Keresés

Részletes keresés

bananatree Creative Commons License 2015.03.13 0 0 2836

smart grid koncepciónak hívják.

már emlegettem párszor ezt is.

egyetemek, villanyos szolgáltatók kedvelt k+f területe ez.

EU-s támogatási koncepcióban külön nevesített terület, és az elmúlt 8-9 évben sok millió eurót elköltöttek már arra, hogy ezt az "ötletet" kidolgozzák.

Az eredeti koncepció egyébként pontosan átmeneti tárolónak akarta volna használni az autók akkuit, völgyidőszakra, központi (elosztóhálózati) felügyelettel. De az igaz, hogy iszonyatosan szerteágazó ez az ötlet, és baromi sok dolgot kell megvizsgálni ahhoz, hogy valóban működőképes legyen.

Előzmény: mmormota (2831)
mmormota Creative Commons License 2015.03.13 0 0 2833

Figyelembe véve az áramszünetek gyakoriságát, erre a célra bőségesen elégnek tartok egy gyertyát és/vagy egy üveg sört.

Előzmény: szocske_ (2832)
ShaReRe Creative Commons License 2015.03.13 0 0 2822

Tök jól hangzik! A topik indításakori árakhoz képest nem is tudom hányszor kerül olcsóbba egy rendszer. Pedig nem volt olyan régen.

Előzmény: fizzika (2806)
naox Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2819

És aki ezt anno mondta az figyelmen kívül hagyott egy általa is pontosan ismert természeti tényt: a verebet.

Ostobaságot mondott. Nem utólag, hanem az adott kor ismeretei szerint is.

Nem az a baj, ha valaki nem vátesz (azaz nem találja ki azt, amiről nem tudhat), hanem az, ha azt se tudja, ami mint ismeret, mint _tény_ a rendelkezésére áll.

Előzmény: Törölt nick (2818)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2813

Nekem a 3 KW -os rendszerem 12 panelel 1,18 milkó a vége.Új számlás napelem,számlás inverter,számlás tervezés.Saját kivitelezés.

Előzmény: fizzika (2806)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2812

Nekem van!!!

54 m piros    4mm2-es

29 m fekete  4mm2-es

Solár MC4 es csatim is van pár db párban.

Előzmény: army74 (2805)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2811

Tegnap megküldték az új szerződésemet.Ma pedig nekem is felrakták a három fázisú HMKE Ad-Vesz órát.

Ma már temelt is egy csöpöt 3,7Kw-ot ebből rögtön el is fogyasztottunk 3-mat.

Nálunk is így volt...kocsiból ki. Fótó óra le óra fel fotó.Inverter fotó. Itt írd alá aztán Csáááááá.

Szerintem nekem is a szarból raktak fel órát,mert a csávó azt mondta a mi területünkön ,még el sem kezdték kicserélni a sz@rt.

Most már süssön a nap nam meg a pék:)

Előzmény: fizzika (2797)
Condens Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2809

OFF:

"beruházás, amit az álmok vezérelnek a tények helyett az el fog bukni"

Sokkal inkább meg fog valósulni! Amit elméddel kigondolsz, azt akaraterővel meg is tudod valósítani. És ez az Amerikai mentalitás lényege, hogy NEM a buktatókat keresik, HANEM AZT, HOGY H O G Y A N TUDOM MEGCSINÁLNI! ... még akkor is, ha most a tények mást vetítenek előre.

De, konkrétan egy példa.: Tény, hogy mostanság nem éri meg magánszemélyként HMKE mini erőművet telepíteni hazánkban, mert jelenértéken soha nem térül meg, ha figyelembe veszzük a "várható" tényeket, miszerint pl.:

- EU ban (máshol még inkább!) zöld energia gyorsulva terjed, ergo energia, áram ára stagnál, csökken középtávon

-Elosztott rendszerekben gondolkodva -és akár hidrogén alapú, akár Ionos tárolást megvalósítva- többé nem probléma "az energiatárolás" ez sem az áremelkedés felé mutat, hiszen a hálózatfejlesztés sem lesz olyan sürgős...

-A telepített rendszer karbantartási igénye nem 0 Ft! Az újabb inverterek távvezérelhetően akár ki is kapcsolhatóak, ha túltermelés van, meddőteljesítmény szabályozó és/vagy biztonsági elemek beiktatását írhatják elő, invertert előbb-utóbb cserélni kell, esetleg egyéb eszközöket is.

- Végül most is 5% felett a PEMÁK.

Akkor miért is érdemes napelemet rakni a háztetejére, akár itthon is, arról nem beszélve, hogy Nyugat EU ban és USA ban, AFRIKÁBAN(!!!), Ausztráliában továbbra is napelem boom van, bár tudom, hogy a visszavételi árak stagnáltak, vagy csökkentek... /És nem gondolom, hogy Musk felelőtlenül invesztálna  a Solar City be... Persze majd meglátjuk.../  

Összességében véleményem szerint nem csak a "%" oknak kell döntenie egy beruházásnál, hiszen az ÉLETEDET sem % okban méred...

Előzmény: naox (2808)
naox Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2808

Nézd, én a teslát egy hatalmas szélhámosságnak tartom, erről már volt itt vita korábban, ott vannak az érveim. Nem azért, mert szkeptikus vagyok, nem azért, mert nem vagyok harcos környezetvédő, hanem azért, mert realista vagyok.

Számomra bármely befektetés komolyságát jelzi az, ha vannak pl. megtérülési számítások. AKi enélkül belevág az nem forradalmár, hanem hülye, vagy csaló.

A technikai tények figyelembevétele vezetett el a rakétához, mars roverhez, etc. Egy olyan beruházás, amit az álmok vezérelnek a tények helyett az el fog bukni, mert ezt mondják a természeti törvények. És végül a dolog sokkal nagyobb kárt okoz, mint maga a direkt veszteség: mindenki "belátja", hogy az otthon áramtárolás nem járható út, pedig de, csak buta volt a project.

Olyan ez, mint a kukorica-etanol, ami környezetszennyező marhaság, de ettől még a (nem kukorica) E85 egy hatalmas lehetőség. ...Lett volna, ha egy ilyen marhaság miatt nem fordult volna el tőle mindenki.

Előzmény: Condens (2807)
Condens Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2807

OFF: A cikkben az is benne van, hogy foglalkozása: "Daytrader". És ebben az amerikai mentalitás is! Nem a százalékokat számolják a legtöbben ilyen esetben! Egy Daytrader naponta kereskedik valszeg nem kevés pénzzel opciós és/vagy határidős, stb... piacokon, ahol van bőven kockázat...

És igen lehet bukni, de NYERNI is, mint ahogy a a gazdasági élet egyéb területein is...

El tudnád képzelni, hogy Magyarországon vki milliárdokat fektessen pár évvel ezelőtt villanyautókba?, Marsi expedíciókat célbajuttató teherrakétákba?, esetleg csőben sűrített levegővel közlekedő "teher, személyvagonokba"?, hatalmas területen napelemeket telepítsen és mellé építsen egy napelem gyárat is (solar city)? újabban meg több napi energiatárolásra alkalmas aksikat implementáljon, hogy a tervezés elindulását követően 1(!) évvel később már árulják is? Ő a Tesla vezér...

Na szóval más mentalitás...máshogy nézik a dolgokat...és persze máshol is tartanak.

Hacsak a % okat számolgattta volna anno (mint akár én is!), ma nem lenne se TESLA, se Solar City, se sokminden más se. És ilyen emberekből nagyon sok van a világ  minden pontján, akik előbb utóbb ott kötnek ki, ha meg is szeretnék valósítani álmaikat...

Igen van benne hatalmas kockázat, de e nélkül nincs SIKER!

És igazad van "gazdaságilag" valószínűleg nem is éri meg, ha inkább bankba rakta volna...

...vagy mégis? Lásd mostanság hazai bankbotrányok...!!!

Előzmény: naox (2804)
fizzika Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2806

1,3MFt, saját kivitelezés, alu zártszelvényre(soha többet!), A2-es csavarokkal, tartóval, használt napelemekkel, 3string 7napelem stringenként. Ha minden jól megy 8év múlva már ingyé adja a delejt.

Előzmény: ShaReRe (2802)
army74 Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2805

Valakinek van esetleg kimaradt  solar kabele és 2 pár MC4 csatlakozója? érdekelne.

naox Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2804

20.000 USD-ért vett egy (használt) akkut, ami az élettartama alatt fog tárolni max. 70.000 kWh-t (inkább kevesebbet). Így egy kWh 28 centre jön ki (a féléves munkát ingyenesnek véve). Az USAban az áram 10-20 centbe kerül.

Magyarul, ingyen dolgozott, csak anyagköltséggel számolva is bukás, és ha a pénz felét berakta volna egy bef-i alapba, akkor a hozamból simán fizetné a villanyszámlát.

--------

Nem a lelkesedés zavar, mert én is lelkes vagyok, de azért ilyen elemi számolásokat illenék elvégezni mielőtt ekkora pénzt kib**nk az ablakon, nem?

Előzmény: bananatree (2803)
bananatree Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2803
ShaReRe Creative Commons License 2015.03.12 0 0 2802

Gratula! Mennyibe került a rendszer?

Krinyo Creative Commons License 2015.03.11 0 0 2801

Teljesítménytől függően többféle 3-fázisú órát szereltek tudtommal, de lehet, hogy ez csak urban legend. Melyik óráról van szó? Nekem is nézni kell akkor rendszeresen a dolgot, nehogy megálljon...

Előzmény: Törölt nick (2800)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.11 0 0 2800

Kellemetlen. Mindez pedig csak veszteséget okoz nekik...

Esetleg valami infó arról, hogy mikor vagy mennyinél állnak meg ezek az órák? Nekem lassan 8000Kwh körül van mind a termelés mind a fogyasztás.

Előzmény: Peter atyuska (2799)
Peter atyuska Creative Commons License 2015.03.11 0 0 2799

Röviden ott spórolnak ahol lehet = a legolcsóbb óra ami kapható = hát vannak némi gyártási és konstrukciós gondjai ami csak úgy jött elő hogy elkezdték komolyan használni :), másikat helyette lerendelni egy kicsivel drágábban, közben ott állnak a "szar" órák raklapokban hát nem öröm, valószínűleg még garis problémájuk is van vele, illetve a gyártó nem ismeri el a problémát.

Előzmény: Törölt nick (2798)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.11 0 0 2798

Öröm, boldogság ;)

Akkor már te is bent vagy a klubban, méregetheted a magadét meg másokét is :DDD

Érdekes lehet akkor nekem is ez az 3F óra megállás, visszaolvasok mi is a hibajelenség??

fizzika Creative Commons License 2015.03.11 0 0 2797

Nálam ma volt az E.ON, felrakták az 1 fázisú oda-vissza mérőt! :)))))))))))

Kérdeztem a szakit, hogy mi helyzet a 3 fázisú órákkal. Azt mondta, hogy az összes óra megáll egy bizonyos értéknél. Még vizsgálják a dolgot, és a jelenleg legyártott összes órát érinti, ezért nem rakhatják fel.

Persze, hogy az E.ON mindent megtesz azért hogy legyen azt kétlem.

Egyébként nem kértek semmit, jöttek, óra fénykép, óra le, óra fel, fénykép, inverter fénykép, elosztó fénykép, viszlát.

A régi bekötő 10-es kábelen nem volt érvéghüvely, betett egy 6-osat helyette. Szóltam, hogy nem kéne, akkor tett a régi vezetékre 2 érvéghüvelyt, aztán visszatette a régi 10-est.

Öröm és boldogság!

Már rám is süthet(ne) a nap. Mire hivatalos lett, addigra befelhősödött. :(

Egyszer csak kisüt.

A rendszer adatai:

21db SCN mono 230Wp táblák = 4830Wp

DK tájolás,40°-os tető

Danfoss DLX4.6 1 fázisú inverter

Előzmény: Pioharley (2788)
kiggyo Creative Commons License 2015.03.07 0 0 2796

Ez amúgy reális érv lehet, vajon megtettek mindent azért hogy legyen órájuk? Aligha hiszem, időhúzásnak tűnik.

Előzmény: Krinyo (2794)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.07 0 0 2795

Hát ez nem valami kecsegtető!A szépség csak annyi hogy csak meg sem kerestek semmilyen formában .....hogy hogy .

Előzmény: Krinyo (2794)
Krinyo Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2794

Nekem is azért tartott majdnem 3 hónapig a csere, mert éppen nem volt órájuk. Remélem az enyém nem döglik meg, mert akkor odalesz az éves terv...

kiggyo Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2793

Ejnye-ejnye Pioharley! Ilyen csúnyán beszélni a szolgáltatóról aki mindent megtesz az érdekedben :-)

Gyanús nekem ez az óra megállás, szorul a digitális óra tengelye?

A Démász sem különb banda, nekem is küldözgettek becsült  résszámlákat távleolvasós mérőhelynél, ezt bejelentésre be is fejezték. De sztornózni a téves számlákat nem áll módjukban...

Látszik rajtuk hogy úgy kell nekik ez a HMKE biznisz mint mókusnak az erdőtűz.

bananatree Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2792

kíváncsiságból megnéztem, 10 panel ~230kg, és 172EUR-ért hozzák el Budapestig

(összesen 1795 EUR + áfa)

20 darabnál kedvezményesebb az ár picivel, és a szállítás nem duplázódik 3220+234=3454 EUR+áfa

ha magánszemélyként veszed, akkor a cseh áfa megy rá, ami asszem 20%, nem a magyar 27%...

Előzmény: bananatree (2790)
bananatree Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2791

:)

Előzmény: ShaReRe (2789)
bananatree Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2790

ez egy kínai panel, cseheknél van az EU importőr:

http://www.ev-power.eu/Solar-Panels/Solar-panel-EUFREE-Mono-250Wp-60-cells-Schutten-MPPT-30V.html?cur=1

szállítanak ide, ha esetleg közvetlenül tőlük akarod megrendelni.

(bár a TNT elég drága)

én mást vettem már tőlük, a cég megbízható, de a paneleket nem ismerem

Előzmény: malvinamacska (2781)
ShaReRe Creative Commons License 2015.03.06 0 0 2789

OK, gondoltam megoldom a világ édesvíz gondjait, de ezexerint nincs erre a megoldásra szükség, illetve nem lenne elég felhasználóbarát.

Előzmény: bananatree (2785)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.05 0 1 2788

Sziasztok!

Készre jelentettem az Eon-nál.Belső infóból tudom hogy 1500 ad-vesz órát le kellett cserélniük,mert megálltak nem mértek egy idő után.Most meg nincs  nekik és nem is tudják mikorra tudnak beszerezni.Egy fázisú órájuk még csak-csak,de 3 fázisú nincs.

A Büdös jó Qrva anyjukat hogy b@sznák szájba!Nem gond hogy November óta be lett adva az igénybejelentő.

kiggyo Creative Commons License 2015.03.05 0 0 2787

Amikor az én inverterem vettem akkor 120+Áfáért akarták adni hozzá a dataloggert. Most nézem hogy mintha más eszközök is lennének már hozzá, valóban korrektebb áron. A WLAN-os kártya egész jónak tűnik.

Előzmény: Krinyo (2784)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!