Keresés

Részletes keresés

anyred Creative Commons License 1999.10.27 0 0 287
Nem tudja vki, hogy hol lehet kapni SHURE M91ED hangszedőt?

A HQ-NEDIS-nél lecsaptam egyre, de mint kiderült utángyártott vmi, igaz hogy gyanúsan olcsó volt, így nem építettem be.
Idáig ilyen volt, a kisgyerek kinyiffantotta, nem akarok mást beépíteni, ha csak meg nem győz vki, hogy vmi tuti jó helyette.

badmad Creative Commons License 1999.10.27 0 0 286
Tudom, hogy nem jó ajánlat, mert nekem is vannak fenntartásaim velük, de olvassatok hifi újságot. Ha korrekt képet nem is kaptok, legalább 1-2 típussal megismerkedhetsz. Aztán ezeket lehet a szalonokban keresni. Ja és javaslom a SHOW-t. Bár ez nem az olcsó dolgok bemutatója, de én is csak zenét hallgatni járok oda. Meg egyfajta zenei ízlést ellesni, elhallani. Nem az árcédulákat kell nézni, hanem fülelni. Én mindíg rájövök, hogy egy nullával többért már szólhat jobban a cucc.
Előzmény: stoki (285)
stoki Creative Commons License 1999.10.27 0 0 285
Jogos, rosszul fogalmaztam ...:(

Erősítő+hangszóró, a többi majd a jövő zenéje...:)))

Én egy hete hallottam a hifibarlangban két missiont...Mind a kettő úgy rezonált, mintha szét akart volna esni, de tényleg...pedig az én fülem nem egy kihegyezett fül, de ezek fél hangerőnél szét akartak esni (8 ohm 100 watt kimenő egyenként)...
Ez jellemző, vagy azok nagyon gyári hibásak voltak...
Például a mission-nek van weboldala, mert a tannoy-nak a jbl-nek találtam, de a missionnek nem...???
Általános receptként én ugyanis szeretek mindenhova felkészülten odamenni úgy, mintha én egy nagy profi lennék...akkor máshogy kezelik az embert és lejjebb vesznek a kereskedői rábeszélésből...

Előzmény: szg (284)
szg Creative Commons License 1999.10.27 0 0 284
70-80 eFt/egység, vagy összesen?

Javaslat:
erősítő esetén nézd meg a Yamaha-t, szerintem elég jó az ár/minőség viszonya. (Na találd ki, nekem mi van otthon :-) ) CD játszót (ezen az árszintem) majdnem mindegy, hogy milyet veszel. (Nekem pl. egy régi Philips van.)
Hangdobozból két márkát tudok ajánlani: Heybrook, Mission (bár az említett zenei stílusokhoz lehet, hogy ezek nem a legmegfelelőbbek...)

Előzmény: stoki (283)
stoki Creative Commons License 1999.10.27 0 0 283
Köszi szg !!!
Eddig egyik sincs, de a probléma az, hogy pénz se sok...
Viszont a gagyi kategóriában (pl.technics) se találtam nagy választékot...MAgyarországon messze a legnagyobb választék a technics-ből van...( Vagy csak én nem tudok róla) A magasabb kategória már nagyságrendekkel nagyobb összeggel bír...Akkor nagyágyuk mondjatok nekem variációt úgy 70-80 rongyig, ami kielégíti a következő igényeket : 10 m2-es szoba, de lehet, hogy max. 20 m2 lesz a jövőben, könnyűzene, filmzene, ill. nyálaszene, időnként keményrock lenne tálalva...és a hangszoró méretek maximum 40 cm-eres magasságot érhetnek el, mivel - mint írtam - apró a szoba...Mini, midi tornyok kizárva, mert a villogó, pörgő, csillogó bizbaszoktól egyszerűen depressziós leszek...Nagy dizájner vagyok, de hifiben valahogy nem igazán tudom elviselni...Izmos, dinamikus basszus viszont alapfeltétel...JA és tartós, megbizható technika szükségeltetne...
Ha van ötlet variációkra azt is szívesen fogadom...
Egyenlőre egy számítógépből kivarázsolt CD-ROM-om van, de ha összejönne egy kis lé, akkor a ROM-ot felváltani egy CD lejátszó...
Szóval elég üres a zseb, de abból a legjobbat szeretném kihozni...

Előzmény: szg (281)
szg Creative Commons License 1999.10.27 0 0 282
Ja és még valami:
Az, hogy a hangdoboz 4-6-8 ohmos, tulajdonképp teljesen mindegy.
Ellenben olyan erősítőt lehetőleg ne vegyél, amihez csak 8 ohmos hangdoboz köthető!

Ja, és ha erősítőt veszel, alapszabály, hogy vagy ne legyen rajta hangszinszabályozó, vagy ha van, akkor ki lehessen iktatni a jel útjából...

("Erősítő" alatt most csak félvezetőset értek.)

szg Creative Commons License 1999.10.27 0 0 281
Ha még se hangdobozod, se erősítőd, akkor próbáld meg az üzletben együtt meghallgatni őket!

Azért azzal a "gyengébb" erősítővel vigyázz, sokat számít annak is a hangja... (Ha meg valami gagyi, akkor könyen hazavághatod vele a hangdobozodat, gyakorlatilag függetlenül a teljesítményétől...)

10 m2-es szobába gyakorlatilag bármilyen igényes (mini-midi "hifi"-nél igényesebb) erősítő és hangdoboz elég kell, hogy legyen (bár zenei ízlésed extrém esetben ezt befolyásolhatja).

Szubjektív vélemény: erősítő esetén szerintem ne csak az általad említett márkát nézd meg...

Előzmény: stoki (280)
stoki Creative Commons License 1999.10.27 0 0 280
Köszönöm, köszönöm...

De az a baj, hogy a leírásban van egy 4 ohmos ajánló és egy 8 ohmos ajánló is, bár tény, hogy a 4 ohm jobban ki van emelve...(Gondolom nem kell a profiknak leírnom, hogy egy technics-ről van szó...)
A baj csak az, hogy egy jó hangfal (mert ugye ti itt azt ajánlottátok, hogy egy jó hangfallal kéne kezdeni és hozzá venni egy gyengébb erősítőt, meg még azt is mondtátok, hogy a hangzás 80 %-a a hangfalon múlik) 8 ohmos, viszont a technics erősítők meg szinte mind 4 ohmra vannak ajánlva...
Mennyivel szól halkabban...??? Hogy értsem ezt...??? Anyáméknál van egy régi vidi 2x40 wattos erősítő, amihez 40 W-os 4 ohmos hangfalak vannak csatlakoztatva és annak a hangereje nekem bőven, de bőven elég a 10 m2-eres szobába...

Előzmény: mccheese (277)
daunerni Creative Commons License 1999.10.27 0 0 279
mccheese:

Hát igen, valószínűleg ez a magyarázat arra, hogy hiába kísérleteztem 40-50 wattos tranzisztoros erősítőkkel, mert azzal csak cincogtak a dobozaim.
A jelenlegi 15 wattos csöves viszont rendesen meg tudja hajtani őket.

badmad Creative Commons License 1999.10.26 0 0 278
Hát asszem ennyi technikai infóval egy profi bájkosnak is be kell érnie. Egyébként talán még te nem tudod, de csak azt vedd meg, aminek a hangja tetszik. Esetleg hosszú éveken át kell élned vele.
Előzmény: mccheese (277)
mccheese Creative Commons License 1999.10.26 0 0 277
Azért mint mélyen technikai beállítottságú, ezzel vitatkoznék. A végfokonál nincs illesztés, hizsen az azt jelentené, hogy a terhelés és a kimenő impedancia azonos. A telj,erősítőknél viszont a kimeneti impedancia praktikus okokból a 0 felé közelít. Ezt a kimenetet minél kisebb impedanciával terheljük annál nagyobb a kimenő teljesítmény (kimenőfesz állandónak tekinthető, csak az áram növekszik), ezt viszont nem biztos, hogy kibírja a berendezés.

Kezdő hifistáknak: az adatlapon mindig megadják a teljesítmény mellé a névleges terhelő impedancia értékét. Tranyós erősítőnél ennél kisebbet ne használj, nagyobbat lehet, csak halkabban fog szólni a kütyü. Csöves cuccok esetén inkább ne térj el az ajánlottól, mert nagyobb impedancia esetén szikrákat kaphatsz, kisebb esetén meg izzadnak a csövek, és rohamosan gyorsul az amortizációjuk.

Mcc

Előzmény: Bahh (276)
Bahh Creative Commons License 1999.10.26 0 0 276
stoki

Az erositok teljesitmeny leadasa miatt fontos a hangfalak impedanciaja. Szoval ha egy erositohoz megfeleloen illesztett hangfalat raksz, akkor az igy adja le a max. teljesitmenyt.

Előzmény: stoki (275)
stoki Creative Commons License 1999.10.26 0 0 275
Na mivan...???
Az összes bringás átteker ide...???
Elméletben én is. A héten olvastam végig a topicot...
Hát mit nem mondjak színvonalas egy fajta...Jővő hónapban aktuális lesz nekem is egy hifi vásárlása, úgyhogy kellett egy kis info...
De lesz egy nagyon gyenge, farok kérdésem...
VAlaki magyarázza már el nekem, hogy mi a különbség egy 4 egy 6 meg egy 8 ohmos hangfal között...Ez milyen mutatószám...??? Mert a prosikban szépen mutat, de nekem nem mond sokat...

Bocs, egy gyenge, kezdő hifista, aki a nagyágyuktól igyekszik információt nyerni...

Előzmény: badmad (274)
badmad Creative Commons License 1999.10.26 0 0 274
bátyó
Ez a cucc valamelyik magyar hifi újságban jelent meg. Ez egy hálózati elosztó és hosszabbító, valamiféle jelszűrő, zavarszűrő ketyeréval, polaritás indikátorral, stb. Egy barátom szertne venni ilyet, de kicsit sokall érte 80 ruppót. Viszont még se ő se én nem hallottuk, a forgalamzó meg 1 hónapja nem képes behozatni. Szóval érdekelne, ha valakinek van, mik a tapasztalatai?
Előzmény: bátyó (267)
mccheese Creative Commons License 1999.10.26 0 0 273
Igazad van. A Videotonok nem igazán tudtak mit kezdeni a bonyolultabb hangdobozokkal. De becsületükre legyen mondva, hogy nagyon sok neves külföldi gyártónál is találtam ilyen gondokat. Ha szét is tudod szedni a cumót és mérni meghajtva, akkor primitív műszerekkel legkönnyebben a tápfesz ingadozásából lehet következtetni a "mit bír a cucc" effektusra.
Én építgetek otthon cuccokat, csöveset is tranyósat is. A most használt MOSFET-es végfokomban (névleg 40W/8ohm) csatornánként 6db 100V 27A 150W-os FET ketyeg, és oldalanként 200W-os a hálózati trafó.
Kényelmesen műkszik még 1! ohmon is, bár ott már a trafók hosszú hajtásnál melegszenek..

Mcc

Előzmény: szg (272)
szg Creative Commons License 1999.10.26 0 0 272
...továbbá azzal, hogy egy erősítő/hangszóró teljesítményét általában csak szinuszos jelre, ohmos ellenállásra adják meg, nem sokat mondanak...

Ugyanis ha egy hangdobozra rá van írva, hogy 4-6-8 ohm, az szintén 1 kHz-es szinuszjel esetén igaz.

Tranziens terhelés esetén a hangdoboz impedanciája elég csúnyán viselkedhet! (Ne felejtsük el, tele van induktív és kapacitív elemekkel...) Extrém esetben egy 8 ohm impedanciájú doboz pillanatnyi impedanciája akár 2 ohm alatt is lehet, és egy tisztességes erősítőnek ezt is torzítás nélkül el kell viselnie... (pl. teljesítmény-tartalék)

Éppen ezért egy tisztességes erősítő 2 ohm-os lezárással is normálisan működik,(pl. az otthoni Yamaha receiveremnek meg van adva a kimenő-teljesítménye 2 ohmra is, pedig nem a legdrágább darab...), valamint minőségi hangdobozra legfeljebb "javasolt erősítő-teljesítményt" szokás írni.
(Pl. a Heybrook HB-1 hátán a következő adatok vannak:
Impedancia: 6 Ohm
Javasolt erősítő-teljesítmény: 10-70 Watt)

Előzmény: daunerni (269)
mccheese Creative Commons License 1999.10.26 0 0 271
A peremezéssel az a gond, hogy ha a rugalmassága nem ugyanolyan mint az előzőé volt akkor méretezheted át a dobozodat, mert jóformán az összes Thiele-Small paramétered megváltozik. Inkább cseréld ki, de mind a kettot (jobb-bal), mert az új és a bejáratott dobozok hangja is igen különbözik.

Mcc

Előzmény: eclipse (268)
daunerni Creative Commons License 1999.10.26 0 0 270
Nem tudom működik-e még.
cca. két éve Androvics László még vállalt hangszórójavítást - inkluzíve peremezést.
176-5883
daunerni Creative Commons License 1999.10.26 0 0 269
Kedves Bátyó,

Vigyázat, a Watt az elektromos teljesítmény mértékegysége. Megőrülni pedig a hangnyomástól lehet. A kettő között a hangfalak érzékenysége az átjáró, ami viszont nagyon sokféle lehet. Ezt decibelben adják meg, mégpedig általában azt, hogy 1 kiloherzes jellel hajtva 1 watt elektromos teljesítmény esetén megmérik a keletkezett hangnyomást. Például egy lukas ú.n. reflexdoboz könnyen szól hatszorakkorát, mint egy kényelmetlenebb zárt - netán egy dipólsugárzó.
És akkor ez még mindíg csak egy 1 kiloherzes jel, amit többé kevésbé kényelmesen le tudnak sugározni, de ahhoz, hogy egy 40 centis basszus membránja meg is mozduljon, de ne kóvályogjon, bizony brutális erősítő kell. Ezt is lehet halkan hallgatni, de a nagy csúcsokat, teljesítmény-tüskéket is torzítatlanul kell tudnia. Azek a csúcsok sem feltétlenül hangosak, de a tisztaságban nagy különbség lesz.
A kis teljesítményű erősítő viszont (leginkább csöves - ha lehet) a komolyzenére hangolt, kisméretű, de nagy érzékéenységű dobozokhoz ajánlott.

eclipse Creative Commons License 1999.10.26 0 0 268
"Nincs valakinek valami ötlete, hogy hol lehetne a hangszórót megperemeztetni?"
Múltkor a Conrad Electronic-nál nézelödtem, egy komanak magyarázta a tulaj, hogy hol lehet a beszakadt papirmembránt javítani. (Lehet, hogy ők csinálják?). Gondolom peremeznek is.

Eclipse

Előzmény: bátyó (267)
bátyó Creative Commons License 1999.10.26 0 0 267
Daland
Igazad van. A tuner egészen jó hangú. Még a mai szinten számítva is az, bár a szolgáltatásait tekintve egy nagy nudli. A magnónak a mechanikája elsőrangú. Ha megbarátkozol a zajával és a torzításával, egészen jól hallgatható. Nálam ez ritka esemény ma már. Herótom van tőle, hogy mindig tudom, hogy melyik szám után mi következik. Szerencsére a CD játszón van random kevergetés.
A szűk keresztmetszet egyébként az erősítő. Lecserélném, de mire? A maiakról már lefelejtik a phono bemenetet. Nekem pedig kell.
Nincs valami jó ajánlatotok? Nem vagyok Watt mániákus. 2x40W bőven elegendő a Tannoy dobozaim meghajtásához. NAD, Denon, Harman-Kardon, Marantz? Ezek még megfizethetőek.

Nagyob baj, hogy van egy pár Marantz LD-50 dobozom, amiben a mélysugárzók poliuretán membránszéle az idő folyamán szétporladt. Nincs valakinek valami ötlete, hogy hol lehetne a hangszórót megperemeztetni? Túl jó ahhoz, hogy kidobjam.

Jut eszembe, nem igazán értem, hogy mi a bánatnak kell egy házimozis erőlködőbe 5-6x100 W. Jó hatásfokú hangsugárzóval 2x20 W-nál már hülyét kapnak a szomszédok is (na jó, a 200 m3-es szoba, az más). Hasonló a helyzet a hangdobozokkal is. Ráírják a 10 cm-es hangszórót tartalmazó dobozra, hogy 200 W. Nem csoda, hogy 30 W folyamatos terhelés alatt elég a lengőcséve. A hordozható, elemről is működő zajkeltőkre ráírt 300 W-ot nem is említem. Ha PMPO, ha DIN, akkor sem.
Amikor vettem a Marantz dobozomat (amire 120 W-ot ír az adatlapja), én kipróbáltam, jól meghajtottam a lehallgató helyiségben. Az 2x300 W-os erőlködőn 1-1 Deprez műszer mutatta a kimenő teljesítményt. A bótos fogta a fejét és üvöltött, de persze nme lehetett hallani. Kibírta a doboz a 120 W-ot rövid ideig (én kevésbé). Aztán mondtam a bótosnak, ez jó lesz, de egy másikat adjon. A 2x50-60 W brutálisan hangos volt. Hát még akkor az 5x100...

badmad
Mi az a T+A Power Bar nevű ketyere? Én valamire asszociálok, de nem biztos, hogy jóra. Néhány szót ejtsél már, hogy szinkronizálódhassunk.

Daland Creative Commons License 1999.10.24 0 0 266
Bátyó,

A minitorony tunerje egész jó volt, ugyanabból a Deck katasztrófa.
Ahogy nézem a listádat - nekem az tűnik szűk keresztmetszetnek, (persze akkor, ha egyáltalán használod! :-))))

badmad Creative Commons License 1999.10.23 0 0 265
Szevasztok! Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a T+A Power Bar nevű ketyerével?
Előzmény: bátyó (264)
bátyó Creative Commons License 1999.10.22 0 0 264
Üdv a zeneszerető társaságnak. Ha megengeditek, beszállok én is. Ha nem, akkor is.
A szomszédaim bánatára én is zenehallgató és művelő személy vagyok.

Röviden a jelenlegi hw-em:
Orion SM1025 magnó (kistoronyból)
Orion ST1025 tuner (kistoronyból)
NAD 5120 lemezjátszó Ortofon hangszedővel (a típusa hirtelen nem jut az eszembe, de MM {és nem FF15})
Yamaha A-420 erősítő
Marantz CD-42 MK II CD játszó
Tannoy Mercury M3 hangdoboz
Koss, Sennheiser, Sony fejhallgatók
Sony SRF-29, SRF-49 rádió walkman (magnó nélkül)
Ez a beszerzési sorrend is.

sw: igényes pop-rock, komoly- és népzene
Ezeket a zeneművészeti ágakat valaha műveltem is.

Tudom, hogy gagyi, de ez van. Egy biztos: tökmindegy, hogy mennyiért, milyen minőségű szerkód van, mindig lehet nála jobbat találni. Tudomásul kell venni, hogy mindig kompromisszumot kell kötni. Ez meg függ a pénztárcától, a zenei ízléstől és igénytől... De nem szabad függenie a szomszéd vagy a haver szerkójától ! :-))

HAME
Azért, mert Te nem hallod a HFM 4. dimenziójában leírt jelenségeket (pl. kábelvarázslás, színes tintapacák a CD lemezen...), azért még létezhetnek. Azért, mert műszakilag jelenleg nem lehet még megmagyarázni, indokolni, mérni, igazolni..., azért fennállhatnak. Aki nem hallja, az örüljön (?), mert jóval kevesebb macerával tud zenét hallgatni.
Én igazhitű villamosmérnök létemre el tudom fogadni azt is, ami ellentétes a Maxwell egyenletekkel.

Tannoyosok
Az én Mercury M3 hangdobozom bass-reflex nyílásában gyárilag egy-egy szivacsdugó volt betéve. Szerintetek van-e valami akusztikai szerepe, vagy csak a pókok beköltözésének megakadályozására hívatott. Én minden esetre kivettem mert a basszus kicsit döglött volt. Így, szivacs nélkül, mintha mélyebbre menne.

GyuszaBácsi Creative Commons License 1999.10.14 0 0 263
Gyermekeim!

A Dietz-Kácsa Audio Kft. a Hungária krt. 67. alatt található! (kacsa1@matavnet.hu).

Van egy kérdésem, de inkább házimozihoz kapcsolódik ezért abba a topicba írtam, valaki okos ember nézzen át oda is!

Köszi

monnyatokle Creative Commons License 1999.10.14 0 0 262
Uramegek, mosjövökrá, hogy nemtudom fölidézni, merre van ez a Kátsa és tsa. Pedig már jártam ott!
Help, dear meksajt, vagy valaki!
monnyatokle Creative Commons License 1999.10.12 0 0 261
Mégeccer kössssz dear Mcc! Lyó, ha a zember nem csak villanyosozva tályékozódik! Pá!
mccheese Creative Commons License 1999.10.12 0 0 260
Hát a Kácsa Audional EL34-et láttam, kiviteltől függően 5500-8000 a párja. 5751-ük is van, és ECC82 helyett a 6189WA.
Permalloyt nemigen fogsz találni. Ez a trafóvas túl van misztifikálva. Az ARC síma 0.35 mm-es trafólemezt használ minden különösebb hókuszpókusz nélkül.
Aranyozott érintkezős kerámia foglalat kb. 600 Ft-os áron van a Kácsában.

Mcc

Előzmény: monnyatokle (258)
szucsr Creative Commons License 1999.10.12 0 0 259
Sziasztok,

van egy masik, mar eleg regota uzemelo lista a temaban (HIX HANG), egy csomo mindent megtargyaltak mar ott, ami itt is elokerult (pl. miert nem ugyanugy szol a masolt CD, miert nem egyforman szolnak a kabelek, meg a digitalis kabelek sem, miert jo egy jo asztalka, mit csinal a Shakti-ko, milyen a jo kabelszerkezet, stb.), ajanlom figyelmetekbe.

http://www.hix.com/

Udv, Robi

monnyatokle Creative Commons License 1999.10.12 0 0 258
Kedves Mccheese! Kösz a tippet, de most télleg spermalloy vasat keresek, az egyebeket mctekintem az ajánlott cégnél. A tervem AEG EL34-ekkel, RCA 5751-ekkel, Philips E188CC-vel, HM Tungsram ECC83-mal és Telefunken ECC82-vel (ezek vannak) épített kézmelegítő. Ehhön kéne néhány apróság, de főként a trafóvas.
Esetleg szükséges matériákról érdeklőggyetek. Pá!
Előzmény: mccheese (257)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!