Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Na Pisti barátom én meg kicsit fiatalabb de akkor is már veteránok voltunk . Látod milyen nehezemre esett az Ancit emelnem a bunker tetején levő célra amint a videon látszik . Mondjuk könnyebb volt mint az egyik fekvő pálya ami egy hangyabolyba volt téve amit mindenki állva lőtt meg az miatt . Azt már nem is emlegetem , hogy olyan szuper volt az ebéd , hogy körbe fo..tam a derékig érő csalánban a laktanya épületeket mielőtt felálltunk a dobogóra . Érdekes lett volna ha onnan ugrok le .
Irigyelni ki szokott ? Akinek nem tellik ilyenekre ? Vagyunk páran akinek telik mert megdolgoztunk érte . Problem ? Én éppen vettem szórakozásra egy másik autót csak mert ilyen még nem volt a másik mellé és a 4 motorjaim 3 puskáim mellé . Nem loptam a pénzt hozzá csak félre tettem a kis nyugdíjamból .
Neki demonstrálnia kell, hogy hadban állnak, ezért a gyakorló(ra hajazó) cucc.
Ha el kéne sütnie e gy fegyvert - visítana.
Arra bezzeg van esze, hogy a halálba küldje a 16 éves kölyköket, vagy molotov-koktélt adjon a mamikák kezébe...
Ha hét végén szerepel egy politikus, mondjuk egy főző műsorban, vagy sport eseményen, akkor kötény vagy garbó.
Plusz gyerekek, kutya, asszonyok.
Patika-mérlegen van minden kitalálva. A PR-osok megdolgoznak a pénzükért...
A vőm meséli, hogy egy-egy látogatás előtt hónapokat dolgoznak azért, hogy minden flottul menjen, mire a főnökök leülnek.
Egyeztetik az ételt, italt, a menüt, de még az öltözeteket is. A tolmácsok számát, a kísérőket, a biztonsági kérdéseket.
Nincs olyan, hogy csak úgy beesünk...
A mi kis külügyesünk pánikrohamot kap és tombol, ha olyan kérdés kerül elő, amit előzetesen nem egyeztettek, nem tudja rá a választ. Olyankor repülhet bárki.
72-es vagyok, középiskolában az első 2 vagy 3 évben még nekünk is ment az orosz mozi ( Ellenőrzés az utakon: klasszik háborús film, A halott ember levelei: atomháború utáni történet, amire emlékszem)
Óriási dolog volt amikor 90 környékén valamelyik állami ünnepen már a " Csók anyu" című Koltai R. filmet nézhettük 😄
Az is egy vicc volt . Nem tudom te mikori kiadású vagy ahogy sajnos néhai Hollandi Palkó barátom a Mátyásföldi Technocoop lövészklub elnöke kérdezte tőlem : Te vén komenista mikor ellettek a világra ! , mikor egy Zámolyi lövész versenyen ő nevezett be és kellett a születési dátumom . Nos én 954 . Nekünk az ált . oskolával kellett menni időnként a Gorkij moziba Pesten megnézni a szovjet filmeket a hatvanas években . Volt egy monumentális film a II. VH-ról " A Katona Apja " . A lényege az volt hogy Szergej bácsi fiát Szását elvitték katonának és harcolt a németek ellen. Szergej bácsi elhatározta , hogy megkeresi a fiát és majd megvédi. Elindult egy szál gimnysztrojkában meg csizmában . Ment mendegélt és utolérte az orosz frontot . Ott éppen egy gaz fasiszta egy bombatölcsérnél egy szovjet sebesült katonát lelőtt a géppisztollyal .A géppisztolyból kifogyott a lőszer és a német tárat akart cerélni , hogy lelőhesse Szergej bácsit is . Szergely bácsi rárohant és a német idegességében nem tudta a tárat betenni a fegyverbe . Szergej bácsi kicsavarta a fegyvert a német kezéből és agyonverte vele . Utána beállt a Vörös Hadseregbe és egész Berlinig harcolt . Na ezt a faszságot nézették velünk gyerekekkel . Akkor még nem volt 12 év alatt nem nézhető dolog mert megsérül a pszihénk .
Tudod Bandi az USA az utolsó élő ukránig fog "harcolni az oroszok ellen . Tömi őket fegyverrel és a hülye EU-s országokat is erre bíztatja is mert az amcsi fegyvergyárosoknak ez nagy biznisz . Eladósítja az EU-t ez miatt meg a rákényszerített embargók meghozatala miatt és akkor majd jön a nagy béke és az EU le lesz gatyásodva Ukrajna is a romok miatt . Ekkor jön Uncle Sam és segít mindkettőn olyan kölcsönökkel amit soha nem tudnak visszafizetni . Tudod gyurci bácsi már ajánlgatott kölcsönöket az EU-nak. Avagy nagylelkűen az ukránoknak elengedi a törlesztést de USA gyarmat lesznek .Ilyen egyszerű !
Azt én is láttam, az rendben volt. Utána viszont a következő videóban jött a gennyfolyam. Ma ránéztem az oldalra többször: minimum 10 ilyen okádék van fent.:-(((
Szó volt itt a fényjelzős lövedékekről . A facén van egy Kurd akármi nevű dezinformációt terjesztő hírportál ami állandóan az ukrán sikereket tolja. Feltett egy videót amin az ukrán légvédelem lövöldöz egy orosz harci gépre és lelövik a végén . Valószínű sokan bevették a dolgot akik nem játszanak számítógépes játékokat . A lényeg , hogy mutatnak egy két sugárhajtóműves gépet ami hasonlít a régi IL-28-as szovjet könnyűbombázóra manapság meg nincs ilyen gép . Tehát a videón egy nem létező repülőt lövöldözik két lokátoros önvezérelt gépágyú egy egycsöves meg egy valami ami ami kötegben lövi a fényjelzősöket ami szintén nemlétező fegyver . Szegény nem létező repülő nem létező pilótája minden műrepülő manőverrel próbál menekülni de a nem létező fegyverek elől nem tud és leküzdik az ukránok nem számoltam de a vizió alapján vagy húszezer lőszerrel . Én a videojáték készítője helyében beperelném ezt a fakenews hírportált .
Miiiivan?! Bámulok hülyén.Te mit látsz,amit én nem?
Én egy esős Moto GP futam zanzáját "raktam föl",amin 2 tökös,vagy elmeháborodott sportoló megbakja a fizikát.Ha nálad nem ez nyílik meg a linkre kattintva,akkor vagy a rendszerben,vagy bennem valami nem 100-as.
Volodymyr Zelenskyy A nép szolgája című filmben a miniszterelnököt játssza. A mai epizódban volt egy hatalmas elszólása, amikor a korrupt helyettesét kirúgja, ezzel indokolta: "A nép ugat, a has dagad!"
Úgy is próbáltam menet közben - hogy lássam: van-e értelme foglalkozni a kapuval?
Mert ha közvetlenül töltve is szar a szórás, akkor kb. mindegy, hogy helyrehozom-e a töltést.
De félreérted, ezt már az kész, összeszerelt puskával követtem el. (a közbülső állapotot nem fotózgattam, ezt is csak tanulságnak, hátha más is belefut ilyenbe)
Ott van riasztó plédának a Mauser 300S.Többé-kevésbé LG-14. Az néz ki rajtuk valahogy,amit a nácik küldtek.Az összeszerelés már olyan trehány,hogy az maga a siralom. Még EXPORTRA SEM tudtunk precízen dolgozni!
Mindig azt hittem,hogy az óra és a fegyvergyártás a finommechanika csúcsai.Aztán elteltek az évek,az órához már nincs szemem,a légfegyókhoz pedig gyomrom!Többnyire vasipari hulladékok és ez egyre inkább terjed.;-(
Izé, öööö, szóval, nagy macera így töltőkapu nélkül megtölteni, majd visszatenni a kaput és lőni egy párat, hogy mindig így töltöd? Ha akkor is szar a kép, hát úgy is mindegy, ha nem, akkor tényleg a kapu a hibás.
Nem volt rosszabb, mint akkoriban bármelyik másik magyar gyár.
Igaz, jobb sem...
Bár a vadászati kiállításokra - itthon és nyugatra is - tudtak szép, míves vadászfegyvereket csinálni, kínálni. Igaz, azokat itt Pesten az egyedi műhely csinálta. A vezetője (valami oroszos neve volt, de jól beszélt magyarul) lánya járt hozzánk a lőtérre egy darabig.
A töltőcsap "bejárata" ollankis FÉG-es,nem? ;-( Szerintem jobb is ,hogy ledózerolták őket. (legalább nem járatták le magukat,mint szláviáék a szlovák hulladékaikkal .)
Én is várom az "eredményt"!Félek-évek múlva derül ki a tényleges.Addig,ki-ki tolja a magáét.Minden esetre jó,hogy más is meg mer,meg tud szólalni és nem fújják el. Ez valahol kultúrára is vall.
Jó paplan is boltig takar! Én eddig csak a fordítottjával találkoztam.Nem köszörülték le a sorját az ütközőről,ezért nem ment el vízszintig a betöltőcsap karja. Nálad a tányért nem köszörülték körbe.;-(
Rá eszkábáltam a 4,5-ös tisztító végére a próbatestet, és bédugtam - volna.
Csak a kapuig megy. A töltőbe nem lehet tovább tolni.
Megfordítom a töltőkaput (tehát a betöltő rész áll a cső fele), úgy kis nyomásra, de átmegy.
A részletek mellőzésével:
1./A töltőkapu ütközőjét túlköszörülték, ezért magasabban áll a furat vége, mint a töltényűr.
2./A töltőkapu öntvényének külső pereme túl magas (ezt nem húzták le méretre, még öntési sorjás), ezért nem megy rendesen a helyére, balra kitart, a töltényűr jobb pereme marja a skuló fejét.
A töltőkapu felfekvését esztergán lehúztam - így függőlegesen vonalba került a két furat. Az eredeti menetes ütköző helyére esztergáltam egy vastagabbat, ami így nem engedi túltolni a vízszintes síkból a kart.
Most a lövedék sérülés mentesen tolható vissza a csövön át a töltőkapu furatába. Az ellentétes (a normál) irányt ugye nem lehet tesztelni, mert onnan nem tudom megtolni.
Pénteki szerelés lehet a puska, vagy hétfői...
Most összerakom, és lövök vele.
De ha a szórás nem javul meg - én tökönszúrom magam!
A Frommerben vettem mindkét tisztító vesszőt, készletben: Pálca, plusz három fej. Szőr, bronz és pamutos. Külön vettem hozzá egy varia fejet, az acél szőrök és műanyag.
A 4,5-ös vadászbóti tisztítóvessző három darabos, a nyeletlen részek egyformák (kb.), felcserélhetők, a külső átmérő 3,1 - 3,05 mm. A legvége is.
Az 5,6-os (bóti) is három darabból áll, de a nyeles és a középső 3,2 mm-es, míg az utolsó eleje 3,2, de a vége 3,0. Szóval ha borítod a sorrendet - a tisztítót már nem tudod rátenni.
Szerinted nem próbáltam ki kb fél órája feltekerni egy M 3 anyát a tisztító pálca menetére mikor fricu írta nem M 3-as az övé ? Kimentem a műhelybe és tök lazán rátekertem bocs rá pörgettem egy anyát ! Most , hogy írtad a fordítottját és az M 3 csavart próbáltam betekerni a kefe anya menetében az csak két fordulatig ment be . Igazad van valóban nem metrikus van az emelkedésben pár század eltérés . Mindig tanul az ember . Köszönöm .
Nem UNF, hanem UNC. A kedvemért megpróbálnál feltekerni egy kefét egy M3-csavarra? Egyébként Budapesten egy ismert boltban szoktam venni a keféket.
Simán M3-ként árulják mindet. Az 5-40 UNC névlegesen 3,17mm átm. 0,635 emelkedés. Szemre könnyen összetéveszthető az M3-al. Ismét csak lásd Fricu1 esetét.
Ezzel együtt nem zárom ki, neked biztosan M3-s menetűek a keféid. :-)
Nem szoktam belemenni az illen ollan tevés kammulásokba, de, ha már az elején feldolgozták volna a zselébárót csatlós bújkálós puncistáival, akik nem mernek kimenni a mezőre kardal és inkább szoknyában a plázuában bújócskáznak, akkor nem baxták volna szét amit.
Csak mondom nekem is piros darabokra szedhető készletem van .Az M 3 . Nem kell megsértődni de normális Európai boltban nem kapsz UNF menetú tisztító cuccokat max rendeled Kínából vagy kis boltos rendeli Kínából .
Pont erről beszéltem tegnap ! Az ukránok nyírták ki az ő szerintük kollaboránsokat . Ezt ismerik már a II. VH utáni időkből mikor a szovjetek kinyírták az ukránokat akik a németek mellett harcoltak . Most ők saját fajtájukat ölik .
Csak azért bátorkodtam kérdezni, mert több csapágyas tisztítóvesszőt készítettem és az M3-s menetre nem lehet felcsavarni a keféket. A piros darabokra szedhető kínai pálca az UNC-s.
Miért kérdezed, hogy biztos mikor leírtam ? Nekem még nem sikerült olyannal találkozni ami USA szabványos UNC magyar boltban . Soha nem kérdezték metrikust szeretnék vagy UNC menetest . Áruld már el hol vásárolsz ahol UNC-st adnak kérdezés nélkül ? Melyik bolt internetes oldalán van feltüntetve , hogy ha csőkefére keresel rá , hogy van metrikus menetű meg más menetű , hogy ki tudd választani mi kell neked í,
Valóban nem mindegy , hogy nyomjelzőről beszélünk amit nem nagyon használnak és nappalra való vagy fényjelzőt ami meg éjszakára . Az előbbi füst csíkot húz az utóbbi fénycsíkot . A nyomjelzőnél szar ügy ha szélben használod mert semmi értelme az utóbbinál meg akkor jó ha jó . A Határ menti B lőgyakorlaton táraztunk úgy , hogy minden harmadik fényjelzős volt . A problem csak az volt , hogy fele sem volt toppon mert ahogy elhagyta az AK csövét a világító elegy kipattant a lövedék farából és elszállt valamerre . Valószínű valami elöregedett szarokat kaptunk .
A 3-as metszőt keresd elő . Nem is értem mert vadászboltban csak M 3 menetű tisztító cuccokat lehet kapni . Nekem a puskához és a pisztolyhoz való szárak már vagy 20 évesek és azóta sok kefét vettem hozzájuk mind M 3 menetű volt . Normál Whitworth menetnél nincs 3 mm külső átmérőjű . Az 1/4-es a legkisebb annak 6,33 mm . Az M 3 normál menet emelkedése 0,5 mm a 3-as finom meneté meg 0,35 mm .
Ja közben megnéztem. Helyesen fényjelző lövedékről volt szó, de mindenki rosszul használja nyomjelzőt mond - a jelek szerint én is. De az érvelések helytállóak, az elnevezéstől függetlenül.
Kicsi a világ , talán ha a nasa kicsiny országunkban a híres fonyódi szerecsenek után kutatva rátalálna az eistenivadékokra , akkor fordulna a kocka és bevethetővéválnának ukrinban a tudás pillérén, gázolva.
Nemcsak ivadékai, hanem maga gróf törpeharcsa is a csővégére hághatna, amcsikutatói háttértámogatással végleg leszögezve
Én úgy gondolom nyomjelzőkről. Volt ember aki azt mondta, hogy ő fényes nappal katonaként szemből is látta a nyomjelző lövedékeket és igenis szaggatott csíkokat látott egyvonalban. Hát a többit nem részletezném...
Próbálkoztam nála, hogy ő vajon a Lánchídról amikor nézi este az autóforgalmat, akkor csíkokat lát-e? - de nem ment át.
Én azt hittem, hogy csak ebben a topicban van az, hogy teljes mellel kiáll egy-két ember olyan "tudás" mellet, amit csak a google-ból ismer. Ma este kiderült számomra a nyomjelzős lövedékekről készült video felvételek témájában, hogy ez általános a mai emberek között. Szóval lehet egyszer elnézést fogok kérni itt többektől, mert tényleg azt hittem ez csak erre a csoportra igaz. Most viszont úgy látom ez egyszerűen korjelenség.
5,5-ös csőnél a barázdáknál mérve az 5,5 mm és az oromzatok átmérője kisebb kb. 5 mm saccra . Azért 5,5 a lövedék átmérője , hogy amikor belemegy a huzagolásba ott összenyomódva alakváltozás miatt tömítsen
Jól elvagyunk ezzel a FÉG LG 15 csodával de nem baj . A FÉG gyártott sok mindent és öröm volt ha a nagy része jó lett . Pl.a lőtéri FÉG 68 standard puskával is volt gondom mert nem mindig oda lőtt mint előtte pedig Lapua lőszerrel lőttem vele . A végén meglett a hibája . Az ágyazatba kissé ferdén sikerült befaragni a vasat a gyárban és a fegyvercső az a bal oldalon vagy hozzáért a fához vagy éppen nem köszönhetően a Metro pince lőtér levegőjének változó páratartalma miatt amiért a fa dolgozott és vetemedett kismértékben de az elég volt a kandúr lövésekhez Kimartam az ágyazatból és akkor már nem tudta megnyomni a csövet ha olyanja volt . Majdnem hasonló a Hammerli AR 20 pukáknak a hibája is . Bár azok alu ágyazatúak de több fok hőmérséklet változásra képesek elnyomni a csövet mert vetemednek valamennyit . Azoknál csak ki kell venni a csövet támasztó " O " gyűrűt elöl és akkor megszűnik a dolog . A megmunkálási hibákról még annyit , hogy pl. revolvereknél előfordul , hogy a dob furatai nem találkoznak a csőfurattal tökéletesen . Arra jó példa volt mikor vettem a 44-es Remington New Army-t a Nimrod Derringer-be . Köszönhetően F. Misi HFT-s sporinak mint eladónak háromból sikerült egy jót kiválasztani ami rendesen forgatta be a dobot ami nem faragta a lövedéket .
Holnap esztergálok egy 5,7 mm átmérőjű próbatestet olyan hosszal, ami épp belefér a töltényűrbe, egy 3-as menetet a jobb oldali végébe a tisztítóvesszőnek.
És a puskában szerelem össze.
Tehát beteszem a töltőcső helyén a próbát, a csövön áttolt tisztítóvesszőre feltekerem, így vissza tudom húzni a töltényűrbe a próbatestet. Visszateszem a töltőcsapot - rugó nélkül, és úgy pozicionálom, hogy a vissza tudjam tolni a próbatestet a töltényűrbe. Abból talán kiderül, hogy milyen irányban van az eltérés.
Ha nem beérhető akkor vékony falú betét csövezni kellene a töltényűrt, van tizedes falvastagságú cső is azt bele nyomva belehetne mérni így ahibát
vagy esztergálni egy betétcsövet aminek a furata 4mm és besajtolás után bemérni tapintással a hibát , a persely lehet aluból is amit óvatosan beillesztesz méréshez
tökölös tudom de máshogy cső kivétel nélkül nem megy
Ha nem a befordulási szög a hibás mint a reménynedó gyanítja
Erre én azt mondanám , hogy a kalibrált sárgaréz pálca végén egy ponton valahol biztos beleér a töltényűrbe a csövön keresztül és nyomot hagy ha túltolod benne a pálcát, pici sárgaréz nyom.
Mikor marógépen beközpontosítod, központba állítod kiesztergálófejbe szerelt órával intóval a furatot megmunkálás előtt .
Az óra lenne vagyis a sárgaréz pálca lenne a tapintó , mérő ami nyomot hagy és megmutatná a külpontosság egytengelyűségi hibát, forgatva benne a pálcát.
Nehézkes dolog esetedben de ez van, másképp nem tudod meghatározni hol kell kicsit hántolni a furatot-beszabályozni.
Normális esetben szerelt cső nélkül , 1 csapos maróval be lehet szabályozni a töltöfuratot- töltényűrt készre dörzsölés előtt, de gépműhely hiányában nem lesz pontos, és belel bele marhat az ólomba helyenként a kézi bűvészkedés miatt összeszerelés után.
Szinte biztos vagyok benne,hogy a töltőcsap bal oldalán,azon részen ahol a hengeres rész találkozik a csap karjával egy sorjás öntési élt találsz.Az a sorja akadályozza meg a kart abban,hogy a valódi poziciójába tudd bezárni az ütköző csavarhoz képest.
Mondjuk,kezem rohad le a gépeléstől,ezért írtam,hogy hívj.Skype,vagy bármellik hasonló faxságon nedolaci vagyok.
Nem tudod kimérni a csatlakozó furat térbeli helyzetét.
Ebből a töltényűr a kritikus, ott nincs játék. A túloldal - az átömlő az elég ha a lyukat eltalálja. De most nincs nagyobb hiba, mint 0,1 - 0,2 mm. De hol?....
A Kontakt ERA ( ezt hívják Kontakt1-nek is) doboza 3mm vastag lemezből van, szerintem egy piezogyújtó beindul
rajta.😜.
A doboz javarész levegőt tartalmaz, de ezek kívül van benne 2 db 4S20 típusú robbanó szendvics lemez ( 2mm acél, 7 mm robbanóanyag, 2mm acél rétegzésben) egymáshoz képest 10-15 fokos szögben.
Szakközepes vizsgamunkámat - és a fél osztályét - én csináltam saját kezűleg. Mintakészítő lévén szerintem az átlagtól sokkal jobbra. Az általam legyártott több darabból az enyém kivételével mindegyik ötös lett!
Mondjuk, az osztály értette, miért nyerítettem a röhögéstől, amikor felsorolta az érdemjegyeket.;-)
Nem! Ez meg sem fordult a fejemben! Puskázáshoz kell némi gógyi is!
Aki a saját órai (előttünk leírt) jegyzeteit nem tudja visszaolvasni - én sem! - , az nem ír dolgozatot gyöngybetűkkel! ;-)
Ugyanez az iskola: a fent említett versenyre a gyerekeket kizárólag az adott iskola testnevelő tanárai tudják benevezni - adott határidőig - az Országos Diáksport Szövetség felé, a kódjukkal. Mi nem. Nálunk kizárólag rúgós puskával lőttek az elmúlt évek alatt a gyerekek az iskolából.
Milyen kategóriában lett nevezve a 3-3 fiú, és lány? Légpisztolyban....És ez csak az egyik tanár! ;-)
Volt egy tantárgyunk az egyetemen, amit nagyon szerettem, és tudtam is. Pár havonta ellenőrző dolgozat ebből is, mint a többiből is.
Egy fiatal tanársegéd jön be, rendezkedik, átültet minket innen oda - onnan ide, hogy szétszórja a bevált (esetleges) kapcsolatokat. Minden második-harmadik helyen ül diák, minden második sorban. A nagy előadóban, szóval alig látom az előző diákot, nem hogy amit ír. Plusz "A" csoport, "B" csoport.
Elkezdjük írni, a pali egy másodpercet nem pihen, nagyon éber, járkál az üres sorok közt, les bennünket. Valamiért gyanús leszek neki, megáll felettem, majd felállít, benéz a padba, átlapozza a függvénytáblám (az egyetlen használható segédeszköz, még számológép se!). De nem talál semmit - mert nincs is mit. Akkor és ott tényleg nem puskáztam. Nem állítom, hogy soha, semmikor...
Közben ordít, fenyegetőzik.
Aztán folytathatom, de elbaszott a két órámból vagy 20 percet...
Folytatás a következő tanévben. Őt kapjuk meg gyakorlatvezetőnek. Nála írjuk a kis dolgozatokat. Kijavítja az enyémet is: elégtelen. Ki van írva a folyosón. Bemegyek a reklamálós időben (nem akármikor, kiírták, hogy mikor nézheted meg, ha vitatod). Bemegyek, illedelmesen köszönök, elmondom mit szeretnék. Megnézni, mert ugyan nem hatos, addig ok, de hogy karó? Az kizárt.
Lapozgat az asztalán, nem találja. Akkor biztos a szemetesben van, mondja, mert a nagyon szarokat eleve oda dobja.
Nézek ki a fejemből, hogy ez kidobja a kukába, mielőtt megnéztem volna? Kiszedetem vele - én nem fogok a kukájában kotorászni, a qva anyját. Kiszedi, odalöki elém. Össze van gyűrve gombóccá. Kisimítom és nézem. Hát a marhája a lap másik oldalát kijavította ugyan, de azokat a pontokat nem adta hozzá a többihez. A fele dolgozati ponttal nem is lehet más, mit karó. Akkoriban még 90% körül volt a 2-es alsó határa! Ha hozzáadja, még rossz indulattal is 3-as.
Mondom neki, hogy ezek a pontok miért nincsenek hozzáadva? Megvonja a vállát, újra összegyűri és megy a kukába vissza. Még azt se várta meg, hogy kimenjek. 1-es és kész.
Harmadik felvonás (finálé).
Államvizsga. A szabadon választható tárgyak egyike ez. Én magam választottam, szóval tudom.
A tanszékvezetők általában megtisztelték azzal a diákokat, hogy ők maguk mentek be az államvizsgára.
Nézem az én időpontomat, ebből is a tanszékvezető van kiírva, OK.
Bemegyek, hát ez a barom ül ott. Hogy véletlen, vagy maga kérte, intézte? Sose fogom megtudni.
Azzal kezdi, hogy a régi afférjainknak most semmi szerepe nincs. Hát persze...
Az ő tárgya következik, elmondom ami a húzott tételben van, belekérdez, próbál belezavarni. Aztán már olyat is kérdez, aminek nincs köze az adott témához. Ez ugyan joga, de nem szokásos.
A többi vizsgáztatót kezdi zavarni a hadjárat, látják, hogy mire megy ki a dolog: ki akar baszni.
Aztán az elnök rászól: Kolléga, talán hagyjunk egy kis időt a többi tantárgyra is!
El kell keserítselek! Nem lövök olyan pisztolyos számot - de nem is hallottam róla - ahol engedett a kar bármely részét a testen ( átlógó májon ) támasztani!;- ) Az összes többi puskás számom pedig ( a Sziluett kivételével )
vagy fekvő, vagy ülő testhelyzetű! ;-)
Pisztolyban meg nem vagyok reménytelenül rossz, tehát erősen alábecsült adat az a 0,6 dl részedről! :-DDD
Remélem, te is eláztál ma rendesen? Ha már nekem sikerült egy részben fedett lőtéren...;-)
Az acél töltőkapuban értelemszerűen ki kell cserélni a műanyag közbetétet, és elő kell fúrni kb 3,5-4mm re a könnyű megolvadás végett az egytengelyűsítés megkezdése miatt.
Az előfúrást is lehet ugyanúgy a csőtorkolat irányából hosszított pálcával mint az olvasztásos kaliberezés megkezdését.
Csak nagyon fontos a precíz műanyag betét illesztése, hogy ne szeleljen miután kész vagy mindennel :-)
Hagyd most a fenébe az LG-t! Egy kis csemege neked, mint tiszteletbeli tanárnak!
Előzmény: a reggeli Ált. és Középisk. Megyei Döntője, és a Közgyűlés között volt fél órám leosztályozni a 11. évfolyamosok dolgozatait. Nem nálunk írta a 12 gyerek, az osztályfőnöknek küldtük el levélben a kérdéseket, ő íratta meg velük az iskolában.
Lógós osztály, muszáj volt táv-osztályozni őket.
Kérdés: szerinted mennyire hihető a zömében lányokból álló osztályban az, hogy azon diákok, akik a kezükbe adott egylövetű Brno Mod. 4 és a VZ 58 között nem tudnak működésileg különbséget találni önmaguktól, ötösre írják a jog, és rendelet alkotás dogát,
meg ebben a témában a tizenpár kérdésből ezt az egyet hibázzák el? A 12 gyerekből 7 ugyanúgy...
A négy-négy dolgozatukból több ötöst írtam alá, mint a másik három osztályból (akik előttünk, a lőtéren írták meg ugyanezt a 4 dolgozatot) az egész évre számolva a jegyeket.
P.S.: számítottam az esőre ma, de azért optimista voltam! A 8 sorozatból (70 gyerek volt ma lőni nálunk) 6-ban nem is volt gond. A gond az 5-6. sorozatban volt, ahol konkrétan a lőlap alátétek is átáztak pillanatok alatt, olyan vízözön zúdult a nyakunkba.
Esőkabát alatt is átázott a farmer ingem, most szárítom a teljes ruhatáramat! ;-)
A csövet semmiképp ne vedd ki ! mert adsz a szarnak 1 pofont gépesítettség hiányában.
Én a csőtorkolat irányából betolva a műanyag töltényűrig és azon -lehetőség szerint- áttolva-
1 megfelelően kaliberezett-húzósan passzentos, sárgaréz pálcát tolnék be FORRÓN legalább 300 fokosat ami egytengelyűvé illeszti a MŰANYAG töltőfuratot a huzagolt csővel ( az illesztéskor be kell számolni a hőtágulást kb. 0,5)
A forró sárgaréz pálcának ami felszabályozza a furatodat, nem kell végig kaliberesnek lennie, elég ha csak elöl kb, 60mm hosszon húzós az illesztés kézzel tolva.
Tulajdonképpen egy vaspálcára forrasztott vagy egy tisztítóvesszőre tekert fej , ami pontos-mint egy rövid kis idomszer, és bekalibrálja melegen a műanyagot az acél huzagolt furattal, és egytengelyű lesz a kettő.
Persze lehet valamivel rövidebben is beolvasztani a kezdeti furatot a műanyagba a csőtorkolat irányából, és majd ha kiszerelted a töltőkaput azt tovább szabályozhatod egy dörzsárral vagy arra alkalmas fúróval a megfelelő átmérőre , precízen pozicionálva egy asztali fúrógép satujába fogva.
( ha olyan van, hogy furatot kell pozicionálva felszabályozni nagyobbra vagy egyébként, én mindig egy pálcára húzom a fúrandó előfúrt anyagot és úgy fogom a tokmányba majd a fúrógép satuba, ezután széthúzom őket és a tokmányba befogom a fúrót vagy dörzsárt a helyzetelő pálca helyére és mehet a furatolás. )
Csak ez az egy megoldás van az egytengelyű felszabályozásra, hogy ne legyen lépcső-ugrás a csőfurat és a műanyag töltényűr átmeneténél és ne faragja az ólmodat.
Vagy szerszámkészítő gépműhely és a kellő ember, aki kellően agyas.
Nehogy kivedd a csövet mert nagyon fogsz káromkodni utána, hogy miért hallgatsz a..... !
Pozicionálható gépek nélkül adsz a szarnak 1 még nagyobb pofont!
Az olvasztott furat a belépésnél lehet picivel kisebb átmérőjű is pár tizeddel a lényeg a belépés , hogy egytengelyű legyen az átmenet
Ha 5,55 a sárgaréz kalibered akkor az orránál lehet egy cm hosszon- vagy teljes hosszában ami a műanyag betét furathossza, kisebb átmérőjű mondjuk 5mm,
és azt dörzsölöd majd fel 5,7-re a szoknyás lövedéknek.
Vagy átmenő 5,56-ra, és a betöltő irányból ENYHÉN KÚPOSRA FENŐKŐVEL FENT 5,7mm dörzsárral a műanyagot!
Különben másképp ott toporogsz majd ahol a part szakad.
De ha gondolod rajzolok valamit , és ide fől teszem a képletesség miatt.
Még 1 gondolat , mivel az acél belépő csőtorkolatod ívesen munkált merőlegesen ahol a műanyaggal találkozik, kellene 1 olyan sorjázót készítened amivel picinyt le tudod húzni finoman a belépésnél az esetleges sorját-élt-kúposra, ha azt a gyárban elfelejtették volna, mert előfordulhat !
A töltényűr felől már betoltam a lövedéket a huzagolt részbe (a töltőcsap nélkül, kis drótokkal betolva a csap helyén)- majd a tisztítóvesszővel vissza - és nincs rajta sérülés, csak a huzagolás nyomja meg a szoknyát, a fej sértetlen.
Az a baj, hogy az 5,5-ös cső megkaliberezi a lövedéket, és ettől a töltőcsőben már el tud fordulni mikor kiveszem a csapot. Mert az meg 5,7-es.
Mintha, mintha! az oldalán sértené fel. De nem 100.
Lehet esztergálok egy 5,7-es pici csapot 3-as menettel a végén és úgy csavarom össze, hogy a töltényűrben legyen, a tisztítóvessző meg szemből, és csak ezután teszem be a helyére csapot.
Gyula! A vertikális elmozdulást az oldalán lévő kis ütköző csavar átmérőjével be lehet szabályozni, csináltam már olyat.
Az a gyanúm, hogy az 5,7-re kiszedett csőfar a gyári dörzsár után válasan maradt, nics átmeneti kúp a huzagolás vége és a csőfar vége között(mint pld.-l a nagymarla csőfarában) és így a lövedék beleakad ebbe a válba, az megnyonja, vagy egyszerűen leszedi a lövedék elejét.
Ennek a hibának az orvoslásához a csövet mindrnképpen ki kell venni, az átmeneti kúpot a megfelelő szerszámmal dörzsározni, polírozni.
LG 14 csövet már láttam kilazulni, nincs forrasztva, csak csappal van csak rögítve. A csap eltávolítása után fekete melegen kivehető a tokból. Édesapámtól láttam a technikát.
Amit mondtam neked telón , hogy a lövedék visszatolásnál nézd meg merre csípi meg a lövedéket mert akkor lehet látni merre nem egytengelyű a töltőkapu furat a cső furathoz képest és hol sérti meg a lövedéket . Vertikálisan fel vagy le mert akkor nem lehet javítani rajta . Ha horinzontálisan akkor van esély rá .
Az is lehet, hogy a csőfari un. töltényűr nem átmeneti kúpos 5,7 -ről 5,5 mm-re, hanem vállas és az 1 tized milliméter pont elég ahhoz, hogy megtépje a lovedék elejét.
Most "már" csak azt kell kitalálni, hogyan orvosoljam?
Ez sem tűnik egyszerűnek, mert a töltőcsap 5,7 mm-es, és annyi a töltényűr is, míg a cső huzagolt része 5,5 (5,49, mert az 5,5-ös fúrószár megszorul 2-3 mm után).
Vagyis szemből nem tudok betolni egy alkalmas csapot, ami kideríthetné, hogy szögeltérés van, vagy eltér a furat vonala, magassága (vagy mindkettő).
A töltőcsap attól már lehet nem egytengelyű a csőfurattal, ha töltött állapotban a vízszintestől vagy lefelé, vagy felfelé áll. Ha csak ez a probléma, akkor a töltőcsap határoló ( ütköző) átmérőjével kell foglalkozni, mert ez pozízionálja a töltőcsap függőleges helyzetét! A csőbe visszafelé koppig bedugott 5,5 mm.s pálcával lehet kontrollálni a töltőcsap határoló (ütköző) átmérőjét! Oldalirányú egytengelyűségi problémával még nem találkoztam, pedig LG 14-15 típusból több tucatnyi átment a kezem alatt.
Jó, nem vagyok 20, de ennyire szar lövő sem, még nyílttal se...
18 m, támasztva, Excite, 5,5 mm.
Közben értekeztem Gyulával, aki tanácsolta, hogy szemből toljak bele lövedéket, majd szedjem ki kapustól.
Jó ötletnek bizonyult:
Látszik, hogy a töltőkapuba való visszatuszkoláskor sérül - tehát nincs egytengelyűség. A töltőkapu vagy elfordul, vagy nemes egyszerűséggel rossz irányban áll töltéskor.
Kezdődik az ész osztás . Egy Roland Schütz nevű állítólag Hódmezővásárhelyi illetőségű " SZAGÉRTŐ "nyilatkozott a Facén , hogy Magyarországnak nincs szüksége kintről olajra gázra csak a kormányaink kilopják a pénzt ez miatt és az oroszoknak adják . A SZAGÉRTŐ szerint a Makói-árokban 1000 milliárd köbméter gáz van és még 3400 milliárd palagáz is található alattunk . Ezen kívül a Mágocsi -erekben 180 -200 fokos 300-400 bar nyomású termálvíz amivel 5000 kw-os erőművet lehetne üzemeltetni . Lehet tudatlan vagyok de még nem hallottam meleg vízzel hajtott generátorokról csak hevített gőzturbinásokról . Nagy az Isten állatkertje köztük ez a vezér tulok meg aki elhiszi a hablatyolását !
Akkor egyet értünk abban , hogy a Harkovban gyártott állítólag orosz de valójában ukrán acélkoporsóknál kispórolták a téglákból a robbanó anyagokat ezért durrantották szét őket az oroszok .
Ez nagyon érthetetlen mivel azt írtad a sebessége egyenletes . Ha azt nem írtad volna akkor lenne jó pár ötletem mi lehet hiba de így max lövész hiba lehet amit rólad nem feltételezek de ezek szerint kevés lövést mértél meg sebességre . Akkor meg jöhet a lövedék méricskélése ami megadja a választ . Súlyra fej átmérőre és szoknya átmérőre meg hosszra . Egy jó JSB-nél is csak egy dobozból kb. 70 darab felel meg a gyári adatoknak .
Azt nem írtad körkörösen szórja a lövedéket vagy valamilyen irányba fel-le jobbra -balra vagy ferdén mert az nem mindegy . Ha tennél fel szórásképet jobban lehetne hibát keresni .
Nagyon új az egész! Minimális kopásnyom, semmi kifényesedés a felhúzókar tövénél, a forgócsap még barnított, le se kopott róla a réteg. Sokat nem lőhettek vele. Viszont hiányzott a rugóvezető. Persze pótoltam eredetivel, de nem segített.
Sőt, a boltos újként adta el a kollégának, aki tőlem tudta meg, a FÉG-et 1000 éve felszámolták...
De a külső-belső állapota makulátlan. Nem hiszem, hogy piszkálták. Inkább csak pénteki gyártás lehet...
Ez nehéz kérdés. Nem tudom. Annyit látok, hogy a cső kezdetén van kb. 3 mm-es "töltényűr", ami nagyobb átmérőjű és nincs benne huzag sem. Szemből betolva (kivett csappal) simán, sérülés mentesen lehet végigtolni. De ugye akkor nincs benne a töltőcsap.
A rendes töltéssel kilőtt lövedék meg sérül ahogy felfogom, még rongyban is (sőt régebben próbáltam vízzel is megfogni, de az orra akkor is sérült).
Kitolni mechanikusan meg ugye nem lehet, mert törés van a légcsatornában a sűrítőtér felől. Nem egy magasságon van az átömlő, ferde a furat.
Nem lett abban a vasban töltőcsap cserélve? Van amelyik bezárt állapotában nem tökéletesen szalad a csővel,ezért megcsípi a lövedék pofikáját!Két egyformát nem lehet az olyannal lőni.Ha élsz a gyanúval,hogy illenkis csere-bere történt,hívj fel!
Tizenéves koromban apám tanított lőni Lámpagyári huzagolás nélküli légessel, emlékeim szerint 10-15-méterig eltaláltuk a konzerves dobozt, lámpásnak nem volt ekkora szórása golyónyomóval nyomott lövedékkel. Ennek a légesnek szerintem huzagolással/csőkoronával van probléma még ha nem látod is. Saját vélemény.
Alapkövetelmény volt már a legelső robb. reaktív blokkoknál is hogy a felrobbanó ERA- blokktól ne induljanak be a szomszédosak. Ellenkező esetben egy találattól
az összes ERA láncgyújtással elműködne a tankon. Szép látvány lenne 😁.
A blokkok nem indulnak be bármilyen lövedéktől, de mondjuk kumulatív sugártól már illő.
Mintha itt nyugaton egy előre lezongorázott kottából játszanának a hírközlők, a riporterek, a politikusok.
Nem zavartatják magukat a tényektől.
Tény az, hogy amikor lassan az egész világ az oroszra fenekedik, akkor kötözni való bolond lenne Putyin, vagy a parancsnokai, ha ilyen okokat szolgáltatnának maguk ellen. Egyszerűen nincs értelme, haszna. Sem politikailag, sem katonailag. Csak veszítenek ezzel. Kizárt, hogy eltűrje - pláne, hogy utasítást, parancsot adjon ilyenre.
És nem akad egyetlen tökös riporter sem aki rá merne kérdezni: Cui prodest?
(Mint az 50-es évek: Virág elvtárs, ez már az ítélet!)
Egy lőtéren-boltban dolgozó kolléga küldte ide a tulajt, mert már oda is azzal vitte, hogy lőnék be neki (a máshol vett) puskát a borzalmasan nagy szórás miatt. Nem volt meggyőző az eredmény. Ott egy Gamo Master Point nevű ősöreg, bemattult hegyes lövedékkel próbálkoztak (rajta van az eredeti ára: 580 Ft/ 500 db.!!)
Most vetettek vele egy doboz új HuN Excite Spike-ot.
Az eredmény mindkettővel lehangoló: 5-8 centis szórás 18 m-en, miközben a sebesség nem ugrál különösebben, 1-2 m/s-ot lövésről lövésre.
A csőkoronát megnéztem nagyítóval, piszkáltam tűvel egy esetleges sorját keresve, de semmi.
A töltőkaput kiszedve belenéztem, és bár vaksi vagyok, de kimondott rozsdát, sérülést nem találtam.
Áttoltam szembe egy lövedéket, de azon sem látszik durva hiba, sérülés.
Szóval teljes a tanácstalanság.
Most új rugó és tömítés következik, de szkeptikus vagyok, hogy segít-e?
Amúgy a puska kifejezetten szép, szinte új. Nem egy halálra gyötört pusek.
Két variáció lehet ez esetben . Robbanóanyag helyett homokkal töltötték a gyártói mert azt hitték soha nem lesz háború és ezzel jó pénzt kerestek . Második lehetőség , hogy az angolok által kitalált változat van rajtuk amiben nem robbanóanyag van hanem gumilemezek . Az nem annyira hatékony de találat esetén nem robbantja be a többit is és több találatot kibír . Valószínű az utóbbi a valós mert az ukrán propagandában voltak képek felrobbant kiégett " orosz " T-64 BV tankokról (amit azok nem használnak) ahol érdekes mód nem robbantak fel ezek a reaktív téglák . Lehet a kilőtt vagy így sérült harckocsiknál az ukrán hadvezetés a Z betű rájuk festésével akarja elkendőzni azt , hogy a beszállítóktól szart vett át és feleztek a hasznon .
Jó sok fehér festék fogy most Ukrajnában . A propaganda szövegben az áll , hogy Herszonnál sok otthagyott orosz páncélosokat foglalta le . A képen egy T-64 BV látható " Z" betűvel . Problem csak az , hogy az ukránoknál van rendszerben a BV és ott látható rajta bekeretezve az általuk használt pixelfestés . Ezt maximum vissza foglalhatták . Ennyit a szavahihetőségükről .
Előfordulhatott más variáció is ha igaz az, hogy az oroszok lőttek le civileket . Mutattak egy orosz videót amin egy városban vagy 20 -30 fős ukrán csoport agresszívan közelít meg egy négy fős orosz járőrt ordítozva és a háromszori figyelmeztető lövések ellenére is csak mennek rájuk . Nos ilyenkor egy lehetőség van a legbátrabbat megállítani egy láblövéssel . Persze ha a többiben magas a maligánfok akkor ez sem állítja meg őket és akkor jön a kiiktatása a következőnek az már hatni szokott és kijózanodnak . A valóság azonban az , hogy az ukránok lőtték le az általuk kollaboránsnak tartott civileket . Ennek előzményéről is láttunk videót amikor a falnak fejjel támaszkodó honfitársaikat rugdossák és verik . Ezt a videót gondolom a civileknek szánták , hogy így jár aki az oroszokkal lepaktál . Erre mondják két legyet egy csapásra . Megfélemlítik a lakosságukat és a külföld előtt befeketítik az oroszokat . Arról már ne is beszéljünk , hogy egy videón mutatják amint két elfogott orosz lövészpáncélos lefegyverzett személyzete a járművek előtt között fekszik agyonlőve . Az egyik még megmozdul mire az ukrán katona közelről belelő a testébe és mivel még mindig mozdul kettőt a fejébe . Na ezt érdekes módon senki nem ítélte el a világon .
Ez alapján a Tocska kb 80 fokos szögben csapódik be, a klasztermunició kb 2200 méter magasan válik le a rakétatesttől. Innen már csak az a kérdés, hogy melyik fékeződik jobban, a repesz, vagy a rakétatest.
A vasútállomáson elleni két rakétatámadás jól mutatja a stratégiát. Ott nagyrészt nők gyerekek és öregek voltak. Nyilván az irányzékolás nem lehetett annyira rossz,hogy eltévesszék mind a kétszer a célt. Vagy sok vodkát ittak.
1, Azokat a hadköteles civileket, akik nem voltak hajlandók fegyverrel harcolni, az ukrán katonai vezető- parancsnok egyszerűen hazaárulóként kivégeztette és ezeket Bucsán tömegsírban eltemettette még az orosz bevonulás előtt. Az orosz kivonulás után a helyi katonai vezető a tömegsírok felbontásával simán ráverte a gaztettet a kivonult orosz katonaságra, amivel az ukrán média sikeresen eteti az egész világot. Érdekes, hogy az ukrán hatóság hivatalos akár nemzetközi halott kém jelentésről mélyen hallgat, mert akkor kiderülhetne a szerencsétlen kivégzett emberek halálának időpontja.
A kivégzési módszer nagyon hasonlít katjini tömegmészárlás módszerére.
2, Azokat a civileket, akik molotov koktélt dobáltak az orosz harcjárművekre, vagy az oroszok tetten érték őket, simán lelőtték, mert ez partizán harcmodor és erre nem vonatkozik a Genfi Konvenció, csak az ellenséges, hadbanálló reguláris katonákra. Ezeket a szerencsétlen hazafiakat az oroszok nem temették el, mert egyrészt nem volt rá idejük, másrészt így statuáltak példát az ott lakó civil lakosság előtt.
3, Az ukrán azovisták az orosz hadifoglyokat csupán kedvteléből megkínozzák és agyonlövik, vagy a hátrakötött kezű, földön fekvő orosz hadifoglyokat egyszeűen lábon lövik. Ezeket a felvételeket maguk az ukránok készítették és kiszivárogtatták a világhálón bárki megnézheti. Ezeket a gaztetteket miért nem vizsgálja a például az EU parlament vezetése, meg a többi amcsi elkötelezett politikus?
Van felvétel arról is, hogy az ukrán hadifoglyokat kísérő orosz katonák védik a donyecki emberek lincselő haragjától. Biztosan nem véletlen az eset.
Annak ellenére, hogy az orosz hadsereg beavatkozását agressziónak tartom, a másik oldalon is elkövetett emberiesség elleni bűntetteket is mérlegelni kellene!
Találtam nemrég a neten két, ugyanarról az utcarészletről készült, megdönthetetlen képet - dátummal - a mészárlások bizonyítékaként. Na most a két kép között eltelt legalább egy hónap.
Nem tudom, mennyire hiteles bármelyik is, de én kétlem, hogy a kóbor kutyák nem kezdik ki a hullákat annyi idő alatt, vagy a biciklit az út közepén nem gyalulja le a lánctalpas.
A mai világban, amikor a szegény menekülteknél is alap tartozék a kámerás mobil, nagyon nem kéne hülyének nézni az embereket. Pedig müxik a dolog! A média hatalom!
Bizonyíték rá az elmúlt két év, meg az elmúlt hét.:-((
Egy bevonuló, támadó sereg kegyetlenkedik (olykor, állítólag).
Annak ugyanis van katonai értelme. Megtöri a lakosságot, a bosszútól való félelem elveszi a kedvüket, hogy partizánost játszanak.
Ott vagyunk, maradunk is, nincs aki elmesélje mit tettünk, teszünk. Aki látta, annak is annyi. Borzasztó, de katonailag érthető.
De egy kivonuló sereg miért tenne ilyet? Pontosan tudhatja, hogy az ellen azonnal a fejére olvassa. Ilyen nemzetközi légkörben ennyire idióta lenne Putyin, vagy a helyi parancsnok?
Szívizom állapota? Ismersz jól: átlag feletti, ha barátokról van szó! ;-))
Évente kötelező kardió a sportorvosi miatt, három évente első fokú eü. vizsgálat. Mit mondjak még? Későn kezdtem alkoholizálni, nagy a lemaradásom! Egyébként a májfunkció mindent kidob! Van sok vasutas ismerős, náluk is kötelező az 1-2 évenkénti elsőfokú orvosi.
Már fejre megmondom, ki közülük a necces.:-DD
Sportlövészetben meg nagyon könnyű megmondani a tutit: ha jobb kezes lövőként ( álló ) Q...a jól lősz, ott gond van! Azért, mert akkor a bal könyököddel stabilan tudsz támasztani az átlógó májadra! :-DDDD
Nos csak mondok valamit ! . Egy 26 éves magyar lány Luca maradványait most találták meg Németországban egy erdőben . Nagyot hibázott a szerencsétlen mert nem magyarral állt össze hanem egy nigériaival amiről meg van a véleményem . Ennek eredménye az lett , hogy a minek nevezzem emberszabású prostituált csinált belőle és megölte . Ebből tanulhatnának a lányok kivel állnak össze !!
A napi alkoholfogyasztás ne haladja meg a napi 7 dl sört vagy a 2,4 dl bort vagy a 0,6 dl tömény szeszt.
Az alkohol mértékletes fogyasztása csökkenti a vérnyomást, mert vizelethajtó és értágító hatású. Emellett véd a hipertóniát okozó érelmeszesedéssel szemben is, mert napi 2,5 dl borral azonos alkoholmennyiségig fokozza a védő HDL-koleszterin szintézisét. Efelett viszont már májkárosító hatású, ezáltal csökken az agresszív LDL-koleszterin lebontása a májban, és csökken a védő HDL-koleszterin szintézise. Idővel az alkohol súlyos szívizom-károsodást okoz (alkoholos kardiomiopátia)
'41végén hadat üzentünk az usákoknak.Jól ki is röhögtek vele,de azért '42közepén már ,tisztán a változatosság kedvéért ők is hadat izentek nekünk.Vissza vonta már azokat valaki?
Lehet,hogy még mindig "hadban állunk" velük? ;-DDD
"Exem, aki hazahurcolta, kötelezően oltva volt melója miatt"
Nos úgy néz ki hogy ez az oltás igen csúnyán belepiszkál valamibe a szervezeten belül. A párom (a méhnyakrák mellé) súlyos vastagbél gyulladásban szenved már hetek óta és a durva gyógyszerek ellenére szinte alig van javulás. Eleinte nem tudtuk mitől, de kezd gyanúm lenni, hogy az oltás következménye, vagy mellékhatása. Azért gyanítom, mert az egyik ismerősömnek egy az egyben ugyan ezek a bajai jöttek elő a 3. oltás után, holott addig kutya baja nem volt. 10 évvel fiatalabb mint a párom és a vastagbél gyulladás mellé 2 db 8 centis cisztát találtak nála. Aztán a boltban az egyik vevővel sorbanálláskor beszélgetve, kiderült, hogy a felesége ugyan ezekkel a problémákkal került kórházba. Ott is meg voltak az oltások. Ennyi véletlen már nem lehet. Hallottam róla, hogy a németek és az osztrákok pereskednek a mellékhatások miatt, kezdem azt hinni jogosan.
Jobbulást! Tőlem aztán jöhetnél, de jobb a békesség: sok a gyerek/ oltott. A többiekre nem veszélyes! ;-)
Nagy fiam nemrég volt nálam egy kis tonkababos pálinka teszten. Pár hete - először - átesett a kórságon. Exem, aki hazahurcolta, kötelezően oltva volt melója miatt. Őt jobban odaverte, de az sem volt vészes...
A pálinka mindenre is jó! Vérnyomást csökkent,(értágítás), de nem hígít szerintem.
A C vitamin egy kicsit talán. 3 hónapja nem szedem - most kezdem újra -, és meglátszik a Prohimbin meg az INR szinten.
Amúgy a nagylaborom kedden különb volt, mint 20 évesen. Ezeket leszámítva egyetlen eltérés sem volt a vérben. Pisi fajsúly határértéken, de az mindig ott volt...
Csak azért írtam a régi műanyag vázas láncfűrészről, mert láttam szétesni működés közben.Repedt, görcsös fenyő zárlécet vágott a kolléga, tényleg a szerencsén múlt, hogy a lánc a láncvezetővel jobb oldalra és lefelé repült.
Ez szerintem se volt megalázás de még bántalmazás sem, erős volt az ítélet, mert szexuális kényszerhelyzetben volt az elkövető. :-)))
Volt már erre példa a migránsoknál mikor a 6 éves srácot megerőszakolta. Az is szexuális kényszerhelyzet volt, úgyhogy ez a haza migránsoknál is igaz lehet.
Maga a gép jó állapotban van, de tavaly ősszel cseréltem a műanyag hajtókerekét, és sikerült utána úgy összeszerelnem, hogy összenyomódott a tartály és a szivattyú közti olajcső. Gyanús volt, hogy nem nagyon fogy az olaj, és elég száraz a láncvezető, újra szétszedtem, cserélni a csövet, de nem jött le a csonkról, jött a tartályból csonkostul - igényesen valami FBS paszta szerűséggel volt csak körbekenve.
Ha plexi vagy makrolon alapanyagú meg lehet ragasztani: 107:109:117:119 kapilláris és részben réskitöltő , a ragasztó tized vastagságban megolvasztja az anyagot és összeolvad a repedés , a perforált olajszűrőt meg ki kell iktatni ha olyan .
Minek a lánckenőolajat szűrni egyébkéntis?-hülyeség, én mindig a fáradt motorolajjal kenek és semmi mellékhatása, nem is értem az ilyen irányú gyári faxságokat.
Ha szűrős ?-fölöslegesen, ki kell dobni, meg kell nagyobbítani az átömlőt és egy szivaccsal vagy filcdarabbal meg lehet oldani a szűrést- visszafojtott kenést, mint a siklócsapágyaknál régi gépeknél.
Elöregedett régi sz@r géppel nem érdemes kínlódni, mert balesetveszélyes! A fémházas gépeket is időnként át kell vizsgálni, de a műanyag vázas láncfűrészek esetében maga a műanyag elöregszik és bármikor darabjaira hullik. Öt fémházas robbanómotoros láncfűrészem van az egykezestől az ipari fakitermelő nagyságig. A hatodik egy közel húsz éves elektromos Makita, aminek folyik a lánckenő olaj tartálya ( már nem is lehet beszerezni ehhez a típushoz)és csak PIR hőszigetelő anyag vágásra, aprításra engedem használni.
Nocsak -nocsak . Letelt a büntim állítólagos napi politika miatt! Nos akkor amit most írok ebben semmi politika ! Vassurányban egy lény 21 éves az iskolából kihívott egy kiskorút és a társai előtt orális szexre akarta rávenni a játszótéren.Mikor az nem volt hajlandó erre megverte a gyereket aki sérüléseket szenvedett . A bíróság ezt úgy íitélte meg , hogy ez nem gyermek bántalmazás csak megalázás ! Az ítélet pénz büntetés lett !!!! Csak kérdezem ti akiknek vanvagy volt kis gyereketek ehhez mit szóltok ? Na ez a nagy liberalizmus mert szerintem sejtitek a csákó hova tartozását .
Nekem most két német juhász van, a hosszú szőrű ónémet most kezdi hullajtani, a rövid szőrű még egy szálat se. Az csak később fogja, és sokkal kevesebbet.
Uraim, elektromos láncfűrész ügyben kérek tanácsot. Az olajvezeték a tartály és a szivattyú közt tönkrement, az olajtartályon belüli rész ( ki kellet szedni, a csonkról nem jött le a cső, az egész jött ki együtt ), ami a cső végén van, úgy néz ki, mint valami vékony, belül üreges, de egyik részén se nyitott műanyag henger. Az is eltört, el volt öregedve a műanyag. Ránézésre - amíg még ép volt - nem mehetett át rajta az olaj, hacsak az a műanyaghenger nem valami porózus cucc, ami szűri is az olajat,és egyúttal minimálisra szabályozza az átáramló mennyiséget. Jól gondolom, hogy valami porózus cucc lehet? Ránézésre akár az is lehet, de - mivel elöregedett műanyag kinézete van - nem vagyok biztos benne...
Igen, épp azt írtam, hogy a selejtező "unalmas", azt nem közvetítik, csak a döntőt. Azt meg mindenképp látványosabbá kell tenni.
Igazából nem érdekes ki jut a döntöbe, ha 15-en lőnek ugyanannyit és csak a belső tizesek meg a jobb utolsó sorozatok döntenek a továbbjutó nyolcról az sem számít. Sőt, az előző döntős szabály (ez a pontvadászós marhaság) sem arról szólt, hogy összességében a nyerjen aki jobban lő, hanem a látványosságról. Szerencsére most visszakanyarodtunk a lőeredmények szerinti sorrendhez, legalábbis a 3-8 helynél.
A mixnél meg kimarad a közbenső 20 lövéses selejtezőkör, ami csak az első nyolc hely újraosztását csinálta.
Ugyanarról! Csak én szokás szerint csapongok, és összemosok mindent! ;-) Nekem tök mindegy, hogy olimpiai, vagy sem - itt most csak a miérteket kutattam. Valószínűleg neked lesz igazad: a közvetíthetőség a fő szempont.
Bár őszintén szólva nem láttam még olyan közvetítést a neten, ahol egy az egyben közvetítették volna az egészet.;-(
Majd kiderül, milyenre sikeredik a puding! Félek, még drasztikusabban kisebb különbségek lesznek a versenyzők között a kevesebb lövésszám miatt, így - szerintem - át fog menni az egész tizedelésbe.
Ha rontasz pár tizedet, már bukod a versenyt. De majd meglátjuk, ahogy azt Robi is megmondta! ;-)
Várj, lehet nem ugyanarról beszélünk? Az 50m mix nem olimpiai szám, a most kiadott anyagban nem is szerepel róla semmi.
Mivel a nők 2018 óta 3x40-et lőttek 50 méteren így nem hiszem, hogy most döbbennének rá azt ISSF-nél a fizikális eltéréseken. Ha ez lenne az ok, akkor a 3 testhelyzetes csapatversenyeknél lenne különbség a férfi-női-junior rendezési szabályokban, de tudtommal nincs.
Szerintem egész egyszerűen bele kell férni a rendelkezésre álló időbe a selejtezőknek (ami nem követített, így "senkit sem érdekel" milyen formában zajlik) és a látványosnak tervezett döntőknek....
Tudom a régi rendszert. Ott a Mix miatt egységesíteni kellett. Lehet, hogy neked lesz igazad. Viszont lehet, hogy az is bejátszott, hogy azért fizikálisan van eltérés az xx és az xy között.
Ez jól kijön olyan gerinctelen förmedvényeknél, mint a transgender versenyzők.
Bakker, becsapott a memóriám, valamiért úgy emlékeztem, Fáy András szobra áll az István téren ( az Iván helyén), nem gróf Károlyi Istváné. Örexem, no. Azé' Fót sincs messze Újpesttől...
A nők is már egy ideje 3x40-et lőttek, ráadásul ugyanúgy 1180 feletti eredményeket mint a férfiak. Egyszerűen rövidíteni akarták a versenyidőt szerintem.
A 3 x 40 kemény. Nagyon kemény. Ott már nagyon meglátszik az állóképesség - illetve annak a hiánya.
Szabad puskával meg pláne. Most nem tudom, de annó mintha 5,5 óra lett volna a lőideje. Annyit nem piskóta végig koncentrálni. Meg hát a puska súlya is 8,5 kg-ra volt korlátozva. Komoly. Próbákkal együtt csak állóban 50x célra-emelni, kitartani... Embert próbáló.
Mint a maraton. Nem a tegnap kezdettek - beugrom, lássuk mi sül ki belőle kategória.
Ez a mix amúgy az egyetlen, ami még nekem is tetszik.
Sikerült még egyet csavarni rajta, szerintem most jobb, mint ez előző új :) (kimarad a nyolcas döntő két részre osztása és a "pontvadászat"), bár nagyon furcsa, hogy mindenféle tesztelés nélkül ki is hirdették.
Vagy tíz éve jártam ott, a katolikus templomban van egy kis 1700-as években épült orgona, a homlokzati sípok ajaknyílásai köré arcokat festettek, ez Magyarországon egyedülálló ilyen hangszer. Amúgy a gondnok néni pl. nem kisebbségi volt, de amikor megálltunk a busszal, rögtön ott termett vagy két tucat purdé megbámulni.
Eredetileg a kastélyt néztük meg, ami valamilyen szoc. intézményként müködött . Szóltam az idegenvezetőnek, hogy az orgonát se kéne kihagyni.
Ismételten megmutatkozik a nagy nyugati demokrácia kétszínűsége . Jelentem 29 napra tiltott a cukiberges face .Az ok : Hozzászólásod sértette a gyűlöletbeszédre vonatkozó közösségi alapelveinket . Nos a történet : Egy holland EU-s képviselő felírt , hogy a mostani magyar választások eredménye miatt Magyarország sötétbe borul . Mivel egy eddig nem hallott nevű emberkéről van szó rákérdeztem : Ki ez a köcsög aki beleszól a magyarok dolgaiba ? Nos ebben mi a gyűlöletbeszéd ? Ennyit a Nyugat főleg az USA demokráciájáról .
Ezeknek a havas,hideg napoknak és az ennek okán való helybe topinak volt számomra egy hozadéka:Rájöttem,hogy aki xar volt,az az is marad. Az ember nagyon nehezen bújik ki a bőréből.;-(
Ne légy már ennyire pesszimista! Most sem nélkülözöl te sem.
Én inkább attól tartok, hogy nem lesz belorusz fűrészelt áru, a Zalakerámia megállhat, mert a kaolin is keletről jön, a németek a bitumenes termékek árát 04.01.-el, 25 %-al megemelték, mert ők nem a Barátságon kapják az olcsó olajat, hanem a drága arab olajból gyárthatnak, ez viszont nem rajtunk múlik!:-(((
Akörúti comcédasszonyom fiától láttam egy jópofát:Bár az erdő zsugorodott,a fák mégis a baltára szavaztak,mert a nyele fából van és azt hitték közülük való." ;-DDD
Az általános adatgyűjtés fogalma, hogy burkoltan rákényszerítenek a saját hozzájárulásoddal a követő-figyelő csokik tapadását, nehogy kívülálló renszergizda legyél az ő felügyeletük nélkül.
Automatikusan felépített védelem nekünk, nehogy elkanászodjunk a felhőben ellenőrzés nélkül , és ők ebből még profitálnak is!
Enélkül már nincs és evvel sem van anonimitás, szándékos adatfigyelés-követés darkosodás ellen
Ki a kurvaanyja löki fel azt az ablakot, hogy: az ön adatainak védelme fontos nekünk, és kényszerítenek, hogy bizonyos adataimat adjam meg nekik. Ha ez így megy, én léptem erről a szar oldalról!
Ne hidd el Bandi . Fals szöveg . Annyi csak , hogy I. Hugyos Bidé amcsi helytartó mert nem az öreg trottyos a király hanem a Rotshildok meg soros gyurci elküldtek 2. db B-52-es hadászati bombázót a román légtérbe fityma mutogatás miatt , hogy meg ijesszék Putyint . Baxottul fals dolog ez mert feszegetik a III. VH kirobbantását . A nyustyuknak mármint románoknak ezt kissé nem kellett volna engedni de ismerjük őket . Nos ez egy kis faxk mutogatás volt de nem komoly . Ugyanez volt orosz részről mikor Skócia fölé küldtek pár TU hadászati bombázót direkt kevés pár kísérő vadásszal meg ijeszteni a britteket .
Na még ezt gyorsan, aztán estig elég lesz belőletek! ;-)
Amikor a Bandó által is ismert cégtársam indult az önkormányzati választásokon, csak a közvetlen rokonsága - és ő maga - alapból 7- szavazatot ikszelt be nagyon odafigyelve, stb. + az esetleges szimpatizánsok.
Estére kihozták, hogy O szavazatot kapott!!! Ezért viszek azóta színes filcet magammal. Azt is le lehet rontani egy sunyi mozdulattal behúzott plusz x-el, de akkor már kilógna a lóláb nagyon!
Szavazatszámláláskor elvileg toll sem lehet az asztalon, nemhogy egy 24 színű filctoll készlet, meg egy RAL színminta....
Bandó Bácsi! Nem olvastad figyelmesen az írásomat! Elég érthetően írtam le azt, hogy a régi "restaurálás" minden volt, csak szép, pontos, és jó nem! Ha már Királynék vára, akkor ne legyen a pofánk előtt a bejáratnál Anjou liliom, és az a sok beton.
Hiába a több száz évet átívelő, egymásra épülő stílus. Azt is érthetően leírtam, hogy tetszik az új felújítás (amit eddig láttam az elő lépcsőben belőle).
Hogy kritizálni merem ezt az új kapkodós-szabadrablós projektet? Hát ja! Elvileg még lehet szabad véleményem kis hazánkban. Már ha nem hangoztatom sokat, és hangosan.;-)
Hogy kritizálom azt, hogy kik húznak egyoldalúan hasznot az ilyen nagy projektekből, hát azt sem titkoltam eddig.
Dolgozhatsz az építőiparban évtizedek óta, lehet jóbarátod a volt főépítész - nekem meg most is dolgozik a projekten 3 ismerősöm. Egyikük közös - és általam nagyra becsült -ismerősünk. Adok a szavára. A másik kettőre nem teszek célzást, miért van nagyobb rálátásuk sok aprób-nagyobb napi dologra, mint az építésvezetőnek a helyszínen, mert úgy már necces volna....
Mindegy, a Mór megtette kötelességét, leszavazott reggel, tiszta lelkiismerettel! Nem csináltam belőle kétfarkú viccet, és nem követtem el az eredetileg gondolt " rátok voksolok, ebből másszatok ki újabb 4 év alatt" vonalat sem.
Azért vittem magammal saját, színes filcet, azzal x-eltem odafigyelve, nehogy kilógjon a kis kockából a vonal sarka, és lerontsák nekem. Mondjuk, a népszavazási lapot nem adták ide automatikusan, - arra figyeljen oda mindenki, aki előtt még ott vár a fülke -
de arra se rajzoltam igénytelenül egy nagy f.szt, mint azt már sokan megtették ma. Én egy - szerintem elég jól sikerült- anatómiailag ábrázolt p..át rajzoltam rá árnyékolva, ahogy kell. Meg 8 db X-et, hogy érezzék a törődést...
Szóval, nem vagyok ideges! Továbbra is drukkolok azért, hogy szépen, és jól elkészüljön végre a Vár projekt a várárokkal, csónakázó tóval, miegymásal, és megérjem azt, hogy kivihetem oda az unokáimat csodákat látni!
A paradicsomleves betűtésztával már kész, és a káposztás tészta is, még a leveles tésztában kisütött virslik előttem állnak, de azt csak akkor sütöm ki frissen, amikor a fiaim ide érnek a szavazásról - mert a város két másik pontján laknak, így a körzetük is más. A Borsodi Mester a hűtőben, és a tonkababos körtepálinkát is leszűrtem már a kóstoláshoz.
Szóval, még egyszer: én aztán nem vagyok most sem feszült, sem ideges. Délután egy jó kis beszélgetés a fiaimmal, eszem-iszom, és pihi hétfőig.
Én nem stresszelek a hétfőért - én már megértettem annyira a helyzetet, hogy nem rettegek a várhatótól...
Válassz, Miki! Felébredsz ma reggel, vagy alszol tovább?
Robi! Olyat álmodtam reggel, hogy Te száz évre visszaaludtál volna, és Te lennél a Csipkejózsika! :-)
Az Alföldi druszád nem tudom mit akarhatott. Engem nem hívott :-))) Nekem nincs vele bajom, mert nem vagyok színházba járós típus. Na jó! A L’art pour l’art azt bármikor megnézem, meg még lenne egy pár darab, de sok szereplő már nem él sajnos :-(
Robi! Ne légy már ennyire pesszimista, amit a kormány csináltat az csak sz@r lehet? Nem akarlak megsérteni, de ez nem egy esőbeálló felújítása! Szerinted ki a túró lát bele egy több tízméter átmérőjű majd ezer éves vegyes kőfalazatba és az alatta lévő mészkő sziklába? Ne várd el a statikustól, hogy röntgen szeme legyen, az is csak rendelkezésre álló technikára szorul a döntés meghozatala előtt. A jelenlegi hibafeltárás után az alapfalazat szakszerű megerősítésére van megfelelő technika és műszaki megoldás, a szakemberek megoldják. A főépítész Rostás Laci régi jó barátom, nagy tudású tapasztalt szakember és az élete a diósgyőri vár tervek szerinti rekonstrukciója. Még városi főépítész korában egy hosszúra nyúlt nyári sörözés alkalmával beszélgettünk többek között a várról is, ezután többször megkeresett és információt kért a régi feltárásokkal és az akkori állagmegóvási-konzerválási munkákkal kapcsolatosan, amelyek 1970-ben nagyrészt befejeződtek.
1967-68-69 nyarán (nem írtam el) a diósgyőri várban az OMF ottani brigádjában diákként dolgozhattam és láttam a feltárásoknál, hogy mennyire nem homogén a természetes mészkőszikla anyaga. Nem véletlen, hogy a középkori fa felvonóhíd helyett egy szuper masszív vasbeton hídszerkezet (kéttámaszú tartó) épült (Ferenczi Károly OMF építészmérnök tervei alapján) mert csak az a két biztonságosan terhelhető pont volt a várfal és a külső huszárvár falában.
Remélem, hogy bő lére engedett írásom valamelyest megnyugtatott!:-)))
Irányosítok: még mindig azt hiszed, a kábszerben van a nagy zsozsó? Ráadásul azt szankcionálja a BTK, mert bűncselekmény.
A másik is az szerintem, de azt legalizálták.:-( Azért nem büntit kapsz, hanem vállveregetést az önzetlen és nemes lelkedért, amiért az 1.000 milliárdnyi zséből eljótékonykodsz száz millát nagy kegyesen, meg munkát adsz embereknek.
Válassz, Miki! Felébredsz ma reggel, vagy alszol tovább?
Nem is meséltem még: pénteken felhívott Alföldi Robi, nemzetünk színész-rendező legendája. Szépen bemutatkozott, és elkezdte volna a mondókáját, amikor elnézést kérve közbevágtam, hogy hívjon vissza később, mert nagyon rosszkor hívott.
Tényleg, épp egy sorozatot vezettem egy diákverseny területi döntőjén, nem volt időm cseverészni.
Azóta sem hívott vissza! Te mégis csak jobban ismered, hiszen ő is Pesten lakik, dolgozik, mint te. Szerinted megsértődhetett rám?
Mi van, ha egy ingyenjegyet akart felajánlani nekem valamelyik rendezésére? Nem mondom, hogy én megnéztem volna akár ingyen a rendezését háborgó gyomor nélkül, de van a baráti körömben olyan, akinek a potya jegyet tovább adva tényleg örömet tudtam volna okozni.
Jaj, ez a bizonytalanság! Remélem, nem sértődött meg, és vissza fog hívni jövő héten valamikor...
Egyszer, majd ha felnősz, talán rájössz arra, hogy egyesek miért az építkezéseket (autópálya, vasút, stadion,és várak, kastélyok felújítása) erőltetik, és nem a mákföldek telepítését.
Hogy tetszik e a várunk felújítása? Írtam már: rá sem ismertem, amikor az első szakasz után megláttam! Pedig tán ha 200 m-re laktam tőle 21 évig.
Most tovább szépül. Ha bele dolgoznak a malterba pár kőműves feleséget. Merthogy omlik vissza az egyik torony.
Úgy látszik, a sokmilliárdból nem tellett egy statikusra, vagy egy normálisan gondolkodó emberre, aki elmagyarázza nekik, hogy a 600 éve épített falazat nem biztos, hogy megbírja a + ráterhelést.
A korhűséget nem feszegetem, mert az átépítés előtti állapothoz képest még a pinkre festés is jobban állt volna. 60 éve is örjöngtek a történészek/régészek a kevert stílusért, meg az indokolatlan mértékű vasbeton használatért....
Mindegy. Feküdj le korán, és holnap kipihent orcával próbáld meg elhinni abban a kis fülkében, hogy bármit is tehetünk a jobb világ érdekében.:-((
Ez tény! A diósgyőri vár, nagyon szépen helyre lett hozva! Ezért már rég egy piros pontot adtam a fütyesznek! :-)
Amikor öreg koromban unatkozás helyett felújítottam az öreg (18 éves) lövegvontatóm (Ural) motorját, meg is botránkoztak az ÜZA állomáson, hogy miért csak 54 litert fogyaszt százon a 92-es benzinből? Ritter csokit zabáltak Bécsből 1990-ben, mert Ritternek hívták az ÜZA főnököt ;-) Szerinted? :-D
Milyen Miskolc külső?? Idegenforgalmi szempontból az egyik legszebb helyen lakom!
Minden reggel ide hallatszik, amikor a korán kelő toronydaruk első ébredésükben felnyikorognak! ;-)
Üzemanyag: mivel sofőrként vonultam, időszakonként konvojban kivonult a teljes gépkocsizó állomány két napra a közutakra. A két tanker járműnél kellett tankolnunk útközben.
A papír szerint, amit alá kellett írnom, a GAZ 66-om többet fogyasztott 100 km-en, mint a fél konvoj összesen.
A velem együtt leszerelő sorállományos üzás Ladát vett a "megtakarított zsoldjából egy hónapon belül.
A hivatásos főnökét el sem merem képzelni, mit vihetett haza.
Durván 200 liter/óra fogyasztással lehet számolni, azaz a 1,5 litert fél perc alatt ette meg. Ennyi idő alatt még én is eljutok min a 3. fokozatig!:-)))
Megértettem. A rövid építési méret miatt rossz a hatásfoka. Mert ugye egy elméleti gázturbina bármilyen hosszú lehet és ezért az égésgáz összes mozgási energiája kinyerhető lenne belőle.
Szerintem ezt a legendát a harckocsit üzemeltető baka, vagy annak a főnöke találta ki, hogy több gázolajat tudjon lopni a harckocsiból! Emlékeim szerint, egy kétütemű, -alsó-felső ponton robbanó- tengerjáró hajó főgépe evett ennyi gázolajat/pakurát percenként!! 5-10000Le-nél ;-)
De nincs új a nap alatt! Bakáskodás alatt én is megtapasztaltam ezt a tényt. Engem is kényszeríteni akartak az M zárolt harcjárművek harcképességének a csalására, de megtagadtam a parancsot. Nem is kellet sűrűn hazajárnom. :-(
Pedig az ellenkezője lenne logikus. Egy harckocsi diesel motornak kb. 36% a hatásfoka. A gázturbináé sokkal jobb mert szinte a légköri nyomásig képes lassítani a kilépő gázokat. Nem szabad összekeverni a sugárhajtómű céljára készített gázturbinával, mert ott éppen az a cél, hogy minél gyorsabb legyen a kilépő gázsugár.
Kerozin, vagy paraffin krematórium közt választhatsz! ;-) Az Abrams harckocsikban is gázturbinás hajtómű van/volt. Az iraki háborúban használták, csak a homok nagyon hamar hazavágta a hajtóművet. Egyébként fürgén mozgatta a tankot a motor. Etettél már 1500 lovat? Tudod mennyit tudnak kajálni? :-DDDDD Egy tank még takarékos is a sok lóhoz képest. Képzeld, ha szalmabálákat, meg zabos tarisznyákat kellene maga után húzni 1500 lónak....
Ma olvastam egy megrázó hírt . Nem elég a háború az infláció most meg Hajdu Peti és Rákóczi Feri összeveszett . Hogyan fogjuk ezt túl élni ? Ez a két minek nevezzem most haragszik egymásra . Itt a vég . Magyarországnak annyi .
A Bau valóban hátrasiklik(mozog),ezért aztán én sem igazán szeretem.
A 380-as Anci belül mozdul,ott a távcső fix.
A220-250-es Anci esetében viszont annyiban más a helyzet,hogy azoknál még a dugattyú sem mozdul!Nemhogy kettő-2 irányba,hanem egy SEM! Nincs dugattyú a szó szoros értelmében.
A dugónak,csak a feje van meg acél kompressziógyűrűvel(250) egy négyzetvas végére biggyesztve.
Tehát:Még a dugattyú sem mozdul!!,-DDDD
Kérlek,hogy abban adjál tanácsot másnak,amiben TUDSZ!
Lehet, hogy keverem a Bauval de úgy emlékeztem, hogy akár belül mozog a cső akár kívül a teljes acél szerkezet énnekem egyik se mozogjon és ezért volt mindig amíg meg nem öregedtem és még elbírtam a D75 a liblingem. Persze az öt kilogramja már rég fogyaszthatatlan számomra de kinek a pap, kinek a papné... Heló.
250-esem nincs és nem is volt.Csak nálam.;-) Igazándiból kettő rigó dolgozik,a nagyobbik intézi a sűrítést,és van egy vékonkább drótból tekert pár menetes is,ami a nagyot csillapíjja.Az tud pár évente elhullani.A nagy megeszi.Fene az étvágyát!;-) Pontos-VERSENYpuska! Ennek megfeleLŐenTíz méteren-nincs szórása. A többi lövedék függő.
Korábbi kedvencem , Borisz, úgymint golyóálló Borisz gondolataira alapozva , aminek súlya vagyon és mérete az rossz nem lehet, főleg ha még felhúzáskor cirmog is!
Neked van , sha igen milyen a szórásképe mondjuk 35 méteren Cseh ólommal ?
S az a kisrigó fégekéhez hasonlatos 18,5x2,8 vagy nagyobbacska vadászosabb?
Nem vagyok beléd szerelmes, < csak szigorúan szakmailag! >:D
Egy nagyon hosszú,de nagyon remek puska.Pár évente eltöri saját kisrigóját,szimeringet sem árt néha cserélni(mint egy lengéscsillapító) de különben egy teljesen mekkremeklett FEGYVER!Nagy betűkkel.
(bár mi itt Mikivel már láttunk olyat,amire alig lehetett ráismerni,de az egy külön mocskos történet)
Más: nézegetem a lődőzős filmeket és azt látom, hogy az AK-t bal kézzel a fegyveren átnyúlva töltik csőre. Ez valami divat, mert nekem bénának tűnik és hát minket annak idején nem így képeztek ki.
1971-ben, kezdő középvezetőként az első munkaszerződésem kötelező melléklete volt a KISZ felvételi kérelem. Előtte a munkaerő gazdálkodási osztály vezetője világosan elmondta, hogy a technikus-művezető munkaköröm csak így jöhet létre. Nem volt mit tenni, aláírtam és azután békén hagytak. Annyi előnye volt, hogy ha valamilyen építés kivitelezési fázisban az ütemtervtől elmaradás vollt, akkor az alapszervezet tagsága egyösszegű utalványban tevőlegesen bevállalta a munkát és az ott keresett pénzt különböző rendezvényeken Pld: Szegedi Ifjúsági Napok stb...-on elkölthettük. A vezérigazgató úgy díjazta az ilyen ad hoch munkákat, hogy a rendezvényeken eltöltött időt személyre szólóan + átlagbérrel is jutalmazta és nem a fizetett szabadság terhére ment. Ennek az volt a másik oldala, hogy a termelési és pénzügyi terv teljesítéséhez volt kötve a felsőbb vezetők premizálása, ami akkoriban az alapbérük 50%-a lehetett, ami nem kevés pénz volt.
A KISZ tagságodról eszembe jutott a saját kisz történetem is. Mondjuk már általánosban kezdődött a dolog, hogy mikor megnyertem az orosz nyelvi versenyt, egy tábor volt a fődíj, de nem mehettem, mert kulák gyerek voltam. Akkor még nem tudtam az mi, de később is ezért nem lehettem KISZ tag mikor középiskolás lettem. Akartam, mert az volt a feltétele a művészeti szakkörnek, csak KISZ tag lehetett. Semmi gond, akkor leszek. De aztán 2 hónap múlva kizártak, mert a havonta tartott KISZ-gyűlésről 3-szor !?! hiányoztam és a 3 hiányzás kizárással jár. Valamint politikai gazdaságtanból és történelemből amit ugyan az a tanár tanított (a párttitkár) ígéretet kaptam, hogy meg fogok bukni (merugye kulák gyerek vagyok). Aztán a katonai főiskolán is behívattak a parancsnokhoz és a polhelyetteshez, hogy kifele áll a szekerem rúdja, mivel nem vagyok párt tag, de még KISZ tag sem. Na akkor lettem KISZ tag, de a párttagságig már nem ívelt a fel a pályafutásom.
Mondjuk ezt a GDP növekedést nem kellene reklámozni barátom. Tudod egy húron pendülünk csak a GDP emelkedést lehet mahinálni Forint leárazással amikor beszédül a sok külföldi befektető az alacsony magyar munkabérek miatt . Nos ilyenkor lemegy a munkanélküliség rátája és van egy nagy bevétel de ez nem az igazi . A magyar állam sok milliárd Forint adót elenged ezeknek a multiknak ami meg bevétel csökkenés . A kettőt kell összevetni kéne megnézni mi a jó nekünk . A szarabbik a jó mert van munka a magyar dolgozóknak és nem kell munkanélkülisegélyt adni nekik . Ennek ellentétje , hogy a külföldi cégeknek általában 5 év adómentességet ad a magyar állam . Ezt a különbözetet kell kiszámolni melyik a jobb .
Mi Pestiek emlékszünk az ilyen híresen veszélyes piacokra . Te még nem nagyon mert szerintem nem éltél volt a Tango . VIII. ker. Teleki tér ahol most is van piac . Az volt a bűnözés melegágya a hatvanas évek elejéig. Utána kiköltöztették az Ecseri útra akkor lett az Ecseri a neve a templom mellett . Utána került ki a határba a Nagykőrösi út végére és megmaradt a neve Tango .Az egy faxa bolha piac volt hajdanán . Ott lehetett mindent venni főleg farmer nadrágot a hetvenes években a becsempészett LEE -t , Wrangler-t , stb. Pult alól . Utána beszálltak a cigók és már nem volt az igazi bolhapiac .
Ez jó Miki ! Nem tudom a Kőbányai Máza téri piacon mennyi zsidó volt de cigó az sok . Azt sem értem miért szüntették meg . Mondjuk egy indok a sok zseblopás !
Az átkosban egy roma srác, úgy érezte, hogy be kellene lépnie a kommunista pártba. A helyi párttitkár üdvözölte a gondolatot, de az új tagfelvételt, egy beszélgetés előzte meg.
- Mond Gáspár! Ismered Marx, és Engels tanait?
- H'át! A Tanait azt ismerem, -mert együtt zsákoltunk a mázsa téri piacon- de.... azt a másik két zsidót, azt nem!
Jól beszélsz Pisti a visszaemlékezésekkel kapcsolatban . Értem mire célzol . Nos ha olvastad az előbb írt 1 éves KISZ-es múltamat amit el sem mertem mondani a két nagyapámnak mert kitagadtak volna , még hozzá tenném , hogy amikor a Fehér úti Járműtelepen csoportvezető voltam 1980-tól akkor az MSZMP-s szervező titkár az esztergályos haver agitált lépjek be a Pártba ő javasol felvételre . Mondtam neki nem érzem magam "elhivatottnak " majd gondolkodok rajta . Hülye voltam mert akkor ha belépek nem 1993-ban neveznek ki művezetőnek hanem 1988-ban . Csak akkor nekem is a gengszterváltáskor el kellett volna dobnom a pártkönyvet mint ahogy sok szélkakas tette akkor .
Ne a helyesírást nézzétek . A kirekesztést a Szentélyből ! Hangosan felnevettem mikor megláttam ezt most a Facén mert valaki feltette . Eszembe jutott Horvátlövő és az őrs . 1977-ben leszerelt a KISZ titkár nálunk . Az őrs parancsnok Nagy őrnagy et . felhívatott az irodába . Tudtam , hogy nem baxtam el semmit szolgálatban de azt nem , hogy akkor mit akar . Közölte velem , hogy holnaptól én leszek az új KISZ titkár . Kissé meglepve jelentettem neki van egy kis gond mert nem vagyok KISZ tag . Letelefonált az ügyeletesnek , hogy küldje fel a Kovács tizedest a szervező titkárt . Annak kiadta az ukázt , hogy nekem állítson ki egy tagkönyvet 3 évre visszamenőleg és ő lesz a titkár én meg helyette a szervező titkár . Na így lettem parancsra KISZ tag és rögtön fél óra alatt sz . titkár is . Semmit nem jelentett az egész mert nem volt az őrsön KISZ-es dolog csak szolgálat meg gazdasági munka . El is felejtettem a nagy KISZ-es múltamat de leszerelés után 1978-ban a BKV-nál kezdtem melózni és egy fél év után behívtak az Akácfa utcai Székházba a KISZ irodára , hogy miért nem jelentkeztem náluk . Mondtam a kis csajnak , hogy bocs elfelejtettem de mivel éjszakázok amúgy sem lenne időm KISZ-ezni .
Azóta nyugodtan alszok, amióta, az interneten láttam a külügyérünk megnyugtató szavait, hogy nem sodornak minket a háborúba, megvédenek bennünket, stb.
Tette ezt, a sérót belőve, egy "Lavrov" kitüntetéssel a több szárezres öltönyének a hajtókájában, amit a barátságért adják azok, akiktől most meg akar védeni.
Az meg már csak hab a tortán, hogy a "barátság rendet" adók, többet tudnak a külügyérek dolgairól, mint saját maguk. :-)
A mostani mocskolódást, hazudozást látva örülök, hogy az én jelzőkaróm a két nagy egymásnak feszülők egyik oldalára sincs leverve. :-)))
"Vlagyimir Putyin elnök viszont lehet, hogy 180 fokos fordulatot vett: csütörtökön arról tájékoztatta a német kancellárt, Olaf Scholzot, hogy a Gazprombanknak euróban is lehet fizetni a földgázért."
Legyen munkásőr lőtér . A lényeg , hogy nem a mienk volt . Nádasdi dombon levő lőtérről csak annyi ha ott lőttünk voltak biztonsági őrök a Halogyi vasúti megállóban és a Rába vasúti hídnál azok jelentették a vonatot és akkor tűzszünet volt .
Téged egy cseppet sem zavar az az apróság(?),hogy nehány éve még pont ezeknek az usákoknak a seggébe volt beszorulva a fejed,akiknek mostanság a vérét akarod?Össze tudnád még számolni,hogy életed folyamán hány ilyen és ehhez hasonló gerinctelen pálfordulást mutattál már be?
Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta Hunter Biden, Biden amerikai elnök fia - annak elveszett laptopján talált - üzenetváltásait az ukrajnai (katonai) biolaborokra vonatkozóan. A védelmi minisztérium szerint a nyilvánosságra hozott üzenetváltásokat nyugati hírforrások is megerősítik (egy link a végén, de a történetet még Peter Ronai, New Yorkban élő, magyar származású ügyvéd is megerősítette a minap egy videóüzenetben).
Az üzenetváltásokat bemutató PPT-szerű anyag a Telegramban böngészhető, a tömörített kép a második a csatolt képen (link a csatolt cikk közepén).
"Az üzenetváltások tartalma azt mutatja, hogy Hunter Biden fontos szerepet játszott az ukrajnai biolaborok, mint a Black and Veach és a Metabiota működési lehetőségének megteremtésében, finanszírozásuk biztosításában." ...
Az orosz védelmi minisztérium képviselője megjegyezte, hogy a Black and Veach cég tevékenysége még az ukrán különleges szolgálatok körében is kérdéseket vetett fel. Idézett az SZBU herszoni részlegének 2017-es feljegyzéséből, miszerint az Egyesült Államok illetékes ügynöksége ezen a cégen keresztül kívánja létrehozni az ellenőrzést a veszélyes fertőzéseket vizsgáló ukrán mikrobiológiai laboratóriumok felett. Az SZBU hangsúlyozta, hogy ezzel „a járványhelyzet súlyosbodásának potenciális veszélye” fenyeget Ukrajnában ...
A Metabiota pedig a fertőző betegségek kitörésének előrejelzésében végzett fejlesztéseiről ismert, és a Pentagon is részt vett a posztszovjet térség járványügyi helyzetének modellezésében – folytatta a minisztérium képviselője, Kirillov altábornagy. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Mary Guttieri, a cég alelnöke és Hunter Biden bizalmasa Ukrajnában dolgozott a Metabiotánál, amit levelezésük is megerősít. ...
Egy kapcsolódó cikk szerint:
Az Egyesült Államok Biológiai Laboratóriumainak ukrajnai tevékenységét vizsgáló orosz parlamenti bizottság fontolóra veszi Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős (helyettes) államtitkárának (enyhe fordítási zavar, Nuland jelenleg miniszterhelyettes, de a külügyminisztert az USA-ban, amerikai terminológiában state secretary-nak, államtitkárnak nevezik; mf. megj.) és Joe Biden amerikai elnök Hunter fiának, az Állami Duma alelnöke és társelnöke által kezdeményezett meghívását személyes meghallgatásra – mondta Irina Jarovaja képviselő és a bizottság társelnöke.
"Korábban az Állami Duma elnöke (Vjacseszlav Volodin) arra utasította, hogy a legfontosabb kérdésként vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy magyarázatot kérjenek az Egyesült Államok tisztviselőitől, akik a külföldi és orosz források által közölt nyilvános információk szerint ismeretekkel és hozzáféréssel kellett rendelkezniük ezekhez az anyagokhoz, illetve laborokhoz. Ezért a mai napon a bizottságot utasították, hogy kezdjen el foglalkozni Nuland és Biden Jr. meghívásának lehetőségével" - mondta Jarovaja az újságíróknak. ...
Hunter Biden segített megszerezni a milliós finanszírozást a halálos kórokozók kutatására szakosodott amerikai vállalkozónak Ukrajnában – derül ki a laptop e-mailekből, ami újabb kérdéseket vet fel az akkori alelnök kegyvesztett fiával kapcsolatban (forrás: daily mail).
Egyelőre ennyi (de még belenézek a képekbe, nem egyszerű). A szöveg szerkesztett, javított Google fordítás.
Már bocs, de az Hegyhátsál és Hegyháthodász közt volt és nem honvédségi, ha nem Munkásőr lőtér volt. Nádasdi dombon meg HŐR lőtér volt, jelenleg Rendőrségi tereplőtér.
Eszembe jutott a feketéről egy kabaré . Anno mi ötalakos gyorstüzelősök ember nagyságú fekete ovális célképes alakra lőttünk . Az öttusázók is ilyen alakra csak egyre . Egyszer egy olimpia előtt kitalálták , hogy ez rasszista dolog mi az , hogy fekete ember alakra lövünk ? Nos azóta a gyorstüzelőt fekete de kocka lőlapra kell lőni . Gratula .
Remélem nem értettétek félre amit írtam mert nemszeretem a darált húst ólommal spékelve semmi célzás nem volt benne csak golyószóróval mikor vizsga lőgyakorlaton a Halogyi honvédségi lőtéren lőttünk 250 méterre, lőttem vele a géppuskás alakot ami zöld volt és nem fekete .