Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nagyon rendes fórum társak vannak itt akik ellátnak ilyen bölcs mondásokkal :D Remélem lesz hamarosan terület és indulhat az agyalás :) Ha nem kajszi akkor más, a lényeg hogy az ember örömét lelje benne! Ha az alma vagy a körte vagy cseresznye adja meg ezt ,akkor azt kell választani. Egy két fajtához van/volt szerencséd így biztos megtalálod a befutót. Minden esetre én már várom a képeket a majdani kis birtokról !
Nem blumeriellás levélfoltosság, mert az ugye valóban így nézne ki. Egyszerűen ilyenné válik és lehullik. De szerintem nem is gnomóniás levélfoltosság.
A mai látogatásom során kicsit meglepődve tapasztaltam hogy minden fán több kevesebb levél elég rossz állapotban van, főleg a fa közepén. A fajták közül a Pink Cot ami meglehetősen cudar állapotba került és sok levelet vesztett. Nem tudom hogy ez milyen gomba vagy netalán atka? Van-e valakinek valami ötlete?
Keresem kutatom a megfelelőt, ha tudok venni nem biztos hogy kajszit fogok ültetni(de pár fának azèrt lesz helye ennek a számomra kedves növènynek)sok minden kavarog a fejembe hogy mi lesz jövő èvtől! Kicsit fèlek is az újtól de várom is a kihívást,maszek mellett dolgozom+ kène valami terület mèg mellè nehogy unatkozzak ez a terv egy biztos ez az èvem az utolsó kint!!!,....ahogy egy kedves fórumtárs írta annó " valahol meg kell húzni azt a határt:) .... "
Igen ez az ízlések elég érdekes ,nagyon sok ember nagyon változatos kedvenccel. Nálam még mindig a gönci vezet:) Föld kérdéssel hogy állsz ? Lesz lehetőséged hozzá jutni egy kis parcellához?
Az a pár szem ami lesz nálam nem mutat gyorsabb növekedést a megszokottnál. A fák viszont nagyon durván hozzák a hajtásokat. Mi lenne ha még sok eső lenne? Eddig 2x öntöztem. egyedül a pótlásokon láttam hogy szükségük van rá ők 3x kaptak . A nagyok nagyon jól viselik ezt az időt. Remélem azért most már mi is kapunk valami csapadékot.
Viszont elkövettem egy hibát. Az egyik fa egyik oldala májusban kapott Cuproxat-ot, mig a másik valamiért kimaradt. Igy most úgy néz ki, hogy a fa egyik felén van levél, a másikon meg nincs.
Porszem került a gépezetembe.
Egyébként a levélfoltosságra ez, meg a Pricia a legérzékenyebb.
Erősen érésnek indult a Bergeval, Kioto, Kuresia is, itt hamar le fog menni a szezon, októberben tuti nem eszünk barackot.
SZép látványos, de nem jó izű. Talán hajlamos az ember az első kóstolásokat túlzott optimizmussal fogadni és előadni, de itt már nem egy-két szem volt. Frissen a fáról szedve citromizű, vastag, erőteljes, "vágó" savakkal. A sok finom barack után, arcomra fagyott a mosoly.
Később visszamentem üres szájizzel, akkor is ez volt a véleményem.
A lepottyant, vagy több napig pihentetett termésben kissé tompulnak a savak, meg lehet enni. És ennyi ennek a fajtának a jellemzése: "meg lehet enni".
Aki szereti a finom, jó izű kajszit, az NE ezt a fajtát ültesse.
Üdv "az íze csalódás, utálom ezt a fajtát", ő volt a Pricia!!! Tavaly mikor említettem a főnök vèlemènyèt e fajtáról( nem jó ízű)! Akkor azt írtad rá hogy.... megcáfolod! Most akkor jó ízű vagy sem:) persze izlèsek ès pofonok:):) Ha kevernèlek valamelyik fórumtársal jelezd kèrlek,bár nem hiszem a nagyvadak aranyköpèseit "bevèsem":)
Hoppá, Spring Blush kimaradt. Nem kedvelem túlzottan a citrusos aromája miatt, de idén nagyon-nagyon szellősre metszettem, plusz a sok besugárzás után, rendkivül jó ize lett, alig tudum abbahagyni az evését. AZ ultra koraiak közül, nálam ez az utolsó.
Sajnos képet jó ideje nem tudok feltölteni, ezért csak szöveg lesz.
Az elsők holtversenyben a Tsunami, Totem, Pricia. AZ első tudjuk milyen jó izű, a rengeteg (de időben nem jól eloszló) eső után, csak mérsékelten repedt. Az ize is kiváló. Mellette a Totem gyönyörű bordó fedőszinével, és csodálatos egyedi izével elvarázsolt. Méltán lehet rá mondani, hogy nektarin kajszi, mert úgy is néz ki, valamint az izében is felfedezhető, rendkivül finom kajszi. A húsa is inkább mangó - erős narancssárga, nagyon tetszetős. Nemsok volt belőlük, fánként 2-5 kg. Minket bőven ellátott, de pénzt a konyhára nem hozott.
Kicsivel utána jött a Pricia, amit tavaly citrom izű kajszinak neveztem. Idén az évjárati hatás ellenére sem cukrosodott kellően. A kinézete csodálatos, de az ize csalódás. Utálom ezt a fajtát.
Kicsivel utána ért a Kolobok, Wonder és Aurora. AZ utóbbiról tudjuk, hogy nagyon rosszul tűri a téli fagyokat, igy alig lett rajta kóstoló. AZ viszont kiváló lett, méltán kedvelem, hagyományos kajszi izt hoz. FOntos ilyenkor nagyon visszavágni, mert az éves vesszőkön jóval jobb a fagytűrése. Mellette a Wonder már meglepetés volt, főként az ágvégeken hozta csokrosan, a jellegzetesen csúcsos, fényes sárga, szép piros fedűszinű barackjait. Már messziről szembetűnik, kicsit féltem is hogy lenyúlják, de megúsztam. EGy jó fél- termést adott, ezt már nem tudtuk mindet megenni, igy sokat el is adtam, jó áron. Gyümölcse finoman rostos, nagyon bő levű, idén csodálatosan cukrosodott, és kicsi a sava, ami ebben a szegmensben figyelemre méltó. Harapásra roppanó, de a szájban olvadó a textúrája, ez a fajt igen el lett találva. Aromája nem szokványos, de üditően kellemes, ebben a nagy melegben szinte életmentő. Nyitom és a hűtőt, és.... :D
AZ igazi nmeglepetést a Kolobok hozta (Orosz fajta), ez szakadásig volt tele. Ize, hagyományos kajszi jellegű, de kissé duránci és csak közepes méretű. Jellegzetesen kerek gyümölcse, a házikertek nagyon korai csemegéje lehet. Korán virágzik, a nagy fagyokat is telibe kapta, de úgy tűnik, hogy nem érdekli.
Most érik a Priuszadebnij, ami nagyon kellemes, de a gyümölcse közepesnél kisebb. Kiváló fagytűrő.
És még ettől is kisebb gyümölcsű a Szamarkandszkij Rannij.
Nagyon fontos lesz a víz. Amelyik göncit, bergeront tavaly nyár végén tudtuk öntözni, azokon határozottan több a termésünk most. Semmi más különbség nem volt a nem öntözöttek és az öntözöttek művelése között.