A Lurdit nem adta meg a Kiamotors, amikor kérdeztem, hova vihetem szervizbe. (Külföldről behozott autó, nem magyar a szervizkönyve)
Most egyértelműen rákérdeztem, hogy a Lurdi megfelel-e a garancia szempontjából, ha ott végeztetem a kötelező szervizt. Sajnos csak webes felületen lehet velük kapcsolatba lépni :-(
KiaLurdi szerint ők is mint márkaszerviz, igen - és annyiért dolgoznak, mint a Dunaautó.
1,6 SW benzinesem van, 2011-es , vásárlás előtt volt szerencsém kipróbálni az 1,4-t, nagyon gyenge volt a nagy felépítményhez. Ha rendesen telepakolod (márpedig fér bele) akkor kellenek a lóerők, hegymenetnél úgyszintén. Így is 3500-t pörög 130 km/h tempónál. Szóval csak 1,6 ban gondolkozz!
Leginkább az, hogy egy agyonbonyolított motort kapcsolnak hozzá. A mai benzinesek, minden túlzás nélkül bonyolultabbak, érzékenyebbek, mint a mai diesel társaik.
Városi használat mellett, miután leparkoltál nyugodtan leállíthatod a motort. nincs nagy különbség, amikor megállsz a piros lámpánál. De gondolom, hogy ha valaki előtte egy lámpától lámpáig gyorsulást hajt végre, akkor az elektronika érzékelni fogja, hogy a normáltól picit magasabb a hőmérséklete, akkor nem állítja le rögtön a motort. Vagy ha üresben adsz neki egy kövér gázt.
Amíg a motor nem üzemmeleg, addig nem fog lekapcsolni.
Amiket hallottam: siklócsapágy helyett görgőseket használnak. Egyes típusokat bekötik a hűtőkörbe, a motor leállítása után egy villanyos szivattyú keringeti egy ideig a hűtőfolyadékot a turbóban.
Manapság divat kis tehetetlenségű turbókat használni, amik hamar felpörögnek (kisebb a turbólyuk), emiatt hamarabb le is állnak, nem forognak hosszú ideig kenés nélkül a motor leállítása után.
1.4-est még nem vezettem. Olvastam olyan véleményt, amelyben az 1.4-est nagyon lehúzta az alacsony teljesítmény miatt az írója, bár kicsit túlzónak éreztem. Prospektusadatok alapján 30 LE-vel kevesebb, 30 Nm-rel kevesebb az 1.4-es.
Inkább az a 30 Nm, ami hiányozhat szerintem a napi közlekedésben. Főleg, ha a kombi azért kell, mert tele akarod néha rakni emberrel és csomaggal.
Nem írsz hónapokat a gyártási évek mellé, de nekem számítana az is, hogy még mennyi idő van vissza a garanciából - és ellenőrizd, hogy a garancia tényleg érvényes-e még, nem csúszott-e el az utolsó szerviz.
A mai turbóknál, főleg a dízeleknél, gyakorlatilag már nem kell foglalkozni a turbó visszahűtéssel, nem mondom, hogy tartós autópáya 170-180 után ne hagyd járni egy fél percet, mielőtt megállítod, de városban teljesen felesleges.