Valamelyik motorvonattal (valószínűleg Rába Balaton) 20-án vagy 27-én Köbánya Kispestről; Kelenföld; Székesfehérvár; Ajka; (Ajkán Ajka Vasútja Régen és Ma kiállítás megtekintése) Ajka csingervölgy; Ajka bauxitrakodó; Veszprém; Hajmáskér; (Figyelem szünteltetni kívánt vonal!) Csajág; Székesfehérvár; Kelenföld; Kőbánya Kispest; útirányon át.
A programban szeretnék egy tombolát is tartani, aminek a teljes bevételét a Csingervölgy gőzmozdony Ajkára szállításának költségeire szeretném fordítani. Tombola tárgyak lesznek vasúti szakkönyvek amik a gyűjteményemben duplikálva vannak (tehát minimum egy felesleges belőle), néhány darab zománcos féksúly tábla, meg minden egyéb vasúti ereklye amit addig: "még feláldozom a nemes cél érdekében" ketagóriába sosorolok be! Fődijként egy gőzmozdony mozdonykönyvét gondoltam. Van otthon még egy-két komplett könyv ezekből választom majd ki azt amelyikért legkevésbé fog fájni a szivem..........
Amíg mi múzeumot látogatunk cirka egy másfél óra, addig elképzelhető, hogy egy gyermekek részére szóló menetet is betervezünk csingerfelé, ennek a plusz bevételét is a mozdony hazaszállítására tervezem fordítani. Itt a gyerekeknek esetleg lennének gyerekdalok játszva gitáron ha megtalálom azt a hölgyet aki a gyermeknapi különvonaton is szokott nekik játszani!
Bár még közel sem biztos, hogy részt tudok venni a vonatozáson, de nagyon örülnék, ha a 27-esen mennénk, és több helyen is lenne fotózási lehetőség a vonalon! Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ezt a vonalat is halálra ítélték :(((, úgyhogy ki tudja meddig fotózhatunk még rajta.
Szerintem valamikor reggel kéne indulni Fehérvárról, majd a 29-esen le Csajágig, és onnan menni Hajmáskéren keresztül Ajkára (Csingervölgybe). A Nap állását sajnos nem tudom, természetesen azt is érdemes lenne figyelembe venni.
A korábbi hozzászólóval egyetértve én is a BCmotnak örülnék leginkább.
Azon is gondolkozunk, hogy milyen pluszokat lehetne belevenni, ami nem viszi fel nagyon a költségeket... Visszafelé mehetnénk Hajmáskér - Csajág - Szabadbattyán felé, vagy a 11-es vonal menetrendje megenged egy Veszprém (13:50) - Zirc (15:15/16:05) - Veszprém (16:45) kitérőt 40 perc vonali fotózással... Sokminden függ az árajánlattól, és hogy mennyire sikerül lealkudni... És persze az is jó lenne, ha 6:30-kor el tudnánk indulni Pestről...
A bakonyi túrán a busz veszteséges volt, egyetlen olyan ember jött vele, aki máskülönben nem jött volna. Ha sikerülne jó programot összerakni, akkor talán jönne pár cseh-szlovák, ők imádják a régi motorkocsikat. Így már lenne értelme a busznak, de az a baj, hogy a Balaton csak 80 férőhelyes, tehát vagy Pestről jön kihasználatlanul, vagy a Bakonyban lesz nagyon zsúfolt...
Endrével (Trains.hu) felveszem a kapcsolatot, a jövőhéten tudok konkrét választ adni milyen módon tudjuk megszervezni az utat.
A tervezett dátum január 20.
Kérdések:
1. A vonat Budapestről induljon?
2. Lenne-e érdeklődő mondjuk Győr felől a nosztallgia Ikarussal történő ide utazásra? Ha igen csingerben több helyen is jó kis közös fotózást lehetne tartani.
3. Bp Ajka között legyen-e fotómegállás? (Mondjuk itt a Bakonyban Veszprém és Ajka között)
4. Motorvonattal tervezzük? Lehetne a Rába Balaton, vagy egy Bcmot. Ennek az lehet az előnye, hogy nem a szokásos tavaszi tartalékkal vontatott vonat képek ismétlődnek meg.
5. Ha bp-ről jön a menet akkor a szokásos 5000-6000 ft körüli részvételi díjjal kell számolni. Ha csak tartralék és kocsi akkor az lényegesen olcsóbb lehet, de félek, hogy pusztán a kiállítás és a csingeri vonal meg a bauxitrakodó nem lesz elég nagy vonzerő. Megaztán akkor is az a helyzet, hogy a Bp-ről jegyváltással érkezőknek oda vissza teljesáron cirka 3000 ft plusz ha a kocsi bérlet miatt kell itt is pénzt szedni akkor máris 5000 körül járnak az árak............
6. Legyen csak a szokásos tartalék plusz egy két kocsi? Ekkor nem lesz fűtés az biztos! Továbbá mindenkinek egyedileg kell eljutnia Ajkára. Viszont ha szedünk is részvételi díjat inkább csak azért, hogy a mozdony haza juttatását ezzel is támogassuk.
A támogatás:
A pecsétes oklevél szerintem megoldható.
A mennyiséget tekintve komolyan azt gondolom, hogy akár ezer forint is komoly összeg lehet. Hiszen ha ezer fő támogatja a célt ennyivel, akkor máris együtt a pénz. Én a magam korlátait ismerve most 10000 ft-t ajánlok fel első körben, aztán majd meglátom tudok-e még segíteni újabb anyagi felajánlással.
Tegnap a fotógalériában megnyitotta kapuit Ajka vasútját régen és ma bemutató kiállítás. Ezen elhangzott, hogy a MÁV vasúthistória Munkabizottság is támogatja a Csingervölgy mozdony haza hozatalát. Na nem anyagilag, hanem erkölcsileg, ez azt jelenti, hogy szakmai szemmel a bizottságnak is jogosnak tûnik az igényünk, és nem gördít akadájt a kezdeményezés útjába!
Másrészt tegnapra elkészültek a Csingervölgyért egyesület nevével fémjelzett csekkek, egyelõre nálam csak kettõ van, (egy az enyém lesz a másik kiadó) még nem tudjuk pontosan mennyi pénz kell majd összesen? De akik támogatni kívánnak minket anyagilag azok ezen csekkek segítségével már megtehetik. Akik az idei évben megteszik felajánlásaikat azok jövõre az adójukban a befizetett összeg 30%-át visszaigényelhetik majd. (ha jól tudom) Pl. aki 30000- ft-t befizet az 10000 ft-t vissza igényelhet jövõre. Ergo "csak" 20000 forinjában lesz a támogatás. (Holnapra pontosítom igaz-e amit most állítottam)
Szumma szummárum rajtam keresztül lehet csekkeket igényelni. A teljes költség (mint utaltam már rá nem pontos összeg csak becslés) szállítással, kiállítási helyszín létrehozásával, egy kis felújítással, esetleg egyebekkel max 1 milló forint. A sürgetõ rész ebbõl a szállítás és a daruzás meg a pálya építés közel (csak becslés) 700000 ft-s költsége.
Természetesen nem csak magánszemélyeknél kalapozunk, a helyi szervezeteket és cégeket is meg kívánjuk környékezni!