Keresés

Részletes keresés

daveeeee Creative Commons License 2010.02.08 0 0 549
Klímaügyben ugyan nem tudok segíteni, de nálam nemrég óta üzemel a kandalló, ami rá van kötve a rekuperátorra.
Jelentem, nagyon pozítív a tapasztalat vele. Még nincs fűtve a ház (új építés, most burkolnak), csak a kandallóba gyújtunk be időnként. A levegő hőmérséklete 11-13 fok körül van.
A kandallóbetét egy direkt légfűtéses darab, amin levegőcsonkok vannak, így közvetlenül forró levegőt lehet róla szívni. Ez a rekuperátor elszívóágába van bekötve, tehát nem az innen szívott levegőt fújja be a szobákba, csak átadja a hőt a bejövő levegőnek. Mikor ég a tűz, 30-32 fokos bejövő levegő hőmérsékletet mértem a lakás másik végén (13 fok lakáshőmérsékletnél).

Nálam annyi automatizálás lesz, hogy a kandalló elszívóágában a pillangószelep alapból zárt, hogy onnan csak akkor szívjon mikor lobog a tűz. Egy csőtermosztát nyitja, ami a kandalló feletti elszívóra lesz rögzítve.

Szerintem ha a kandallót az elszívóágba kötöd be, és a befújó ágat klímázod, nem zavarja egymást a két rendszer.
Axióma Creative Commons License 2009.10.19 0 0 548
Egy begyujtas min. mennyi MJ-nyi fa kene ahhoz, hogy a tomegkalyha a magas hatasfokot is hozza? Mert az OK, hogy azt elkeni 24 orara tobbe-kevesbe egyenletesre, de jol szigetelt plane rekupatoros haznal eros a gyanum, hogy olyan kicsi az atlagos (nem standard szamitott) hoigeny, hogy a tel nagy reszeben a tomegkalyha tullenditene.
Persze lehet cafolni! Csak szamitas nelkuli megerzes abbol, amennyit eddig olvastam rola.
Előzmény: Agur (547)
Agur Creative Commons License 2009.10.19 0 0 547
Szia!

Én még nem építettem légfűtés rendszert ( ami késik nem múlik ) de lenne egy apró észrevéletem.
Olvassál utána akár itt az indexen a finn tömegkályhának.
Szerintem a légfűtéshez jobb megoldás lenne kandalló helyett a finn tömegkályha.
A levegő fűtésére az állandó - 24 órán keresztül leadott - aránylag kicsi teljesítménye pont jó lenne neked.

Agur
Előzmény: Lxxa (546)
Lxxa Creative Commons License 2009.10.15 0 0 546
Sziasztok!

Bár nem nagyon fut ez a topic, mégis sokan közületek megvalósítottak légfűtést. Én is ebben gondolkodom, mégpedig úgy, hogy kandalló melegét szeretném több szobába eljuttatni, automatizálásra légcsatornás klímát használnék (amikor nem tüzelünk, akkor is meleg legyen), valamint rekuperátoros szellőztetőt is szeretnék (majd). Mindezt egy 2x55 nm-es házban (felújítás után egy jól szigetelt házat szeretnék belőle), melyben középen lenne elhelyezve a kandalló.
Kérdésem, hogy lehetéges-e egyszerűen kivitelezni ezt egy közös légcstorna rendszerben (ne kelljen minden szobába 3 csövet vinni), vagy érdemes szétbontani legalább a kandallót és a klíma/szellőztetést? Vezérlésre van valami egyszerű módszer? Hogy néz ki egy légcsatornás klíma bekötése egy ilyen rendszerben? A klíma honnan szívja a levegőt? A szobából, amit fűt? Vagy a szellőztető bejövőből? Na már itt elakadtam.... Ha tud valaki segíteni, előre köszönöm, valamint gratulálok azoknak, akik maguk csinálták, ez ad nekem is erőt... :)

dejódió Creative Commons License 2009.10.08 0 0 545
átment egy mél.
Előzmény: unisignal_aefh (544)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.10.06 0 0 544
csak a venti kell, az alsó képen lévő lenne jó, a külső motoros nem fér be.
Előzmény: dejódió (543)
dejódió Creative Commons License 2009.10.06 0 0 543

ilyesmire gondolsz?
Előzmény: unisignal_aefh (541)
dejódió Creative Commons License 2009.10.06 0 0 542
Csak a venti kell vagy az egész légkezelő?
Előzmény: unisignal_aefh (541)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.10.05 0 0 541
~500m3/h
~400Pa
olyan kellene ami nem csőbe építhető, hasonló mint az alábbi motyóban van:

1
Előzmény: dejódió (540)
dejódió Creative Commons License 2009.10.05 0 0 540
küldd át mi kellene(elvárt paraméterek és méret) és a nem google találatokat elküldöm.
Előzmény: unisignal_aefh (539)
unisignal_aefh Creative Commons License 2009.10.03 0 0 539
Tudna valaki ajánlani boltot ahol jó árban vásárolhatnék centrifugális ventillátort (kis teljesítményűt)? A google találatokat már kivégeztem...
dejódió Creative Commons License 2009.10.03 0 0 538
Kandallóventilátor
A meleg levegőt a fűtetlen helyiségekbe szállítja.
beépített termosztáttal rendelkezik. + légszűrő
-25°C és +40°C közötti használatra.
Átfolyó hőmérséklet +50°C.
Rövid ideig +150°C-ig is alkalmazható.

Többféle típus

460-1100 m3/h szállítás
86-540Pa nyomás

60000-95000 FT közötti nettó ár
Gipsz- Jakab Creative Commons License 2009.09.26 0 0 537
Üdvözlöm. Hasonló megoldással szeretnénk a nyaralónkban a fűtést megoldani. Elkészült a munka? Örömmel venném, ha megosztaná tapasztalatait.
Előzmény: Törölt nick (213)
donatduck Creative Commons License 2009.05.22 0 0 536
Nekem most 1miliót mondanak mindennel együtt.

Infláció - minden drágább lett.

Szigorodtak a parapet előírások - 2 méter jobbra, balra (felettem is...) nyílászárók nélkül, min 10 méterre kell lennie a szomszéd kerítésének a parapettől.

Hiába lenne kondenzációs, kémény kell!

A gáz meg csak drágább lesz...
Előzmény: peter513 (535)
peter513 Creative Commons License 2009.05.22 0 0 535

2004-ben vettem a házamat, akkor ha jól emlékszem 20 e Ft volt a gázterv, 50 e Ft volt a közműfejlesztés, azt a pár m-t kiástam. Kémény nem kellett, mert turbós készülék van. Akkor is csak azért lett gáz, mert a gyermekeim nagyon elevenek (voltak) és a melléképület nem volt meg ahova kitehettem volna a kazánt.

1 ember csinálta a gázt, vizet, csatornát és központi fűtést, össz munkadíj volt 170 e Ft, az össz anyag 600 e körül, amiből közel 300 a melegvizes kazán.

(Legalább 200 e-vel volt egy népszerű Kft áránál olcsóbb, néhány anyag jobb!)

Előzmény: donatduck (534)
donatduck Creative Commons License 2009.05.22 0 0 534
Tisztelt Fórum!

Az első, rövid hozzászólásom nem aratott osztatlan sikert most megpróbálom másképpen.

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.

Van egy 40 nm2-es lakásom, amit le kell választanom a szomszéd gázkazános központi fűtéséről és persze szeretném minél olcsóbban és környezetkímélőbben megoldani.
Minden lehetséges megoldást igyekeztem végigzongorázni.
Először pelletkandalló+napkollektor megoldásban gondolkoztam, de csak nagyon drágán kivitelezhető és mivel ki akarom adni albérletbe nem szerencsés a pellettel járó macera.
Így fájó szívvel, de elkezdtem a gázbekötést körüljárni.
A szakemberek 1 millió körüli összköltséget jósoltak (gázterv, Gázművek, földművek, gázszerelés+anyag, fűtésszerelés+anyag, gázóra, villanyszerelő, kéményseprő, kéménybélelés, gázkazán) amin nagyon megdöbbentem, kevesebbre számítottam.

Közben ajánlatokat kértem a Zöldtech Magazin piacterén szereplő cégektől -

http://www.zoldtech.hu/piacter/ajanlatkeres

- amin keresztül többen megkerestek, az említett cégről (geo-solar centrum kft) is így hallottam először, aki nagyon szimpatikus áron ajánlott nagyon barátságosnak tűnő rendszert. Nosza nekiálltam utána nézni az interneten, de sehol sem találkoztam sem a céggel, sem a termékével. Átnéztem a fórumokat is és itt ebben a fórumban találtam a témát érintő topikokat (többet is).
Nem vagyok szakember, ezért gondoltam, hogy regisztrálok és segítséget, tanácsot kérek a nálam tapasztaltabbaktól, azoktól akik jobban benne vannak ebben a világban akik talán ismerik ezt a céget, ezt a rendszert.

Még egyszer bocsánat, ha első hozzászólásom túl kurtára és félreértelmezhetőre sikerült!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni egy fontos döntés meghozatalában.

A válaszokat előre is köszönöm.
donatduck Creative Commons License 2009.05.21 0 0 533
Na, mit szóltok ehhez? Fantasztikusan hangzik! Ismeri valaki a céget, láttatok már ilyen működő rendszert?

http://www.geo-solar.net/geosolar/index.html?a=geosolar
plastro Creative Commons License 2009.03.06 0 0 532
Sziasztok.

Kérdés:

Klíma kültéri. Áramoltatom benne a melegvizet. Feltolom a tetőre. Ezen keresztül akarom a frisslevegőt befújni. A klíma kültéri ventillátornak csinálok egy fordulatszámszabályzást. Jó ez így?
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.24 0 0 531

Szia!

ment a válasz

hívj fel!!!

ÜDV!

Előzmény: Sa_nyi (530)
Sa_nyi Creative Commons License 2009.02.24 0 0 530
Szia Androhead!

Küldtem Neked emailt.
Meg kaptad?

Köszi

Sanyi
Előzmény: ANDROHEAD (529)
ANDROHEAD Creative Commons License 2009.02.23 0 0 529
Sziasztok!

Ha van egy kis időtök, akkor olvassátok el a 302. hozzászólást...

No , hát nagysokára kész lett!!!

A baj viszont az, hogy már felraktam a képeket a "szellőzőrendszer légkondi helyett" topikra ... bocsi, nincs kedvem mégegyszer végigcsinálni ugyanezt
ha valakit érdekel, akkor látogassatok el oda sőt kérdések is felmerültek és hátha tudtok segiteni
előre is köszi
szép napot!
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 528
Ezt már tanulmányoztam, de még bizonytalan vagyok ebben. legalább 0 fok lenne a célom. Akik jobban értenek a számolgatáshoz, várom a tippjeiteket...
Előzmény: digium (527)
digium Creative Commons License 2009.02.21 0 0 527
Itt egy adatlap:
http://www.permanent.hu/arlistak/fancoil/fancoil.pdf

A legkisebb hasonló deltaT-nél 1440wattot tud, de ~300m3/h légáramlással, 246liter/h víznél.
Előzmény: Törölt nick (525)
digium Creative Commons License 2009.02.21 0 0 526
Gyűszűnyi vagy nagyobb, és miből van? Bocsi :)

Viszonyításként nézd meg, hogy a fancoil-ok hőcserélője mekkora, és 20 fokos deltaT-nél kb. mit tudnak.
Előzmény: Törölt nick (525)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 525
Vajon mennyit melegíthet egy -10 fokos levegőn egy 10 fokos kalorifer 120m3/h légszállításnál?
Előzmény: monazzo (524)
monazzo Creative Commons License 2009.02.21 0 0 524
Jarhato hat, meg kereskedelmi megoldas is van ra:

http://www.sole-ewt.de/index-e.html

Előzmény: Törölt nick (523)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.21 0 0 523
Sziasztok!

Nagy hidegben hővisszanyerős szellőzőrendszerem friss levegőjének minimum 0 fokra való emelését szeretném elérni és az alábbi ötletem van:
Fagyhatár alá épített nagy méretű autóhűtőben (1 vagy 2 darab) 12 fokos kútvizet keringetnék. Amin keresztül szívná be a gép a (természetesen zárt rendszerben) a hideget. Mindez egy betonaknában nyári kondenzelvezetéssel megoldva.

Kerdezném a hozzáértőket hogy járható e ez az út?
monazzo Creative Commons License 2009.02.18 0 0 522
Mennyibe kerul egy ilyen vezetek? Nem hiszem hogy olcso lenne (alu merevitesek, ragaszto, alu-szalag, plusz munka)...
De nem rossz otlet.
Előzmény: kivala70 (504)
bombaba Creative Commons License 2009.02.08 0 0 521
Üdv a topiklakóknak!
Érdeklődöm tisztelettel, véletlenül ismeri-e valaki a Friedrich-féle kazánt?
Konkrétabban: egy 1930-as években épült légfűtéses lakás 3 szobáját fűti az említett vegyestüzelésű kazán, amit a gázárakra való tekintettel ismét használni szeretnénk, de már az idő homályába veszett a tűzrakás módja.
Valami dereng, mintha felülről égne benne a tüzelő lefelé, de mérget nem vennék rá.
Tud valaki segíteni?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 520
Vannak ún. csőközbe építhető ventilátorok. Nem keverendő össze a csőbe tolhatóval! Ezeknek a légszállítása elég magas, direkt hosszú csőszakaszokhoz ajánlják őket, nagy nyomást bírnak produkálni. Általában ford. szám szabályozhatók. Hátrányuk, hogy max. 50 fokos levegőhöz használhatók. Ha ez kevés, akkor kandallóventi vagy magas hőmérsékletre készülő kell, de ezek már az ipari kategóriába tartoznak, így elég húzós az áruk.
Előzmény: HegyenVolgyon (519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!