Keresés

Részletes keresés

heted7 Creative Commons License 2024.01.18 0 0 183180

Ott van a topik leírásában a cím alatt. www.kavekorzo.hu
Mondjuk e lapon sok dolog elég régi és emiatt részben elavult, de azért az alap dolog stimmelnek.

Előzmény: hatszáz a vége (183179)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 -1 0 183179

Persze, írtam, hogy nincs tapasztalatom, de a kioktatás mellé pár linknek örültem volna, ha már nem válaszolsz a kérdésekre. ;)

Előzmény: ronin s8 (183177)
savoltp Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183178

Sziasztok!

Még mindig nagyon az elején tartva a dolgoknak, 2 újabb kérdés fogalmazódott meg kis agyamban:)

Az első, hogy néha úgy járok, hogy a kart levéve a pogácsa a felsőszűrőn marad.Egyébként a kar könnyen felmegy, nem szorul. Ez baj-e, illetve ilyenkor csökkentsem az adagot?

A másik pedig ha puck screent szeretnék használni, akkor annak vastagsága miatt az adagot hagyjam ugyanúgy, vagy kicsit csökkentsem?

ronin s8 Creative Commons License 2024.01.17 -1 1 183177

Úgy érzékelem, eléggé az elején vagy a kávé ismeretnek. 

Ez nem baj, de érdemes egy picit tájékozódni, mi mit jelent... 

Előzmény: hatszáz a vége (183176)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183176

Egy 12 órás cold drip-ben

 

Ez magyarul mit jelent?

Kávéfőzőben presszó és americano is pár percen belül készen van, még darálással együtt is.

 

A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.

 

Ezt megint nem értem, mit áztatnak sokáig és hol?

A kotyogós az gondolom az olcsó alumíniumos kivitel, amit rezsóra is lehet tenni, és pár percig hevíti alul a vizet, majd fél percen belül "kiköpi" a presszókávét.

Abban miért lesz több a koffein, mint az automata által készített presszó kávéban?

 

A cikk szerint az americano -ban kétszer annyi a koffein, mint a presszóban, ezt nem értem, ezt mire alapozzák.

Előzmény: ronin s8 (183175)
ronin s8 Creative Commons License 2024.01.17 0 1 183175

Ez a cikk eléggé felületes szerintem. A táblázat meg csak szimplán hülyeség. 

Az alap állításokkal nincsen baj, csak a kifejtéssel. Minden espresso alapú kávéban (espresso, americano, cortado, cappuccino, latte, stb.) pontosan annyi a koffein, ami az espressoban lefőtt. Ezeken kívül a főzés hossza, és a kávé típusa döntő. Egy 12 órás cold drip-ben pl sokkal több a koffein, mint az "erős" (= értsd intenzív) espressoban. A legtöbb a sokáig áztatott kávékban és a kotyogósban van.

Értelem szerűen ha ugyanezekben több a robuszta, akkor több a koffein is. 

Előzmény: hatszáz a vége (183174)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183174

A cikk szerint viszont kamu, hogy a presszó kávé a legerősebb, szerinte az americano és a latte az - annak ellenére, hogy azokban sok tej van?

Előzmény: ZC (183173)
ZC Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183173

Ha az erős a magas koffein tartalmat akarta jelenteni, akkor a 100% robusta kávé a nyerő: https://www.cafeme.hu/ennyi-koffein-van-egy-csesze-kaveban

 

Azokon a kávékon megadott értékek közvetett módon inkább a pörkölési szintekre utalnak, amitől szintén nagy mértékben függ az elkészült ital ízvilága, ill. természetesen az adott fajtáktól is, amik a csomagban vannak, de a koffein tartalma azoktól az értékektől szerintem nem függ. Ha csak a gyártó nem veszi figyelembe a koffein tartalmat is. Egyébként kit tudja mi alapján adja meg a gyártó azokat az értékeket. Az egyes kávé fajtáktól is függ a koffein tartalom, de azokon a kávékon azt nem igazán szokták feltüntetni, így nehéz a választás, vagyis tapasztalati úton kell megközelíteni a dolgot! :)

Előzmény: hatszáz a vége (183172)
hatszáz a vége Creative Commons License 2024.01.17 0 0 183172

Meguntam a közepesen erős, különböző ízű kávékat, erőset szeretnék, mert soxor hajnalig fent kell maradnom.

Boltokat járva Lavazza-kat találtam, aminél 7-8-9 jelölések voltak, illetve volt egy 13-as, Bravo Classic Espresso 8-as és van 

Bellarom 100% Robusta őrült kávé, eladók szerint erős, de nincs jelölve.

Ezek közül melyik a legerősebb?

Vagy milyen, ezeknél erősebbet kell keresnem?

Előre is nagyon köszönöm az erős kávétól fátött, gyors és friss, energikus válaszokat. :-))

 

endrepp Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183171
Előzmény: Ruskizene (183170)
Ruskizene Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183170

elnézést kérek hogy újra felhozom, csak "eltünőben" van a kérdésem, válasz meg még hátha lesz:) elromlott Rancilio Silviát hova vinnétek Budapesten, melyik szervízbe? van esetleg megbízható, kipróbált helye valakinek? köszönöm előre is a választ!

MZ/Y Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183169

Ugyan már, nincs miért.

 

De ne igyál annyi kávét, még hajnalban is fenn vagy. :) 

Előzmény: heted7 (183168)
heted7 Creative Commons License 2024.01.13 0 0 183168

OK, sorry.

Előzmény: MZ/Y (183163)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183167

Az lehet. Én használtam Gaggia Evolutiont e nélkül, szétmállott a rugó, úgy sem volt jó. :)

Előzmény: MZ/Y (183166)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183166

Nem tudott :), azt írta, hogy lefelé nem jött a gőz (ami víz), felfelé meg gyengének találta. Megegyeztünk, biztos fordított placebo. :) 

Előzmény: endrepp (183165)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183165

Szívesen. Akkor lehet, hogy gyengélkedik a pumpája, esetleg valaki erősebbre cserélte a rugót, mondjuk elképzelni nem tudom hogy tudott egyáltalán főzni úgy, ha lefelé állt, az gyakorlatilag zárta a furatos csavart és a nyomás még segíti is ezt, sztem ez utóbbi kizárt.

Előzmény: MZ/Y (183164)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183164

Kösz szépen! Én nagyon régen láttam, most más kérdezte, mert kiszedte a szűrőt, kiugrott a rugó, és nem tudta, hogy rakja vissza. Azt írta, ha lefelé volt, nem jött a gőz (gondolom, víz az), ahogy Te is írod, ha felfelé, akkor meg túl gyengének találja a kávét.

Előzmény: endrepp (183162)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183163

Persze a gépben lévőről van szó.

Én évekkel ezelőtt láttam, de akkor rosszul emlékeztem.

Előzmény: heted7 (183160)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183162

Ha lefelé rakod be, azon egy csepp víz sem fog átjutni.

Előzmény: MZ/Y (183159)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183161

Felfelé, hogy ne csepegjen, ha nem megy a pumpa.

Előzmény: MZ/Y (183159)
heted7 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183160

A felső szűrő a gépben van, nem a karban. Biztos arra gondolsz? A kar szétszedéséről és összerakásáról emlékeim szerint vannak a youtube-on használható videók.

Előzmény: MZ/Y (183159)
MZ/Y Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183159

Ugye a Poemia és hasonlók felső szűrője fölötti rugót úgy kell berakni, hogy a bogyós vége (műanyag izé) lefelé, a szűrő felé essen?

endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183158

Azt kellene érezned, hogy túl feszes a tömítés vagy laza, ha túl feszes, akkor biztos nem nyomja le sztem, csak akkor, ha vékony a tömítés és túl laza.

Az igaz, hogy a gyári tömítés 8.5mm, de Te nem gyári szűrőtartót vettél hozzá.

Sage the Bambino nem tudom milyen, nekem Sage BES920, ez bitang jó.

Előzmény: yorka (183157)
yorka Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183157

Szerintem inkább vastag ami van. 9mm-es van benne és 8,5 mm-es a gyári. Megrendeltem a nyolcfelest, meglátjuk hétfőn.
Most, hogy kicsit megbontottam, elléggé rozsdál már itt-ott, a zománc már lég lejött a túlfolyóról, hajlanék a cserére is ha nem javul meg. Sage the Bambino ajánlott?

Előzmény: endrepp (183156)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183156

Amikor felrakod a kart megszorul a tömítésen? Vastagabb, 10mmes tömítés nem oldaná meg?

Előzmény: yorka (183151)
endrepp Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183155

Szűrőtartó nem 100% kompatibilis, én elvinném az Expolygon szervizbe, mivel onnan származnak az alkatrészek, mondjanak erre valamit.

Előzmény: yorka (183151)
mlas45 Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183154

Nekem akkor csinált ilyet, mikor túltömtem, és az őrlemény felduzzadt, annak nem tudott ellenállni. Kevesebb őrleménnyel nem volt gond.

Előzmény: yorka (183151)
Ruskizene Creative Commons License 2024.01.12 0 0 183153

sziasztok, elpattant valami a kávégépben, amit egy kis égett szag követett, azóta nem tudom bekapcsolni a gépet.

A típus: Rancilio Silvia E V5 2018

Budapesten melyik szervizet ajánlanátok, aki ért Rancilio szereléshez?

előre is köszönöm a választ!

yorka Creative Commons License 2024.01.11 0 0 183152

Közben találtam egy bejegyzést a témában, ez esetleg lehet támpont.
https://www.coffeeforums.co.uk/threads/portafilter-flying-off.54462/

Előzmény: yorka (183151)
yorka Creative Commons License 2024.01.11 0 0 183151

Sziasztok!
Régen írtam ide, de megint gondom van.
Adott egy Gaggia Baby Class, (elvileg Gaggia Classic kompatibilis) amit jópár éve használok. 2020-ban felújítottam Explygonból vásárolt alkatrészekkel. Vízterítő blokk, gumitömítés, új kar és szűrők). Azóta többször előfordult egyre sűrűsödő gyakorisággal, most meg már szinte mindig, hogy főzéskor ledobja a kart, letekeredik. Ellen kell tartanom, de néha ez sem elég, akkor kikapcsolom. Most már ott tartok, hogy kukáznám az egészet, de ti hátha tudjátok mi lehet a baj. Ha netán kuka, akkor kéne tipp, hogy mi legyen helyette.( max 200k)

 

Felújítós alkatrész lista:
13-298    Gaggia szűrőtartó M10 (vendéglátós)    
617940    karzárógomb
10-126    szűrőrögzítő rugó 1.2 mm
11-512    szűrőtartó kar M10
10-106    Vakszűrő általános 58 mm
700542    felsõszûrõtartó GAGGIA/G710/ 13-341
13-016    kartömítés 9mm Gaggia
9528022    Felsőszűrő tartó imbusz csavar M6x12
MZ.107    2 csészés szűrõ 14-18gr Marzocco
13-215    2 csészés szűrő 14 gr Gaggia
MZ.106    Marzocco 1 csészés szűrő 7gr 

 

UI: Marzocco kétszemélyes szűrővel használom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!