeváltás után abban állapodtak meg, hogy ahol keverhető a nevük, ott zárójelben feltüntetik a (Párizs) vagy (Budapest) megjelölést, amit nagyjából be is tartanak.

Előzmény: Casanova márki (5044)
Lalo Creative Commons License 2010.03.23 0 0 5054
Kedves Aspirant1256!

Kérdezed, hogy

"indián páholy van, létezik?"

Legalábbis volt:

" Indians also organised a Lodge which was Chartered by the Grand Lodge of Arkansas on November 9, 185 5. This was known as Mus‑co‑gee Lodge, No. 93. "

Forrás: GOULD'S HISTORY OF FREEMASONRY THROUGHOUT THE WORLD

http://www.phoenixmasonry.org/goulds_history_volume_6.htm

Számos híres indián volt szabadkőműves, sok cikket lehet róluk találni a neten. Egyes - talán már a realitástól elrugaszkodott - feltételezések szerin igen nagy hasonlóság fedezhető fel az indián és a szabadkőműves rituálék között.

Számos cikk és könyv foglalkozik a szabadkőművesség és az indiánok kapcsolatával, ha tényleg érdekel ez téged, akkor feldolgozhatnád ezeket. Néhány mutatóba:

Freemasonry and Native American Traditions:
http://www.masonicrestoration.com/images/DVC_-_Freemasonry_and_Native_American_Traditions.pdf

The Spread of Freemasonry Among the American Indians:
http://www.patrickminges.info/The%20Spread%20of%20Freemasonry%20Among.pdf

American Indian freemasonry
http://www.archive.org/stream/americanindianfr00parkuoft/americanindianfr00parkuoft_djvu.txt

Előzmény: Aspirant1256 (5043)
Lalo Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5053
Kedves Márton László!

Gandhiról az Indiai Nagypáholy weblapján az szerepel, hogy nem volt szabadkőműves - ellentétben pl. Nehruval, aki az volt - habár mindenben megfelelt a szabadkőműves kifejezés igazi értelmének:

" Was Gandhiji a Freemason ? the question may appear funny and to some even profane. But in this year which marks the centenary of the Mahatma's birth, the question is both relevant and important of Freemasonry.

To the superfical observer the answer to the question posed above is "No". Unike Pandit Motilal Nehru an Rajaji, both of whom were Freemasons, Gandhiji was not a member of our Order, but he was in every sense of the term a true Freemason. One could only wish that Freemasons all over the world, especially in India, would lead such a pious, pure life as he led every moment of his existence. "

http://www.masonindia.org/MInfo_59.htm

Előzmény: Márton László (5049)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5052
Kedves Lalo !

Köszönöm az infót, legalább tudom, mit ne olvassak. /Ezt nem Nemerére értettem./

Érdekelne még "A Casanova - összeesküvés", és a "Csontváry-kód" című könyv is.
Érdemes belekezdeni valamelyikbe?

Csontváry neve egyébként felmerül szabadkőművesként a neten. Hiteles?
Előzmény: Lalo (5048)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5051
Kedves Aspirant !

Természetesen nem erőszak a disznótor, csak egy utolsó megjegyzés : a játékban való részvételhez nem szükséges GPS, nekem sincs, csak egy kis játékkedv, motiváció, szabadidő, és némi furfang.

Szerinted az "Idegenek" című regény tekinthető sz.k. írásnak , ill. mit tudsz arról, hogy idén is megtartják Dégen a sz.k. találkozót ?

Előzmény: Aspirant1256 (5047)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5050
Kedves Bigskorpio !

A 30-as évekből vett antiszemita idézeted sajnos ma is megállja a helyét.
A közmegvetés, és életveszélyes fenyegetés természetesen már abban az időben sem a szabadkőművesek felől jött, hanem arról az oldalról, akik velük riogattak.
Sajnos ma is ez van : a magyar szabadkőművességet feldolgozni-, és bemutatni szándékozó internetes játékaim elindítása után sem a szabadkőművesek, hanem a magyargárdisták fenyegettek, és gyaláztak. Ez csak megerősít abban, hogy jó úton járok.
Előzmény: Bigskorpio (5046)
Márton László Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5049
Gandi szabadkőművessége nem ilyen egyszerű. (lásd Lalo Szabadkőműves puska).
Tudomásom szerint Gandhi Dél-Afrikában lépett be egy páholyba, de Indiába visszatérése után már nem látogatta az ottani páholyokat.
Elismerem, hogy itt van némi ellentmondás, t.i. Dél_Afrikában már a XX. század elején elég rasszisták voltak, vajon hova vették fel? Indiában viszont, amint Kipling híres verséből is tudjuk, szinte elejétől kezdve együttműködtek nem csak angolok és hinduk, hanem a különböző hindu kasztok tagjai is - ami nagyobb eredménynek számított, mint az angol-hindu társulás.
Biztosat nem tudok, talán Lalo utána nézhetne.
Lalo Creative Commons License 2010.03.22 0 0 5048
A szabadkőművesekről - mélyen leszállított áron

from Profán gondolatok by Lalo

Divatja van a szabadkőműveseknek - s most nem is csak az összeesküvéselméletekben utazók ócska bóvlijaira gondolok, amikor lejárt szavatosságú antiszemitizmust katyvaszolnak össze másodlagos frissességű New Age remineszcenciákkal. Vannak számosan, akiket izgat a szabadkőművesség helye és szerepe a világban, s erre a kérdésre próbálnak valamilyen választ adni ismereteik, gondokozásuk és hitük alapján. Ilyen például Kiss Ulrich jezsuita pap, aki az összesküvéselméletek badarságait félrelökve komoly intellektuális erőfeszítéseket tesz a szabadkőművesség megértésére, vagy itt van Nemere István, aki ugyan nem tud elszakadni kedvenc atlantisziaitól, de empátiával vizsgálja és írja le a szabadkőművességről szerzett ismereteit. Hasonlóképpen a weben is vannak bloggerek és weblap cikkek írói, akik a maguk érdeklődésének, felkészültségének egy elfogadható szintjén fogalmazzák meg véleményüket a szabadkőművességről. Példaként említhetem a Konspirációs teóriák blog, vagy a Sárdobáló szerzőit, avagy legújabban a Puskablog cikkíróját.

Sajnálatos módon e divatnak vannak - finoman szólva - kevéssé sikerült darabjai is. A Mortem aeternus nevű csapatblogban Káin néven publikáló szerző Szabadkőművesek I. című írásműve ezek közé tartozik. A cikk eklektikus elegye meg nem értett információk zűrzavaros halmazának, szerzője hadilábon áll a magyar nyelvvel, például a vesszőt kispórolja a mondataiból, aminek következtében azok zavarossága fokozódik ("A grófnőtől babérkoszút kapott dobszó hallatszott majd katonák francia ország zászlaját bontották ki."). Egyeztetés csak módjával ("illene írnom szívem egyik kedves csücskeiről"), kiabálás ezerrel ("az első ismert és bejegyzett páholy 1717 június 24.-én alakult meg figyeljetek nagyon: LÚDHOZ ÉS ROSTÉLYHOZ NEVŰ FOGADÓBAN :D (a páholy! XD Ennyi erővel én is alapíthatnék a rozsdás rugó kocsmában...) "), magas szintű ismeretek ("Végül a legtöbb mágus megszabadult az egyenlőségtől és hercegeket és nemeseket kezdtek a páholyokba halmozni így keveredtek bele a politikába :). "). Elavult és hibás adatok vannak benne: "Nagy Britanniában körülbelül 600.000 tagja van Európában több tízezer, Észak Amerikában kb. 3 és félmillió. A tagok száma évente másfél százalékkal nő.", s keveri a szezon a fazonnal (alkímistákat, Swedenborgot és a kabbalát...).

És ráadásul folytatása következik.

Elszomorító.
Aspirant1256 Creative Commons License 2010.03.20 0 0 5047
Kedves Márki, köszönöm, megnéztem, ismerkedem vele. De ebben nem vagyok olyan jó, mintha könyvekben kellene boragászni.

Márton László könyve, az Iskolája az emberi szívnek - igen nagy népszerűségnek örvend. Keresik.
Előzmény: Casanova márki (5045)
Bigskorpio Creative Commons License 2010.03.19 0 0 5046
Elolvastam Aspirant1256 talált cikkét, nagyon érdekes.

- Lalo, nagyon vigyázz, a látókörükbe kerülhetsz: „ Aki titkaik után nyomoz, az általános közmegvetésben részesül, aki ennek ellenére tovább kutat, az jó hírnevét, vagyoni helyzetét és életét kockáztatja.” A közmegvetés az volt, amikor egy hétre kitiltottak a blogból, most a jóhírneved jön, és ha kevés lesz a nyugdíjad, az az anyagi helyzetedre mért szk. csapás. (bocs’ a személyeskedésért, vicc akart lenni)

- Ez egy antiszemita írás a ’30-as évekből. A magyar 7parancsolatba, vagy mibe olyat nem lehetett írni, hogy: ne vásárolj szabadkőművestől, ne házasodj szabadkőművessel, stb. Ott egyenesen le kellett írni a szándékot. De fel lehetett használni egy széleskörben kevéssé ismert csoportot, és a nyakába lehetett zúdítani az összetákolt összeesküvés elméletet. (És bővíteni korlátok nélkül lehet: „Mindenesetre még sok dolog van az Ég és a Föld között, amelyekről a mi iskolai tudásunk még álmodni sem mer.”)
Azután csak össze kellett hozni a zsidósággal, azt úgyis felismeri egy igazi fajvédő. Az ilyen írásokból, meggyőződésekből, közhangulatból nőhettek ki a zsidótörvények. (Amik nem annyira nyilvánvalóan-, de lényegüket tekintve legalább annyira szégyenteljesek, mint a holokauszt maga.)

Bigskorpio
Előzmény: Aspirant1256 (5038)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.19 0 0 5045
Kedves Aspirant !

A magyar szabadkőművesség hiteles, és játékos formában történő bemutatására van egy interaktív játék a neten: GPSGames néven. Itt egy Urániusz nevű felhasználó eleddig nyolc játékot rakott fel: négy Szentendrei szabadkőművesség, három Pesti szabadkőművesség, és egy Budai szabadkőművesség címűt. A térképre kattintva megtalálod őket Szentendrén, a Vígszínháznál, a Kossuth téren, a Szabadság téren, és a Mechwart ligetnél. További kettő várható a Várban, és a Vérmezőn.
A helyszínt járva kell jelszavakat, kódokat fejteni, félig-meddig Langdon -módra, és regisztrálni a játékba.
Ha, van kedved, szívesen várunk !
A budait még csak ketten fejtették meg !
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.19 0 0 5044
Kedves Lalo !

Meg kell védjem a Profán gondolatokat ! : ) 92,5 %-uk :) korrekt, és tényszerű, a maradék pedig a rosszindulatú, szenzációhajhász forrásokat pusztán megemlíti, nem provokatív, hanem inkább elszörnyesztő hatása van. Az érem ezen oldalát is ismernünk kell.
Szerintem sokszor feleslegesen magyarázkodunk a szabadkőművesek védelmében, mert baromságokat velük szemben is, szinte mindenki tud gyártani, a hecc kedvéért.
Szerintem inkább az építkezésükre kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, a kövek , és falak meglétére.

Jó ötletnek tartom a színnel való jelölést a könnyebb eligazodás miatt. ...mert tényleg nem mind arany , ami fénylik.
Én például Kiszely Gábor: Szabadkőművesség könyvét is egyoldalúnak, néhol túl klerikálisnak tartom, és az általa felsorolt szabadkőműves személyek névsora is hemzseg a tévedésektől. Olyanok szerepelnek benne, akiket az alanti írásaid közül is kifogásoltál. Szerinted a Wikipédia lista megbízható ?

Gábor Ignác emléktáblája a helyi általános iskola aulájában van. Szemben a lefelé derékszög vonalzó, és körző szimbólumokat ábrázoló házzal.

Az "Iskolája az emberi szívnek" írója, Márton László, ugye nem azonos a szintén remek "Árnyas főutca" írójával?

Előzmény: Lalo (5041)
Aspirant1256 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 5043
Nemrég láttam a Cheyenne ősz c. filmet. Most, hogy olvastam ezt a cikket, felmerült bennem a kérdés: indián páholy van, létezik?
(Már csak a rasszizmus okán is...)
Előzmény: Lalo (5032)
Aspirant1256 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 5042
Kedves Márki, ismét csak köszönöm!

Kedves Lalo, neked is köszönöm. Nagyon jó ötletnek tartanám, ha megjelölnéd valamiképpen, hogy melyik autentikus és melyik dezinformáció.

Egyébként először nem is gondoltam az oldalról semmit, csak ismeretterjesztést, megtévesztő volt, azután ahogy belemélyedtem, jöttem rá, hogy nem ezt a lovat kerestem. (Bár a pontos idézetetet megtaláltam, amire szükségem volt.)
Lalo Creative Commons License 2010.03.18 0 0 5041
Kedves Casanova márki!

Azt írtad:

"Szerintem a Profán gondolatok oldal, és az általa ajánlottak korrektek, hitelesek, és megbízhatóak."

Ez sajnos nem igaz.

A szabadkőművességről szóló könyvek, cikkek stb. gyűjteményének tematikus teljessége érdekében a szóban forgó szennyiratokat is felsorolom a Profán lapokon. Lassan el kellene gondolkoznom valamilyen színkód rendszeren, amellyel orientálhatom az olvasókat pl. a megbízható forrásokat zölddel, az összeesküvéselméleteket pirossal, a tévedéseket is tartalmazókat halványrózsaszínnel stb. jelezve...
Előzmény: Casanova márki (5040)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.18 0 0 5040

Kedves Aspirant !

Elképesztő sok ökörség kering a neten, és a zemberek fejében a sz.k.-ről.

Szerintem a Profán gondolatok oldal, és az általa ajánlottak korrektek, hitelesek, és megbízhatóak.

Azért mertem ezt leírni, mert Lalo úgy sem olvassa ezen sorokat, hiszen Neked címeztem. :)

Lalo Creative Commons License 2010.03.18 0 0 5039
Kedves Aspirant1256!

"Találtam valamit, Lalo könnyen lehet, hogy ismeri, engem kicsit mellbevágott."

Valóban ismerem, de a hülyeség tobzódásán csak röhögni lehet. Neked is ezt ajánlom.

Előzmény: Aspirant1256 (5038)
Lalo Creative Commons License 2010.03.17 0 0 5037
Szabadkőművesség a puskablogon

A diákoknak egy diák által készített tömör összefoglalókat tartalmazó blogon egy szép írást olvashatunk a szabadkőművességről. Sajnos a jól összefogott anyagba néhány baki is becsúszott:

Balzac nem volt szabadkőműves. Louis Charles Balzac francia építésszel keverhették össze, aki valóban az volt.
Nem volt szabadkőműves Charles Darwin sem. A nagyapja, Erasmus Darwin volt szabadkőműves.
Einstein sem volt szabadkőműves. Egy Izzy Einstein nevű szabadkőművessel keverhették össze.
Gandhi se volt szabadkőműves.
Sem az idősebb és az ifjabb George Bush nem szabadkőműves.

Viszont a Benedek családból Elek nagyapón kívül fia, Marcell és unokája, István is szabadkőműves volt.

A Rosslyn-kápolnának nincsen köze a szabadkőművességhez, s az ún. Green Man nem szabadkőműves szimbólum.

Azt írja a szerző: "...alapjaiban véve nem bűnszervezet. Habár nem ártatlan..."

Akkor csak részben bűnszövetkezet és ezért nem ártatlan? Vajon mire gondolhatott a szerző, amikor ezt írta?
Lalo Creative Commons License 2010.03.14 0 0 5036
Kedves Casanova márki!

"A profán gondolatok könyvajánlójának valamelyikében olvastam, talán Benedek Szabolcstól, vagy Berényi Zsuzsanna : Szabadkőművesség és Budapest című könyvében."

A könyvajánlók szövegeiben nem találtam; Benedek Szabolcs és Berényi Zsuzsa könyveiben sem sikerült fellelnem ezt az információt. (Gábor Ignácról nagyon rövid életrajz van a Budapest és a szabadkőművesség című könyvben.

Pedig igazán érdekes lenne a dolog...
Előzmény: Casanova márki (5035)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.11 0 0 5035
Kedve Lalo !

A profán gondolatok könyvajánlójának valamelyikében olvastam, talán Benedek Szabolcstól, vagy Berényi Zsuzsanna : Szabadkőművesség és Budapest című könyvében. Azért nem emlékszem pontosan, mert mindkettőt kölcsönöztem, utóbbi könyv pedig már fél éve hiányzik innen a szentendrei könyvtárból is.
Az uszoda melletti, és a Bajza utcai szimbólumok eredetére eddig egyetlen könyvben sem találtam utalást, de Gábor Ignác szabadkőművességéről lehet olvasni a net-en, és a Bajza utcai Fiúnevelő Intézet igazgatója volt.

A bélyegek évszámozása érdekes, mert ez talán azt feltételezi, hogy a betiltás alatt is működtek titokban "páholyok", a kiadási év pedig azt mutatja, hogy ráadásul a legsötétebb időszakban. Nagy bátorság kellett hozzá. Engem is érdekelne, vajon kik lehettek tagjai e szervezetnek. Nem lehet, hogy a felszabadulás után újonnan alapított páholyok egyikének előfutárai voltak?

Más: Múlt héten vetítette az M2 három részben Az alkimista című magyar misztikus sorozatot. Bár csak az utolsó részt láttam, de volt benne néhány szabadkőműves utalás: az egyik jelenet a Zsolnay mauzóleumban játszódott, nagyon misztikus, és ritkán látható helyszínen, sajnos sem a színészek, sem a cselekmény nem tudtak felnőni e ritka lehetőséghez.
Egyéb zagyvaság is tarkította a filmet: az Alföldi Róbert alakította Merkúriusz szájából, csak úgy odavetve hangzik el a pécsi városalapító okirat elemzése során, hogy II. József szabadkőműves volt, és egy jó pár utalás a rózsakeresztesekre is, és természetesen hevenyészve elhangzik St. Germain neve is, II. Rákóczi törvénytelen gyermekeként.
Sajnos mindez ömlesztve, a logikát félredobva, és tovább szőve azt a homályt, ami e titkos társaságokat körüllengi.
Jó az ötlet, hogy ilyen magyar Dan Brown-féle krimit csinálnak, de sajnos a misztikus elemek csak összedobálva voltak benne, és az akciójelenetek elnyomták a lassú, intellektuálisabb jelképfejtést. Szerintem utóbbival mélyebb, és izgalmasabb is lett volna.
Előzmény: Lalo (5034)
Lalo Creative Commons License 2010.03.10 0 0 5034
Kedves Casanova márki!

Azt írod:

"Én,hasonlóan egy ilyen címerszerűségbe elhelyezett derékszögű vonalzót, és körzőt a Bajza utca 68.homlokzatán láttam, úgy tudom itt lakott a sz.k. Gábor Dénes , a szemben álló egykori Fiúnevelő Intézet igazgatója, és azt olvastam, hogy ebbe a házba menekítették 1920 után a Nagypáholyház iratait, és berendezését is."

Miben olvastad ezt?

"Hasonló jelképekkel a Komjádi Béla uszoda melletti téglaépület homlokzatán is találkoztam."

Én pedig egyéb tárgyakon, képeken, sőt egy síremléken is láttam hasonlót.

Az jutott eszembe, hogy talán az 1920-1945 közötti betiltás kapcsán használhatták szabadkőműves szellemiségű társaságok, de a betiltás miatt megváltoztatva a jelképek eredeti formáját.

Így formálisan nem a betiltott szabadkőművesség jelvénye, de arra emlékeztet.

Talán...
Előzmény: Casanova márki (5033)
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.10 0 0 5033
Kedves Lalo !

A bélyegek nagyon különösek.
Én,hasonlóan egy ilyen címerszerűségbe elhelyezett derékszögű vonalzót, és körzőt a Bajza utca 68.homlokzatán láttam, úgy tudom itt lakott a sz.k. Gábor Dénes , a szemben álló egykori Fiúnevelő Intézet igazgatója, és azt olvastam, hogy ebbe a házba menekítették 1920 után a Nagypáholyház iratait, és berendezését is.
Hasonló jelképekkel a Komjádi Béla uszoda melletti téglaépület homlokzatán is találkoztam. Ennek eredetéről nem tudok.

Az amerikai "zugpáholyokról" pedig az a véleményem, hogy rasszista alapon felosztani, és megkülönböztetni a páholyokat ütközik a szabadkőművesség szellemiségével.
Bécsben volt egy páholy, amelynek tagja volt egy afrikai származású ember, talán még Kazinczyval is levelezett.
Sajnos, még rasszizmus sem kell ahhoz, hogy egy páholy ne ismerje el a másikat, elég az eltérő világnézet is. Ez van most nálunk is, hiszen az "angolosok" úgy tudom nem ismerik el a "franciások"-at. Azaz, a Szimbolikus nagypáholy a Magyar Nagyorienst!

Lalo Creative Commons License 2010.03.09 0 0 5032
Újabb rasszizmus vita az amerikai szabadkőművességben

From Profán gondolatok by Lalo

Az USA majd mindegyik államában van egy "fehér" és egy "fekete" nagypáholy. A "fekete" nagypáholyok az ún. Prince Hall szabadkőművesség részei, amely azért jött létre, mert annakidején a fehérekből álló páholyok nem vettek fel feketéket.

Mára a rasszizmus jelentősen csökkent amerikai szabadkőművesség köreiben, tíz déli nagypáholy kivételével az összes "fehér" nagypáholy elismeri a "fekete" nagypáhályokat. Persze ez csak az első lépés, az igazi eredmény az lenne, amikor a feketéknek nem kellene külön szabadkőműves páholyokban dolgozniuk, befogadnák őket a "fehér" páholyok is. Erre számos állam nagypáholyában már lehetőség van, de nem mindegyikben. Éppen tavaly volt egy nagy port felvert eset ezzel kapcsolatban.

Most éppen Arkansas állam szabadkőműves nagymestere, Ronald Hedge hívta ki maga ellen az antirasszisták haragját. Január végén ugyanis kiadott egy figyelmeztetést, amelyben kifejti, hogy ha valamelyik arkansasi nagypáholyhoz tartozó szabadkőműves az államban forgalomban levő szabadkőműves emblémával és Freemason felirattal ellátott rendszámot tesz a kocsijára, az szabadkőműves vétséget követ el. Ugyanis ezt rendszámtáblát az általuk el nem ismert, zugpáholynak (clandestine) tartott "fekete" Prince Hall nagypáholy terjeszti. És aki zugpáhollyal szabadkőműves kapcsolatba lép, akár csak egy rendszámtábla megvásárlásával, az szabadkőműves vétséget követ el...

"We have laws which strictly prohibit communication and Masonic intercourse with clandestine lodges and members of clandestine lodges. It is my opinion as your Grand Master that the purchase of these license plates would be in contradiction to our laws. "

Forrás: http://www.freemasoninformation.com/2010/03/grand-masters-ruling-hurtful/

Az esetet számos felháborodott cikk és hozzászólás tette szóvá. Felmerült az a javaslat is, hogy az ilyen cselekmények által önmagát rasszistának minősítő nagypáholyoktól meg kellene vonni az elismerést.
Lalo Creative Commons License 2010.03.09 0 0 5031
Rejtélyes embléma egy levélzáró bélyegen

A Darabanth bélyegkereskedelmi és numizmatikai kft 126. online aukcióján szerepel 11025-ös katalógusszámon egy levélzáró bélyeg, a leírás szerint "1943 Szabadkőműves fogazott + vágott bélyeg".

Számomra rendkívül furcsa az ábrája, az ornamentikán kívül a bélyeg felső részén egy derákszögű háromszögvonalzóba belóg egy körző és még valami, talán függőón. A derékszög a szabadkőműves szokással ellentétben felül van.

A bélyegy bal oldalán egy lapos vakolókanál, a jobb oldalán egy másik, merésre alkalmas kanál, talán malteroskanál látható.

Alul egy kalapács, alatta 1918-1943 felirat, s a bélyeg közepén XXV, nyilván az évfordulóra utalva.

Az évszámok alatt "Lakatos B" szerepel. Semmi más felirat nincs, csak virágok és girlandok. Esetleg még a felső embléma feletti cirkalmak értelmezhetők egymásbafonódó "M A s" betűknek.

Lakatos B feltehetően a grafikus neve.

A bélyeg a fordított háromszögön kívül azért is furcsa, mert 1920 és 1945 között Magyarországon a szabadkőművesség be volt tiltva!

Ha valaki segítséget tudna adni a jelképekkel és a XXV. jubileumát 1943-ban levélzáró bélyeggel üneplő intézménnyel kapcsolatban, annak nagyon örülnék.

1918-1943, XXV. Lakatos B
Lalo Creative Commons License 2010.03.07 0 0 5030
A Szőnyi Antikvárium 23. aukciója

From Szabadkőműves aukciók by Lalo

Térkép: http://maps.google.hu/maps?hl=hu&q=Budapest%20V.%20ker%C3%BClet%20Falk%20Miksa%20utca%203.

A Szőnyi Antikvárium (1055 Bp. Szt. István krt. 3. Tel./fax: 311 6431), 2010 április 17. szombat 10:00 órától tartja 23. árverését a jól bevált ÚJ HELYSZÍNEN!!! FERENCZI ÉS TSAI AUKCIÓSHÁZ ÉS GALÉRIA Budapest V. kerület Falk Miksa utca 3.

A katalógusból:

http://www.axioart.com/index.php?op=live_auction&id=2580

tétel 196: [HAYPÁL Benő] PAULUS: Bibliás szabadkőműves.

Bp. [1912], Buschmann. 94 l. 202 mm.
Fűzve, kiadói borítóban.

kikiáltási ár: 3 000 HUF

tétel 216: JANCSÓ Elemér: A magyar szabadkőművesség irodalmi és művelődéstörténeti szerepe a XVIII-ik században. Irodalomtörténeti tanulmány.

JANCSÓ Elemér: A magyar szabadkőművesség irodalmi és művelődéstörténeti szerepe a XVIII-ik században. Irodalomtörténeti tanulmány.
[Kolozsvár] Cluj, 1936. „Ady Endre Társaság”. VIII, 281 l. 22 t. 152 mm.
Fűzve, kiadói borítóban.

kikiáltási ár: 4 500 HUF

tétel 230: [ZSELÉNSZKY] ZELENSKI Róbert, gróf: Emlékeim.

(Bp.) [1928]. (Pallas nyomda). 931 l., 13 t. 232 mm.
A mű előszavában a szerző összefoglalja célját: Az 1870-től 1928-ig tartó időszak zsidószellemű sajtójáról, szabadkőműves és szocialista politikájáról akarja lerántani a leplet.
Méregzöld, kiadói egészvászon-kötésben, az első kötéstáblán dombornyomású, aranyozott családi címerrel.

kikiáltási ár: 18 000 HUF

tétel 336: A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy főhatósága alatt dolgozó szabadkőműves páholyok tagjainak névsora. Hivatalos kiadás. Kiadja a magyar királyi belügyminister.

A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy főhatósága alatt dolgozó szabadkőműves páholyok tagjainak névsora. Hivatalos kiadás. Kiadja a magyar királyi belügyminister.
Bp. 1920. Állami ny. 263 l. 225 mm.
Fűzve, kiadói borítóban.

kikiáltási ár: 18 000 HUF
Casanova márki Creative Commons License 2010.03.04 0 0 5029
Szia Lalo!

Köszönöm a megerősítésed ! Én is így gondoltam, de azért jó volt egy autentikusabbtól is hallani !

A Rubicont most vettem meg, feltűnt a kirakatban! Csak kis időm volt átfutni, de úgy érzem, hogy- amint hagymás bab is írja - forrás nélküli munka, így kicsit nehéz a hitelességét kétségbevonhatatlanná tenni, viszont a sok buta szélsőjobboldali förmedvény után üdítően jó szándékú, és informatív. Igaz, sok lényegtelen elemet összehord, és a szabadkőműves fokozatok ábrázolása számomra kicsit megmosolyogtató, és bizony én is nagyon hiányolom belőle a magyar szabadkőművesség megemlítését, annak akár történelmi vonalát ismertetve, akár néhány hírességet megemlítve, akár a mai magyar szabadkőművességre utalva. Én is remélem, majd legközelebb.
A dégi képek számomra csalódást jelentettek, mert elég erőltetettnek tűnt a sz.k. szimbolika. Apropó Pollack Mihály...az ő szabadkőművességéről tudhatunk esetleg valamit ?

Apropó Dég! Idén is szeretnék megtartani az összejövetelt? Nagyon kíváncsi lennék, egy ilyen alkalomra!
Lalo Creative Commons License 2010.03.03 0 0 5028
Minél tovább nézegetem, annál több hibát találok benne...

Megint előkerült a nagymester/főmester jelentésének keverése.

A további cikkek erősen bulvár ízűek - ugyan gyakran odaírják a fantazmagóriák elé, hogy "egyes vélemények szerint", de azért csak hajhásszák a szenzációkat...

Előzmény: Törölt nick (5027)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.03 0 0 5027

Az Ashmole-naplórészletben nem fordították le a "warden" szót, vagyis azt hitték, hogy az is egy név. S még más apróságok.

Források tényleg nincsenek, a Rubicon magazinnak, azaz nem szakfolyóiratnak definiálja magát.

Előzmény: Lalo (5026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!