Ha napi 10-12 órán keresztül üres a ház, és szinte csak aludni jár valaki haza, akkor akár a napi 2 szellőztetés is elég lehet. Én lefekvés előtt és után szoktam kereszthuzattal szellőztetni. Ha épp 8 órás műszakban dolgozom, és délután már itthon vagyok; vagy ha szabadnapos vagyok, akkor inkább résszellőztetésen hagyom az ablakokat.
"...a 15 perc meg eszméletlen sok (annyi idő alatt, ha kellő légcsere van, nagyon sokat hűl már a levegő, utána fel is pörög a kazán szépen)..."
Lehet, hogy nála a lakás "rossz" elrendezése miatt nem biztosítható a kereszthuzat, ezért kell 10-15 percig szellőztetnie. Ha pedig jó hőtároló képességű a falazat, akkor nincs jelentősége, hogy a csekély tömegű levegő mennyire hűl le a lakásban (a falak által gyorsan kiegyenlítődik a hőmérséklet).
A közelgő karácsony miatt az utóbbi időben leálltam az ablak témával, de váratlanul egy régebbi ajánlatkérésemre kaptam egy igen kedvező ajánlatot. A profil neve: Deceuninck Inoutic Prestige.
Kérdésem: A korábban általam elképzelt Hevestherm Optima 76 és a Prémium 70-es termékekkel összehasonlítva érdemes-e ezt választanom? Az ára most ezzel az akcióval - csak karácsonyig érvényes - olcsóbb lenne, de nekem az fontosabb, hogy hosszabb távon ne legyen vele bajom.
A főzésből adódó páraterhelés nálam is gondot jelentett, amíg nem vettem egy nagy teljesítményű páraelszívót. Időnként még szellőztetésre is használom.
"...a szobahőmérséklet 20,5 fok"
Szombaton hajnalban előfordult még -1, -2 fokos minimum, de vasárnap már legfeljebb csak északon. Ilyen szobahőmérséklet, és fagypont körüli külső hőmérséklet mellett a lakásban RH55%-nál már némi páralecsapódással kell számolni az ablaküveg alsó sávjában (ha egész szépen csorgott róla a víz, akkor ettől vélhetően magasabb lehetett a páratartalom). Melegperemes távtartóval ilyen hőmérséklet mellett ez nagy eséllyel elkerülhető lett volna, de ettől még a probléma nem szűnik meg, a szellőztetés elkerülhetetlen. Azért írtam korábban, hogy ha nincs megfelelően leszigetelve a házad, akkor okafogyottá válik a háromrétegű üvegezésű ablak, már csak a gyengébb fényáteresztés, és az ugyanolyan gyakoriságú szellőztetés miatt is. A filtrációs veszteség pedig többet nyom a latban, mint az üvegszerkezet hőátbocsájtási tényezője.
"Maradjunk az aktív szellőztetésnél és hagyjuk a vasalat résszellőző funkcióját ..."
...Ha van rá anyagi keret + esztétikusan kivitelezhető a ház "felfordítása" nélkül, illetve a rendszeres karbantartásra sem sajnálja a tulajdonos a pénzt vagy időt. Akinél nem, annál meg marad a résszellőztetés.
Nézd, én most építkezek, úgyhogy kis megkötésekkel úgy alakítom a dolgokat ahogy kell, ilyenkor kisebbek a költségek. (Igen, neked tökre nem éri meg ablakot cserélni, szigeteltetni (pénzügyileg) Nekem alapból 15-20 cm homlokzati szigetelés megy fel és elég robosztus ablakok 3 rétegű 0,5W/m2K üvegezéssel. Ilyenkor még ez viszonylag kis többletköltséget jelent, nem úgy mint nálad, bontani kellene, régi cuccok nagy része kuka... szóval pénzkidobás)
Mégis nagyon arra tendálok hogy nekem sem lesz, minden előnye ellenére. De kétségtelenül vannak megfizethetetlen előnyei, pl. az állandó friss, tiszta levegő, és az említett páraszabályozás. De azért rengeteg dolog van a másik oldalon is..
A problémádat nem fogja megoldani a 3 rétegű üveg. Jobb lenne a helyzet, de igazából a probléma gyökerét kell kezelni, ez pedig a páratartalom. Vagy sokat szellőztetsz (energiapocsékolás) vagy ahogy írtad, hőcserélős szellőztetőt építesz be. Ez nem olcsó, sőt a fenntartása sem, tehát pénzügyileg nagyon hosszú időtávon, vagy soha nem fog megtérülni. Viszont a komfortérzet sokkal jobb lesz a lakásban. A szabályozható páratartalom kellemesebbé teszi a klímát, megszűnnek, minimalizálódnak az említett páralecsapódások (ha jól van méretezve, és nincsenek extrém esetek) így penész sem fog kialakulni.
Én azt mondom hogy hosszú távon 3 rétegű ablak + rekuperátor a jó megoldás. Ha egyébként jól szigetelt a ház.
azok is el tudnak romlani bárhogyan, ill. a vasalat szerelése közben is történhetett hiba ( bár döntő részben gép csinálja). DE az is lehet, hogy szétugrott a rúdzár egy hibás működtetéstől. Aki beépítette biztosan tud segíteni...
Ha nincs túlfűtve a ház, és 55% alatt tudod tartani a páratartalmat, akkor a mostani időjárási viszonyok között még nagy valószínűséggel megúszod a páralecsapódást (majd -4, -5 fok alatt változik a helyzet...). Nálam 21-22 fokos a szobahőmérséklet, és 53% alatti a páratartalom. Páralecsapódás egyelőre sehol nincs, még a kétszárnyú erkélyajtónkon sem. Gyakrabban kell szellőztetned, vagy használni a vasalati résszellőzőt.
Van egy kétszárnyú, fenstherm zafír típusú, Roto NT vasalattal szerelt teraszajtóm, ami az utóbbi időben nem zárja megfelelően a bukó-nyíló szárny zsanér felőli oldalán lévő reteszeket. Megpróbáltam (lefogott hibásműködés-gátlóval) nyitott állapotban zárni az ajtót és azt tapasztaltam, hogy a zsanér felőli oldal reteszeit kézzel meg tudom állítani, illetve vissza tudom tolni alap helyzetbe, annak ellenére, hogy a kilincs zárt állapotban van.
Mi mehetett itt tönkre? Nekem a sarok átvezetések gyanúsak első körben. Tudnak azok így "elromlani"?
Szóval olyan ablakos céget keressek, aki alu profilokkal foglalkozik. Akkor már csak az a kérdés, hogy milyen hőszigeteltség érhető el, ill. hogy milyen áron mérik az ilyen szerkezeteket.
Szeretnék érdeklödni a tisztelt szakiktól, hogy az alábbihoz hasonló megoldást milyen szerkezetböl lehet megvalósítani (lehet, hogy rossz helyen, mert nem müanyag téma). Az nem fontos, hogy padlótól plafonig legyen üveg, csak az, hogy ehhez hasonlóan keskeny rész legyen kitakarva az üvegtáblák csatlakozásánál.
Ezt szeretném:
Ezt a megoldást kaptam... de nem egészen ezt szeretném:
a szerkezetek méretén, az elhelyezkedésén ( mármint azon, hogy hol van a házon, mennyire éri a napsütés). Igen, az antracit ( RAL 7016) és rokon színei kényesebbek a szokásosnál, de nem jobban, mint egy mahagóni, vagy dió.
Az aluborítás segít, de attól meg - szerintem - amolyan "irodaházas" feelingje lesz. Ízlésről nyilván nem vitatkozunk - és tudom, hogy "divatszín" az antracit -, de vannak világosabb szürkék, amik azért kevésbé kockázatosak, úgymond...
akkor valami jelzésértékű szigetelés mindenütt van. Jó lesz az, következő lépésben a födémre kellene még minimum mégegyszer ennyi, az szerintem még behozná az árát. a homlokzatra is jó lenne, de az pénzügyileg nem tudom mikor térülne meg. Mindenesetre az energetikussal megközelítőleg ki tudjátok számolni, és el tudod dönteni hogy mi éri meg. Cserép alá nem kell, elég ha leterítesz a padlásra.
A segítségeteket szeretném kérni. Energiatakarékos házat építünk, nyílászáró ügyben a Grewin plus 88+ rendszerét néztük ki. Van e valakinek tapasztalata az említett gyártó említett termékeivel kapcsolatban. Nyilván ha jó ha rossz mindegyik érdekel. A honlapjuk alapján a műszaki paramétereik elég meggyőzőek és ár érték arányban is nagyon jónak tűnnek, viszont a tapasztalat és itt főleg a beépítőkre gondolok sokkal többet elárulna a dologról.
A tanácsotokat kérném még ablak színválasztás ügyében. A nekünk tetsző az antracit lenne. Többek mondták már, hogy fennáll a veszélye a profil vetemedésének a sötét fóliás ablakoknál, főleg ha kívül belül színes és a profil színe sem fehér hanem kétoldali fóliás esetén vmilyen sötét vagy szürke nem tudom. A vetemedést azzal magyarázták, hogy a sötét szín jobban szívja a napot, mögötte a műagyag felhevül, a műanyag külső felülete meglágyul vagy jobban lágyul mint a belső részek ennélfogva elkezd vetemedni. Valóságalapja biztos van kérdés hogy mennyire és mivel lehet ellene tenni, ha mindenképp sötét színt szeretne az ember, illetve a külső alu borítás megoldást jelenthet e erre a problémára.