még annyit szeretnék, hogy a 220-életkor és más képleteket nem kell igazán komolyan venni, mert bizony kevesekre igaz. Olyan, mintha azt mondanánk az átlag magyar férfi lába 42 méret, akkor az nekem is, neked is jó lesz.
egy sportoló LT küszöb környékén vagy kicsit fölötte tud futni bő egy órát versenykörülmények közt. Ez tudományos tény, nem érdemes vitatkozni vele.
A küszöb egy átlag sportolónál a maximumának a 85% körül van, egy elit sportolónál akár 92% is, de fölötte nem igazán.
Az is igaz, hogy fölé lehet menni ennek pulzusban, csak nem érdemes, mert bár a szív ezerrel dobog, a teljesítmény (sebesség) csökkeni fog (ilyen vagy hosszabb távon), vagy a sebesség marad és a pulzus szép lassan kúszik felfelé (cardiac drift). Ezeket mondanom sem kell, érdemes elkerülni.
Ritkán sportolóknál figyelhető meg, hogy viszonylag könnyű tempóhoz is magas pulzus tartozik. Ez ugye egyrészt az edzetlenség (kisebb szív, kiesebb verővolumen, gyengébb véroxigén szállító képesség, kisebb mitokondriumszám, gyenge koordináció- pazarló munka, stb) miatt van, és hamar anaerob környezetbe kerül a szervezet.
Nekünk állóképességi sportolóknak mivel ez az anaerob része a szervezetnek alig fejleszthető érdemes megmaradni a 85% terhelés alatt és az aerob folyamatokat megcélozni, mert azok igen jól fejleszthetők, így történhet meg, hogy viszonylag könnyű intenzitású edzések mellett inkább fejlődünk, mint a lihegős tiprásoktól. Persze egy profi munkájában mindkét edzésintenzitással találkozhatunk, de az arányok, még itt is kb 70% / 30 vagy nagyobb az aerob javára.
Oké. De azt még mindig nem tudom, hogy mérted, mérték. Mert mérni lehet laborban, meg mérheted magadnak. Illetve azt sem tudom, futással, vagy bicajjal mérted. És hogy mi lett a mérés eredményeként a max. pulzus. És hogy abból jól számoltad-e ki a %-os teljesítményt.
Tapasztalataim (hehe) szerint túledzettségnél nem tudom felvinni a pulzusom, nagyon rossz az edzés közbeni közérzetem, könnyen elkapok valami légúti betegséget. A reggeli puzus is megváltozik a normálishoz képest.
a szakavatottak tudják, h a WC az egyik legjobb hely Pesten. :-)
pl. gyönyörű a kiállítás a Dunára és budai várra.
amúgy kedves Butch, spinningeltél te már WC-ben? :-)
na hát ez az, most honnan tudjam h kimerült vok, ha nem érzem?
az idei projekt (és az elkövetkezendő évekre is ez a cél) h elkerüljem a túledzettséget (és kimerültséget) ugyanis pár éve rendszeresen beleestem ebbe hibába. nyomtam mint süket csengőt (mondjuk akkoriban nem magas pulzuson, inkább időben edzettem sokat) ha vmelyik gyerekem edzésen volt én is futócipőt húztam hegyen, pályán, mindenhol.
volt olyann tél, h egyik megfázásból a másikba estem, 2005ben viszont nyár elejére szó szerint lemerültem. addigra már megvolt 5000 km bringa aztán Fonyód után lehúzták redőnyt.
na ezt akarom most elkerülni. 6-10ó max amit edzek. lehet, h túlzottan kimélem magam, de egyszerűen nem merek többet. Pedig mennék, de azt mondtam magamnak tilos! ezért is érzem egy versenyen na akkor mehet a 80%, aztán azt a köv héten úgyis kipihenem.
szóval, honnan tudhatom, kimerültség vagy edzettség?
ébr.pulzus esetleg adhat irányt?
Köszi!
valójában ezt csináltam a télen, szép kényelmesen futogattam, aztán egyre jobb lett. Most van egy kényelmes 5,30, 5,45, 6 perc (távfüggő).
5,20 még megy70-on, az 5 perc körülieknél kezdődnek légzési nehézségek.
Olipapa, egyébként, a te tanácsod segített nagyon sokat, h testsúlyom 20%ától megszabadultam és ezt azóta is könnyedén tartom.( igaz, h lejjebb nem nagyon tudok menni.)
Lehet, h nem emlxel rám (WCben találkoztunk, jártam hozzád régebben spinre is.)
Mért pulzus, terheléssel. A %-ot meg ehhez képest számolom az átlagpulzusból. Itt lehet egy kis hiba, mert az átlagpulzushoz tartozik az átlagnál magasabb, illetve alacsonyabb pulzus is. De egy 2+ órás futásnak (idei PH-m így sikerült: 2:05:47) az átlagpulzusa ha 87,95%, akkor az nem jöhet össze sok nagyon magas és sok nagyon alacsony pulzus átlagából, hanem ott egy közel azonos szinttel mentem végig. Egyébként most kielemeztem a pulzusgörbémat az adott versenyre, és jól látható, hogy sem felfelé, sem lefelé irányban nincsenek túl nagy ugrások. Oké, az emelkedőkön följebb megy a leejtőkön meg lejebb (legalsó 81,92%, legfelső 96,98%), de inkább az átlaghoz van közelebb. Ha meg leveszem az első 10 percnyi 'bemelegítő' részt, akkor az átlag máris 88,55%. Ennyi a konkrétum, ha van még kérdés, bátra.
90%on 2 órát, azt megnézem. Valami nincs jól számolva.
Ha a 100%=220-életkor képletből indulok ki, akkor nekem a 90% 165 pulzus (egyébként 180-nál magasabb pulzus még soha nem tudtam magamból kicsiholni). 165-ön egy maratont is végigmegyek.
Üdv
József
Sokadjára meg kell állapítanom,h ez a pulzus dolog milyen érdekes. Elismerem, h a pulzust sokáig magasan tartani eléggé veszélyes dolog. De! Pár évvel ezelőtt valami oknál fogva minden mozgásomnál nagyon magas volt a pulzusom. A tatai tókört 170 és feletti pulzussal (ami nálam 90% feletti) futottam, lazán könnyedén 40 percre.Előtte évben ugyanezzel a pulzussal fogvicsorgatva, 29 percre. Mostanság kezd megint lecsökkenni. Pl sárvár első 9 óra 145, kb olyan irammal, ami tavaly év végén a 6 óráson, majd megölt. Gyógytigris barátom, aki csak olyan 7 évvel fiatalabb, folyamatosan 170-200-as pulzussal megy. Ő azt mondja, Nála ez a természetes. Ugyebár a pulzus is nagyon egyénfüggő, de azt hiszem,h ezen belül is elég nagy szórás is lehet.(egy stresszes pár nap után is mehetsz magasabb pulzussal, ugyanazt, amit előtte alacsonnyabbal teljesítetted ugyanolyan idővel)
Janimaci ... Konkrétumokat kérek, mert ezt így nem lehet értelmezni!!! ... Mi Neked a 100%? Hogyan állapítottad/állapították meg? Hogy számoltad ki a 90 %-ot? És végül: hogyan mész? Bicajjal, futva, úszva 90%-kal két órát?
a "savasodás" a szénhidrátégetés egyik terméke. Ha ki vagy hajtva, kimerültek a szénhidrátraktárak, nem fogod tudni nyomni a megszokott tempót, mert nem lesz miből, így laktát sem termelődik oly mértékben. De ez még nem túledzés, inkább kimerültség, bár a kettő igaz sokszor együtt jelentkezik.
A pulzus terhelés utáni hirtelen esése éppúgy lehet a jó forma és a túledzés jele is. egyénfüggő.