Nem annyira a % a mérvadó náluk,mert pl.lakott területen 30%,90km/h-nál 20%....
És nem,ez arra magyarázat hogy a te km.órád nem hiteles,mutathat többet és kevesebbet is,a rendőr még a gumi kopást is ide sorolja,azt mondta hogy egy téligumiból simán elkoptathatunk fél centit és már nem annyi az annyi.de szerintem jó is ez így,hagyjanak csak rá.
nem hitelsített km.óra és gumi mérete miatt használják.
Ez arra lenne magyarázat, hogy ha Te 153-nak látod a sebességet a kilométerórán akkor téged nem vesznek ki mert valójában 148-al mész. De ha az Ő műszerük mutat 153-at az már más tészta, nem mérlegelhetnek-mondjuk nem is az Ő feladatuk, Ők csak ülnek a kamera mögött. 153km/h a 130 km/h-hoz képest több, mint a 15% tehát nyista helyszíni bírság, feljelentés...
Sziasztok! Egy kis élménybeszámoló. Júli 29.én , vasárnap indultunk 2 hétre Koutsoupiába, Katerini alatt kb. 80 km az Ossa hegy tövében. de nem is a saját élményeim szeretném írni ,hanem az útról,hogy okuljatok. A Macedon határon oda-vissza belépésnél és kilépésnél is kérték a zöld kártyát, úgyhogy nem érdemes elbliccelni. útdíjak ,tankolás szó nélkül kártyával,sehol nem próbálkoztak. Szerbeknél 2 szakasz nem autópálya, már jóval Nis után egy kb.8-10 perces és egy 20-25 perces , Macedóniában oda végig pálya, vissza egy pár perces szakasz nem,mert ott javítják. Az új rész hibátlan ,de a régi olyan ,mint régen az M7-s. Rendőrt sehol nem láttunk . A szerbeknél rohadt nagy eső volt Belgrád után, a pálya belső sávján tócsákban állt a víz, baleset veszélyes volt, egy román rendszámú kocsi felkenődött a korlátra. Tudom nem általános az eső ,de ha beleszaladtok figyeljetek erre, inkább lassítás. Oda kényelmesen mentem ,nem mérvadó az idő, haza Pestre kb. 1200 km. 12,5 óra alatt Tiszasziget felé kerülve. Ottani idő szerint 6-kor indultam és 18:30-ra re a lakásnál voltam. Görögöknél a benzin rohadt drága 1,7 EUR ,érdemes Macedóniában ott 71 MC, asszem most 5 forint .
Kicsit off leszek... Feleségemmel és a sógorékkal alig vártuk, hogy elérkezzen augusztus 22, az indulásunk időpontja. Csakhogy ma anyósomat kórházba vitték, holnap műtik a gerincét, így esélyünk sincs jövő héten elutazni. Két szoba kifizetve a Sithonián, félpanzióval, 8,4-es értékelésű 4 csillagos szuper hotelben. Nem tudja vagy akarja valamelyik fórumtárs átvenni a lehetőséget? Vagy nem ismertek valakit, akit érdekelne? Egy normális kétágyas és egy sulerior room van kifizetve 310, illetve 350 ezerért. Áprilisban foglaltam 40%-kal az ára alatt. Meg lehet nézni a Trivagón és a Bookingon, már csak lakosztály van itt egy darab, az 720 ezer forintba kerül. Tényleg nagyon jó áron van! Blue Dolphins Hotel Metamorfosiban...
A km órák előírás szerint többet kell mutassanak a valós sebességnél (5-10% között), pont azért, hogy ne lehessen arra hivatkozni. Szóval, ha van tolerancia, az nem a kmóra miatt.
Az a 68km/h sem teljesen igaz, nekem 66-ra simán kiküldték a bírságot és a két rosszpontot. Mielőtt valaki elmélkedni kezdene, 50 volt a megengedett.
Mivel a km órák nem hitelesítettek így alapból jár a 10 %-os tévedés joga és ezt általában felfelé kerekítik, tehát autópályán elvileg 143 lenne a határ, 150-ig többnyire elviselik, de 151-nél bünti. A logika lefelé is műxik.
nem tudom mi az az "urban legend",de ez így van.sokat beszélek rendőrökkel sok érdekes dolgot mondanak. lakott területen ha 65-el mész,semmi nem fog történni.
Szerintem ők baszták el,mert vagy 3-an foglalkoztak csak velem összevissza mászkáltak közben aki írta a papírt nem az kérte az összeget. lehet nem nézte mennyit írt a lapra . Szedték ki sorban az autósokat, szinte minden második autóst kivették ... Volt munkájuk :)
Fasza! Akkor irónia visszavonva. Holnap keress egy 13500ft. körüli beterhelést a kártyádon! A 25eu. meg ment a zsebükbe. Tényleg gatyába vannak rázva. Így már kicsit másabb az összeg.
ez a hivatalos verzió.viszont magyarországon van tolerancia.ami általában így néz ki:50-nél 68-tól,90-nél 109-től,130-nál 156-tól jön az első bünti.természetesen ez nincs hangoztatva.és nem szent írás,de betartják.
Már hogy ne büntetnének 130km/h helyett 153-nál? 100km/h fölötti megengedett sebesség esetén 20-35 km/h túllépésnél 30000 ft, 35-50 túllépés 45000 ft, 50-65 túllépés 60000 ft. Mondom, most olvastam utána 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet.
Nem tudom, ne tőlem kérdezd .Kártyával akartam fizetni,de állítólag nem volt pénz a kártyámon.ami nem igaz, és adjak nekik eurót.. Megijedtem hogy annyira akar büntetni hogy annyi pénz nem áll rendelkezésre a kártyámon.. Aztán egy másik rendőr mondta az árat, lehet nem nézte meg a papírt.. Akivel együtt toltuk azt is 25-re büntették...
Persze örülök neki,lehetett volna több is.. Tisztában voltam vele hogy megbüntethetnek, de annyira jól esett nyomni neki nekem ennyit de még többet is megért :)
190-re volt a tempómat beállítva, de néha vissza kellett lassítani azért lett csak 153 :( Mérges is voltam hogy csak 153 -as átlag jött ki... többre gondoltam...
Tünde.78. írására reagáltam,ő pedig a 153km/h.-t nézte mert téged is ennyi miatt büntettek.erre írtam hogy azért itthon nem büntetnek.de 130 helyett 200,az itthon 70ezer ft.
Amikor áthajtasz a jegykiadós kapun, a kamerák a rendszámot és az időpontot rögzítik automatikusan (a jegyen is rajta van az időpont).
A fizetéskor ugyanúgy leolvassák a rendszámot, de ugyanakkor röhzítik a fizetés idejét is, így nem kell hozzá nagy számítógép, hogy az azonos rendszámhoz egy kiszámolt időkülönbség tartozik. Ha az időkülönbség kisebb, mint a megengedett sebességhez tartozó minimális idő, akkor az ott a bizonyított gyorshajtás. Az más kérdés, hogy hogy milyen nagyságú sebesség túllépésnél kezdődik a büntetés, és a túllépés nagysága milyen mértékű büntetéssel jár.
Újvidéki kapunál hazafele ahol el kell venni a bilétát és a következő kapu között.. Már láttam messziről ezer rendőr a kapuk után. beálltam a sorba fizetni, majd hangos felkiáltás a kapus szájából speed limit problém ! és hívta egyből az egyik rendőrt. aki mondta álljak félre.. papírokat elkérte akkor láttam nála a cetli 153 km volt rajta.,. Adatokat felvették kérdezték mivel akarok fizetni.. Mondtam kártya, de valamiért azt írta ki neki állítólag hogy nincs rajta pénz, adjak eurót.. 25 euróra büntettek összesen. Konkrétan letojom ennyi belefér ennyi száguldozás után. csak azt nem tudom átlag 153 km, vagy valahol bemértek 153-al. mert nagyon 190-200 alatt nem jöttem azon a szakaszon :)
Skiathos egy kellemes, de alapvetően kis sziget, oda valóban felesleges agy autó, hacsak nem azzal akar menni a szűk, sok esetben lépcsős utcán valaki a pékhez reggel :)
Még be sem álltunk a kompra,aminek 21:40 kor kellett volna kifutnia. Fel sem álltunk,met még be sem futott. Ennyi pénzért legalább nem is pontos... Skiathos valóban szép,de magamtól biztos nem választanám autós uticélnak. Ide repülővel kell jönni,azután quadot vagy Jimmy-t bérelni,mert a legszebb strandokra csak földút vezet.
Skiathos egy szép sziget, vannak gyönyörű partjai, de csak kb. 10 x 15 kilométeres, én ennyi pénzért biztos nem vinném át a verdát, akkor pedig minek a komp? Vannak alternatív lehetőségek.
Köszönöm, ezt fogom választani. Remélem Bácsszentgyörgy felé ki van táblázva és nem kell órákat kóvályogni, hogy megtaláljam az átkelőt. Itt is lehet csókolgatni a határőrt?
Utolsó ajánlatom Bácsszentgyörgy; valamikor tavasszal adta át szeretve tisztelt külügyminiszterünk. Én még nem jártam arra, de egy rokonom ott lépett ki a múlt hónapban amikor meglátogatott és szó szerint nem kellett várnia. Én egyébként Bácsalmást használom már évek óta, de nyuggerként kerülöm a hétvégi utazásokat.
Tegnap este érkeztünk haza. Magyar idő szerint hajnali ötkor indultunk Makrygialosról.
A görög-macedón határátkeléssel nem volt gondunk, talán öt percbe sem telt, de a macedón-szerb határon megszívtuk. 75 percünk bánta mire be tudtunk lépni Szerbiába.
A Nis-Belgrád autópályán csak úgy hemzsegtek a török vendégmunkások. Ennek hatására Tiszaszigetnek vettük az irányt. A határállomáshoz érve láttuk, áll a sor. Régóta nem mozdulhatott, mert 8-10 szerb rendszámú autó, megunva a várakozást, kiállt a sorból és letett arról, hogy itt lépjen be Magyarországra. Magyarország felől sem jött egyetlen jármű sem. Láttuk, a magyar oldalon is rengetegen várakoznak. Húsz perc semmittevés után, valami rejtélyes okból (talán véget ért a munkalassító sztrájk, vagy a szieszta idő), nagyon lassan, araszolva megindult a sor. Negyvenöt percbe telt mire sikerült elhagyni a magyar határállomást. Nem éreztem úgy, de jó hazajönni...
Még Baján állapodj meg az asszonnyal: ha nő lesz Te csókolózol, ha bácsi akkor Ő és akkor a határig lehet izgulni, utána pedig élménybeszámolót és összehasonlító elemzést végezni :)
Sziasztok ! Segítség Volos bol Skiatosra, meg tudom venni a komp jegyet ott helyben? Meg letszives segítsetek egy kis Komp Ár információval nagyon köszönöm .
Én nem csak szezonban és nem csak évente egyszer lépem át a szerb határt, de Röszkét (mindkettőt) már évek óta kerülöm. Nem akarom minősíteni az ott dolgozó (?) rendőröket mert kitiltanak a Fórumról, én csak a hely elkerülését javasolom mindenkinek. A többi átkelőn viszont normális, tisztességesen dolgozó zsaruk szolgálnak.
Thasszposzon én is háromszor voltam; elősszőr, utoljára és soha többet :)
Nekem ellenben ma sikerült gond nélkül a Giola. Se terepjáró, se hajózás nem volt. Simán lementem arra amerre Pierre mutatta. Más kérdés, hogy a befektetett energia nem érte meg a látványt így, ebben a formában, tömegnyomorban. Ez természetesen csak az én magánvéleményét.
Elfelejtettem leírni a legfontosabbat, ami 4 órába került hazafelé:
R2H2 bejövő oldal: 0 km-es készenléti rendőröcskék, akik 20 percig kezelik egy 4 tagú magyar család útlevelét. (Persze úgy nehezen is halada munka, hogy az útlevélkezelő gyerekek átjárnak egyik sorból a másikba bandázni, megvitatják a csajozós-bulizós élményeket úgy hogy ott állunk és várunk)
A felállás a készenléti gyerekeknél a mi esetünkben:
1 ül a bódéba és scannel
1 áll az ajtóbaés szóval tartja
1 áll az ajtóba és hallgatja a sztorit
Ha nem bénáztak volna, nem lett volna4 óra csak 1/2.... Kerüljétek a bejövő oldalt.
Én ezt az egy utat láttam, ami lefelé visz, mi ezen sétáltunk le is, fel is. Ezek szerint van másik út is. Mindenesetre egy biztos: a Gioláig egy út sem vezet le :)
A másik, ami csak majdnem biztos: én valószínűleg nem fogok mégegyszer egyiken sem járni, mert mint mondtam, nekem annyira nem jött be Thassos :)
Csak megerősíthetem Szaganaki olvtárs javaslatait. Röszkét 2002 óta kerülöm, mert a legköcsögebb társaság. Budapestről M6, Baja, Bácsalmás. Pont hétre ott is vagy, megcsókolod a határőrnénit és már át is mentél.
Attól függ honnan indulsz; Bp vagy nyugat-Magyarország esetében komolyan megfontolnám Hercegszántót, ha 7 órás vagy későbbi határátlépést tervezel akkor Bácsalmás is játszik; ott egyedül leszel a finánccal és nyilván Tompa is játszik. Hercegszántó és Tompa 0-24-ben nyitva. Röszke - szerintem - a legrosszabb választás.
Szerintem, ha hajnali fél ötkor érsz a határra, akkor nem lesz semmi dugó. Előtte figyeld a határiinfót, és ha mégis lenne, akkor kanyarodj el Tompa felé. Ott garantáltan nem lesz gond...
Sziasztok!Igen,így van,mielőtt bárki hitetlenkedne,A6-ossal mentünk Giolához.Nem mondom,elég szűk volt,
de hát nagy a kocsi számoltunk vele.Akkor irtam azt is,hogy milyen autókkal mentek még fel: Citroen C3,Passat,Focus,Suzuki,szóval fel lehet menni szinte bármivel,saját szememmel láttam.
Azóta nem tudom,milyenek az utak,persze az időjárás sokat ronthat rajta,nekünk akkor szerencsénk volt.
2éve úgy emlékszem Melcsi fórumtársnőnek A6 Audival sikerült megjárni, bizonyára azon az úton amit Pierr bemutatott! Ezért gondoltam, hogy a Suzuki Jimni elég! Aztán lehet, hogy vízen járás lesz!
Ez tökéletes, köszi. Egyébként most láttam, hogy Potosból hajókirándulás is megy szerdán, szombaton és megálló van a Giolánál is. Lehet, hogy arra nevezünk be!
Július 27.-én indultunk dél körül, Nyíregyházáról. Debrecen - Berettyóújfalú - Röszke. Péntek délután, lassú, haladás.
Mint írtam sikerült akaratom ellenére a pályára rámenni. Sajnos ezzel egy "kisebb" vitát is kiváltottam itt a fórumon az autópályadíjak ügyében.
Sajnálom, bár ahogy visszaolvastam, más miatt is, elég sok személyeskedő bejegyzés született, ami nem méltó a fórumhoz.
Mint írtam a határok átlagban fél óra alatt megvoltak. A Sygic navit használtam, az kapásból keresztül vitt Belgrádon. Ahol döcögve, nagyon lassan, vánszorogva végül csak keresztül mentünk, ez valahogy olyan 19-20 óra közötti időben volt.
Nagy szakaszokon esett az eső. :((
Valahol Leskovacs környékén ( talán) be volt állva az autópálya, több mint 1-1,5 órán keresztül!!!! szó szerint lépésben, megállva, elindulva 1-2 kocsinyit, haladtunk.
Valahol dél Szerbia részén le kellett menni az autópályáról, hegyek között, ködben, tiszta horror volt. :))
Makedóniában a határ előtti új Lukoil kúton tankoltam, a kocsi szerette a gázolajat, nagyon jól ment vele. Gyönyörű, tiszta kút, korrekt személyzettel.
Reggel értünk át a görög határon. Ott volt egy nagyobb kút, nagy parkolóval. A feleségem mondta, kicsit pihizzek. Na a kocsiban nem tudtam, ezért egy szép rózsaszín matracot ledobtam a kocsi mellé. Vagy fél órát egyenesbe vágtam magam, a hátamnak jót tett. Utána kaja, kávé, és irány Sarti.
11 után megérkeztünk, megkerestük a Stelista apartmant. Ahol belefutottunk a főnökbe rögtön. Járgányával odébb állt, így azonnal lett hely a szállás előtt. Utána rendeztük a díjakat a Sithon Travelnél, majd beköltöztünk.
Haza most szombaton 4.-én indultunk, reggel 8 után. Határokon, kapuknál volt sor rendesen, de haladt, átlag 1 - 1,5 óra alatt megvolt.
Makedóniában a szerb határ előtt tankoltam egy Makpetrol kúton, de ez nem volt olyan jó mint a Lukoil kutas.
A korában említett Szerbia déli részén lévő terelésnél most láttuk csak hogy milyen szép környék.
Nem tudjátok melyik város lehetett ez? Meredek hegyek mellett vezetett az út, sűrű kis parkolók az út mellet, sok paprika árussal. Nagyon tetszett ez a táj.
Láttuk a korábban említett sok-sok km.-es sort Makedónia felé, ahol mi is araszolgattunk.
Most Belgrád nagyon haladós volt, nem úgy mint idefelé. A navi megint automatikusan a városon vitt keresztül, olyan 21 óra körüli időben. Forgalom volt, de nagyon lehetett haladni.
Hazafelé több OMW kúton megálltunk Szerbiában. Ingyen wifi, wc - igaz a női részlegen nagy sor. Jó büfé, ahol lehetett kártyával fizetni. De egy előttem vásárlónak euróból euróban adtak vissza.
Nézve a netet, hogy Röszke elesett, és mivel éjfél után értünk a határhoz, így Tompa felé vettük az irányt, ahol a két határ megvolt 30 perc alatt.
Ezután hajnal kettőkor Szegeden egy romantikus MCDrive kajázás, majd a szemben lévő Tesco-ban vásárlás. Ugyanis a feleségem bejelentette, hogy akármilyen fáradt, ha hazaérünk, főz egy húslevest. :))
Ezután megint Berettyóújfalu felé mentünk, de most a vasárnap hajnalnak hála lehetett haladni, így 7 után otthon voltunk.
Az úton mindenütt kártyával fizettem, a görög kapukat kivéve. Semmi gond nem volt, legalábbis eddig nem vettem észre.
Határon, útközben semmi gond nem volt. Igaz mint írtam, vagy 28 éve szocializálódok az ukrán - magyar határon, így a határon való várakozástól nem estem hanyatt.
A sokat szidott határőrök, vámosokkal sem volt nyűgöm, sőt egészen korrektek voltak az ukrán magyar határon tapasztaltakhoz.
Sajnos a nyaralásból nem hoztuk ki azt amit ki lehetett volna, sokkal több lehetőség volt benne...
De az 1 hét kevés volt, 4-5 napon billent a fejemben át a kapcsoló, hogy "most nyaralsz hülye gyerek" . Első nap figyelmetlenségből sikerült az 50eFt.-os akció kamerát a nem vízálló tokban megúsztatni. Bírt 5mp-et a vízben így. Most van egy eladó halott kamera, tartozékaival. :(( vadi új volt, most lett felavatva - sikerült.
Meg munkahelyi dolgok is utolértek ott.
De a lényeg, hogy tetszett az egész, ide vissza kell még menni majd. Tetszett az ország, már amit láttam belőle, az emberekkel - viselkedésükkel semmi gondom nem volt. Csak magyarokból volt sok....
Bejött nagyon na!
A Stelista nekem közel volt a templomhoz, így a reggeli harangozás kicsit bosszantott. Sajnos nem kaptam purhabot, hogy kinyomjam vele a harangot. :)
Legközelebb biztos az új városrészen keresnék szállást.
De ezek a képek nem azt az utat mutatják, amit Pierr_Kardán mutatott. Azon az úton még az Opel Vectra B-m is bement. Persze a földutak mindig változnak, nem mindegy mennyi eső mossa.
Egyébként én pont azért szerettem meg Thassost, mert voltak helyek, amik látványosak voltak, de a tömegturizmus elkerülte. Sajnos ez mostanra megszűnt.
A Giolához letúrtak egy széles utat, hogy mindenki megtalálja. Kazavitihez aszfalt utat építettek. A márvány partokra kiépített strandokat csináltak. stb.stb.
Sajnos az üzlet mára ott is mindennél fontosabb lett. A sok hangos román, szerb pedig ellepte a szigetet. :(
2006-ban, 2007-ben még más, még a nyugalom szigete volt. Turisták akkor is voltak, de nem akkora számban. 2014-ben voltunk ott utoljára, és ahogy olvasom sajnos azóta is csak romlott a helyzet.
Lerajzoltam, hogy merre kell menni személyautóval, ez az út jórészt nem sziklás, hanem oltári poros. Az általad említett sziklás út a parkolóból pont északra megy ki a műútra. Ez az út bár rövidebb, de azon csak traktorral lehet végigmenni, autóval, terepjáróval nem. Ha valaki arra akar menni, annak tuti a tengelytörés, de miért akarna bárki is arra menni, ha van egyszerűbb út.
Akkor utoljara, azoknak akiknek fontos lehet. Macedon hatartol Thessalonikiig egy kapu van kozvetlenul a hatar utan de ott nem lehetet kartyaval fizetni. Thessalonikitol Athenig sok kapu van kb 10-13, de nem szamoltam, ott osszesen 2-3 helyen nem tudtunk kartyaval autopalya dijat fizetni, az egyik keszpenzes kapu Katerini kornyeken van. Elsore ugy tunik uj a rendszer mert nagyon lassan mukodik. Kezzel is irnak nehany helyen szamla szeruseget. A fent nevezett infomaciok a 2018.08.05.-ei allapotokat tukrozik a Macedon hatar Evzoni es Athen kozott. utana tovabbjottunk Kretara. Akinek barmilyen kerdese van ezzel az uvonallal kapcsolatban az tegye fel segitek.
Na ezt a 200 m-t kétlem. Elég frissek az emlékek. A vérhasbüféig lehet lemenni egy jó szar, sziklás úton, de onnan tuti nem 200 m-t kell még mászni...
Le lehet menni. Egy Laguna ált lent hatalmas olajtócsában, amikor ott voltunk. Biztos nem a karterjét verte oda egy kiálló sziklához :)
A Jimmy lemegy a dögbüféig, mert magas. De hogy fel is megy-e, az már kuplung kérdése, mert láttam hogy hogy mennek fel az autók csak abból a parkolóból, ami az úttól 150 m-re van. Érdekes volt látni, hogy vagy végig forgatták a 150 m-t, vagy rükvercbe, nekifutásból...
Végülis ha bérelt autó, azt könnyebben nyírja az ember. De egy Multivannal hülyeség lett volna lemenni. Mondjuk az XC-vel se mentem volna le, pedig az bírja a terepet...
Én itt vagyok és a korábbi polemizálást követően írattam egy mailt a szállásadómmal az aegeanmotorway-nek és rákérdezett a kártyás fizetésre; azt a választ kapta, hogy "dolgoznak a projekten", van már egy-két kap ahol lehet ezzel fizetni, de konkrétumot nem mondtak. Hírek szerint 2020-ra tervezik teljes körűen bevezetni. Amikor vagy két hónapja lejöttem sehol nem láttam a matricát, de végig gondolva ez is logikus; a kártyás fizetés költségeit neki kellene állni az pedig költség számára, a matricákat majd akkor teszi ki, ha kötelező.
Azok a leghasznosabb információk amik az éppen kint lévőktől vagy éppen hazaérkezettektől származnak.
Az autópályáknál az a gond hogy Görögországban legalább hat-hét társaság üzemeltet autópályát (hidat). Ahány annyiféle. Lehet hogy te az egyik autópályán fizettél kártyával de más utazó másik autópályán nem tudott.
Néhány éve általánosan lehetett mondani hogy görög autópályán csak KP lehet fizetni. Úgy tűnik hogy már van ahol elfogadják a kártyát. Jó lenne minél pontosabb infó.
Néhány hónapja olvastam a hírt hogy kiírták a tendert az összes autópályán várhatóan 2020-tól bevezetendő megtett úttal arányos elektronikus rendszerre.
De igen :) Köszönöm a javítást. Amúgy téged anno mi volt az, ami megfogott Thassosban? Szerintem ugyanaz az utazásszervező volt nálunk is, aki nálatok :)
Igen, Limenasra, de mi Thasos-ként ismertük, az ottaniak is mindkettőt használták. Thasos-t a régi városrészre, Limenas-t a yacht kikötőtől kifelé eső részre, legalábbis nekünk ezt mondták :)
A Macedon hatartol Athenig kb 10-12 kapu van ebbol 2-3- nal nem lehetett kartyaval fizetni az autopalya dijat. A Macedonok kifele neha kerik a zoldkartyat, nalunk nem volt egy varatlan kocsicsere miatt, elsore hivatalosan 80 eur volt a tarifa utana zsebbe 20 eur. A nemzetkozi egyezmenyt nem ertette. A boltok, ettermek nagy reszeben tudtunk kartyaval fizetni. Szinte mindenhol van terminal. Aki komppal menne Kretara: beszallas 3 oraval indulas elott es utana meg ki lehet menni Pireasba egyet vacsorazni.
Még annyit hozzáfűznék a lemenethez, hogy meglepetésemre csak kénmentes gázolaj volt a vadiúj Lukoil kúton. Ott is hagytam őket, amúgy is éppen "protokol" volt és várakozni kellett volna! A határon ott az Okta, ott tankoltam. Ott is csak kénmentes volt. Ára 62,50 MKD/liter. Nagyon rugalmasak voltak. 2730- MKD. ért tankoltam, volt egy ezresem, odaadtam és 1730at beírt a mobil leolvasóba. Elég korrekt.
Az, hogy Görögországban szinte mindenütt lehet kártyával fizetni eddig sem volt kérdéses; korábban az autópálya kapuknál kártyával történő fizetésről polemizáltunk.
Tobb kerdes volt arra lehet-e kartyaval fizetni Gorogorszagba, jelentem eddig szinte mindenhol lehetett kb ugyan olyan aranyban mint otthon. Pld Kreta Vai strandbufe, fagyis a tengerparton, ettermek eddig mind elfogadtak, peksegek. Tavaly is nagyreszt a bankkartyakat hasznaltuk de iden mintha tobb helyen lenne terminal.
Az érzéseim visszásak. Nem volt rossz, az Égei tenger kifejezetten tetszett, de... Mint tudjuk, az ókorba a görög építészet több irányvonala is stílust teremtett. Mostanra elmúlt. Mi a "Golden Beach" részen voltunk, de azt éreztem, hogy nem biztos, hogy kíváncsi vagyok a nem "Golden" részre. Vannak luxus apartmanházak a putri nyaralók mellett, vannak luxus apartmanházak gazos telkekkel közrefogva, és ami egyöntetű mindenhol, az az iszonyat büdös. Néhány nap ottlét után rájöttünk, hogy ez az iszonyat szag a kukák mosásából ered vélhetően, de Golden Beach parti "sétánya" közepén is potom 27 db kuka konténert számoltunk meg egy rakáson. De nem baj, a tenger fullos. Az árak nem veszélyesek, 3 család 7 gyerekkel egy vacsora 100-110 EUR közt. Egy pizza 7-11 EUR közt, egy Grill Mix 4-5 szelet hússal 11 EUR, görögsaláta 7-8 EUR. Ez az a hely, ahol klasszikusan semmi nem történik, tele van román és bulgár luxusautókkal és családokkal, nyuggerekkel. Alapvetően - ha van egy kis eszük az ott élőknek -, lehet fullos helyet csinálni Skála Potámiából, csak nem a jelenlegi felfogással/település szervezéssel.
Thassos városa
Ez az egyetlen olyan klasszikus tengerparti város, ahol van élet, van gagyis bazársor, forgatag és élet. Szerencsére csak 12 km-re volt tőlünk, úgyhogy rendszeresen bejártunk sétálni és vacsizni. Az árak nem veszélyesek, 3 család 7 gyerekkel egy vacsora 120-140 EUR közt, de még másnapra is jutott belőle. A tengerparton, a yacht kikötővel szemben jó éttermek vannak, persze ide sem ereszteném be a magyar Élelmiszerbiztonságot :)
Giola - Szirének medencéje
Amit okvetlenül látni kell, ha már ott van az ember, az a Giola, azaz a Szirének medencéje. A négy nagyobb gyereknek hatalmas élmény volt az ugrálás, nekünk, a 3 apukának már nem annyira, az anyukáknak meg egyenesen kín, hogy a kicsik kánont üvöltöttek, hogy ők is ugrálni akarnak. Egy laza 1,5 km-es túra hegynek le a főúttól. Valahol a gyaloglás 3/4 részénél van egy klasszik Vérhasbüfé, olyan, amit az Élelmiszerbiztonság nem csak bezáratna azonnal, de a tulajt főbe is lövetnék. Ez még nem is lenne nagy baj, de legalább válogatott atombunkók dolgoznak ott. A Szirének medencéjének megközelítése nem is akkora gáz, de a távozás... na az az igazi gáz. Amikor hegynek felfelé gyalogolsz 1,5 km-t :) A megközelítésére sportcipőt ajánlanak, de mi tangapapucsban is megjártuk (csak a felnőttek, gyerekeken szigorúan sportcipő volt). Összegezve: szívás a feljutás, de kihagyhatatlan.... Kellő körültekintéssel!!!
Limenaria
Semmi extra, van egy 200 m hosszú utca bazársorral, gyrososokkal, cukrászdával, de ennek a városnak a megnézéséért 2 lépést sem szabad tenni. Szerintem ez a város maximum belföldi turizmusból élhet.
Marble Beach
Nekem tetszett. A helyi elrettentést elfelejtve, a fórumtársak tanácsát megfogadva lementünk autóval. Mindhárom autó megy, nincs fehér halál :) Nem épp gyerekbarát strand, 6 méter után már az én lábam sem ért le, pedig alulról verem a 2 m-t. De sebaj, a kicsiken karúszó/úszógumi, a nagyobbakat meg figyeltük. Mindenkinek tetszett.
Karnagio Beach
Szép, rendezett, kifejezetten szép a naplemente és a megközelítése sem kalandos. Beach bár üzemel és zuhanyzót is találtunk.
Thassos Grand Resort 5*
Neckerékkel lehetett volna ide utazni. Kívülről láttuk és a strandját próbáltuk, alapvetően nem tűnik rossznak, de csak olyanoknak, akik nem szeretnek mászkálni, mert rettentő messze van időben Thassos városától. A szálloda új, saját öble van.
Potamia
Skala Potamia feletti falu. Kicsi, de rendkívüli élet folyik ott esténként és mivel a helyi busz is itt jár, kalandos átjutni is rajta, mert nem egy 4 sávos sztráda vezet át a falun. Van egy olyan étterem itt, ahonnan be lehet látni az egész Golden Beach öblöt. Éttermei jók, van néhány ajándék bolt is.
Összegezve:
Örülök hogy láttam Thassos szigetét, de nem hiszem, hogy visszamegyek, de ez csak az én szubjektív véleményem.
4 nappal a hazaérkezés után végre rászántam magam a Thassos-al kapcsolatos beszámolókra.
Thassos - Vol.1 /utazás Thassos-ra/
Indulás: 07.22. 21.30 - Röszke OMV kút
R2H2:
a kijutást kb 1 óra alatt letudtuk (speciális módszereim vannak :) ), amúgy 2 órára saccoltuk a várakozási időt,
Szerbia (belépés: 22h 31p):
Nagyon pozitív csalódás volt számomra több okból kifolyólag. A sebességhatárt 120-ról 130 km/h-ra emelték, átlagsebességet - elvileg - nem mérnek, rendőri jelenlétet - trafipax szempontjából - nem tapasztaltunk. Belgrádig 130-140 km/h közt volt belőve a tempómat. Belgrádon átmentünk a Stevie által is preferált szakaszon, majd rátértünk a Nis felé vezető autópálya szakaszra és a Nis előtti OMV kútig 150 km/h sebességgel lecsorogtunk. Miután én ezt a kutat tartom a civilizáció utolsó pontjának, kávé-, cigi-, EÜ szünet után Tabanovtse felé vettük az irányt. Kb 10 éve egyikünk sem járt ezen a szakaszon, tehát megbeszéltük a haverommal, hogy százzalgázzal átmegyünk a hegyek közt és nem állunk meg akkor sem, ha hulla fekszik az úton, maximum Vranje-ba, de ott is csak valami kivilágított helyen (a 10 éves emlékek)… Mit ne mondjak, hatalmas pozitívumot éreztem Presevo-nál, hogy eltekintve attól a kétszer kb 15 km-es szakasztól, végig autópálya visz (nem túl sok pihenővel:) ).
Macedon Köztársaság (belépés: 4h 43p):
Túl sok szót nem érdemel. A határátkelés 30-40 perc volt. Miután rémlettek a macedón vécék, igyekeztük az EÜ megállásokat a természetben intézni. Sikerült megállnom egy olyan parkolóba, ami arra a helyre emlékeztetett, ahol az "Alkonyattól pirkadatig" című nagyszerű Tarantino film fő cselekménye zajlott. Az első fizetőkapunál friss perecet árultak kosárból és a kóbor kutyák marták egymást az út közepén vagy öten. Az út minősége nem épp a legjobb, de az M1-nél lényegesen patentabb :)
Gevgelija előtt a Lukoil kútnál megvolt az első tankolás (bárcsak a MAKPETROL-nál tankoltam volna). A Lukoil üzemanyag itthon sem 5 csillagos, de kint kritikán aluli. A 2.0 crtdi alapjárata minden reggel ingadozott tőle vagy 20 mp-ig. A T5-öt 26e Ft-ért tankoltam tele - 90 l)
A Lukoil már egy új pályaszakaszon van, a kút és a határ közt rendszeres a sebességmérés.
Görögország (belépés: 7h 54p):
Evzoni és Thessaloniki közt az autópálya csak erős idegzetűeknek. Szerintem az elmúlt 12 évbe hozzá sem nyúltak. Egy sávos széles út, amit az arra járók két sávossá avanzsáltak. Rendőri jelenlét Evzoni után néhány kilométerrel, mindkét oldalon lézereztek. Thessaloniki elkerülőt használtuk, majd az Istanbul felé tartó autópályán (E90) tettük meg a kb 250 km út nagy részét Keramoti-ig. Felújítás zajlik néhány szakaszon, de nem volt számottevő torlódás. Keramotiban a komp megtalálása és a kompra való feljutás egyszerű, ' db autó + 2 felnőtt + 2 gyerek = 32 Eur. A feleségem kiszállt, megvette a jegyet, mi addig felálltunk a kompra a gyerekekkel, és már úton is voltunk Thassos Island felé. A komp kb 40 perc.
A belépési időket a roaming SMSből néztem vissza :)
Jövő hétfőn, pláne éjjel teljesen mindegy, merre mész, mert sehol sem lesz sor. Nagyjából lecsengett a vendégmunkások hazautazása, inkább már visszafelé jönnek. Nyugodtan mehetsz Röszke felé, az autópályán, ott sem lesz gond hétfő este. A szerb és macedon fizetőkapuknál és határon pláne. Nyugi, sima út lesz.
Én egyébként egy héttel később, augusztus 2-én indulok a Sithoniára...
Sziasztok! Új vagyok itt, nem olvastam az eloznenyeket( elég sok van 😬) de szeretnék tőletek egy kis segítséget kapni az utazáshoz. Jövő hétfőn este indultunk Görögországba, Paraliara. Öten megyünk, a legkisebb csak 21 hónapos...Hogy ússzuk meg a határokat? Hol érdemes átmenni, és hol mennyit kell várni a határoknál és a fizető kapuknál? Köszi a válaszokat!
Sziasztok! Nos, nagyon szépen köszönöm az infokat, ,ennyiből már tényleg ki kell tudjam találni, hogy merre hazafelé...persze latolgatom, hogy rizikózok, mert mondjuk Nagylak-Ráckeve húzósabb. mint a tompai átkelés... De tényleg köszi a segítséget, fel fogom használni!
Feksza olvtársnak néhány témában becsípődései vannak, de mentségére szóljon, hogy egy jellembajnok: kiforrott véleményét a tények sem befolyásolhatják :)
Igen, ez az a hely :) De az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb GPS eszközben POI pontként szerepel és oda visz, de viszonylag jól ki is van táblázva. Elég nagy hely komoly személyzeti létszámmal, nem nagyon kell várni. Lefelé kell "kacskaringózni", hazafelé a benzinkúton keresztül közelíthető meg.
Ez az a hely ahol összevissza kacskaringózva lehet visszatérni az útra? Kajálni még nem kajáltunk ott, egyszer egy "vésztankolás" miatt kellett megállni, nem húzta volna ki a járgány makedóniáig. Az látszik menet közben is, hogy mindig sokan vannak, sajnos sok buszos utaztató is pihenőnek használja.
feksza fórumtársnak kizárólag tájékoztatásul a 25111 hsz-hez. Nem szeretném a vitát újra indítani.
Kollégám most jött haza egy nyugat-európai körútról. Elmondása szerint Franciaország, Spanyolország, Portugália, Olaszország (ezt tudtam) mind kapus. Pedig nem csak égtály szerint nyugat.....
Itt érdemes megállni enni valamit; normális árakon jó minőségű kaják, több nyelvű étlap, kártyával és €-val is lehet fizetni. A motel esetleg tranzit szállásnak is jó lehet.
Nei Poriban voltunk egy hetet,mert kellett a gyerekeknek a homokos part,ill. idén mindenképpen
meg kellett már nézni a Meteorákat,ez volt az ifjúság kívánsága.Idén ez lett a célfalu...:-))
Amúgy a hely felejtős,(mármint Pori) de ezt tudtuk már előtte is.
Röszkére mentünk 23-án estére,20 perc volt kifelé+ 5 perc a szerb határ.
Mindig úgy csináljuk,hogy hétfő este 8-9 között legyünk ott,igy alig vannak,sima ügy volt.A többi határ is jó volt,egyedül a szerb-macedón volt 50 perc,már második éve ilyen sok,nem tudom miért.Macedón-görög határok 2, ill. 10 perc.
Nem az RT. Petrolon tankoltunk,hanem utána a Lukoilon,jó kis kultúrált kút,megtartjuk.
A hét Nei Porit letudva azért is elmentünk a Pelion-félszigetre 4 napra még.
Jó,nem láttunk sok mindent,fürdős program volt a Papa Nero beachen,de így is elképesztő szép volt!
Gyönyörű az út át a hegyen ,leképesztő,nagyon tetszett..ja,Agios Ioannisban voltunk.
90 %-ban görögök nyaralnak itt,pár szerb volt még,1-2 macedón és román.Jó csend volt,jó kis nyugis falu.
De ezért is mentübk,Nei pori után nagyon kellett,és itt ettük a legjobbakat is.
Visszafelé este 9-re voltunk a görög határon,sima út volt ez is,reggel 7 előtt értünk Tiszaszigetre,mindig itt jövünk,hogy elkerüljük a röszkei fél napos araszolást,meg mert kelet-mo.-iak vagyunk.Direkt igy tervezzük a visszautat,hogy estig még Gr.-ben maradunk,és akkor reggel egyből át tudunk jönni a határon.Igaz,most nagyon lassan dolgoztak,pár autó volt előttünk,és fél óra volt átjutni.Most a belgrádi kapunál is csak 3-4 autó volt éjszaka,tényleg eseménytelen út volt.
Macedóniában nagyon szép helyen megy az új autópálya!
Nekünk ez az útvonal vált be, kikerüli Röszkét, a Ro oldalon az út minősége is jobb, mint a 47.-es. Ro-Srb átkelő 0-24-ben nyitva. Ro útdíj a határnál megvehető, Arad-Temesvár pályáért nem kell külön fizetni. Tankolás Temesváron illetve az utolsó kútnál Macedóniában (köztes pontok a térképen). A navi nem feltétlen fogja érteni, hogy merre akarsz menni, ezért adj meg több köztes pontot is, hajlamos bevinni pl Arad belvárosába. Belgrádban megjelölt kútnál megvehető a Srb pályára való elektronikus útdíjfizető kütyü, erről többet az alábbi linken találsz http://www.putevi-srbije.rs/index.php/en/enp-tag-2 jobb oldaloi menüben részletes leírás, használati útmutató, alárusító helyek.
Az országneveket autójel szerint írom a rövidítés kedvéért. Srb. Szerbia. Bg. Bulgária. Mk. Makedónia. Ro. Románia. Gr. Görögország. Tehát honnan hová akarsz eljutni?
Hasznodra lesz amiképpen az is ha legalább tavaszig visszaolvasol, mert rengeteg olyasmi jöhet veled szembe a gyakorlatban, ami most nem jut eszedbe tehát rákérdezni sem tudsz.
Ez viszonylag egyszerű; Nei Pori-tól délebbre kell menni olyan helyre, melynek 50 km-es körzetébe nem visznek csoportokat és nem szerepel egyetlen kiváló utazási iroda kínálatában sem.
Szia, Köszi, nekem ez kicsit rejtjelezett :( ...mit kellene a navigációba beírnom? Először leszek életemben ebben az irányban... Mondjuk, ugye Nisnél érek Szerbiábe...Az útdíjat hol tudom megvenni? De tényleg köszi minden segítséget!!!
Sziasztok! Mi holnap indulunk Sartira, ami lefelé talán nem is lesz gond határilag. Viszont visszafelé szombaton indulnánk, ami az álmoskönyvek szerint nem jó ómen...elkerülendő a tumultust, lenne valakinek javaslata esetleg romániai határátkelő felé? Romániában útdíj, autópályadíj tekintetében is megköszönném az infokat.
valaki görögországba megy valaki meg görögbe.és akkor mi van?ott lent meg találkoztok mert aki görögországba megy ugyanoda megy mint aki görögbe megy. :-) a végeredmény ugyanaz.és ha valaki így akarja mondani,akkor hagyjátok meg neki hogy így mondja.
egyébként ti is tapasztaltátok hogy mintha kezdene kihalni a görögökből a vendégszeretet?idén többször tapasztaltam,nem a saját bőrömön de az asszonynak is feltűnt hogy egyre több görögön látszik hogy tele a töke a turistákkal.hozzáteszem kicsit megértem balatoni emberként,de rajtuk ezt még sosem láttam.
Az nem a mi dolgunk, a magyar nyelvben az orszagok magyar neveit hasznaljuk, vagy ragozzuk, ugy ahogy a tobbi orszag is teszi a sajat nyelven. Nem, Lehet greece-be menni, vagy elladaba, vagy gorogorszagba:-)) Vagy griechenlandba. Gorogbe nem lehet menni, mert nincs olyan orszag a magyar nyelvben:-)))
Nyelvtan helyett én onolok. Vasárnap délben indultunk Kavalába. 14-35 Hercegszántó, Béreg 15 perc. 21-30 kor Presevo, Tabanovce 20 perc. Hétfő 00-05 perckor érkezés Gevgelia-Evzoni határra. 15 perc. Helyi idő szerint 04-00kor meg is érkeztünk a kikötőbe. Trafó sehol, tökéletes lemenet volt. Annyira kevesen voltak úton tegnap, hogy Doirani szükségtelenné vált. Az idő és a Trák-tenger csodás.Hazafelé BG, RO lesz.
Nem teljesen.mert svájc hogy van írva,switzerLAND.innem miért is tüntettük akkor el a land-ot más országnál ahol nincs,ott meg hozzátesszük mi magyarok.mindegy,szerintem hagyjuk már ezt a témát.amíg zsemle meg zsömle is van meg "mentős" szerintem addig "görögbe" is lehessen menni
"Ami meglepő volt számomra a görög-mac határon hazafelé a rengeted német rendszámos török. Ezek szerint jelentős részük nem a szokott Bulgáriai útvonalon közlekedik hanem Görögországon keresztül?"
A török is szereti a surranó pályát; sokan Kipinél lének be Görögországba és vagy végig mennek az Egnatia Odos-on Igoumenitsáig és onnan kompoznak, vagy Gevgeriján keresztül jönnek fel északnak.
A Macedon hatartol Athenig kb 10-12 kapu van ebbol 2-3- nal nem lehetett kartyaval fizetni az autopalya dijat. A Macedonok kifele neha kerik a zoldkartyat, nalunk nem volt egy varatlan kocsicsere miatt, elsore hivatalosan 80 eur volt a tarifa utana zsebbe 20 eur. A nemzetkozi egyezmenyt nem ertette. A boltok, ettermek nagy reszeben tudtunk kartyaval fizetni. Szinte mindenhol van terminal. Aki komppal menne Kretara: beszallas 3 oraval indulas elott es utana meg ki lehet menni Pireasba egyet vacsorazni.
Természetesen itt a fórumon is lehet használni a hétköznapit, sőt legtöbben azt is használjuk, vagyis Görögországot írunk. Senki nem kérte, hogy a hivatalost használja bárki is, vagyis a Görög Köztársaság nevet. ;)
Ha pedig te is jól használod, akkor miért vitatkozol?
Tehát akkor létezik hivatalos és hétköznapi is?akkor csak itt a fórumon nem megengedett hogy ki így ki úgy mondja.én is görögországot mondok de nem itélem el azt sem aki csak görögöt mond mert képes vagyok értelmezni és tudom hogy egyre gondolunk!
Júli 22-én indultunk délelőtt fél 11 magasságában Bp mellől. Kifele Tiszaszigetet válaszzottuk mivel Röszkén, Ásotthalmon és tompán 1-2-3 órát írt a határinfo. Egy autó volt előttünk ìgy kb 3 perc alatt végeztünk a kilépésel. A határőr jófej volt; még egy poént is odabökött, majd jó utat kívánt mosolyogva. Topolyánál mentünk fel a pályára onnan végig a szokott útvonalon Görögország felé. Topolya után kb a 80. Km-nél volt trafi majd a legközelebbi pihenőnél mindenkit letereltek és szedték ki a gyorshajtókat. Belgrád előtti fizető kapunál kb 1.5 km-es sor; 30 perc. Ha jól emlékszem Belgrád és Nis között volt sávzárás ami miatt kisebb torlódás alakult ki ( 20-30 perces araszolás). Nis elötti fizető kapu szintén torlódás; kb 15 perc araszolás.
Valamikor este 10 körül értünk a szerb-mac határra. Kb. 5 perc volt az átjutás. Itteni idő szerint pedig éjfél után mentünk át a mac-görög határon, ami még gyorsabb volt. 1-2autó volt a határon. Reggel 7-re értünk Nidribe. Onnan komp Fiskardoba , majd tovább le Lixouri mellé. Kompjegyet ajánlott foglalni mivel sokan voltunk és akinek nem volt foglalása azt félre állították, mondván ha lesz hely kompozhatnak.
Visszafelé aug. 2án indultunk. 11:15ös komppal jöttünk vissza Nidribe, majd egy utolsó gyros után indultunk haza kb. ottani idő szerint du. 2kor. Görög határra este 8-ra érkeztünk ( ottani idő szerinr). Hatalmas sorok voltak így több mint fél óra volt az átjutás. Emlékeim szerint legalább 6 soron ment az átléptetés.
Mac-szerb határra már itteni idő szerint fél 11 körül értünk. Szintén nagy tömeg volt; átkelés 45 perc. Macedoniában a többetek által leírt terelés még él az át nem adott új szakasz környékén. Kifele irányban egyébként nagyon szép az új szakasz. Macedóniában két helyen láttunk rendőröket. A 2. fizetőkapunál állítottak félre valakit, illetve Skoje előtt az autópályán igazoltattak/büntettek valakit a korom sötétben elemlámpával.
A Nis-nél lévő benzinkút gyakorlatilag török tábor volt. Még a kamion parkolókban is ők táboroztak. Volt aki sátrazott konkrétan.. De sok benzinkút tele volt velük éjszaka.
A fizető kapuknál nem volt torlódás sem Szerbiában sem Macedóniában.
Magyarországra Tompánál jöttünk át reggel fél 6 - 6 között. Mivel senki nem volt a határon így 3 perc alatt átjutottunk. Reggel negyed 9-kor pedig már pakoltunk kifelé otthon az autóból.
Ami meglepő volt számomra a görög-mac határon hazafelé a rengeted német rendszámos török. Ezek szerint jelentős részük nem a szokott Bulgáriai útvonalon közlekedik hanem Görögországon keresztül? Az elmúlt években nem nagyon láttam itt törököket hazafelé jönni. Hazafelé talán itt is kell számolni augusztusban nagyobb torlódásokra innentől.
Kapuknál euróval fizettem, benzinkutakon, üzletben kártyával minden gond nélkül.
Röviden ennyi. Balesetmentes utat és jó időt az ezután indulóknak!
"Harmadszor viszont nem értek egyet a fél év visszaolvasással, én ugyanis nem biztos, hogy szeretnék annak a témának a szakértője lenni, amivel kapcsolatban megoldandó nehézségbe ütközöm."
Ez hétköznapi nyelven kb. azt jelenti, hogy egy adott problémádra választ vársz, de azokat nem vagy hajlandó megkeresni, visszaolvasni, tegye ezt meg Neked más.
Erre viszont változatlanul az a válaszom, hogy ez nem Vevőszolgálat.
és akkor nem mehetünk svájcba kanadába stb.stb.?miért görögország,mikor a hivatalos neve greek?szóval ha egyszerűen lefordítom a hivatalos országnevet akkor bizony azt kapom hogy görög.fórumtársak,szerintem hagyjuk a fenébe az egészet!
valóban,csak a te példád nem azonos az enyémmel,de akkor a jelek szerint te is helytelenül használod.de ennek is csak annyi a lényege hogy így mondod vagy úgy,mégis tudja mindenki hogy mire gondolsz.
Szerbia, Görögország országnevek (főnevek), a görög és a szerb szó pedig tulajdonságot kifejező melléknév. Tehát mehetünk Görögországba, mehetünk Szerbiába, de nem mehetünk "görögbe" és nem mehetünk "szerbbe".
hehe, ez megint rossz példa volt, mert az ilyen formájú, melléknévből átalakult főnevek (hajós, tutajos, csónakos, lovas, motoros, kerékpáros, biciklis, autós) annyira régen keletkeztek a magyar nyelvben, hogy az ilyenekhez hasonló szavak használata már valóban a magyar nyelv bevett része
De hogy ne csak kérjek, hanem nyújtsak is segítséget (mert szerintem ez egy fórum lényege), néhány infó a jón tengeri alternatív útvonallal kapcsolatban:
Lefkadáról hazafelé a Prilep környéki hegyekben odaértünk előtt felhőszakadás volt, ami több centi mély és helyenként 8-10 m széles vízátfolyásokat eredményezett. Az autó utána úgy nézett ki, mintha lehányták volna, mivel vöröses sár volt az a víz inkább.
A vízzel együtt kb. 5 centis, éles kövek is kerültek az útra jócskán, de szerencsére nem okoztak gondot.
Ami a Pelintse - Starac határt illeti, az oda vezető út macedón része nagyon zötyögős volt (nem kátyúk voltak, egyszerűen egyenetlen volt a felület, ezért a 40-es tábláknak megfelelően lehetett haladni. A határon a hatóság 3 embere lézengett + egy kutya feküdt álmosan az út közepén, ennek ellenére beletelt pár percbe az átkelés. A szerb oldal szebb volt, az útminősége sokkal jobb, viszont olyan szerpentinnel indult, hogy sokszor 2-be kellett menni (egy-két kanyarban az 1-esen gondolkodtam). Utána kisimult a terep és megnézhettünk néhány balkáni falut közelebbről. Vranje után tudtunk visszamenni az autópályára. A Skopje-Vranje út 1 óra 35 percig tartott. A gugli autópályán azt hiszem 1:20-at ad meg, szóval nem sokkal hosszabb. Skopje után az autópályán figyeltem a minket megelőző autókat, amik között volt egy GM rendszámú osztrák A6-os, ami Vranje után nem sokkal újra elment mellettünk. Ebből azt vontam le, hogy mi nyertünk, mert kellhetett egy fél óra a határon.
Akárhogy is, aki szeret kirándulni és lassabban haladva magába szívni egy kicsit a tranzit útvonalból, ráadásul főszezoni hétvégén utazik, annak nem rossz alternatíva.
itt a fórumban arc nélküli, gyakran vicces nevű nickek vitatkoznak, mindenki tegeződik,
Nos, minden vicc nélkül állítom, hogy nagyon nem értek egyet Önnel!!!
Úgy gondolom, hogy Ön se használja (kultúrkörökben) a "Megyek szerbbe" kifejezést, mert ezek annyira szúrják az ember fülét, hogy jóérzésű ember ilyet nem mond!!!
Először is köszönöm a segítséget, ennek nyomán kipróbáltuk az alternatív határt.
Másodszor sajnálom, hogy reklamálásnak tűnt a HSZ-om, egyáltalán nem annak szántam, pusztán kicsit csalódott voltam. Ez az írásos kommunikáció nehézsége, hogy nem feltétlen megfelelő érzelmek mennek át az olvasó felé.
Harmadszor viszont nem értek egyet a fél év visszaolvasással, én ugyanis nem biztos, hogy szeretnék annak a témának a szakértője lenni, amivel kapcsolatban megoldandó nehézségbe ütközöm. Ez olyan, mintha egy ismeretlen városban vetné fel valaki, akitől útbaigazítást kérek, hogy mennyi időt töltöttem előtte a térkép tanulmányozásával. A kereső használata nyilván alap szerintem is egy fórum esetében.
az a helyzet hogy én is görögországot mondok és írok.de az is tény hogy előfordult már hogy csak azt írtam hogy görögbe.hogy miért,mert rohadtul nem volt kedvem kiírni az egészet.egyébként ha pontosan fordítjuk akkor greek-görög és nem greekhora!ha van kedvetek nézzetek utána hogy az a szóhasználat sem helytelen.de szerintem hagyjuk a témát mert kb.zsemle és a zsömle esetén megy vita.teljesen mindegy ki hogy használja a lényeg hogy mindenki tudja hogy mit jelent,10-ből három embert zavar attól még joga van úgy mondani.Én is rühellem a rózsaszín pólós "férfiakat",mégsem téptem le még egy pólót sem.
Van egy nagyon egyszerű teszt arra, hogy mi a "helyes" és a "helytelen" a magyar nyelvben.
1) Az adott nyelvi jelenséget magyar anyanyelvű személy produkálta-e?
2) A szövegkörnyezet ismeretében egy magyar anyanyelvű személy megérti-e, mit akart a másik személy közölni?
3) Okoz-e kétértelműséget az adott nyelvi formula?
Amennyiben a fenti kérdésekre az IGEN-IGEN-NEM válaszok születnek, akkor örvendezhetünk: gazdagodott a nyelvünk. Amit eddig csak egyféleképpen lehetett mondani, azt most már kétféleképpen lehet - és így is egyértelműen meg fogják érteni. Hurrá!
Az más kérdés, hogy az így született új nyelvi változatot fel kell címkézni. Ha ugyanazt a dolgot nevezhetjük személygépkocsinak, autónak, verdának és járgánynak, akkor hiába ugyanaz a kép jelenik meg a hallgató fejében, azért van közöttük különbség. A nyelvészet ezt rokonértelmű szavak esetén regiszternek nevezi.
A kreszben hülyén nézne ki, ha "a verda kötelező tartozékairól" rendelkezne, és az is hülyén hangzana, ha egy lány arról panaszkodna a barátnőjének, hogy a pasija a "személygépkocsijával" több időt tölt, mint vele.
A "zöldségesnyelv" (ez is egy új magyar szó! hoppá!) teljesen normális lehet a piacon és még egy csomó más beszédhelyzetben. Írók vagy filmrendezők adott esetben egy karaktert is jellemezhetnek azzal, ha így beszéltetik.
A konkrét helyzetben arról van szó, hogy egyesek szerint egy anyanyelvi beszélő rosszul mérte fel a regisztert, amit használt.
Én ezzel is vitatkoznék: itt a fórumban arc nélküli, gyakran vicces nevű nickek vitatkoznak, mindenki tegeződik, és szemlátomást megy egymás húzása, zrikálása is. Ha ebből egy anyanyelvi beszélő úgy ítéli meg, hogy a közvetlen, bizalmaskodó regiszter használata oké ebben a közösségben, nagyon még csak furcsállni sincs mit.
Attól, hogy terjed az igénytelen "zöldségesmagyar", még nem lesz helyes és pláne nem követendő. Fura, hogy egy "nemzeti" gondolkodású egyed áll ki a nyelvi igénytelenség mellett...
(Csak a kedvedért. "Zöldségesmagyar"= pari, ubi, burgi, kápi és egyéb bugyuta rövidítések mert a nyolc általánost tíz év alatt elvégző dinnyemanager lusta kiírni a portéka teljes nevét. Én jobban büntetném mint azt, ha nem ad blokkot)
Amúgy erdélyben sem így beszélnek. Ők nem "hozzád" mennek hanem "nálad", az igénytelenebbje közt valóban terjed a "magyarba" de hát ott sem lehet mindenki nyelvész.
Ismét jelezném hogy a személyeskedő sértő hangnemet mellőzzük!
Nézz utána hogy helyes vagy helytelen!Erdélyi magyarok pl.így használják,de elég sok szó van ami eltér országon belül is,mégsem helytelen csak azért mert a te füled bántja!
Sziasztok Barbi vagyok segítséget szeretnék kérni, most megyünk először Görögbe kocsival, skiatosra csak egy pár úti infót meg komp infót tudnátok adni ,, nagyon szépen köszönöm ☺
Kedden 8-kor indultunk Vranjeből, 8:30-ra Presevo határhoz értünk. Kiléptetés 30 perc. Tabanovcénél beléptetés 1 azaz egy perc. A macedonok már a budiknál is eresztették a népet. Nem is szkenelt csak megszámolta a személyiket. Gyorsabb volt mint egy fizetőkapu. Macedon szakaszon modernizáltak a kapuknál megy a paypass. Az útminőség is sokat javult. Az új pályaszakasz Demir Kapijától mesés, az iGO 2018 Q1HERE még nem ismeri. A Gevgélia- Evzonoi határ féltizenkttőkor a kettő együtt 6 azaz hat perc. Görög oldalon 1,8€ a kapupénz Theszaloniki felé.
Természetesen nem csak magam miatt, hanem a többi közlekedő biztonsága miatt is. Fizikai tulajdonságok is közrejátszanak. Én megdőlök és alszom. 20-50 perc múlva felébredek és mehetek megint 1,5-2 órát. Más kollégák erőltetik tovább mert nem mernek lepihenni mert utána 8-10 órára ki vannak ütve és magyarázkodni a megrendelőnek, főnöknek kellemetlen. Sajnos közrejátszanak ilyen dolgok is.
Ahogy megérzem a bólintási nyomatékot, az első parkolóban megállok és pihenés.
Ehhez kell a rutin vagy józan gondolkodás, nevezzük bárminek, hogy amikor ez bekövetkezik, akkor azonnal stop! Nem csak magunk miatt, hanem a többi úton lévő miatt is...
Ez a helyes hozzáállás. Ahogy megérzem a bólintási nyomatékot, az első parkolóban megállok és pihenés. 40 tonnás járművel hamar be lehet kerülni az esti híradóba. Egész pályafutásom alatt a legfontosabb cél, ennek elkerülése volt.(most is) Kiskocsival is hasonló a helyzet. Én holnap délben indulok Kavala ferry port irányába. 08-15,kor indul a hajó Ormos Prinouba és szeretnék ott lenni én is!
Ha jól emlékszem,Katana kolléga írta,hogy egy seggel sok lesz,megmondom őszintén,igaza volt,pedig azt hittem hogy előttem nincs lehetetlen.Kyllini előtt 200km-el muszáj volt már félreállni egy 1 órás pihire.Leginkább az volt az idegesítő,hogy éjszaka a korom sötétben,konkrétan egy autó sem volt a pályán.De tényleg,kb. fél óránként egy autó vagy egy kamion.Pedig kedd-szerda volt,még tranzitforgalom sincsen?Na mindegy.
Tehát indulás kedd délelőtt 10.30.Egy szegedi 1 órás kitérő,majd mivel Röszkét meg sem mertem próbálni,irány Ásotthalom.Csak mi voltunk a határon,10 perc.Szerbeknél oda-vissza 135-140km/h,nem tudom hogy mérnek e átlagot,nekünk nem került semmi a jegyre,mobil trafit sem láttunk.
Szerb-Macedón határ kb. 40 perc.Macedónoknál jó a pálya,határtól határig.Itt egy tankolás és haladás tovább.
Macedón-Görög határ 5 perc.
Az említett szegedi kitérővel,határokkal,3 megállással és az egy óra pihivel,reggel 8.30.-ra értünk Kyllinibe.
Mondhatjuk hogy eseménytelen volt az út oda.Visszafelé indulás 8 nap múlva szerdán,a reggeli 8 órás komppal.Macedónoknál van egy kis leterelés,a Skopje táblát követve kb. 20 perc kitérő.A Macedón-Szerb határ összesen 1.5 óra volt.Belgrádban,OMW kútnál wi-fi-ről megnéztem a határhelyzetet,Röszkére 3 óra várakozást írtak,így Tompa felé vettük az irányt,kb. 20 perc volt és ez volt az egyetlen határ,ahol 2-szer ki kellett nyitnom a csomagtartót a Magyar oldalon.
Összességében nem volt vészes,de a tapasztalatok után azt mondom,érdemes beiktatni egy tranzitszállást.
30-án hétfőn 8 ó 40 p kor Tiszasziget 0 autó előttünk. Gyors és korrekt kiléptetés. Djala sorompó felnyitva policia sehol kukucskálok az ablakon, sehol senki. Feljebb csorgok a vámos hölgy bűbájosan mutogat vissza, hogy polIcia. Akkor már a méretes szerb rendőr üvöltött, hogy menjek vissza. Elolvastatta velem az aszfalton a STOP feliratot és megmutatta a STOP táblát is. Mondom neki a sorompó nyitva volt. Minden papírt elkért a kocsiról is. 1000 eurót emlegetett. Aztán csak megúsztuk. Így sem volt 10 perc. Megint tanultam valamit.
Én is augusztus 22-én indulok a Sithoniára, de szerintem akkor már semmi gond nem lesz. Minden évben ebben az időszakban megyünk, és nulla forgalom mellett. Mi hajnali négykor szoktunk Pestről indulni, és Röszkén nulla autó van előttünk.
Mához 2 hétre indulok Budapestről. A guglin nézve tök piros a határ, a szerb kamerakép szerint is tömött sorokban ácsorognak a belépéshez.
A navigáció ennek ellenére alig számolja többnek mint forgalom nélkül. Hogy a túróba döntsem el melyik határnak induljak, ha kb fél 5-kor indulnék Bp-ről és 1/2 7 körül lehetnék Röszkén vagy R2H2-őn vagy Ásotthalmon?
Utóbbi kettőn szívesebben várakoznék fél órát mint R1H1-en 2-őt.
Nem kötözködni akarok de így még nem láttam leírva. Magyarul inkább a Dodekaniszosz- (Dodekanészosz) elnevezés terjedt el.
Görögül fonetikusan Dodekanisza vagy Dodekaniszosz (dodeka-tizenkettő, niszi-sziget, nisza-szigetek) mivel tizenkét nagy és sok kis szigetből áll a szigetcsoport. Megjegyzem a török is tizenkét szigetnek hívja (on iki ada)
Max. 30 kilometert? Megszallnak Perissaban es egy oia-i naplementes kirandulas maris tobb mint 50km, es akkor meg szinte semmit sem latott a szigetbol. En egy hetet voltam Szantorinin, minden nap hasznaltuk az autot, igaz, helyben bereltuk. De siman mentunk tobbszaz km-t egy het alatt.
Októberben még könnyen 30C° felett van a hőmérséklet nappal a dodekani szigeteken. De esőre is nagy esély van, 1-1 nap könnyen rámehet az ilyen időjárásra. A víz is elég meleg még, fürdeni is lehet.
Mi kétszer voltunk Krétán október utolsó hetében, egyszer autóval, egyszer repülővel, alkor még ott nappal 20-25 fok simán lehet, szinte minden nap úsztam a tengerben, 21-22 fokos a víz. Először autóval mentünk, megnéztük milyen időt jósolnak a következő hétre, oké, akkor holnap hajnalban indulunk.
Tisztában vagyok vele, hogy akkor már lehet eső,lehet hó, de az őszi jó időnek nincs párja, csak nem az időjárást kell a menéshez igazítani, hanem fordítva.
Görögországba szerintem télen-nyáron érdemes elmenni, de pl. Mostar-Sarajevo durva tud lenni. 2-3 éve október 23. körül motorozni mentünk, Bosznia-Montenegro volt a cél, mert hogy az délebbre van. Reggel néztük a weather-t, Sarajevoban szakad a hó, Mostarban mínusz egy fok. Elmentünk az Alpokba, a Stelvio nevű hágó tetején (2700m fölött) is plusz 5 fok volt és szép idő. Másnap zárták le a hágót. A kisebb hágókon meg rendes motoros idő napsütéssel.
Szóval az a vidék nagyon becsapós tud lenni ősszel.
Olvass vissza; többen is jártak arra és ezt meg is írták! És javaslom tudomásul venni; ez nem egy Vevőszolgálat, itt alapvetés, hogy legalább egy fél évet visszaolvasunk még akkor is, ha nyilván rengeteg, számodra nem releváns hozzászólással találkozol. Tudom, mert láttam; többen is írtak arról az útvonalról, leírták, hogy viszonylag keskeny, a hegyi szakaszokon nagyon kanyargós az út, de amúgy rendben van. Az is ott van, hogy a határ éjjel-nappal nyitva van és kellemesen kihalt. Egyszóval minden, számodra feltehetően fontos információ itt van, csak vissza olvasni kellene és nem felböfögni egy kérdést majd a fotelból várni a számodra szimpatikus válaszra, vagy éppen reklamálni, hogy "hideg a kávé".
A viccet félretéve én csak arra voltam bátor gondolni, hogy talán mindenféle szempont szerint is jobban járnál, ha a verdát Pireuszban hagynád egy parkolóházban és anélkül kompolnál át Szantorinire; elvégre ott úgy sem fogsz autózni.
Ugyanilyen okból megyek már június közepén. Tavaly ez nem jött be, iszonyat meleg volt június utolsó hetében, 35-36 fok. Hazafelé a maciknál a benzinkúton kitett hőmérő 41fokot mutatott, olyan volt kiszállni a kocsiból mintha egy kemencébe dugnám a fejem.
Voltunk szeptember közepén Chalkidikin, szerencsénk volt, enyhébb de azért teljesen jó idő volt, talán 1-2 záporral.
Másik opció a kerékpár, ahova lehet, viszem, de azt nyűgös vinni autó nélkül. A szamarat sajnálnám, én se venném a hátamra és én az egyenlőség barátja vagyok.
Mi augusztus elsejen hajnalban indultunk 3 ora elott par perccel. Neztem a hatarfigyeloket es Roszkenel 1-2 oras varakozast irt, ezert Tompa fele indultunk. A gps elvitt valami olyan iranyba az autopalyarol leterve, ami full kihalt volt, max szembejovo 'forgalom' vaksotet erdokon keresztul, de megerte. Tompanal voltunk 5 orakor, es kb. 5 percet vartunk a hatarnal. Szerbek is teljesen normalisak voltak. Aztan a macedoniai hataron picit tobbet kellett varni, de haladtunk rendesen, a meleg volt az egyetlen gaz, mert nekunk epp utazas elott szart be a klima. Itt max. 20 perc varakozas utan jutottunk at, a macedon hataror magyarul kerdezte, van e zold kartya. Papirra volt csak nyomtatva mert utolso pillanatban inteztuk, igy nem erkezett volna meg utazasig, de elfogadta, egyaltalan nem kotekedett. Gorogorszag meg gyonyoru es mindenki iszonyat kedves, megeri idejonni nyaralni. :) Remelem segitettem valamicsket.
Mi pár évvel ezelőtt szeptemberben megjártuk Karpathost és Rodoszt motorral, illetve pár évvel később Kos szigetet autóval. Ha ezt az időpontot "lőtted' be, akkor elvileg tudok némi segítséget adni.
Járt már valaki őszi túrán Görögországban úgy, hogy távolabbi szigetre/szigetekre is átment kocsival?
Szantorini érdekelne igazán, de megérné a kocsi felárát, hogy a meteorák, Athén, Mostar, Kotor, Dubrovnik útvonalon is körülnéznék, ami repülővel necces. Pireuszból van komp, 230 EUR-ért oda-vissza, talán még olcsóbban is, annyit pedig megérne a mobilitás és a plusz látnivalók.
Még van a Hellasz.hu is ahol irkálhatod a baromságaidat! Nem reklamáltam,csak többnyire minden nap beleolvasok a fórumokba. De nem hiszem,hogy bárkinél is különb lennél!Vagy Te lennél a "mindenkinek beszólok" megmondó ember? Ki lennél Te egyáltalán? Észosztó! :)
Emberek! A fórum neve Autóval Görögországba. Nem megyei matrica és kapus rendszeren történő veszekedés! Pláne nem a melyik Svájci hágó fizetős vagy nem fizetős! Felnőtt emberek ezen veszekedjenek.... nem is értem!
na azért svájcban is van ám turpisság.ők sok pályához tartozó alagutat és hágót külön kifizetettnek,20-30-40euró/alkalom!!!mindjárt más összeg jön ki!"
Melyik hágó fizetős Svájcban? Egyről sem tudok, segíts ki légyszi.
A Nagy Szent-Bernát és a Munt La Schera alagutakért kérnek pénzt. Utóbbit egy vízierőmő társaság építette magának, majd később megnyitották a közforgalom előtt, az előbbi pedig egy svájci-olasz cégé.
Linkeld be légyszi a többi fizetős alagút listáját.
Szerintem meg semmi szükség arra hogy a fórumozó ilyen lekezelő sértő személyeskedő hangnemet képviseljen!az embernek van véleménye,ellenvéleménye de attól még meg lehet adni a tiszteletet.legalább annyira hogy nem beszélek vele lekezelően.még itt sem!
25176!pont ott említed hogy megyematrica és 4780!de teljesen mindegy!hsz.-emben nem üt semmi semmit!lehet hogy neked nehézkes a szövegértés.leirtam hogy nekem röszkéig hány km pálya van,majd hozzátettem hogy az is igaz hogy idén nem arra mentem!!!én ebböl mint olvasó az szürném le hogy akkor korábban már megjártam az az útvonalat is!
Látom a szövegértés nem az erősséged, csak a mellébeszélés.
Javaslom újboli elolvasásra a 25153, majd a 25176 hozzászólásaimat. De ha gondolod, akkor továbbiakat is olvashatsz. A tagolásra és az írásjelekre figyelj! Én ugyanis használom, nem úgy mint egyesek. Ha nem sikerül elsőre értelmezni, akár többször is elolvashatod.
Ha sikerült megértened az olvasottakat, akkor kérlek jelezd, hogy hol írtam azt, hogy a "megyematrica" 4780 Ft.
Sok sikert hozzá!
Most akkor mentél vagy nem mentél autópályán Röszkéig? Egy hosszászóláson belül is üti egyik mondatod a másikat. :) Lehet, hogy nem csak az olvasottak értelmezésével, hanem az írással, a fogalmazással is hadilábon állsz?
Nemsokára az kiderül, hogy a szomszédod, meg a fél város is ment az autóddal a 10 napban még az autópályákon.
Sőt mindenkivel osztoztál a költségeken is, persze km arányosan. Így neked szinte ingyen volt. :D
Ő havi matrica árával számolt, viszont az annak fennhatósága alatt futott kilométert lecsökkentette azzal a távolsággal, amire amúgy is megvolt az éves megyei matricája.
Segítek. Ha én elmegyek Kaposvárról Nagykanizsára úgy hogy autópályázok(nem teszem) és veszek egy tíznapos matricát, akkor nem 2x100 kilométerre számolom a cirka háromezer forintot hanem 2x32-re lévén Sávolyig, a megyehatárig amúgy is megvan a Somogy megyei éves matricám. Ezt az elvet követte az olvtárs is.
De Te is az országos matrica árát kérted rajta számon, tehát nem a megyeivel számoltál.
igazad van,kb csak 520km megyek pályán röszkéig.akkor az mennyi is?szerintem így is jó szám jön ki.az is igaz hogy idén nem pályán mentem lefelé,csak részben.pedig volt matricám is,mert a bátyám előtte ment vele pályán 700km.-t.hazafelé pálya volt végig.
Sok ok van, ami miatt teljesen értelmetlen ez a matrica vs kapu és díjak vita:
- Egyrészt ez így van és pont, tetszik vagy sem, itt nem fogjuk megoldani.
- Mindenki oda csűri-csavarja ahová akarja. Ahol voltunk Görögországban 15 km-re volt a Lidl. Ha pályán(és nem is végig pálya) megyek pont beleesik egy ~3.5 EUR-os kapu oda-vissza. Ez 80 Ft/km lenne, de ezt sem vehetem alapul. Nyilván ezt a 15 km-t inkább főúton teszem meg, még ha szép kacskaringós is, mert időben sem nyerek a pályával szinte semmit.
- Az itt fórumozók nagy része nyaralni megy Görögországba. Nem tudom ki mennyit költ el, de nálunk a 15 EUR-nyi magyar matrica nem a jelentősebb tételek közé tartozik a költségvetésben.
- Volt kapus rendszer az M5-ösön, míg a koncessziós rendszerben üzemeltették. A Budapest-Kecskemét 1920 Ft volt. Egy irányban. Mennyi is lett volna ezzel a kapus rendszerrel egy Budapest-Röszke-Budapest?
A miért 4780-at az Boarhunter topictárs megválaszolta. De egy előző hozzászólásban már én is leírtam. Kéretik az olvasottakat értelmezni is.
A 600 km-t pedig ugye csak azon cél érdekében írtad, hogy jó szám jöjjön ki. Már előzőleg leírtad, hogy neked 300 km a magyar utakon Röszke. Gondolom nem egy autópálya felhajtónál laksz. :) Ja nem, mert mint kiderül a hozzászólásaidból Balatonfüreden. Emlékeim szerint azt is leírtad már valahol, hogy te nem mész az M7-M0-M5 útvonalon (persze ez logikus is) , amin persze szintén nem jön össze a 600 km. Akkor mi volt az a 600 km? Biztosan közvetlenül az út elött vagy után elmentél még egyet kocsikázni.
Ketten is kérdezték már, de nem találtam választ, hogy tud valaki valamit a Pelintse-Starac MC-SRB átkelőről? Létezik egyáltalán? Szombat reggeli átkeléshez keresek alternatívát.
"4. Aki teheti, vigyen magával megfelelő mennyiségű eurót, a kinti ATM-ek elég durván váltanak."
A kinti ATM és bank semmilyen formában nem vált, a saját bankod határozza meg, hogy milyen áron számolja fel neked az az EUR-t, amit a kinti banknak felé meg kell neki téríteni. Az a saját bankod lehúzása, hogy ezt általában úgy számolja el, mintha valutát vettél volna a bankban+hozzá dob még 1-2-3000 Ft külföldi készpénzfelvételi díjat.
Kivételt képez ez alól az Euronet, aki tényleg lehúz, mert a kinti felvételt is forintban terheli be, mintha Magyarországon vettél volna ki idegen banki automatából. Igaz így nincs a külföldi kp. felvétel díja, cserébe megkínál egy ~250-260 Ft-os EUR árfolyammal, amit a készpénzfelvételkor te el is fogadsz. Persze cselesen nem ezt írja ki, hanem hogy mennyi lesz forintban összesen, így ha valaki nem végez egy gyors fejszámolást csak utólag veri a falba a fejét, hogy miért nem valami görög banki automatából vett fel kp-t. Persze 100 EUR alatt még akár rentábilis is lehet a dolog, figyelembe véve a magas KP felvételi díjakat.
-Ne fenyegess. Az itteni pártucat hozzászólásod nyolcvan százaléka kioktatás, okoskodás, offolás. Ezért kár idejárnod.
-Ismétlem, egyetlen napig sem kellett fizetni a kaposvári elkerülőért, hiába magyarázkodsz. A türelmi idő sem arra vonatkozott, hogy bepótolhatod február végéig mert senki nem ellenőrizte a forgalmat tehát nem volt mit "bepótolni".
-Szó szerint idéztem a hülyeséged. Ebbe persze utólag belemagyarázhatsz bármit, de a kutyát nem érdekli, mit gondoltál vagy mit feltételeztél, attól még amit leírtál, az hülyeség marad.
Nem tudom miért ezekkel az adatokkal számolsz.miért 4780ft.-al?miért nem 2975ft.-al?ha az ember buta persze hogy más számok jönnek ki.én abban a 10 napban 600km-t tettem meg,ez 4.95ft/km.szóval akkor....?
Fizetőkapu?persze,nekem is volt hogy senki nem volt elöttem,viszont volt hogy kapunkét 20percet vártam.de ezt tudnod kéne hogy így működik.
a kapus rendszer az abszolut primitivitas es kibaszas az autosokkal. aki mar allt sorba fel orakat pl. horvatorszagban az pontosan tudja ezt. arrol nem is szolva, hogy a hasznalata nemcsak idotrablo, de farazto is. az eves matrica lenyegesen kulturaltabb, meg a szokasos kifogasok mellett is. a magyar megyei matricazas szinten faszsag, a magyar nyomor es szarragas manifesztacioja.
Vegyél vissza a lendületből, mert könnyen kinn találod magad. Ez csak egy jó tanács.
Rosszul emlékszel. A Kaposvár elkerülő 2015. január 1-től fizetős volt. A türelmi idő arra vonatkozott, hogy ha januárban nincs matricája, de február végéig megveszi, akkor nem kell büntetést fizetnie, csak 1.470 Ft szolgáltatási díjat. Aztán január vége felé kitalálták a módosításokat, így okafogyottá váltak a 61-es úton kiszabott esetleges büntetések.
Igazad van, lemaradt, hogy mint ahogy az összes autópálya és autóút (a főutak és a kivételek nem).
Bátorkodtam annyit feltételezni az olvasóról, hogy a főutak és a kivételek nem keverednek ide, mert nem ezekről volt szó. Hanem a kapus rendszerről, hiszen innen indultunk. Főúton és a kivételeknél pedig szóba se jöhetnek a kapuk.
Nem nézek szét más országokban, nem érdekel, ott mi miért mennyi... Mint említettem, én itt fizetek adót, itt adóztatnak szénné többek között gépjármű használóként is az üzemanyagárba épített és pofátlanul megemelt adóval, a "súlyadóval", a biztosításra rábaszott 30% "baleseti adóval".
Ha külföldre megyek, elfogadom, hogy ott annyi és kész, nem kötelező odamennem. Ezzel szemben itthon kevésbé veszi be a gyomrom a "nem kötelező" szöveget azoktól, akiket én tartok el.
Ne hazudozz össze vissza, inkább nézz utána. Egyetlen napig sem volt fizetős(egyetlen napig sem kellett fizetni). Mire az egy hónap "türelmi idő" lejárt, eltörölték ezt a baromságot. Persze közben krakus vitéz meg a somogyvári bunkóparaszt versenyt ígérgették, hogy nem kell fizetni, ne vegye meg senki a megyei matricát. Ennek a nyomai megtalálhatók a megyei sajtóban, ha nem hiszed, járj utána.
De ott van az említett két város ami szintén nem fizetős vagyis a kijelentésed mely szerint (idézlek) "Ja, az a bajod, hogy a kecskeméti elkerülő fizetős lett, mint ahogy az összes többi?" nettó hülyeség volt. És most már hiába a szerecsenmosdatás, hogy "csak főút" stb. , mert erről nem volt szó...
Most mi jön? Kijelented, hogy pl. a veszprémi körgyűrű nem is elkerülő? Vagy csak simán letagadod amit szó szerint idéztem, tőled? Szánalmas amikor csúsztatással, mellébeszéléssel akarsz kimászni a szarból amibe a saját meggondolatlanságod miatt kerültél.
Nézzél szét más országokban, hogy hol mennyibe kerül a kapus rendszerrel a használat. Lehetőleg az unióban kutakodjál, ne Macedóniával hasonlíts össze minket. Aztán beszélgethetünk a tényekről.
De, fizetős volt, 2015. januárban egy hónapig. Akkor történt az az idióta átállás (fizetős elkerülők, megye matricák stb.). Mivel ott az ugye autóút, tehát fizetős. Aztán a nagy felháborodásra kitalálták az észszerűsítéseket (pl. ne a megye utolsó csomópontjáig legyen érvényes a megyei, hanem a következő megye első csp-jáig), és most figyelj, mert ez érint téged, olyan autópályát vagy autóutat visszatettek ingyenessé, ami nem csatlakozik más autópályával vagy autóúttal. Mint pl. Kaposvárnál a 61-es. Vagy Szombathelynél a 86-os (amikor aztán kész lett az M1-esig, azóta fizetős). Szerencsére egyre kevesebb az ilyen kivétel.
Tehát semmi köze ahhoz, hogy hol tudtak vagy nem tudtak lobbizni.
Ha itthon is kapus rendszer lenne, nem 6 és nem 8 forint lenne 1 km, de még csak nem is 20. Hidd el, nem akarnád!
Megint a puszta fikcióidat állítod szembe a tényekkel. Szánalmas. Ha netán mégis rendelkezel a jövőbelátás képességével akkor meg vegyél inkább lottót.
Én értem a gondodat, de vannak alapvetések: a matricás igazságtalan aki ritkán használja azzal szemben, aki minden nap kihasználja, a km alapú viszont drágább annak, aki ritkán használja a pályát, sokkal drágább, aki gyakran, és sokkal-sokkal drágább, aki minden nap.
A szerb és macedón árakat nem lehet összehasonlítani a magyarral, mert teljesen más rendszer, ráadásul más kávéház.
Ha itthon is kapus rendszer lenne, nem 6 és nem 8 forint lenne 1 km, de még csak nem is 20. Hidd el, nem akarnád!
Nem akarom ragozni az utópálya témát, de du. még megszólítottatok.
aptohu
Te egy évben autópályán egyszer mész Bp-Röszke oda-vissza?
A Bp-Röszke oda-visszát sajnos igen. De még egyszer-egyszer biztosan megyek az M1, M3 és M7 pályákon is. Az M6-on eddig összesen egyszer mentem. Meg az M0 rendszeresen, mert nekem elkerülhetetlen.
Egyébként kapu vagy km alapú nálam egyre megy. Elnézést a pontatlanságért. Lényeg az arányosságban lenne! pl. van aki 40 eFt-ért 20 ekm-t megy (2Ft/km), más meg 2975-ért 150-et (20 Ft/km). De ha nem akarjátok, nem értitek.
feksza
Gondoltam, hogy rárabolsz a narancsos munkahely teremtési szlogenre. De nem ez volt a lényeg. :)
Ha két órád elment a kapukra, akkor ezt jól elszúrtad. Én max. a 2. voltam minden kapunál, de sok helyen nem volt előttem senki.
Egyébként kérlek számold ki, hogy neked mennyibe került a magyar és mennyibe a szerb vagy macedón autópályák használatának Ft/km-e.
Vagy számold ki, hogy mennyibe került Vappalinak a nem egészen 2 km, aki véletlenül rátévedt az M5-re, és ne a lehetséges büntetéssel számolj, csak a 2975 Ft-al.
Nekem a magyar oda-vissza összesen 210 km (oda: Lajosmizse - 55 útig 100km + vissza: Röszke - Lajosmizse 110 km - Azért Lajosmizse, mert addig jó a Pest megyei) 4780 Ft volt, ami 22,76 Ft/km. (De ha M0 - Röszkét számolok kétszer, akkor az a 2x154 km-re is 15,51 Ft/km)
A szerb 2x kb.550 km összesen volt nekem 9417 Ft (kártyával fizetve), az 8,56 Ft/km.
A macedón oda 173km , vissza 180 km pedig 2186 Ft volt (kártya), 6,19 Ft Ft/km.
Akkor mi a drága?????
De igazad van, ha veszek egy 10 napost, és 10 napig céltalanul bolyongok az itthoni autópályákon, mert megtehetem, akkor olcsó lesz. De mutasson valaki egy embert, aki ezt teszi.
--------------------------------
Az pedig a legnagyobb genyóság az egészben, hogy a városokat elkerülő részeket is fizetőssé tették. Meg a Röszke előtti 2km-t. De akinek tetszik, az csak tapsoljon.
Én a Pest megyei matricára csak egy újabb adóként tekintek, mivel Budapest körül anélkül nem lehet élni. Én kettőt vehetek minden évben.
Persze az okos rendszerük mindig kiabál, mikor az évest veszem, hogy ön már rendelkezik érvényes matricával bizonyos szakaszokra. Ekkor mindig mondok egy b...meget és tovább lépek.
Sajnos ilyen országban élünk. Van akinek tetszik, van akinek nem.
Ha már az unalom szóba került; a stílusod is kezd unalmassá válni és az is, hogy szétoffolod a topicot! Nem tudnál lecuppanni a témáról? Vagy ha ragaszkodsz hozzá akkor ne anyázz; a rossebezésnek legalább van egy feelingje :)
Mi is ezt a dugót láttuk csak nekünk is jutott hazafele. 3 sávból egy lett és kommandósok néztek minden kocsit egyesével....de azért Belgrádon keresztül nem lassú. :)
Remélem nem küldenek csekket, mert az egyik hídon mintha lettek volna zsaruk és picit gyorsabban mentem....
Meg valahol olvastam, hogy a fizetőkapuknál mérnek átlagsebességet a pályaszakaszokon. Ez igaz? Mondjuk nem mentem gyorsan.
Az bele, meg az is, ha nem kedveled a regnáló kormányt. A stílusoddal is csak annyi a baj, hogy egy utazási fórumon kurvaanyázol politikai okból. Nyilván megteheted, kinekl mi okoz örömet...
tiszta sor,csak azért írtam hogy azért ott is bele lehet szaladni plusz kiadásba.szerintem alapból kár svájcot magyarországhoz viszonyítani,nagyon nem egy súlycsoport.
Még egy kis off! A teljesség igénye nélkül. Szétnéztem, néhány környező országban. A legrövidebb és az éves matrica között 7, 8 szoros árkülönbség van, nálunk 14x drágább. Pedig a legrövidebbek (7-10 napos), nagyjából egy árban vannak. Érdekes, hogy Svájcban csak évest lehet venni, ami 40 chf, viszonyítsuk a magyar éves díjhoz?
Ja, az a bajod, hogy a kecskeméti elkerülő fizetős lett, mint ahogy az összes többi?
Ez már lejárt lemez. Volt akkoriban hőbörgés, én sem értek vele egyet (persze cserébe odaadták a megyeit), a karaván meg halad tovább = jóval több az állam bevétele.
1. visszafelé keresztül mentünk Belgrádon, de soha többet nem mennék. Rengeteg autó, nézelődni nincs sok mindent, nagyon kellett figyelni. A haladás elég lassú.
Ez furcsa. Én mentem már keresztül éjjel, nappal, szombat este partytime idején de soha nem volt gond a haladással, ha a megengedett tempóval haladtam, sorra mentek el mellettem a többiek.
Az idén kifelé menet a szembejövő oldal be volt dugulva de ott valami baleset lehetett mert több mentőt, rendőrt is láttunk.
Üdv! Tegnap kora éjjel értünk haza, csak megosztanék pár tapasztalatot. Kifelé éjjel mentünk, kb 22. órai indulással. Tompa-Paralia (oda-vissza). A határokon szinte alig kellett várni, kivéve a Szerb kilépést, az kb 20 perc volt, bár ekkor már világos volt. Visszafelé kedd de. 8.30. körüli indulás. Itt már voltak neccesebb várakozások a határon. Míg a görög határőr kb 1 perc alatt átengedett, a Macedónoknál nagyon sokat vártunk, majd egy idő után papírok megnézése nélkül elindították a sorokat, szerintem rájuk szóltak a görögök, hogy nem tudják engedni a forgalmat, mert rájuk torlódik. A szerbeknél ki és be is kb. 40 perces várakozás. Magyaroknál pár perc, de brutális kamionos sor állt Tompánál befelé magyarba, több kilométeres, így a szembejövő sávban kellett lavírozni, amíg kikerültük őket, hogy a határhoz tudjunk érni. Néhány személyes tapasztalat: 1. visszafelé keresztül mentünk Belgrádon, de soha többet nem mennék. Rengeteg autó, nézelődni nincs sok mindent, nagyon kellett figyelni. A haladás elég lassú. Odafelé az elkerülőn mentünk, és igaz, hogy egy része "mellékutas" volt, de legközelebb inkább csakis arra. 2. A szerb autópálya jó részén 130-as tábla van kitéve. 3. Megjártuk Athént is, most először, valóban nagyon sűrű a forgalom, rengeteg motorossal, akik simán átmennek az autó előtt is keresztbe, de a gyalogosok is. 4. Aki teheti, vigyen magával megfelelő mennyiségű eurót, a kinti ATM-ek elég durván váltanak. 5. Akinek nem terhes az éjjeli vezetés, érdemes akkor menni. Üdv mindeniknek, jó utat!
A kecskeméti elkerülőt 4 km-en használni EGYSZER vagy kétszer egy évben, valljuk meg, nem túl nagy halmaz, sőt, annyira elenyésző, hogy nem releváns példa.
Saját logikád ejt csapdába. Ha a közlekedők egy jelentéktelen halmaza használja azt az elkerülő szakaszt, akkor nem kellett volna fizetőssé tenni, már csak azért sem, hogy az elkerülő eredeti funkciója megmaradjon.
Ha meg mégis többen használják, akkor kuka az érvelésed.
Az infrastruktúra kiépítésének költsége megintcsak nem érv. A rendszámfigyelő kamerarendszer sem volt ingyen. Ezek egyszeri költségek. És adófizetőként nem az állami cégek profitja érdekel, főként ha az én zsebem bánja.
és azokat a munkahelyeket neked kéne fizetned.egy szónak is száz a vége,a jelenlegi rendszer gyorsabb kényelmesebb praktikusabb,az árról meg felesleges mert nem tudjuk mit kérnének a kapuknál.olcsóbban nem jönnénk ki az biztos,mert akkor még el kéne tartani azt a sok kaput is.akkor lennének ám igazán dugók a bp-balaton szakaszon.
A sacc 10 forint a meglévő, telepített infrastruktúra alapján lenne (teherautóknak kiépített, GPS alapú rendszer). + a kütyü.
A kapus rendszerről részemről szó sem volt, mert soha nem fog visszajönni. Az pedig természetesen nem 10 forint lenne, hiszen újra fel kellene építeni 300(?) kaput, üzemeltetni kb. 3.000(?) emberrel.
Gondold át, ez mennyibe kerülne ez egyszeri költségként (úgy, hogy egyszer már lebontották a kapukat és a csomópontokat is), illetve havonta.
És most meg is osztom veled: 3-4 évvel ezelőtt felmerült az NFM részéről, hogy aki szeretné, használhatná a teherautóknak kiépített rendszert (a tgk-k 6 éve már km alapon fizetnek - már főúton is, mert a mohóság nem ismer akadályokat). Aki meg úgy gondolja, vegyen ezentúl is matricát. Azt ugye nem kell levezetnem, hogy kishazánkban mi lenne a következő lépés?
Akkor, ha jól emlékszem, 3-4 éve 6,5 Ft/km árat dobtak be. Azt persze szemérmesen elhallgatták, hogy + ÁFA. Szóval inkább 8 Ft/km. Ez most lenne kb. 10 Ft. Hangsúlyozom, ez a félhangos benyögés a bevezetéskori ár lett volna.
A fedélzeti egység a teherautóknak jelenleg 34.000 Ft. Szivargyújtóra kell csatlakoztatni. Ha elfelejted bedugni, így jártál, jön a büntetés...
Számolgassál (és olvasgassál horror történeteket, mikor a készülék nem talál GPS jelet, aztán érkezik egy 200 ezres bírság).
A kecskeméti elkerülőt 4 km-en használni EGYSZER vagy kétszer egy évben, valljuk meg, nem túl nagy halmaz, sőt, annyira elenyésző, hogy nem releváns példa.
szerinted ha itt kapuk lennének akkor 116,5forintért rohangálhatnál rajta kaputól kapuig?nem beszélve az esetleges várakozásra a kapunál.azt neked valaki kifizetné?
.... és mikor mentél nyaralni, akkor mit vettél itthon, és azzal mennyit szaladgáltál?
Semennyit. Megvetted és egyszer elmentél a Balatontól a határig.
Én pl. havit vettem, mert két hétre mentünk. Hányszor mentem az autópályáinkon, kétszer. Egyszer oda, egyszer vissza az M5-ön.
Mennyit fizettem a 180 km megtételeért, annyit, mint a szerb 600-ért. (nem számoltam ki, te vontad az egyenlőséget)
Szóval jó a duma, hogy annyit mész, amennyit akarsz, de aki nem éveset vesz a sok autópályázás miatt, az max. egy oda-visszára használja a rövidebbeket.
Arról nem is beszélve, hogy a Pest megyeit kénytelen vagyok megvenni év elején, és ahányszor éveset veszek, annyiszor azt a szakaszt duplán fizetem.
Azt, hogy nem vagy a kormány elkötelezett hívője megértem, de azt már kevésbé, hogy az általad vert hab mennyiben fér bele a topic címébe, témájába. Ha ez ügyben kívánsz anyázni javaslom keress egy szaktopicot; valszeg találsz.
Én csak egy pl.ragadnék ki.Amennyiért egyszer,de csak egyszer keresztül megyek Szerbián,annyiért itthon 10napig oda és annyiszor megyek amennyiszer akarok!és nem "pihengetek" óránként tíz percet a kapuknál!
Ahol matrica van ott az állam beveti az "okosságot" is és Magyarország ebben még csak nem is élenjáró; Szlovénián megy keresztül az Olaszországba, észak-Horvátországba tartó külföldiek jelentős része erre mit találtak ki? A 7 napos matricát, ami figyelemmel a turnusok hosszára finoman szólva is ötletes megoldás; kénytelen vagy kettőt vagy éppen havit venni, különben vagy oda, vagy vissza lennél kénytelen potyázni. Ahhez képest a magyar 10 napos kifejezetten baráti!
Ahhoz, hogy ezt kijelenthesd, tudnod kellene, milyen díjakkal számolnának az állami autópályákon kapus rendszer esetén. Ezt nem tudhatod ezért érvek gyanánt marad a külföldi példa meg az, hogy az M5-ön mi volt. Ez édeskevés, a találgatás pedig nem érvelés.
Másrészt ha visszaolvasnál, a kecskeméti példával kezdtem ahol egy négy kilométeres szakaszt használnál EGYSZER vagy a visszaúttal együtt kétszer, és ezért vagy veszel egy éves matricát az egész megyére vagy egy tíznaposat az egész országra.
De ha a központunkba megyek fel, akkor is kb. harminc kilométeren használom az M7-est. Ott is olcsóbb lenne a kapu, lévén igen ritkán megyek arra.
Gondold át, ha minimum 35% havit kénytelen venni a 2x4 napos matrica helyett, az mennyi bevételnövekedés? Ennyire egyszerű.
És szerinted engem adófizetőként mennyire vigasztal az, hogy az államnak lesznek pluszban elpazarolható/ellopható milliárdjai azzal, hogy engem jó megszívat?
Mivel a közigazgatásunk, egészségügyünk-amelyeket szintén a mi adónkból tartanak fenn, úgy működik, hogy az ember akkor is kénytelen a fővárosba járni ha amúgy a háta közepére sem kívánja a "pesti utat" és ezek az utak jellemzően egy nap alatt megvannak, had tartsam fenn magamnak a jogot, hogy elküldöm a narkós kurva anyjába azt a garnitúrát aki ezt bevezette.
Keveset. Ahhoz keveset, hogy megérje megvennem az éves országos matricát. Annál viszont többet, hogy a tíznapos matricákkal szórakozzak, ezért megyematricákat vettem a fővárosig.
Ezt így nem lehet kijelenteni. Épp a kecskeméti elkerülő a példa rá.
Amúgy meg az, hogy a kapunál mennyit fizetsz az nincs összefüggésben a rendszer aráányos vagy aránytalan voltával-aki többet használja, többet is fizet, vica versa...
De itt az arányosság akkor kapta az első nagy pofont amikor megszüntették a háromnapos matricát...bár a hardcore narancskullancsoknak nyilván erre is van egy tökéletes magyarázata, hogy miért is jó nekünk.
Lugos-Szörényvár között nem haladós,ennek ellenére Artánd-Kalafat 5 óra.Vidin-Kulata 7óra egy tankolással,mini vásárlással.
A Bulgár szakasz egy átok.Kalafat-Vidin határ másfél óra (+6euro a hídpénz amiröl nem olvastam eddig),utána az 1-es út 3helyen lezárva,elterelés,de még az elterelésben is elterelés olyan helyekre,hogy nem 20-szal mentem,hanem imádkoztam ne akadjon fent az auto lépésben haladva.Szófia-Kulata között autópálya kiváló,ahol nincs ott 60-nal lehet haladni.Kulatai határ 3perc.
Van is, meg nincs is. Az ezzel a gond, hogy több társaság üzemelteti az autópályákat és nem egységes ez a rendszer. Annak jó, aki napi rendszerességgel használja egy adott társaság szakaszát.
Nekem a kedvencem az M0 ami itt-ott fizetős, amott meg nem.
Ez nem érint mert Pest megyére meg kellett vennem a "megyematricát"-mint ahogy Somogy, Fejér megyére is. De azért nem veszek se éves megyei, se tíznapos országos matricát, hogy egy négy kilométeres autópályaszakaszt használjak. Akkor szagolják a kecskemétiek a kipufogófüstömet, ha már ennyi érdekérvényesítésre sem futotta nekik.
Persze vannak, akik ennek is tapsolnak... :-(
Amúgy meg akárhogy vinnyognak a narancsosok, a kapus rendszer sokkal igazságosabb. Akkor és annyit fizetsz amikor és amennyit használod a pályát. Pont.
Van; a részleteket itt tudod megnézni: www.aegeanmotorway.gr
Én nem látok benne nagy okosságot egy turista szemszögéből, mert ritka, hogy egy-egy kapunál 2 percnél nagyobb sor lenne, de természetesen mindenkinek megvannak a preferenciái :)
A tömeg még elviselhetető volt, talán Porto Katsikinél éreztem azt először, hogy ez talán picit sok még nekünk is...de a látvány kárpótolt minket! Ha oda terveztek fürdőzést napernyőt vigyetek, mert a bérlés 20euro,illetve feljebb meg tudtok állni parkolni, nem kell a fizetős parkoló helyig lemenni. Cipőt mindenképpen vigyetek bárhova is mentek, mert elég élesek a kavicsok. Homokos részt sajnos csak itt találtunk, ez a gyerkőc miatt fontos szempont volt nekünk. Egremni strandját mi hajóval közelítettük meg. A nyugati strandok állapota rendben van, viszont érdemes elmenni a keleti part strandjaira is. Kisebb tömeg és azok is gyönyörűek. Ha beütöd a Googlebe, hogy lefkada legszebb strandjai, akkor találsz nagyon jó leírásokat róluk. Leflada várost érdemes este meglátogatni, ha szeretitek a bazárokat,hangulatos kis város.
Ha egyszer véletlenül kelet-Magyarországra tévedsz láthatod; ha túl sok a kátyú kiteszik a 60-as vagy éppen a 40-es táblát és a gond meg van oldva. Ja igen; és megjelennek a yardok a trafikkal a bokrok alatt sunnyogva mint egykor a szocialista Csehszlovákiában :) A németek már több ízben felajánlották, hogy ingyen átadják a technológiát hogyan kell jó minőségű és tartós utakat építeni, de az egyik magyar kormánynak sem kellett, mert majd a haverok megoldják okosban... Na ez az igazi hungarikum.
A klasszikus kérdés itt is felmerül: mihez képest nagy a tömeg? Mi több mint 20 éve voltunk ott először és utána évente, néha kétszer is, de 10 éve nem járunk oda pont a tömeg miatt. Ma pedig sokan azokat az állapotokat sírják vissza jogosan :) Ami tény; a legszebb részeket is beépítették, de a legtöbb esetben agyatlanul, koncepciótlanul, július közepétől augusztus végéig sok az olasz, mert a legtöbbnek olcsóbb mint odahaza, de szeptembertől június közepéig alig van turista; tehát ebben az időszakban kell megkeresniük az egész évre valót, mert ott saját ipar, vagy más egyéb kereseti, bevételi lehetőség nagyon kevés van. Akkor ezt rakd össze és kb. képben leszel.
Nekem most jött az egyik autómra ha jól emlékszem 12 !! jogosulatlan pálya használat.. nem volt megyematrica. kellett volna fizetnem 12x 14950 ft-ot ami nem kevés. bementem az irodába, befizettem 2x 14850-et, és a többit méltányossági alapon elengedték.. Azért ez elég korrekt szerintem...
felesleges a politikát idekeverni,de szerintem ebben pályafizetős dologban mi jók vagyunk.
ha keletre nézünk,ott erőltetik a fizetőkapukat.ostoba dolog,drága és időigényes.nyugaton matricáznak,ami olyan mint nálunk csak ők még mindig erőltetik a hülye matrica ragasztó baromságot.de persze tudom azt szeretnénk ha ingyen lenne.
Megpróbálom értelmezni amit írtál. Röszkéig jöttél a régi 5-ös úton.(feltételezem, hogy 19 óra ekkor már elmúlt és ezért mentél R1-H1 nek) 1 kőrforgalom állta az utadat, belehajtottál, kihajtottál belőle egy felüljáróra ami az M5 pálya fölött vezet át. Balra fordultál a határ felé, elhajtottál az ŐMV kút mellett(ott kellett volna megvenned a matricát) és beálltál a határra kilépésre. Így használtad az M5 pályát egy fizetős részen matrica nélkül. A hazatérésed után pár nappal ki fog derülni, hogy rögzítették e ezt a tényt. Ha a senki földjén visszafordultál volna belépésre, belépsz és megveszed a matricát, most ez nem lenne kérdés. Amit a közeg mondott neked az értelmezhető úgy is, hogy menj tovább és vegyél az első szerb benzinkúton magyar matricát! Hogy erre van e lehetőség én nem tudom, én visszafordultam volna, de inkább az ŐMV-n megvettem volna. Remélem szerencséd lesz és nem rögzítette kamera! Most már majd arról is írj, (akár a Sarti topikon) hogy milyen az idő a tenger, hogy érzitek magatokat, milyen a Stelitsa, stb! Persze az sem baj ha csak a hazajövetel után teszed ezt. Szóval kíváncsi vagyok sikerült e aklimatizálódni(leszarom tabletta és tsai.)
Valójában először volt éjfélig, de aztán ezt túl liberálisnak látták és megszüntették. Azonnal bírságoltak. Majd a választások közeledtével bedobták az "emberekért vagyunk" kártyát és nagy kegyesen adtak 1 órát. A hívőik bárgyún benyalják ezt a "jóságot".
Mi 3 hét nyaralás után jöttünk haza. Az autópálya matricám már nem volt érvényes, így amikor átléptük a magyar határt, jobboldalon ott voltak a matrica eladó helyek.
Bementem havi matricáért. Mondtam, hogy csak kártyám van, nincs nálam magyar forint. Nem baj, ott a másik épület, ott lehet bankkártyával fizetni.
Ott azt mondta a hölgy, hogy csak €-ban lehet fizetni kártyával is, és az 20€-ba kerül (6500Ft!!!!),.
Mondom a hölgynek: Kérem ez Magyarország területe, ahol a törvényes fizető eszköz a forint!!!!!
Válasz: Sajna, csak €-s elszámolás lehetséges, keressek egy órán belül egy benzinkutat és próbálkozzak ott.
Fizettem €-ban.
Azon gondolkodtam, hogy a nagy melldöngető hazafiak ilyenkor hol vannak, ha Magyarország területén a magyar forintot nem fogadják el.
Nyalhatod a narancssárga seggüket, akkor is ők vezették be, hogy az elkerülők fizetősek legyenek. Pont az lenne a cél, hogy mindenki azokat használja és ne a városi forgalmat növelje, nesze bazdmeg, fityiszkéim megoldották...
Aha, persze...Akkor itt miért nincs egynapos matrica? Miért kell 200 m ért pályadíjat szedni??Pl.Röszkénél ??Bevezették a megyei matricát , olyan utakra is amik nemhogy autópályák, de még sima főútnak is szarok...
Szia. Engem a következő dolgok érdekelnének Lefkadával kapcsolatban.Ilyenkor fő szezonban elviselhető- e még a tömeg ? Nyugati strandok állapota? Azt sajnos tudom, hogy Egremni még nem látogatható.Plusz minden egyéb érdekesség. Köszi.
Már megint a politika!Ha ez így lenne akkor nem vezették volna be hogy ha netán feltévedsz a pályára matrica nélkül akkor van egy órád hogy vegyél.Lehet szidni és politizálni,de még így is ember barátabb itt az autópálya rendszer mint pl. Szerbiába.
Hogy van-e képük büntetni az utolsó 2-3 km-ért is az majd kiderül.
Van-e képük?
A Kecskemét elkerülő kb. négy kilométeres szakasza autópálya. Ha Szolnok felől jössz, végig táblázza, hogy "Dunaföldvár" oszt egyszer csak az autópálya felvezetőn találod magad. A négy kilométeres szakasz közepén ott a kamera és küldik a büntit.
Hogy basznák szíven azt a narkós, tetves, pénzéhes fideszes kurva anyjukat...
Kérdeztem a magyar útlevélkezelőt, hogy akkor most mi van. Szerintem azt sem tudta hirtelen melyik határon van, és főleg melyik irányba. Azt mondta, ez autópálya, ha tovább megyek a kúton vegyek matricát. A tovább az pár száz métert jelentett, és ott volt a szerb határ.
Az idén változott a törvény, most az a szabály, hogy ha rámentél a fizetős autópályára, akkor egy órán belül meg kell venned a matricát.
Tehát rámégy fizetős útra, elgurulsz a legközelebbi benzinkútra, ott megveszed a matricát és örülsz (persze csak akkor, ha a fizetős útra való felhajtástól az első benzinkútig elérsz 1 óránál rövidebb idő alatt).
Szerintem a határőr arra gondolt, hogy még mindig jobban jársz, ha visszamégy a kútra matricát venni, mint kifizetni a büntit (arról nem is beszélve, hogy kb. húszféle mobilalkalmazással lehet menet közben is autópályamatricát venni).
Visszafelé jövet vagy Tompa felé menj, vagy ha R1-en jössz át, akkor az M5-ösön az első kútnál vedd meg a matricát és minden OK lesz :-))
Délután érkezett ide egy házaspár Kaposvárról és elmondták; amikor beléptek Macedóniába az ellenkező oldalon a két határon összeértek a sorok és cirka 3 kilométeres volt. Ez így első hallásra elég durvának tűnik különösen kedd délelőtt!
Korábban említetted, hogy délen több fizető kapunál láttál bankkártya matricát, ami elméletileg azt is jelentheti, hogy azoknál a kapuknál lehetséges a bankkártyás fizetés. Ha esetleg megvan még a nyugtád megnéznéd rajta, hogy melyik autópálya üzemeltetési társaság kapuján láttad? Mert az égei tengerinél ( aegeanmotorway.gr görögökkel itt nézzük az oldalt) még nincs ilyen lehetőség...
Remélem, hogy látszik a képből.. Ha nem akkor leirom részletesen az érintett településeket. Az út minősége rendben volt, jól lehetett haladni rajta.. Viszont gps legyen nálad...
Ok. De ha elolvasod még egyszer amit írtam, rájössz hogy nem. Szerbia felé mentem, és ő azt mondta, hogy vegyek a benzinkúton autópálya matricát. De ott nem volt benzinkút. Már csak a senki földje. És Szerbia. Nem a visszautat kérdeztem.
Lenne egy kérdésem a szerb szakasszal kapcsolatban. A RO-SRB határtól az autópályáig melyik útvonalon mentetek, milyen volt az aszfalt minősége? Versec-Kevevára(Kovin)-Szendrő legutóbb elég rossz minőségű volt, de az lenne a legrövidebb. Ha nem szakad le az autó felfüggesztése, arra mennénk.
Szombaton érkeztem meg Görögországba, minden simán ment. Határok átlagban fél óra alatt megvoltak. Tankolás, büfék is rendben voltak útközben.
Viszont a navikon hiába állítottam be, hogy Magyarországon kerülje az autópályákat, Szeged után csak rávitt a határ előtt. Azt írta ki, hogy máshogy nem tud tervezni, igaz a fizetős fül az nem volt aktív.
Kérdeztem a magyar útlevélkezelőt, hogy akkor most mi van. Szerintem azt sem tudta hirtelen melyik határon van, és főleg melyik irányba. Azt mondta, ez autópálya, ha tovább megyek a kúton vegyek matricát. A tovább az pár száz métert jelentett, és ott volt a szerb határ.
Emiatt mondom, hogy nagyon nem lehetett képbe.
Viszont ahogy nézem hazafelé is arra a határa visz, és azt írja megint, hogy nem tud máshogy tervezni, csak úgy hogy autópályát érint.
Ahogy ígértem beszámolok a Lefkadára tett utazásunkról:
Péntek délelőtt 9-kor indultunk Gyuláról Románián keresztül Lefkadára. Az út hossza 1250 km volt, ezért úgy döntöttünk, hogy a Szerb - Makedón határátlépés után megalszunk Makedóniában és reggel folytatjuk tovább az utunkat.
Romániában az utak minősége elfogadható volt, nagyobb kátyúk és dugok nem voltak útközben. A Román határt Szerbia felé Temesmoránál léptük át kb. 5 perc alatt. Majd 110 km szerb főút következett, aztán mentünk fel az A1-es autópályára. Itt már volt néhány nagyobb dugó és várakozás is sajnos az útépítések miatt.
A Szerb - Makedón határon várakoztunk a legtöbbet, nagyjából 1 óra hossza volt. A határ után 10 km-re szálltunk meg a Harmony Hotelben, melynek ára 2 felnőtt + 1 gyerek reggelivel 10.000 Ft volt. Tiszta, rendezett szállás, nagyon finom bőséges reggelivel, a célnak tökéletesen megfelelt.
Szombat délelőtt 9-kor folytattuk az utunkat. A Makedón - Görög határt Nikinél léptük át, mindenféle várakozás nélkül. Makedóniában kb. 80 km-ert mentünk főúton, Görögországban pedig kb. 200km volt olyan útszakasz, amelyet nem autópálya mentén tettünk meg. Délután 17 órára érkeztünk meg a szállásra.
Pozitívumai az útvonalnak: kevesebb várakozás a határoknál (kivéve szerb - makedón). Kevesebb km és időben hasonló érkezés. Thesszaloniki elkerülése és az esetleges nagyobb dugók elkerülése a görög autópályákon.
Negatívum: kevesebb autópálya szakasz, sokszor az az érzésem volt, hogy nem jó fele haladunk (egyetlen egy autó sem volt az úton).
Néhány fontosabb információ:
- Romániában az útdíj megváltása kötelező, érdemes megvenni a legelső benzinkúton, mert egyre több kamerás megfigyelő rendszert építettek ki a határokon.
- Szerbiában az autópályán elfogadják a bankkártyás fizetést
- Makedóniában és Görögországban mi csak olyan kapukon mentünk át, ahol csak az Eurót fogadták el.
- Érdemes Makedóniában tele tankolni az autót, mert 370 Ft/liter áron van a benzin, Görögországban pedig 550 Ft/liter.
Ha bárkinek bármilyen más jellegű kérdése lenne az útvonallal, vagy akár Lefkadával kapcsolatban az nyugodtan kérdezzen, ahogy tudok válaszolok.
Lefkada egyébként gyönyörű sziget, szinte minden strandja csodaszép és tiszta, viszont vízi cipő használata ajánlott, mert elég élesek a kavicsok a part mentén és a tengerben is.
Voltam papírboltban. A zöldnek több árnyalata van. Mutattak vagy 5 különböző tónusú zöldet, a közepéből választottam, azt hiszem az a "biztosító" zöld ;-).
Pontosan erre gondoltam én is! A macedón és szerb határőrök nem beszélnek nyelveket, a kutasok sem, főként olyan szinten, hogy e két párbeszéd valós egyen.
Szerintem Stevie nem erre gondolt. Nekem is beugrott valami a két hsz kapcsán, de lehet, hogy tévedek.
A leírtak alapján látványosan egyértelmű volt, hogy valami félreértés történt. Az biztos, hogy a macedón (szerb, bosnyák, horvát, montenegrói, bolgár, stb) határőrök és rendőrök nemigen beszélnek idegen nyelveket, az angolt sem. Ha az ellenőrzés alá vont autós sem, akkor garantált a lentiekhez hasonló párbeszéd - amit a másik fél valószínűleg teljesen másképp mesélne el.
Oda kötök ahol a legolcsóbb. 6 autóra fizetek eleget így is ... Ba..hatom a drágább biztosítást, ha olyan tör össze akinek nincs kötelezője. Most is várok 3 hónapja hogy fizessen a mabisz egy baleset miatt, de a károkozó fellebbezett hogy ne vegyék el a jogsiját és nem büntessék meg. Amíg nem lesz bírósági határozat várhatok a pénzemre :(
Egyébként nem a határőr miatt érdemes vinni hanem azért mert ha esetleg kárt okozunk külföldön és van nálunk egy hivatalos papír a kötvényszámunkkal akkor a sértett fél előbb megnyugszik mintha hangosan magyaráznánk hogy "NEEM ÉRTEED, NEMZETKÖZI EGGYEZMÉÉÉNY" :)
Ha pedig nekünk okoz kárt egy külföldi rendszámú akkor - főleg ha "gazdagabb" országból való- érdemes közvetlenül a saját országa biztosítóját megkeresni.
A gond az, hogy az autósok egy része nem készül fel külföldi útra megfelelően.
Mi kell a határátlépshez autó vonatkozásában?
Rendszám, érvényes forgalmi, vezetői engedély, személyi igazolvány, vagy útlevél, zöldkártya.
A legutóbbira nagy ívben tojnak sok esetben, pedig: Ha befizetem a kötelező biztosítást, ingyen és bérmentve kérhetem a biztosítót a zöldkártya kiállítására! (akár postázzák is, ahogy az Allianz teszi).
Mielőtt valaki elindul, elég a fent említett listát (ha nem megy neki fejben írja le!) átgondolni. Csak ennyi és semmi más.
Én a zöldkártyát az autóban tartom. Nem lehet elhagyni, elfelejteni.
Holnap indulunk Stavros- ra pontosabban Nea Vrasna -ra 17.30- kor Hajdú-Bihar megyéből. Röszke főút határátkelőnél lépünk ki. Kiváncsi vagyok mennyi idő alatt fogunk oda érni.Majd megírom!
Szórakozásra vágysz? A többségnek pedig inkább dühítő, hogy így szórakozhatnak emberekkel szaros kis senkik. Amit Bujazliz beírt a Nemzetközi Rendszám egyezményről az fontos dolog és én úgy gondolom, hogy talán a hivatásos és önkéntes Majdénmegmondomatutit emberkéknek ezzel kellene foglalkozni és nem évente kiadni olyan Fehér könyvet, mely a nyomtatáshoz felhasznált papír árát sem éri meg. Sajnálatos módon a legtöbb balkáni ország még mindig pajszerral akar betörni a nemzetközi idegenforgalmi piacra és nem korrekt szolgáltatásokkal.
azért kíváncsi lennék a fejekre a kormányablaknál hogy ha odaállítanék úgy hogy forgalomba szeretném helyezni de megtartom az eredetit is.és egyébként az miért is lenne jó?mert az hogy a rendszám a tulajdonosé nem az autóé az oké.egyébként ez nem csak ausztriába van így.
Nem biztos, hogy nem szabályos. Jogilag semmi akadálya annak, hogy az autót mindkét országban forgalomba helyezd. Mindkét országban fizet biztosítást, cserébe megvannak az adott ország rendszámának előnyei(parkolás, stb.). Ezen kívül nem külföldi vagy az úton.
Ausztriában pl. egy rendszámot lehet több autóra használni. A legnagyobbra fizeted a kötelezőt és oda rakod, ahová éppen kell. Még mindig olcsóbb, mint 2-3 autóra fizetni. A forgalmiban mindegyik autónak ugyanaz a rendszáma.
Jól mondod, a biztosításnak semmi köze ahhoz, hogy van-e rendszám. Statisztikák szerint sok százalék olyan autó rohangál itthon, aminek nincs biztosítása. Nekem 2 olyan balesetem is volt, ahol a károkozónak nem volt biztosítása, de rendszáma igen. Az egyik esetben sok hónapos késéssel fizette be a delikvens a csekkeket, a baleset pillanatában azt sem tudta, hogy már rég felmondott a biztosítója. A másik esetben az autón nem csak biztosítás nem volt, de évek óta lejárt a műszakija és nem mellékesen hullarészeg volt a sofőr és elhajtott a helyszínről. Gondolhatjátok szép kalandok lettek ebből...
A MABISZ a végén(kb. 0.5-1 év ügyintézési idővel) mindkét esetben fizette a kárt, nekem átmenetileg a CASCO önrész állt csak benne. Ezt a kalandot nem szeretné Macedónia az állampolgárainak biztosítani.
A KGFB úgy néz ki, hogy ha nem fizetsz a biztosító 30 nap után mondhat fel, és a felmondás után még 30 napig kell neki viselni a károkozásból eredő kötelezettséget. Így egy tisztességesen kiállított zöldkártya a kifizetett utolsó nap +2 hónap időtartamra érvényes. Én ezért is fizetek éves díjat, hogy ezzel ne legyen gond, mert pl. az MKB régen totál véletlenszerű időpontokban küldte a zöldkártyát véletlenszerű érvényességgel kiállítva.
Egyébként így lehet, hogy biztosító váltás miatt most pl. hazafelé már másik biztosítónál voltam, de még az előző biztosító(valójában már érvénytelen) zöldkártyáját lobogtattam, mert az még szeptemberig jó volt, az újtól meg még nem kaptam meg.
Ez az 5000 eurós befizetés elég pofátlan, főleg úgy, hogy volt is zöldkártyád. Minket tavaly csak 50-re húzott le a maci határőr, a "tárgyalások" 100-ról indultak, de hiába magyaráztam angolul, hogy nem kötelező, nem értette, vagy nem akarta érteni. Saját hülyeség volt, kifele menet a szerb határnál vettem észre, hogy nincs nálunk, de nem fordultunk vissza, tanulópénzt megfizettük.
Sajnos elég nehézkes ezt elmagyarázni a maci határőrnek. Ha kötekedni akar, fog is. Az előbb írtam egy biztosítási szakjogásznak abben a témában, kértem angol nyelvű jogi hivatkozást is, azt talán megértik. Amint válaszol közzé teszem. Nagyon dühítő, hogy ennyire pofátlanul tömik a zsebüket a határőrök, de úgy vannak vele, biztos nem fog a túrista belemennei egy jogvitába olyan nyelven, amit nem ismer, inkább fizet, hamarabb szabadul.
A legjobb amit láttam hazafelé jövet,átjöttünk a mac.határon vártunk a szerb határnál,csávokám szembe jött a szerb határon át a szerb rendszámos II.golfal,semleges részen leparkol szerb rendszám le mac.rendszám fel aztán go tovább a mac.határ felé.na,ott milyen turpisság lehet?
A rendszám megléte nem garancia semmire de az adatbázishoz való hozzáférés már igen.
Amúgy traileres ismerős szerint az olaszok is szoktak kérni zöldkártyát az igazoltatásnál. Figyelembe véve a magyar autónepperek erkölcsi nívóját, ez nem meglepő...
Azért akárhogy nézzük is, a rendszám megléte önmagában nem jelenti a kötelező biztosítás meglétét/érvényességét. A Macedonok emlékeim szerint azért kérik a zk-t, mert egy időben honfitársaink bizony simán autóztak biztosítás nélkül és voltak belőle gubancok. (kérik vajon más nációtól is??)
Amit írtál az tökéletesen megfelel az igazságnak. A gond ott van, hogy nem vagyunk mindannyian birtokában Stevie nyelvtudásának. Kérem alkalmazzák a rendszám egyezményben aláítrakat! Ezt ugye nem biztos, hogy el tudom mondani az ő nyelvén. Viszem a zöldet és ennyi.
Sajnos sok autós nem néz utána, ha külföldre megy, milyen nemzetközi, vagy helyi jogszabályokat kell betartania.
Tisztánlátás kedvéért (idézve a www.karrendezes.eu oldaláról):
"Mely országokban kötelező a zöldkártya?
Kötelező a zöldkártya használata azokban az országokban, melyek nem EU-tagállamok, de csatlakoztak a zöldkártya-rendszerhez. Ezek jelenleg a következők: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.
A fent megnevezett országokba csak érvényes zöldkártya felmutatásával lehet belépni. Ha a jármű üzemben tartójának nincs zöldkártyája, akkor az országba való belépéskor a helyszínen az adott országra érvényes felelősségbiztosítást kell kötnie. Mindenképpen külön biztosítást kell kötni a Koszovóba történő belépéskor mindaddig, míg az ország az ENSZ által is elismert független állammá nem válik.
Az EU területén az úgynevezett rendszámegyezmény (Többoldalú Garancia Egyezmény) keretében történik a biztosítások igazolása. Az EU tagországaiban nem kötelező, csak ajánlott a zöldkártya használata. Itt a jármű hovatartozását a rendszám bal oldalán lévő országjelzés mutatja. Ez elegendő tehát az uniós tagországokban és Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia területén."
Az albán, macedón, boszniai esetben Magyarországnak van kölcsönös megállapodása az adott országokkal, amelyben a rendszámegyezmény szerinti igazolást elfogadják. (Lehet, hogy ezt némely határőr nem tudja!)
Ha tehát valakit 5000€-ra akarnak kötelezni, hivatkozni kell a rendszám egyezményre, amelyet Macedónia is aláírt, így számukra is kötelező azt alkalmazni.
A Többoldalú Garancia Egyezmény tagországai:
Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia és Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország (Monaco), Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Luxemburg, Nagy-Britannia és Észak Írország, Egyesült Királyság (a Channel-szigetek, Gibraltár és Man szigete), Németország, Norvégia, Olaszország (Vatikán és San Marino Köztársaság), Portugália, Spanyolország, Svájc (Liechtenstein), Svédország, Szlovák Köztársaság, Szlovénia.
Magyarország és más nem úniós ország közötti megállapodás alapján a "rendszámegyzmény" kiterjed:
(Az EU tagsággal a rendszámegyezmény elfogadása nem automatikus!)
Nagyon fontos az, hogy az egyezmény alapján ha uniós rendszámú a gépjármű, akkor rendszám baloldalán levő országjelzés elfogadott, más esetben kötelező az országjelzés matrica használata (csak a fehér alapon fekete betű a szabályos!). Ha ilyen nincs, nem érvényes a zöldkártya sem.
Arra oda kell figyelni, hogy alap esetben max. 90 napig lehet tartózkodni külföldön, így a határon való átlépéskor legalább az átlépés napjától számított 90 napig kell érvényesnek lenni a zöldkártyának! (A biztosítók általában emiatt hosszabb időtartamot írnak rá, mint maga a biztosítási időszak.)
Kilépéskor a macedón határőr kéri a zöld kártyát. Adom. Aszongya nem jó, lejár szeptember végén, menjek a bankba 5000 EUR befizetni. Mondom nézd már meg, 2018.10.31 van ráírva. Egy darabig győzködtük egymást, aztán elengedett azzal, hogy legközelebb ...
Ilyenkor azért kíváncsi lennék egy hangfelvételre :-)
Makedóniában 60km mélyen a Makpetrol kútnál kérdezi a kutas, hogy EUR vagy dínár lesz a fizetőeszköz? Mondom kártya! Hát nincs termináljuk.....Mondom ne szopass már!
Ilyenkor azért kíváncsi lennék egy hangfelvételre :-)
én még egyszer sem jártam így.igyekszem vagy pont annyit adni,de ha nem így volt akkor is 50centest adtak vissza.viszont idén a legpozitívabb csalódást a magyar határőrök okozták(kifele is és befele is)!
Így van! Gerhardus a hibás. MKD.-t kellett volna venni és abban fizetni. Akkor nincsenek rákényszerítve szegény kapusok ilyen ügyeskedésre. Mi vagyunk a hibásak. Minek megyünk arra???:)) De én túljárok az eszükön. 3 féle kártya lesz nálam. Az egyik csak jó lesz! Ha egy sem, akkor előveszem a dénárjaimat.
Na várjál már! :) Ha jól emlékszem, a kapuknál ki van írva, hogy 50centes a legkisebb címlet amit elfogadnak. Az nincs kiírva, hogy mit adnak vissza....... :P
Anno amikor még nem volt hivatalos az €-val fizetés, az volt "divatjuk", hogy csak papírpénzt fogadtak el és dénárt adtak vissza..... Ott azért volt "némi" váltási veszteség is. :((
Az egyenlők és egyenlőbbek tipikus esete a tiéd. Ők adhatnak vissza 10-20 centet, te nem fizethetsz ilyen érmékkel! Teljesen jogos az átkod. Bár orrlukbenövés helyett én a nőjön köröm a f.....ra című átkot javasolnám! Piszok disznók.
"Hivatalosan" csak egész euróst vagy maximum 50 centest fogadhat el, az átkod nem jogos. Arról nem is szólva; ha Te fenntartod magadnak a szórakozás jogát, akkor ugyan ez a jog őt is megilleti ;)
Nekem is az tapasztalatom, hogy inkább befelé kérik. Nem is értem mit akart. Annyi igaz, hogy az Allianzos igazolásomon a díjfizetés rendezve 2018.08.31-ig. (negyedévente fizetem). De ő csak a zöldkártyát kapta meg. Azon nem volt ilyen dátum. Amúgy ez a sor volt, amely kb. fele olyan gyorsan haladt, mint a mellettünk cammogó. Szerintem, nem csak velünk szórakozott.
Még annyi, hogy a makedón kapunál euróban szoktam fizetni első kapu 2 EUR 10,20 centesben vissza 0,5 EUR-t, következő kapuban adom az 1 EUR + aprót. Neki az nem jó. 50 centes kell. Ó, hogy nőne be az orrod lyuka!
A maci határőrök egyre pofátlanabbak. Mondjuk ilyenre nem emlékszem, hogy az országból kifelé kérték volna a zöldkártyát, inkább az a trükkjük, hogy amikor hazafelé jössz, belépésnél kérik el.
Arra azért kíváncsi lettem volna a helyedben, tud-e valami jogszabályi hivatkozást mutatni az ötezer eurós befizetésre? A jó kurva anyját...
Múlt pénteken este 8 kor léptük át a határt Udvarnál. 5 perc. Utána Kiskőszeg (Batina)- Bezdán egyetlen autó sem volt. Itt kérték a kocsi papírjait is. Verbásznál autópálya. Onnan 130- cal lehet menni szinte végig. Hajnali 4 kor szerb-macedón határnál 2 óra, macedón-görög határnál 1 óra mérgelődés. Kilépéskor a macedón határőr kéri a zöld kártyát. Adom. Aszongya nem jó, lejár szeptember végén, menjek a bankba 5000 EUR befizetni. Mondom nézd már meg, 2018.10.31 van ráírva. Egy darabig győzködtük egymást, aztán elengedett azzal, hogy legközelebb ...
Lukoilnál meg EKO -nál tankoltunk a szerbeknél meg a macedónoknál is , kártyával fizettünk nem volt gond. Tiszta, légkondis benzin kutak.
Macedóniában oda is, vissza is mértek 100-as táblánál, meg egy alagút kijáratában 80 -as táblánál. Kb. 90-nel mentem, de úgy látszik még belefért, mert nem állítottak meg.
Szombaton visszafele görög-macedón határ déli 12 kor 1 óra, macedón-szerb határ 30 perc. Bezdán-Batina este 10 órakor egyetlen autó sincs, még a sorompó is le volt engedve. Kocsi papírjait újból kéri. Udvarnál kb. 10 kocsi, de a 3 magyar autót a horvát (?) határőr átküldte a másik sorba, 2 perc alatt benn voltunk.
Fizetőkapukkal szerencsénk volt. max. 10 perc araszolgatás. A macedónok az új kapukkal gyorsabbak lettek
Szerb utak nagyon jók, egyre kevesebb az elterelés (először 1991-ben jártunk arra, ahhoz képest ma leányálom levezetni). A macedón autópálya egyre rosszabb, cserébe csak itt ott mehetsz 130-al. Jellemzőbb a 120 vagy a 100.
Görög autópálya a határ után olyan mint 27 éve. Nem is értem itt mire kérnek pályadíjat. Talán a felújításra gyűjtenek.
Görögország továbbra is csodálatos. Legközelebb is megyünk.
Mi hazafelé megálltunk az egyik Mac.kúton tankolni,mentem fizetni mutatom melyik kút(fogalmam sincs hány litert tankoltam)a kutas nem kérdezett hanem elkezdte ütni a zseb számológépet és elém tolta,70euro!mondtam hogy nem nem,bankkártya!(amúgy is azzal szoktam fizetni)Úgy csak 16ezer forint fizettem.Nem érdemes euróval fizetni!
Vasárnap hajnal 2 fele jöttünk Tompánál haza. A szerb határőrök rendkívül szemetek voltak! 30 kocsi volt összesen és 1 órát vártunk, mert nekik nem volt kedvük dolgozni....
5-10 percenként foglalkoztak egy kocsival, ami annyit jelentett, hogy ránéztek az útlevélre és ennyi, adták is vissza. Azt hittem, hogy brutális tömeg van a Magyar oldalon, DE nem! A sorompótól a Magyar határig SENKI sem volt!! Jah és egy török furgon hátulról elénk jött, és nem kiszedte a határőr, hanem egy kis pénzért elénk engedte. Bár lehet csak megmasszírozta a sofőr fáradt hátát és azért hajolt be nyakig a kocsijába!!!
Görög határ után Makedóniában 60km mélyen a Makpetrol kútnál kérdezi a kutas, hogy EUR vagy dínár lesz a fizetőeszköz? Mondom kártya! Hát nincs termináljuk.....Mondom ne szopass már!
Menjek be hátha mégis van, és csoda történt mert volt nekik!!! Biztos jól váltotta volna az EUR-t! :DDD Figyeljetek a ravaszokra! :)
Amúgy a pálya sokkal jobb idén, múlt évben a Makedón oldalon a minősíthetetlen pályán az egyik gumim odaveszett... :(
A szerbek ha így haladnak jövőre az a hegyi 25-30 perces rész is pálya lesz! :)
Ez röszke aktuális állapotát mutatja (valószínűleg a mobiltelefonok cellainformációi alapján becsül a Google, de ezt én is csak hallottam, fogalmam sincs a tényleges működéséről, mindenesetre valósághű).
A térkép bal oldali menüjét megnyitva kell kiválasztani a "Forgalom" opciót.
A térkép alján, középen van a jelmagyarázat.
Ott van egy lenyíló menü is "Közlekedési élőkép", ami a pillanatnyi helyzetet mutatja. Itt lehet kiválasztani a "Szokásos forgalom" elemet, amivel az átlagos napi, óránkénti forgalom nézhető meg (de, mint tudjuk, az átlagok sosem fedik a valóságot, de az általános autózási szokások azért kijönnek belőle).
A térképen barangolva érdekes dolgok láthatók.
Pl. a bordó csík hossza alapján becsülhető a várakozási idő (elég rosszul, mert nem tudod, hogy a határon hány kapu működik, mennyi az átlagos átvizsgálási idő, stb.)
Mindenesetre arra jó, hogy elriasszon az adott útvonal választásától (vagy felkészülten érkezel a sor végére....).
Bocs, hogy hosszú lett, de én sem azonnal jöttem rá, mi-mire való, meg időnként új dolgok is megjelennek gugli mesternél, amiket fel kell fedezni.
Ez pontosan így van.Többször is tapasztaltam.Volt olyan,hogy a határőr kérdezte meg,hogy mennyit vártam és teljesen elégedett volt a 3-4 órával.Nekik valószínű gőzük sincs arról,hogy hol a sor vége.
Azt azért érdemes hozzátenni, hogy "Az adatok tapasztalati úton megállapítottak és tájékoztató jellegűek.", vagyis nem sok relevanciájuk van. Többre mész, ha vagy elkerülöd a "nagy" határátkelőket, vagy megnézed a guglin a forgalmat; az inkább hiteles.
Á, reggel még nem mutatott nagy forgalmat ott a gugli, de most -délután 6 körül- bizony már ott is kell várakozni. (Aki Röszkénél, vagy Tompánál áll a sorban, azt nagyon sajnálom.)
Ugyanakkor Tiszasziget üres. Kifelé menet Szegeden keresztül könnyen elérhető. Hazafelé jövet elegendő lemenni a szerb autópályáról akár Zenta felé, akár Horgosnál. Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Dalla útvonalon, 7-19 h között egyszerű a hazajutás.
Lemértem, távolságban nem kerülő, az időnyereség viszont nagy...
Mi csütörtökön jöttünk haza,Röszke felé,este 11,hozzáteszem tök normális volt a rendőr és a vám és pénzügyőr is.(Kb.másfél órát vártunk)kérdezte mennyit vártunk hol voltunk,inkább csak csevegtünk mint hogy ellenőrzött volna.Aztán mondja hogy mi fenéért erre jöttünk,azt mondja szeptember 15-ig el kell felejteni Röszkét!mi megfogadjuk,mondtam neki is hogy "éppen az előbb fogadtam meg hogy soha többet nem jövök erre".kifelé Hercegszántón mentünk,0perc várakozás!
A 2022 dinárba (plusz pályadíj) kerülő ENP kütyü védhet valamelyest sorbaállás ellen, az igazán hosszú dugók esetében viszont sajna nem segít, mert aránylag későn nyílnak a sárga ENP sávok.
Sajnos nem... a 3 gyerek, a sok eü szünet, köztük a legkisebb lázas-hasmenéses állapota is eléggé széttördelte az utat... a sok 10-20 perces időveszteség összeadódott..., de kb erre számítottam. Vrajneban vacsora, városnézés, pihenés így Thassosra kipihenten érkeztem.
A lárvák saját bőrükön tapasztalták, hogy a sok eü szünet, hogy elnyújtja az utat. Amíg odafele az első napon 30 percenként megszólalt valamelyik, hogy pisilni kell, a második napon már egymást szólongatták, hogy "Tartsad még!" "Miért nem pisiltél az előbb?" "Ha nem kell akkor is gyere, most, nem állunk meg 30 percenként!"
Visszaúton pedig még rutinosabbak voltak. Jó lecke volt ez mindenkinek. :)
Mi Szegedről ismerősöktől 01:00 órakor szoktunk indulni, a gyerkőcök felébrednek és Lapovo OMV-n reggelizünk, kis játszóterezés. A következő megálló már a határ.
Szia, Röszkén jöttünk ki, a határinfót néztük, fél óránál kevesebbet ígért. A magyar oldal gyors volt, viszont a szerb oldal lassú, így lett másfél óra. Ugyan ennyit vártunk a következő két határon is. 20 óra alatt értünk le Győrből. Sok, sokk.
Kérdezném,hogy ha Görögbe Macedonián keresztül megy a csapat bérelt 9 személyes kisbusszal kell e kérni a bérlőtöl hivatalos iratot hogy igazoljam a bérlést,vagy elég lehet a bérleti szerződés??
A konzuli oldalon találtam egy ilyen szöveget ezért kérdezem.
"Ha a gépjármű forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonosa vagy üzemben tartója nem tartózkodik a gépjárműben, úgy a gépjármű vezetőjének kötelező rendelkeznie hivatalos közokirattal vagy teljes hatályú magánokirattal a gépjármű átengedésről"
Több lehetőség is van. Amit én választanék az elég kevés utazónak opció, mert félnek az ismeretlentől. Nevezetesen a bolgár-román tranzitút. Normál körülmények között ez időben hosszabb mint a délszláv tranzit, de nyáron, szombat az nem normál körülmény. 2016-ban elkövettem én is azt a hülyeséget, hogy a délszláv útvonalon mentem haza Thasosról, szombaton. Majdnem 20 óra volt. Lefelé RO-BG felől 15 óra 30 perc. Minden határ és minden fizetőkapu szívás volt. Neked azt javaslom, hogy a Doirani tónál lépd át a GR-MK határt! Legalább egy ne legyen szívás! Az MK-SRB határnak is van alternatívája csak még nem próbáltam. Kumanovó után el kell hagyni az E-75 pályát(A1) és továbbmenni az E-871 jelű(A2) úton! Mlado Nagorichane településen át kell térni az R1207 jelzésű útra és ez már a forgalommentes határra vezet. SRB.-ba átérve a 233 sz. utat kell követni amíg vissza nem térsz Vranje előtt az E-75,re. Aztán jönnek a szerb fizetőkapuk és szeretett hazánk határa. Ha reggel elindulsz haza, biztos, hogy záróra után érnéd el a kis határokat, ezért marad Röszke, Tompa, Hercegszántó. Ha dél esetleg nyugat Dunántúlon laksz lehet még HR felé is menni hazafelé. Ha a Tiszától keletre, van még egy lehetőség. Jóval Belgrád előtt el kell hagyni a pályát Szendrő felé(szmederevo) és a Duna híd után Kevevára, (kovin) Versec, (vrsac) Temesmóra, (moravita) Temesvár, Arad, Nagylak és már hazai földön is vagy. Nagyjából ezek a lehetőségek. Jó döntést hozz és balesetmentes utat hazafelé!
Többször voltam Sartin, a hazaindulást mindíg hajnali 5 órára tettem. Így is érhet meglepetés hazafelé eddig azonban rendben volt minden. Most jöttem meg Asprovaltáról, hajnali magyar idő szerint negyed 5 indulás,06,00 macedón belépés,10,15 szerbia belépés. Tompa érkezés magyar földre 15,30. Három autó volt előttem .
Én azzal éreztemmagam megvezetve..legalábbis a szándákot az írányban, hogy több biztosító azt írta, hogy "gépkocsi hazaszállítás" 200eFt. Az apróbetűst elolvasva kiderült, hogy abban csak közreműködbek, ha a biztosított baleset, vagy betegség miatt nem tudna vezetni. A valóság az hogy kivisznek valakit, hogy hazavezesse az autót.
Végül a Gruppama maradt, mert ott az volt konkrétn, hogy 300eFt., és tréllerrel hazaszállítás.
Olyan levegőszűrő nincs ami 100%-osan szűrne, valamennyit mind átenged, és mint tudjuk, annál kevésbé szűr, minél frissebb a szűrő. Kérdés mennyire finom "por" az amiről most szó van? De végülis mindegy. Orbitális marhaság, hogy amennyit ott egy turista közlekedik az kárt tenne a motorban.
Az alapkérdés annyi, hogy vajon károsodhat-e a motor cirka 500 méter finom kőporos úton, mert kb. az érintett strand felkeresése ennyivel járna. Szerintem nem, ez nem egy Szahara futam.
Az is megtévesztő lehet, hogy pl. az egyik alkusz elkezdte azt csinálni, hogy alapból a prémium biztosítások ajánlatát sorakoztatja fel, és külön kell átkapcsolni az alacsonyabb kategóriás biztosításokra, melyek ugyanazon biztosítótól sokkal olcsóbb ajánlatokat hoznak fel. Értelemszerűen kevesebb szolgáltatással, illetve alacsonyabb biztosítási összegekkel. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie.
Amire érdemes minden esetben figyelni(különösen pl. a belépő szintű dombornyomott kártyák biztosítása), hogy egy komolyabb probléma esetén a néhány millió forintos limit meglehetősen kevésnek bizonyulhat, hiszen egy baleset vagy hegyimentés esetén hamar röpködnek a milliók.
Sivatagban dolgozó kollégák mesélték, hogy a lezárt fogkrémestubusba is behatol a por. Az egyik helyi gyárban túlnyomásos szekrényeket rendeltek a számítógépekhez mert az elvileg hermetikusan lezárt winyókba is bejutott a por...egy olyan helyen ahol azért elég szigorú normák vannak a porkibocsátásra.
Tanácsot kérnék tapasztalt utazóktól Sartiból való haza indulás időpontjával kapcsolatban. Szombat reggel hagyjuk el az apartmant. Mit javasoltok induljunk korán reggel vagy késő délután? Az idevezető úton mindhárom határon 1,5 órát vártunk, ezt szeretném elkerülni.
Akinek utasbiztosítás kötésén jár mostanság az agya, nagyon figyeljen, mert a népszerű kalkulátor oldalak (gyűtőoldalak) ajánlatai nagyon megvezethetnek.
Közelgő utazásunk miatt kiszámoltattam, hogy mennyi, az annyi...ért némi meglepetés.
2 főre, 16 napra sok szép 5 jegyű számot láttam sorakozni az egyik alkuszcég oldalán. Pusztán a tréfa kedvéért megnéztem az oldalon is szereplő "kedvenc" biztosítóm ajánlatát, a saját honlapján.
Ami az alkusznál 22.314,-Ft-ba került, ugyanaz a biztosítás, a cég oldalán 9.600,-Ft volt.
Nem akarom minősíteni a szállásdealer-t, de feltehetőleg nem egy észlény autó ügyben. Ha meglátogatjátok azt a helyet valóban poros lesz a verda, de az lemosható, más baja pedig mitől lenne? Feltehetőleg van benne levegő szűrő, tehát a motorba nem tud bejutni a púder, a pollenszűrő miatt - felhúzott ablakok mellett - az utasérbe sem. Szerintem oda háromszor mentek el; először, utoljára és soha többet, mert egyébként tényleg nem egy nagy etwasz, de ki van pipálva és kész, nem fog a család csesztetni vele.
Amúgy amikor mi voltunk Thasszoszon nekünk is ez volt a véleményünk a helyi erőkről; a természeti környezet nagyon szép, de az emberek egy kicsit nagyon furcsák, a máshol természetes görög vendégszeretetet szótári foglomként sem ismerik, az egyetlen természetes mozdulatuk a tenyérrel felfelé kinyújtott kar :)
Ne bánd! Hidd el a gyereket sokkal kevésbé zavarja majd az egész utazás, mint téged az érzés, hogy neki milyen. Élvezd és gondolj arra, hogy legközelebb már könnyebb lesz vele, mert megszokja, hogy a szüleivel kaland az élet :)
"Nem gondolnám, hogy a határrendészet (emberek) hibája lenne. Szerintem egyszerűen ilyen a rendszer."
Ne legyenek ilyen illúzióid :( Szinte teljesen biztos, hogy a mi esetünkben például hazafelé a szerbek az MK határnál szívatták a tömeget. 40 percig meg sem mozdult a sok sor, ott álltunk az MK bódék után 10 méterrel. Aztán szép lassan odacsorogtunk a szerb bódésorra másfél óra alatt, ahol ment a cigizés, ölelkezés, dumcsi, közben néha meg is nézték az okmányokat...mondom ezt úgy, hogy ilyet jó régen nem tapasztaltam, mert amúgy simán keltünk át mindig. Ennek az embertípusnak fáj, hogy nem csinálhatja azt, amit 20-30 éve, hogy baksis hiányában igencsak kétséges volt a megfelelő sebességű átjutásod.
Tudom volt erről flame nem is olyan régen itt a fórumon, nem akarom újra beindítani. Ilyen a rendszer is valóban, de a benne dolgozók ezt rendesen lapátolják. Pedig már hasznuk sincs belőle...
Akkor jó, mert itt a szállásszervező elmondta hogy gázos a kocsihasználat mert kicsinálja a márványpor. De a feleségem meg mindenképp meg akarja nézni... (nekem meg nincs kedvem kilométereket gyalogolni a porba, főleg nem a gyerekekkel :) )
A szállásdealer elmondása szerint teszi tönkre az autót. Szerintem is kicsit furcsa, ezért is gondoltam hogy felteszem a kérdést :)
A feleségem van belebolondulva, - hogy azt látnunk kell - de nekem meg nincs kedvem szívni a crtdi T5-el, szóval biztos ami biztos :)
Tudsz esetleg valami jó strandot ajánlani? Mert őszintén szólva kicsit többet vártam Thassos szigetétől. Az biztos, hogy az itt élőket nem zavarja a gaz, a szemét és a rendezetlen környezet...
Ami viszont zavarja őket, az, hogy a gyerekek nagy zajjal vannak.... kicsit furcsák itt az apartman tulajdonosok.... a haveroméknál konkrétan egy tapló. Álandóan a seggükbe van, figyeli hogy átmegyünk-e hozzájuk és felháborodik ( annak ellenére hogy megbeszéltük vele hogy ott reggelizünk (15 eur), fogyasztunk a beach bárjába, és néha a vacsit is tőle rendeljük.... ez tegnap még jó volt, ma meg már nem, mert mást álmodott...
Köszi az infot. Penteken este 10kor tudunk leghamarabb indulni mert ferjem nem kapott tobb szabit. Igazából már megbantam az egészet mert ahogy itt olvasom hogy mik vannak a hataroknal nem fogunk 12 ora alatt Paraliaba leerni. Emiatt nagyon szomorú vagyok.
Tegnap értünk haza és 2703,1 km lett a vége. Az úton probléma nem volt, tankolni, kávét, üdítőt inni mindenhol lehet. Kártyát elfogadtak minden fizetőkapunál, benzinkúton. Kivéve Gr oldal.
Határhelyzet: Odafele, Tiszasziget 2018.07.16-án (kedden) 8:00-kor üres volt – Este megaludtunk Vrajneban. Srb-Mac határ 2018.07.17-én 9:00 körül 10 perc alatt megvolt mindkét oldal. Mac-Gr határ 11:00 órakor maga volt a katasztrófa. Tülekedés, araszolás, kb 1,5 óra alatt jutottunk át.
(Ekkor megfogadtam, hogy a déli órákat el fogom kerülni határátlépési szempontból.)
Lányom lőtte a fotót az üdvözlő tábláról... :)
Visszafelé, kényelmes reggeli után 9-kor elindultunk Thassosról. 2018.07.24-én 13:00-kor Gr-Mac határ üres volt. (Star Dojran) Az út minősége jó, de a rengeteg sebesség korlátozás miatt kérdéses a megtakarított idő... Na de legalább haladtunk és nem araszoltunk a tűző napon. A Mac-Srb határ 15:50-kor elesett, vagy már előtte. Reméltem, hogy délutánra lemegy a tömeg nagyja, de nem. Maga volt a káosz. 1:10 perc alatt jutottunk át a Srb oldalra és ott még 20 perc volt.
OFF
Nem gondolnám, hogy a határrendészet (emberek) hibája lenne. Szerintem egyszerűen ilyen a rendszer. Ilyen nagy emberáradatot a határ nem képesek lekezelni. Amennyi rálátásom volt a folyamatra, hogy az őr normálisan dolgozott, ellenőrzött, szkenelt, elköszönt... max 5 perc. Kíváncsi lennék egy statisztikára, hogy naponta hányan lépik át a határt. Hányszor 5 perc....
(Megjegyzem, gyerekfejjel voltam már olyan határátlépésen, ahol az őr pasziánszozott, láttuk a gépet, de nem mertünk neki szólni, szépen megvártuk amíg befejezi. Inkább drukkoltunk neki, hogy nyerjen, mert akkor jobb kedve lesz... Ez 30 éve volt)
ON
A (H1-R1) határt pontban éjfélkor értük el, a két oldal együtt 10 perc volt.
3 napja voltunk ott. Kocsinak kutya baja, pedig belepte rendesen. Hazafelé pedig a végig mosta az eső...
Nekem a part egyébként csalódás volt. Szép-szép amúgy, kihoztuk a legjobbat a helyzetből, de tömegnyomor volt már délelőtt 10-kor. A víz egyáltalán nem tiszta, un opálos és rengeteg a szemét a vízben. Köszönhető az embereknek... (Ha összehasonlítanám a Zakynthos Navaggio-öböl fehér köveivel, ha az 10/10, akkor ez 10/5.)
Mi már voltunk 2 x ott, a márványporos rész a kisebbik, de szebb strandnál van, ahova kb. 2-3 km-t kell megtenni.Ide érdemes hétköznap és korán menni, mert a part elég rövid, viszont gyönyörű, hófehér apró márványkavicsos.Tőle kb 2-300 méterre van a márványbánya lerakata, méret szerint osztályozva.Oda még 3 éve be lehetett menni, hegyekben áll a kibányászott márvány, jó fotókat lehet készíteni.A strand mellett van a parkoló ami elég nagy.Ez a strand ingyenes .A nagy márványstrand asszem fizetős, de nem biztos. A port simán le lehet mosni, nem hiszem, hogy károsabb lenne a magyar alföldi apró portól, és a márványporból legalább nem lesz vendégmarasztaló sár 2 csepp eső után...
Javasolnám a péntek hajnalt, mert akkor még sehol nem fogtok nagy dugóba beleszaladni. Ha mégis péntek este, akkor mihamarabb, viszont ahhoz kell, hogy a sofőr szeressen és tudjon éjszaka vezetni. Én speciel tudok, de nagyon nem szeretem, emiatt soha nem választjuk, de látod a fórumban itt sokan esküsznek rá, az ő érveiket is megértem.
Egyébként ahogy írták nagyon gyerek függő, mint ahogy felnőttnél is, de szerintem haladjatok minél gyorsabban. Ha nyűgös a gyerek lehet kicsit megnyugszik attól, hogy megálltok és mászkálhat egy kicsit, de ez az illúzió hamar elmúlik és ugyanott folytatod vele, miközben buktál 20-30 percet. Sokat utaztunk már kisgyerekekkel, nekem ez a tapasztalatom.
Ez a fehér por a lisztnél finomabb márványpor. Nagyrészt úgy keletkezik, hogy nagy berendezésekkel vágják a márványt, a fűrészeket vízzel locsolják, egyrészt hűtik, másrészt kenik vele a fűrész fogait. A víz elviszi a keletkezett port, a massza később kiszárad és a szél elviszi a port a környéken mindenhová.
Kisebb részt úgy keletkezik, hogy őrlik is a márványt a környéken, mert ott márványból készül a zúzottkő, amit az utak javításához használnak. Az őrlés közben is keletkezik rendesen a por, bár az nagyobb szemcséjű.
Az kicsit túlzás, hogy tönkreteszi az autót, de a motortér és a karosszéria eldugottabb zugaiban két évvel a thasszoszi nyaralás után is szépen lehetett látni bőven a fehér port :-))
Nem jól kifogták, hanem ez alap, már ki tudja milyen időtlen idők óta ezek a nyári hétvégék nagyon problémásak. Szerintem akinek nincs valami különleges indoka az ne induljon neki hétvégén. Tudom, hogy a szabadságok, turnusok miatt így ütemezhetőek egyszerűen, de inkább 1-2 nap plusz szabi, mint 20 óra út. Mi már nagyon régen csak hétköznap indulunk, a mi ütemezésünkben Leptokarya, Platamonas vagy Nei Pori 11:30-12:00 óra. Most hazafelé szaladtunk bele az MK-SRB határon a szerbek töketlenségébe, így 13:40 lett.(magyar idő szerint péntek 10:20-kor indultunk el az utolsó bevásárlás után Leptokaryai a Lidl-től)
Sok dolgot már nem tudnak tenni, az én tippem az lenne, hogy ne korán reggel induljanak, talán jobban lemegy a forgalom, de ez azért nem tuti tipp.