Én ezt anno úgy csináltam, hogy egy 50-es hordót teletapostam virággal, és leforráztam olyan forró vizzel, amibe először elkevertem,(feloldottam) 5 kg cukrot. (mert hát azért az élesztőknek is legyen mit enni:)
Amikor kihúlt beoltottam, és imádkoztam.
Sikerült.
Kétszeri lepárlás után pedig lett belőle, egy illatos, de felejthető párlat.
Kezdőknek érdemes próbálkozni vele, mert megfigyelhető rajta az pl az erjedés fázisai.
Ne várj tőle nagy durranást, de mindenképp csináld ha gondolod, mert tapasztalatgyüjtésre jó. (főleg míg nincs gyümölcsöd)
2. Az eup-ot csak egyszer főzd, sok elő utópáűrlatot kell elvenned, de azt tapasztaltam, hogy a beöntött eup mennyiségének, kb az 1/3 át ki lehet venni belőle.
Mindenképpen olvass el mindent, ami a topik címe alatti linken található.
A vödröt, ha máshogy nem tudod lezárni, takard le egy vastag darab műanyag fóliával (agrofólia), és kösd le körben madzaggal. De a legjobb eleve fedels vödörrel (savanyítóvödör) dolgozni. Mindenképpen levegőtől elzártan kell erjeszteni. Egyébként a faeper cefre az egyik legkényesebb, gyorsan ki kell erjeszteni, és ahogy kierjedt, azonnal lefőzni.
1. Bodzavirág pálinka NINCS. Ha meg akarod spórolni a bodzapálinka készítés fáradalmait, akkor keress valami semlegesebb ízű pálinkát (pl. alma) és áztass bele szárított bodzavirágot. Csalás, de kegyes.
az első adagot egy kisebb vödörben rögtön indítsd be, élesztővel, enzimmel. Ha a hordó túl nagy, és az alján csak egy kevés cefre lötyög, az szinte biztosan megecetesedik, ezért jobb a vödör. Egy pár napig öntheted hozzá azért a frissen pépesített gyümölcsöt, ha van egy sorozatnyi, különböző méretű vödröd-hordód. Ilyenkor szépen lépésenkét öntheted össze a következő méretű hordóban-vödörben a cefrét. Az a jó, ha vödör/hordó kb. 2/3-ig, 3/4-ig van tele. Se több, se kevesebb.
MOsásban már profi vagyok :))
akkor vödrökbe gyűjtöm majd a faepert
amit nem találok sehol hogy 5-10-20 liternyi vagy kb gyümölcshöz miből (cukor; élesző vagy mi legyen)? mennyit kell hozzáadni ?
akkor ha megvan az első vödör akkor azt hogy zárjam le?
Nagy a baj, már 3 hete nem főztem semmit.Környékemen mintha mindenkinek elfogyott vona már a tavalyi cefréje.
Viszont cseresznyénk az lesz egy nagy fán. Nem fagyott el, és egyenlőre még a jég sem találta meg. Viszont tőlünk nem is túl messze csúnya pusztítást végzett.
Meggyem is lesz, két fán, bár koránt sem annyi mint cserkó. A meggytermést úgy 150 liternyire böcsülöm. A cserkót, azt meg sem tudom becsülni. Van vagy 70 éves a fa. Tavaly nem volt rajt semmi, idén elég sok. Nekiteszem a 3*11 tagos létrámat......:)
én még mindenben kezdő vagyok a pálinka terén (igaz nem az ivásban :)
ahova kölöztem a ház mellet van eperfa 3om vannak vagy 30-40 évesek lejjebb az utcában igaz van még vagy 20 ilyen fa ott is kicsit tudok garázdálkodni :))
elkezdtem szedegetni naponta olyan 2-3 kg van ami teljesen érett
ki jártas ebben hogy gyűjtsem cefrének?
mit csináljak hogy ne kezdjen penészedni?
folyamatosan gyűjthetem hordóba? vagy más megoldás?
De nem is mond igazat! Nekem igért ingyen és bérmentve egy mázsa mandarint. Amikor elmenten érte vagy 130 kg-t adott. Alig fért az autóba. Jó megszivatott! :) :) Tudom, hogy nem vagyok ZD tag, de vegyétek figyelembe, hogy ilyen emberrel álltok szemben! Sőt még a benzint is én fizettem! :) :) (Azért itt is szeretném neki megköszönni!!)
Nem is érdemes fölkészülni semmire, úgyis fölösleges. Nekem még most is valami gyomor nyugtató "rendes" pálinkáért kell nyúlnom, akkor is ha, csak rágondolok...