Nekem egy Felix Solingen acélom van.Szezon elején elég egy köszörülés,utánna már csak acélon húzom a késeket munka közben.Nekem már szombaton elkezdődik a szezon,hajrá mindneki!:-) Remélem mostmár beindul megint a fórum!
3 féle acélom van. Dick Dickoron, Dick Polir és Dick Multicut. Mióta megvan a Multi csak azt használom. Papírja szerint 7in1. Nem tudom , hogy rakják a hetet az 1 re :) , de azt tudom, hogy akármilyen bot kést pár húzásra használhatóvá tud tenni. Persze néha azért kell köszörülni is.
Dick RS 75 gyémántkorongos, lassú fordulatú késköszörűt használok. Drága, de minimális anyagkopás mellett mindig tökéletes szögben köszörüli a késeket. Nem karistolja össze a kések oldalát, egy drága kés elég csúnya látvány összekarcolva.
Kipróbáltam mindenféle köszörűt, vettem vizes követ, aztán elektromos vizes köszörűt, szalagosat is. Nagyon ügyesnek kell lenni, hogy mindig egyforma szögben tartsd a kést mindkét oldalának élezésekor. Ez nekem nem ment, ezért vettem a DICK Rs 75-öt. Gut, besser Dick RS 75.
Ölés közben használtam már többféle acélt. Először egy Dick Standardzugot, majd egy méregdrága Dick combi hygienicet ( ez kétoldalas, saphire és polírozott), jelenleg pedig Dick Diamantot valamint cseh Mikov acélt használok. A DICK Diamant kovácsolt konyhakésekhez készül, ezért még a viseltes csontozó késeket is két húzással borotvává varázsolja. Koptat, de cserébe brutális éles a késed mindig.
Nyáron inkább itt birka volt terítéken. Azt vagdostunk vagy 20 darabot+ 1-2 kecske is áldozatul esett. De most kezdődik az igazi marha-sertés szezon.
Kérdés: Milyen köszörűvel ill. korongon szoktatok köszörülni? Én csak egy sima gyémánt köszörű korongot használok, ami után esetenként a kést áthúzom filc korongon is. De mostanság köszörülés után csak polír acélon szoktam áthúzni.
A késeimet már megköszörültem, a pisztolyok is leolajozva várják a szezont. A nyár elég hamar elillant, úgyhogy idén előbb kezdünk. remélem a fórum is visszatér a nagy nyári szabadságról.
Egyébként nyáron sem pihentem, leböktem kettőt a kánikula kellős közepén.
Vegyél 2db 140kg-os disznót. A disznó 140kg-ig húsos, efölött már inkább a zsír százaléka nő. Persze most nem mangalicáról beszélek, mert az 100 kg-osan is zsíros. A hurka és a sajt is finomabb, mert a máj, nyelvek, tüdő, lép duplázva van. Jó bökést!
szerintem 2 kissebbet vennék a helyedben. Mivel azoknak jobb a húskihozatala. Valamint pl parasz sonkáról van szó akkor a nagyból csak kettőt mig a két kicsiből négyet lehet csinálni.
Épp vásárlás előtt (kb. 3 hónappal előtte) vagyunk, és tanácsot szeretnék kérni. Szerintetek hogy érdemes venni a (hízott) disznót? Inkább egy nagyot ( 250 kg fölött) vagy inkább két közepes méretűt (kb. 160-180 kiló)? Mert hát a nagyobb az már inkább zsírosabb, ami nem baj, de hát inkább húst ennénk. A két kisebből több hús lenne, de összességében több dolgot dobnánk ki pl. belek. Tudom, hatalmas probléma, de meg akartam kérdezni itteni szakemberektől is. :-) Kösz a választ előre is.
Az ötlet nagyon tetszik!:-) Én is sokat gondolkoztam már ezen,csak mindig arra jutok,hogy az indítótőke hiányzik a zsebből :( :-) Viszont biztos vagyok benne,hogy van rá kereslet és talán ha sok ember gondolkozna így akkor rájönnének az emberek,hogy igenis jobb az itthoni disznóból az itthoni fűszerből,az itthoni kolbász és más egyéb disznóság :-) Jó lenne ha nem vásárolnának ennyi külföldi szart,de ez nem is csak erre vonatkozik.....
Persze van ilyen is. De nem dögből gondoltam. Erre már túl sokan ismernek, így ilyesmi meg se fordulna a fejemben. Meg őszintén szólva nem szeretnék senkit sem át....-ni, hogy dögből lenne, vagy valami romlott húsból. Kizárólag adalék és minden más vegyi anyag nélkül előállított kolbászra gondoltam és persze nem külföldről behozott húsból. Nem beszélve arról, hogy külön mangalica kolbászt is lehetne csinálni, hogy egy kicsit legyünk lokálpatrióták is.
Ezzel a liberalizációval csak az a gond, hogy jó magyar szokás szerint megjelennek a hiénák akik mindenféle ismeretlen eredetű húsokból nyomják a kolbászt ezerrel. Döghúsból is.
Nagyon szépen köszönöm. Most komolyan gondolkodóba estem. Egy kis kereset kiegészítés legálisan :) Nem is lenne rossz, meg legalább lenne valami saját termék is.
Ki mit tud arról, hogy a hatóságok mennyire szabályozták a háztáji termelést. Van valami olyan esetleg, hogy a termelő saját maga előállított adalék és kislibapöcse ,na meg ukrán urán nélkül előállított kolbászát piacra dobja. Valami Lieder programban nincs ilyesmi?
• MTI 2010. július 9., péntek 19:13 | Frissítve: 15 órája A Vidékfejlesztési Minisztérium egy rendeletmódosítással megkönnyítette a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit. A kistermelői rendelet már kedd óta hatályos legfontosabb módosítása, hogy az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús, stb.) és a feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász, stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométer távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. Az új szabályozás szerint ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágásánál a településen, végső fogyasztó számára történő értékesítésnél ezután nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 darab házi tyúkféle, 25 darab víziszárnyas vagy pulyka, 13 darab nyúlféle vágásánál. Újra lehet disznót vágni - szögezi le a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye. Az eddigi rendeletek tiltották az otthoni disznóvágást, és tiltották a házilag előállított aszalt és füstölt áruk értékesítését is. Az új rendelkezés biztosítja az olyan hagyományok megőrzését, mint az ökör-, birka-, kecske- és disznóvágást, a disznótort.
Háát a tesvírek már elhordták az alomínijomut:) Nagyon szépen köszönöm mindenki segíő szándékát aki segítségemre sietett. Mondhatom igazán jól esett. Mind azoknak köszönöm, akik ide a fórumra írtak, és azoknak is köszönet akik msn-en próbáltak segíteni. Időközben fordult a kocka. Találtam olcsóbb megoldást. Sima húsos ládákat veszek olcsóbb, EU. komfort stb. Akinek kellene piros német láda 600 Ft/db. ( vaterán található).
Folytatom kérdéseim sorát:
Ki mit tud arról, hogy a hatóságok mennyire szabályozták a háztáji termelést. Van valami olyan esetleg, hogy a termelő saját maga előállított adalék és kislibapöcse ,na meg ukrán urán nélkül előállított kolbászát piacra dobja. Valami Lieder programban nincs ilyesmi?
Nagyon szépen köszönök minden információt, segítséget.
Nagyon szépen köszönöm a segítőkészséget. Igazán meg vagyok hatva, de tényleg. Ez azért nagyon tiszteletre méltó, hogy kitátottam a szám és máris segítséget kapok mindenkitől. Még1x köszönöm. Időközben arra gondoltam, hogy jó lesz a sima műanyag láda is. Igaz nem olyan nagy mint a régi nagy alutepsik, de megteszi. Találtam a vaterán németből származó ládákat. Nagyon jutányos áron 600 Ft/db. És még Eu. szabvány is. Ha valakinek kellene ilyen láda az még talál, mert van jó pár darab.
Hallott-e valaki arról, hogy házi vállalkozást nyisson valaki mostanság? Gondolok olyanra, hogy háztáji kolbász készítés és forgalmazás. Kizárólag adalék nélkülire gondolok. Kérek mindenkit ossza meg velem az erről hallottakat és információit.
Sziasztok! Tud-e valaki segíteni? Keresek mobil füstölőt, bármilyen megoldás érdekel. Aki tud valami okosat, értesítsen a samu1213@gmail.com emailen! Köszi.