"A gázfogyasztásod nagyon kedvező, de sajnos az igen enyhe idő miatt nem biztos, hogy jellemző."
Valóban nagyon enyhe volt a tavalyi tél, de január végén egy kis időre azért megmutatta a fagyosabb oldalát is. Azon a héten a gázfogyasztás nem ugrott meg jelentősen. De persze kíváncsi leszek, hogy egy ahhoz hasonló, tartósabb hideg időszakban hogy alakul a dolog. Mindenesetre nem hiszem, hogy az elkövetkezendő években a skandináv éghajlati viszonyoknak megfelelő időjárással kell majd számolni, így aztán a lábazaton kívül semmilyen komolyabb hőszigetelést nem tervezek, a "gagyi" ablakok is bőven kiszolgálnak.
Valóban nem erre az árszínvonalra van szükségem, azért köszönet epitkezés1-nek a linkért. Annyi azért kiderült, hogy alapvetően nem ördögtől való a négy rétegű ablaküveg.
Egy helyen most 3,000Ft/m2 áron látom, és rosszabb ugyan a hőszigetelése, viszont pár cm plusz EPS-sel kiegyenlíthető, és még mindig olcsóbban kijön.
Szerintem a hőtároló tömegnek leginkább akkor van jelentősége, ha lökésszerűen jön a hideg és a meleg. Az aktív (inkább gyors reagálású) temperálás jó viszonylag lassan változó körülmények között, ám mi van az átmeneti időszakokban, amikor nappal hűteni, éjjel meg fűteni kellene kis hőtároló tömeg esetén? Pl. tavasszal vagy ősszel nappal jó meleg van, a kis hőtároló tömeg miatt hűteni kell a házat, míg éjszakára úgy lehűl a levegő, hogy fűteni kellene.
De ugyanez van napsütéses téli napokon, amikor napközben a besütő nap annyira felmelegíti a házat, hogy ki kell dobni a fölösleges meleget. Este és éjjel meg fűtéssel kell pótolni. Kellően nagy hőtároló tömeg esetén ez szükségtelen, mert a tömeg eltárolja a plusz meleget. Ez persze evidencia, de néha megfeledkezünk róla.
Sajnos, a 30NF hanggátlása kaqkkszar szinvonalat képvisel, ezért kénytelen az ember a marhadrága kőzetgyapotot rátenni, ha nem szeretné, hogy az utcazaj befigyeljen a kéróba. Ezzel egyenértékű hangszigetelést lehet elérni a B30as fal + olcsó EPS kombóval, aminek a hőtároló tömege is barátságos. Nekem sajnos, 30N+F-em lett, így ráment a kőgyapot, de ma már B30cal építkeznék..érdemes szerintem megfontolni.
Nyílászáróból egyébként kapható itthon 4 rétegű is (füzesabonyban tudtommal 1-2 éve már gyártásban volt), így ha az kell, az is megoldható. szerintem, az ablakfelület/fal arány kicsinysége miatt viszont bőven elég a 3 rétegű minőségi (nem passzívház) ablak is, egy jó AE házhoz.
Szobánként 1-1 nyitható ablak szerintem elég, de annyi kell is (gyors légcsere igény esetére). van fix ablakom is (2db a nappaliban), teljesen jó, viszont ha redőny kerül elé, az turbószopás. valami galambszar-szerűt nézegetek már egy éve rajta a belső oldalon..fain. majd egyszer leszedem a redőnyfedelet, de azért az nem 1 perces meló.
Épp a hőtároló tömeg érdekében gondoltam arra, hogy a válaszfalakat tömör téglákból csinálom meg. A határoló falakat nem, mert a rosszabb hőszigetelés mellett még sokkal drágább is egy m2 fal. Már ha találok vételre elég bontott tömör téglát. Még képlékeny a dolog, sok függ az ártól.
A gázfogyasztásod nagyon kedvező, de sajnos az igen enyhe idő miatt nem biztos, hogy jellemző. Régebbről meg hát nincsenek adataid, mivel csak másfél éves a ház.
Belátom, igaza van Proximának, kell min. 2 nyitható ablak. Inkább csak meghibásodás esetére, mert a BLDC ventilátorokat akkuról járathatom áramszünet alatt is. Nálunk errefelé sajnos nem ritkák az áramszünetek. Pl. pár hete a gallyazáskor a bejelentett 2 nap helyett három napon át nem volt villany napközben.
Mivel csak nem vagy hajlandó leszállni rólam, a békesség kedvéért inkább elrejtem a hozzászólásaidat, ezért a továbbiakban ne erőlködj. Szintén a házibéke érdekében jó lenne, ha a továbbiakban te sem reagálnál semmilyen formában a hozzászólásaimra.
ha nem lenne egy ablak sem. Ma már tökéleteshez közelítő ledfalakat lehet kapni, az egyik főfalra fel kéne tenni egyet, több kültéri kamerát rákötni, és mindig annak a képét rávetíteni, ahová éppen ki akarunk nézni.
Így a legkisebb a hőveszteség - sőt. a ledfal még fűt is -, a szoláris nyereséggel meg úgysem foglalkozunk. Áramszünet nem érdekes, a kertben termett cukornádból készített etanollal simán elmegy egy kisebb Honda aggregátor.
Pont azért kérdeztem a fix ablakokat, amit Proxima is felvetett: mi történik egy esetleges meghibásodás esetén? Vagy mondjuk egy hosszabb áramszünetnél (nálunk a múltkori viharnál 2-3 órára elment az áram, előtte meg 6 óra hosszáig nem volt villany műszaki karbantartás miatt).
Az enyém nem Porotherm K, hanem 30-as NF Profi. Ha hazaértem a munkából, meg tudom mérni a hőmérsékletét. Amúgy nem hiszek a modern hőszigetelő téglákban, sőt! Sajnos manapság kizárólag a hőszigetelés került előtérbe, megfeledkezve a hőtároló tömegről. De ez már egy másik téma.
A gázfogyasztás változó: úgy 10-20 m3 szokott lenni fűtési idényen kívül. Idén októberben 32 m3, novemberben 72 m3 volt a fogyasztás. A ház 70m2, padlófűtéssel. A nyílászárók: 1db 100-as bejárati ajtó, 1db 180-as kétszárnyú erkélyajtó, 5 db 120x150-es BNY, 3 db 60x60 BNY.
Idővel lehet szó napelemről, akarok is, de eleinte semmiképp. Nagy kezdeti beruházás, és épp pénzből van a legkevesebb. Csak a ventilátoroknak meg nem éri meg elkészíteni a töltésvezérlést, hiszen az nem nagy fogyasztás. Inkább lesz egy autóakku automatikus átváltással áramszünet esetére (egyenáramú, kefe nélküli ventilátorok).
vagy úgy? Úgy látom rendelkezel műszaki vénával, ha jelentősen tudod csökkenteni a beruházási ktg-et, akár meg is érheti... pláne ha ez áramellátást napelemekkel oldanád meg, de ez már egy másik történet...
A pára elsősorban a kimenő ág csöveiben csapódik ki, hiszen a házból kimenő, magas páratartalmú levegő ott hűl le. A bejövő friss levegő relatív páratartalma a hőcserélőben egyre csökken, ahogy felmelegszik.
Ettől még időnként nem árt tisztítani/fertőtleníteni, de ez házilagosan nem nagy költség. Eleve nem gyári gépet tervezek, mert az túl drága lenne. A légfűtés topicban olvasható, sokan csinálták meg maguknak otthon, vagy csak a hőcserélőt vették meg készen, a többi maguk készítették el.
"ez a hőcserélős szellőztetés móka még túl sok kompromisszummal jár egyelőre...."
Olvasom a légfűtés topicot, nekem nem tűnik sok kompromisszumnak. Te milyen kompromisszumokra gondolsz?
A fenntartás meg lényegében kimerül a szűrők időnkénti cseréjében és a ventilátorok nem jelentős fogyasztásában. A szűrőcsere költség ugyan, de megéri a sokkal kevesebb bejutó por miatt.
Az sem utolsó szempont, hogy a konyhában a főzés során keletkező hő jelentős része felhasználható a ház fűtésére.
Tehát levontad a ventilátorok fogyasztását (0-24h, különben a páralecsapódás miatt a csövekben elszaporodnak a baktériumok, azaz fertőtleníteni kell, ami pluszkiadás), a szűrőcseréket, karbantartást...
72m3/h légcserénél (0.3/h) a szellőztetési veszteségi teljesítmény 413W, azaz napi majdnem 10kWh menne ki az utcára. Ez kb. annyi, mint a falak és az ablakok transzmissziós vesztesége delta T=16 fok esetén (13m2 0.9-es ablak és 100m2 Porotherm 38K fal 15 cm EPS-sel). Ennek kb. 80%-a visszanyerhető egy DIY hőcserélővel és levonva a ventilátorok fogyasztását.
Ez a 10kWh/nap gázzal csak havi 3500 Ft körül van mostani áron, de én hűtő-fűtő klímával tervezem a fűtést, azzal meg nem érem el a gázfűtés költséghatékonyságát. Cserében sokkal olcsóbb a kiépítés, gázterv és egyebek sem kellenek, hiszen be sem kell vezetni a gázt.
Fix ablakokra visszatérve, olyat véletlenül se csinálj hogy legalább néhány nyitható ablakot nem hagysz vészmegoldásnak. Mit csinálsz ha bedöglik a rekuperátor? Egy légtömör házban "pillanatok" alatt elhasználódik a friss levegő. Ha nem működik a szellőztető valamilyen oknál fogva, hogy engedsz be friss levegőt? Arról nem is beszélve hogy a gyors, nagymérvű átszellőztetést csak kereszthuzattal tudod megoldani. Nem olyan nagy ám a szellőztetésnél a hőveszteség, mint ahogy sokan képzelik. Ha nincsenek áthűlve a falak (egy jól szigetelt házban miért lennének, pláne ha falfűtés van) akkor pillanatok alatt visszamelegszik a levegő.