Meg lehet csinálni ,de tulméretezett szerkezet kell .Kupgörörgös csapágyak jobban elviselik az itt felépő axciális-radiális erőhatásokat. Vastagfalu ,huzott csövet lehet kapni-persze egyenes legyen .Mindenkép cső kell tengelynek -mert az furat merevit .
Egyszerübb lenne csinálnod egy forditott "U" konzolt.A szerelési hibákat is jobban elviseli .
Kisebb tengely méretek ,biztosabb futáspontosság.Kisebb csapágyak.
Alulra egy támcsapágy és golyoscsapágy ,(vagy kup csapágyazás.)
Én úgy oldottam meg, (igaz, hogy vízszintes tengelyű kerék van lehozva szöghajtással) hogy 3/4" cső kb. 2 méterenként csapágyazva. A 6/4" cső is berezonált. Csak membránszivattyút hajt. Most nincs vele gondom.
Van valami jó tipp, hogy miből lehet tengelyt csinálni egy 6m átmérőjű, 5m magas savonius rotornak? A lényeg az, hogy ne kelljen a tengelyt drótkötéllel rögzíteni, elég legyen neki az alsó rész rögzítése....
Az első pillanatokban maximális teljesítménnyel tölt a generátor, mert az akkufeszültség lent van a padlón. Azután ez kb. exponenciális görbe szerint csökken.
A visítás lehet a hideg olajtól is, de mindenképpen laza ékszíjra vezethető vissza.
Nem tudok az összes kérdésedre válaszolni, de amire tudok megpróbálom.
Mármint nem a gyújtáskapcsoló elfordítás után gondoltam, henem a motor beindulása után. Mer sűrűn hallom szegény autókat visítani amikor a szomszédomban lévő benzinkútról elindulnak. (laza a sz...)
Lapátméret ügyben érdemes megismerkedni a témához kapcsolódó aerodinamikával. Ha ezt érted, akkor van néhány progi amik mindent kiszámolnak Neked amire kíváncsi vagy.
Múltkor néztem a pvc-csövek árát. Egy 2 lapátos 5 m-es polisztirolból fele annyiba kerül, mint pvc-ből és annak a lapátformáját a leghatékonyabbra lehet csinálni. Úgyhogy megint visszatértem a kompozithoz.... bakker soha nem lesz végleges terv. Persze kis (2-3m átmérő) méretben olcsóbb a pvc.
Én downwindesben gondolkodom. Ilyenkor maga az áramfejlesztő generátor a szélfelé fordul ezért jó a hűtése. Le lehet szedni róla a hűtésként felszerelt propellert és a tengely ezen végére is lehet kisebb kereket tenni. A két lapát elforgatásának mértéke a szélsebességtől és a lapátok forgási sebességétől függ. Ugyanis az első lapát örvényei zavarják a hátsó lapátokat. Ezt ki lehet számolni. Ja és 2 max 3 lapátosnál lehet használni.
1. Nem kap teljes gerjesztést. A műszerfalon található kis akkumulátrot ábrázoló töltést jelző piros lámpán keresztül megy a gerjeasztőáram addig amíg be nem indul a motor. Az áram a lámpa teljesítményétől függ. Általában 200-400mA. Ha beindult a motor, vagyis a generátor forgása, már el tudja látni magát gerjesztőárammal. Lámka kialszik.
A mágneseket légügyi engedélyes epoxiragasztóval kell felragasztani különben lejön és valami tönkremegy.
Véleményem, hogy ne állandómágnesest használj! ; )
Jól néz ki a szélgéped! KÉrdeznék valamit: Hogy működik a viharvédelem ill. működik -e? A farokrész szélirányban marad és csak a rotorrész fordul el a rugóerő ellenében? Alaphelyzetben mennyire van megfeszítve a rugó? Arányosan fordul -e el a szélerősséghez mérve? Csak ezzel a rugós eljárással van kiépítve a viharvédelem? Mert a képen igaz hogy látszik de azért rákérdeznék a biztonság kedvéért. köszi a választ.
Eddig főleg a légkollektorokkal foglalkoztam, de érdekelnek a szélgenerátorok is. Elég alaposan végig olvastam a topikot, de bőven maradtak nyitott kérdések.
Amit már tudok: Savonius szélkereket építenék,( mügyantás laminálással) és mivel nem értek a generátorokhoz se, és az elektronikához is épp csak konyítok valamit, készen vennék Bencétől egy függöleges tengelyű generátort. Úgy gondolom a megtermelt áramot közvetlenűl fűtésre használnám. Léteznek 12 V DC fűtőbetétek 50-100-150 W kapcsolható teljesítménnyel. (darabja kb 2000 Ft)
Valahogy összekellene hangolni az egészet, ebben kérnék tanácsot Adott a generátor, Mekkora legyen a szélkerék mérete? (Erbe töbször hivatkozott egy német weblapra, ott a 190 jelzésűre gondoltam) Hány darab fütőtestre van szükségem a lehetséges max telj. biztonságos kihasználásához. Hogyan lehetne ezeket vezérelni?
Várhatólag kellene-e valamilyen áttétel? Szóba jöhetne-e a bordás szij, fogazott tárcsával?
Melyik a kedvezőbb megoldás: nagyobb átmérő, kisebb magasságú lapát, vagy kisebb átmérő nagyobb magasságú lapát. (a lapátok felső éle mind a két esetben egyforma magasan lenne)
Azt már tudom, hogy az átmérőtől is függ a fordulatszám, Van e valamilyen tapasztalat hogy ugyanolyan szélsebességnél a fordulatszám hogyan változik?
Kisérleti darab lenne, cél a tapasztalat szerzés. Vas megyében lakom, elég huzatos hely. Nagy az udvar, 10000 m2 felett, az uralkodó szélirány gyakorlatilag az épületek között akadálytalanul haladhat
Adva van egy átlagos gépkocsi generátor. 6 póluspár a forgórészen, 36 horony az állórészen. Innentől pontokba szedném.
1. - Egy jól megkinzott indítózás után a forgórész full gerjesztést kap??
2. - A forgórészben lévő vas állítólag max 2T-ig telíthető? Ha ez igaz, akkor bármilyen barkácsolással ez tovább nem fokozható?
3. - Tudtommal a mai modern ritkaföldfém mágnesek tudják a 6-8T-t?
4. - Ha készitek egy új forgórészt: acél tengely, alu vagy bármilyen nem mánesezhető anyagbó távtartót, erre egy vasgyűrűt lemarva 12 lapúra. Rá ragasztok váltva 12db Neodym mágnest (talán még a tetejére is egy 2mm vaslemezt, hogy lelehessen esztergálni szegmens formára, valamint így elvileg akármilyen kis légrést tudok produkálni a csapágyak függvényében).
Mekkora minimális mágnestérfogat kellene darabonként, hogy meg legyen a 2T?
Ha ezt a térfogatot növelem el tudom e érni a 6-8T-t?
Mivel ragasszam?
Ha az eredeti generátor full gerjesztéssel adott fordulaton tudott x wattot akkor enne ugyan olyan fordulaton többet kellene-e tudni?
5. Igaz-e az, hogy a mi körülményeink között, vagyis 1,5-400V feszültség tartományban, 0.01-100A mellett, valamint 1-200Hz között ezek a forgó gépekben az Ohmos ellenálás mindig kisebb mint az induktív?
6. Ha a fenti igaz akor igaz-e az, hogy P=U*U/R ?
7. Ha még ez is igaz akkor akkor a lehető legvastagabb drót, ami a hornyokba befér adott feszültség mellett a max kivehető teljesitmény csak a vastagságtól függ?
V=B*l*n*v iezek mind állandóak.
Előre is köszi minden válasz. Ha kérhetem úgy, hogy én is értsem. Nem az elvi, hanem csak a gyakorlati részére szorítkozzatok.
Láttam a képeket a saját gyártású generátorodról. Érdeklődnék hogy meddig jutottál el benne? Vannak e már eredményeid vagy esetleg termel e már energiát neked? üdv.